Forum » Loža » Kdo kaj služi z delnicami?
Kdo kaj služi z delnicami?
Temo vidijo: vsi
Machete ::
Pa kaj se vi pravzaprav greste, če niste zmožni ene običajne registracije računa in nastavitve dovoljenj?
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
Gone ::
Si prepričan?
Če te že skrbi zame naj te ne, fino stojijo zadeve tudi s TSLA. Pozabil si da stane sell/buy klik zgolj 1$ in me ni strah pritiskati dnevno, če je treba.
Premoženje se vseeno seli v novo nepremičnino, neodvisno od gibanja tsla.
Seveda vas je ene par asov, ki ste nezmotljivi in že napadate inv. sklade Buffeta, da jih pokupite.
Če te že skrbi zame naj te ne, fino stojijo zadeve tudi s TSLA. Pozabil si da stane sell/buy klik zgolj 1$ in me ni strah pritiskati dnevno, če je treba.
Seveda vas je ene par asov, ki ste nezmotljivi in že napadate inv. sklade Buffeta, da jih pokupite.
Gone ::
Si prepričan?
Hehe, je vsaj zabavno da si sam zgubaške trejde objavil, te silne pluse pa nič, dobil si pa kar si iskal s pametovanjem glede registracije.
Se strinjam glede pametovanja.
Plusa ni. Samo število pozicij se jača, kar je glede na vstop čisto super zame. Če pušim nimam kaj skrivat, v nasprotju z vami master traderji, ki ste seveda že 2019 predvideli globalno pandemijo.
Plusa ni. Samo število pozicij se jača, kar je glede na vstop čisto super zame. Če pušim nimam kaj skrivat, v nasprotju z vami master traderji, ki ste seveda že 2019 predvideli globalno pandemijo.
astraios ::
Ali mi kdo lahko svetuje pri naslednji situaciji: Do sedaj sem uporabljal slovenskega brokerja, ki je tudi poskrbel za prijavo dohodnine od dividend. Zaradi omejitev trgovanja z USA ETF-ji znotraj EU, sem pred kratkim odprl trgovalni račun v tujini. Na "trading account" sem prejel dividende, ki sem jih reinvestiral (nisem jih prenesel na TRR). Na FURS-u je navedeno, da se prijavijo TRR računi ne pa trgovalni računi. Ali je potrebno oddati davčno napoved na enak način kot da so dividende izplačane na TRR?
Investitor ::
Ima kdo od vas razlago zakaj je P/E razmerje za Zavarovalnico Triglav 6.8, medtem ko je isto razmerje za Pozavarovalnico Savo zgolj 4.3? Obe instituciji sta v isti branzi in poslujeta na podobnih trgih. Zakaj so po vasem mnenju take razlike v evaluaciji?
Fjdk ::
Bi mi znal kdo povedat preko katere borzne družbe je pri nas sploh smiselno vložiti v indeksne sklade ali ETF-je?
Do zdaj sem prišel do ugotovitev, da se v Sloveniji za osebo, ki ni res dobro finančno izobražena vlaganje v delnice/sklade ne splača?
Saj je treba biti na veliko stvari pozoren-vse družbe računajo provizije in razne aplikacije so plačljive ali sumljive... Bi mi znal kdo povedati kaj je za osebo v mojem zacetniskem primeru sploh smiselno? (kapital nekaj tisoč evrov, dolgoročna naložba z možnostjo recimo vlaganja vsakih nekaj mesecev)
Hvala vam!:)
Do zdaj sem prišel do ugotovitev, da se v Sloveniji za osebo, ki ni res dobro finančno izobražena vlaganje v delnice/sklade ne splača?
Saj je treba biti na veliko stvari pozoren-vse družbe računajo provizije in razne aplikacije so plačljive ali sumljive... Bi mi znal kdo povedati kaj je za osebo v mojem zacetniskem primeru sploh smiselno? (kapital nekaj tisoč evrov, dolgoročna naložba z možnostjo recimo vlaganja vsakih nekaj mesecev)
Hvala vam!:)
Aphanisis ::
Za povprečnega slovenca z varčevalnim horizontom 15+ let je smisel recept varčevanja ta:
1.) Odpre se račun na IB, Trading212 ali kaj podobnega.
