» »

Kitajska hekerska enota od znotraj: nezadovoljni zaposleni

Kitajska hekerska enota od znotraj: nezadovoljni zaposleni

Enota 61398

vir: The Economist
Los Angeles Times - Obilno smo že poročali o hekerskih napadih, ki so v zadnjih letih prizadeli veliko ameriških podjetij in inštitucij, pri čemer smo običajno okrivili Kitajsko. Še posebej zloglasno je bilo zadnje poročilo podjetja Mandiant, ki je največjo izmed kitajskih skupin za napade, znano kot APT1, povezala z oddelkom kitajske ljudske armade Enoto 61398. Šlo naj bi za isto skupino. Ameriška administracija do tega tedna Kitajske ni uradno obtoževala napadov, čeprav so neuradno to večkrat namignili, sedaj pa so javno spregovorili.

Toda kakorkoli pogledamo, to so zgodbe od zunaj. Ker kitajske hekerske enote zagotovo obstajajo (podobno kot obstaja oddelek NSA za internetno vojskovanje, kjer so ustvarili Stuxnet in Flame, ali pa nemška hekerska enota, ki je spesnila Bundestrojanerja), je zanimivo situacijo pogledati od znotraj. Najboljši približek, ki ga za zdaj lahko dobimo, je objavil Los Angeles Times. Kitajski računalnikar, sicer član vojaške hekerske enote, je namreč nekaj časa pisal blog, v katerem je podrobno (a spet ne preveč podrobno, tako da je ostal živ) opisal življenje teh elitnih vojščakov. Izkaže se, da ni nič kaj elitno.

Svoj štab imajo sicer v Šanghaju, a daleč od centra in družabnega življenja, kar je eden izmed očitkov. Živijo v domovih (dorms), njihov delovnik pa traja od 8.00 do 17.30 ure, če ni kakšnih posebnosti, ki bi terjale nadure. V prostem času, ki ga nimajo ravno na pretek, se ukvarjajo brskajo po internetu, gledajo serije in podobno, družabnega življenja pa nimajo kaj preveč. Problem je tudi nizko plačilo, saj imajo bistveno nižje plače od recimo odvetnikov, nepremičninskih agentov ali tudi programerjev v komercialnih podjetjih. Službo v teh oddelkih dobijo ljudje, ki jih kitajska vojska uspe rekrutirati z univerz. Večinoma gre za zelo pametne ljudi, ki jih ljudska armada rekrutira v času študija, jim omogoči brezplačno izobraževanje in, recimo, podiplomski študij, v zameno pa se po koncu zaposlijo pri njih. In s službo niso preveč zadovoljni, piše omenjeni bloger, ki mu je žal, da je sprejel majhne ugodnosti v času študija, da mora sedaj služiti v ljudski armadi.

Informacije o teh vojščakih so začele v javnost kapljati šele pred kratkim. Poročilo Mandianta je celo razkrilo imena nekaterih hekerjev, ki niso bili preveč pazljivi, in so svoje odtise puščali na kitajskem družabnem omrežju Kaixin.

6 komentarjev

Isotropic ::

ja sej. predzadnji odstavek
http://www.theregister.co.uk/2011/12/05...

čarli ::

morbo ::

Top secret elitna vojaška hekerska enota, o kateri je praktično vse znano: njihov naslov, delovni običaji in delavska problematika. Slabo so plačani in počutijo se ogoljufane od države = odlično izhodišče za sovražni prevzem.

Smrdi po BS oz. false flag.

Bistri007 ::

To so pripravniki. Jaz "elitne" hekerske enote ne bi šel delati iz pripravnikov...

Bolj verjetno je, da ti bolj pucajo znotraj Great Firewall kot kaj drugega.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

mtosev ::

ja tak je to na kitajskem.
večina ljudi je tam itak sužnjev in delajo večino dneva. totim pa gre še dobro glede na to,da delajo od 8.00-17.30
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

poweroff ::

No ja. Tudi v NSA so se pritoževali... celo nad tem, da so ulice v internem mestu premalo osvetljene in da se bojijo kakšnega napada. (Vir: knjige od Bamforda)
sudo poweroff


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Naslednja kitajska vojaška hekerska enoto: Putter Panda (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Varnost
5116935 (14738) nekikr
»

Kitajske univerze sodelovale z vojaško hekersko enoto

Oddelek: Novice / Varnost
114248 (2599) borisk
»

ZDA uradno s prstom pokazale na računalniške vdore kitajske vojske

Oddelek: Novice / Varnost
185693 (3867) cryptozaver
»

Kitajska hekerska skupina APT1 je vojaška Enota 61398

Oddelek: Novice / Varnost
3915188 (13321) CaqKa

Več podobnih tem