» »

Ukraden računalnik, kako ga izslediti

Ukraden računalnik, kako ga izslediti

«
1
2

Kurzweil ::

Kolega si je pred dnevi kupil računalnik, prenosnika, znamka in model sedaj niti nista pomembna.
Včeraj zvečer se s kolegom spravima na pijačo in kolega pusti skoraj nov prenosnik v torbi v gostilno, kjer je bila zabava v malem. Računalnik je seveda našel "novega lastnika".
Dejstvo je že, da računalnika ni nihče vzel z dobrim namenom da ga vrne, je ena stvar za katero se sprašujem, namreč kolega je imel nastavljen avtomatski login v Skype, če sem natančnejši ga vidim online tudi v tem momentu, ampak nebi rad pisal karkoli, da ne zapravim kakšne možnost po izsleditvi.

Torej, kaj predlagate, kaj storiti, da ta prenosnik vendarle najde nazaj njegovega zakonitega lastnika?

Mesar ::

Skype ti samo pove kdaj je PC online, kaj dosti več pa ne. V teoriji lahko prides gor z RDP (če imaš IP in FW ni problem) in potem upaš, da je kje pustil kakšne osebne podatke (browser history, kakšni dokumenti, ...)... ali pa pobereš IP priključka pa daš prijavo na policijo, samo ne vem kolko resno obravnavajo to pri nas.

http://windows.microsoft.com/en-us/wind...


"Svoj" IP pa lahko dobiš iz zadnjih prijav na določene storitve, če je recimo šaril po tvoje gmailu (Aktivnost v tem računu) in podobno, če ima SkyPe kaj takega pa ne vem.
Your turn to burn!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mesar ()

Kurzweil ::

Predvidevam, da misliš na Skypov share screen ali karkoli že je, ker mislim, da za remote desktop od Windows te vpraša. če dovoliš, pa mislim, da je za Skype seveda isto.
Potem je še naslednja stvar, bi to nekako šlo mogoče preko internet providerja? Saj računalnik verjetno nima statičnega IPja, da bi se dalo slediti, ampak a nima vsaka mrežna kartica tudi svoje MAC adrese ali nekaj podobnega, po čemer bi se teoretično dalo izslediti zadevo?

Kar se policije tiče in tovrstnih stvari tiče, tudi jaz močno dvomim v znanje, sposobnost in kakršnokoli željo policije pri tovrstnih zadevah. Prepričan sem da obstaja nek način. Mora obstajat.
Mogoče je lahko v pomoč to, da dejansko s kolegom vema vse potencialne nove lastnike, ki so bili tam. Generalno pa me zanima, kaj bi se tehnično dalo narest, da pridema nazaj do prenosnika.

bedak ::

Mesar ::

Če ga ima doma priklopljenega ne rabiš Mac naslova, samo IP naslov, tudi če ima dinamičnega in datum/uro kdaj je bil PC online. Samo podatkov o naročniku ne boš dobil brez naloga.

@bedak, na Win 7 prenosniku tip laufa ftp, telnet (na Win7 ga moreš posebej vklopit) pa web server?
Your turn to burn!

Kurzweil ::

Oba pa se nekako nanašata na to, kot da s kolegom poznava IP iz katerega upravlja comp novi "lastnik".

Mesar ::

Ja sej pravim. Če si imel vsa gesla gor poglej če se ti je prijavil kam... FB, Gmail, etc...
Your turn to burn!

Gladi ::

ISP ti ne bo dal nobenih podatkov, brez kakršnega posredovanja zadeve s strani sodišča. IP se beleži v vsakem primeru, MAC se pa da med drugim tudi pofejkat.

Sicer pa očitno, ker nimate niti IP naslova, je malo verjetno da boste prišli do kakršnih koli podatkov. Najbolje da posredujete na policijo in upajte na čudež.

