» »

Vlada 2013

Vlada 2013

Temo vidijo: vsi
««
64 / 279
»»

Ramon dekers ::

No ja, tudi če gre za židovsko teorijo zarote lahko rečem, da so tu še vseeno države, ki jim gre dobro oziroma vse bolje aka Brazilija, Kitajska, Kanada, Avstralija.

Pa zopet si pozabil da gre Nemčiji in Avstriji prekleto dobro, ki sta mimogrede tudi v EU. Islandija pa se je prav tako izvila iz recesije.

Ne moreš pa enostavno pričakovati, da bo med in mleko po celem svetu. Sicer pa če izpostaviva Slovenijo, je le ta imela idealno priložnost saj leži na strateškem položaju, uspeli pa nismo modernirati niti železnic kaj šele da bi naredili kaj v turizmu. Koliko časa bo trajalo, da se zadeve stabilizirajo nevem, lahko da bo tekla tudi kri med levimi in desnimi, ampak roko na srce so tisti, ki so brez dela siti že vsega. Pa sploh nevem če gre ne gre tu tudi za (ne)zaposlene v zasebnem sektorju vs javni upravi. Ker roko na srce takšno nesorazmerje plač ni realno.

Zgodovina sprememb…

dronyx ::

Za Kitajsko nisem čisto prepričan, kaj se skriva "pod pokrovom motorja". Zadnjič sem gledal nek skoraj surrealistični dokumentarec, ki je prikazoval "Kitajska mesta duhov". Oni gradijo kot utrgani stanovanjska naselja in trgovinske centre, ki pa ostajajo prazni, saj si prebivalci vsega tega ne morejo privoščiti. Zakaj pa potem gradijo? Ker je tako ukazala partija, ki dela letne načrte kar se tiče rasti BDP. In glej čudo ekonomije, tudi prazna stanovanja se štejejo v BDP! Ampak to je seveda popolna norost, ki se slej ko prej sesuje kot hiša iz kart. In Kitajska bi znala biti naslednji Lehman Brothers, ko bo spet prehlajen cel svet.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dronyx ()

LeQuack ::

Najbolj smešno mi je, ko so nekateri naši ekonomisti napovedovali gospodarski propad ZDA, pa je ravno obratno, in mi propadamo, medtem ko oni lepo z kako vojno ali dve uspešno gredo iz krize.
Quack !

Isotropic ::

oni so prisli ven iz krize z zadolzevanjem

Za Kitajsko nisem čisto prepričan, kaj se skriva "pod pokrovom motorja". Zadnjič sem gledal nek skoraj surrealistični dokumentarec, ki je prikazoval "Kitajska mesta duhov"

Ma sem tudi sam to bral. Ja, oni bi radi zagnali notranjo potrošnjo pa jim nekako ne gre saj je standard za nakup nepremičninen še vedno prenizek. Kakorkoli, zaenkrat jim tečejo zadeve, če jim pa dela začne primankovati še posebno ko bodo tuje korporacije začele (če) odhajati v tujino bo pa hudič za takšno številko ljudi. Sem pa bral kako v ZDA. korporacije pokupijo vize, jih dajo IT - jevcem iz Kitajske, Indije, ko jim pa le ta poteče odidejo nazaj v matično državo ZDA pa jih outsourc-a. Na tak način so korporacije site saj imajo poceni delovno silo kitajci pa denar in know - how. Kako dolgo bo to teklo nevem. Je pa dejstvo da vsak imperij propade, tudi rimljani so bili v tistem času top, tudi tehnološko pa so odšli v srednji vek.

Moje mnenje je, da bi se morali ozirati po novi zelandiji. 40% gdp-ja ustvari turizem.

Najbolj smešno mi je, ko so nekateri naši ekonomisti napovedovali gospodarski propad ZDA, pa je ravno obratno, in mi propadamo, medtem ko oni lepo z kako vojno ali dve uspešno gredo iz krize.

Kako dolgo še?

Ramon dekers je izjavil:

Pa sploh nevem če gre ne gre tu tudi za (ne)zaposlene v zasebnem sektorju vs javni upravi. Ker roko na srce takšno nesorazmerje plač ni realno.

Ta spor je zavestno sproducirala politika, da odvrnejo fokus od bistvenih problemov, raja pa temu seveda z veseljem naseda.