2.) 80-90% varčevanja gre v FTSE All-World ETF: https://www.justetf.com/en/etf-profile....
3.) 10-20% gre v kak EU gov. obvezniški ETF.
Tistih 10-20% obveznic služi temu, da ko smo v časih, kot smo sedaj, ko se dogajajo korekcioje (recesije, depresija whatever), ta delež varčevanja prodaš in dokupuješ ETF delnice iz točke 2. Ko začne spet bullrun rebalansaš nazaj na 10-20% obvezniškega deleža oz. toliko kot si pač "dovzeten za tveganje".
Vse to je lepo razloženo na: https://www.bogleheads.org/wiki/Three-f...
Vse, kar presega takšne strategije, povečuje tveganje in se iz varčevanja počasi prevesi v hazarderstvo, razen v primerih, ko razpolagamo z notranjimi informacijami in se gremo "insiderskega" trgovanja.
2.) 80-90% varčevanja gre v FTSE All-World ETF: https://www.justetf.com/en/etf-profile....
Tistih 10-20% obveznic služi temu, da ko smo v časih, kot smo sedaj, ko se dogajajo korekcioje (recesije, depresija whatever), ta delež varčevanja prodaš in dokupuješ ETF delnice iz točke 2. Ko začne spet bullrun rebalansaš nazaj na 10-20% obvezniškega deleža oz. toliko kot si pač "dovzeten za tveganje".
Vse, kar presega takšne strategije, povečuje tveganje in se iz varčevanja počasi prevesi v hazarderstvo, razen v primerih, ko razpolagamo z notranjimi informacijami in se gremo "insiderskega" trgovanja.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Aphanisis ()
Kleemen ::
Kdor bolj podrobno spremlja se že splača kupiti Apple delnice, ki so lepo padle na 240$ v par mesecih iz 330$? Predvidevam, da bodo počasi še padale mogoče do 220$ ali mislite da je to to? Ko pridemo iz krize (2022-2023) jih nekateri napovedujejo tudi okrog 1000$ (malo pretiravanja, ampak ok).
WarpedGone ::
To drži, če si točno enako neveden kot je povprečje. Komot je vedet mal več od 'vsi vemo'.
Zbogom in hvala za vse ribe
P.S. kako zmanjšaš nevednost? Da konkretni temi posvetiš več časa.
Ne ostaneš pri tem, kar so ti servirali pri dnevniku, v random časopisnem članku, random novici na random forumu.
Več kot prebereš, več plevela bo odpadlo. In nujno boš stvari razumel bolje od tistih, ki so investirali manj časa.
Informacija je konkurenčna prednost.
Ne ostaneš pri tem, kar so ti servirali pri dnevniku, v random časopisnem članku, random novici na random forumu.
Več kot prebereš, več plevela bo odpadlo. In nujno boš stvari razumel bolje od tistih, ki so investirali manj časa.
Informacija je konkurenčna prednost.
PreviousUser ::
Za povprečnega slovenca z varčevalnim horizontom 15+ let je smisel recept varčevanja ta:
Tale Vanguard FTSE All World ima stroške upravljanja 0,22%, iShares ETF MSCI World 0,20%, iShares MSCI EM pa celo samo 0,18%. Koliko to nanese na dolgi rok recimo, se potem bolj splača kupovati kombinacijo iShares-ovih skladov kot tistega od Vanguarda?
CoreySteel ::
Razlika med 0,22% in 0,18% je minimalna. Govorimo o par tisoč evrih razlike na četrt milijona velikem portfoliu. Tako da glede tega je vseeno.
Twitter: @CoreySteel_
WarpedGone je izjavil:
To drži, če si točno enako neveden kot je povprečje. Komot je vedet mal več od 'vsi vemo'.
Se strinjam, vendar za povprečno osebo, ki ima službo ali lastno podjetje, otroke, druge dejavnosti in bi mu branje četrtletnih in letnih poročil ter ostalih relevatnih informacij vzelo preveč časa, je Boglehead pristop najbolj smiselna odločitev, ker si tako najbolje optimizira variabilnost varčevanja.
