» »

Ženske in moški enakopravno do službe v državnih organih

Ženske in moški enakopravno do službe v državnih organih

Temo vidijo: vsi
««
3 / 13
»»

jype ::

Ja, pa ugotovil je tudi, da je intelektualna kapaciteta Indijcev odvisna od kaste.

first_line ::

BigWhale je izjavil:

Ce bi bili ti kreteni res tako redki, potem ne bi potrebovali taksnih zakonov. Se sto let nazaj zenske niso smele na volitve. Petdeset let nazaj je v vecini prevladovalo mnenje, da mora zenska ostati doma za stedilnikom, medtem, ko moski dela. Danes, je na sreco ze bolje.

Sine, ne vem kako je lahko bolje, saj evolucija ni tako hitra da lahko z danes na jutri ženska že dvigne isto težo kot moški?

A ker si pameten imaš ti zihr prow in se jaz motim. Slabo vidim in zmeraj spregledam da ženske na fitnesu dvigajo iste kile kot tipi. Pa asfalt tud štemajo in jarke kopljejo.

Vajenc ::

BigWhale je izjavil:

Invictus in ashton sta to rekla. Na prvi strani.

V službi gozdarja so moški zaradi fizičnih lastnosti sposobnejši od žensk. To je vse. Eni to zavračate zaradi politične korektnosti?

BigWhale je izjavil:

Ce bi bili ti kreteni res tako redki, potem ne bi potrebovali taksnih zakonov.

Poznaš (kdorkoli?) kak primer, da bi v SLO bila ženska na enakem delovnem mestu za enako opravljeno delo plačana manj kot moški?

BigWhale je izjavil:

Vajenc je izjavil:

BigWhale je izjavil:

Priblizno tako, kot so crnci in azijci povsem enakovredni belcem.
Brez naci nebuloz zgleda tudi v tej temi ne bo šlo.

Na zalost je to kar sem napisal resnica.

Ne ni. Rasizem in šovinizem sta dva različna pojma. Rasizem in nacizem pa precej povezana. In rasizma v evropski zakonodaji ne poznamo.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Vajenc ()

T-h-o-r ::

jype je izjavil:

Ja, pa ugotovil je tudi, da je intelektualna kapaciteta Indijcev odvisna od kaste.

haha, to bi bilo tudi zelo fascinantno branje :D
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

T-h-o-r je izjavil:

jype je izjavil:

haha, to bi bilo tudi zelo fascinantno branje :D

Ja tiste nižje imajo od rojstva naprej omejene možnosti izobraževanja. Podobno kot tiste inbreed židovske skupnosti, ki so dosegali nadpovprečne intelektualne rezultate predvsem zaradi večjega vložka v znanje. A je to zelo čudno?
Woody Allen

to ni intelektualna kapaciteta

sensei ::

T-h-o-r je izjavil:

a ni enkrat en ugleden (starejši) biolog razlagal, kako so afričani intelektualno manj sposobni od belcev :8)

Čaki, a niso (statistično gledano)? Samo zato, ker imajo predispozicije enake kot mi, še ne pomeni, da lahko rečeš, da so enako intelektualno sposobni. Če bi počeli enake stvari kot mi (se učili), potem bi dosegli podobno, ampak tega ne počnejo. Se ne učijo. Ne razvijajo sposobnosti - so manj sposobni kot recimo mi.

Če se jaz ne bi nič učil in bi bil izključen iz izobraževalno vzgojnega programa bi tudi verjetno bil manj umsko razvit. V čem je problem?

Ena opcija je, da se ženske prisili jemati steroide in tako bomo res enakopravni. Oziroma je že dosti fantov na estrogenu, kar slutim po njihovem stilu pisanja tle gor. Samo jaz ne bi k ni zdravo.

Zdej pa ne vem ali bomo črnce barvali na belo ali belce na črno. Sandolinc je verjetno kar poceni.