Mesar ::

S takšnimi informacijami ga bo še policija težko izsledila. Mogoče se ti splača na bolhi spremljat če ga bo kdo prodajal v bližnji prihodnosti, če imaš račun s svojo serijsko in vsem... ampak to ti ni glih neka biserna opcija... predvidevam :D

Al pa recimo, če policija zahteva podatke od M$ kdaj je bil na SkyPe prijavljen oz. iz katerega IP naslova in jih dobil, pa s tem IP naslovom gre do ISPja in tam zahteva podatke naročnika... pol so ga našli, v teoriji, če se ni v kakem kafiču prijavil. Kot drugo pa ne vem kake so sploh možnosti pridobivanja teh podatkov (za ISPje rabiš nalog) in če bo policija vse to delala za en prenosnik.
Your turn to burn!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mesar ()

Aston_11 ::

Če ne sprobaš, ne izveš. Najbolj takoj, dokler je še sveže in ne bo ponovno namestil sistem.

Če je gmail odprt, ti itak kaže ip spodaj, če je odprt še na kakšnem drugem mestu. Zakaj bi sicer bil, da bi ti gledal tvojo pošto*?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Aston_11 ()

dronyx ::

Sam osebno močno dvomim, da bi se policija intenzivno angažirala pri iskanju ukradenega prenosnika. Na policijski postaji bodo verjetno napisali zapisnik in tu se zgodba konča.

Kurzweil ::

@Gladi, @Mesar, to kar se ISPja tiče mi je jasno, ampak to ni problem v kolikor se gre do odvetnika in dobi kasneje tudi nalog oz. kakršnakoli pravica do vpogleda IPja.
Kar se fejkanja MAC adrese tiče, tule sem 99,9%, da novi lastnik nima pojma o tem. Kot rečeno so potencialni novi lastniki znane osebe.
Policija v vsakem primeru, ampak kot vsi vemo ne bodo naredili nič, zato se mi zdi, da se morava midva malce bolj podvizat. Konec koncev niti negre več za vrednost računalnika (čeprav je velika), sedaj gre že bolj za to, da se dobi človeka, ki krade recimo temu znancu.
Kar se bolhe tiče že spremljava, to je prva stvar, na katero sva pomislila, pogledala bova še na druge portale, oglase, klede na profil potencialnih kradljivcev pa celo v Oglasnik.

Gladi ::

Druge možnosti za najdbo prenosnika ni, razen policija ali pa iskanje produkta na spletnem portalu tipa bolha in upati na srečo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gladi ()

Smurf ::

Ce si ni kolega zrihtal kaksnega remote dostopa do laptopa preden so mu ga okradli oz. si instaliral kaksen program za te stvari, potem se moznosti minimalne.

Mesar ::

Verjetno niso nori, da bi takoj prodajali... bo treba kr en čas spremljat.

Mac naslova ne rabiš, IP naslov je dost, če se boš lahko dokopal do njega.
Your turn to burn!

dronyx ::

Sicer v tem primeru to ne bo pomagalo, ampak sem skoraj prepričan, da obstaja programska oprema, ki ti periodično beleži v kakšnem "cloud" uporabniškem računu kakšen je IP naslov prenosnika in recimo katere wi-fi točke so mu vidne. Na podlagi tega bi se potem pa res dalo vsaj približno locirati, kje se prenosnik nahaja oziroma s pomočjo IP naslova verjetno dobiti tudi naročnika dostopa do interneta. Morda bi se s temi podatki lahko potem prepričalo policijo, da ukrepa proti storilcu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

St235 ::

vse te predpostavke temeljijo na temu, dane bo novi lastnik naredil edine logične stvari: Formatiral računalnik.

Magic1 ::

Verjetno je greedy in bo prej iz firca pogledal, če je gor še kaj vrednega/zanimiviga.
Magic

dronyx ::

Magic1 je izjavil:

Verjetno je greedy in bo prej iz firca pogledal, če je gor še kaj vrednega/zanimiviga.

