» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
80 / 163
»»

miki2019 ::

demogill je izjavil:

CoreySteel je izjavil:

demogill je izjavil:

Route@ mislim da je pravilno da se zatre wsb in podobne tudi Musk spekulante, za to imajo kripto. Zaradi "otrok" ki zgrmijo na gme, amc ipd. in za sabo skoraj nujno povlecejo se ostalo credo, trpi vse ostalo "zdravo".


Milijarderji, ki shortajo 120% delnic firme, so pa kul, a?

Torej po tvoje shortajo na splosno samo miljarderji? Prvotna cena delnice glede na vrednost "firme" je bila ravno prava. Ce bi bilo pa po moje bi takoj ukinil short in trejdanje z vzvodom. Samo buy in sell, najbolj posteno.


Potem:

P/E nebi bil tam kjer je.
Pokojninski skladi bi se sesedli.

Robinhood in podobne pladforme bi lahko v miru poslovale če bi to bil res free market z malo ali pa nič izvedenih finančnih instrumentov tako pa je tega ogromno vendar veliki playerji še vedno igrajo nepošteno igro do neke mere pošteno, da se vzdržuje stabilnost marketa, tu jim je bil dobrodošel prihod ta malih. Sedaj so ta mali skužili igro do neke mere pa cvilijo ker gredo do konca. Problem je ker ti mali vlagatelji v veliki meri nimajo odnosa do denarja ni jim mar če ga izgubijo.
Tako vsaj jaz vidim zadevo.

Lonsarg ::

Jaz to vidim takole:
- trg delnic imamo, da poenostavimo financiranje firm, predvsem z manjšimi razpršenimi lastniki. Ker če bi nekdo moral sklepat lastniško pogodbo za 0.01% deleža verjemi da se ne bi ubadal. Skratka zelo pozitivna zadeva za ekonomijo.
- dolgoročni traderji prinašajo v firme kapital
- kratkoročni traderji, visokofrekvenčni traderji, shorterji, pa napravm običnim dolgoročnim traderjem prinašajo ZGOLJ likvidnost in nič drugega

In ta zadnja alineja je pomembna, če je edini namen teh kratkoročnih traderjev likvidnost kakšno dodano vrednost ima shortnje? Po mojem mnenju blizu 0, medtem ko so minusi konkretni. Prav tako kakšno dodano vrednost ima visokofrekvenčno trgovanje v primerjavi z ne vem minutnim/urnim? Spet blizu 0. Praktično brez žrtvovanja likvidnosti (in predvsem brez žrtvovanja kapitala ki je na razpolago za ekonomijo) lahko v celoti ukinemo shortanje in trade omejimo na enkrat na uro ali celo več da se balancing izvede in je to to.

Prav nič dodane vrednosti ni za trg da če nekdo reagira na novico v 1 minuti namesto 1 uri da bi z tem kaj pridobili na boljši ekonomiji.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

kow ::

Ne vem, ce se popolnoma strinjam, ker se ne spoznam dovolj. Ampak, ja. Zacel bi z zmanjsanjem hitrosti trgovanja. Mikrosekunde? Tako hitro pac noben valuacijski model ne izracunava (itak ni novih informacij o biznisu) -> wasted energy, labor, capital. Alokacija kapitala gotovo ni nic boljsa (in s tem "realna" ekonomija).

Shortanje bi v teoriji lahko imelo smisel, da bi preprecevalo baloncke, scame ipd. Samo v praksi, pa vidimo da se spravijo na dolocena podjetja, ki jim slabo kaze z vzvodi, pa se informacijsko vojno se gredo ipd.

Meni je bilo zanimivo recimo (neuspesno) shortanje Herbalife, ki je multi-level marketing "igra" - zame kar sporna zadeva, ampak legalna.
Pa tudi shortanje Tesle, kjer se je na socialnih omrezjih bila velika bitka dezinformacij.

Ampak mislim, da je glavni problem, ne HFT, ne shortanje, ampak nicelne obreste mere, ki so unicile cash, obveznice ipd.

Lonsarg ::

Glede na to da je splošna prepoved določenih vzvodov malo verjetna, bi bilo zanimivo, da borze same začnejo ponujati nov tip delniškega produkta. Tak ki ima več omejitev. Pa da potem sami lastniki firme se odločijo, če jim bolj ustreza na tak način svoje delnice ponujati.

Jaz mislim da bi veliko lastnikov firm izbralo opcijo ki čimbolj odreže špekulante in se fokusira na resne investitorje, ki dejansko hočejo v firmo vložit preko delnic.