BigWhale ::

Vajenc je izjavil:

V službi gozdarja so moški zaradi fizičnih lastnosti sposobnejši od žensk. To je vse. Eni to zavračate zaradi politične korektnosti?

Govoris o nekaj procentni razliki, ki se pokaze na olimpijskih igrah. Ja, ker nasi gozdarji so vsi neki olimpioniki in zenske so nesposobne prekladati hlodovje sem ter tja. :) V povprecju so te razlika tako majhne, da v resnici pri kateremkoli delu nimajo prav nobenega pomena.

Vajenc je izjavil:

BigWhale je izjavil:

Ce bi bili ti kreteni res tako redki, potem ne bi potrebovali taksnih zakonov.
Poznaš (kdorkoli?) kak primer, da bi v SLO bila ženska na enakem delovnem mestu za enako opravljeno delo plačana manj kot moški?

Ja, poznam. Samo ni na mestu, da o tem javno razpravljam. Ne glede na to, mi ti dopovedujes, da se zenske ali kdorkoli pac ze, razburja za prazen nic? A mislis, da imajo res prevec casa za kaj taksnega?

BigWhale je izjavil:

Ne ni. Rasizem in šovinizem sta dva različna pojma. Rasizem in nacizem pa precej povezana. In rasizma v evropski zakonodaji ne poznamo.

Rasizem in sovinizem spadata v isto kategorijo. Drugacno obravnavo tistih, ki so drugacni kot ti. O rasizmu v evropi pa samo tole: Racism in Europe @ Wikipedia

Trenutno v evropski zakonodaji res (verjetno) ni rasizma, ampak evropska zakonodaja je plod dela zadnjih treh desetletij. Predtem je bilo pa vse na hojladri. V bistvu so se ljudje tako bebavo obnasali do razlicnih ras, da smo potrebovali anti-rasisticne zakone.

Zenske so v bivsi jugoslaviji dobile volilno pravico leta 1945. V 'napredni' svici pa sele konec 70ih let.

sensei je izjavil:

T-h-o-r je izjavil:

a ni enkrat en ugleden (starejši) biolog razlagal, kako so afričani intelektualno manj sposobni od belcev :8)

Čaki, a niso (statistično gledano)? Samo zato, ker imajo predispozicije enake kot mi, še ne pomeni, da lahko rečeš, da so enako intelektualno sposobni. Če bi počeli enake stvari kot mi (se učili), potem bi dosegli podobno, ampak tega ne počnejo. Se ne učijo. Ne razvijajo sposobnosti - so manj sposobni kot recimo mi.

Če se jaz ne bi nič učil in bi bil izključen iz izobraževalno vzgojnega programa bi tudi verjetno bil manj umsko razvit. V čem je problem?

pa nek sensei maš ime, pa si vse zamešal

sensei je izjavil:

V tem, da zakljucke o razlicni umski razvitosti vleces iz napacnih podatkov. Vsi smo enako sposobni ob enakih pogojih. Genetske razlike so tako zelo minimalne, da pridejo do izraza sele v extremnih primerih.

S tem, ko reces XY skupina ljudi je manj sposobna zato, ker se manj uci, jim avtomatsko delas krivico in zaradi tebe Janez Novak iz XY skupine ne bo nikdar prisel do priloznosti, ker ga bo vsak izkljucil iz ozjega izbora samo zato ker je iz XY skupine ljudi.

To je podobno kot izjavi: 'Vsi politiki so barabe.' in 'Vsi cigani kradejo.'

Smurf ::

BigWhale je izjavil:

sensei je izjavil:

Ekvivalent tej temi bi bil cigani vec kradejo kot ostali in ne "vsi".

ne, ekvivalent temu bi bil: ciganom je prirojeno, da več kradejo, kot ostali

Namesto da bi spodbujali raznolikost pa jo zatiramo in zahtevamo da smo vsi enaki.

