» »

Ideja za utišanje napajača

Ideja za utišanje napajača

Yacksy ::

Imam 400W Maxpowerja, ki je eden tistih napajačev, ki svojo nazivno moč povsem ne opravičujejo. V njem je neka huda pahljača, ki je preglasila ventilator na AMD-ju (zdaj solira, ker mam vodno). Hrup me huronsko moti. Zato sem danes malo razmišljal in prišel do naslednjega predloga, kako z vodnim hladiti napajalnik.
Hladiti je treba le 6 (se mi zdi) zadevic, ki se grejejo ko majka. Zato sem se spomnil improviziranega bloka, ki bi bil sestavljen iz 2 ploščic bakra in cevi, ki bi tekla med njima.
V napajalnik bi naredil ovinek z 15 bakreno cevjo ter dvema kolenoma. Potem bi moral v kosa bakra izrezkati kanal, ki bi ustrezal premeru in obliki cevi. En kos bakra bi bil širši, drugi. Na dno bi prišel tanjši, ki bi imel le manjši utorček Potem bi preprosto dal cev med 2 kosa ter ju privijačil. Za tiste zadevice bi naredil navoje v "blok"ter jih privijačil.
Tako bi z najmanj težav ter z najmanjšo oviro pretoka vode rešili situacijo. V napajalniku bi sicer lahko bil ventilator, ki bi ustvarjal le minimalen pretok zraka, pri minimalnih obratih (tišina).
Ideja je nastala danes med šihtom. Menim da bi stvar delovala, zanima le še vaše mnenje

Azrael ::

Bodi pozoren, da niso obstoječi hladilniki pod napetostjo ! V tem primeru boš moral poskrbeti za zelo dobro električno izolacijo med elementi in hladilnim blokom ,ker se v nasprotnem lahko vse skupaj konča katastrofalno za comp in okolico ...:(
Nekoč je bil Slo-tech.

Yacksy ::

Pa sej elementi, ki jih je treba hladit so itak že izolirani. Pač bi moral biti blok narejen tako, da se ne bi dotikal nobenih kodijev ali uporov.
Mene bolj zanima kaj si mislite o samem dizajnu bloka.

Cosmo ::

Tega Maxpowerja sem imel tudi jaz - zadevo sem rešil tako, da sem ventilator dal na 5v in vse tiho je bilo.. :D
I am Pentium of Borg. Division is futile. You will be approximated.

Yacksy ::

Saj vem, samo vodna rešitev bi bila bolj sofisticirana. Oziroma bolj Slo-techerska ;((
A si se napajača znebil. Pa zakaj?

Jaffa ::

Jaz mam Chiefteka in je noter ornk napajalnik. Prej sem imel en navadn 350W napajalnik in je bil tud ful glasn. Ko sem kupil ohišje, sem mislil, kek šele bo tale glasn in sem potem bil zelo prijetno presenečen. Vent. se vrti na cca 2000rmp. Torej ga komaj! slišiš. Zato po mojem ne bi bilo nič narobe, če bi ga res dal na 5V napest mase...
www.markosoft.si | www.markoshop.si
GRYPHON Z87|i7-4770k@4200MHz|16GB VENGEANCE 1866MHz
2x SAMSUNG 850PRO 256GB|GTX960|LIAN LI|BENQ BL3201PT 4K

Yacksy ::

Pa saj bo itak treba dat vse na 5 V, druge ni. Samo sem hotel kaj bolj originalnega naredit.

VASkO ::

mam enak napajalnik pa sem ga en cajt mel na 5V pa se je zacel racunalnik ugasat zaradi pregrevanja napajalnika - hvalabogu ima potemtakem napajalnik zascito, drugace bi lahko plato pa se kaj skurlo


ne devaj na 5V ventilatorja, ker je premalo

to o vodnem bloku sem sam tudi ze razmisljal, samo nimam orodja pa bakra za dobit, da bi to naredil... drugace pa je nekoc ze bil v novicah taksen blok za napajalnik.

Yacksy ::

Blok sem pa si zamislil sam. Imam dostop do rezkarja ter do soseda, ki mi bo lotal cevi. Mene skrbi kakšen bo stik med cevjo in bloko. Misliš, da bo odvedel dovolj toplote?
Pa kako si kaj zadovoljne z napajačem?

Yacksy ::

Sem se malo pozanimal, prebral par člankov pa sem ugotovil, da bi bilo dobro preveriti, če so rebra pod napetostjo. Eno žičko voltmetra sem priklučil na rebro, drugi del na ohišje. In kaj se je zgodilo. Kazalec se je odklonil. FAK. Volt-meter je še pretpotopni in ni natančen, a približno pokaže. Ko dam merilno območje na 2V mi pokaže malo več kot 1 volt, ko pa dam merilno območje na 0.5V, mi pokaže okoli 0.3V . Saj v bistvu ni tako važno koliko natančno je, važno je, da je, pa ne bi smela bit. Kako naj izoliram mosfete? Pa kakšne napetosti naj bi bile na teh regulatorjih?
Mislite, da bi neprevodna pasta zalegla? Mora pa biti 100%
O bloku sem razmišljal in pogruntal, da bom naredil malo drugače. Najprej pa bi prosil vse predloge, ki se jih lahko spomnite, da bi to izolirali. Če ne bo hudo. Hudo, hudo, hudo, hudo,......

tigrr ::

Ta napetost je zanemarljivo majhna. prever se, ce ni izmenicne napetosti gor.

izmeri namest napetosti tok. ista merilna vezava, samo na AM priklopi. zaporedno pa dej se en majhen (par ohmski) upor da ne skuris ampermetra ce je res kaka napetost gor.

