» »

Menjava omarice

Menjava omarice

jancelje ::

Lep pozdrav
V naši hiši mislim preurediti hišni priključni razdelilec, to se pravi zamenjati fid (0,5 s fidom 0,3. Hišna inštalacija je stara od 25 do 30 let) ter še varovalke z inštalaciskimi odklopniki. Ker se to nanaša na družinsko hišo, me še zanima ali naj dam en fid za pritličje , ter drugega za prvo nadstropje, v kakšni vezavi naj ju vežem
A moram še dati posebaj fid za kopalnice?
Prosim za pomoč, hvala

...:TOMI:... ::

Toplo ti svetujem, da se ne ukvarjaš s tem, ker milo rečeno nimaš pojma. To so zadeve, ki so lahko smrtno nevarne, raje to prepusti električarju.

Sicer pa vsak FID za svoje nadstropje in vzemi 0,03 A različico.

Fide se veže vzporedno, nikoli zaporedno. Za kopalnice se da kopalniško stikalo. Omarico daj pa raje večjo, saj lahko noter daš npr. merilnik el. energije ali druge zadeve v prihodnosti (Avtomatizacija).
Tomi

Lukzii ::

Živjo,
jaz sem se tega podviga lotil pred kratkim imam pa podobno konfiguracijo.
Predvidevam, da dobiš glavno dovod (iz zunanje elektro omarice) v omarico v pritličje...če je zadeva taka, potem pelji (verjetno) 3 faze na FID 1 (za pritličje), 3 faze pa naj šibajo v 1. nads (mimo FID 1), kjer spet priklopiš FID 2 za 1. štuk (da, ti v primeru napake v spodnjem nads. ne vrže cele bajte ven);
kar se pa tiče kopalnice, pa sem jaz uporabil KZS (kombinirano zaščitno stikalo, 30mA), kjer pelješ na KZS in fazo in ničelni vodnik.
Se pa lahko zakomplicira, kot se je pri meni, da je bilo po nekaterih priklopih izvedeno ničenje (zbrikana nula in zemlja) in je bila totalna štala ;)

pa veliko uspehov

jancelje ::

Lukzii
Oba fida bi bila v eni omarici, kajti v 1 nads ni nobene omarice za fid.
Kaj pa glede inš. odklopnikov, naj uporabim B16
LP

...:TOMI:... ::

Kolega, ne poslušaš nasveta. Pokliči električarja! NIMAŠ POJMA!

Iz teh zapiskov se da veliko naučiti, vendar nimaš prakse, zato ne poskušaj to delati na svojo pest.

http://lrf.fe.uni-lj.si/student.htm


Če preurejaš inštalacje, ti najbrž ne bo problem štemati za še eno omarico. Ali kako si si ti zamislil obnovo inštalacij? Samo zamenjati varovalke in fide?

Bilo je že veliko požarov zaradi takih, kot si ti. Ker so vsi pametni kot 100 mater in nasvete pobirajo po forumih, v resnici jim pa svetujejo amaterji.
Tomi

WaterBoy ::

Vsak misli da se lahko iga električarja, ko pa bajta zagori, kerga stresa ali ubije so pa usi drugi krivi, samo kvazi električar ne

kriko07 ::

Človek je vprašu za pomoč,ne če naj gre menjat omarico !

Lukzii ::

Res, človek bi rad dobil INFORMACIJE, vi pa mu solite pamet kaj ja in kaj ne...bo že sam poštimal, verjetno bi se rad tudi pozanimal kako bo kakšen električar rešil zadevo.
Kar se tiče odklopnikov lahko uporabiš B ali pa C (jaz nisem kompliciral)
Drugače pa če imaš samo eno omarico, daš pač 2 FIDa v eno, vendar jih zvežeš, kot sem omenil, torej vzporedno.

samo za info: sem imel 3 (ja tri) električarje v hiši in mi ni noben porihtal zadeve, tako kot bi morala biti (prebijalo na pomivalni stroj, FID uničen, nov ni odklapljal, 3 f štedilnik zvezal na 2 fazi, ker se mu ni dalo uporabit 5 x 2,5 kabla in poleg vsega naredil še ničenje, računali pa so vsi mastno...) - na srečno se ni nobenemu od nas nič zgodilo...da ne govorim o sranju, ki so ga naredili v kopalnici...:/

pa lp

int47 ::

Če karkoli preurejaš, bi moral instalacijo uskladiti s trenutno veljavnimi predpisi.

Ali boš uporabil ločene FID-e za etaže je odvisno (tudi) od velikosti hiše in pogostosti pričakovanih izklopov.
Za kopalnico moraš uporabiti 0,03A FID + odklopnik(e), ali KZS. Ničelni vodnik za kopalnico mora biti od kopalniškega FID, ali KZS dalje ločen od ostalih ničelnih vodnikov.

Vezava FID-ov. Lahko jih vežeš (glede na dovod) vzporedno, ali zaporedno. Pri zaporedni vezava mora biti 1. FID selektiven (z zakasnjenim delovanjem).
Problem je, da so selektivi FID-i občutno dražji od navadnih in jih ponavadi trgovine nimajo na zalogi. Če namesto selektivnega uporabiš navadnega, bosta pri dovolj velikem diferenčem toku izklopili obe FID stikali.

Če so talilne varovalke pravilno dimenzionirane, namesto njih uporabi odklopnike z enakim nazivnim tokom. V vejah, kjer nimaš porabnikov z zagonskimi tokovi uporabi B. Pred vgradnjo odklopnikov s C karakteristiko bi bilo dobro pomeriti upornost zanke. Odklopnikov s C karakeristiko naj nebi kar na slepo vgrajeval kamorkoli.

Če so na kakšni veji občasno (nekajkrat letno) pregorevale taljive varovalke, pričakuj pogoste izklope odklopnika s karakteristiko B in enakim nazivnim tokom.

Vsaj po konačni adaptaciji bi bilo dobro narediti meritve.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Elektriko mece ven, kaj preveriti

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
1711718 (9997) floyd1
»

Pralni ali sušilni stroj prebija

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
396450 (5705) gumby
»

Katere varovalke za hišo

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
4227688 (22527) mirator
»

Varovalke v stanovanju

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
4017930 (16761) imagodei
»

Priklop KZS

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
2713739 (13351) telexdell

Več podobnih tem