Kaj ko bi raje zahtevali da vsi enako naredijo in se bo že potem videlo kakšne so te (neobstoječe) razlike.
List of Olympic records in weightlifting @ Wikipedia

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: T-h-o-r ()

BigWhale je izjavil:

Govoris o nekaj procentni razliki, ki se pokaze na olimpijskih igrah. Ja, ker nasi gozdarji so vsi neki olimpioniki in zenske so nesposobne prekladati hlodovje sem ter tja. :) V povprecju so te razlika tako majhne, da v resnici pri kateremkoli delu nimajo prav nobenega pomena.

Nisi prebral linka. Pri trenirnih športnikih se ta razlika zmanjša. Ampak Pithlit je rabila precej več treninga, da lahko nosi žakle cementa, kot če bi imela od rojstva v sebi moške hormone.

BigWhale je izjavil:

Ja, poznam. Samo ni na mestu, da o tem javno razpravljam.

Ok, vzamem nazaj, do sedaj mi še nihče od sogovornikov ni znal podati nek konkreten primer.
Woody Allen

T-h-o-r je izjavil:

Ne. Ker govorimo o koncnih lastnosti oseb (sposobnost na delovnem mestu, kraja).

Statisticno gledano je racunalniska pismenost Slovencev bistveno boljsa od Kongoncanov. Izjava Slovenci se znajdejo bolje za racunalnikom kot Kongoncani je tako popolnoma pravilna (podobni bi vlekel vzporednice pri "ciganih" in kraji, ce je trditev, da statisticno kradejo bolj kot ostali [ali je to res ali ne se ne bom spuscal]). Ali je neka lasnost pogojena z rojstvom ali pa vzgojo pa je popolnoma irelevantna za to trditev (osebno mislim, da je bistvena vzgoja/okolica).

Kdo izmed moskih ali zensk je mocnejsi torej odloca statistika, ne pa nacin kako je do tega prislo.

Je pa res, da so nekateri zaceli notri mesati intelektualno kapaciteto (ob rojstvu), ki pa se mi zdi da je offtopic v tej temi. Ko zaposlujes te ponavadi zanima trenutni potencial osebe, ne potencial osebe ob rojstvu.

(Pa se niti ne mislim sploh vtikati v enakopravnost itd., zgolj izpostavljam napako v logicnem razmislanju nekaterih tukaj).

BigWhale je izjavil:

sensei je izjavil:

V tem, da zakljucke o razlicni umski razvitosti vleces iz napacnih podatkov. Vsi smo enako sposobni ob enakih pogojih. Genetske razlike so tako zelo minimalne, da pridejo do izraza sele v extremnih primerih.

S tem, ko reces XY skupina ljudi je manj sposobna zato, ker se manj uci, jim avtomatsko delas krivico in zaradi tebe Janez Novak iz XY skupine ne bo nikdar prisel do priloznosti, ker ga bo vsak izkljucil iz ozjega izbora samo zato ker je iz XY skupine ljudi.

Umska razvitost - ali obstaja samo genetska umska razvitost (tu smo vsi glih)? Kaj je potem to, ko se ljudje učimo - ali s tem ne razvijamo neke dodatne sposobnosti? Če to vsi počnemo z drugačnim tempom potem smo različno razviti/izobraženi. Geni tu nimajo veze.

Posploševanje je pa vedno krivično, ampak to ni bistvo. Okolje je vzrok, da smo kljub enakim mentalnim kapacitetam (ki izhajajo iz genskih predispozicij) različno pametni/izobraženi in posledično različno koristni.

Če se pa motim, pa prosim povejte zakaj, ne bit primitivci in se na moj nick obešat (ane thor). Če je samo besedica "razvit" napačna, izberi drugo.

Smurf je izjavil:

T-h-o-r je izjavil:

Ne. Ker govorimo o koncnih lastnosti oseb (sposobnost na delovnem mestu, kraja).

