» »

Raspberry Pi z Mathematico kot kalkulator za 25 dolarjev

Raspberry Pi z Mathematico kot kalkulator za 25 dolarjev

Slo-Tech - Že osnovni kalkulatorji brez simbolnega računanja in grafičnega prikaza danes stanejo nekaj deset evrov, medtem ko so naprednejši ustrezno dražji. Kaj pa če bi za kalkulator uporabili kar kartični računalnik Raspberry Pi za vsega 25 dolarjev? Navsezadnje je njegov osnovni namen otroke in mladež seznaniti s svetom, kjer so matematika, programski jeziki in algoritmi nujno potrebno. Rečeno - storjeno.

Najbolj priljubljeni in razširjeni programski paket za reševanje matematični problemov je gotovo Wolframova Mathematica, ki pa žal ni zastonj. Njihov Wolfram Alpha vam kar na internetu brezplačno izračuna marsikaj, za integrale pa lahko uporabite njihov integrator. Sicer pa Mathematica v najcenejši študentski verziji stane okrog 50 dolarjev, resne in komercialne verzije pa hitro pobegnejo v štirimestne številke.

Kaj če bi torej združili Raspberry Pi in Mathematico? Doslej je bila Mathematica brezplačno priložena kakšnemu kosu strojne opreme samo enkrat - leta 1988 ob prvem izidu jo je bilo mogoče dobiti zraven Jobsovega NeXT-a. Raspberry Pi je druga naprava, ki bo imela brezplačno priloženo Mathematico, kar pomeni, da bo za 25 dolarjev mogoče dobiti najzmogljivejši kalkulator.

Stephen Wolfram ima podobne smotre kakor ustvarjalci Raspberryja Pi (poglejte njegovo predavanje na TED-u spodaj), zato to sodelovanje ni presenetljivo. Učenje matematike v šolah je dandanes predvsem učenje računstva, medtem ko bi nas morala šola za moderni svet pripravljati drugače. Seveda je pomembno, da znamo ročno deliti in reševati integrale per partes, a v končni fazi so to obrtniški postopki. Pomembneje je, da si predstavljamo, kaj integracija pomeni, kaj predstavlja obrestnoobrestni račun in zakaj lahko dve odstotni točki višja obrestna mera podvoji anuiteto, kako se spremembe določenih spremenljivk poznajo na končnih rezultatih in podobno. Mathematica je odločen program za ta namen, saj se lahko - ko je to potrebno - odmaknemo od računskih podrobnosti in gledamo rezultate. Saj veste, lepo je poznati drevesa, a včasih je treba gledati gozd. Zna pa seveda tudi dobršno mero simbolnega računanja, tako da nam lahko namigne, kako bi izračunali določeno neskončno vsoto, če to potrebujemo.

Zato bodo imeli od sedaj prodani Raspberryji Pi vgrajena Wolfram Language in Mathematico, obstoječi lastniki pa si ju bodo lahko brezplačno prenesli s spleta.
sudo apt-get update && sudo apt-get install wolfram-engine
Poteza ima tudi poslovno logiko, saj je Raspberry Pi še vedno nekajkrat počasnejši od povprečnih prenosnih računalnikov, kaj šele delovnih postaj. Tako ni pričakovati, da bi se razdeljevanje Mathematice zajedalo v prodajo njenih plačljivih verzij. Bodo pa verjetno ljudje, ki se bodo v mladosti spoznali z njo, po njej raje posegali tudi v odraslem življenju (Microsoft je to spoznal že zdavnaj, zato imamo MSDNAA). Tako vidi stvar advocatus diaboli. Zagotovo pa ima projekt številne pozitivne učinke, med katerimi je zelo visoko višanje naravoslovno-matematične pismenosti.


10 komentarjev

hojnikb ::

Checkmate vsi ostali ARM boardi :))
#brezpodpisa

alexa-lol ::

Sam fora je da na izpitu moraš imeti dumb kalkulator, ker ni fora da ti notr vneseš matriko in ti reši sistem ampak da ti to rešiš.

