Forum » Elektrotehnika in elektronika » Ozemljen podaljšek?
Ozemljen podaljšek?
Glodko ::
Prvo naj pojasnim da o električnih napeljavah v hišah verjetno več ve moja boljša polovica pa ne dela na tem področju. :)
Pred kratkim sva se preselila. Od takrat sem zaznal da me recimo čitalec prstnih odtisov na prenosniku "žgačka" če se s podlahtjo naslonim nanj. Podobno je z drugim prenosnikom, ki ima ohišje iz aluminija. Povsod tam kjer je direkten stik z kovino se občuti rahlo "statiko". Stanovanje kjer sva ni ravno najnovejše, zato gre tu verjetno za staro napeljavo in zelo verjetno ni ozemljitve, zato se tudi to pojavlja.
Vem da to ni ravno pretirano zdravo, samo trenutno si ne moreva privoščiti nove napeljave. Zanima me ali se da na kak način vsaj kak štekar ozemljit? Ali bi recimo v tem primeru pomagal UPS? Kaj bi se pravzaprav sploh dalo naredit?
Pred kratkim sva se preselila. Od takrat sem zaznal da me recimo čitalec prstnih odtisov na prenosniku "žgačka" če se s podlahtjo naslonim nanj. Podobno je z drugim prenosnikom, ki ima ohišje iz aluminija. Povsod tam kjer je direkten stik z kovino se občuti rahlo "statiko". Stanovanje kjer sva ni ravno najnovejše, zato gre tu verjetno za staro napeljavo in zelo verjetno ni ozemljitve, zato se tudi to pojavlja.
Vem da to ni ravno pretirano zdravo, samo trenutno si ne moreva privoščiti nove napeljave. Zanima me ali se da na kak način vsaj kak štekar ozemljit? Ali bi recimo v tem primeru pomagal UPS? Kaj bi se pravzaprav sploh dalo naredit?
Duhec ::
Ja, tako nekako "kosmat" občutek. :)
Izštekaj 220V HP napajalnik, torej naj bo prenosnik samo na bateriji in izštekaj vse usb naprave, ki imajo lastno napajanje preko 220V (tiskalnik, zunanji disk...).
Je občutek isti ali izgine?
Izštekaj 220V HP napajalnik, torej naj bo prenosnik samo na bateriji in izštekaj vse usb naprave, ki imajo lastno napajanje preko 220V (tiskalnik, zunanji disk...).
Je občutek isti ali izgine?
Če je zadeva na lastnem napajanju ni problemov. Če ga polnim preko 220 je pa ta "kosmat" občutek =)
BorutK-73 ::
Lahko pogledaš kako je zvezano v vtičnici, seveda prej IZKLOPI FIT ali VAROVALKO za tisti vtikač. Če ne veš kateri kabel gre kam, slikaj in prilepi sem. Ozemljitev je pa normalno rumeno-zelen kabel.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: BorutK-73 ()
Duhec ::
Je 220V priključek od napajalnika dvopolni ali tropolni z ozemljilnim kontaktom (šuko) ?
Poizkusi še za 180° obrnit vtič, ko ga daš v vtičnico. :)
Poizkusi še za 180° obrnit vtič, ko ga daš v vtičnico. :)
Daniel ::
Mene je žgečkala kovinska omarica za telekomunikacije, ko sem vanjo potegnil še antenske kable in jih priklopil na delilnik. Če sem potem prijel za oklop antenskega kabla in naslonil isto roko na omarico me je tam kjer sem se naslonil malce žgečkalo. Multimeter ni pokazal nič. Zadevo sem rešil tako, da sem zraven na ozemljitev priklopil še omarico (ima predviden kabel za to a ga še nisem priklopil dokler nisem uredil vseh kablov).
Za lažjo debato bi pomagale kakšne slike obstoječe instalacije.
Za lažjo debato bi pomagale kakšne slike obstoječe instalacije.
francek1 ::
Nenevarna zadeva. Gre za potencial, ki se ustvari na ohišju in nikakor ni nevaren.
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...
Hvala za odgovore. Ali je možno da omenjeni potencial moti wi-fi signal oz. sprejemanje vgrajene brezžične kartice vgrajene v računalnik?
cegu ::
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Ne deluje mi mobilni internet na Android telefonuOddelek: Mobilne tehnologije | 5010 (4809) | urosh |
» | MacBook Pro in Windows 7Oddelek: Operacijski sistemi | 1134 (996) | kduh |
» | Mac OS XOddelek: Operacijski sistemi | 778 (624) | opeter |
» | [Prehod na Mac-a] Programska opremaOddelek: Programska oprema | 2658 (1922) | opeter |
» | Kdaj bo iPhone pri nas?Oddelek: Mobilne tehnologije | 3076 (1454) | Gandalfar |