» »

Naročanje preko Aliexpress

Naročanje preko Aliexpress

««
103 / 196
»»

pygmalion ::

FoxKnox je izjavil:

Da na bo več nejasnosti :
https://www.fu.gov.si/fileadmin/Interne...

Hehe, meni ni nič bolj jasno, vsaj kar se tiče "stroškov deklariranja", saj je povsem jasno, da je samo preverjanje - kot javna služba - zastonj.

Opažam pa, da obstajata dva ključna datuma, 1.7. in 1.10. Torej tudi 1.10. se nekaj spremeni.

darkolord ::

Preverjanje dela FURS zastonj.
Ampak pošiljka mora pridet do FURS-a skupaj s carinsko deklaracijo. Ta del pa dela Pošta.

darkolord je izjavil:

Preverjanje dela FURS zastonj.
Ampak pošiljka mora pridet do FURS-a skupaj s carinsko deklaracijo. Ta del pa dela Pošta.

A ni uporaba IOSS enakovredna carinski deklaraciji? Ker če je tako, mora samo pošta dodati tekoči trak proti FURSu, ki vsebuje pakete z IOSS nalepkami. Ki bodo v doglednem času itak vsabovali 95% vseh paketov z vrednostjo do 150 EUR.

(Če IOSS ni enakovreden carinski deklaraciji, potem je EU zaj**ala.)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: pygmalion ()

gansta ::

FoxKnox je izjavil:

Da na bo več nejasnosti :
https://www.fu.gov.si/fileadmin/Interne...

Se pravi narocamo "fizicna-fizicna" in do 45€ ni stroskov ;)

pygmalion je izjavil:

A ni uporaba IOSS enakovredna carinski deklaraciji? Ker če je tako, mora samo pošta dodati tekoči trak proti FURSu, ki vsebuje pakete z IOSS nalepkami. Ki bodo v doglednem času itak vsabovali 95% vseh paketov z vrednostjo do 150 EUR.

(Če IOSS ni enakovreden carinski deklaraciji, potem je EU zaj**ala.)
Kolikor mi je jasno, IOSS nima veze s carinsko deklaracijo in je ne nadomešča, služi samo za lažje pobiranje (in preverjanje) DDV-ja.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: darkolord ()

darkolord je izjavil:

Kolikor mi je jasno, IOSS nima veze s carinsko deklaracijo in je ne nadomešča, služi samo za lažje pobiranje (in preverjanje) DDV-ja.

Kolikor je meni jasno, je že CN23 carinska deklaracija. Tako se vsaj imenuje. Problem je v tem, da CN23 ne gre zaupati, lahko ga izpolni kdorkoli (tudi z roko) in lahko napiše karkoli. Že doslej, če sta pošta in carina zaupala CN23, je paket preprosto sproščen v dostavo. Če pa se je izkazalo, da CN23 ni pravilen, blago pa pod 22 EUR, je pošta "naredila svojo carinsko deklaracijo" in to zaračunala 5 EUR. Če je bila vrednost blaga nad 22 EUR, je seveda pošta "naredila svojo carinsko deklaracijo", odvedla davek in zaračunala 7 EUR. Torej, doslej je bilo vse logično.

Poanta IOSS je, da bo carinska deklaracija zaupanja vredna. Že samo številka IOSS nalepke/carinske deklaracije bo dovolj, da VURS/pošta prideta do vseh podatkov, ki so bili vnešeni v sistem s strani prodajalca. Največji problem bo preveriti, da je številka IOSS nalepke unikatna, da ne bo prodajalec poslal več paketov s samo enim obdavčenjem.

Po moje se gre samo zato, da so vse pošte v EU povezane z IOSS sistemom, skanerji skanirajo IOSS števiko in v sistemu preverijo, (a) če je pošiljka s to IOSS številko obstaja in (b) ali je pošiljka s to IOSS številko že prej stopila v EU.

Istočasno se lahko pošiljka avtomatsko stehta in izmeri in se lahko z algoritmom (usklajenim z FURS) preveri, ali teža in cena odgovarjata vrednosti paketa. Predvidevam, da je tako bilo tudi doslej. No, vsaj v kolikor je pošta že vstopila v 21. stoletje.

A je kdo nasel na Aliexpress informacije, da morajo prodajalci ustrezno po 1.7. deklarirati z IOSS ?

pygmalion: narobe si razumel, kaj je IOSS.