Nasploh pa je spet problem tudi ta, da je večina varčevalcev funcionalno nepismenih, čustveno nestabilnih, precenjujejo svoje sposobnosti za dobre finančne odločitve in je zato zanje zopet najbolje, kar sem napisal.
Kot sem napisal: omenjam povprečnega varčevalca, ki ima povprečne sposobnosti učenja in finančnega odločanja in se nahaja v povprečnem času... Trenutko pa nismo v povprečnem času ampak sredi masivne korekcije in če znaš na netu dobit bilančne podatke o zadolženosti družbe, zračunat PE razmerje, malo pobrskat po Bloombergu in Yahoo Finance pa lahko najdeš zelo zanimive pozicije ...
PreviousUser je izjavil:
Tale Vanguard FTSE All World ima stroške upravljanja 0,22%, iShares ETF MSCI World 0,20%, iShares MSCI EM pa celo samo 0,18%. Koliko to nanese na dolgi rok recimo, se potem bolj splača kupovati kombinacijo iShares-ovih skladov kot tistega od Vanguarda?
V FTSE All world je razmerje razviti trg : trg v razvoju nekje 90:10. Če sprejemaš to razmerje, potem bo najbrž ceneje kupovat samo to pozicijo kot pa so stroški rebalansiranja. V primeru da ti 90:10 ni všeč, potem pa greš sam kombinirat. Pri relativno nizkih zneskih so TER med omejenimi ETFji zanemarljivi, postanejo pa visoki pri visokih zneskih čez kako desetletje, ko obrestno obrestovanje opravi svojo čarovnijo. :)
Zgodovina sprememb…
bobby ::
Kere buče,..
Vse 3 odstavke, ki si jih spisal imajo veze samo v eni točki: Lenobi
vse troje se da naučit in to veliko hitreje, kot si marsikdo misli. Sedaj pa, če, kot je navada na tem forumu, bi si ljudje vzeli več časa za samoizobraževanje, ne samo čakali neke predloge za investicije brez kakršnegakoli lastnega dela, potem pa te trije odstavki zelo veljajo za večino populacije in te naj še naprej furajo kar pač furajo do sedaj, se pritožujejo nad vsem in naj se mi ne približujejo.
Že to, da pa konstantno čeblate o ETF-jih v nitki, ki je vezana na delnice (z etf-ji pejte v nitko o skladih) je čisto jasno, da vam je lenoba tista, da se tudi pod razno ne upate dotaknit kakega četrtletnega finančnega poročila.
dodatek: zakaj da fak rinete še vedno v etf, ki je vezan na točno to točko, katera je v padcu že 30% in še kar rinete notri. Zakaj nekdo iz riti ne potegne kakšen sklad, ki je že zadnje 5 let v dreku in ima vedko kontra gibanje tech ETF-jem?
Vse 3 odstavke, ki si jih spisal imajo veze samo v eni točki: Lenobi
vse troje se da naučit in to veliko hitreje, kot si marsikdo misli. Sedaj pa, če, kot je navada na tem forumu, bi si ljudje vzeli več časa za samoizobraževanje, ne samo čakali neke predloge za investicije brez kakršnegakoli lastnega dela, potem pa te trije odstavki zelo veljajo za večino populacije in te naj še naprej furajo kar pač furajo do sedaj, se pritožujejo nad vsem in naj se mi ne približujejo.
Že to, da pa konstantno čeblate o ETF-jih v nitki, ki je vezana na delnice (z etf-ji pejte v nitko o skladih) je čisto jasno, da vam je lenoba tista, da se tudi pod razno ne upate dotaknit kakega četrtletnega finančnega poročila.
dodatek: zakaj da fak rinete še vedno v etf, ki je vezan na točno to točko, katera je v padcu že 30% in še kar rinete notri. Zakaj nekdo iz riti ne potegne kakšen sklad, ki je že zadnje 5 let v dreku in ima vedko kontra gibanje tech ETF-jem?
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: bobby ()
iTrader ::
Če si bral četrtletna poročila Enrona je bilo vse super in kul. Ziher je morala bit dobra investicija.
Odlična kontra v korist vsem, ki iščejo izgovore, zakaj se NE BI naučili kaj novega a ne,.. Good Job.