Kar se tiče plač moraš gledati konkretne primere, ne pa nekega povprečja. Ko se je še zaposlovalo v javnem sektorju vem za par primerov, ko niso mogli verjeti, ko so jim povedali, kakšno plačo bodo imeli, če bodo seveda sprejeti. Večina pač pričakuje, da so plače v javnem sektorju bajne, ker so slišali, da direktorji zdravstvenih domov vlečejo po 10.000 € neto.

S srednjo šolo si v Virantovem 20 do 25 plačnem razredu, kar je nekje 600 do 700 € neto. Se ti zdi to veliko? S tem denarjem mnogi ne morejo preživeti brez pomoči staršev ali sorodnikov, sploh če imajo otroke.

Če se zaposliš s fakultetno izobrazbo si na začetku nekje v 30 plačnem razredu, torej okrog 750 do 850 €. Ker napredovanj ni, boš v tem razredu zanesljivo še naslednje desetletje. Je to veliko? Se za ta denar splača študirat? Ne me jebat!

Res pa je, da razni sekretarji in politični nameščenci zaslužijo lahko tudi krepko čez 2000 € neto, samo to je dejansko plača nižjega managmenta v kakšnem Petrolu (razni šefi oddelkov) in v podobnih državnih firmah.

Isotropic je izjavil:

oni so prisli ven iz krize z zadolzevanjem

Ha, ha, ZDA lahko same tiskajo potreben denar in ga potem nam posojajo po 6% obrestni meri. FED ustvarja denar iz nič, ker je to njihov Topčider! :D

Zgodovina sprememb…

Ramon dekers je izjavil:

Kako dolgo še?

Dokler imajo vojaško premoč lahko v nedogled.
Quack !

Kar se tiče plač moraš gledati konkretne primere, ne pa nekega povprečja. Ko se je še zaposlovalo v javnem sektorju vem za par primerov, ko niso mogli verjeti, ko so jim povedali, kakšno plačo bodo imeli, če bodo seveda sprejeti. Večina pač pričakuje, da so plače v javnem sektorju bajne, ker so slišali, da direktorji zdravstvenih domov vlečejo po 10.000 € neto.

S srednjo šolo si v Virantovem 20 do 25 plačnem razredu, kar je nekje 600 do 700 € neto. Se ti zdi to veliko? S tem denarjem mnogi ne morejo preživeti brez pomoči staršev ali sorodnikov, sploh če imajo otroke.

Ne, da so plače bajne, ampak poglej si ti to, učiteljica s faksom dobi 800 - 1000€ da ne omnenjamo tega kdaj konča, koliko prostih dni ima. Policist na drugi strani pa je v diametralnem razmerju, pa kljub temu, da ima faks. Šolniki so najbolj problematični v tem segmentu.

Sicer pa 600 - 700 je veliko. Samo daj razpis za takšno plačo pa boš videl koliko prijav boš dobil.

Če se zaposliš s fakultetno izobrazbo si na začetku nekje v 30 plačnem razredu, torej okrog 750 do 850 €. Ker napredovanj ni, boš v tem razredu zanesljivo še naslednje desetletje. Je to veliko? Se za ta denar splača študirat? Ne me jebat!

Glede na čas v katerem smo dovolj. Poglej z druge strani, če imaš backup staršev lahko s tem denarjem privarčuješ v letu ali dveh dovolj da spokaš v tujino, če si sposoben.

Res pa je, da razni sekretarji in politični nameščenci zaslužijo lahko tudi krepko čez 2000 € neto, samo to je dejansko plača nižjega managmenta v kakšnem Petrolu (razni šefi oddelkov) in v podobnih državnih firmah.

Pusti to, tja prideš samo po vezah.

Dokler imajo vojaško premoč lahko v nedogled.

Leta 29 so bili na kolenih. Tudi če imajo vojaško premoč to niti ne pomeni, da narod dejansko dobro živi tam. Koliko pa je dejansko srednjega sloja še ostalo, kdo si lahko privošči hišo, zdravstveno zavarovanje...

Zgodovina sprememb…

>Sicer pa 600 - 700 je veliko. Samo daj razpis za takšno plačo pa boš videl koliko prijav boš dobil.

Če se ne motim je minimalna plača pri nas okrog 590 €, tako da je to praktično na robu minimalne plače in manj po zakonu ne moreš zaslužit (to ni kader z osnovno šolo, tako kot je na minimalcu v gospodarstvu - v javnem sektorju je skoraj na minimalcu kader s srednjo šolo!).