IOSS je samo številka prodajalca/platforme, zelo podobno kot ID za DDV (davčna številka).

Torej IOSS sam po sebi ne vsebuje nobenih informacij o pošiljki, davkih itd.

gansta je izjavil:

A je kdo nasel na Aliexpress informacije, da morajo prodajalci ustrezno po 1.7. deklarirati z IOSS ?

Kot prvo, pakete z IOSS ne deklarirajo prodajalci ampak AliExpress. Ne splača se vsakemu prodajalcu odpirati izpostavo v EU in davčnim organom v EU pošiljati zbranega davka.

Kolikor sem videl, prodajalci nimajo opcije, da izključijo IOSS - davek 22% se odvede avtomatsko. Verjetno zaradi preprečevanja goljufanja. Če je z IOSS nakupovanje res ceneje (brez dodatnih stroškov pri prihodu paketa v EU), je v interesu samega AliExpressa, da goljufanja ni.

Kar je morebiti škoda za tiste, ki bi lahko stvari kupovali po nižjih davčnih stopnjah. Če je že kdo kupil kaj takega, naj se oglasi in pove svojo izkušnjo

Ja kje pa so potem na razpolago carini omenjeni podatki o DDVju itd?

darkolord je izjavil:

pygmalion: narobe si razumel, kaj je IOSS.

IOSS je samo številka prodajalca/platforme, zelo podobno kot ID za DDV (davčna številka).

Torej IOSS sam po sebi ne vsebuje nobenih informacij o pošiljki, davkih itd.

Kolikor jaz razumem, je IOSS podatkovni sistem. In prodajalec pri nakupu v IOSS sistem vnese podatke o pošilki in odvedenem davku. Na osnovi podatkov se izvaja kontrola o odvedenem in plačanem davku s strani prodajalca.

Logično bi bilo, da je na paketu številka, ki poveže paket s podatki v sistemu. Tako bi vsaj jaz naredil. Mogoče so v EU totalni šalabajzerji in bo na paketu samo AliExpressiova IOSS identifikacijska številka. V tem primeru bo zanesljivost podatkov o paketu še vedno premajhna in si lahko EU vse skupaj zabije v rit.

Ja, IOSS je samo identifikacijska številka prodajalca/trgovine/posrednika, ki jo slednji vpiše v carinsko deklaracijo.

Zgodovina sprememb…

darkolord je izjavil:

Ja, IOSS je samo identifikacijska številka prodajalca/trgovine/posrednika, ki jo slednji vpiše v carinsko deklaracijo.

Mogoče ti veš nekaj, kaj jaz ne vem, ampak na letaku od IOSS med drugim piše

submit an electronic monthly VAT return via the IOSS portal of the Member State where you are registered for IOSS

Sicer nisem računalničar, toda portal za mene pomeni, da je zadaj neki informacijski sistem z bazo podatkov.

Prav tako piše

That intermediary will receive an IOSS VAT identification number for each taxable person for whom that intermediary is appointed

Torej, ta portal ti dodeli neko identifikacijsko številko. Toda IOSS ni samo identifikacijska številka.

Okapi ::

pygmalion je izjavil:

Kar je morebiti škoda za tiste, ki bi lahko stvari kupovali po nižjih davčnih stopnjah. Če je že kdo kupil kaj takega, naj se oglasi in pove svojo izkušnjo
Evo, sem na hitro preveril pri očalih z dioptrijo, kjer je DDV 9,5%.

Subtotal
US $47.16
Envío US $3.47 Poštnina
IVA US $11.14 IVA je DDV
Total US $61.77

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Okapi je izjavil:

pygmalion je izjavil:

Evo, sem na hitro preveril pri očalih z dioptrijo, kjer je DDV 9,5%.

Subtotal
US $47.16
Envío US $3.47 Poštnina
IVA US $11.14 IVA je DDV
Total US $61.77

11.14/(3.47+47.16) = 0.22 :(

Zgodovina sprememb…

Je pa res, da imajo s tem problem mnogi. Ravno sedaj poskušam dopovedati enemu največjih evropskih spletnih "optikov", ki imajo spletno stran celo v slovenščini, da je pri nas 9,5% DDV za očala z dioptrijo. Nemška firma, ki ob nakupu preračuna ceno na 22% DDV (nemški DDV je pa 19%).

