» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
13 / 163
»»

trgovec35 ::

A kdo kaj spremlja v usa zgodbo Movie Pass? Lastnik je firma Helios&Matheson, kotira kot HMNY.
Lani so kupili ta Movie Pass, to je ponudnik enotne vstopnice za vse kinematografe v usa za mesečno naročnino 9.95! Toliko stane en film. Naročnik si jih lahko ogleda 30 na mesec...

Zato firma tolče izgubo saj sama krije stroške vstopnic kinematografom. Število naročnikov raste kot noro, že 3 mio, kpnec leta bo 5 mio.

Mesečno imajo tako že preko 30 mio prihodkov, vendar precej več odhodkov, zato je delnica v podnu.

Eni predvidevajo, da bo to drugi Netflix, eni da bo firma šla k vragu.

Poanta poslovnega modela je v tem, da pridejo do takega števila naročnikov, da bodo postali največji kupci kino vstopnic. Takrat bodo lahko izsilili popuste. Poleg tega se narod od začetnega navdušenja, ko grejo v kino večkrat na mesec, malo umiri in hodi manj. Ključno pa je še to, da bodo tržili tudi podatke take obsežne subscriber baze.

Skratka zelo riskantna zgodba, dilutajo delnico z izdajo novih, hajp od lani je mimo in zato samo negativne novice.

Jaz sem šel noter, 0,26 imam povprečno ceno, držim do stečaja ali do srečnega zaključka. Pa da vidimo.

Okapi ::

Tile so po mojem napačno ocenili človeško vedenje. Če kupiš nekaj, kar obeta prihranek, potem to hočeš izkoristiti na vsak način. Se pravi, če kupim naročnino, ki stane kot ena karta, bom šel vsaj dvakrat mesečno v kino, pa četudi bom šel po četrt ure ven.

Kakšen omembe vreden popust za karte bodo pa dobili, če bo obisk kinov narasel, drugače ne.

trgovec35 ::

Se strinjam. Zadnja leta obisk kin v zda pada, movie pass lahko trend obrne, kinematogeafi bodo veseli in zato pripravljeni znižat ceno.
Pridejo pa meseci, ko ni dobrih filmov, takrat nekateri na silo ne bodo hodili.

Movie pass je šel še korak naprej, kupuje producentske hiše oz.studie, ki snemajo filme. Sam jih bo financiral, preko subscriberjev ful promoviral, denar od kart pa bo velik del šel spet k njemu.

Tu bi naj bil še ta cukrček, ko se bodo producenti filmov želeli tržiti in reklamirati preko movie passa, da bi njihov film prišlo pogledat čim več ljudi. Movie pass jim to lahko ponudi za dober denar.

Meni je zanimivo in morda zna ratat. Eden od direktorjev je iz Netflixa. Bog daj, da jim rata kot je Netflixu, ki je od začetka tudi tolkel hudo izgubo.

Tak da moje delnice so psihološko že odpisane, optimistično pa vseeno upam, da se obrne. Ker če se obrne navzgor z pozitivnimi novicami, bo delnica letela gor ko raketa. Velik del jo shortajo in če se premakne fejst gor, bodo shortarji morali pokrit in pride do paničnih nakupov. To pa je kot bi olje na ogenj polil.

Pa da vidimo.

retrz ::

Živjo, zanimam se za nakup slovenskih delnic, ali obstaja kakšna spletna stran, ki bi imela parametre slovenskih delnic zbrane "v kosu"?
Da lahko malo bolj podrobno pregledam kakšno je stanje podjetja preden se odločim za nakup, nekaj takšnega kot je naprimer https://www.marketwatch.com/investing/s...

Tilen ::

https://quotes.wsj.com/SI/PETG/financia...

Najbolj natančni podatki so seveda v finančnem poročilu.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

sparovcek2 ::

tommy300 je izjavil:

Na dolgi rok se ne splača veliko trgovati, saj s temu zmanjšuješ donose in po vsej verjetnosti boste po donosnosti pod indexa sp500. Edino korist od tega bo imel broker. :)

Za individualne investitorje priporočam nakup majhnih podjetij, ki si fundamentalno močno podcenjenja na sredstvih, tako si zagotoviš varnostno maržo in večja kot je varnostna marža večje napake lahko delaš v analizi.