Je pa seveda res, da če objaviš razpis za tako mesto ob 120.000 brezposelnih, dobiš vsaj nekaj sto ali celo tisoč prijav. Samo ali je to res mirodajno? Zakaj za vraga potem ne bi za vsako delovno mesto objavili razpisa tako, da je izbran tisti, ki bi delal za najmanj denarja? Sem prepričan, da bi bila potem najnižja ponudba ne pri 590 €, ampak prej pri kakšnih 200 €. Samo plača je nenazadnje tudi motivacijski momement in tako razmišljanje seveda ne funkcionira v praksi. Pri nas pa bi verjetno! :D

>Policist na drugi strani pa je v diametralnem razmerju, pa kljub temu, da ima faks.

Kakor vem večina navadnih policistov nima faksa, ampak srednjo šolo. Imajo pa glede na ostal podoben kader kar se plač tiče eno veliko prednost in sicer da dobivajo k plači razne dodatke za stalnost, pripravljenost na domu, nočne, praznične nedeljske nadure itd. Skratka oni si na tak način kljub vsemu plačo lahko precej popravijo, medtem ko večina drugih o tem lahko samo sanja. Je pa res, da marsikdo ne bi rad delal še ob nedeljah in praznikih.

Zgodovina sprememb…

trololo2 ::

Cena virantovanja se že kaže. 1-2% višji DDV in nekakšen progresiven davek na bruto plače. Za začetek. Realno bo to prineslo en drobižek, neglede na to kako nepravičen bo tisti progresivni davek. Sledijo še drugi davki.

Hudo vas more peči tiste ki ste ga volili, bo dobra lekcija za naslednje volitve in instant stranke ki bojo prišle z njimi.

Je pa seveda res, da če objaviš razpis za tako mesto ob 120.000 brezposelnih, dobiš vsaj nekaj sto ali celo tisoč prijav. Samo ali je to res mirodajno? Zakaj za vraga potem ne bi za vsako delovno mesto objavili razpisa tako, da je izbran tisti, ki bi delal za najmanj denarja? Sem prepričan, da bi bila potem najnižja ponudba ne pri 590 €, ampak prej pri kakšnih 200 €. Samo plača je nenazadnje tudi motivacijski momement in tako razmišljanje seveda ne funkcionira v praksi. Pri nas pa bi verjetno!

Me veseli, da trezno razmišljaš. Ko se je kriza začela so bile na tem forumu debate, da so pravniki, ekonomist krivi za krizo in da nam primankuje inžinirjev in da bodo samo in samo inžinirji rešili krizo. No, sedaj vidimo, da temu ni tako.

Kakor vem večina navadnih policistov nima faksa, ampak srednjo šolo. Imajo pa glede na ostal podoben kader kar se plač tiče eno veliko prednost in sicer da dobivajo k plači razne dodatke za stalnost, pripravljenost na domu, nočne, praznične nedeljske nadure itd. Skratka oni si na tak način kljub vsemu plačo lahko precej popravijo, medtem ko večina drugih o tem lahko samo sanja. Je pa res, da marsikdo ne bi rad delal še ob nedeljah in praznikih.

Imaš verjetno prav, sem izpustil ta dejavnik in bil preveč pristranski saj jih poznam kar nekaj s fakultetami, ki stalno jamrajo, da dobijo 700-800.

Ob zadnjih napovedanih ukrepih tudi ne razumem, zakaj bi dodatno obdavčili delavske plače pri 700 €, na drugi strani pa povsem pri miru pustili upokojence, ker je pač Desus član koalicije? Če bi pa javni sektor imel svojo politično stranko v vladi bi pa njih pustili pri miru ali kako?

Koliko ljudi pri nas se je upokojili pri 50 letih in danes vlečejo po 1000 € ali še več pokojninein se vsemu skupaj lahko samo smejejo!

bluefish ::

Jah, bi bilo fino, ko bi končno dobili cifro teh famoznih upokojencev.
Kako leto ali dve nazaj je bila v enem od časopisov lepo objavljena tabela z deležem plač glede na njih višino, o pokojninah do sedaj še nič. Ali pač?

Glede na to da hočejo zvišati DDV za vsaj 2%, ki dejansko pomeni davek na neto plače, poleg tega pa še dodatno uvesti progresiven davek tam okoli 5%, če ne več, prav tako na neto plače, je realno pričakovati, da bodo s tem posegom vsakemu delavnemu prebivalcu efektivno znižali neto plačo za okoli 7-10%.