To, poleg tega pa večina lopovov tipa "priložnost dela tatu" (glej, glej, nekdo je v gostilni pozabil jurja vreden prenosnik) niti ne zna nameščat računalnikov, tako da jim je v plus, če dobijo že nameščeno robo. Je pa res, da se morajo potem še vedno znajti z geslom, če je to malo bolj komplicirano.

GupeM ::

Magic1 je izjavil:

Verjetno je greedy in bo prej iz firca pogledal, če je gor še kaj vrednega/zanimiviga.

Če še niste opazili to verjetno že počne, saj je "njegov kolega" online na skypu.

Invictus ::

Mesar je izjavil:

Verjetno niso nori, da bi takoj prodajali... bo treba kr en čas spremljat.

Mac naslova ne rabiš, IP naslov je dost, če se boš lahko dokopal do njega.

IP naslov ni dovolj. Saj računalnik nima unikatnega, istega IPja ves čas na mreži.

MAC naslov bi bil dovolj, ampak grem stavit da ga OP nima nikjer zapisanega, niti serijske številke. Čeprav bi serijska številka lahko bila napisana na računu ali prevzemnem zapisniku.

V glavnem veliko sreče ... Laptopov se ne pušča v avtu ...

Kar se tiče tatu, najbrž kak džanki ki ga bo prodal za četrtino cene. Titi ki kupuje od njih, bo pa že dobro vedel kaj narediti.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

dronyx ::

Tole se mi zdi kar solidna rešitev za prenosnike. Sploh mi je všeč tale del:

The report includes the information you selected, such as the laptop's geographic location, its network status and IP address, and a screenshot of the computer's desktop and webcam capture of its user.

Po tem lahko sam natisneš tiralico. :)

Yacked2 ::

Dokler "nov lastnik" ne formatira diska ter flasha biosov je možnost da ga dobiš nazaj. Prijavi tatvino, policija naj gre težit microsoftu (ker je skype njihov), da jim dajo logge pogovorov če že vsebine nimajo. Nato se prek IPja isledi ISPja ter tako naprej. recimo da se je prijavil 10x pa še kakšne druge storitve, tako se ga približno locira, nato pa preko IPja preko katerega se je največkrat prijavljal od ISPja zahtevajo home address pa hišna preiskava.

Samo če nimaš stricev ali pa nisi ti stric se nobenmu nebo dal tega delat. Tko da....

Realna rešitev:
enmu prjatlu k ga maš dodanga na skypu reč da nj ti pošle sporočil v smislu:

Oi, lej te slike od Mojce (žensko ime :)), iz morja ko je zgoraj brez skakala po obali, pa zraven pripni .RAR file v katerem naj bi bile slike, zraven nekaj slik daj še eno .exe datoteko (trojanca). Ko boš zararal nastavi tam da se zažene ta datoteka. Ko bo okužen maš nadzor nad računalikom, boš vidu njegov FB, ugl kar koli.

No pol ko boš ugotovil kdo je, naberi 10 prijateljev pa ga pojdite obiskat :)
Korak naprej ni vedno ustrezen...sploh če si na robu prepada!

Double_J ::

Lahko bi mu tudi prek skypa napisal da je že izsleden preko ip, ter mu daš en dan časa, da vrne v gostilno, če ne bo prišla policija na dom.:)
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Double_J ()

furion ::

Ce bi imel ssh enabled, pa kak deamon ki vsak dan pingne na server, da dobis IP, bi bilo easy. Just install spyware, and figure out who the thief is.

blue ::

Če je na skypu prijavljen ga lahko pokličeš in tako dobiš njegov ip.
Prepričaj se da bo tvoj IP/port dosegljiv in bo vzpostavljena direktna povezava.

Seveda vse "posnami" z kakim wiresharkom...
oz. z netstat lahko vidiš kam se kater program povezuje (Če je TCP)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: blue ()

JohanP ::

Za skype uporabi resolver. npr. tega: http://resolveme.org/index.php?do=resol...
Na podlagi uporabniškega imena ti bo dalo trenutni IP in port preko katerega se povezuje.
IP dobiš preverjeno pravi, medtem ko geolokacija ni ekzaktna.

