Forum » Loža » Dimna cev skozi dnevno sobo
Dimna cev skozi dnevno sobo
Clubraider ::
Zdravo.
Doma živim v mansardi(podstrešne sobe).
Kurjavo imamo urejeno na kaminsko peč. In dimna cev iz te kaminske peči gre točno skozi dnevno sobo zgoraj. Dimna cev je fi 15cm in je gola cev(se pravi ni z ničim obložena. Po zimi, ko se spodaj kuri si zgoraj od te dimne cevi lepo grejem vse prostore ampak temperatura ne pride dlje kot 19 maksimalno 20°C. Zdaj, pa me zanima, če ima kdo kako idejo kako bi lahko naredil, da bi ta učinek ogrevanja bil čimvečji, da bi to toploto čimdlje zadržal oz. da nebi tako hitro odšla po cevi ven?
Eno opcijo sem imel da bi rešil z dimnim radiatorjem, ampak sem se prepozno spomnil, ko je bil že celi dimnik končan.
Ima, kdo še kako opcijo?
Hvala.
Doma živim v mansardi(podstrešne sobe).
Kurjavo imamo urejeno na kaminsko peč. In dimna cev iz te kaminske peči gre točno skozi dnevno sobo zgoraj. Dimna cev je fi 15cm in je gola cev(se pravi ni z ničim obložena. Po zimi, ko se spodaj kuri si zgoraj od te dimne cevi lepo grejem vse prostore ampak temperatura ne pride dlje kot 19 maksimalno 20°C. Zdaj, pa me zanima, če ima kdo kako idejo kako bi lahko naredil, da bi ta učinek ogrevanja bil čimvečji, da bi to toploto čimdlje zadržal oz. da nebi tako hitro odšla po cevi ven?
Eno opcijo sem imel da bi rešil z dimnim radiatorjem, ampak sem se prepozno spomnil, ko je bil že celi dimnik končan.
Ima, kdo še kako opcijo?
Hvala.
|Corsair ATX RM 850W|RYZEN 5800X3D 3,8GHz+NEPTUNE 240|
Gigabyte X570 Aorus Elite|4x16GB DDR4|ZOTAC RTX 4090 AMP EXTREME AIRO|
Crucial BX500 240 GB|27" ACER Nitro x273kpb 4K HDR|Headset SteelSeries|
einstein :P ::
Napelji dimnik še en krog čez vse sobe. Drugače pa dobro izoliraj prostore. Ali pa naredi nek bojler, ki bo grel vodo s pomočjo dimnih plinov in potem lahko vodo uporabiš za radiatorje ali celo za tuširanje, vendar v tem primeru z bojlerjem ne pozabi na varnostni ventil, saj lahko tlak pare preveč naraste.
STAY OUT OF MY TERRITORY!
Aston_11 ::
Če bo cev preveč ohlajena, bo tudi vlek padel in se bo pojavil kondez, ki bo v obliki črne smrdljive luže končal nekje v dnevni sobi. 19-20 ke čisto solidna temperatura, lahko pa bi v resnici naredil en ovinek v levo in enega v desno in bi že bila razlika. Levo koleno - cev - desno koleno - desno koleno (180 st) - cev -cev - levo levo (180) - cev - desno koleno nazaj navzgor.
Magic1 ::
Si rekel da je cev gola. Torej rabiš povečati površino cevi. Nanjo namontiraj kakšne "hladilnike" ali dodaj kak ventilator, da razpihuje topel zrak.
Vendar ne pretiravaj, da ne bo problemov, kot je Aston napisal.
Vendar ne pretiravaj, da ne bo problemov, kot je Aston napisal.
Magic
Magic1@ to varianto z ventilatorjem sem imel tudi jaz v mislih, da bi na strop poleg dimne cevi namontiral in bi počasi pihljal. Si to mislil?
Kake hladilnike imaš v mislih? Kakšen predlog, kako bi naj izgledali, ali kje jih lahko dobim?
einstein :P/Aston_11@ če bi imel možnost spreminjati dimno cev, potem sploh nebi bil problem. Bi vstavil dimni radiator in konec zgodbe. Rad bi konkretno dimno cev postil na miru.
