» »

Lamer rab pumoc!

Lamer rab pumoc!

Pretorijanec ::

Ok, mam tut jz eno prasanje. Rd vedu vec o racunalnikih. (Vem, da se slis kt ena stara mamca)! Kje bi se lahk kej naucu? Sej tko, o overclockanju mal vem, pa o hlajenju,... Tut mal. Sam useen sm se zloooo dalc ud vas ldi. Torej, kako se najlazji kej naucim? Pa kje!



Thx!

alien-w ::

hihi!!! TUKAJ!!! KJE PA DRUGJE?!! Ti sam upras, pa ti bomo povedal vse al pa skor vse, kar mors vedt o compih! OK?:D

Pretorijanec ::

Ok! Thx! Ej, ful ste prjazni! Zdej pa prasanje. Kje se lahk naucim USE kratice za comp stvari. K ucasih je kera kratica. (Ok, glih zdej nimam primera). K jo cist nc ne stekam. A je kej na netu kaksn slovar al kej tazga?

TuXterrestrial ::

Ko boš naletu na eno tako kratico ki je ne razumeš napiš vprašanje na slo-tech pa ti bo folk vse povedal.

Shaky ::

Dobra stran, kjer imaš vse razloženo je http://www.whatis.com .
Sicer je v angleščini, ampak to ne bi smel bit problem, drugače pa vprašaj tukaj, kar so ti povedali že moji predhodniki.

LP


Dare

Pretorijanec ::

A ma ker ud vas, `profi` comparjeu kej casa, da bi se mene kej naucu. Mislm prou tko ud zacetka. Naprimr: da me nauci najprej u osnounih ploscah, pol kaksne so osnoune plosce, razlika med Socket 1, Socket A,... Pol procesorji, kva pumen BOX procesor,... Pa tko naprej. Ne mislm tko, da jz neki prasam, pol mi pa on odgovuri, ampak pru tko `s programom`. Se se komu lub... Bum zlo hvalezn! Ou, pa s to. Kva mors nardit, da dubis vec tistih zvezdic ub stran.

Thx

TESKAn ::

vec postov, reply - ev -> vec tock, vec zvezdic:)
drgac pa, ce te kaj zanima - ti kr pras:)
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

DC- ::

Invader
Pošli mail na info@dcteam.org pa se bomo zmenili.
Namreč ukvarjamo se prav z pomočjo uporabnikom računalnikov.

DC

luni ::

Invader po moje si se malo napacno lotil zadeve... nihce te teh izrazov ne more naucit, ker se jih v bistvu ne da dudlat. Ce se bos tako lotil se ti bo zadeva uprla. Vidim da imas zeljo zadevo spoznat in se ucit, tako da le ne obupaj. Spremljaj sceno, zadeve ki se dogajajo, beri vse clanke, ki jih polinkamo na slotech pa bos pocasi dojel zadeve. V forumu pa mas vedno koga, ki je pripravljen pomagat... pa ne mislit, da bos vez en mesec neki hardware guru... te stvari zahtevajo svoj cas!
Artificial Intelligentia

OrlyTM ::

Ja, kr pridno beri Slo-tech, pa se boš velik nauču ... pa nikar se ne boj vprašat če te kaj zanima, boš zihr dubu odgovor. Aja pa predlagam ti tut, da si kakšno revijo kupiš, tam tut marsikaj zanimivega zveš, pa še bereš jo lahko v šoli, na avtobusu, na wcju :)))))

lp in veliko sreče
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

Pretorijanec ::

ok. Stekam. Kok ste pa vi stari? Mislm, ce sm zgodn in mam se cas, da se naucim, al sm pa ze prestar. Kje pa kako ste pa vi zacel. Mism kva je prvi korak? Razn branja clankou?

DanKick ::

Invader, jaz sem svoj prvi comp dobil pri 7 letih (zdaj jih imam 27). To je bil legendarni Spectrum ZX 128+ (slava mu). Sledila so dolga leta prijateljevanja s Commodore Amiga 500, potem Amiga 3000, pristal pa sem pri PC-ju.
Prvi korak v računalništvu je vedno igranje iger. Pa ne misli, da se pri slednjem nič ne naučiš. Dobra stran dandanašnjega igranja (iger) je ta, da boš včasih zabil ure in ure časa, gruntanja, prekljinjanja in branja raznih forumov, preden ti bo tvoj oh in sploh špil sploh zaštartal do uvodnega menuja. Tu se vse začne. Na konkretnih problemih in iskanju praktične rešitve se bo tvoje znanje večalo in s tem tudi apetit po vedno novem. Vodilo vsega je, da nikoli ne obupaj. Res je, včasih brez dodatnega tolarja in novejše (beri:združljive) komponente ne bo šlo, vendar iz večine zagat se boš izvlekel z nekaj porabljenimi urami in potrpežljivostjo.
Naslednja stvar, ki v računalništvu velja, je poznavanje angleškega jezika. Po letih domnevam, da si z učenjem slednjega ravno začel, zato ti priporočam, da se jezika dosledno naučiš, saj brez znanja angleščine v računalništvu ne prideš daleč.
Skratka, pogumno in brez strahu.
In ne, nisi prestar za potop v računalniško srenjo. Saj tu ne gre za fizično "pripravljenost" ali kakršnokoli pogojenost na leta; vse je odvisno od tvoje volje, zanimanja in časa, ki si ga boš vzel za računalniški potep.