Za dobre donose je potrebno biti vedno polno investirati in prodaja naj temelji na fundamentalnih podatkih, saj le tako ne boste vmešavali čustev.

V primeru, da niste sposobni gledati -50% izgube boste mogli izboljšati 1. Znanje 2. Čustva 3. Mesečno investiranje v index sp500
Kot 1. priporočam branje knjige "Modri investitor"
Kot 2. priporočam branje knjige "Emotional Intelligence: Why it Can Matter More Than IQ
-- Daniel Goleman" in "Thinking, Fast and Slow -- Daniel Kahneman"

V kolikor vas zanima več vam z veseljem pošljem gradivo za branje. Moj email: valueinvestiranje@gmail.com


Kaj je Warren Buffet izjavil v letnem poročilu glede majhnih podjetij:
"My cigar-butt strategy worked very well while I was
managing small sums. Many dozens of free puffs I
obtained in the 1950s made that decade by far the best of
my life for both relative and absolute investment
performance."
- Warren Buffett, Berkshire Hathaway's 2014 Annual Letter


Dvomim da bo v prihodnjih 1-2letih donosnost sp500 pozitivna

Sicer pa veliko sreče pri investiranju

trgovec35 ::

Trgovanje je eno, investiranje drugo.
Sam trgujem, tam v povprečju 10 trejdov mesečno. Kot sem že enkrat tu gori napisal: ključna je strategija,ki si jo izoblikuješ in 100% držiš in natančno vodiš statistiko.

Sam imam portfelj razdeljen na desetine z stop limiti, ki niso daleč od vstopne cene, določim jih po zadnjem suportu, kupujem swing pri trend delnici.

Dve poziciji pa sta all in, stop loss na 50-70% minusa, lovim eksplozivno delnico in grem v velik riziko. Trenutno portfelj v rdečem zaradi obeh riskantnih delnic, ostale so zelene. Ampak ni predaje, računam da ne bosta bankrotirali in da se bom.čez leto dni sladko smejal...

Tilen ::

Kam boste (ste) letos reinvestirali dividende, tisti, ki to počnete?
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

trgovec35 ::

Dividende? Pih, te so sicer kdaj pa kdaj zelo bogate, ampak pri meni, če že slučajno ulovim z lastništvom delnice datum preseka za izplačilo, so ti zneski glede na majhne pozicije 1 do 3 tisoč eur, drobiž. Tak da niti ne opazim, da se kaj vsede na račun.

Mora bit pa že močna pozicija, da se ti pozna.

Mimogrede, včasih sem nalagal v usa tako imenovate REIT delnice, ki nudijo opasno visoka dividendna izplačila, ki jih izvajajo cel mesečno ali na vsake 3 mesece.

Cena delnic se gible bolj cik cak, ni nekih kapitalskih dobičkov. Ki pa jih tudi ne rabiš. Oni morajo izplačevati dividende po zakonu, gre za real estate firme, neke vrste skladi, ki so lastniki nepremičnin. In to mega hotelov, poslovnih zgradb,... Cilj je, da nimajo nekega dobička in da z dobrim upravljanjem z zgradbami dobiček delijo delničarjem. 5 do 10% donos je normalen letno, pa tudi 15 in 20 sem videl.

Če koga zanimajo stabilni dividendni donosi, so REIT delnice prava izbira.

perozi ::

retrz je izjavil:

Živjo, zanimam se za nakup slovenskih delnic, ali obstaja kakšna spletna stran, ki bi imela parametre slovenskih delnic zbrane "v kosu"?
Da lahko malo bolj podrobno pregledam kakšno je stanje podjetja preden se odločim za nakup, nekaj takšnega kot je naprimer https://www.marketwatch.com/investing/s...

Tako kot je Tilen napisal, najbolj natančne podatke boš dobil v finančnih poročilih.
Drugače pa sam glede slovenskih delnic največ uporabljam kar spletno stran od ljubljanske borze http://www.ljse.si in pa v zadnjem času še finance https://borza.finance.si in https://www.slo-delnice.si

koprive ::

Pozdrav, imam nekaj zelo začetniških vprašanj o davkih. Že nekaj časa imam odprt račun na degiro.ie, zdaj pa sem se ga odločil tudi prvič uporabiti. Imam pa nekatere pomisleke, ker nisem ravno najbolj davčno obveščen.