Lonsarg ::
Sry ampak statistika pravi da če se laik loti nerazpršene investicije (posamezne delnice itd) faila v 90% primerih. Zato je prav da se na forumu priporoča ETF za tistih 90%, tistih 10% ko pa so se zmožni naučit dovolj dobro da bodo prehiteli ETF povprečje trga pa naj sami sebe identificirajo, če niso dosti sigurni da so v 10% pol najbrž niso.
Groot ::
Odlična kontra v korist vsem, ki iščejo izgovore, zakaj se NE BI naučili kaj novega a ne,.. Good Job.
Saj se ne gre samo za to da se kdo ne žli naučiti karkoli novega. Če si tako dobro poučen, kot želiš prikazati, potem ti mora biti kristalno jasno, da traderji le redko uspejo premagovati market performance. So posamezna obodbja, kjer so posamezne strategije bolj uspešne, vendar na dolgoročni ravni 10+ let to ne uspeva. Zato je dolgoročno investiranje v ETF sklade za povprečno osebo več kot smiselno.
Plus ne strinjam se da investicija v ETF sklad pomeni, da se nekdo ni pripravljen naučiti. Še vedno mora oseba naštudirati vsaj neke osnovne market pristope, razen če seveda nekdo kar razmetava z denarjem in kupi vsako prvo stvar.
sakpre ::
Če si bral četrtletna poročila Enrona je bilo vse super in kul. Ziher je morala bit dobra investicija.
Lahko prosim poveš kje se najdejo takšna poročila. Sam sem poskuša na Googlu z Enron annual reports 1q 2020 itd... vendar neuspešno. Zanimalo bi me potem ali enako obstaja tudi za vsa podjetja, manjša in večja, in ali so vse te informacije javno dostopne?
Lonsarg: Groot je vsaj dojel bistvo mojega posta,..
Groot: Kako investiciaj v ETF pomeni, da se nekdo ni pripravljen naučit če pa vse, kar se tu bere je "a mi predlagate v kater ETF skald naj vlagam" in podobne?
In potem en kup ljud ipredlaga, s tem ni nič narobe, ampak človek je že v naprej dobil odgovor in verjetnost, da bo šel sploh se pozanimat, v kaj ta sklad vlaga in kolika je razpršenost je minimalna,.. In takih neznalcev, ki se jim da je ribe za jest, ne uči pa se jih vsaj približno, kak ose ribe lovi je nebroj,.. Same shit ko 2017 s kripto, katerim najbrž še danes ni jasna osnova večine kripta.
Ta del je tisti, ki je problematičen. Seveda, da bi kdo še zraven porinu kakšen predlog, kjer je 60% sestave recimo commodities, e boh ne daj. Večina je FAANG opcija s kvazi razmetanostjo po razvitem in nerazvitem delu planeta in gledanostjo celih 10lez nazaj glede dobička. Kaj je narobe z bakrom recimo, ali pa paladijem, ali pa kobaltom, če se že toliko govori o elektrifikaciji.
in evo ga, sakpre :)
Enron je no more od leta 2006 se mi zdi, google it.
Vsa podjetja, k ikotirajo na borzah so DOLŽNA izdelovati letna poročila za vse investitorje. Ponavadi se jih najde že kar na njihovih spletnih portalih.
Najdi za Krko recimo,..
Groot: Kako investiciaj v ETF pomeni, da se nekdo ni pripravljen naučit če pa vse, kar se tu bere je "a mi predlagate v kater ETF skald naj vlagam" in podobne?
In potem en kup ljud ipredlaga, s tem ni nič narobe, ampak človek je že v naprej dobil odgovor in verjetnost, da bo šel sploh se pozanimat, v kaj ta sklad vlaga in kolika je razpršenost je minimalna,.. In takih neznalcev, ki se jim da je ribe za jest, ne uči pa se jih vsaj približno, kak ose ribe lovi je nebroj,.. Same shit ko 2017 s kripto, katerim najbrž še danes ni jasna osnova večine kripta.
Ta del je tisti, ki je problematičen. Seveda, da bi kdo še zraven porinu kakšen predlog, kjer je 60% sestave recimo commodities, e boh ne daj. Večina je FAANG opcija s kvazi razmetanostjo po razvitem in nerazvitem delu planeta in gledanostjo celih 10lez nazaj glede dobička. Kaj je narobe z bakrom recimo, ali pa paladijem, ali pa kobaltom, če se že toliko govori o elektrifikaciji.
in evo ga, sakpre :)
Enron je no more od leta 2006 se mi zdi, google it.
