» »

Filmi za razmišljanje

Filmi za razmišljanje

Temo vidijo: vsi
««
2 / 57
»»

TheJack ::

Ravno zato ga nisem uvrstil med filme za razmišljanje (moj prvi post tu), za katere je avtor topica izrecno prosil. Boter je odličen film. Ampak ravno poka pa ne od naukov, pač pa le pripoveduje zgodbo. Kar ni nujno slabo.
Bonis nocet, qui malis parcit.

undefined ::

Dosti Ameriških filmov je odličnih, to je dejstvo, saj so Američani začeli snemat, ko so po Evropi le orali polja in delali v dirty industry. S tem so dobili nadpovprečne izkušnje na tem področju in zato se tudi le redkokateri zunaj-Ameriški film lahko kosa z njim. Na moji listi je naštetih tudi nekaj Evropskih izjem, ostali pa niso niti omembe vredni, po mojem mnenju. Američani naredijo v neki periodi 100 filmov in 10 izmed njih je dobrih. Evropejci jih naredijo v istem roku 10 in izmed njih sta 1 ali 2 dobra. Pač simple matematika. S fanatizmom pa ni treba nič pretiravat, kjer so Američani pač dobri, so dobri. In pri filmih to vsekakor so, pa čeprav je od vseh 100 izdelanih filmov 90 komadov mladoletniško-komedijsko-lame sranje, to ne spremeni tega dejstva. :)

TheJack ::

Ne bo držalo. Recimo v šestdestih in prej so se evropski filmi (predvsem italijanski in francoski) po dosegu gledalstva prav lepo kosali z ameriškimi. Šele potem je šla evropska filmska industrija v franže in ni več niti senca same sebe. Kar pa vsaj po mojem ni samo slabo, saj propad industrije pusti za sabo več prostora za umetnost.

Koliko evropskih filmov je dejansko dobrih, malokdo ve. Oziroma ve le tisti, ki evropski kinematografiji načrtno sledi. Za to je treba namreč hoditi na festivale, kajti v kinih vidiš le vsake toliko eno plehko francosko komedijo. Navsezadnje znajo tudi Kitajci delat odlične filme (je kdo gledal Pot domov?), pa Iranci, Brazilci, Argentinci, Japonci, Srbi navsezadnje...itd., itd.

Američani namreč s svojimi vedno istimi akcijami/romantičnimi komedijami/najstniškimi ''odtrganimi'' komedijami in podobnim ter takorekoč neskončnimi proračuni in oglaševalsko kampanijo dušijo (ogleda vredne) filme iz povsod drugod, navsezadnje pa tudi svoje (sta bila Gattaca in Dark City sploh pri nas v kinih?).
Seveda ob tem holivudarji takoj povejo, da pač delajo filme, ki jih hoče občinstvo. Da le zadovoljujejo želje občinstva. Hja, kaj pa če občinstvo drugega preprosto ne pozna? Zagretih filmofilov, ki bi hodili po festivalih, je malo. Kaj če so holivudarji s svojimi vedno istimi umotvori očinstvu sprali možgane, da se pač navdušuje nad vsem, kar mu dajo? Je kriva industrija ker snema slabe filme, ali so krivi ljudje, ki naj bi jih zatevali? Ta debata bi bila po mojem precej podobna tisti o kuri in jajcu...

Kar se mene tiče, strogo ločujem med filmi (ne glede na to, od kod prihajajo), ki imajo kaj za povedat in se tudi na splošno kvalificirajo kot umetniška dela (pustimo definicijo umetnosti in subjektivnost pogleda nanjo raje ob strani) in industrijskimi, obrtniškimi, ''popcorn'' izdelki, katerih edini namen (poleg služenja denarja) je zabitje dveh ur in nudenje cenene zabave in sprostitve.
Umetnost pač ni in ne more nikoli biti industrija.
Marsikdo mi potem reče, da on pride v kino uživat, ne trpet. To je pa od človeka odvisno, ne? Nekdo uživa ob scarimuviju2 in mumiji2, ter trpi ob Magnoliji (ko sem jo prvič gledal, je tretjina očinstva odšla iz dvorane pred koncem) in podobnem, po njihovem, ''težkem sranju''. Pri meni je obratno. Ko sem gledal Mumijo sem na začetku premišljeval, če bi mi dali karto nazaj, potem sem se vdal v usodo in zdržal do konca. In zraven trpel ko konj, saj sem imel stalno občutek, da za platnom stojita režiser in scenarist, ki crkujeta od smeha, ker se jima je uspelo tako fino ponorčevati iz moje inteligence.
Čisto drugače je, kadar gledam dober film. Tak, ki ti glave ne sprazni, ampak ti jo napolni, tako da lahko o njem premišljuješ še tedne. Ko lahko, ko se prikažejo zaključni napisi, rečeš samo ''vau!''.
To je pravi užitek.

