» »

Kako se znebiti vinskih mušic iz stanovanja!?

Kako se znebiti vinskih mušic iz stanovanja!?

Clubraider ::

Pozdravljeni.

Vem mogoče zveni malo čudno vprašanje ali pa tudi ne. V glavnem doma imam problem da imam polno hišo vinskih mušic ali so mogoče navadne mušice. Nimam pojma. Res je, da sem enkrat v hišo prinesel mošt. Ampak to je bilo samo enkrat. Od takrat naprej, pa je ogromno mušic v hiši, katere so že prav nadležne. Nimam pojma kako se jih naj znebim.

Ima kdo kakšen nasvet? Prosim.

Hvala.

Lp
|Corsair ATX RM 850W|RYZEN 5800X3D 3,8GHz+NEPTUNE 240|
Gigabyte X570 Aorus Elite|4x16GB DDR4|ZOTAC RTX 4090 AMP EXTREME AIRO|
Crucial BX500 240 GB|27" ACER Nitro x273kpb 4K HDR|Headset SteelSeries|

floyd1 ::

Čez čas to itak pocrka. Smo imeli vsako jesen tak problem, ker smo bili tik ob sadovnjaku. Kaka 2 tedna jih je bilo res ogromno in je bilo precej nadležno, potem vedno manj. Verjetno pa bi lahko kaj pošprical - mi zaradi otrok nismo. Ker potem bi morali spet ful luftat, pa bi jih spet imeli not...:|

floyd1@ Hvala za odgovor.

Ja, mi tudi prav zaradi tega nočemo pošpričati, ker mi ti spreji niso glih primeri, da po kuhinji pošpricam ta strup, pa tako kot si povedal, na koncu moraš luftati in bo spet ta mrčes not.

Se pravi, bo potrebno počakati, da pocrkajo.

gzibret ::

Sesalec je tvoj prijatelj.

Naj te ne zavede napačen vtis, da mušice spet pridejo po sesanju. Moraš zadevo večkrat ponavljat. Nastavi jim past - sadje ali kaj podobnega, imej sesalec pri roki in vedno, ko greš mimo oz. ko se spomneš, posesesaj. V 2-3 dneh njihovo število zanesljivo zdesetkaš.
Vse je za neki dobr!

Ja. Odstrani sadje in nasploh vse sladke stvari (sokovi, ...) z elementov, dobro jih prebriši, ravno tako poskusi imeti čim bolj čisto umivalno korito.
Še to - mi smo enkrat (ko jih je bilo res dosti) nastavili še sladek sirup v spodnji del plastenke, in naredili še dodatni dve luknji pri strani, da so lažje prišle notri. Se jih je kar precej polovilo. Na oknih pa smo jih kar s cunjo - ampak ne prideš nikamor ;).
EDIT: Evo, že drugi predlagali ;).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: floyd1 ()

Šimpanz ::

Če ne bojo imele hrane bodo hitro šle drugam al pa pocrkale. Če jim pa daješ futr pa sigurno ne bojo šle.

:) Hvala lepa vsem za koristne nasvete.

Ta opcija z sesalcem se mi dopade, pa tudi to, da se odstrani vse s čim bi se lahko prehranjevale. Je pa zanimivo to, da jih tudi v kopalnici imamo veliko. Pa tak ni nič tega, da bi lahko jedle. Par nadležne so in ko ješ za mizo ti kar v hrano silijo pa v obraz. Hujše so kot muhe.

Če ne bojo imele hrane bodo hitro šle drugam al pa pocrkale. Če jim pa daješ futr pa sigurno ne bojo šle.