Ne vem sicer koliko kdo zasluži, ampak 10% znižanje plače se meni zdi ogromno, kar tako malo za hec, sploh ker ta ukrep imenujejo ponoven zagon gospodarstva. To je kvečjemu ponoven udarec gospodarstvu. Poleg tega je treba vedeti tudi, da ob zvišanju DDV-ja bodo šli izdelki gor več kot samo 2%, ker je treba naresti cene okrogle in zaokrožiti navzgor. Sindikati pa bodo ob tem ukrepu lepo tiho kot miške.
Quack !

Če se ne motim država nameni iz proračuna za krpanje pokojninske blagajne že 1.5 MRD evrov! Ampak pozor, to so samo sredstva, ki jih zmanjka v pokojninski blagajni, da se lahko pokojnine sploh izplačujejo v sedanji višini.

Za primerjavo, kako velika je ta številka, gre za plače celotnega javnega sektorja letno če se ne motim okrog 3.5 MRD evrov, pri čemer so plače seveda bruto zneski, pokojnine pa neto. In plače javnega sektorja omogočajo delovanje celotnega zdravstva, šolstva, delovanje države, lokalna samouprava itd. Na drugi strani pa pol tega zneska samo za transfer v pokojninsko blagajno, ki je nedotakljiva, ker imamo pri nas stranko upokojencev, ki je vedno v vladi.

dronyx je izjavil:

Če se ne motim država nameni iz proračuna za krpanje pokojninske blagajne že 1.5 MRD evrov! Ampak pozor, to so samo sredstva, ki jih zmanjka v pokojninski blagajni, da se lahko pokojnine sploh izplačujejo v sedanji višini.

Za primerjavo, kako velika je ta številka, gre za plače celotnega javnega sektorja letno če se ne motim okrog 3.5 MRD evrov, pri čemer so plače seveda bruto zneski, pokojnine pa neto. In plače javnega sektorja omogočajo delovanje celotnega zdravstva, šolstva, delovanje države, lokalna samouprava itd. Na drugi strani pa pol tega zneska samo za transfer v pokojninsko blagajno, ki je nedotakljiva, ker imamo pri nas stranko upokojencev, ki je vedno v vladi.

Slovenija je raj za nedelavne ali kako?
Quack !

bluefish ::

dronyx je izjavil:

Žal nas predvsem tepe razmerje zaposleni/upokojenci.

@LeQuack: Če bi imeli lastno valuto bi jo devalvirali in bi dosegli praktično enako, samo da je tisti način pač nekako bolj sprejemljiv. Dejstvo je, da nam mora standard pasti za kakšnih 20%.

LeQuack je izjavil:

Slovenija je raj za nedelavne ali kako?

Ne bi tako rekel. Večina upokojencev dejansko živi slabo, ampak kaj pa zaposleni na minimalcu, ki morajo preživljati še otroke? Lažje upokojenec živi s 600 € sebe, kot zaposleni s tem denarjem še dva otroka. Kaj šele tisti, ki pa sploh nimajo služb.

Sem pa pred časom srečal bivšega sodelavca, ki se je upokojil in sem ga vprašal, zakaj je šel tako hitro v penzijo (bili še pred ZUJF-om), ker so pokojnine itak nikakršne? Pa se je zasmejal in mi dejal, da on dobi več pokojnine kot jaz in moji sodelavci plače!

Zgodovina sprememb…

dronyx je izjavil:

@LeQuack: Če bi imeli lastno valuto bi jo devalvirali in bi dosegli praktično enako, samo da je tisti način pač nekako bolj sprejemljiv. Dejstvo je, da nam mora standard pasti za kakšnih 20%.

No sreča tega, da smo v EU in nimamo svoje valute je v tem, da lahko še vedno v Nemčiji in Avstriji kupujemo po 19% davku.
Quack !

