» »

Vlada 2013

Vlada 2013

Temo vidijo: vsi
««
180 / 279
»»

sensei ::

fašisti, ki ne vidijo težav v tem, da se sem in tja koga prisili v nekaj za "družbeno dobro"

Če spustiš oklepaje v zgornjem stavku, prisila postane sprejemljiva?

monster-x ::

Kar se je v primeru bank izkazalo za ravno nasprotno.

Kar seveda ni res. V Sloveniji je jasno kot beli dan, da so državne banke zafurane, medtem ko tiste, ki imajo dobre tuje lastnike, niso v težavah oziroma so se že zdavnaj prilagodile.

A če se to zgodi zaradi recimo: izogibanja plačevanja davkov (Google, Apple, .... ja, dejansko vsa globalna podjetja) ali zmanjšanja zaposlenosti, ali izkoriščanja - in vse to s ciljem maksimizirati dividende - je upravljanje zasebnih podjetij daleč od zadovoljivega in uspešnega družbenega kriterija upravljanja.

Verjetno imaš v mislih izogibanje plačila davka na dobiček. To pride tako ali tako na koncu. Najprej moraš ti sploh dobro upravljati podjetje, da imaš lahko dobiček, kako pa se pogača razdeli, pa je druga zgodba. Morajo pa biti davki normalni in ne oderuški. Če niso plačani, imamo za to primerne instrumente. Če se zmanjša zaposlenost in se dobiček poveča, je to jasen znak, da so več odnesli kakor prinesli. Če pride do izkoriščanja, pa imamo tudi pravno državo. Vse to so stvari, ki se lahko zgodijo tudi pri nas v našem sistemu. Lahko se zgodijo brez težav tudi v državnih podjetjih. Ali pa državna podjetja ne delujejo optimalno in sploh ne delajo dobička. Od česa boš potem pobral davek? To ni tako zelo odvisno od tega, ali je nekaj privatno ali zasebno. Povsod se lahko zgodijo te stvari. Ampak za to imamo druge instrumente, ne pa držanje podjetij v državni lasti, ker s tem ničesar ne rešimo.
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

solatko ::

Aja ta del mi je falil, valjda mejks sens. Tisti izpred 90h so bili kompetentni ker je bila za vsako odgovorno funkcijo potrebna partijska knjižica. Potem je pa prišel Peterle in je zaposlil same bedake.

Razlika je v tem, da so v prejšnjem sistemu izmed 5-ih kandidatov, ki so vsi izpolnjevali strokovne zahteve, izbrali tistega, ki je bil član ZK, od Petrleta naprej pa strokovnost ni pomembna, pomembno je samo da je naš.

To pa je ogromna razlika!
Delo krepa človeka

jype ::

sensei> Če spustiš oklepaje v zgornjem stavku, prisila postane sprejemljiva?

Ja. Morilcem se prisilno omeji svobodo gibanja, na primer, pa nedolžne lastnike parcel na trasi bodoče avtoceste se razlasti in celo otroke se s prisilo osnovno šola.

monster-x> Kar seveda ni res. V Sloveniji je jasno kot beli dan, da so državne banke zafurane, medtem ko tiste, ki imajo dobre tuje lastnike, niso v težavah oziroma so se že zdavnaj prilagodile.

Žal mi je, obstajajo državne banke, ki niso zafurane, pa tudi zasebne, ki so zafurane. Državno lastništvo torej ne more biti tista lastnost, ki odloča o tem, ali je nekaj zafurano.

Ja.

Zakaj pa temu ne rečemo fašizem? A je pogoj za tako oznako, da mora biti posledica fašizma za širšo družbo negativna?

Morilcem se prisilno omeji svobodo gibanja, na primer, pa nedolžne lastnike parcel na trasi bodoče avtoceste se razlasti in celo otroke se s prisilo osnovno šola.

Pa recimo posamezniku se preprečuje (tudi z omejeno svobodo gibanja), da počne karkoli želi sam s sabo, čeprav to nikomur drugemu ne škodi direktno, ampak baje škodi posredno, ker potem ta posameznik v družbo ne bo dal toliko kot pravi, čisti in kleni homo sapiens, kar je nesprejemljivo v imenu napredka. Mogoče je rezultat tega pozitiven za neko definicijo napredka, ne vem, ampak še vedno je to fašizem samo z drugim ciljem.

arnecan1 ::

sensei je izjavil:

Pa recimo posamezniku se preprečuje (tudi z omejeno svobodo gibanja), da počne karkoli želi sam s sabo, čeprav to nikomur drugemu ne škodi direktno, ampak baje škodi posredno, ker potem ta posameznik v družbo ne bo dal toliko kot pravi, čisti in kleni homo sapiens, kar je nesprejemljivo v imenu napredka. Mogoče je rezultat tega pozitiven za neko definicijo napredka, ne vem, ampak še vedno je to fašizem samo z drugim ciljem.

Fašizem je tudi, ko ti mama reče, da narediš domačo nalogo? Ali neseš smeti v odpad? Po tako široki definiciji je fašizem praktično vse, saj je v zakonih več omejitev in naložitev dolžnosti kot pravic.;((

jype je izjavil:

sensei> Če spustiš oklepaje v zgornjem stavku, prisila postane sprejemljiva?