Če prav razumem finančni lingo, imam pri borznem posredniku na Irskem odprt trgovalni račun, ki je vezan na moj osebni bančni račun. S svojega bančnega računa nakažem na trgovalni račun EUR, nato pa kupim na primer eno enoto ETF.

Zdaj pa k vprašanjem.
1. Do obdavčitve najbrž pride pri prodaji ETFja, je to v trenutku prodaje še na trgovalnem računu, ali ko si EUR nakažem nazaj na svoj osebni račun?
2. Od česa sploh plačam davek, od celotne vrednosti prodanega ali samo od razlike, vkolikor sem prodal z dobičkom (ta je res neumna ampak to me resnično najbolj skrbi :))? Se pravi kupim za 100€, prodam isto stvar za 100€, ali plačam kaj davka?
3. Prijaviti je treba vsak par nakup - prodaja, ne glede na dobiček ali izgubo?

Vem, da nekateri ETFji izplačujejo dividende, ki so tudi obdavčene. Recimo, da kupim takega, ki reinvestira, torej do obveze do plačila davka na dividende menda ne pride.
4. So tu kakšne omejitve in izjeme? Vidim, da imajo skladi različne domicile, ali torej tako reinvestiranje ni obdavčeno pri nobenem ETFju? Se lahko to v prihodnosti spremeni?
5. Pri izplačanih dividendah sem zasledil, da že posrednik odvede davek. Ali gre ta davek na Irsko, nato pa moram jaz dividendo še prijaviti na edavkih in plačati davek še pri nas?
Bonus vprašanje 6. Na kaj vpliva "replication method"? Najbolj zanesljiv je baje full replication ampak kako se to kaže v praksi? Igra veliko vlogo pri izbiri?

Hvala za pojasnila, se opravičujem za neumna vprašanja in ni za kaj, upam da ste se dobro nasmejali :)

koprive ::

Še to, kaj sem pozabil omenit. Prva točka se nanaša na morebitni rebalans. Recimo, da mi nek sklad ni všeč in bi ga zamenjal za drugega ali kakor koli. Denar v tem primeru ne zapusti trgovalnega računa. Je to obdavčljiv dogodek?

belo mleko ::

Reinvestiranje se bo spremenilo, v Nemčiji in še parih državah je to obdavčeno. Moji ETF so redistributivni in bazirani v USA. Irski poberejo 15%, do katerega več ne moreš priti. Presumcija je, da s skritjem dividend, teh irskih 15% kompenziraš. V degiroju zgleda takole: 15% pobere USA, ostanek gre meni. Teh 15% se mi pri davčni napovedi štejejo v plus (pri davku na dividende). Je pa res, da sem rezident "davčne oaze", davka na capital gain ni, dividende nad določenim zneskom gredo v income - dohodnino.

Če v SLO kupiš in prodaš za 100EUR, ne plačaš davka, ker ni razlike.
https://il9.picdn.net/shutterstock/videos/6059618/thumb/8.jpg

Zgodovina sprememb…

Tilen ::

belo mleko je izjavil:

dividende nad določenim zneskom gredo v income - dohodnino.

Kako visoka je ta meja? Se pravi najprej plačaš davek na dividende in kasneje, če je le teh veliko, ti gre še v income in si dvojno obdavčen, glede na dohodninsko lestvico (za razliko)?

