Forum » Loža » Kdo kaj služi z delnicami?
Kdo kaj služi z delnicami?
Temo vidijo: vsi
Malidelničar ::
Burry spet straši:
https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/borz...
Pogledal sem tudi komentarje, pa niso na nivoju Slo-Tech-a.
Sicer pa tudi meni deluje, da bo naslednje leto crash.
Nisem pa skoraj nič več izpostavljen Mag7 oz AI-ju.
Sunday is for God.
Saturday is for family.
Friday is for Franco.
Saturday is for family.
Friday is for Franco.
energetik ::
Malidelničar je izjavil:
Ti tvegaš pa v drugo smer. Nična izpostavljenost MAG7 se mi zdi precej večje tveganje, kot če imaš notri malce več.Burry spet straši:
Je pa res, da tudi jaz zadnje mesece kar nabiram keš za morebitne razprodaje. Razmišljam celo, da bi kupil par dolgoročnih DE obveznic z 0 kuponom, trenutno imajo YTM ~3,8%. Dvomim, da bo ECB lahko še dolgo dvigala in držala obresti tako visoko. In ko bo enkrat začela sproščati, bodo take obveznice eksplodirale - prodam - kupim SP500. Tak je plan.
vires in numeris
Malidelničar ::
Malidelničar je izjavil:
Ti tvegaš pa v drugo smer. Nična izpostavljenost MAG7 se mi zdi precej večje tveganje, kot če imaš notri malce več.Burry spet straši:
Je pa res, da tudi jaz zadnje mesece kar nabiram keš za morebitne razprodaje. Razmišljam celo, da bi kupil par dolgoročnih DE obveznic z 0 kuponom, trenutno imajo YTM ~3,8%. Dvomim, da bo ECB lahko še dolgo dvigala in držala obresti tako visoko. In ko bo enkrat začela sproščati, bodo take obveznice eksplodirale - prodam - kupim SP500. Tak je plan.
Bil sem izpostavljen malce več, pa sem prodal GOOGL pozicijo.
Ne vem se mi zdi, da sem tech bull-run itak zamudil.
Sunday is for God.
Saturday is for family.
Friday is for Franco.
Saturday is for family.
Friday is for Franco.
ripmork ::
Bohve koliko bo še Burry zapravil z držanjem teh opcij... enkrat gotovo bo večje korekcija, sam kdaj je vprašanje :)
Po mojem raziskovanju se zdi za naslednjih 12 mesecev še najverjetnejši scenarij zmerna rast z nihanjem in morebitno 10 - 15% korekcijo (vzeti z zrnom soli, vse se lahko hitro spremeni):
Tudi sam prodal nekaj zmagovalcev (ter par underperformerjev, kjer ne vidim dobre rasti v prihodnje), da se pripravim na nove priložnosti. Razmišljam o še dodatnem zapiranju nekaterih pozicij.
Dolgoročno sem sicer prepričan v tech / AI, kjer imam še vedno precejšnjo izpostavljenost, sam vrednosti so trenutno kar visoke...
Pametno razmišljanje. Del portfelja imam že nekaj časa v money market etf-u (čaka za nakup donosnejših zadev, ko pride do večje korekcije) sam 3.8% se sliši precej bolje kot money market etf s cca 2.4%...
Če prav razumem, je to donos enoletne obveznice, ki pa jo je treba (za tak donos) držat celo leto? (z obveznicami priznam, da nimam še nobenih izkušenj).
Po mojem raziskovanju se zdi za naslednjih 12 mesecev še najverjetnejši scenarij zmerna rast z nihanjem in morebitno 10 - 15% korekcijo (vzeti z zrnom soli, vse se lahko hitro spremeni):
Tudi sam prodal nekaj zmagovalcev (ter par underperformerjev, kjer ne vidim dobre rasti v prihodnje), da se pripravim na nove priložnosti. Razmišljam o še dodatnem zapiranju nekaterih pozicij.
Dolgoročno sem sicer prepričan v tech / AI, kjer imam še vedno precejšnjo izpostavljenost, sam vrednosti so trenutno kar visoke...
Razmišljam celo, da bi kupil par dolgoročnih DE obveznic z 0 kuponom, trenutno imajo YTM ~3,8%. Dvomim, da bo ECB lahko še dolgo dvigala in držala obresti tako visoko. In ko bo enkrat začela sproščati, bodo take obveznice eksplodirale - prodam - kupim SP500. Tak je plan.
Pametno razmišljanje. Del portfelja imam že nekaj časa v money market etf-u (čaka za nakup donosnejših zadev, ko pride do večje korekcije) sam 3.8% se sliši precej bolje kot money market etf s cca 2.4%...