Vprašanje, če pri nas to vsi vedo. Bom prav preveril, koliko je DDV pri očalih za branje, ki jih na pošti prodajajo.

Okapi je izjavil:

Je pa res, da imajo s tem problem mnogi. Ravno sedaj poskušam dopovedati enemu največjih evropskih spletnih "optikov", ki imajo spletno stran celo v slovenščini, da je pri nas 9,5% DDV za očala z dioptrijo. Nemška firma, ki ob nakupu preračuna ceno na 22% DDV (nemški DDV je pa 19%).

Vprašanje, če pri nas to vsi vedo. Bom prav preveril, koliko je DDV pri očalih za branje, ki jih na pošti prodajajo.

Mene bi zanimalo, kakšen davek ti preko IOSS zaračuna AE ali EBay, če to kupiš.

recmajkemi ::

gansta je izjavil:

recmajkemi je izjavil:

DarwiN je izjavil:

Povej mi en legit razlog, zakaj bi opravili/računali kakršen koli postopek za pošiljko, na kateri piše "Jeans trousers", vrednost 35€, IOSS, davek plačan?

2,5 € se bo zaračunavalo za samo preverbo (pravilnosti) IOSSa, nekdo ga bo moral poskenirati/vtipkati številko v sistem.

Umetna inteligenca, kamere?!?

Tudi to stane. Očitno 2,5 € / sken za končnega uporabnika.
V tej državi vsi vedo za vse svinjarije, ki se dogajajo.
Ko pa vprašaš, kdaj so prijavili kako stvar pa črički.
Če veš, obišči & prijavi na; e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=2377

Mogoče je res tako, kot piše darkolord. Če bi bil jaz neki mali pokvarjeni kitajski prodajalec, bi potem na paket vreden $100 napisal AliExpressovo IOSS identifikacijsko številko. Potem bi FURS AliExpressu zaračunal $22 davka za blago, ki ga ALiExpress sploh ni prodal. >:D

Zgodovina sprememb…

pygmalion je izjavil:

Okapi je izjavil:

Saj sem zgoraj kopiral ceno z Aliexpressa. Veselo zaračunajo 22%.

Fursa ne zanima, če kdo preveč DDVja obračuna.

pygmalion je izjavil:

Mogoče je res tako, kot piše darkolord. Če bi bil jaz neki mali pokvarjeni kitajski prodajalec, bi potem na paket vreden $100 napisal AliExpressovo IOSS identifikacijsko številko. Potem bi FURS AliExpressu zaračunal $22 davka za blago, ki ga ALiExpress sploh ni prodal. >:D

Po mojem Aliexpress vsakemu trgovcu določi svojo številko, oziroma vsakega ločeno registrira v sistem.

Zgodovina sprememb…

Okapi je izjavil:

pygmalion je izjavil:

Okapi je izjavil:

Saj sem zgoraj kopiral ceno z Aliexpressa. Veselo zaračunajo 22%.

Fursa ne zanima, če kdo preveč DDVja obračuna.

Žal, to je točno tisto, kar sem pričakoval. Upam, da bo v skladu z mojimi pričakovanji tudi v prihodnje.

Noben pri AE ne bo vnašal in kontroliral nižje davčne stopnje po vseh državah, se ne splača. Ker pa je AE v interesu, da ni švinglanja, preprosto vsem paketom avtomatsko pripiše najvišjo stopnjo 22%. Če je AE v interesu, da ni švinglanja, potem mora biti nakup preko IOSS cenejši kot mimo njega. Ergo, pridemo do tega, kar že ves čas govorim.

Okapi je izjavil:

pygmalion je izjavil:

Po mojem Aliexpress vsakemu trgovcu določi svojo številko, oziroma vsakega ločeno registrira v sistem.

Seveda!! Toda kako bo pa pošta preverila, da je paket res prišel od AliExpressa? A bo EU AliExpressu dodelil še kakšno tajno kodo, ki se bo spreminjala od paketa do paketa? V tem primeru lahko preprosto vsakemu paketu pripišejo unikatno identifikacijsko številko, povezano z podatki v informacijskem sistemu.........

Zgodovina sprememb…

Mene bolj zanima, kako bo Furs kontroliral, da je prijavljena cena enaka tisti, ki jo je kupec plačal. Doslej so hoteli videti ceno izdelka v spletni trgovini in dokazilo o plačilu. In komplicirali zaradi popustov, kuponov...