Vsa podjetja, k ikotirajo na borzah so DOLŽNA izdelovati letna poročila za vse investitorje. Ponavadi se jih najde že kar na njihovih spletnih portalih.
Najdi za Krko recimo,..
Zgodovina sprememb…
- spremenil: bobby ()
Predvsem je treba poudarit, da je najpomembnejša komponenta pri vsem tem dohodek. Najprej je potrebno investirat čas in druga sredstva, da se dohodek čim bolj poveča, ker je delež privarčevanega dohodka potem input za investiranje.
Ker imamo omejeno število ur v dnevu, je najbolj smiselno maksimirati dohodek in investirati pasivno (se pravi v indekse, ki imajo čim nižjo variabilnost). Aktivno investiranje (kupovanje VP, nepremičnin, kovin etc.) je smiselno le takrat, ko je donosnost te dejavnosti višja kot bi bil zaslužek iz dejavnost (podjetniške ali zaposlitvene dejavnosti). Ko dosegama višjo donosnost tako, da delamo to kar znamo in iz tega dela pasivno investiramo, smo bolj uspešni kot pa takrat, ko napol beremo četrtletna poročila...
Vse ostale pisarije o lenobi in podobno so puhlice. Kot da je investiranje neka plemenita dejavnost... sama po sebi ni nič drugega kot sredstvo, da si v prihodnosti zagotovimo neko likvidnost. Načinov, kako si jo zagotovimo je veliko in ni samo skozi investiranje. Zato je za večino, ki ni specializirana v financah bolje, da so pri investiranju pasivni (tj. kupujejo indekse skozi ETFje in ne posamezne finančne produkte) ... ter čim več zaslužijo skoti dejavnost, ki jo znajo najbolje opravljati, da lahko potem tisti del dohodka, ki ga privarčujejo, pasivno investirajo.
Ker imamo omejeno število ur v dnevu, je najbolj smiselno maksimirati dohodek in investirati pasivno (se pravi v indekse, ki imajo čim nižjo variabilnost). Aktivno investiranje (kupovanje VP, nepremičnin, kovin etc.) je smiselno le takrat, ko je donosnost te dejavnosti višja kot bi bil zaslužek iz dejavnost (podjetniške ali zaposlitvene dejavnosti). Ko dosegama višjo donosnost tako, da delamo to kar znamo in iz tega dela pasivno investiramo, smo bolj uspešni kot pa takrat, ko napol beremo četrtletna poročila...
Vse ostale pisarije o lenobi in podobno so puhlice. Kot da je investiranje neka plemenita dejavnost... sama po sebi ni nič drugega kot sredstvo, da si v prihodnosti zagotovimo neko likvidnost. Načinov, kako si jo zagotovimo je veliko in ni samo skozi investiranje. Zato je za večino, ki ni specializirana v financah bolje, da so pri investiranju pasivni (tj. kupujejo indekse skozi ETFje in ne posamezne finančne produkte) ... ter čim več zaslužijo skoti dejavnost, ki jo znajo najbolje opravljati, da lahko potem tisti del dohodka, ki ga privarčujejo, pasivno investirajo.
Zgodovina sprememb…
bladzy ::
Pozdravljeni,
sem nov na tem forumu in se že vnaprej opravičujem za morebitne ''nepravilnosti'' in nevednost.
Torej odločil sem se, da približno 5k€ vložim v različne večje delnice (TSLA, BA, PEP,...) in tudi v ETFje (VNQ, SPY,...). Naložbo 5k bi razporedil med omenjene stvari.
Zanima me naslednje:
-kje vložiti? Torej kateri broker mi priporočate (E-toro, Revolut,,)?
-Kdaj moram karkoli prijaviti na FURS? Samo takrat ko prodam delnice in npr. dobim dividende?
-Nekaj denarja bom na broker poleg TRR-ja naložil tudi preko ''banke'' Skrill. Ali npr FURS zanima odkod ti denar ali kako je stem?