Ja. Morilcem se prisilno omeji svobodo gibanja, na primer, pa nedolžne lastnike parcel na trasi bodoče avtoceste se razlasti in celo otroke se s prisilo osnovno šola.

Nedolžni lastniki se razlastijo v ekstremnih primerih, ko se gre za skupno dobro, ko prevaga dobro za 2 mio ljudi proti pravico za peščico ljudi. Sicer je res prisilno, ampak lastniki dobijo odškodnino. In to krepko več kot po 100% cenitvi.:|

V praksi so takšni primeri kar redki. Mamon denarja je v večini primerov dovolj velik.:D

Jah, arnecan1 ne more (tudi, če se slučajno zdi drugače) odločati o tem kaj bo kdo počel s samim sabo, tako da to za posameznika ni problem. Ste prepovedal samomore, pa se folk še vedno obeša, družno se derete da je treba z war on drugs ustavt trgovce z drogami, ker so droge slabe za družbo, pa se tud en narkič ni nehu drogirat zarad tega, so pa nastal trgovski karteli katerih moč je primerljiva z vojsko povprečne države, to pa.

Fašizem je tudi, ko ti mama reče, da narediš domačo nalogo?

No, če mi mama v otroštvu ne bi znala razložit zakaj je dobro delati domače naloge, potem bi jih verjetno sfejkal.

Če bi mi rekla "nared nalogo, če ne bom ratala apeshit s tabo", potem ja, v kontekstu definicije iz te teme, to je fašizem.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sensei ()

sensei> Zakaj pa temu ne rečemo fašizem? A je pogoj za tako oznako, da mora biti posledica fašizma za širšo družbo negativna?

Fašizem je izrazito kolektivističen, ne individualen. Fašizem parcele zaseže slovanom, invalidom in židom, ne tistim, ki so na trasi. Včasih, ko se poskuša skrivati, traso nalašč spelje tako, da vozi samo po parcelah "družbeno nezaželjenih" skupin. Pri nas tega nimamo, zato nova trasa avtoceste od Novega Mesta do Vinice ne poteka skozi romska naselja. Fašisti pretepejo Indijca, ker je Indijec, ne ker je karkoli storil narobe.

Ja, povojni poboji so zelo jasen primer fašizma, popolnoma nič drugačen od pred- in medvojnih pobojev (če je kdo slučajno dvomil v to).

sensei> Ste prepovedal samomore,

Kdo? Jaz jih nisem!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

sensei je izjavil:

Jah, arnecan1 ne more (tudi, če se slučajno zdi drugače) odločati o tem kaj bo kdo počel s samim sabo, tako da to za posameznika ni problem. Ste prepovedal samomore, pa se folk še vedno obeša, družno se derete da je treba z war on drugs ustavt trgovce z drogami, ker so droge slabe za družbo, pa se tud en narkič ni nehu drogirat zarad tega, so pa nastal trgovski karteli katerih moč je primerljiva z vojsko povprečne države, to pa.

Samomor ni kaznivo dejanje. če se kdo poskusi ubiti, pa mu to spodleti, ne gre v zapor. Če seveda ni poskusil z plinsko jeklenko sredi naselja.;)

Če bi rad živel popolnoma svobodno, anarhistično, lahko greš v avstralsko puščavo ali Amazonijo. Dokler si v človeški družbi, veljajo od evig nepisana pravila in običaji, danes pa tudi zakoni. Žalibog. Kaj pa ti predlagaš? Drugi Irak in Libijo? Vsako pleme zase? Zakon močnejšega? Kaj?

Mr.B ::

arnecan1, razlastitev po Slovensko po korakih : Merkur: če ne bo razdolžitve, bo stečaj
Dlje ko boste plačevali influencerjem za čustveno stanje,
slabše bo za ukjince in posledično tudi Evropo.
Vseeno je včasih potrebno pogledati stanje na terena.

Žal mi je, obstajajo državne banke, ki niso zafurane, pa tudi zasebne, ki so zafurane. Državno lastništvo torej ne more biti tista lastnost, ki odloča o tem, ali je nekaj zafurano.

V Sloveniji so bolj zafurane državne banke.

Je pa seveda res, da če je nekaj zasebno, da ne more biti zafurano in tudi zasebne banke lahko propadejo, ampak tukaj lastniki izgubijo premoženje, pri državnih pa moramo te izgube pokrivati državljani.

Kakorkoli, splošno je znano, da zasebni sektor učinkoviteje upravlja s podjetji kakor pa država. Sploh pa je to več kot očitno v Sloveniji. Namesto, da bi podjetja prodali dobrim lastnikom (pa četudi ceneje) in jim omogočili boljšo prihodnost, raje čakamo, da zgnijejo in da jih nihče več ne bo hotel.

sensei je izjavil:

Fašizem je tudi, ko ti mama reče, da narediš domačo nalogo?

No, če mi mama v otroštvu ne bi znala razložit zakaj je dobro delati domače naloge, potem bi jih verjetno sfejkal.