Upam, da se "naši" ne spomnijo česa podobnega. :)
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

belo mleko ::

Nad cca 2000EUR dividend plačaš 35% - 15% USD tax. Ostanek gre v income. Dohodninska lestvica gre do cca 1.000.000, vsak razred je višji za 100, tako da jih je ogromno. Pri 50.000 letnega income je dohodnina 25%, pri 100.000 je 30%, pri 200.000 je 31.5%, pri 500.000 pa 32.5%. Lestvica raste počasi. Meni je glavno, da ni amoralnega davka na capital gain. Traderji ga plačajo.
https://il9.picdn.net/shutterstock/videos/6059618/thumb/8.jpg

Zgodovina sprememb…

Tilen ::

Razumem. Obdavčitev dividend je enaka, kot pri nas (25%), le da se ti ostanek nad 2000 EUR ne prišteje v income. Pri nas je na 50.000 EUR income davek že 39%. Se pravi, če imaš cca 20.000 EUR dividend letno, te bi taka politika katapultirala na 50% davka in bi moral doplačati še 25% na vse neto prejete dividende.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

koprive ::

Ok kako pa je pri nas? Bom plačal davek 25% od 0,50 evra? :)

Tilen ::

Pri nas imamo trenutno srečo, da ne glede na višino izplačanih dividend, plačaš samo končni 25% davek.

Kje si pa dobil samo 0,5 EUR dividend?
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

belo mleko ::

Tilen je izjavil:

Razumem. Obdavčitev dividend je enaka, kot pri nas (25%), le da se ti ostanek nad 2000 EUR ne prišteje v income. Pri nas je na 50.000 EUR income davek že 39%. Se pravi, če imaš cca 20.000 EUR dividend letno, te bi taka politika katapultirala na 50% davka in bi moral doplačati še 25% na vse neto prejete dividende.


Očigledno Slovenija ni slaba, če živiš od dividend. Slaba je če živiš od dela, kot 90% populacije. Kako je z ostalimi prihodki (najemnine, rente...), se nič ne šteje v income? Je v SLO 39% nad 50.000€ samo dohodnina ali so notri vsi prispevki?
https://il9.picdn.net/shutterstock/videos/6059618/thumb/8.jpg

Mato989 ::

koprive je izjavil:

Ok kako pa je pri nas? Bom plačal davek 25% od 0,50 evra? :)


Ja plačal boš davek od 0,5€ dobička... se pravi če si vložil 00€ in izplačal 100,5€ :P Če prav razumem
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Tilen ::

Ne, v tem primeru ne bi nič plačal, ker FURS priznava celo stroške v višini 1%.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Mato989 ::

No potem pa bi plačal pri 101,5€ če je tako
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Tilen ::

Tako je.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

koprive ::

Testno sem opravil nekaj nakupov. Dosti sem se že naučil, se mi zdi precej zanimivo. Ugotavljam, da sem se pri nekaterih zafrknil. Gledal sem, da vsi reinvestirajo in da imajo čim nižje stroške, pozabil pa, da je bolje kupiti vse na eni borzi, paziti na lokacijo, stroške transakcije in replikacijo. Očitno bo treba že paziti na davke, ker je vrednost vsak dan malo višja, še najbolj EM.

20.000 dividenda je tudi moj cilj, na startu, pozor, zdaj! :D

111111111111 ::

V katera slovenska podjetja se splača vlagat za devidende?

nagobčnik ::

Letos so bile najvišje pri Telekomu, Cinkarni Celje in Triglavu. Za drugo leto ugibam, da bodo najvišje pri Cinkarni, Triglavu in Salusu. Sicer pa skoraj vsa podjetja prve kotacije dokaj redno izplačujejo dividende - razen Gorenja, Intereurope in Mercatorja, če se ne motim.

sparovcek2 ::

Zakaj pa takšen(nenaden) padec cene delnice telekoma? Se pobaše v žep dividende, nato pa pobere šila in kopita ali kako?

Si ne lastim nobene delnice samo me zanima.

Zgodovina sprememb…

nurmaln ::

sparovcek2 je izjavil:

Zakaj pa takšen(nenaden) padec cene delnice telekoma? Se pobaše v žep dividende, nato pa pobere šila in kopita ali kako?

Si ne lastim nobene delnice samo me zanima.


Sicer nisem šel gledat zdejle številk in nimam pojma kolk je cena delnice ali dividenda, ampak če vse ostalo ostane enako, je delnica_na_presečni_datum načeloma vredna toliko kot delnica_dan_po_presečnem_datumu + dividenca. To je povsem normalno.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

Tilen ::

Drži in v primeru Telekoma gre dejansko za rast in ne padec, ker je cena višja, kot bi morala biti (~76.5 EUR). LJSE feature. Izplačanih je bilo 14.3 EUR bruto dividend na delnico.