Za vse odgovore se Vam že vnaprej zahvaljujem. Dosti sem že prebral o teh stvareh vendar se še vedno hočem popolnoma prepričat kako stvari potekajo v 2020.
sem nov na tem forumu in se že vnaprej opravičujem za morebitne ''nepravilnosti'' in nevednost.
Torej odločil sem se, da približno 5k€ vložim v različne večje delnice (TSLA, BA, PEP,...) in tudi v ETFje (VNQ, SPY,...). Naložbo 5k bi razporedil med omenjene stvari.
Zanima me naslednje:
-kje vložiti? Torej kateri broker mi priporočate (E-toro, Revolut,,)?
-Kdaj moram karkoli prijaviti na FURS? Samo takrat ko prodam delnice in npr. dobim dividende?
-Nekaj denarja bom na broker poleg TRR-ja naložil tudi preko ''banke'' Skrill. Ali npr FURS zanima odkod ti denar ali kako je stem?
Za vse odgovore se Vam že vnaprej zahvaljujem. Dosti sem že prebral o teh stvareh vendar se še vedno hočem popolnoma prepričat kako stvari potekajo v 2020.
CoreySteel ::
- VNQ/SPY nista za Evropejce. Teli pa so: https://www.justetf.com/en/find-etf.html
- Izbira on-line brokerja
- ob prodaji delnic ter ob prejemu dividend do 28. februarja za preteklo leto
- ni težav z nakazovanjem s Skrilla in Skrill tudi ni prijavljiv.
Twitter: @CoreySteel_
azvik ::
Pravzaprav, odlična kontra tebi Bobby. Pa lahko tole svoje pametovanje s čim podpreš, kakim dokazom, sem že srečal preveč takih, ki samo govorijo pa nič ne storijo? Nič nebi rekel,če bi dodal kak portfolio, pa zraven napisal tolk procentov xx delnaica, zato ker... Tole tvoje pisanje, me pa bolj spominja na forex učitelje, ki nikoli niso tgovali, vedo pa vse kako in kaj.
Diversification is for fools.
Zlata strategija je identifikacija zmagovalcev v trenutku, ko se jim še cel svet smeji.
Ko že vrabci čivkajo, kdo *je* zmagal je večina rasti že oddelana.
Se bo karkoli v FANG povečalo še za 10x, 100x, 1000x? Vanj rine folk, ki bi z ETF naredu bolje.
Zlata strategija je identifikacija zmagovalcev v trenutku, ko se jim še cel svet smeji.
Ko že vrabci čivkajo, kdo *je* zmagal je večina rasti že oddelana.
Se bo karkoli v FANG povečalo še za 10x, 100x, 1000x? Vanj rine folk, ki bi z ETF naredu bolje.
bluefish ::
WarpedGone je izjavil:
Zlata strategija je identifikacija zmagovalcev v trenutku, ko se jim še cel svet smeji.Za veliko večino loterija.
Seveda, sploh za tiste katerim pogled ne seže dlje od siola, financ, tvs in podobnega.
sparovcek2 ::
Vlak za pasivno investiranje je zamujen. Sam ne bi kupoval nicesar(dolgorocno), ker je velika verjetnost da indexi in podobni ETFji ne bodo imeli pozitivnih donosov dolgo, dolgo casa.
Sicer pa mislim, da nekje sredi aprila naj bi bil prvi peak korone v US, ampak to je zelo nezanesljiva informacija. Hydroxychloroquine pa naj bi bil zelo ucinkovito zdravilo, znan antimalarik, ki ubije virus in baje naj bi prakticno reseval paciente s smrtne postelje. Je pa problem dobava, tako kot z vso medicinsko opremo trenutno.
Sicer pa mislim, da nekje sredi aprila naj bi bil prvi peak korone v US, ampak to je zelo nezanesljiva informacija. Hydroxychloroquine pa naj bi bil zelo ucinkovito zdravilo, znan antimalarik, ki ubije virus in baje naj bi prakticno reseval paciente s smrtne postelje. Je pa problem dobava, tako kot z vso medicinsko opremo trenutno.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sparovcek2 ()
Groot ::
sparovcek2 je izjavil:
Vlak za pasivno investiranje je zamujen. Sam ne bi kupoval nicesar(dolgorocno), ker je velika verjetnost da indexi in podobni ETFji ne bodo imeli pozitivnih donosov dolgo, dolgo casa.