Če bi mi rekla "nared nalogo, če ne bom ratala apeshit s tabo", potem ja, v kontekstu definicije iz te teme, to je fašizem.

Pa sem misli, da je jype težak. Izgleda, da je dobil konkurenco.;)

Ne, ampak resno. Šalo na stran, včasih je pač potrebno uporabiti zdravo kmečko pamet. Če je stvar preprosta, se ne rešuje z doktorsko disertacijo in filozofskimi pamfleti, ampak po kmečki logiki. Mogoče pa bi ti mati kot malemu kdaj morala zagroziti z apeshitom, bi ti sedaj kot odraslemu koristilo. Izgleda da preveliko cartanje, ko otrok odrašča, pusti hujše posledice, kot kdaj postaviti kakšno mejo in malo zagroziti z kakšno kaznijo (mogoče vikend brez TV-ja).;)

Fašizem je izrazito kolektivističen, ne individualen.

Torej sem spregledal selektivno izbiranje žrtev.

Če bi rad živel popolnoma svobodno, anarhistično, lahko greš v avstralsko puščavo ali Amazonijo.

A tm tko živijo, al kaj? Nimam nikakršnih ciljev živet v taki družbi. Si se kr stegnu, da si iz mojega pisanja povleku anarhistične težnje ven.

Dokler si v človeški družbi, veljajo od evig nepisana pravila in običaji, danes pa tudi zakoni.

Se prav zakoni so, deal with'em al pa se presel v Amazonijo oz. avstralsko puščavo? Raj ti men razlož iskreno kaj pričakuješ od mene in ostalih posameznikov te družbe, pa se bomo lažje zmenil. Jasno, govora je zgolj in le o dejanjih, ki se neposredno ne tičejo drugih - posredno se pa tako ali tako tiče vse vsega.

Če je stvar preprosta, se ne rešuje z doktorsko disertacijo in filozofskimi pamfleti, ampak po kmečki logiki.

Mogoče, ampak vse stvari načeloma niso dovolj preproste za kmečko logiko. Recimo, če mati ne ve zakaj se rešuje domače naloge, vseeno pa to od otroka zahteva, potem je edina preprosta stvar v tej zadevi to, da mati ni zrela za vzgojo.

kot kdaj postaviti kakšno mejo in malo zagroziti z kakšno kaznijo

Nisi prebral natančno, no. Vidš, da ni vse tok simple.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sensei ()

sensei je izjavil:

Se prav zakoni so, deal with'em al pa se presel v Amazonijo oz. avstralsko puščavo? Raj ti men razlož iskreno kaj pričakuješ od mene in ostalih posameznikov te družbe, pa se bomo lažje zmenil. Jasno, govora je zgolj in le o dejanjih, ki se neposredno ne tičejo drugih - posredno se pa tako ali tako tiče vse vsega.

Od tebe pričakujem isto kot od sebe. Da se držiš družbenih norm in zakonov. Družbene norme in zakoni se spreminjajo, seveda po potrebi in premisleku. Vnuki ne želijo živeti isto kot dedeki in babice. Razumljivo. Potreben je kompromis. Simpl, moderno povedano.

Sicer pa, ko govoriš o sebi in ostalih posameznikih, koiko vas je? Koliko ljudi ti zastopaš? 10.000? 1.000.000? Toliko ljudi deli isto prepičanje kot ti? Kako to veš?;)

monster-x> V Sloveniji so bolj zafurane državne banke.

Saj zasebnih sploh nimamo.

monster-x> Je pa seveda res, da če je nekaj zasebno, da ne more biti zafurano

Ne, to seveda ni res. Lehman Brothers je bilo popolnoma zasebno in popolnoma zafurano (in davkoplačevalci so morali kreditirati državo, da je ta lahko skozi tri leta preiskav skrbela za ljudi, ki jih je banka opeharila.

monster-x> in tudi zasebne banke lahko propadejo, ampak tukaj lastniki izgubijo premoženje, pri državnih pa moramo te izgube pokrivati državljani.

A zato so si neoliberalci izmislili bailout, ko je bilo treba rešit njihovo banko?

sensei> Torej sem spregledal selektivno izbiranje žrtev.

Ne selektivno, zgolj v skladu s človekovimi pravicami. Te prepovedujejo, da bi katerakoli osebna lastnost ali okoliščina lahko bila podlaga za uporabo represije ali diskriminacije.

Zgodovina sprememb…

Od tebe pričakujem isto kot od sebe. Da se držiš družbenih norm in zakonov.

Če je meni recimo všeč opij in si ga doma pridelujem kakor vem in znam ter seveda uživam - komu sem naredil škodo? Pokaži mi posameznika ali skupino ljudi, ki so od tega mojega početja imeli neposredno škodo.

Lahko rečeš, da delam škodo zdravstveni blagajni, ampak potem si pri tako pomembnih zadevah kot je omejevanje svobode posameznika, šel tako daleč, da si kar na prvo žogo udaril najtršo rešitev. Če bom zaradi tega zahteval dražje zdravljenje, mi ga toliko tudi zaračunaj, mojo svobodo pa pusti pri miru.