Če prav razumem, je to donos enoletne obveznice, ki pa jo je treba (za tak donos) držat celo leto? (z obveznicami priznam, da nimam še nobenih izkušenj).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ripmork ()
Ne ne, to so trenutni donosi do dospelosti in in to za 15-letno. Torej da jo zdaj kupiš in držiš 15 let, imaš garantirano 3,8%. Ampak to je zraven aktivna stava, da bo ECB enkrat v naslednjem(ih) letu(ih) začela rezati, takrat bo cena tvoje obveznice močno skočila, in takrat jo prodaš. Če pa se zakockaš in bo ECB še 10 let držala take obresti, imaš začasno nasedli denar...Razmišljam celo, da bi kupil par dolgoročnih DE obveznic z 0 kuponom, trenutno imajo YTM ~3,8%. Dvomim, da bo ECB lahko še dolgo dvigala in držala obresti tako visoko. In ko bo enkrat začela sproščati, bodo take obveznice eksplodirale - prodam - kupim SP500. Tak je plan.
In pa skočiti mora preden skočijo delnice, sicer nisi nič naredil
Za 1-letno je pa trenutno nekje 2,9% garantirano.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
pingme ::
Obveznica ne izplačuje dividend, ampak obresti. Če jo prodaš čez pol leta, dobiš za tega pol leta obresti. Vsako leto (odvisno, obdobje se razlikuje) se pa obresti izplačajo avtomatično, ampak samo za toliko časa kot si jih imel. Zato tudi cena obveznic po izplačilu ne pade za vrednost obresti, tako kot pri dividendah.
Obveznica ne izplačuje dividend, ampak obresti. Če jo prodaš čez pol leta, dobiš za tega pol leta obresti. Vsako leto (odvisno, obdobje se razlikuje) se pa obresti izplačajo avtomatično, ampak samo za toliko časa kot si jih imel. Zato tudi cena obveznic po izplačilu ne pade za vrednost obresti, tako kot pri dividendah.Jaz gledam samo zero-coupon obveznice, da se mi ni treba zafrkavat še z obrestmi.
vires in numeris
prozac ::
Če malo dopolnim pri obveznicah:
nakup obveznice je sestavljen iz treh komponent (glavnica, diskont ali premija, kuponske obresti od začetka kuponskega obdobja do datuma poravnave). Enako tudi prodaja. Vse te komponente so skrite v znesku poravnave.
Če obveznico prodaš čez pol leta, prodaš tudi natečene kuponske obresti do tistega trenutka (dobiš razliko, ki se je natekla med datumom prodaje in nakupa).
Ker je zakon napisan "čudno", so kuponske obresti obdavčene samo, ko pride do dejanskega priliva na TR. Če obveznico prodaš 3 dni pred izplačilom kupona, potem kuponske obresti niso obdavčene, ker so "zakamuflirane v znesku prodaje".
če imaš 15-letno obveznico z letnim ali pol-letnim kuponom, je zaradi gibanja cene obveznice tvegano, da bi vsakič pred izplačilom kupona obveznico prodal in jo potem spet kupil.
Če jaz prav razumem obveznice (imam samo malo izkušenj s trgovanjem):
Z vidika davka so brezkuponske obveznice zanimive, ker nimaš dejanskih prilivov na TR. Če obveznico držiš do dospetja, je dodaten plus, če je bila nakupna cena veliko pod 100, ker je diskont neobdavčen (razliko med nominalno vrednostjo in tržno vrednostjo, ki je ob dospetju 100).
nakup obveznice je sestavljen iz treh komponent (glavnica, diskont ali premija, kuponske obresti od začetka kuponskega obdobja do datuma poravnave). Enako tudi prodaja. Vse te komponente so skrite v znesku poravnave.
Če obveznico prodaš čez pol leta, prodaš tudi natečene kuponske obresti do tistega trenutka (dobiš razliko, ki se je natekla med datumom prodaje in nakupa).
Ker je zakon napisan "čudno", so kuponske obresti obdavčene samo, ko pride do dejanskega priliva na TR. Če obveznico prodaš 3 dni pred izplačilom kupona, potem kuponske obresti niso obdavčene, ker so "zakamuflirane v znesku prodaje".
če imaš 15-letno obveznico z letnim ali pol-letnim kuponom, je zaradi gibanja cene obveznice tvegano, da bi vsakič pred izplačilom kupona obveznico prodal in jo potem spet kupil.
Če jaz prav razumem obveznice (imam samo malo izkušenj s trgovanjem):
Z vidika davka so brezkuponske obveznice zanimive, ker nimaš dejanskih prilivov na TR. Če obveznico držiš do dospetja, je dodaten plus, če je bila nakupna cena veliko pod 100, ker je diskont neobdavčen (razliko med nominalno vrednostjo in tržno vrednostjo, ki je ob dospetju 100).

dronyx ::
Če je recimo neka banka leta 2021 kupila za 100M 30 letnih ameriških državnih obveznic in mora to danes prodat, dobi ven samo še 55M, kar je skoraj 50% izguba (obresti so bile takrat 2%, danes pa so čez 5%). Tako da čeprav se sliši majhna sprememba v procentih, so lahko izgube iz tega naslova zelo visoke. Seveda ni problem, dokler ni potrebno tega prodajat.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dronyx ()
Seba982 ::
Kaj pa mnenje o AMD? Držati ali prodati? Trenutno sem ne 150% plusa in me mika da bi raje prodal. Končaj na višku in ostal ti bo lep spomin.