Ah daj nehaj že trosit to paniko in napovedi po praktično vseh temah. Popolnoma enake napovedi so bile ob prelomu tisočletja ob .com zlomu, pa potem leta 2008. Kljub temu smo zelo zelo hitro (SLO je tukaj malo izjema zaradi malce drugačnih okoliščin) prišli nazaj na enak nivo kot prej in s polno paro še precej naprej. Ja najbrž ne bo ravno rekordnih donosov v naslednjih mesecih, ampak te neke apokaliptične napovedu si pa popolna bedarija.
Pravzaprav, odlična kontra tebi Bobby. Pa lahko tole svoje pametovanje s čim podpreš, kakim dokazom, sem že srečal preveč takih, ki samo govorijo pa nič ne storijo? Nič nebi rekel,če bi dodal kak portfolio, pa zraven napisal tolk procentov xx delnaica, zato ker... Tole tvoje pisanje, me pa bolj spominja na forex učitelje, ki nikoli niso tgovali, vedo pa vse kako in kaj.
Si se eden izmed tistih, ki te zanimajo porftelji ljudi, kot je naprimer moj? Seveda dobis screenshot in vse podatke,... :)
Popolnoma isto razmišljal kot ti do nekje leta 2014. Ti bom podal mojo najuspesnejso do sedaj in najslabso.
Leto 2015, nyse:gpl, +260% (namig, tu sem zopet nazaj notri)
Leto 2018 Tsx:wrx -72%
Vmesne zgodbice pa naj ostanejo zame, si ne zasluzis vedet.
Si se eden izmed tistih, ki te zanimajo porftelji ljudi, kot je naprimer moj? Seveda dobis screenshot in vse podatke,... :)
Popolnoma isto razmišljal kot ti do nekje leta 2014. Ti bom podal mojo najuspesnejso do sedaj in najslabso.
Vmesne zgodbice, kr zadrži zase, jaz svojega denarja nikomur ne zaupam, tudi Buffetu ne, tako da me ne zanima tvoj portfolijo iz tega vidika, da bi ga kopiral. Pa takega gamblinga na -72% se jaz tudi ne grem, prej uporabim SL. Ne obsojam, očitno imaš svojo strategijo, in ti privoščim velike donose, brez skrbi. Pravim samo, če že lajaš, malce podpri to svoje govorjenje, ne pa da kritiziraš nasvet, ki je bil popolnoma na mestu, novopečenemu vlagatelju. Bolj me zanima povprečen donos v roku 15 let v % to je pomembno. Vse dobro, nyse:gpl; dobra priložnost.
bladzy ::
CoreySteel je izjavil:
- VNQ/SPY nista za Evropejce. Teli pa so: https://www.justetf.com/en/find-etf.html
-SPY sem kupil prek e-Torota pa je imam v portofoliu?!
-samo mi na kratko povej ali je e-Toro zanesljiv? Ker se ne morem registrirat na Degiro recimo.
-torej do 28.februarja naslednje leto moram naenkrat prijavit vse dividende ki sem jih v tem letu pridobil? To storim 1x in bo ok? Ni mi treba za vsako dividendo posebej 10x na leto?
Hvala za pomoč!
Vmesne zgodbice, kr zadrži zase, jaz svojega denarja nikomur ne zaupam, tudi Buffetu ne, tako da me ne zanima tvoj portfolijo iz tega vidika, da bi ga kopiral. Pa takega gamblinga na -72% se jaz tudi ne grem, prej uporabim SL. Ne obsojam, očitno imaš svojo strategijo, in ti privoščim velike donose, brez skrbi. Pravim samo, če že lajaš, malce podpri to svoje govorjenje, ne pa da kritiziraš nasvet, ki je bil popolnoma na mestu, novopečenemu vlagatelju. Bolj me zanima povprečen donos v roku 15 let v % to je pomembno. Vse dobro, nyse:gpl; dobra priložnost.