Lahko tudi rečeš, da od posameznika zahtevaš čim višjo produktivnost in da je znanost pokazala, da droge načeloma to produktivnost nižajo. Samo potem boš v zapor strpal veliko večino ljudi, ker ne izkoriščajo svojega potenciala dovolj, da bi dosegli normo doprinosa k družbi, čeprav se sploh ne drogirajo.

Saj zasebnih sploh nimamo.

Banka Koper recimo ni državna.

Ne, to seveda ni res. Lehman Brothers je bilo popolnoma zasebno in popolnoma zafurano (in davkoplačevalci so morali kreditirati državo, da je ta lahko skozi tri leta preiskav skrbela za ljudi, ki jih je banka opeharila.

Tam sem narobe napisal. Napisano bi moralo biti, da če je nekaj zasebno, da to ne pomeni, da ne more biti zafurano.

A zato so si neoliberalci izmislili bailout, ko je bilo treba rešit njihovo banko?

Spet so si neoliberalci nekaj izmislili in so krivi a ne? Lej, slabe banke naj propadejo, kar ostane, naj pa se sorazmerno razdeli varčevalcem. Evo, jaz ne podpiram reševanja. Ali pa naj se rešuje z denarjem tistih, ki to hočejo, ne pa z denarjem vseh davkoplačevalcev.

Matev ::

naj se rešuje z denarjem tistih, ki to hočejo

iz tvojih ust v božja ušesa

ZaphodBB ::

Samo v poskus poduka tukaj sodelujočim.

(Investicijske) Banke so bile tradicionalno partnerstva torej d.n.o. Pojav bank kot d.d. je v ZDA sorazmerno nov in se pojavi v post Reaganovski deregulacijski mrzlici.

(velike) Delniške družbe imajo (za falote) eno lepo lastnost, ki se imenuje razpršenost lastniških deležev. Kar pomeni, da je precej lahko lastnike nahujskati enega na drugega, podobno kot državne banke. V tem oziru ameriške sodobne zasebne banke niso kaj dosti drugačne od državnih bank.

sensei je izjavil:

Če je meni recimo všeč opij in si ga doma pridelujem kakor vem in znam ter seveda uživam - komu sem naredil škodo? Pokaži mi posameznika ali skupino ljudi, ki so od tega mojega početja imeli neposredno škodo.

Z opijem se lahko zadevaš v Afganistanu. V Sloveniji lahko gojiš trto in slive in se zadevaš s tem. Samo ne voziti avto.:D

V Sloveniji te zaradi opija lahko zaprejo. V Afganistanu te zaradi vina in šnopsa lahko kamenjajo.:))

Takšne so pač družbene norme in zakoni. V Sloveniji ti bo težko uspelo to spremeniti. Lahko pa poskusiš v Afganistanu.:P

Seveda pa lahko delaš v avstralski puščavi ali Amazoniji kar hočeš.;)

ZaphodBB je izjavil:

Samo v poskus poduka tukaj sodelujočim.

(Investicijske) Banke so bile tradicionalno partnerstva torej d.n.o. Pojav bank kot d.d. je v ZDA sorazmerno nov in se pojavi v post Reaganovski deregulacijski mrzlici.

(velike) Delniške družbe imajo (za falote) eno lepo lastnost, ki se imenuje razpršenost lastniških deležev. Kar pomeni, da je precej lahko lastnike nahujskati enega na drugega, podobno kot državne banke. V tem oziru ameriške sodobne zasebne banke niso kaj dosti drugačne od državnih bank.

Deregulacija je dosegla vrhunec pod koncem predsedovanja Clintona. Dokaz, da neoliberalizem prodre v vse pore življenja in politike. Tako leve kot desne. Gospodarstvo prevzema vladanje namesto voljene politike. Maksimizacija dobička namesto kompromisa. Dolgoročno tako, kot da bi namesto cerkve vodilno vlogo imela inkvizicija. Ali da bi pedofila postavil za vodjo otroškega internata. Skušnjava prevelika, nadzor premejhen.

arnecan1, sam trenutni je omogočil, da so donatorji korporacije, in to neprikrito...

Populizem All the way...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mr.B ()

ZaphodBB> Samo v poskus poduka tukaj sodelujočim.

Prasec, tukaj utrujaš z nekimi poskusi resne debate. Saj ti je monster-x lepo povedal, kako je s tem.

monster-x> Lej, slabe banke naj propadejo, kar ostane, naj pa se sorazmerno razdeli varčevalcem. Evo, jaz ne podpiram reševanja. Ali pa naj se rešuje z denarjem tistih, ki to hočejo, ne pa z denarjem vseh davkoplačevalcev.

Lej, nepomembno je, kdo propade in kdo ne, dokler se mi na vratih ne pojavi revež, ki ga nihče ne more z ničemer prisiliti v spoštovanje zakonov, ker nima ničesar več izgubiti. Tak mi ni nevaren samo zato, ker me lahko ubije, ampak predvsem zato, ker uniči moj potencial dodajanja vrednosti družbi in gospodarstvu - če se moram ukvarjati z njim, je to neto gledano veliko slabše, kot če moram plačevati visoke davke za socialni mir.