Statisticno gledano je racunalniska pismenost Slovencev bistveno boljsa od Kongoncanov. Izjava Slovenci se znajdejo bolje za racunalnikom kot Kongoncani je tako popolnoma pravilna (podobni bi vlekel vzporednice pri "ciganih" in kraji, ce je trditev, da statisticno kradejo bolj kot ostali [ali je to res ali ne se ne bom spuscal]). Ali je neka lasnost pogojena z rojstvom ali pa vzgojo pa je popolnoma irelevantna za to trditev (osebno mislim, da je bistvena vzgoja/okolica).

Kdo izmed moskih ali zensk je mocnejsi torej odloca statistika, ne pa nacin kako je do tega prislo.

Je pa res, da so nekateri zaceli notri mesati intelektualno kapaciteto (ob rojstvu), ki pa se mi zdi da je offtopic v tej temi. Ko zaposlujes te ponavadi zanima trenutni potencial osebe, ne potencial osebe ob rojstvu.

(Pa se niti ne mislim sploh vtikati v enakopravnost itd., zgolj izpostavljam napako v logicnem razmislanju nekaterih tukaj).

ne, ker debata se ni razvila iz tega, ampak intelektualne kapacitete indijcev

Smurf je izjavil:

Tocno!

In to je glavni problem. Do taksne statistike pa je prislo zaradi tega, ker so bili moski favorizirani.

20.000 let in tudi 1.000 let nazaj je bilo taksno favoriziranje morda smiselno. Moski je _moral_ zaploditi 10 otrok, enega za drugim, da je omogocil prezivetje treh, stirih. Posledicno zenski ni preostalo drugega, kot da je ostala doma in se ni preganjala po gozdovih.

Danes pa ni vec prav nobene potrebe po tej diverziteti. In tega nekateri enostavno nocejo dojeti in razumeti. Kaj je bilo, genetsko gledano, nekaj tisoc let nazaj prednost, je dandanes samo nepotrebna diskriminacija. Nekako tako, kot ce bi moske testirali, pred vstopom v sluzbo, kdo lahko dalj casa za merjascem teka po gozdu.

T-h-o-r je izjavil:

ne, ker debata se ni razvila iz tega, ampak intelektualne kapacitete indijcev

Intelektualno kapiceto se meri z inteligenčnimi testi, ki se jih da tako kot vse ostalo naučiti bolje reševati. Tudi ženske lahko natrenirajo za gozdarko, ampak teh je malo, še manj pa je žensk, ki so tako kot veliko moških, fizično primerni za gozdarja brez posebnega treninga. Če je za vas to primer šovinizma morate začeti predsodke in zablode iskati pri sebi in ne pri nas.
Woody Allen

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Vajenc ()

Vajenc> ampak teh je malo

Ni pa jih manj kot moških zato ker bi bile šibke, temveč zato, ker jih ima družba za šibke.

Vse ženske v članku, ki ga je podal first_line, so močnejše od njega, ampak on tega ne razume.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

jype je izjavil:

Ni pa jih malo zato, ker bi bile šibke, temveč zato, ker jih ima družba za šibke.

Delno drži. Če bi punčke od malih nog pomagale pri podiranju dreves, bi v odraslosti bile bolj primerne za gozdarke. Drugi verjetno bolj pomemben dejavnik pa so moški hormoni, ki moškim omogočajo večje mišice, večjo plučno kapaciteto, večje srce in ostalo povezano s tem.
Woody Allen

Če bi kaj vedel o gozdarjenju bi seveda razumel, da nobena od naštetih telesnih lastnosti ni pomembna za gozdarjenje.