Če jaz prav razumem obveznice (imam samo malo izkušenj s trgovanjem):Nakupna cena pod 100 je edini plus brezkuponske obveznice, celoten yield je skrit v tej razliki cene. Je pa odlična, ker ni treba letno poročati furs, neke vrste ACC je to...
Ampak popravljam te, FURS obdavčuje tudi diskont, imaš nekje dokument FURS s primeri. Ne bodo se oni kar tako odrekli davku. Je pa mislim da tako, da vseeno oddaš obrazec za obresti, pač imaš samo 1 vrstico in notri vpišeš donos v EUR ob dnevu prodaje (ali dospelosti). Torej če kupiš brezkuponsko za 950EUR dobiš ob dospelosti 1000EUR; FURSu napoveš 50EUR profita ob dnevu dospelosti. Tudi če jo prodaš prej za recimo 1020EUR, napoveš profit 70EUR ob dnevu prodaje.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
gen Maister ::
Malidelničar je izjavil:
Ne vem, kako si prišel do takega razmišljanja!??
Že osnovna predpostavka je verjetno napačna, potem pa še vse zavrtiš v nasprotno smer!???
Inflacija raste in bo tako verjetno tako tudi v prihodnje, vsaj čez zimo in v drugo leto! To pomeni, da se bodo zviševale tudi obresti ECB in posledično tudi obresti na (novo) izdane obveznice, kazere bodo izdajali, da bodo lahko refinancirali stari dolg. Kar dejansko pomeni, da se bodo te, statejše obveznice, ki imajo manjši donos v procentih, prodajale s popustom in jim bo cena padla, ker se jih bo večina hotela znebiti!!
Zdaj, ali računaš na kaj drugega, da se bo delniški trg sesu in bodo vsi bežali v državne obveznice, ali da bodo natisnili novi denar, ki bo čudežno dvignil vrednos starih obveznic!?? No go.
Za izbrise Utk, Gorečihkač, harmonikarjev in drugih, ki teme svinjajo spolitiko
Inflacija je trenutno bolj kot ne zaradi naraščanja cen nafte! In z višanjem obresti je ECB ne bo zajezila, je pa na dobri poti da z obrestmi sesuje gospodarstvo. In tega si verjetno ne bodo dovolili, raje bodo dopustili povišano inflacijo.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
pingme ::
To je pa odvisno od brokerja in države. Pri prodaji slovenskih državnih obveznic prodaš obveznice po določenen procentu glede na glavnico, recimo da je kupon 1000EUR, ti pa prodaš z 99,9%. Dobil boš 999EUR in še dodatno obresti, oboje je ločeno in natančno vidno na obračunu, npr. 999EUR od prodaje in 15EUR obresti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: pingme ()
gen Maister ::
Inflacija je trenutno bolj kot ne zaradi naraščanja cen nafte! In z višanjem obresti je ECB ne bo zajezila, je pa na dobri poti da z obrestmi sesuje gospodarstvo. In tega si verjetno ne bodo dovolili, raje bodo dopustili povišano inflacijo.
Ne razumeš ti najbolje!
Saj ni bistvo višanja om v tem, da se inflacija zajezi. Bistvo je v tem, da se izvedejo ukrepi, še bolje bi bilo napisati protiukrepi, da se ohrani vsaj groba gospodarska struktura oz propad gospodarsta kot celote... Nekoliko slabše naložbe bodo pod pritiskom.
In če bodo morali reševati z novododanim ali natisnjenim denarjem, gre to ponovno na račun povečane inflacije.
Za izbrise Utk, Gorečihkač, harmonikarjev in drugih, ki teme svinjajo spolitiko
aborko ::
delavec44 ::
Ti tvegaš pa v drugo smer. Nična izpostavljenost MAG7 se mi zdi precej večje tveganje, kot če imaš notri malce več.
Tvegaš kaj, inflacijo? Če nisi izpostavljen, pač nisi izpostavljen. Isto kot če bi rekel, da tvegaš ker ne igraš lota, športnih stav in kazinoja. Kaj vi ponoči računate izgubljene opuritetne dobičke? To se ti lahko zmeša za nazaj.
Ja, tvegam razvrednotenje prihrankov hkrati pa hkrati še delo v pozno starost.Ti tvegaš pa v drugo smer. Nična izpostavljenost MAG7 se mi zdi precej večje tveganje, kot če imaš notri malce več.
Tvegaš kaj, inflacijo? Če nisi izpostavljen, pač nisi izpostavljen. Isto kot če bi rekel, da tvegaš ker ne igraš lota, športnih stav in kazinoja. Kaj vi ponoči računate izgubljene opuritetne dobičke? To se ti lahko zmeša za nazaj.
Ne, ponoči ne računam, pogledam pa tedensko kako stojijo stvari in kakšen delež premoženja sestavlja denar.
vires in numeris