Kot je Magic1 dejal, rad bi povečal grelno površino.
19-20 je kar solidna temperatura, ampak si tuhtam, zakaj nebi še bolj izkoristil toplote, ki gre dejansko mimo mojih prostor v nič.
Hvala
Kake hladilnike imaš v mislih? Kakšen predlog, kako bi naj izgledali, ali kje jih lahko dobim?
einstein :P/Aston_11@ če bi imel možnost spreminjati dimno cev, potem sploh nebi bil problem. Bi vstavil dimni radiator in konec zgodbe. Rad bi konkretno dimno cev postil na miru.
Kot je Magic1 dejal, rad bi povečal grelno površino.
19-20 je kar solidna temperatura, ampak si tuhtam, zakaj nebi še bolj izkoristil toplote, ki gre dejansko mimo mojih prostor v nič.
Hvala
fikus_ ::
Kot ti je napisal Magic1; povečaj površino cevi z rebri na cevi (vertikalno, če je možno da ti kdo privari rebra vertikalno, širina reber 40 - 50 mm, čez pa oblečeš cev za lepši izgled. Spodaj in zgoraj pusti ~200 mm brez cevi za pretok zraka) pa tudi ventilator si lahko omisliš, takšen namizni, ki ga pritrdiš na strop, da bo mešal zrak.
Sicer pa temperatura dimnih plinov pri izstopu iz dimnika naj ne bo nižja od 130oC, malo moraš imeti rezerve. Pri 100o voda kondenzira in bo kot nakakšna smola tekla po cevi, kar ni dobro. Če imaš možnost izmeri temp. dimnoh plinov iz dimnika.
LP
Sicer pa temperatura dimnih plinov pri izstopu iz dimnika naj ne bo nižja od 130oC, malo moraš imeti rezerve. Pri 100o voda kondenzira in bo kot nakakšna smola tekla po cevi, kar ni dobro. Če imaš možnost izmeri temp. dimnoh plinov iz dimnika.
LP
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()
fikus_ @ hvala ti, za ta predlog. ne zdi se mi slabo.
Niti nebi bilo slabo, če bi mogoče samo to dimno cev oblekel z še eno cevjo in med njima pustil 5-10 cm prostora, pa spodaj in zgoraj režo skozi katero bi krožil zrak.
Niti nebi bilo slabo, če bi mogoče samo to dimno cev oblekel z še eno cevjo in med njima pustil 5-10 cm prostora, pa spodaj in zgoraj režo skozi katero bi krožil zrak.
imagodei ::
Drugače se tudi zgoraj lahko naredi en mini kamin (mislim, da se v takšnih "prehodnih" kaminih ne uporablja standardnega šamota, ampak nekaj drugega), skozi katerega gre ta cev, ki pogreje kamin, ki nato greje sobo.
Če pa se ne motim, pa obstajajo tudi že izdelani "radiatorji", ki jih vštukaš v to cev. Ti prav tako povečajo površino in grejejo prostor.
Če pa se ne motim, pa obstajajo tudi že izdelani "radiatorji", ki jih vštukaš v to cev. Ti prav tako povečajo površino in grejejo prostor.
- Hoc est qui sumus -
Zgodovina sprememb…
- spremenil: imagodei ()
Magic1 ::
Clubraider je izjavil:
fikus_ @ hvala ti, za ta predlog. ne zdi se mi slabo.
Pretok poveča oddajanje, a le do ene mere. Večja površina in pretok je pa konkerten množilnik.
Magic
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Crknila mi je plinska peč (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 14626 (3542) | mason6 |
» | Katera plinska kondenzacijska peč?Oddelek: Loža | 12108 (8305) | Arzen28 |
» | Kateri kamin na drvaOddelek: Loža | 7836 (3634) | maqito |
» | Povečanje vleka dimnika (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 38747 (18171) | Kac |
» | Kakšna peč je to?Oddelek: Loža | 9487 (7270) | cordoba |