Mr.B ::

dronyx, devalvacija je kao humani način da vse razrede lepo znižaš. Ergo, samo kaj ko je cena bencina še vedno v €, pa pri 30% samozadostnosti hrane, bo le ta tudi v €. Hm ni rešitev v tem da devalviraš, če nimaš ničesar s katerim bi lahko pokrival razliko, ergo hrano, goriva, itd... slovenija dejansko razen trgovin nima več, od koder bi denar ustvarjala.
Dlje ko boste plačevali influencerjem za čustveno stanje,
slabše bo za ukjince in posledično tudi Evropo.
Vseeno je včasih potrebno pogledati stanje na terena.

trololo2 ::

Našega "reševanja problemov" imajo zgleda dovolj tudi v Bruslju/ECB. Nemara se povabijo kar sami.

Mufasa ::

Virant je pa novi sls...paktira z slabimi in potem še z slabšimi...kamuflira se za libertarca (to je pobral od lds early 90s) in požre prav vse svoje obljube. Priznam in sram me je da sem ga volil.
"Es ist nicht genug, zu wissen, man muss auch anwenden;
es ist nicht genug, zu wollen, man muss auch tun."
- Johann Wolfgang von Goethe

Če bi devalvirali valuto bi lahko povečali izvoz, ker bi bila cena naše valute tako nižja.

slovenija dejansko razen trgovin nima več, od koder bi denar ustvarjala.

Imela bi lahko samo turizem.

Mufasa ::

Še dobro da sem spizdil iz Slovenistana ravno pravi čas da me zaradi tega ne boli denarnica preveč.
"Es ist nicht genug, zu wissen, man muss auch anwenden;
es ist nicht genug, zu wollen, man muss auch tun."
- Johann Wolfgang von Goethe

Mi z evrom nimamo kaj devalvirati, ker monetarno politiko vodi ECB (Evropska centralna banka). Ostane tako višanje davkov, ampak s tem pa postajamo še bolj nekonkurenčni, kar je ravno glavni problem gospodarstva. Recimo ko smo imeli tolar je stala kava 0,5 EUR, prenočišče pol manj kot sedaj... S stališča turizma smo bili bistveno bolj konkurenčni, saj smo bili za tujce poceni. Ampak to je evro obrnil na glavo. To je dejansko začaran krog in čim prej demontirajo monetarno unijo, bolje bo za večino držav, ki so se sedaj ujele v past.

Zgodovina sprememb…

S stališča turizma smo bili bistveno bolj konkurenčni, saj smo bili za tujce poceni.

This!

Ampak ali ti resno misliš, da ob tolarju nebi vsega zafurali. Samo poglej si Madžarsko kako v podnu je.

Pokojnine so pa tako hudičevo neusklajene da glava peče. Fino bi bilo videti kakšno razmerje, koliko borcev prijema določene rente, bonificirani delavci etc. Kaj bo z novimi upokojenci pa raje ne bi, če bodo pokojnine sploh dočakali.

Zgodovina sprememb…

Torej je edina rešitev za poštene ljudi samo še izselitev? Žalostno.
Quack !

>Ampak ali ti resno misliš, da ob tolarju nebi vsega zafurali.

Če ne bi bili del evro cone si upam trditi, da naše banke ne bi imele tako lahkega dostopa do kapitalskih trgov in bi v večjem delu odpadla nora lastniška konsolidacija, ki je pomenila praktično kolaps gospodarstva. Pustili bi, da Union kupijo Belgijci, Pivovarno Laško, banke ... Zadeva bi se lahko odvila povsem drugače.

Pri nas ni glavni problem javni sektor, kot se skuša prikazati, ampak je glavni problem v gospodarstvu. Lastniška konsolidacija je z drugimi besedami pomenila, da so se firme izčrpavale zato, da so lahko novi lastniki v rokih servisirali dolgove za prevzem teh istih firm. Samo finančna kriza je pa te sanje v hipu razblinila. Pa sploh vprašanje, če bi se tudi brez krize to izšlo. Po moje ne.

Zanimivo bo za videti, če nas bo po vsej tej kalvariji še EU kaznovala zaradi "strukturnih neravnovesji" v višini nekaj % BDP. Kazen se pa verjetno vplača v Bruseljsko blagajno in se bodo EU poslanci lahko na ta račun še malo omastili ter si morda spet dvignili plače in ostale bonuse.

Ne bi se čudil, če bomo mi prvi, ki bomo zapustili v prvem koraku monetarno unijo, potem pa še EU.

Zgodovina sprememb…

Če ne bi bili del evro cone si upam trditi, da naše banke ne bi imele tako lahkega dostopa do kapitalskih trgov in bi v večjem delu odpadla nora lastniška konsolidacija, ki je pomenila praktično kolaps gospodarstva. Pustili bi, da Union kupijo Belgijci, Pivovarno Laško, banke ... Zadeva bi se lahko odvila povsem drugače.