A sedaj bodo pa kar verjeli, kar bo Kinez prijavil?

pygmalion je izjavil:

Mogoče ti veš nekaj, kaj jaz ne vem, ampak na letaku od IOSS med drugim piše

submit an electronic monthly VAT return via the IOSS portal of the Member State where you are registered for IOSS

Sicer nisem računalničar, toda portal za mene pomeni, da je zadaj neki informacijski sistem z bazo podatkov.
Ja, portal seveda je, ampak za pošiljanje poročil o mesečnih izkupičkih in ne za vsebino vsakega naročila.

pygmalion je izjavil:

Prav tako piše

That intermediary will receive an IOSS VAT identification number for each taxable person for whom that intermediary is appointed

Torej, ta portal ti dodeli neko identifikacijsko številko. Toda IOSS ni samo identifikacijska številka.
Intermediary = podjetje v EU, ki bo dejansko plačevalo davek. To podjetje zaprosi za IOSS številko za vsakega prodajalca/vmesnik (npr. Aliexpress), ki ga zastopa.

Okapi je izjavil:

Mene bolj zanima, kako bo Furs kontroliral, da je prijavljena cena enaka tisti, ki jo je kupec plačal. Doslej so hoteli videti ceno izdelka v spletni trgovini in dokazilo o plačilu. In komplicirali zaradi popustov, kuponov...

A sedaj bodo pa kar verjeli, kar bo Kinez prijavil?
Kinez bo mesečno poročal o DDV-ju, ki ga je odvedel. Cariniki bodo prav tako za vsak mesec poročali, kolikšna je bila deklarirana vrednost vseh pošiljk za posamezen IOSS. Če bo med tema velika diskrepanca, lahko določen IOSS blokirajo (za do 2 leti).

Zgodovina sprememb…

mrTwelveTrees ::

Koliko časa pa zdaj čakate da dobite ocarinjeno blago na dom ?
Jaz sem že pred dobrim tednom poslal dokazila preko spletnega portala, pa pošiljke še ni.

darkolord je izjavil:

Kinez bo mesečno poročal o DDV-ju, ki ga je odvedel. Cariniki bodo prav tako za vsak mesec poročali, kolikšna je bila deklarirana vrednost vseh pošiljk za posamezen IOSS. Če bo med tema velika diskrepanca, lahko določen IOSS blokirajo (za do 2 leti).

Z drugimi besedami, sistem je zanič, ker omogoča še več goljufanja kot dosedanji. Nekdo se lahko obesi na tvoj IOSS, in ti dela škodo, ne morejo ga ne najti in ne oglobiti. Sedaj sem resnično razočaran, nisem si mislil, da administracijo EU vodijo imbecili.

Po moje se bo shema zrušila in dolgoročno zadeve nihče ne bo uporabljal. Trgovec in kupec ne bosta imela nobene prednosti. Cena z IOSS bo ista, goljufanja bo še več. In bomo nedvomno prišli v fazo, da bomo za vsak paket plačevali 2,50 EUR. Ker noben IOSS ne bo uporabljal.

Zgodovina sprememb…

darkolord je izjavil:

Ti si nekaj kupil za 100 evrov + 22 evrov DDV. Kako veš, da bo Kinez prijavil vrednost pošiljke 100 evrov in odvedel 22 evrov?

Kako bo FURS vedel, da si ti plačal 122 evrov za to pošiljko? Povezave med spletnim nakupom in obračunom davka AFAIK ni.

Kaj bo s popusti, kuponi? A bo Kinez DDV obračunal na polno ceno, čeprav boš ti koristil "pike", ki si jih nabral s prejšnjimi nakupi (in jih FURS doslej ni upošteval)?

Zgodovina sprememb…

kixs ::

To kar imamo zdaj mi, ni nekaj novega. Ze ko sem kaj prodal na eBayu na Norvesko ali Avstralijo, je eBay avtomaticno obracunal njihov DDV. V naslov je bila dodana koda te transakcije, ki jo, predvidevam, lahko preveri carina doticne drzave v nekem sistemu.

Ce sem prodal direktno, sem moral izpolniti klasicen CN23 obrazec in napisati neko vrednost - velikokrat na zeljo kupca, nizjo. Kako striktno preverjajo to v drugih drzavah, pa ne vem. Tudi ni moja skrb. Za uvoz je vedno zadolzen kupec.