Ja, mogoče sem malo nerodno povedal - to z lovljenjem v plastenko seveda narediš takrat, ko jih je res ogromno in se situacija itak ne more poslabšati. "Dokrajčit" pa jih na tak način verjetno res ne moreš. Moja je dnevno "deratizirala" s cunjo po vseh oknih in kopalniškem ogledalu, pa plastenko smo enih 3x nastavili in po kakih 4-5 dneh jih je bilo že opazno manj. Pa malo manj smo zračili tisti čas.
Tudi mi smo imeli polno kopalnico. Pa pri kosilu (sploh solata) je bila nekaj dni res kriza :(.

floyd1 je izjavil:

Ja, mogoče sem malo nerodno povedal - to z lovljenjem v plastenko seveda narediš takrat, ko jih je res ogromno in se situacija itak ne more poslabšati. "Dokrajčit" pa jih na tak način verjetno res ne moreš. Moja je dnevno "deratizirala" s cunjo po vseh oknih in kopalniškem ogledalu, pa plastenko smo enih 3x nastavili in po kakih 4-5 dneh jih je bilo že opazno manj. Pa malo manj smo zračili tisti čas.
Tudi mi smo imeli polno kopalnico. Pa pri kosilu (sploh solata) je bila nekaj dni res kriza :(.

Saj točno to, ne moreš v miru imeti kosila, ker vse preden daš v usta pregledaš, če ni kje kaka gor prilepljena. Je res, da nimajo nekaj debeleh in trdih kosti, da je nebi mogel pojesti, ampak zakaj bi te dodatke jedel, če jih ne maram :D.

Drugače, mogoče kdo vem. Mušice grejo samo na hrano, ki je nam prijazna, ali so kot muhe, ki lezejo vsepovsod?

imagodei ::

Midva sva imela letos te mušice po celi kuhinji, pri čemer sva vse sadje, olupke, kis in sladkor sproti odstranjevala oz. neprodušno zapirala. Ta prekleta golazen pa je očitno mutirala, ker se je spravljala celo na jajče lupine (ki sva jih sušila za žlahto, ki goji kure) in na krompirjeve olupke, ko si pripravljal kosilo. Ne vem - a gre dejansko za vinske mušice, ampak te reči so včasih hodile izključno na vino, kis in preveč zrelo sadje, tole pa je dejansko živelo na vsem: Če si po kosilu pustil pol ure nepomite krožnike v kuhinjskem koritu, je bilo vse črno gor.

S težkim srcem sem šel po Biokill in šprical po kuhinji, ampak ni pomagalo popolnoma nič. Par deset sem jih skoraj utopil v luži Biokilla, pa so se lepo odvlekle ven. V besu sem posegel po Pipsu, ki je imel učinek, če si mušice zadel direktno; če si pršil po prostoru, ni pomagalo.

Največji učinek je imelo sesanje in sprotno pobijanje.
- Hoc est qui sumus -

Ja. Meni se tudi zdi da so mutirale že, ker danes recimo ko sem zjutraj prišel v kuhinjo da bi imel zajtrk, sem našel ržen kruh popolnoma črn oblegan od mušic. Odkrito, popizdil sem. Potem pa še med samim zajtrkom nisem imel mira, da bi se najedel. Danes ko pridem domov, bom celo kuhinjo spraznil. Po posprejam vse. Ampak je še ena druga finta. Tudi notri v elementih sem jih našel med začimbami, pa posodo.

Jaz se ne spomnim, da bi ta golazen bila tako nadležna. Pa še težko jih pobijaš, ker so tako male.

Aja, pa kot zanimivost lahko povem, danes sem za finto v kopalnici jih pošprical z osvežilcem zraka. Popadale so na umivalnik, pa sem gledal kaj bo, če bodo pocrkale. Nekaj časa so se mantrale pa brcale, potem pa spet vzletele. :|

ToniT ::

Aja, pa kot zanimivost lahko povem, danes sem za finto v kopalnici jih pošprical z osvežilcem zraka. Popadale so na umivalnik, pa sem gledal kaj bo, če bodo pocrkale. Nekaj časa so se mantrale pa brcale, potem pa spet vzletele.

Seveda, če pa si jih osvežil....>:D

echo ::

V plastični kozarček daš košček mehkega sadja, soka, kisa ipd. in ga nepredušno pokriješ s plastično prozorno folijo. Na vrhu potem z nožem narediš majhno zarezo z konico noža.
Ko si zadovoljen z ulovom (dva, tri dni), kozarček vržeš v smeti, ali pa ga zunaj odpreš in sprazniš.

Pri nas jih več ni, še prejšnji teden pa je bilo stanje obupno.

echo je izjavil:

V plastični kozarček daš košček mehkega sadja, soka, kisa ipd. in ga nepredušno pokriješ s plastično prozorno folijo. Na vrhu potem z nožem narediš majhno zarezo z konico noža.
Ko si zadovoljen z ulovom (dva, tri dni), kozarček vržeš v smeti, ali pa ga zunaj odpreš in sprazniš.