Dejansko ne vem, kaj bi rad. Moj nasvet novopečenem vlagatelju je bil, da naj razmišlja s svojo glavo, se izobražuje glede tega, kaj bi rad in ne da slepo sprašuje po forumu, kam naj vtakne svoje prihranke hkrati pa je popolnoma finančno nepismen. V ta del sem se spotaknil že po moje mojih zadnjih 10 postov in nič drugega.
Iz tvojega nerganja pa bom sklepal, da te mika forex ali pa si ga celo sprobal in tudi kripto z tehničnim vlaganjem po pregledu par 10ih youtube posnetkov in se ti nekako ni zneslo. Pač tega se jaz ne grem. Jaz hočem firmo, preglednice, stanja, poročila in potem se odločim. In ja, itak da ustrelim kozla ampak sem jaz kriv ker sem nekaj spregledal in delam svoj porftelj. Tako kot ti, tudi jaz ne zaupam svoje valute nikomur razno sebi ampak pot glede tega sem pa izbral popolnoma drugačno kot večina, to je vsa razlika, in to tumpam že cel cajt bralcem te nitke in še treh drugih. Nekje so celo moji predlogi.
Recimo, kdor bere tole in mu je mal oznano vse skupaj, o čem govorim, me zanima vaše mnenje o Inca One (https://www.incaone.com)
Nič, samo, da ne pametuješ brez podlage, kar je zate dobro, še ne pomeni, da je za nekoga drugega. Sedaj že bolj modro odgovarjaš. Poleg tega vsi nimamo časa za branje četrletnih poročil, poleg službe in ostalih obveznosti, v mojem primeru družinske obrti, družina itd... Tako, da je nasvet za index sklade bil čisto na mestu, še posebej začetniku, ki je finančno nepismen. Tako, da nergač si očitno ti, ki ozmerjaš ljudi , da so leni.
V forexu sem že 8let + 3leta naiven začetnik, tako, da brez skrbi
Kar se pa kriptovalut tiče, pa ne rabim youtube posnetkov, poznam dovolj ljudi v tem fohu, pa sam vrjamem, da je prihodnost v kriptu, tako da ja, tudi tu imam del premoženja vloženega.
V forexu sem že 8let + 3leta naiven začetnik, tako, da brez skrbi
Kar se pa kriptovalut tiče, pa ne rabim youtube posnetkov, poznam dovolj ljudi v tem fohu, pa sam vrjamem, da je prihodnost v kriptu, tako da ja, tudi tu imam del premoženja vloženega.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: azvik ()
Spiky28 ::
@adut81, zdaj te imam pa že poln k. A lahko že nehaš smetit teme s tvojimi brezveznimi kometarji. Ne zanima me vsak tvoj jeben trejd in kometar na premike marketa. Če nimaš kaj pametnega za povedat, rajši preberi kakšen komentar koga drugega, eni so za razliko od tebe dali že kaj več čez. Mogoče ti bo celo kapnilo, da dnevno premetavanje nikamor ne vodi.
Mogoče ti bo celo kapnilo, da dnevno premetavanje nikamor ne vodi.
Baje je srednja cena te šole okrog 30.000 izgube in vsaj 5 let.
Če maš res nesrečo, pa si že prepričan da obvladaš.
mgermo ::
Ja. Trump je spet dokazano lagal, opec sestanek prestavljen, johnson na intenzivni, buffet znižal izpostavljenost airlines. Vsi so pričakoval temno rdeče, zato svetlo zeleno.
adut81 ::
@adut81, zdaj te imam pa že poln k. A lahko že nehaš smetit teme s tvojimi brezveznimi kometarji. Ne zanima me vsak tvoj jeben trejd in kometar na premike marketa. Če nimaš kaj pametnega za povedat, rajši preberi kakšen komentar koga drugega, eni so za razliko od tebe dali že kaj več čez. Mogoče ti bo celo kapnilo, da dnevno premetavanje nikamor ne vodi.
Ja res je, se opravičujem. Samo človk je kr vesel, ko kaj dobije, da me kar zanese ( preberem pa itak vse) še enkrat opravičilo.
L.p
Slayer69 ::
A je kdo kaj zasledil, kaj je razlog, da je šlo danes na LJSE (no saj drugje tudi) vse gor od 5-10%? Al je spet samo kak "fake" good news in je za pričakovati, da se bo kmalu obrnilo nazaj?