Res mi je žal, da ne živimo v družbi (smo se izgleda rodili par sto let prezgodaj), kjer bi filme (pa glasbo...) delali tisti, ki imajo za to smisel in talent in imajo kaj za povedat. Ne pa, da to počnejo v večini tisti, katerih edini in izključni namen je služenje denarja.
Bonis nocet, qui malis parcit.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: TheJack ()

3L33T ::

Se podpišem pod TheJackov post!

Ni kaj za dodat
Danes živimo za jutri, ker jutri ne bomo živeli za danes!

Tr0n ::

Še eden film, ki sem ga pravkar gledal in je zares dober.

The Pianist

NoUse4AName ::

meni je bil prevec dolgocasen/depresiven

undefined ::

> The Pianist

Sem začel gledat, dolgčas. Potegnem slider naprej, isto. Ugasnem player, file deleted. :)

zile ::

A tko ti filme gledaš, lol :D . No comment ;)

undefined ::

> A tko ti filme gledaš

Ja, tiste, ki so zanič. :)

Tomi ::

Brez mejnih tem, prosim.
Teme nisem postavil zato, da boste pokazali, da znate uporabljati programe za deljenje datotek.
metrodusa.blogspot.com

frenk ::

K-pax, kokr prav dizl. Men se ta film zdi zlo uredu. Sicer ne vem zakva:\. Ah važn daj dobr:D.

trillian ::

filmi, ki so me v zadnje pol leta najbolj fascinirali.

solaris od tarkovskega (dvakarat sem ga gledala v kinoteki), pa od njega zrtvovanje.. druge moram pa se videt. vsec mi je reziser.
kubrick, odiseja 2001, dr strangelove in mogoce se kak od njega.
pi, pa ne vem od koga je.
lynch je klasa zase. mulholland drive je zelo dober, pa blue velvet pa the straight story...
the usual suspects itd.

sodenbergov solaris se mi je pa po pravici zameril. predvsem zato, ker je sam sodenberg rekel, da pojma nimam o cem film je, da pa ima clooney dobro rit. in zato nisem pustila filmu, da bi mi bil vsec. zdaj me malo vest pece in ga bom ob priloznosti gledala se enkrat, ker mislim, da ima nekaj pozitivnih tock. ceprav ni tarkovski... :) \


hm.. ali kdo ve, kateri je bil prej? je bila odiseja odgovor na solaris ali obratno. mislim, da je solaris z leta 68..


trillian.
(ko bom velika, bom filmofil)

"The generation of random numbers is too important to be left to chance"

Thomas ::

Pier Paolo Passolini - tega glejte! :D

Solaris nima optimizma Odiseje - to me moti!

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

undefined ::

Solaris je vsekakor legenda. Sem ga gledal že dvakrat, pa ga bom še kdaj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

OwcA ::

@IceMan: ostanimo pri temi, prav?

@Thomas: tvoj odgovor sem izbrisal zavoljo koherentnosti.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

San ::

Nisem gledal originala, sam mi tud ta Solaris z Klunijem (a se tud komu zdi da je Galunič slab klon Klunija? :)) zdel zelo fajn - fajn kot težek-fajn.

A Hero je že bil omenjen? Tud zlo fajn - za oči in dušo.

undefined ::

> a se tud komu zdi da je Galunič slab klon Klunija? :)

Upam, da se hecaš. :)

San ::

Kar se mene tiče, bi lahko bila brata :)

undefined ::

First off, Clooney doesn't appear half as gay™ as Galoonich. :D

Tr0n ::

Pianist - zlata palma, 7 nominacij za oskarja - dolgocasen? prej nasprotno, zelo dober :).