@T-h-o-r odrasel 25 letni indijec, ki je v visji kasti bo imel pri teh letih v povprecju visjo intelektualno kapaciteto kot nekdo v nizji (ker je imel boljse moznosti). Ob rojstvu sta pa zacela na istem, da. Ampak, ko zaposljujem me zanima trenutno stanje. Seveda pri dejanskem zaposlovanju preveril samo zmoznost dolocenega posameznika, ampak v povprecju bi verjetno imel zaposlenih ne vem 70% iz visje kaste in 30% iz nizje, pa bi izbiral zgolj na podlagi njihovih sposobnosti. Ce bi bil prisiljen v 50-50% bi v povprecju imel slabse ljudi.

@BigWhale se strinjam in mislim, da bi morali delati na tem, da imajo zenske enakovredne pogoje kot moske. Ampak zame to niso kvote pri zaposlitvi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Smurf ()

3furious ::

BigWhale je izjavil:

Ce bi bili ti kreteni res tako redki, potem ne bi potrebovali taksnih zakonov. Se sto let nazaj zenske niso smele na volitve. Petdeset let nazaj je v vecini prevladovalo mnenje, da mora zenska ostati doma za stedilnikom, medtem, ko moski dela. Danes, je na sreco ze bolje.

Petdeset let nazaj ni bilo potrebe, da sta zaposlena oba starša, ker je gospodinjstvo brez težav shajalo z eno plačo. Prav tako se takrat ženske niso sramovale biti mati in gospodinja, kot se danes kaže pri tridesetletnicah (povzeto po Vesni Vuk Godina)
In the age of information, ignorance is a choice.

Smurf je izjavil:

@T-h-o-r odrasel 25 letni indijec, ki je v visji kasti bo imel pri teh letih v povprecju visjo intelektualno kapaciteto kot nekdo v nizji (ker je imel boljse moznosti). Ob rojstvu sta pa zacela na istem, da. Ampak, ko zaposljujem me zanima trenutno stanje. Seveda pri dejanskem zaposlovanju preveril samo zmoznost dolocenega posameznika, ampak v povprecju bi verjetno imel zaposlenih ne vem 70% iz visje kaste in 30% iz nizje, pa bi izbiral zgolj na podlagi njihovih sposobnosti. Ce bi bil prisiljen v 50-50% bi v povprecju imel slabse ljudi.

to je res, ampak tista moja pripomba o biologu in nato še jypov dodatek se nista nanašala na zaposlitev, ampak na splošno na rasizem oz. razlike med ljudmi

pa kaj jaz mislim z intelektualno kapaciteto - če vzameš dovolj novorojenčkov iz leta 50.000 pred našim štetjem, rimskega, francoskega iz 18. stoletja in zahodnoevropskega 2013 in afriškega 2013, boš na koncu dobil en lepo povprečen razred otrok, od katerih bo nekaj doktorjev, 1 pa niti OŠ ne bo končal

T-h-o-r je izjavil:

Jaz nikjer nisem napisal, da je prirojena intelektualna kapaciteta različna glede na raso ali katerokoli drugo pripadnost, nasprotno, celo izrecno sem napisal, da imamo genetske predispozicije vsi enake oziroma je med njimi tako malo odstopanja, da so zanemarljive.

Ampak, ko zaposljujem me zanima trenutno stanje.

This. Čisto nič ni važno koliko bi človek lahko, če bi, ampak je važno dejansko stanje. Zato tudi kapacitete ob rojstvu nimajo veze, še toliko bolj ker smo vsi več ali manj enaki - pomembno je okolje. Da je pa krivično, če rečeš, da so ljudje, ki odraščajo v slabšem okolju, manj sposobni oziroma manj koristni zaradi manj znanja, pa ... who cares, dejstvo je še vseeno.

Ja, ravno zato imamo zdaj ta zakon - ker je veliko preveč ljudi pri iskanju ljudi vodil predsodek, da "tale ne more, ker je gej, unle je slab, ker je Rom, ona je pa ženska" in so vzeli manj primernega kandidata, ki je ustrezal njihovi nerealni mentalni podobi idealnega delavca.