Če ti je pa vseeno za človekove pravice in torej toleriraš fašizem, pa lahko narediš randovski paradiž tako, da je vse privatizirano - reveže se v takem sistemu rešuje tako, da se jih z brzostrelkami pošilja direktno v nebesa in revščine prej ali slej zmanjka.

Zgodovina sprememb…

Massacra ::

monster-x je izjavil:

Kar se je v primeru bank izkazalo za ravno nasprotno.

Kar seveda ni res. V Sloveniji je jasno kot beli dan, da so državne banke zafurane, medtem ko tiste, ki imajo dobre tuje lastnike, niso v težavah oziroma so se že zdavnaj prilagodile.

A če se to zgodi zaradi recimo: izogibanja plačevanja davkov (Google, Apple, .... ja, dejansko vsa globalna podjetja) ali zmanjšanja zaposlenosti, ali izkoriščanja - in vse to s ciljem maksimizirati dividende - je upravljanje zasebnih podjetij daleč od zadovoljivega in uspešnega družbenega kriterija upravljanja.

Verjetno imaš v mislih izogibanje plačila davka na dobiček. To pride tako ali tako na koncu. Najprej moraš ti sploh dobro upravljati podjetje, da imaš lahko dobiček, kako pa se pogača razdeli, pa je druga zgodba. Morajo pa biti davki normalni in ne oderuški. Če niso plačani, imamo za to primerne instrumente. Če se zmanjša zaposlenost in se dobiček poveča, je to jasen znak, da so več odnesli kakor prinesli. Če pride do izkoriščanja, pa imamo tudi pravno državo. Vse to so stvari, ki se lahko zgodijo tudi pri nas v našem sistemu. Lahko se zgodijo brez težav tudi v državnih podjetjih. Ali pa državna podjetja ne delujejo optimalno in sploh ne delajo dobička. Od česa boš potem pobral davek? To ni tako zelo odvisno od tega, ali je nekaj privatno ali zasebno. Povsod se lahko zgodijo te stvari. Ampak za to imamo druge instrumente, ne pa držanje podjetij v državni lasti, ker s tem ničesar ne rešimo.

Davščine za delodajalca so v SLO še vedno precej nižje kot v recimo Avstriji, Nemčiji....

Zafurane banke niso samo državne (pa ne gledat samo Slovenijo, ker to itak ni niti milioninka zafuranega bančnega sektorja na svetu).

friendbreez
Davščine za delodajalca so v SLO še vedno precej nižje kot v recimo Avstriji, Nemčiji....
Še en ki ima probleme z realnostjo, nič ne de.. A si že slišal da za isti bruto dobim neto več, pa ne v sloveniji, kaj šele da bi zraven dal malico in prevoz :-)

Mr.B je izjavil:

arnecan1, sam trenutni je omogočil, da so donatorji korporacije, in to neprikrito...

Populizem All the way...

Bom rekel kar takole:
- otroci ne morejo učitelju narekovati, kaj bi imeli za domačo nalogo
- bančniki in predvsem finančniki ne morejo politiki narekovati, kako bo zaščiten finančni trg, da se stvar ne bi izrodila v ekscese
- obsojenci ne morejo sodniku narekovati, kakšno kazen bi imeli
- državljani ne morejo politiki narekovati, kakšne davke bi plačevali (ker bi večina verjetno rekla 0)
- velekapital ne more narekovati državi, kakšno gospodarsko politiko naj država vodi (lahko da predloge, kaj bi bilo koristni za gospodarstvo, o ukrepih odloči politika, posredno preko volivcev)
- cerkev ne more odločati, kakšna bo verska politika (vsaka katoliška država sklene sporazum z Vatikanom, nato se ga držita obe strani)

In še bi lahko nadaljeval, ampak poanta je, da če se komu pusti preveč proste roke, le-ta stvar začne izkoriščati. Samo poglejte vrlega Erjavca. Ko sem bil mlad, nisem niti pomislil na to, da bi volil stranko mladih, ker se mi je to zdelo smešno. Upam, da nekoč ne bom snedel svoje besede in volil upokojence. V politiki ne bi smelo biti generacijskih ali stanovskih strank, ampak samo ideološke. Torej vernik lahko voli NSi ali Krščanske socialiste. Kmet lahko voli SLS ali ZARES. Delavec lahko voli SDS ali SD. Liberalec lahko voli Viranta ali LDS.

Zato velekapital tja, kamor sodi. Voditi svoja podjetja in ne donatorske večerje z politiki.
Ali sodniki s stečajnimi upravitelji, če se malo spomnin na Slovenijo.;((

Deregulacija je dosegla vrhunec pod koncem predsedovanja Clintona. Dokaz, da neoliberalizem prodre v vse pore življenja in politike. Tako leve kot desne. Gospodarstvo prevzema vladanje namesto voljene politike. Maksimizacija dobička namesto kompromisa.