90.8 - 14.3 = 76.5
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

nagobčnik ::

sparovcek2 je izjavil:

Zakaj pa takšen(nenaden) padec cene delnice telekoma? Se pobaše v žep dividende, nato pa pobere šila in kopita ali kako?

Si ne lastim nobene delnice samo me zanima.


Ob dividendah denar pobere šila in kopita iz podjetja v žepe lastnikov (ker to pač "dividenda" pomeni), zato podjetje postane približno toliko manj vredno - vsaj dokler se ne ustvari novih dobičkov.

branimirII ::

A potem vi prodajate delnice pred izplacilom dividenda? Tako kot u kriptovalutama se proda pred airdropi?

sparovcek2 ::



Kaj se pa dogaja z netflixom.... 8-)8-)8-)

Morda sem bil malce prehiter, ampak slej kot prej vse dočaka ista usoda.

Sicer pa pobiram profite, nevem kako globoko lahko pade, ampak vsaj iz kriptovalut je ponavadi bil globok padec, nato pa skočilo nazaj gor, kjer cena skače malo gor dol in takrat vsi še veselo kupujejo, se lepo distribuira, potem pa kmalu... >:D

branimirII ::

Neftlix? En whale se je odloco da ima usega zadost.

nagobčnik ::

branimirII je izjavil:

A potem vi prodajate delnice pred izplacilom dividenda? Tako kot u kriptovalutama se proda pred airdropi?


V večini primerov se ne splača okoli tega datuma lovit, ker je vseeno, ali dobiš za delnice x € več na borzi (in plačaš več davka na dobiček, ker se ga računa ob prodaji) ali pa dobiš za delnice x € manj na borzi in hkrati teh x € v žep v obliki dividende (in plačaš davek na dividendo). V nekaterih primerih se lahko splača delnico kupiti po presečnem datumu ali prodati pred njim zaradi nižjega davka (če jo tako ali tako nameravaš kupiti/prodati enkrat okoli tistega časa, sicer je to daleč premajhen faktor v primerjavi z ostalim dogajanjem). Prav tako nikoli zares ne veš, ali bo delnica po izplačilu dividende padla za malo več ali za malo manj, kot je znašala dividenda (to je lahko čisto dovolj, da ti požre še tisti teoretični prihranek od davka). Je samo približno.

cezplotnik ::

Tilen je izjavil:

Kam boste (ste) letos reinvestirali dividende, tisti, ki to počnete?


Letos jih ne bom reinvestiral, temveč jih bom kar vezal.

cezplotnik ::

koprive je izjavil:

Pozdrav, imam nekaj zelo začetniških vprašanj o davkih. Že nekaj časa imam odprt račun na degiro.ie, zdaj pa sem se ga odločil tudi prvič uporabiti.
1. Do obdavčitve najbrž pride pri prodaji ETFja, je to v trenutku prodaje še na trgovalnem računu, ali ko si EUR nakažem nazaj na svoj osebni račun?
2. Od česa sploh plačam davek, od celotne vrednosti prodanega ali samo od razlike, vkolikor sem prodal z dobičkom (ta je res neumna ampak to me resnično najbolj skrbi :))? Se pravi kupim za 100€, prodam isto stvar za 100€, ali plačam kaj davka?
3. Prijaviti je treba vsak par nakup - prodaja, ne glede na dobiček ali izgubo?

Vem, da nekateri ETFji izplačujejo dividende, ki so tudi obdavčene. Recimo, da kupim takega, ki reinvestira, torej do obveze do plačila davka na dividende menda ne pride.
4. So tu kakšne omejitve in izjeme? Vidim, da imajo skladi različne domicile, ali torej tako reinvestiranje ni obdavčeno pri nobenem ETFju? Se lahko to v prihodnosti spremeni?
5. Pri izplačanih dividendah sem zasledil, da že posrednik odvede davek. Ali gre ta davek na Irsko, nato pa moram jaz dividendo še prijaviti na edavkih in plačati davek še pri nas?
Bonus vprašanje 6. Na kaj vpliva "replication method"? Najbolj zanesljiv je baje full replication ampak kako se to kaže v praksi? Igra veliko vlogo pri izbiri?