Seveda v karkoli temu podobnega ni mogoče prisiliti zasebnih družb, ker bi to bilo v nasprotju s svobodno zasebno gospodarsko pobudo - enako kot delovni čas ob nedeljah in druge podobne neumnosti.

nevone ::

da imamo genetske predispozicije vsi enake oziroma je med njimi tako malo odstopanja, da so zanemarljive.

Če bi bilo to res, bi bilo Einsteinov in podobnih bistveno več.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Mipe ::

nevone je izjavil:

da imamo genetske predispozicije vsi enake oziroma je med njimi tako malo odstopanja, da so zanemarljive.

o+ nevone

Saj obstajajo. Samo ne kuje se jih v zvezde kot določeno privilegirano elito.

Glede gozdarstva pa samo eno, znanec gozdar mi pravi, da se nobena ženska ne javi na objavljena delovna mesta. So se pa trumoma drle skozi vrata, ko je odprl mesto tajnice...

nevone je izjavil:

o+ nevone

Razloži. A to, da bi nekomu bilo pač vseeno za Einsteinovo področje in podobno pa ni mogoče, oziroma je že to dovolj dober indic za negiranje moje (citirane) izjave?

Saj obstajajo. Samo ne kuje se jih v zvezde kot določeno privilegirano elito.

Ni jih toliko, kot bi jih moralo biti, če bi imeli vsi enake genetske predispozicije.

Tudi možgani imajo neko svojo arhitekturo, ki jo oblikujejo tudi geni in od te arhitekture je odvisno ali bo človek bolj inovativen, ali bo bolj sledil drugim in podobne lastnosti.

o+ nevone

Zgodovina sprememb…

Ze vidim novico, to in to obmocje brez gozdarja zadnja 3 leta, ker se na razpis noce prijaviti nobena zenska, kljub temu, da imajo na voljo veliko sposobnih (moskih) kandidatov :>.

Tudi možgani imajo neko svojo arhitekturo, ki jo oblikujejo tudi geni in od te arhitekture je odvisno ali bo človek bolj inovativen, ali bo bolj sledil drugim in podobne lastnosti.

A je inovativnost posledica arhitekture možganov? Bolj logično je, da je inovativnost posledica inputov iz okolice kot pa posledica "neke arhitekture". Človek posnema. Če posnema inovativno obnašanje, potem bo inovativen. Dosti bolj simple razlaga.

Brez skrbi, sensei, o tem sicer še vedno fantazirajo nekateri ljudje, podatki pa zelo jasno kažejo, da so možgani izjemno plastičen organ, ki ga je mogoče poljubno oblikovati (ne brez napora, jasno).

Inovativnost sicer je posledica arhitekture možganov, a ta arhitektura ni statična in se v resnici spreminja hitreje, kot si marsikdo misli.

http://www.economist.com/news/finance-a...

Ta link ne dokazuje ničesar. Jasno je, da okolje je dejavnik, ampak tudi geni so.

Človek posnema. Če posnema inovativno obnašanje, potem bo inovativen. Dosti bolj simple razlaga.

Marsikdo bi rad marsikoga posnemal, pa enostavno tudi posnemanje ne gre vsem enako dobro.

o+ nevone

Jah. Če v možganih nismo našli modula, ki bi skrbel za inovativnost, potem ne moremo kvalitativno merit česarkoli v zvezi s tem. Možgani so za inovativnost transparentni - daš jim input in po neki arhitekturi, ki je jaz ne razumem, dobiš output - potem pa ljudje, s temi istimi možgani, ta output subjektivno kategoriziramo kot inovativen ali neinovativen.

Marsikdo bi rad marsikoga posnemal, pa enostavno tudi posnemanje ne gre vsem enako dobro.

A od rojstva?

jonMarion ::

Tale politično korektni bullshit je bolj nacističen, kot pa če bi vsej svetovni populaicji imposal super-duper genetske lastnosti.