A sedaj je pa evro cona kriva. Se pravi mi želiš povedati, da bi ljudje tipa Bine, Hilda, Zidar ravnali drugače kot so? Ker dejstvo je da se je tudi gradilo kot se je. Kot druga stvar pa poglej kako se je gradilo.

Če ti ponazorim kako Slovenija deluje:
- želimo imeti vse po regelcih a hkrati je zraven ogromno (prikrite) korupcije
- Vegrad je bil izbran kot najcenejši izvajalec pri Celovških dvorih in pričakovano je tudi kvaliteta le teh takšna kot jo je izvedel izvajalec, kdo bo ta stanovanja kupil ne ve nihče, verjetno pa bodo dana "revežem"
- da ne omenjamo kako se je material vozil Simoni Dimic
- zakonodajo imamo spisano v nulo a je nihče ne jebe
- sodni postopki se vlečejo kot kača enako kot upravni postopki

Moje mnenje je da tole še ne bo konec vsaj 10 let, če sploh kdaj bo. Sam vidim, da naše fakultete in diplome v tujini so priznane tako, da tisti ki imajo izobrazbo naj čim hitreje zapustijo državo, dokler so še mladi.

Zgodovina sprememb…

Massacra ::

dronyx je izjavil:

Mi z evrom nimamo kaj devalvirati, ker monetarno politiko vodi ECB (Evropska centralna banka). Ostane tako višanje davkov, ampak s tem pa postajamo še bolj nekonkurenčni, kar je ravno glavni problem gospodarstva. Recimo ko smo imeli tolar je stala kava 0,5 EUR, prenočišče pol manj kot sedaj... S stališča turizma smo bili bistveno bolj konkurenčni, saj smo bili za tujce poceni. Ampak to je evro obrnil na glavo. To je dejansko začaran krog in čim prej demontirajo monetarno unijo, bolje bo za večino držav, ki so se sedaj ujele v past.

Dvigovanje davkov je en od ukrepov, ki ga zagovarja/svetuje tudi EU oz. EB.

Sicer pa: ta debata, dolga že 70 strani se vrti v glavnem okrog enega kolosalnega dejstva: lopovi in psihopati so se zlizali z poliko, ki je v večini ravno takšna, in oboji so zlorabili vse temeljne moralno-družbene norme, da so si (poskušali) nakopati bogatstvo.

Rešitev za Slovenijo je, da se to, 20 letno politiko in z njo zlizane lopove "odstrani", da vajeti videnja države orevzamejo osebe vredne zaupanja in integritete (Cerar in podobni).
Poleg tega pa mora sodstvo prevzeti poglavitno vlogo "čistilca" naše družbe v naslednjih letih!

> Se pravi mi želiš povedati, da bi ljudje tipa Bine, Hilda, Zidar ravnali drugače kot so?

Če banke ne bi imele nekaj milijard evrov viška denarja bi verjetno zelo težko Kordežu na telefonski klic posodili 350 milijonov evrov, se ti ne zdi? Jaz bi imel tudi vilo za milijon evrov, samo kaj, ko mi banka noče posodit tega denarja, tako da tu je že avtomatično vgrajen korekcijski faktor, ki mi preprečuje, da bi počel neumnosti.

Rešitev za Slovenijo je, da se to, 20 letno politiko in z njo zlizane lopove "odstrani", da vajeti videnja države orevzamejo osebe vredne zaupanja in integritete (Cerar in podobni).
Poleg tega pa mora sodstvo prevzeti poglavitno vlogo "čistilca" naše družbe v naslednjih letih!

Eh se ne spomniš kaj je bilo z Krambergerjem? To kar govoriš je preprosto utopija.

Če banke ne bi imele nekaj milijard evrov viška denarja bi verjetno zelo težko Kordežu na telefonski klic posodili 350 milijonov evrov, se ti ne zdi? Jaz bi imel tudi vilo za milijon evrov, samo kaj, ko mi banka noče posodit tega denarja, tako da tu je že avtomatično vgrajen korekcijski faktor, ki mi preprečuje, da bi počel neumnosti.