Route66 ::

Mi lahko nekdo odgovori na tole vprašanje:

Pravilo navidezne odsvojitve kapitala oziroma wash sale - to je del Zdoh-2 in neposredno vpliva na davek, ki ga plačamo. Pravilo govori, da morebitne izgube na tradu ne moremo uveljavljati za zmanjšanje davčne osnove, če v roku 30 dni pred ali za nakupom ali prodajo neke delnice, kupimo ali prodamo to isto delnico. Po domače povedano v roku enega meseca ne smemo dvakrat tradati iste delnice, sicer je morebitna izguba na enem ali obeh tradih obravnavana, kot da je ni bilo (ne zmanjša davčne osnove). Namen tega je preprečiti mahinacije z delnicami ob koncu leta, ko si traderji poskušajo čimbolj zmanjšati davčno osnovo v tekočem letu. Skratka, to pravilo je treba upoštevati. Ker je zadeva v resnici še precej bolj komplicirana, priporočam v branje pojasnilo DURSa. Link je spodaj.

Ker short tradi niso obdavčeni po Zdoh-2, pravilo navidezne odsvojitve kapitala za njih ne velja.


Kaj to zdaj pomeni ali lahko v ponedeljek ponovno kupim AMC (v petek sem ga prodal z 9EUR dobička) ali nakup ni dovoljen in moram počakati 30 dni???

kow ::

Lahko. Tekst govori o obdavcitvi. Razumeti moras kaj pomeni besedna zveza "zmanjsanje davcne osnove".

BorutO ::

Zakaj mladi bolj kot ekonomistom verjamejo Elonu Musku
vir: Finance.si

 Slika

Slika

BorutO ::

Evo, še bolj novejša razlaga glede davkov in poslovanja preko spletnih platform ...
Na kaj paziti, če trgujete prek spletnih platform
Vir: Finance.si

 Slika

Slika



Upam, da ni nič narobe, če popam gor zaklenjene oz. plačljive članke kakšnega portala? Finance.si so mi najboljši medij v sloveniji.

Upam, da bo komu kakšna nova informacija koristila oz. se kaj novega naučili tisti, kateri še ne vemo vsega. ;)

sloxl8 ::

Nič ni narobe, koristno pa ni prav nič.

Zezz ::

Prvič nalagam sredstva na IBKR, a je kdo imel kaj problemov s podružnico na Madžarskem? Koliko časa približno traja da ti potrdijo račun? Hvala.

Machete ::

Mene je orban poklical in vprašal, če sem podpornik tradicionalnih evropejskih vrednot in če bi prebunkal migranta za 20 eur.

Ok resno, kakšnih problemov? Račun je kreiran hitro, dovoljenja in vse ti uredijo v ca 24 urah. Nakazilo je na nemški račun torej odvisno od SEPA brzine. Če nakažeš dopoldne, je že popoldne na računu.

ps: dajte malo prebrat za nazaj. Vse je že 20x napisano.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Zezz ::

Machete je izjavil:

Mene je orban poklical in vprašal, če sem podpornik tradicionalnih evropejskih vrednot in če bi prebunkal migranta za 20 eur.

Ok resno, kakšnih problemov? Račun je kreiran hitro, dovoljenja in vse ti uredijo v ca 24 urah. Nakazilo je na nemški račun torej odvisno od SEPA brzine. Če nakažeš dopoldne, je že popoldne na računu.

ps: dajte malo prebrat za nazaj. Vse je že 20x napisano.


Pa dobr no pač nisem tolk notr, se pa zadeve spreminjajo in tisti posti so že stari. Pač nevem zakaj mi tolk dolg mučkajo z tem naslovom verifikacijo, in preden ti odobrijo račun moraš še prej denar nakazat. Kako naj torej sploh vem da je že nakazano?

sloxl8 ::

Ni treba, da nakažeš sredstva, da ti odobrijo račun, samo dlje traja.

Zezz ::

sloxl8 je izjavil:

Ni treba, da nakažeš sredstva, da ti odobrijo račun, samo dlje traja.

