» »

Nokia polnilci različnih tokov

Nokia polnilci različnih tokov

deleted ::

Pozdravljeni,
kupil sem nov Nokia aparat in ga seveda dal polnit na star polnilec, ki je navidez enak novemu (standardni Nokia "tatenki" priključek). Iz radovednosti sem pogledal specifikacije polnilcev in glej: izhodni tok novega je 450mA (oznaka ac-11e), starega (no, ni tako star) pa kar 800mA (oznaka ac-5e). Brat ima prav tako Nokio in polnilec z enakim priključkom, vendar je ta le 350mAmperski (ac-3e). Izh. napetost je povsod 5V.

Poraja se mi vprašanje - bom hudo skrajšal življenjsko dobo svoje baterije, če jo bom polnil s skoraj dvakrat večjim tokom? Kaj pa manjšim? Je to lahko še kako drugače škodljivo za baterijo?

LP
  • spremenil: deleted ()

...:TOMI:... ::

Ne, nič ne bo narobe, če polneš z močnejšim polnilcem. Saj s športnim avtomobilmom lahko tudi pelješ počasi. S fičkotom pa ne moreš iti 200 na uro. Se pravi, s polnilcem z manjšim tokom ne polni telefona pri katerem si dobil močnejši polnilec. Polnilec se bo grel in polnjenje bo počasnejše.
Tomi

bzp ::

Po kakšni logiki je pa to? Jaz bi rekel da ni nič narobe če polniš s šibkejšim (pač bo polnjenje trajalo dlje), zna pa biti problem pri polnjenju z močnejšim, če vezje in baterija nista dimenzionirana za to.

...:TOMI:... ::

Imam doma močnejše in šibkejše polnilce za nokio, iphone, ipad... Če polnem ipada s polnilcem za iphone, se greje ko hudič in polne zelo počasi. Celo odklopi in ne polni (not charging). Če polnem iphone s polnilcem za ipad polne enako dolgo kot z original polnilcem za iphone.

Isto je pri nokiji. Pri šibkejšem polnilcu in večji bateriji se polnilec greje in polne počasi. Obratno gre brez problema in posledic za baterijo. Imam že več kot 2 leti, baterije so še vedno v dobri kondiciji.

Sicer pa imajo baterije tudi vgrajene zaščite oziroma limiterje, tako da to ni noben problem. Prehitro je ne moreš polniti v nobenem primeru. (Analogija športni avto)

Baterije imajo fizikalno to šibko lastnost, da se polnejo počasi, če bi se hitreje polnile bi bil svet drugačen, najbrž bi se že zdavnaj vozili z električnimi avti.

Saj v računalniku imaš lahko tudi 500 W, 1 kW ali pa samo 200 W napajalnik.
Tomi

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Hišni polnilec

Oddelek: Strojna oprema
143264 (2144) radmannsdorf
»

Polnilec za PMR walkie-talkie

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
161335 (1079) ToniT