1. Pri prodaji.
2. Od dobička. Če imaš npr. ETF ameriškega izdajatelja, plačaš avtomatsko npr. 10 % njihovega kapitalskega davka, napovedati pa moraš razliko do slovenske obdavčitve. Če si lastnik npr. pol leta, moraš torej plačati še 15 % razliko do slovenske davčne stopnje.
3. Mislim da.
4. Če ETF avtomatsko reinvestira dividende, potem grejo pač dividende zgolj v točke sklada in se bo efektivno upoštevala pri prijavi dobička ob prodaji. Če ne, moraš seveda dividendo prijaviti.
5. Glej primer 2, davek pobere država, v kateri je bil finančni instrument izdan.

Če sem se kje zmotil, naj me prosim kdo popravi. :)

tommy300 ::

sparovcek2 je izjavil:

tommy300 je izjavil:

Na dolgi rok se ne splača veliko trgovati, saj s temu zmanjšuješ donose in po vsej verjetnosti boste po donosnosti pod indexa sp500. Edino korist od tega bo imel broker. :)

Za individualne investitorje priporočam nakup majhnih podjetij, ki si fundamentalno močno podcenjenja na sredstvih, tako si zagotoviš varnostno maržo in večja kot je varnostna marža večje napake lahko delaš v analizi.

Za dobre donose je potrebno biti vedno polno investirati in prodaja naj temelji na fundamentalnih podatkih, saj le tako ne boste vmešavali čustev.

V primeru, da niste sposobni gledati -50% izgube boste mogli izboljšati 1. Znanje 2. Čustva 3. Mesečno investiranje v index sp500
Kot 1. priporočam branje knjige "Modri investitor"
Kot 2. priporočam branje knjige "Emotional Intelligence: Why it Can Matter More Than IQ
-- Daniel Goleman" in "Thinking, Fast and Slow -- Daniel Kahneman"

V kolikor vas zanima več vam z veseljem pošljem gradivo za branje. Moj email: valueinvestiranje@gmail.com


Kaj je Warren Buffet izjavil v letnem poročilu glede majhnih podjetij:
"My cigar-butt strategy worked very well while I was
managing small sums. Many dozens of free puffs I
obtained in the 1950s made that decade by far the best of
my life for both relative and absolute investment
performance."
- Warren Buffett, Berkshire Hathaway's 2014 Annual Letter


Dvomim da bo v prihodnjih 1-2letih donosnost sp500 pozitivna

Sicer pa veliko sreče pri investiranju


Vsi se obremenjujo kam bo šlo v naslednjih letih in kaj ima to veze? Na dolgi rok mora indeks rast, drugače ne bo penzij.

Če začneš investirat ne gledaš rezultatov na kratek rok, ampak vsaj na 5 let. Pri tem investiraš vsak mesec in dobiš povprečno ceno, kar pomeni, če indeks pada je še bolje. Na takšen način bi pri nam rešil pokojninsko problematiko, še bolje bi bilo, če bi upravljal sredstva in investiral v najbolj podcenjena podjetja.

cezplotnik ::

FB -18 %
NFLX -15 % od vrha
Micron -15 % od vrha
Intel -8 % od vrha in danes pre-market -7%.

Tudi AMZN, AAPL, NEE, Nvidii se zmanjšuje gradient krivulj...

Edino Google in Microsoft še držita klasični eksponentni tempo.

Torej še čisto malo in kabuuum! ;) Shorti v preži!

mgermo ::

wow,-15% od vrha...a ga potisne za cel mesec nazaj? Vse je napihjeno, ampak -15% ne more biti znak ničesar.

FireSnake ::

cezplotnik je izjavil:

FB -18 %
NFLX -15 % od vrha
Micron -15 % od vrha
Intel -8 % od vrha in danes pre-market -7%.

Tudi AMZN, AAPL, NEE, Nvidii se zmanjšuje gradient krivulj...

Edino Google in Microsoft še držita klasični eksponentni tempo.

Torej še čisto malo in kabuuum! ;) Shorti v preži!


Joj, kakšni zaključki.