... ali pa če pogledamo z druge strani. Regulacija in želja po plenjenju s strani politike in elit je izredno zakoreninjena in je prodrla v vse pore življenja in politike. Regulacija po omogoča omejen dostop do dobičkonosnih panog, kjer se lahko okoriščata politika in elite, ki maksimizirata svoje dobičke.

Prasec, tukaj utrujaš z nekimi poskusi resne debate. Saj ti je monster-x lepo povedal, kako je s tem.

Seveda, kako si drzne. Resna debata je samo tisto, kar misli jype. Vse ostalo je za staro šaro.

Ne bo držalo.

Naj še enkrat citiram nekega tujega gospodarstvenika v Sloveniji:"Vaš problem niso neto plače, ki so nizke, vaš problem so bruto plače."

Zgodovina sprememb…

monster-x> Seveda, kako si drzne. Resna debata je samo tisto, kar misli jype. Vse ostalo je za staro šaro.

Ah, komot je tudi nova šara, pa še vedno nima nobenega smisla. Deregulacija pomeni tudi to, da boš umrl od onesnaženja zraka. V ZDA so to nekaj časa preizkušali, potem pa sklenili, da en kurec gleda filozofijo prostega trga - in omejili promet.

Mr.B je izjavil:

friendbreez
Še en ki ima probleme z realnostjo, nič ne de.. A si že slišal da za isti bruto dobim neto več, pa ne v sloveniji, kaj šele da bi zraven dal malico in prevoz :-)

Približno enake so. Samo problem je, da so enake odstotkovno. Glede na to, da je gospodarsko stanje v Avstriji neprimerno boljše, je delodajalcu v Avstriji pač lažje nameniti ta denar državi. V Sloveniji, kjer več kot 50% podjetij diha na škrge, mora podjetje vsak € dobesedno odtrgati od ust. In tako ni denarja za investicije, ampak samo za preživetje. In če znižamo davke, ni denarja za današnji standard storitev. Razen če malo prevetrimo javni sektor. In še bolj pomembno, ni denarja za obresti.

Torej potrebujemo sveži kapital. Iz prodaje podjetij? Iz finančnega trga? Po 6% obrestih? Kako bomo to vračali? Seveda z boljšim gospodarstvom. Kako ga zagnati? Še posebej, ker tudi v Evropi ne cvetijo rožice. Mogoče bi nam dala denar Evropa po ugodnih obrestih? Seveda lahko, samo v paketu dobimo tudi trojko. Kar ni tako slaba ideja, če bi izbrali manj strogi scenarij kot v Grčiji. Saj na koncu koncev tudi nismo v tako slabem stanji kot Grki. Ali naj razprodamo premoženje? Lahko bi, ampak politika ni enotna. Prodal se bo verjetno samo del.

Torej kaj storiti? Požreti ponos, zaprositi denar za rešitev bank, tako kot Španija, narediti vsaj nekaj reform, slaba banka, kreditirati gospodarstvo. In to s svetlobno hitrostjo. Vska izgubljen mesec nas približuje trojki. Njihove reforme pa bodo bolj boleče kot naše. Z malo sreče se bo gospodarstvo v Evropo v naslednjem letu, dveh dvignilo in ker smo precej izvozno naravnani, bomo tudi mi zajezdili ta val. Seveda je to optimistični scenarij. Zelo. Ampak upanje umre zadnje. In vsak finančnik in doktor bo povedal, da je optimizem pol uspeha k ozdravitvi zdravja ali borznega uspeha.;((

Ah, komot je tudi nova šara, pa še vedno nima nobenega smisla. Deregulacija pomeni tudi to, da boš umrl od onesnaženja zraka. V ZDA so to nekaj časa preizkušali, potem pa sklenili, da en kurec gleda filozofijo prostega trga - in omejili promet.

Jah, regulacija pa poskrbi, da ljudje nimajo zaposlitve in ne morejo preživeti. Ali pa da ljudje plačujejo višje cene zaradi omejene konkurence.

monster-x> Jah, regulacija pa poskrbi, da ljudje nimajo zaposlitve in ne morejo preživeti.

Nisem opazil, da bi imelo kaj dosti skandinavcev težave s preživetjem, kljub temu, da jih imajo Američani praktično za boljševike, ko imajo tako obilno regulirano praktično vse.

monster-x> Ali pa da ljudje plačujejo višje cene zaradi omejene konkurence.

Da je trg učinkovit, je nekje nekdo sanjal. V praksi je trg učinkovit še manj kot plansko gospodarstvo, ker je njegova najbolj stabilna oblika vedno izključno monopol (včasih v obliki oligopola).

Zgodovina sprememb…

monster-x je izjavil:

... ali pa če pogledamo z druge strani. Regulacija in želja po plenjenju s strani politike in elit je izredno zakoreninjena in je prodrla v vse pore življenja in politike. Regulacija po omogoča omejen dostop do dobičkonosnih panog, kjer se lahko okoriščata politika in elite, ki maksimizirata svoje dobičke.

Vska medalja ima dve plati. Ampak moč ima danes velekapital namesto politike.