Pri nas jih več ni, še prejšnji teden pa je bilo stanje obupno.

Super. Zelo enostavno in hitro. Bom tudi to probal. Hvala. :)

fosil ::

Sedaj je tak čas, da je zunaj premrzlo za njih in pridejo noter.
Kmalu bodo zginile.
Tako je!

Upam, da bodo res kmalu izginile, ker to je resno neizdržno.
Sicer imam zdaj kar nekaj primerov, kako se jih lahko znebim oz. zmanjšam število.

Magic1 ::

Komarniki na oknih pomagajo, samo moraš pozit na vrata. Pa hrane ne sme bit na zraku, ker se zaredijo.
Pravtako lahko na ebayu naročite za drobiž lučko z navitjem okoli, ki jih zelo uspešno skuri.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

imagodei ::

> "Pa hrane ne sme bit na zraku, ker se zaredijo."

Aja, iz česa? Iz zraka?
- Hoc est qui sumus -

fosil ::

Da, iz zraka, ker priletijo po zraku ;)
Tako je!

Moram povedati, da ta opcija z lončkom in folijo prek se najbolj ni odnesla z našimi mušicami. :|

Ulov je bil ničen.

echo ::

Premajhna/prevelika luknjica, preslaba vaba.
Najbolje se obnese nekaj dni staro grozdje, slive itd.
Tako vabo rabiš, da zadiši iz tiste luknjice, ko malce stisneš kozarec - to pomeni, da sadje hlapi in da ne izhaja skozi pore na robu folije.
Jaz sem luknje delal s konico noža.

Sedaj mi je žal, da nisem slikal tistih dveh polnih kozarcev - je bila kar gužva notri 8-)

Moram povleči besede nazaj...po tretjem dnevu ko sem prišel domov, je bil kozarec kar pol. Bila je gužva v njem. :))

je pa res, da sem vabo menjal. Iz vrezanega koščka jabolke sem šel na mošt :)

Poteza več kot uspešna.8-)

V glavnem, kozarec poln mušic, v prostoru, pa jih je bilo občutno manj.

ZADEVA DELUJE!

Hvala.

Silver ::

Dobra past je tudi odrezana plastenka, ki ji odrežemo zgonjih 10cm in ga obrnemo okoli ter vstavimo nazaj v trup plastenka. Tudi trup je potrebno skrajšati do te mere, da se ustje/navoj skoraj dotika gladine vina/mošta, ki jim tako diši. :)

Zadeva zgleda nekako takole, le ustje mora biti slab centimeter nad gladino - sicer mušice pobegnejo. Nagonsko silijo navzgor, tam pa ni izhoda, tiste, ki pa hočejo pobegniti skozi ustje se ponavadi prej namočijo.

Jaz sem uporabil kar kak deci žlahtnega, ki je počasi na sobni temperaturi malce zavrel, lahko bi uporabil tudi kis, ki jim očitno zelo diši. Rezultat je, da po treh dneh praktično ni več mušic.

Pravtako lahko na ebayu naročite za drobiž lučko z navitjem okoli, ki jih zelo uspešno skuri.

To je bilo nekaj časa nazaj zelo popularno v gostilnah. Meni osebno precej moteča stvar, ko prileti zraven kak večji insekt (muha...). Non stop je pokalo in to kar konkretno. Že takrat sem se spraševal, če ostalih ne moti in kot kaže sem imel prav - te napravice so tako hitro, kot so tja prišle, potem tudi izginile. Mogoče pa sem le jaz "izginil" iz gostiln ;) v zadnjem času.

Clubraider: Fajn, da si zrihtal to gamad ;).

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ose (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
25239054 (8316) BorutO
»

Mravlje (strani: 1 2 )

7713421 (11025) radmannsdorf
»

kako se znebiti mušic?

71742 (1634) ToniT
»

Kako se znebiti vinskih mušic?

124701 (4352) šernk
»

Ose prevec napadalne letos ??? (strani: 1 2 )

6413291 (11604) perci

Več podobnih tem