To da nakažeš je ena od petih kljukic ki morajo bit zelene. Tri imam že obkljukane, mučkajo mi le še z naslovom, in pa ta (found your account)

BorutO ::

Meni so na eni strani tri dni aktivirali račun ... pač, živim v začasnem prebivališču, vse račune in ostalo imam elektronsko, a za aktivacijo so hoteli ali bančni izpisek, ki je čisto drugačen v digitalni obliki kot pa v papirnati, ali naslov ne vem česa še ali pa sliko izpiska mobilnega operaterja ... vse, kar je štimalo z naslovom na kreditni kartici in s stalnim naslovom je stalni naslov, začasni pa ne, in zadnji dve od zahtev sta bili iz začasnega naslova, kar dobivam račune. zato sem jim poslal kar sliko davčne kartice ... kar bo pa bo ... tri dni so mučkali, potem pa je po čudežu bilo aktivirano ...

gruntfürmich ::

hvala borut za članke!
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

BorutO ::

gruntfürmich, hvala. Enim bodo koristni, kateri še nimamo veliko ali pa nič pojma o tem, drugim pa ne, ker itak že vse vedo.

Zezz ::

Ne vem to doživljam prvič da je za uspešno registracijo predpogoj da še prej na račun nakažeš sredstva.

Zezz je izjavil:

Ne vem to doživljam prvič da je za uspešno registracijo predpogoj da še prej na račun nakažeš sredstva.

Ne vem bom v štartu poslal nekaj pod jurja pa da vidimo itak mislim da je minimalna vsota 100e

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Zezz ()

BorutO ::

hm ... kam pa ti to nakazuješ? nisem nekaj sledil. A denarnica ali trgovanje? Pri trgovanjih, kolikor sem probaval te najbolj popularne strani, ne rabiš takoj nakazila, imaš zazo demo račun - virtualnega. denarnico, ki sem si jo aktiviral, pa ničesar niso hoteli, samo osnovne podatke.

Zezz ::

Prijavljam se na IB, pa sem trenutno v fazi registracije oz. odprtja računa. Trgovanje

BorutO ::

Eno vprašanje ... a se mogoče komu sanja zakaj je Elon Musk izjavil lani, da je cena delnice tesle previsoka? Mogoče zato, da milijarderji z wallstreta začnejo shortati, cena tesle cel čas rase, in oni gredo v minus? Je možno, da je bil to njegov načrt, ali je resnično tako zmešan, da bo za svojo firmo rekel, da so cene prenapihnjene? :) No, kakor koli, mislim, da bije vojno tudi on z bogatimi strici iz wall streeta.

redtech ::

Pro°s needed!

Ideja je, da oblikujemo privatno skupino, ki bo analizirala/iskale delnice/vzorce z naštetimi orodji, Chris Camillo dela s to metodo - dumbmoney.tv

https://swaggystocks.com
https://socialarb.net/
https://stocktwits.com/rankings/messages

Vsi zainteresirani, na moj ZS.

BorutO ::

a se hočeš šortanja iti?

blackbfm ::


No, kakor koli, mislim, da bije vojno tudi on z bogatimi strici iz wall streeta.


Ja, karizmatični milijarder je rešitelj družbe. Robin hood. Seems legit. :))

redtech ::

BorutO je izjavil:

a se hočeš šortanja iti?


Niti ne, prejšni teden sem $Ag zajahal preko te metode in se je izšlo. Trgujem samo long.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: redtech ()

BorutO ::

ok ... jaz tudi long ... mam trx kupljen, bitcoin pa pri plači bom lahko končno jurja notri vložil, ker januarja so me nategnili ... so dali na etoroju iz 200 na 1000 minimalni depozit ... Zdaj bom verjetno 200 eur počil v teslo, 200 v trx za ostalo bom pa še razmislil ... mogoče bom pa mogel spremljati kakšen wall street bets, da bom kaj zaslužil? :P

snowzoor ::

Zakaj pa eToro? Etoro je od vseh skupaj najbolj scammy, ko so letos delnice padale zaradi Covid-19 so onemogočili shortanje delnic, da niso imeli izgub na cfdjih. Poizkusi Revolut, lahko vložiš že od 1€ naprej.

CartmanF ::

odvisno od namenov. Verjetno borut nima namena "shortat", ampak enostavno kupit delnico ter jo držat, kar mu ta platforma omogoča brez problemov. Ko bo pa rabil kej zahtevnejšega pa se še vedno lahko prestavi...

snowzoor ::

Samo povem, naj pazi. Tudi na Redditu imajo trenutno težave z eTorom, ki jim kar sam zapira pozicije $GME delnic. Več reviewov here: https://www.trustpilot.com/review/www.e...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: snowzoor ()

J.McLane ::

Za kupit in držat delnice moraš biti pozoren samo na to, da so te delnice res v tvoji lasti, pri eni izmed EU clearing hiš Euroclear ali Clearstream. To se mi zdi da je najboljša garancija za na dolgi rok.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

CartmanF ::

J.McLane je izjavil:

Za kupit in držat delnice moraš biti pozoren samo na to, da so te delnice res v tvoji lasti, pri eni izmed EU clearing hiš Euroclear ali Clearstream. To se mi zdi da je najboljša garancija za na dolgi rok.


saj eToro omogoca to, da so delnice v tvoji lasti.