Kar se pa tiče regulacija, lahko rečemo omejitev. In omejitve veljajo na vseh področjih od biblijskih časov dalje. Veljajo doma za male otroke, v šoli, v službi, v družbi, na cesti v avtu, itd. Če pa ti hočeš gospodarstvo popolnoma deregeulirati, pa si iznašel nekaj novega. Tudi nevarnega. Mislim da Adam Smith tega ni imel v mislih.

arnecan1> Ampak moč ima danes velekapital namesto politike.

Velekapital _je_ politika.

Da je to kdaj bilo na kakršenkoli način ločeno, je le zabloda nekaterih ekonomskih modelov.

Fritz ::

arnecan1 je izjavil:

Mislim da Adam Smith tega ni imel v mislih.
Adam Smith morda ne, Milton Friedman pa zagotovo. Apropos neolib memov, QED...

jype je izjavil:

arnecan1> Ampak moč ima danes velekapital namesto politike.
Velekapital _je_ politika.
Da je to kdaj bilo na kakršenkoli način ločeno, je le zabloda nekaterih ekonomskih modelov.
Vse je na nek način politika. Ampak, če se hočemo iti vsaj približne demokracije, potem velekapital in druge interesne skupine ne smejo prevladovati nad interesom celotne družbe.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

Fritz> Ampak, če se hočemo iti vsaj približne demokracije, potem velekapital in druge interesne skupine ne smejo prevladovati nad interesom celotne družbe.

Zato ima večina razvitih demokracij zakonodajo, ki močno regulira konflikt interesov.

jype je izjavil:

Fritz> Ampak, če se hočemo iti vsaj približne demokracije, potem velekapital in druge interesne skupine ne smejo prevladovati nad interesom celotne družbe.

Zato ima večina razvitih demokracij zakonodajo, ki močno regulira konflikt interesov.

To regulacijo pa najbolj napada, ehm, katera ideologija že? 8-)

Dodatna težava je, da trg nagrajuje ekonomijo obsega. Z velikostjo podjetij/korporacij in njihovim prehajanjem meja držav pa narašča tudi njihova moč, vpliv in sposobnost izogibanja nadzoru. To pa posledično pomeni grožnjo demokratični ureditvi.
A. Einstein

krneki0001 ::

monster-x je izjavil:

V Sloveniji so bolj zafurane državne banke.

Je pa seveda res, da če je nekaj zasebno, da ne more biti zafurano in tudi zasebne banke lahko propadejo, ampak tukaj lastniki izgubijo premoženje, pri državnih pa moramo te izgube pokrivati državljani.

Kdo bo pokrival likvidacijo dveh privat bank (probanka in factor banka)?

V sloveniji izgube lokalnih veljakov pokrivamo državljani. Pa naj si gre za banke ali pa firme.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

Massacra ::

Mr.B je izjavil:

friendbreez

Na žalost imaš probleme ti. Delodajalec je manj obdavčen, zato pa je delojemalec bolj. V Slo.
V recimo Avstriji, pa je glih obratno.

Damn 8-O pa že tolikokrat smo ti pripopali statistiko, ti pa še kar naprej...

monster-x je izjavil:

Naj še enkrat citiram nekega tujega gospodarstvenika v Sloveniji:"Vaš problem niso neto plače, ki so nizke, vaš problem so bruto plače."

Ti pa kar palamudiš tja v 3 dni...daj no :|

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Massacra ()

krneki0001 je izjavil:

Kdo bo pokrival likvidacijo dveh privat bank (probanka in factor banka)?

V sloveniji izgube lokalnih veljakov pokrivamo državljani. Pa naj si gre za banke ali pa firme.

Banke so danes prevelike, da bi padle. Sistem, ki smo ga naredili, se danes suče okoli bank. V ZDA so vložili državni denar v banke. Pa so zelo proti vmešavanju države v gospodarstvo. Celo tako, da so finančne regulacije zelo zelo oslabili. Izgledal je nekako tako

Tudi Avstrijci so lepo na tiho dali državni denar, mislim da Hypo banki (če se ne motim). Francoske in nemške naložbe bančne naložbe v Grčiji rešujemo vsi. Ameriške na Irskem prav tako.

Enostavno ne vidim, kako bomo brez bank splavali iz blata. Vsaj v kratkem času ne. Ne moremo se iti komunizma ali eksperimentov, če celi svet (razen S. Koreje), vključno s Kitajsko tera neko vrsto kapitalizma. Mogoče bo boljše našim vnukom, samo da najdejo neskončen vir enregije.8-O

Torej, resnično ne vem, za kaj toliko čaramo okoli bank. Od Pahorja preko Janše do Bratuškove. Nekaj bo potrebno narediti. Sicer pa, dokler se banke ne bodo očistile slabih naložb, jih tako ali tako ne bomo prodali, tudi za 1 € ne. To verjetno vemo vsi na tem forumu. Ampak za debate o prodaji bo še čas.:)) Prvo jih je potrebno sanirati.

krneki0001 ::

hypo banka na Dunaju je šla v likvidacijo. Avstrija ni dala denarja ker so bile njihove mahinacije vseeno prevelike - 120 miljard so izgubili in je to malo preveč celo za Avstrijo.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

krneki0001 je izjavil:

hypo banka na Dunaju je šla v likvidacijo. Avstrija ni dala denarja ker so bile njihove mahinacije vseeno prevelike - 120 miljard so izgubili in je to malo preveč celo za Avstrijo.