Okapi je izjavil:

Ti si nekaj kupil za 100 evrov + 22 evrov DDV. Kako veš, da bo Kinez prijavil vrednost pošiljke 100 evrov in odvedel 22 evrov?

Kako bo FURS vedel, da si ti plačal 122 evrov za to pošiljko? Povezave med spletnim nakupom in obračunom davka AFAIK ni
Če prav razumem, ne bo vedel.

Bo pa vseeno sešteval zneske za vse pošiljke in na koncu meseca se bo videlo, če je skupni znesek davka na pošiljkah "slučajno" višji od tistega, ki ga je prodajalec odvedel.

pygmalion je izjavil:

Nekdo se lahko obesi na tvoj IOSS, in ti dela škodo, ne morejo ga ne najti in ne oglobiti. Sedaj sem resnično razočaran, nisem si mislil, da administracijo EU vodijo imbecili.
IOSS se pošlje elektronsko, tako da se ve, kdo ga je uporabil ...

darkolord je izjavil:

pygmalion je izjavil:

Nekdo se lahko obesi na tvoj IOSS, in ti dela škodo, ne morejo ga ne najti in ne oglobiti. Sedaj sem resnično razočaran, nisem si mislil, da administracijo EU vodijo imbecili.
IOSS se pošlje elektronsko, tako da se ve, kdo ga je uporabil ...

Ne razumeš, samo na osnovi paketa ni mogoče preveriti, kdo ga je poslal. Gor pač lahko piše lažna IOSS identifikacijska številka. Za napisati IOSS identifikacijsko številko na paket ne rabiš nič elektronskega, saj se v IOSS vlogiraš samo enkrat mesečno.

To je pa katastrofa od katastrofe sistema v 2021.

Se pravi kratko smo potegnili kupci, kitajci v tem primeru itak ne bodo odvajali rpavih davkov, razliko bodo pobasali v žep, mi pa bomo še dodatno plačevali 2.5€.

DarwiN ::

Dajte malo zaupat, da tega sistema niso razvijali neumneži in je gotovo narejeno kot se šika. Menda jim ja ni težko dostopat do podatkov, koliko so kupci plačali za izdelke. Iz tega je tudi jasno, koliko mora biti odvajanega davka na koncu nekega obdobja. Če se številki ne skladata, potem samo še potrebuješ protokol za določitev, kdo bo plačal kazen.

Brez skrbi, da ne bomo plačevali 2.5€ na vse/večino paketov.. Sicer je res, da so naši bananarji vsega zmožni, ampak ... No, počakajmo par mesecev, da se stvar izkristalizira. :)
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Ja ravno o tem sistemu se pogovarjamo, do sedaj ga ni bilo... Če si jim za ebay poslal link so šele izvedeli koliko si plačal... Za Aliexpress enako.

deco16 ::

Dans sem dobil še steklo za telefon, brez karkoli plačat.

So mi pa odvedli davek za en adapter, bomo videli kako bo šlo to čez.

deco16 je izjavil:

Lahko boš dobil čez teden dni SMS, da posreduješ vse potrebne informacije.

Moj prvi paket, naročen 1.7. ob 01:00 8-) je še na Nizozemskem, pa izgleda, da je že opravil carino?!

Jul 9, 2021 08:01 PostNL Pre-declaration of the item has been received by customs
Jul 12, 2021 05:46 PostNL Item is cleared by customs
Jul 12, 2021 05:52 PostNL Item has been cleared by customs

Kaj to pomeni, da nizozemska in ne slovenska pošta opravi carinske zadeve za IOSS pakete?

Zgodovina sprememb…

pygmalion je izjavil:

Ne razumeš, samo na osnovi paketa ni mogoče preveriti, kdo ga je poslal. Gor pač lahko piše lažna IOSS identifikacijska številka. Za napisati IOSS identifikacijsko številko na paket ne rabiš nič elektronskega, saj se v IOSS vlogiraš samo enkrat mesečno.
OK, in? Kdo na primer bo to počel? Vsi tisti, ki prodajajo preko eBay, Aliexpress in vseh večjih trgovin/platform, ne bodo, ker njim to ne bi nič koristilo ...

darkolord je izjavil:

pygmalion je izjavil:

OK, in? Kdo na primer bo to počel? Vsi tisti, ki prodajajo preko eBay, Aliexpress in vseh večjih trgovin/platform, ne bodo, ker njim to ne bi nič koristilo ...