OrlyTM ::

:D:D:D

hehe ... ti si pa ful faca :D:D:D

Prvi korak je fotru zatežit za računalo, drug korak je računalo uporabljat, drugi korak je računalo uporabljat, tretji korak je računalo uporabljat, četrti korak je brat članke (slo-tech, revije), peti korak je brat članke (slo-tech, revije), šesti korak je brat članke (slo-tech, revije), sedmi korak je brat članke (slo-tech, revije), osmi korak je brat članke (slo-tech, revije), deveti korak je brat članke (slo-tech, revije) in deseti (10) korak je sodelovat na forumu slo-tech, imaš pač to srečo, da obstaja, mi ga nismo mel, ko smo se učil začetkov :))

hehe
lp
OrlyTM :D:D:D:D:D:D:D
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

Pretorijanec ::

Igrce ze stekam. Anglo tut. Anglescino sm se zaceu uci ze pr 4 letih! Tko da tle ni blema. Soj comp sm ze zazstavu cist narazn in ga sestavu tko da use stima. No ja, floppy mi neki nagaja. Unicu sm namrec kabl ud floppyja. Ups.:D
In zdej, k sm dubu nou kabl mi flopi neki noce delat. Comp ga ze tolk prepuzna, da mi izpise kolk je data na floppyju sam ne morm pa kopirat na al pa dol iz njega. Kva je narobe? Kabl sm puvezu tko, da je rdeca zica nasprotno kt pr CD-ju al pa hard discu,... Torej nekak tko: x=rdece 0=belo 1=plac umes
CD:
000000000000000000000000000000000000000x
Floppy:
x00000000100000001000000000000000000

Pr ustaulanju v osnouno pato sm pa dau tko kt pr CD-ju. Zakva mi ne dela? Ce mam disketo not, ko se zaganjajo biosi mi pise: I/O error ... Al neki tazga. Probu sm razlicne kable,... Pa kr noce delat. Uspel mi je pa ustaut dodatn HD. Iz ta starga compa sm uzeu HD in ga dau u tega k ga mam zdej. Sej vem, nc tazga sm To je mejhn korak za clovestvo in velik za cloveka (mene namrec)! Pol mam pa se en predlog. (Sej vem, sam da pridm, nimam pojma pa ze hocm delit nasvete...) Ampak a lahk nardite en vodic S FOTKAMI kako se da Goldn orba nastemat na P3? K u osnovi stekam. Sam ne stekam pa kako u praksi. Se eno prasanje. A mi eni (usi) razlozite, kva je razlika med Slot 1, Slot A osnounimi ploscami. K moj drugi comp je meu Slot 7 osnouno plato tko, da to vem, kva je. Sam ne stekam se alternative Slot 1 osnouni plati. Mislm kako je postauln proc? K pr men (Slot 1) je tko, naupicno. A se temu pol race BX al BOX proc? K je u taki skatli. Drgac pa jz sm tut dobu svoj prvi comp pr 7. IBM 386. Pol pa Pentium 100, pol P2 350, zdej pa P3 550.

Ok thx za use odgovore.

TESKAn ::

Hm, računalnik sm si kupu 3 leta nazaj. Pribl. eno leto nazaj sm odkril Slo - tech (hehe, sm tle že od nastanka:D), pol je blo pa tko: prebral vse članke, čekiru linke, bral, pol pa šraufncigr v roke pa na delo:)). Zej mam vodno hlajenje in mislim, da se na hardwer kar spoznam.
Tko da - v enmu letu boš tut ti že majstr:D.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

miranpozar ::

Ej... kaj jokaš, da ne veš nič!?!? Saj si razstavljen PC sestavil nazaj... marsikateri "majster" tega ne zmore, veš! Zato se ne sekirat, ker si na dobri poti. :P
Glede floppyja... mogoče ni kriv kabel, ampak je floppy fuč.