Solaris - b0ring :).

undefined ::

TrOn, meni je bil dolgočasen in zanič zato, ker, kot sem lahko ugotovil iz izsekov, zgolj govori o enem človeku s kompleksi med WW2. Pa le koga bi to zanimalo, lepo te prosim? Aja, tebe. No, mene pač ne, sorry.

Solaris pa je umetnina, ki jo lahko ceniš le, če jo razumeš na ravni čutnosti. :)

Tomi ::

Sem pogledal Pianista in je dober film, čeprav je bolj film, ki ga lahko gledaš "kar tako".
Drugače pa, dajte se držati teme, ker vidim, da nekateri malo uhajate ven..
metrodusa.blogspot.com

zile ::

Malo more spuščat :D . Drugače pa matrica ni slaba, sploh pa ker letos prideta oba nadaljevanja le-te.

Tr0n ::

IceMan: jaz sem gledal George verzijo in nisem stekal, kaj je tako umetnostnega na tem filmu. Explain :).

undefined ::

George verzijo? :)

sketch ::

Heh. Jaz bom priporočil še malo druge sfere.

Pri japonski animaciji je tako, da so tisti filmi, ki so res dobri, običajno narejeni po več tisoč straneh mang (stripov). Tako je običajno zgodba zelo globoka ter natlačena v vsak trenutek animacije, vsaj pri poroduktih višje kavalitete.

Zelo priporočam ogled animjejv AKIRA in Ghost in the Shell - oba imata neko tako evolucijsko-tehnološko tematiko, in oba je treba gledati vsaj dvakrat, da dojameš vso zgodbo.

lp
s.
Adapt and overcome.

Tr0n ::

cl00ney

undefined ::

Glej še enkrat. :D

Tr0n ::

Sem ze zdavnaj zbrisal, zato tebe sprasujem :).

TESKAn ::

Hm, nihče še ni omenil K-PAXa. Meni osebno zelo všečen film, na koncu katerega ostane dovolj prostora za razmišljenje.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Blup ::

Al si pa ti slabo brou :D

Blup
:\

Pepe ::

Zadnja večerja:)
LP
Kaj je?
Ti samo pridi, ti mater!

BlackHole ::

Mislim, da nihče še ni omenil zdaj popularnega francoskega filma IRREVERSIBLLE. Film z neverjetno krutimi scenami, enostavno vendar realno zgodbo in tudi zelo prepričljivim igralskim nastopom. Priporočam ga pa raje ne vsem, ker lahko pusti tudi posledice.:(

Tomi ::

BlackHole: jaz sem ga omenil v prvem postu, če se ne motim. Je pa dejansko kul film, samo ga je treba gledati, ko imaš čas. Določene scene so narejene prav za vzbujanje negativnih čustev, recimo ona tečna glasba v gay baru mi je prav parala živce.
TESKAn: je bil tudi že omenjen. Si ga bo treba sposoditi.
metrodusa.blogspot.com

Pepe ::

Once Were Warriors8-)
LP
Kaj je?
Ti samo pridi, ti mater!

Uporabnik ::

V bistvu 80% filmov k ste jih naštel spoh ni treba kej preveč razmišljat, sicer ne rečem, da niso kul sam prov velik pa res ni treba... no ja mogoče res kkšni kej razmišljjo ob brakdance 2....

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Uporabnik ()

iso2000 ::

Amores Perros - Pasja Ljubezen
Requem for a Dream

krneki0001 ::

Tega pa ni noben omenil:
Born to kill.


LP
Nebivedu

Pepe ::

Uporabnik
Po moje je to stvar presoje. Se mi zdi enako kot da se "kregamo" al se da razmišljat o Poletje v školjki ali pa Sreča na vrvici. Lahko, da smo mu dali kak dober namig al pa ne.
Meni se zdi tema dobrodošla, nekako filmska varianta teme o dobrih knjigah.
Glede na to, da pa je kar nekaj mlade populacije preglagam Otroci postaje Zoo.
LP
Kaj je?
Ti samo pridi, ti mater!

Uporabnik ::

se sploh ne strinjam. predvidevam da je bila tema odprta zato da bi še kdo kakšn bolj "zanimiv" naslov podal, ne pa da vsak pove kaj mu je všeč, lahko pa se odpre novo temo in vask pove kaj mu je všeč

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Uporabnik ()

jRk0 ::

nisem vsega prebral. sem pa videl mulholland drive omenjen, ki je res zelo dober film, ampak nimsa pa pojma kaj si gledal:)

po ringu mas pa se japonski ring 2, pa se eno kao nadaljevanje, pa cube 2: hyper cube je tudi carski film.
You fuck up once, you loose two teeth.

kuglvinkl ::

Glengary Glenn Ross.