AMD si namerno pozabil (pa je zelo povezano z Intelom)?
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

sparovcek2 ::

Časi debelih krav

amazon



netflix



nvidia



facebook



dominos pizza



adobe



Tole bo padalo kot domine. No, saj se že začenja :))

Zgodovina sprememb…

belo mleko ::

Niti ne, grafi so odrezani tako da kažejo eno zgodbo. FB si lahko z denarjem rit briše, Amazon pa je gigant, za katerega se domneva, da bo prevzel infrastrukturo trgovine. Niso to slo-tech kriptokojni. Zadnji dve leti strašijo, da je vse prenapihnjeno. No, v zadnih dveh letih so šli portfoliji ljudem gor za 30-40%. Tudi ob "katastrofalnih" 20% padcih, so ljudje v zelenem.
https://il9.picdn.net/shutterstock/videos/6059618/thumb/8.jpg

louser ::

sparovcek2 je izjavil:

Časi debelih krav

amazon



netflix



nvidia



facebook



dominos pizza



adobe



Tole bo padalo kot domine. No, saj se že začenja :))

Vidim, da si pozabil na Tencent. Ah, kaj je Tencent?

cezplotnik ::

mgermo je izjavil:

wow,-15% od vrha...a ga potisne za cel mesec nazaj? Vse je napihjeno, ampak -15% ne more biti znak ničesar.


Glej in se uči. Zgodovina se ponavlja, vzorci na finančnih trgih tudi. Vse je povezano s človeško psiho.
Ko se začnejo pojavljati aplikacije, ki real-time uporabnikom sporočajo market crash. Ko v vseh mainstream medijih začnejo nabijati s stock-market crashom, ko so valuacije skoraj rekornde, ko so praktično vsa tech podjetja v paraboli... takrat je možnost samo ena.

mgermo ::

Edini problem je, da vsi ustvarjajo mucho profita.

sparovcek2 ::

mgermo je izjavil:

Edini problem je, da vsi ustvarjajo mucho profita.


In kaj imaš od tega profita, kot lastnik delnice?

Netflixu se je cena podvojila v pol leta, tudi rast vseh drugih delnic je fenomenalna. Ameriška ekonomija je nezaustavljiva, prepričan sem da bo se cena še naprej najmanj podvojila na vsake pol leta.

branimirII ::

Eden izmed najvecjih poznavavalcev in vlagateljev pravi da bo enkrat v letu 2018 pok balona.

Zgodovina sprememb…

Mato989 ::

branimirII je izjavil:

Eden izmed najvecjih poznavavalcev in vlagateljev pravi da bo enkrat v letu 2018 pok balona.


Če vsako leto napoveš pok "balonov" takšnih in drugačnih je dejstvo da boš prej ali slej imel prav =)
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

tommy300 ::

branimirII je izjavil:

Eden izmed najvecjih poznavavalcev in vlagateljev pravi da bo enkrat v letu 2018 pok balona.


in kaj ima to veze kdaj bo pok? Če kupuješ statistično podcenjene delnice te nima kaj skrbeti.

Na borzi nikol ne boš zaslužil nadpovprečno glede na indeks, če boš veliko prodajal-kupoval, čeprav večina misle, da bo ujela trend ali da bo po najnižih nivojih kupovala. Primer: Sklad od Peter Linča je delal približno 30% letno. Povprečen investitor v skladu je delal podpovrečno glede na indeks, se pravi je delal manjše donose od indeksa.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tommy300 ()

tommy300 ::

sparovcek2 je izjavil:

mgermo je izjavil:

Edini problem je, da vsi ustvarjajo mucho profita.


In kaj imaš od tega profita, kot lastnik delnice?

Netflixu se je cena podvojila v pol leta, tudi rast vseh drugih delnic je fenomenalna. Ameriška ekonomija je nezaustavljiva, prepričan sem da bo se cena še naprej najmanj podvojila na vsake pol leta.


To nikakor ni res: 1 pravilo nikoli ne napoveduj prihodnosti na podlagi dobre preteklosti, tako kot počnejo vsi na walstretu. S temu avtomatsko kupuješ precenjena podjetja. Takšno razmišlanje te pripelje do velikih izgub.
««
13 / 163
»»