"Buying a stock on eToro by opening a “buy” (long), non-leveraged position means you are investing in the underlying asset (real stocks), and the stock is purchased and held in your name, this. This also applies to fractional shares: for example, on eToro, you can invest as little as $50 to purchase part of a share whose price per unit is $1,000."

Vec tukaj: https://www.etoro.com/customer-service/...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CartmanF ()

gruntfürmich ::

J.McLane je izjavil:

Za kupit in držat delnice moraš biti pozoren samo na to, da so te delnice res v tvoji lasti, pri eni izmed EU clearing hiš Euroclear ali Clearstream. To se mi zdi da je najboljša garancija za na dolgi rok.

je to odvisno od brokerja ali nastavitev v samem brokerju?
kako je z IB ?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

kow ::

Okej.. Virgin Galactic 12 milijard market cap

O_O

kakob ::

Its cool.
Never take a financial advice from someone who works for a living.

BorutO ::

CartmanF je izjavil:

odvisno od namenov. Verjetno borut nima namena "shortat", ampak enostavno kupit delnico ter jo držat, kar mu ta platforma omogoča brez problemov. Ko bo pa rabil kej zahtevnejšega pa se še vedno lahko prestavi...


Tako je ... na dolgi rok. Kot sem že omenil, kupim neke delnice, ki se mi zdijo, da bodo nekoč v daljni prihodnisti uspele in bodo delnice zrasle. Da bom pa gor visel vsak dan pa čakal če bodo delnice padle ali ne, pa brezveze. Škoda cajta. Nič ne bom zamudil, če me ne bo zraven. ;)

Kaj pa pol ta Plus500 ali pa Revolut? Če kupim tam TRX ali pa teslo, so to delnice v moji lasti ali kupujem od drugih? Stran mi je bolj všeč kot etoro, ker je vsaj v slovenščini ... za enega čistega amaterja je tading v slovenščini čisto super. ;)

Sicer mi Revolut ne odgovarja preveč, ker sem videl, da morem za revolut uporabljati telefon. Jaz za skoraj cel dan vsak dan ne vem kje imam telefon, dokler me kdo ne kliče, pa še takrat ga iščem.
Plus500 pa nisem nikjer našel, da bi imel delnice v svoji lasti.

Eno tako čisto simpl stran bi rad, kot je etoro, samo da nima tega ubijalskega depozita 1000 evrov, da je varna, pa da se da veliko stvari trejdat, recimo trx, teslo, gamestop ... sicer v gamestop nemislim vložiti, ker verjetno več ne bo šlo gor, ampak na etoroju pa je, ko marsikje ni na voljo.
V toroju imam kupljenih 7194 enot TRXa po ceni 0,0278, neki miniaturen profitek je, ampak to bo stalo notri, dokler res ne bo vsaj na en evro prišlo, pa če bo celo desetletje trajalo. V januarju so podražili na 1000 evrov nakazilo, zdaj pa tam več ne morem trejdat, ker jurja pa ne bom metal notri.

Na bitstampu imam kupljenih nekaj enot bitcoina pri okrogli vrednosti 34k za 144usd ... sem že skoraj pozabil, da mam bitcoine kupljene ... Dobro bi bilo edino, da bi stalno trgoval na eni platformi, ne pa malo tu in malo tam, ker pol se bom že spozabil, kje vse sem vložil denar.

CartmanF ::

BorutO, glede na to kar si napisal, jst osebno ne bi kompliciral preveč, ampak greš lepo po korakih:

1.) Ustvariš si račun na eToro po navodilih
2.) Narediš vsak mesec gor deposit (nastaviš magari opomnik, vsak konec meseca naloži gor 200 EUR)
3.) Kupiš delnico ki ti je všeč (odpreš pozicijo).

In to ponavljaš vsak mesec. Ker pozicij neboš zapiral, ti ni treba skrbeti za oddajo napovedi na FURS vsako leto - dokler teh delnic seveda ne prodaš.

Če boš imel kakšne težave ali potrebuješ nasvet/pomoč pri odprtju računa, mi piši na ZS, z veseljem pomagam.

redtech ::

$CTHR
Danes pred začetkom dumbmoney.tv LIVE je bila cena 2.00 peak je bil na 2.70, sedaj je obležala na 2.30
Podobno se je prejnšni teden naredilo na $Ag.