Dol sem padu!
Your focus determines your reallity

iso2000 ::

Aja pa sem pozabil: Femme Fatale (Banderas...)
Pa sedaj v kinu je zanimiv : Božje Mesto (ali nekaj takega)

JP ::

Za razmisljanje je dober tudi ..........Event Horizon............

Lp by JP

perci ::

Un Chien Andalou - Andaluzijski pes

undefined ::

> Za razmisljanje je dober tudi ..........Event Horizon............

A se ti hecaš malo? :)

Relic ::

Ok, mojih top 20 vrednih ogleda (filmi z zvezdico - bolje, da o njih veš karseda malo, preden jih pogledaš, lahko pokvariš užitek:\ ):
20. A.I. (scifi, če razvijemo misleče bitje, je naš suženj ali ne?)
19. About a boy (drama/komedija, razmišljanje o medsebojnih odnosih iz vsaj treh prespektiv)
*18. Impostor (scifi drama, vredno ogleda, pusti te z mešanimi občutki)
*17. Contact (drama, SETI:) )
16. Road to Perdition (drama, Chicago v mafijskih letih)
15. Edges of the Lord (drama, poljska družina skriva židovskega dečka v času 2 svet. vojne)
14. Hart's war (drama, nacistično taborišče za vojne ujetnike)
13. Gattaca (scifi drama, vprašanje gen-etike)
*12. Thirteenth floor (scifi, problematika resničnosti)
*11. K-Pax (scifi, problematika resničnosti)
10. Apt pupil (drama, prenos vedenjskih vzorcev)
9. Exorcist (horror, ideja po resničnih dogodkih leta 1959 v Maryland USA)
*8. Titan AE (po krivici prezrta scifi risanka, iskanje izgubljenih vrednot, zasluži Zemlja, kar počnemo z njo?, sarkastičen humor)
7. Pay it forward (drama, huda ideja, gibanje se je dejansko formiralo)
*6. Sixth sense (drama/horror, *must* see)
5. Seven years in Tibet (zgodovinska drama, okupacija Tibeta po drugi svetovni vojni)
4. Odyssey 2001 in Odyssey 2010 (scifi, *must* see)
*3. Matrix (scifi, *must* see, kdor to ni gledal, živi v 20. stoletju>:D )
2. Schindlers list (drama, *must* see)
1. Trainspotting (črna komedija/drama, moraš gledat vsaj 2x, da dojameš vse fore >:D, kdo je zares prijatelj)

Toplo pa še priporočam v tem vrstnem redu: October sky (kul), *The Others (Los otros), O Brother Where Art Thou (po Homerjevi odisejadi, rahlo odpuljen), Panic Room, Galaxy quest, *Unbreakable, Sleepy Hollow, Bedazzled, Final destination. 8-)

darh ::

JP.. film (Event Horizon a.k.a. Krvavo Obzorje >:D ) ni ne vem kaj.. edina stvar k mi še zmerej ni jasna... Ona ženska ki jo rešijo na koncu ni vidla tipa k se mu je strgal od kar se je začel pojavljat z porezano faco. Od kod pol njej slika v glavi da ima porezano faco?
Excuses are useless! Results are priceless!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: darh ()

BlackHole ::

Relic vse lepo in prav čisto do zadnjega naslova. Final destination???:\

NoUse4AName ::

xbite o katerem filmu govoris?
««
2 / 57
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Grozljivka (strani: 1 2 )

Oddelek: Sedem umetnosti
8818602 (2383) Ganon
»

Filmi, filmi, filmi

Oddelek: Sedem umetnosti
207644 (702) kuglvinkl
»

Filmi z maščevalno vsebino (strani: 1 2 )

Oddelek: Sedem umetnosti
5612761 (4733) kiFni
»

ugani film (strani: 1 2 3 478 79 80 81 )

Oddelek: Sedem umetnosti
4035183388 (61163) Hansb
»

Dobri vojni filmi (strani: 1 2 )

Oddelek: Sedem umetnosti
5838638 (27124) Anney

Več podobnih tem