Sloti in socketi so namenjeni različnim procesorjem.

Slot1 je podolgovat in vanjga grejo samo Intelovi procesorji - tisti v črni pokončni škatli (PII 350), pogojno tudi tisti za Socket1 podnožje (novejši PIII Coppermine), vendar le preko adapterja.
SlotA je podoben in je samo za AMD Athlon procesorje.
Sloti se počasi umikajo iz prodaje in jih zamenjuje socket oblika.

Socket1 ni več podolgovat, ampak je kvadraten in je namenjen za novejše Intelove procesorje majhne kvadratne oblike (PIII Coppermine, Celeron).
SocketA je podobna finta, samo da je samo za AMD Athlon Duron in Thunderbird procesorje.

Včasih si imel Socket7, ki je sprejel stare Pentium MMX procesorje.

BX je naziv veznega čipovja (chipset), ki je osnovni gradnik matične plošče za Intel Slot1 ali Socket1 procesorje.

Miran Požar, Portorož, www.miranpozar.com

luni ::

BTW socket1 ne obstaja... miran misli Socket370... BX je vezno čipovje ( polno ime je i440BX ), BOX procesorji pa so tisti procesorji, ki jih dobis v lepi skatlici z navodili in pravim Intelovim/AMDjevim hladilnikom... ponavadi so tudi bolj kvalitetni in se bolj navijajo!
Artificial Intelligentia

miguell ::

no, pa ti bom se jst en del odgovora dal. Kaj je BOX procesor? Torej mas OEM in BOX procesorje. V splošnem je razlika v tem, da majo BOX procesorji gorih že originalno hladilnik, OEM pa so brez njega. Načeloma pa še velja pravilo, da so BOX procesorji kvalitetnejši in primernejši za OC.

miguell ::

Ups! Sploh nism vidu daa ti je ze luni odgovoru. Nc hudga.

Medved ::

Če boš nestrpn in hitr boš zagonu precej dnarja preden se boš nauču, vsaka šola neki stane , hehe, pa ne se sekirat, včasih boš kaj kupu kar ni najboljše al pa sploh ne paše, trdo delo in živci in dnar - pa bo rezultat:)

Pretorijanec ::

Ti, a OC pomen overclockanje? Sam prasam.:D

luni ::

Invader ja :))
Artificial Intelligentia

Pretorijanec ::

:D:D
Yes! Uspelo je! Res je, floppy je biu zanc. Releji al kej tazga. ampak kar je pumembn, da sm (seveda, z vaso pumucjo) sam pupravu comp. Sej vem, da ni blo nc kej tazga, sam useen.:D

Pretorijanec ::

Se eno prasanje! Zdej sm mal gledu po cenikih in me zanima kaksnga Golden Orba kupm. Mislm, k use kar pise je za socket 370, socket A, SECC2, in VGA. A VGA je za hlajenje gr. kartic? Pa se to, kako vem ce je osnovna plata za Socket A, Socket 370,... Kva pa je Socket 370?

Thx

TESKAn ::

socket 370 je podobn, kot je blo podnožje za stare pentiume. Slot 1 je pa taka podolgovata reža, kot je za kartice, sam da se v njo proc vtakne:D.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Medved ::

pri mlacomu dobiš kr dost ventov, kup super orba okoli 8.000 sit, dva ventilatorja, mrcina dobr hladi, je pa je pa za socket A - npr duron:)

Pretorijanec ::

Cakte mal. Vi niste prej prebral, da mam jz P3. Vem, po kolk prodajajo pr Mlacomu, sam problem je, k nekjer ne pise za P3. Zato sprasujm ce je za P3 uredu SECC2? Al ker. A so kje na Netu fotke al pa besedila tocno kva je SECC2, Socket A,... A Blue Orb VGA je za graficno, a ne?

luni ::

Za Slot1 Pentium3 kupi SECC2 Golden Orba. SECC2 je ime za pakiranje, v katerem so Slot1 Pentiumi3, SECC je pakiranje za Pentiume2 in Athlone, SEPP pa za Slot1 Celerone.
Artificial Intelligentia


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Do kolko MHz procesor gre na 230V napajalnik?

Oddelek: Strojna oprema
5842 (776) Cr00k
»

Slot 1

Oddelek: Strojna oprema
151293 (1064) SkIDiver
»

Pomankljivosti Blue Orb - a

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
271551 (1193) Evil|One
»

DA pridemo do konca. kerga orba na c 333?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
231972 (1712) celica
»

GOrb za P2!

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
161834 (1707) mojsterpeter

Več podobnih tem