Sem pa kar negativno presenečen nad to nizko "razgledanostjo" na slo-techu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: JohanP ()

Smurf ::

JohanP je izjavil:

Za skype uporabi resolver. npr. tega: http://resolveme.org/index.php?do=resol...
Na podlagi uporabniškega imena ti bo dalo trenutni IP in port preko katerega se povezuje.
IP dobiš preverjeno pravi, medtem ko geolokacija ni ekzaktna.

Sem pa kar negativno presenečen nad to nizko "razgledanostjo" na slo-techu.

IP mu ne bo nic pomagal...

Hayabusa ::

Vse te kolobacije okoli ip naslova so bv, če boš naletel na lesenega policaja, in ni nujno, da bodo vložili zahtevo za odredbo lookup IPja pri ISPju.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hayabusa ()

Engineer_ ::

tu so navodila kako preko skypa dobiti IP naslov nekoga:
http://www.blackhatworld.com/blackhat-s...

Tako boš dobil ip naslov in ponudnika kjer je priklopljen. S temi podatki potem direkt na policijo. Dvomim da bodo lahko pomagali sicer.

Kurzweil je izjavil:

Kolega si je pred dnevi kupil računalnik, prenosnika, znamka in model sedaj niti nista pomembna.
Včeraj zvečer se s kolegom spravima na pijačo in kolega pusti skoraj nov prenosnik v torbi v gostilno, kjer je bila zabava v malem. Računalnik je seveda našel "novega lastnika".


also...kak bedak bi nov prenosnik pustil nezavarovan v prokleti gostilni?!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Engineer_ ()

Double_J ::

S temi podatki potem direkt na policijo. Dvomim da bodo lahko pomagali sicer.


Če boš rekel policiji, da imaš gor projekt v vrednosti par 10.000€, pol bo lažje...
Dve šivanki...

xardas ::

Lahko poskusiš koliko je nepridiprav radoveden s kakšnim RAT sw ali pa keyloggerjem, ki ga zakamufliraš v sliko. Na travniku dobiš vse potrebno.

Hayabusa ::

http://www.dnsstuff.com/
IP Information
vendar je info zelo nenatančen.

spirit ::

Sploh predlog piši mu da če vrne ne boš polcije klical pa ti reče aja kje pa sm? kdo pa sm? in nimaš odgovora kaj pa pol? ve da blefiraš in je to to.

Rias Gremory ::

Piši Microsoftu in/ali NSA, če kaj vejo (skype pošila podatek microsoftu).
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

Piston ::

na koncu boš samo zapravil denar za odvetnika in nalog in ugotovil, da se je prijavil na enem javnem/odklenjenem wifi-ju...
Kawaaabangaaa

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Piston ()

technolog ::

Double_J je izjavil:

S temi podatki potem direkt na policijo. Dvomim da bodo lahko pomagali sicer.


Če boš rekel policiji, da imaš gor projekt v vrednosti par 10.000€, pol bo lažje...


Teb gre mal na kislo, k'ne?

Engineer_ ::

v glavnem prenosnik je bye bye. vsaka šola očitno nekaj stane....prenosnikov se ne nosi v bar na neko žurko in se ga ne pušča samega ko se osvaja punce.

Engineer_ ::

Zaradi smešnega mutenja s ceno dam link sem. Čisto za hec. Bedak bi namreč nov prenosnik prodajal za 330 eur manj kot ga je kupil pred 7 dnevi.



Seveda je povsem možno da sem le zaspan in se mi je zato narisala v glavi povezava med tema dvema temama.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Engineer_ ()

Okapi ::

Po Skypu mu pošlješ obvestilo, da je v nagradni igri, v kateri je sodeloval, zadel nagrado, digitalni fotoaparat, in naj pošlje naslov, kamor mu naj ga nastavijo. Sploh se ne bi čudil, če bi zaradi pohlepa nasedel.;)

O.