Poanta je v tem, da gre za luknjo, ki jo je zelo enostavno zlorabiti. Zloraba je enostavnejša kot prej, dobitek pa večji... Kjer je taka fantastična priložnost, se bodo že našli tisti, ki bodo to izkoristili, tako kot so se našli tisti, ki so zlorabljali dosedanje luknje.

Zgodovina sprememb…

kixs ::

O kaksnih zlorabah ti to? Poznas kako deluje IOSS iz prve roke? Mislis, da si trgovec kar zmisljuje neke podatke? Komu na cast?

Luka99 ::

pygmalion je izjavil:

Znida je izjavil:

Danes sem prejel en paketek iz Kitajske poslan 2 meseca nazaj preko Belgije, mimo carinskega posredovanja. Na paketu je jasno pisalo da je s Hong Konga.

Drugi paket, ki pa stoji na carini od 1.7. je bil pa 8.7. sproščen iz carine, pa še kar ni bil dostavljen, niti ni bilo nič poslano kako naj plačam DDV in stroške carinjenja.

Zmeda torej.

Za prvi paket obstaja logična razlaga. Če je slučajno šel preko Belgije/Nizozemske, recimo z železnico, se zna zgoditi, da je mejo EU prestopil še v prejšnjem mesecu. Šteje se trenutek prestopa meje EU.

In ravno v tem je catch - kako vemo, kdaj je paket prestopil mejo, če ni ravno prišel z letalom na Pučnika? Pri nekaterih paketih se da spremljati pot do Belgije in se da videti, kdaj je paket prestopil iz Bresta (Belorusija) v Małaszewicze Duże (Poljska). Pri nekaterih preprosto ne veš.

OK.d je izjavil:

Jaz samo še počakam kakšen teden, da lahko odprem dispute za par paketov in potem se več ne sekiram za njih, naj se pošta z....a z njimi.

Točno moja logika. Nehal sem kupovati s koncem aprila, saj so paketi brez sledenja praviloma prišli 50 dni po naročilu. Plus, zadnjih 15 dni itak blodijo znotraj EU, in če pridejo pred 15.7., ko lahko odpreš dispute, so v EU že itak preko dva tedna.

moj paket je bil v evropi ze 28.6.21 pa so ga tudi ocarinli 1.7 mel je pa tracking z koncnico NL....

kixs je izjavil:

O kaksnih zlorabah ti to? Poznas kako deluje IOSS iz prve roke? Mislis, da si trgovec kar zmisljuje neke podatke? Komu na cast?

Če bi bila strategija FURSa za pobiranje davkov ta, da vsem prodajalcem razdeli davčne številke in pusti prodajalcem, da sami prijavijo davke, bi FURS pobral morebiti 5% vseh potrebnih davkov v državi. Ker bi si vsi na vseh nivojih zmišljali podatke.

Kako se to dela relativno enostavno in zanesljivo v 21. stoletju, so zmislili Hrvati s svojimi davčnimi blagajnami (kasneje so to kopirale tudi druge države, tudi Slovenija), kjer ima vsaka transakcija unikatno številko, vse transakcije pa so takoj zabeležene v sistemu.

Zgodovina sprememb…

Če bi bila strategija FURSa za pobiranje davkov ta, da vsem prodajalcem razdeli davčne številke in pusti prodajalcem, da sami prijavijo davke, bi FURS pobral morebiti 5% vseh potrebnih davkov v državi.
Praviš, da so pred davčnimi blagajnami pobrali samo 5% vseh potrebnih davkov?

Mare2 ::

deco16 je izjavil:

A to dobiš po pošti ali te obvestijo na e-mail?

Jaz še čakam dve pošiljki.
http://bit.ly/Navodilo123 Podpora za N26 Mastercard za Slovenijo

darkolord je izjavil:

Če bi bila strategija FURSa za pobiranje davkov ta, da vsem prodajalcem razdeli davčne številke in pusti prodajalcem, da sami prijavijo davke, bi FURS pobral morebiti 5% vseh potrebnih davkov v državi.
Praviš, da so pred davčnimi blagajnami pobrali samo 5% vseh potrebnih davkov?

Prvo disclaimer: številka 5% je seveda simbolična.

