Forum » Elektrotehnika in elektronika » dvojno stikalo
dvojno stikalo
bum48 ::
Lep Pozdrav.
Rad bi izdelal dva stikala(za eno napravo) in sicer, ko bi izklopil eno od teh stikal bi se tudi drugo izklopilo in ob vklopu tega istega stikala nebi bilo učinka dokler nebi drugega stikala nazaj vklopil.
Prosil bi za kakšno idejo ali shemo.
Rad bi izdelal dva stikala(za eno napravo) in sicer, ko bi izklopil eno od teh stikal bi se tudi drugo izklopilo in ob vklopu tega istega stikala nebi bilo učinka dokler nebi drugega stikala nazaj vklopil.
Prosil bi za kakšno idejo ali shemo.
T0RN4D0 ::
Če prav razumem želiš imet dva stikala, naprava mora delovat samo če sta oba stikala ON.
Rabiš dva čisto navadna eno ali dvopolna stikala, ki ju vežeš zaporedno. (torej fazo na prvo stikalo, iz prvega na drugo in iz drugega na porabnik)
Rabiš dva čisto navadna eno ali dvopolna stikala, ki ju vežeš zaporedno. (torej fazo na prvo stikalo, iz prvega na drugo in iz drugega na porabnik)
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.
bum48 ::
Bom probau takole razložiti.
Stikalo S1 (Na vidnem mestu)
Stikalo S2 (Na skritem mestu)
Rad bi da, ko izklopim S1, da se ob tem izklopi tudi S2(preskoči na off) in, da dokler S2(recimo da je v omarici katere ključ imam le jaz) ne vključim, stikalo S1 ne deluje.
Stikalo S1 (Na vidnem mestu)
Stikalo S2 (Na skritem mestu)
Rad bi da, ko izklopim S1, da se ob tem izklopi tudi S2(preskoči na off) in, da dokler S2(recimo da je v omarici katere ključ imam le jaz) ne vključim, stikalo S1 ne deluje.
cekr ::
Najbolj je enostavno, da imaš eno glavno stikalo v omarici, ki vrže vse ve.
Za drugo pa uporabi eno tipko + bistabilni rele.
ali pa
v omarico za glavnim stikalom dodaš eno izmenično stikalo, ki ga kombiniraš še z enim vidnim.
Za drugo pa uporabi eno tipko + bistabilni rele.
ali pa
v omarico za glavnim stikalom dodaš eno izmenično stikalo, ki ga kombiniraš še z enim vidnim.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]
cekr ::
Bistabilni rele se krmili s tipko. Ta rele se montira nekam v omaro. Na rele se pa potem obesi razsvetljavo. To je zelo uporabno, če imaš več točk za vklop, da se ti ni potrebno dajat s križnimi stikali. Pa še samo dve žice porabiš.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
be12ni ::
Zdravo
sej vem da ne paše sem noter ampak a mi lahka kir nariše al pa pove na "trotl" način
mam 2 žarnice en stikalo ena je brlivka ena pa led luč 12V užigata se na podoben način kot kot v hladilniku odpreš vrate pa se užge jst bi pa rad dau zram tako stikalo da bi lahka z enim stikalom preklaplo kira naj gori al brlivka al led luč
(ko sred dneva ne nucaš fejst rasvetljene omare je dost brlivka ponoč je pa premal brlivka pa nucam led luč) (12v pa zato kr sem meu že use potrebščine doma tut adapter pa sm sam skupi zmetal)
hvala za pomoč
Lp
sej vem da ne paše sem noter ampak a mi lahka kir nariše al pa pove na "trotl" način
mam 2 žarnice en stikalo ena je brlivka ena pa led luč 12V užigata se na podoben način kot kot v hladilniku odpreš vrate pa se užge jst bi pa rad dau zram tako stikalo da bi lahka z enim stikalom preklaplo kira naj gori al brlivka al led luč
(ko sred dneva ne nucaš fejst rasvetljene omare je dost brlivka ponoč je pa premal brlivka pa nucam led luč) (12v pa zato kr sem meu že use potrebščine doma tut adapter pa sm sam skupi zmetal)
hvala za pomoč
Lp
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Pametno stanovanje (strani: 1 2 3 4 … 50 51 52 53 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 482280 (945) | Lonsarg |
» | kako priklopiti časovni releOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 7168 (3405) | mirator |
» | Na luč vezani 2 menjalni stikali,potreba še po tretjem- kakšna rešitev?Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 1271 (1086) | FX6300B |
» | Rele za led lučiOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 5203 (4588) | romex |