Na twitterju ima jordan_mclain in dumbmoney.tv 20%+ rast (fantje dobivajo vedno večji moment)

Moram pa se dokopati do izvora teh hypov, kot naprimer $SAVA 14 dni nazaj. Vprašanje je, kako jih odkriti dovolj hitro.

BorutO ::

Hehe, ne vem, če je to res on, ampak Mark Cuban na WallStreetBets deli nasvete kako obogateti in kako nategniti wall streetovce ...
https://www.reddit.com/r/wallstreetbets...

BorutO ::

Hvala za ta link. Mam trxe na etoru, ampak teh še ne mislim lep čas dvigniti ven, vsaj dokler na 1 dolar ne pridejo oz. da bom imel isti profit, kot je enot. Bo pa zelo prav prišlo, ko bom rabil.

Guarddog69 ::

Mi lahko nekdo lepo prosim na kratko razloži zadevo glede dividend in davka? In sicer: imam nekaj ameriških delnic, ki izplačujejo dividende. Posrednik (IB) mi že sam odvzame nek procent zdaj pa me zanima, ali moram od tega, kar mi preostane, plačati še dodatnih 27.5% Fursu? Če je temu res tako, ali se sploh splača investirat v tuje dividende glede na to, da si na kocu oskubljen za 40+%?

Pa še to - v lasti imam tudi Krko in sicer preko varšavske borze - ali to velja tudi za njih, glede na to, da so sicer slovensko podjetje, ampak so bile delnice kupljene na tuji borzi?

Hvala!

barrels ::

Ob nakupu VWCE na IBKR mi zateži, da nimam pravih trading permissionov. Zdaj takoj po registraciji imam samo trading permissions za stock, nevem pa katere bi še moral imeti, da uspešno opravim nakup. Mogoče kdo ve?

gruntfürmich ::

poišči ga na evropskih borzah. tujih ETF-jev tudi jaz ne morem kupovati (verjetno omejeno v EU), ker imam tako kot ti, samo delnice v permission.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

tomaz_1980 ::

barrels je izjavil:

Ob nakupu VWCE na IBKR mi zateži, da nimam pravih trading permissionov. Zdaj takoj po registraciji imam samo trading permissions za stock, nevem pa katere bi še moral imeti, da uspešno opravim nakup. Mogoče kdo ve?

To se je meni tudi zgodilo prvič, čeprav sem ga hotel kupiti na Xetri. Pomagalo je to, da sem obkljukal več držav (ZDA, Kanada, Izrael, ...).

BorutO ::

sloxl8 ::

barrels je izjavil:

Ob nakupu VWCE na IBKR mi zateži, da nimam pravih trading permissionov. Zdaj takoj po registraciji imam samo trading permissions za stock, nevem pa katere bi še moral imeti, da uspešno opravim nakup. Mogoče kdo ve?


Trading requirements

Res pa je, da še vedno delajo prenose računov, zato so določene stvari onemogočene (tako pravi Support). Če si dobil obvestilo, da je račun zdravo prenesen, potem je odvisno samo od zgornjih zahtev.

Benny123 ::

A mi lahko en napiše dobro poceni platformo ala robinhood?

Franz21 ::

Benny123 je izjavil:

A mi lahko en napiše dobro poceni platformo ala robinhood?

Trading212

Spiky28 ::

Pri oddaji fursu uporabljate tole za pretvorbo eur/usd? https://www.bsi.si/statistika/devizni-t...

pingme ::

Spiky28 je izjavil:

Pri oddaji fursu uporabljate tole za pretvorbo eur/usd? https://www.bsi.si/statistika/devizni-t...

Ja.

rini ::

BorutO je izjavil:

Meni so na eni strani tri dni aktivirali račun ... pač, živim v začasnem prebivališču, vse račune in ostalo imam elektronsko, a za aktivacijo so hoteli ali bančni izpisek, ki je čisto drugačen v digitalni obliki kot pa v papirnati, ali naslov ne vem česa še ali pa sliko izpiska mobilnega operaterja ... vse, kar je štimalo z naslovom na kreditni kartici in s stalnim naslovom je stalni naslov, začasni pa ne, in zadnji dve od zahtev sta bili iz začasnega naslova, kar dobivam račune. zato sem jim poslal kar sliko davčne kartice ... kar bo pa bo ... tri dni so mučkali, potem pa je po čudežu bilo aktivirano ...


Bilokakšen račun želijo le zato, da imajo pravilno zapisan naslov.

Drugače pa ful hvala za članek finance. Zelo pregledno in uporabno!
««
80 / 163
»»