Zdaj pa odgovor. Kot prvo DURS pobira mnogo vrst davkov, DDV je samo ena vrsta. Drugo DDV znotraj države funkcionira drugače: isti obračunan davek se pojavi dvakrat: enkrat kot plačilo, drugič kot vračilo. DURS lahko kontrolira zadevo, tako da preveri, če sta kupec in prodajalec deklarirala isti davek za neko transakcijo. Torej ima DURS dostop do vsake posamezne transakcije! To je lepota DDV in zato so ga uvedle skoraj vse moderne države.

Ta kontrolni mehanizem DDV pa ne funkcionira, ko prideš do končnega kupca, posebno ko so v igri majhne vsote. Glede na to, da za te majhne IOSS nakupe ne moreš zahtevati vračilo DDV in glede na to, da gre za majhne vsote, je tu pričakovati največ goljufij. Isto kot pri vseh ponudnikih, ki so morali preiti na davčne blagajne: končni kupci, majhne vrednosti. Koliko davkov sta Hrvaška in Slovenija v tej kategoriji pobrali pred in po uvedbi davčnih blagajn lahko samo ugibam, ampak si mislim, da bi to definitivno bilo pod tretjino. Pri paketih IOSS gre za isto kategorijo ponudnikov, kot pri teh, ki morajo imeti davčne blagajne.

Moram se popraviti - če se prav spomnim, pred uvedbo davčnih blagajn mali ponudniki sploh niso bili davčni zavezanci, ampak so plačevali pavšale. Davčni organi so namreč smatrali, da če bi jih uvedli v sistem DDV s "prostovoljno" prijavo davka, bi to privedlo do masovnega goljufanja (recimo izdaja računa z isto številko in vsoto 10 krat) in bi davčni izplen bil še manjši od pavšalnega. Zato so jih vključili v DDV sistem šele, ko je bil na voljo način za preveritev v obliki davčnih blagajn.

Zgodovina sprememb…

deco16 ::

Mare2 je izjavil:

A to dobiš po pošti ali te obvestijo na e-mail?

Jaz še čakam dve pošiljki.

V pošni nabiralnik sem dobil obvestilo o prejetem pismu(predvidevam ker niso mogli vržt noter ker je stiropor okoli).

Šel sem iskat, noben ni nič reku na pošti.

pygmalion: vse skupaj si narobe predstavljaš in mešaš stvari med sabo.

- FURS nič ne preverja davka po transakcijah, prav tako firme obračun DDV oddajajo mesečno (ali tromesečno) in se vanj vnašajo samo vsote
- Vračilo DDV tukaj nima nobene veze
- Vključitev v sistem DDV nima povezave z davčnimi blagajnami
- Davčni zavezanci nimajo veze z vključitvijo v sistem DDV
- Pri plačilu DDV ni bilo nikakršnih pavšalov

Razlika je v tem, da Furs lahko pošlje inšpektorja na slovensko firmo, tam preveri račune in vidi, ali se cifre ujemajo s plačanim DDV.

A lahko pošlje inšpektorja na Kitajsko? Lahko prosi kitajske dacarje, da preverijo račune?

Kot rečeno, doslej Furs ni verjel kitajskim deklaracijam CN22/23, ampak smo morali kupci pošiljati podatke. Sedaj jim bo pa verjel. Zakaj že?

IOSS številke ne dobi kitajska firma, ampak njen zastopnik/posrednik v EU. Ta je potem tudi zavezan plačilu davka in tja lahko dacarji seveda pridejo.

Za začetek bodo gledali mesečne vsote. Če bo vrednost paketov za posamezen IOSS presegla vrednost, na katero je prodajalec obračunal DDV, bo to znak za alarm, in bo treba s prodajalcem in njegovim EU zastopnikom to razčistiti.

Verjetno (pravilno) predvidevajo, da bo število pošiljk, ki bodo uporabljale tujo IOSS, zanemarljivo. Vse večje trgovine in trgovske platforme DDV že obračunavajo, tako da bo kar težko najti koga, ki bi posloval mimo tega.

Srednjeročno je sicer v planu izdelava vmesnika, s katerim bi trgovci podatke pošiljali direktno carini v ciljni državi.

Zgodovina sprememb…

Mesečne vsote česa? Kje je povezava med dejanskimi nakazili kupcev in prijavljenimi vrednostmi? Tako kot je prej kinez lahko na CN22 napisal karkoli, lahko sedaj prijavi karkoli, in od tega plača DDV.
««
103 / 196
»»