Ce bi res bila kaksna napetost na fetih, ti bo tekel tok med fetom in ohisjem. pol je zajeban hladit vodno.

ce pa ni toka pa mirno lahko vodno gor napeljes.
lp, t

amper ::

Enosravno pojdi v eno trgovino z elektronskim materjalom in kupi "sludine podloške" pa jih daj med hladilnik in tranzistor pa še ene plastične podloške se dobijo da jih daš pod šrauf pol vse to dobro premaži z pasto. pa nauš mel problemov z napotostmi ker bo vsaka na svojem.
Delaj dobro in pusti vrabčkom čivkati !!!

Blisk ::

Nared si avtomatsko regulacijo vrtljajev, glede na temperaturo.
Tako se ti pr nizki temp. vent sploh ne bo sukal, če pa se temp poveča, se pa suče pač kolk rabi.

Yacksy ::

Sem probal vse še enkrat izmerit. Pa takole.
Enosmerna okol 1V
Izmenična okol 80V
Tok pri enosmerni napetosti nekaj mA
Tok pri izmenični napetosti nekaj manj kot amper

Pri merjenju izmenične napetosti se mi je čudno zdelo, da ko sem se z žičko dotaknil rebra mi je kar pokazalo okol 20 V. Brez tega, da bi držal drugi pol na ozemljitvi. Ne vem kaj naj to pomeni.
Pri merjenju toka, sem najprej pred vezal majhen upor, potem pa sem ga odstranil. A ampermetra nisem skuril.

Saj po eni strani je logično, da tokovi v rebrih ne smejo biti taki, da bi človeka streslo ko bi prijel rebra. Ampak kolikor je, toliko je preveč.

Dobra zamisel je tista "podloga". A tisto pride pod cel tranzistor? Rabu bi nekaj kar bi celo stvar izoliralo, a kljub temu ne sme ovirati pretoka toplote toliko, da bi se tranzistorji pregrevali (bognedaj;(( ) Amperova zamisel se mi kar dopade.
Seveda bi moral vsak del namazati z neprevodno termalno pasto.
Misliš, da bodo potem napetosti kaj bolj stabilne?

Raznorazne stvari za uravnavanje hitrosti tu ne pridejo v poštev. Kot prvo ne vem, če bi sploh dobil tako sondo v NM, pa tudi odčitavanje temperature bi bil problem. Brez veze, da mi napajač švica ali pa se skuri, ker ventilator nima dovolj obratov. To pri meni sploh ne pride v poštev. Raje dam, še eden ventilator na zadno stran pa dam vse skupi na 7 ali pa 5V. Samo trenutno hočem naredit vodno.
Blisk pa da ne boš slučanjo kdaj vezal kakšno sondo, ki bo ventilator upočasnila toliko, da se bo nehal vrteti. Ker bo kaj kmalu spustil dušo. Sonda ne naredi popolnoma nič drugega kakor da zmanjša delovno napetost ventilatora. In če ta napetost pade toliko, da se ventilator neha vrteti se vsa W električna, ki bi se spremenila v W kinetično, če bi se ventilator vrtel spremeni v toploto. To pa bi vodilo k skuritvi ventilatorja.

tigrr ::

yacksy, prevec cajta za en povprecen mod.. (imho)

Ce kupis nov chiefteckov 350w napajalc za 12k z dvema ventilatorjema in jih das na 7 voltov (ali pa se manj, z diodami kot je v claku http://www.slo-tech.com/clanki/03010/03... bos imel tih napajalc. velika verjetnost je, da pri chieftecku hladilna rebra niso pod napetostjo in jih bos lahko uspesno hladil z vodnim, ce ti kdaj zapase.

lp.

Yacksy ::

Nikol en mod ne vzame preveč cajta. Vsaj pri meni. Najlažje stvar je kupit nov napajač. Jaz pa hoče izkoristit to kar imam. Napajač mi zaenkrat dobro služi, tako da ga nočem zamenjati.
Pa najrž noben napajač ni izoliran. Vsaj kakor sem videl v člankih, ki so opisovali tako hlajenje. Verjetno je celo stvar ceneje naredit.

Yacksy ::

Ugotovil sem eno stvar. Tranzistorji na rebrih so že sedaj lepo izolirani in niso popolnoma nič krivi za napetost, ki je na rebrih. Kriv je namreč stik reber z tiskanino. Tam pride cela stvar v stik. Ekola. Problem skoraj rešen. Sedaj je treba le skonstruirati tak blok, ki se ne bo dotikal ne tiskanine ne elementov v napajaču.
Pa hvala za vso pomoč.
Bom poročal o potencialnem uspehu.:\


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Hlajenje tranzistorjev v AT napajalcu

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
312005 (1319) steev
»

Vodni blok za HDD (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
655010 (3911) steev
»

Popolnoma tih računalnik! Možno?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
412574 (1364) PrimozR
»

Utišanje napajalca!

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
111037 (802) Yacksy
»

problemi z ugašanjem računalnika ( je kriva temp. ? )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
10881 (781) Yacksy

Več podobnih tem