Vseeno super stvar

bluefish ::

Jasno, ko se recimo preverja znanje reševanja matrik, je to smiselno. Pozneje ne več. So pa matematične naloge načeloma oblikovane tako, da pokažeš razumevanje osnov - torej nima smisla reševati 10 x 10 matrike, če je že 3 x 3 dovolj.

mihy11 ::

Mogoče kdo ve kje bi se v Sloveniji dalo dobiti raspberry pi z vso kompletno opremo (ohišje,tipkovnica,kartica...) HVALA!

WhiteAngel ::

Super napisano - v sedanjih OŠ in SŠ se uči računstvo=obrt, ne pa matematike!

roli ::

Odlična poteza.

Sicer zaenkrat še imam licenco, ker smo jo na FRIju dobili v prvem letniku. Ampak mislim, da bo enkrat v kratkem potekla. Kar je precejšnja škoda, ker stvar pride blazno prav včasih. Sploh, ko je treba hitro kaj izračunat ali pa kako enačbo obrnit.
http://www.r00li.com

metalc ::

Škoda da gre zgolj za prevod PR sporočila in da manjka nekaj "dodane vrednosti".

Npr., da obstaja tudi odprtokodna Maxima, ki se razvija že skoraj 50 let, po hitrosti ravno ne vem (engine je namreč spisan v Lispu), po matematičnem znanju pa je zelo primerljiva s konkurenco (Mathematica, Maple, Mupad,...) sploh pa za "domačo" "ljubiteljsko" rabo, da so jo že kdaj sportali tudi na Android. Pa da se je ne bi dalo prenesti še na te gizmote, kjer itak teče že skoraj polnokrvni Debian...

Pa da je potem tukaj še Sage, ki integrira več kot 100 različnih odprtokodnih projektov (tudi Maximo), glavnina je spesnjena v pythonu (pa tudi njegov jezik je python like), ki na teh igračkah menda tudi lepo deluje. Resda je skrajno smotan za buildanje, ampak verjetno ga ne bi bilo pretežko sportati..

e-spy ::

Tole pa je zalogaj za raspberry zasede celih 588 MB skupaj z javo!

The following NEW packages will be installed:
oracle-java7-jdk wolfram-engine
After this operation, 588 MB of additional disk space will be used.
Do you want to continue [Y/n]?

Auch
-- by e-spy

sherman ::

WhiteAngel je izjavil:

Super napisano - v sedanjih OŠ in SŠ se uči računstvo=obrt, ne pa matematike!


Verjetno je veliko odvisno od šole, a vseeno. Ko sem jaz hodil v gimnazijo (6 let nazaj) se nismo učili le računstva. Je že res da je bilo tudi veliko rutinskih vaj, a te so potrebne čeprav se zdijo, ko snov že obvladaš, nepotrebne in trivialne (zato je matematika tako depresivna, en teden poskušaš razumet eno stran knjige, na koncu razumeš, postane trivialno in ne veš kaj si počel en teden :)).

Tudi meni sedaj vse skupaj včasih zdi trivialno in izguba časa, a mislim da bi imel pozneje na študiju matematike velike težave če ne bi vadil na rutinskih primerih in enostavno računal. Razumevanje ni nič drugega kot navada in tudi "računstvo" je pomemben del na poti do razumevanja.

M.B. ::

@mihy11: Spletna trgovina Galagomarket na Koroškem prodaja Pije. Potem moraš nabaviti še kabel za napajanje z USBja.
Tipkovnico pa miško lahko nabaviš v vsaki trgovini, odločit se moraš še za ekran. Lahko vzameš HDMI kabel in sliko gledaš na televiziji. Lahko tudi S-Video samo preko tega slika nebo tako ostra. Ali pa HDMI->DVI adapter, podatki so namreč isti edino oblika kabla je drugačna.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

kalkulator za študij

Oddelek: Šola
316236 (3102) seminal
»

Raspberry Pi z Mathematico kot kalkulator za 25 dolarjev

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
107052 (4241) M.B.
»

Prihajajo mobilne aplikacije iz Wolframa

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
296357 (4579) jernejl
»

Izšla Mathematica 7

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
236772 (4477) chaos_AK

Več podobnih tem