MIHAc27 ::

A sem jaz edini, ki bi mu po Skypu poslal sporočilo da je bil prenosnik izgubljen, in da ponujam nagrado za najdbo?

mlamat ::

Jaz bi to recimo storil tako, da bi mu preko Skypa poslal povezavo na sliko, ki bi bila na mojem domačem Apache strežniku, nekaj v stilu: mojstreznik.si/zabavaVGostilniPriMicki1.jpg

Potem bi samo pogledal v Apachejevo log datoteko in posredoval IP policiji.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mlamat ()

Vikking ::

Če se z policijo ne uspe, je edina logična možna rešitev kot jo je opisal Okapi. Pohlep ne pozna meja, slovensi so pa itak nori na kakršnekoli nagradne igre.

mihec87 ::

Težava je da pisanje po skypu ta računalnik je ukraden ipd...Precej verjetno naredi kontra učinek in sicer se bo potuhnil za nekaj časa ali pa formatiral..Najboljša se mi zdi prijava na PU ter tiho zbiranje informacij nenazadnje pa varianta z kao frend pošlje slike "frendice" zgoraj brez zraven pa se podtakne dodatek(pri uporabi webcama previdno veliko prenosnikov ima zraven kamere lučko ki se prižge ob delovanju le te)..Ravno tako okapijeva ni slaba..

Invictus ::

Od kje vam ideja da bo tat uporabljal Skype z uporabniškim imenom OP-a?

Pri takih zadeva gre najprej noter DVD in se na novo postavi OS in vse ostalo ...

Niso vsi tako zabiti ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

reeves ::

Kako dobiti računalnik nazaj sicer ne vem, za naprej si pa gor daj Ardamax Keylogger. Deluje odlično, vem iz prve roke.

Vikking ::

Računalnik bo slej ali prej sformatiran. Tako da nalaganje programov itd., je bolj slaba rešitev.

Vsekakor pa je obvezno potrebna prijava na policijo, z vsem podatki o računalniku (na prenosnikih so verjetno tudi serijske številke le-tega, za identifikacijo). Že zaradi tega, da ga imajo v evidenci. Če najdejo pri nekomu ukradene stvari, mogoče z veliko srečo bo med njimi tvoj računalnik, bodo vedel komu ga vrniti.
Če ne bo romal na licitacijo.

Mercier ::

Intelovo anti-theft technology je fino met. Sploh verzijo 2.0, ki omogoča sledenje računalnika.

Da mu ni, kojim slučajem, to kdo, kdaj skonfiguruiral, pa da kolega ne ve?

torres8 ::

prijavi se na skype in napisi mu sporocilo da si prejel paket in da je stvar odlična in naj ti da postni naslov da mu pošljes denar ali TRR....kakorkoli da dobis en podatek. Če ne nasede pač si poskusi. Ker kislim da ce je usaj malo pameten bo prej ali slej formatiral tako da se splaca nekaj poskusiti...

Smurf ::

Invictus je izjavil:

Od kje vam ideja da bo tat uporabljal Skype z uporabniškim imenom OP-a?

Pri takih zadeva gre najprej noter DVD in se na novo postavi OS in vse ostalo ...

Niso vsi tako zabiti ...

Prebrali smo prvi post.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ukradli so mi prenosnik - Kaj mi je za storiti?

Oddelek: Programska oprema
283759 (2511) nekikr
»

Nateg preko bolhe. (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9416345 (12248) Blum
»

"Nateg" pri nakupu preko bolhe (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8315404 (11291) shadeX
»

Nataša Pirc Musar - shranite IP (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
549790 (7803) RockyS
»

Sifriranje diska ali servis za obvescanje

Oddelek: Informacijska varnost
154869 (4070) Jux

Več podobnih tem