» »

Plačilo za objavo fotografije v tuji reviji

Plačilo za objavo fotografije v tuji reviji

Saintek ::

Poleti mi je tuja revija objavila eno mojo fotko in mi za to tudi plačala. Ker mi ni dalo miru sem pred kakšnim tednom poslal mail na davčno (anonimno) in vprašal kakšne so moje obveznosti do njih.

Naj najprej povem, da se fotografijo ukvarjam kot hobi, amatersko.

No danes sem dobil odgovor. Gospa mi je v odgovoru napisala ogromno informacij kaj in kako.
Tukaj je nekaj odlomkov:

V praksi največkrat uporabljena pogodba nosi naziv »avtorska pogodba«, za pravilno davčno opredelitev tako prejetega dohodka (»avtorskega honorarja«), pa je potrebno upoštevati status prejemnika takšnega dohodka:

- pri delojemalcu, ki od delodajalca poleg plače prejme tudi avtorski honorar, se tak dohodek obravnava kot dohodek iz delovnega razmerja;

- pri pogodbeno zaposlenih, ki so v odvisnem razmerju do izplačevalca (stvaritev po navodilih izplačevalca, pri stvaritvi so uporabljena sredstva izplačevalca), se tak dohodek obravnava kot dohodek iz zaposlitve – drugo pogodbeno razmerje;

- pri osebah, ki samostojno opravljajo dejavnost, se tak dohodek obravnava kot dohodek iz opravljanja dejavnosti;

- pri osebah, ki občasno ustvarijo avtorsko delo in prenesejo avtorsko pravico na drugo osebo, se tak dohodek obravnava kot dohodek iz prenosa premoženjske pravice.

Ali spadam v odebeljeni odstavek zgoraj ?

Prejeti dohodek (»avtorski honorar«) se v prvih treh primerih nanaša na stvaritev avtorskega dela, v zadnjem primeru pa gre za uporabo avtorskega dela (avtor je prenesel avtorske pravice na drugo osebo – ta ima pravico uporabe avtorskega dela).

Če dohodek izplača oseba, ki ni plačnik davka, akontacijo dohodnine ugotovi davčni organ na podlagi napovedi davčnega zavezanca.

Šel sem gledat kakšen je ta obrazec za prenos premoženjskih pravic in njegove določbe in nisem ravno navdušen.
Rok za oddajo obrazca za prenos premoženjske pravice je 15 dni po prejemu plačila (kar je že zdavnaj mimo) kazen pa 200-400EUR.

Ali so moje ugotovitve pravilne ali ne ? Plačilo je bilo 173EUR so tu kake omejitve do koliko EUR se vloži ali jih ni ?

Za vsako koristno informacijo bom hvaležen.
  • spremenil: Saintek ()

Invictus ::

Če te muči obveznost do države, naredi samoprijavo dohodka.

Ker drugače boš več časa in denarja porabil za izpolnitev papirjev kot si pa prodal tisto sliko.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

stb ::

Pri samoprijavi nekam v obrazec vpiši "samoprijava" in se s tem izogneš kazni (pod pogojem, da proti tebi še ni bil začet posotopek nadzora).

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

YouTube Zaslužek - Kam in kako prijaviti davke?

Oddelek: Loža
4912008 (7554) RS4
»

Internetni zaslužek in davki (strani: 1 2 )

9225175 (15782) St235
»

legalno vprašanje (strani: 1 2 )

637918 (6222) Furbo
»

Prenakazilo iz Paypala (Zaslužek z Youtubom) (strani: 1 2 )

6017884 (15568) čuhalev
»

Kdo lahko koristi avtorsko pogodbo?

257861 (6858) fosil

Več podobnih tem