Sem preveril. Imaš prav. Resnično je bil pred kratkim sprejet sklep, da gre v likvidacijo Ampak vseeno je Avstrija metala denar v to banko. So pa izgleda toliko pametni, da so ugotovili, da je vreča zelo velika in se ne splača vanjo več metati denarja. Imajo Avstrijci še ogromno bank, ki tudi niso v rožnatem stanju. Mogoče pa bodo rajši jim dali kakšen odpustek, kot pa Hypo bank.

Ampak vseeno so vanjo zmetali kar nekaj denarja. Citat iz Financ: Z odobritvijo tega načrta se zaključuje eden od najdaljših primerov državne pomoči v bančnem sektorju od začetka finančne krize. Hypo Group Alpe Adria je prvi znesek pomoči od Avstrije prejela že decembra 2008. Od takrat je bilo v podporo banki sprejetih več ukrepov pomoči iz javnih sredstev. Skupno je Hypo Group Alpe Adria prejela 2,85 milijarde evrov kapitala ali kapitalskih jamstev, 300 milijonov evrov jamstev za sredstva in 1,35 milijarde evrov jamstev za refinanciranje.

Hayabusa ::

Avstrija ni dala denarja ker so bile njihove mahinacije vseeno prevelike

Ni bilo ravno tako:
http://www.reuters.com/article/2013/09/...

arnecan1 je izjavil:

Torej, resnično ne vem, za kaj toliko čaramo okoli bank. Od Pahorja preko Janše do Bratuškove. Nekaj bo potrebno narediti. Sicer pa, dokler se banke ne bodo očistile slabih naložb, jih tako ali tako ne bomo prodali, tudi za 1 € ne. To verjetno vemo vsi na tem forumu. Ampak za debate o prodaji bo še čas.:)) Prvo jih je potrebno sanirati.

Prvo bo potrebno spremeniti miselnost in način delovanja sistema, tudi tako, da bomo uvedli več regulacije in po možnosti transparentno in bolj demokratično državo. Še vedno obstajajo zelo močni interesi proti temu in tega ne bo zmogla Slovenija sama temveč prejkone EU in potemtakem Slovenija kot del nje. Seveda pa to zahteva mobilizacijo večine ljudi v tej smeri. Le polnjenje bančnih brezen v času, ko Lovšeti in Dibeliusi še naprej vodijo svojo igro, ne bo pomagalo. Predvsem zato ne, ker stabilizacija razmer škoduje njihovim interesom in bodo to spodkopavali.
A. Einstein

Hayabusa ::

Poglej si kako stoji ureditev zdravstvenega sektorja, zadnje spremembe so bile 2008, tu so šele močni lobiji zadaj.

Hayabusa je izjavil:

Poglej si kako stoji ureditev zdravstvenega sektorja, zadnje spremembe so bile 2008, tu so šele močni lobiji zadaj.

Vsepovsod so (brez želje, da bi zvenel kot conspiracy looney). Brez sprememb v smeri onemogočanja vpliva interesnih skupin (transparentnost, odgovornost, delujoča pravna država) se bomo težko premaknili naprej.
A. Einstein

Matako ::

Kandidat za Dafuq dneva:
Osebno sem še danes prepričan, da Adria Airways ni tukaj zato, da dela dobiček. Obstaja zato, da se ljudje lahko vozimo.

http://www.finance.si/8349920/Cvetke-s-...

... nakar nadaljuje s primeri neprofitnih ustanov in zavodov, če prav razumem. Samo kaj AA res spada mednje (pravni status)? In od kdaj?
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Matako ()

Ej! Jaz se z njim strinjam!

Tudi Microsoft ni tukaj zato, da dela dobiček, ampak zato, da imajo psihoterapevti dovolj dela, da ne trpijo pomanjkanja!

Vse je del reptilijanskega, uh, ne, božjega! Božjega načrta!

Matako> ... nakar nadaljuje s primeri neprofitnih ustanov in zavodov, če prav razumem. Samo kaj AA res spada mednje (pravni status)? In od kdaj?

Glej, sine, v Sloveniji bodo AA vedno imele poseben status, ker je alkoholizem tako značilen za naše trpeče ljudstvo.

Zgodovina sprememb…

Gregor P ::

Koliko si pa ti že star, da že praktično kar vsakega naslavljaš s "sine"? Si imel kakšno okroglo obletnico mogoče (70, 80, 90 let)?:|
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

arnecan1
:: včeraj, 20:08:55citiraj
predlagaj izbris
#
Mr.B je včeraj ob 19:48:26 izjavil:
friendbreez

Približno enake so. Samo problem je, da so enake odstotkovno. Glede na to, da je gospodarsko stanje v Avstriji neprimerno boljše, je delodajalcu v Avstriji pač lažje nameniti ta denar državi.

Posipanje s pepelom, bla bla bla. Ne vem zakaj je to veljalo tudi pred letom 2008 ?
««
180 / 279
»»