Če v možganih nismo našli modula, ki bi skrbel za inovativnost, potem ne moremo kvalitativno merit česarkoli v zvezi s tem.

Ni nujno da je to nek modul v možganih, lahko je so zgolj nekateri receptorji za nekatere stvari bolj občutljivih ali jih ima nekdo nekaj več, ali morda manj, pa je že lahko razlika v tem, kako in v kakšnem obsegu smo zmožni nekaj dojemat.

A od rojstva?

Že od rojstva posnemamo tisto čemur smo izpostavljeni, pa kljub temu nekateri posnemajo bolje nekatere stvari, drugi druge. Nekateri pa niti ne rabijo v veliki meri posnemat, ker jih že njihov notranji vzgib v tisto sili in so že kot otroci lahko v nečem bistveno bojši pri enaki izpostavljenosti posnemanju.

o+ nevone

nevone> pa kljub temu nekateri posnemajo bolje nekatere stvari, drugi druge.

In to kljub temu, da imajo genski material _popolnoma ekvivalenten_!

In to kljub temu, da imajo genski material _popolnoma ekvivalenten_!

_Tudi_ lahko.

o+ nevone

Ja, kar je zelo jasen dokaz, da gen za "posnemanje cricketa" in gen za "posnemanje igranja violine" ne obstajata, ker bi sicer enojajčni dvojčki imeli enakovredne sposobnosti na teh področjih - pa jih še zdaleč nimajo, niti v primeru ko odraščajo v isti družini in torej okolju, ki je vsaj toliko enakovredno, kot ga je praktično mogoče doseči.

Ampak ker je lažje živeti v prepričanju, da so vaše sposobnosti omejene z geni, se kar še naprej prepričujte, da ne morete ničesar storiti in da je vaša usoda takšna, kakršna je.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

jype je izjavil:

Ampak ker je lažje živeti v prepričanju, da so vaše sposobnosti omejene z geni, se kar še naprej prepričujte, da ne morete ničesar storiti in da je vaša usoda takšna, kakršna je.

Okolje je močnejše od genov v večini primerov oz. Mozarta in Einsteina v obliki kot jo poznamo ne bi bilo, če ne bi vlagala nadčloveških naporov v vajo. V določenih primerih pa so primernejši geni glavni razlog za uspeh npr. pri najhitrejšem človeku, Einstainu, Mozartu... Veliko ljudi je ravnotako nadčloveško vadilo, pa so postali "le" najboljši na vasi.
Woody Allen

Zakaj bi človek izbral takšno prepričanje raje, kot da bi posnemal enega genija ali kakšnega drugega uspešneža?

o+ nevone

nevone je izjavil:

o+ nevone

ja, a jih ni dost? daj si poglej, koliko napredka smo dosegli od 1.000.000 pred našim štetjem do ajnštajna in koliko od ajnštajna do danes ...

ja, a jih ni dost?

Bilo bi jih več, če bi samo okolje imelo vpiv. Sicer pa so geni tudi okolje. Česar ne naredijo geni, lahko naredimo tudi drugače, samo ne znamo še.

daj si poglej, koliko napredka smo dosegli od 1.000.000 pred našim štetjem do ajnštajna in koliko od ajnštajna do danes ...

Saj jaz ne trdim, da okolje nima vpliva.

o+ nevone

mja, ampak kolikor se spomnim, sta vi2 s thomasom zagovarjala "gene za igranje klavirja" etc.

mja, ampak kolikor se spomnim, sta vi2 s thomasom zagovarjala "gene za igranje klavirja" etc.

Narobe se spomniš.

o+ nevone

Saj jaz razumem to z vplivom okolja in nevplivom genov. Lahko si dam tudi kakšen autogol, recimo:

Ne moreš rečt, da so geni krivi, če ne moreš postaviti rekorda na 100 m, ker si si zvil gleženj.

o+ nevone
««
3 / 13
»»