Kako je ratalo to madžarom? Saj madžari imajo furinte in ne ECB pa so še na slabšem kot mi. Načeloma je pa to slaba farsa. Zakaj? Ker bi Vegrad in SCT še naprej delali kot so delali, torej slabo. Pač bi šlo za manjše vložke.

>Rešitev za Slovenijo je, da se to, 20 letno politiko in z njo zlizane lopove "odstrani", da vajeti videnja države orevzamejo osebe vredne zaupanja in integritete (Cerar in podobni).

Do takih zaključkov so ljudje v zgodovini prišli že večkrat in vedno se je končalo zelo podobno. Nihče namreč ni hotel oditi prostovoljno...:))

Ni isto droxy, sodišča so začela delati bolj kot kadarkoli prej! In zgodila se je ulica 2012. In nadaljuje se v 2013! Pa še bi se našlo.

Upam da si se malo pošalil s teorijo "20 letnega stopicanja na mestu, lajanja psov in karavan, ki nadaljujejo po svoje,"

In zgodila se je ulica 2012

Ne se ni. Na ulico so šli penzjonerji in tisti z javne uprave. Ne(zaposleni) še ne, ALAS.

>Zakaj? Ker bi Vegrad in SCT še naprej delali kot so delali, torej slabo.

Če pogledaš situacijo pri nas, večina firm in bank v večinski tuji lasti zelo solidno posluje. Zakaj? Ker gre očitno za odgovorne lastnike, ki vedo, kako se upravlja podjetja. Mi preprosto na kapitalizem nismo bili pripravljeni, sploh pa je bila po moje narejena ena največjih napak ravno v tem, da smo (morda namerno) paralizirali še pravosodni sistem, da je lahko tranzicija potekala tako kot je - zamenjava absolutne politične moči za absolutno ekonomsko moč, kjer so bila dovoljena vsa, tudi najbolj umazana sredstva.

Zgodovina sprememb…

vostok_1 ::

LeQuack je izjavil:

Kinda, ja. Vsi, ki imajo kaj za pokazat bolj ali manj poslujejo z tujino. Na našem trgu uspevajo le še trgovine za rajo.
Firme, ki pa poslujejo z tujino ostajajo pri nas pomojem bolj zaradi inercije kot kaj drugega.

Res je žalostno, ko se vsak prodor na trg skuša zatreti v kali.
Še dobro, da živim v malo bogatejšem delu Slovenistana. Pojma nimam kaj bi počel v Mariboru.

Glede davkov. Tko bom povedal, odkadar sem lahko na Steamu začel kupovat igre po res nizkih cenah sem zmetal vanj en kup denarja še za celo desetletje nazaj. V nasprotnem primeru, bi pač opustil to dejavnost. Vsaj jaz delujem tako, če je nekaj dovolj nizko si rečem, da bom plačal pa mel mirno vest. Ko pa moreš večino svojega trdo prisluženega dela dat državi (ki ga povrh vsega še zmeče stran) išče človek vse možne načine, kako čim bolj obiti sistem (po legalni poti seveda). Sem pa videl tudi mnogo na črno.

Logično jaz ne zahtevam vseh javnih storitev v obsegu kot so sedaj.

Glede šolstva. Po starem programu je bilo sicer veliko plačevat tistih 1,5k€ na letnik. 3 letni bolonjc je dosti bolj sprejemljiv. In mislim, da teh 4500€+stroški so še sprejemljivi kot investicija vase (imo je šlostvo še precenjeno...namreč vsi, ki jih poznam in so kej jim je bila šola kvečjemu dopolnilo in nikakor ne glavna karta).
Da o slovenskem šolstvu niti ne govorim. Koliko študentov mislite, da dejansko izkoristi svojo izobrazbo? Zelo malo. Veliko jih kljub faksu nadaljuje podobno kot, če bi zgolj končali srednjo...
Jype recimo (pa seveda vsi, ki plačujemo davke)...ti zmečeš toliko denarja stran v zablodi, da je slovenija izredno izobražena dežela. Spoznaj nekaj splošne populacije študentov in boš videl, da ti bo bilo žal denarja zanj. Človek ne bo prinesel nobene dodane vrednosti a izobrazil si ga prav tako.
Selekcija v SLO visokem šolstvu bi morala biti. Slišal sem statistiko (iz druge roke sicer), da že vsak drugi mladostnik v SLO je ali bo študiral. Če je to res, pol tistih par priznanj, ki jih tu pa tam dobimo je posmega vredno. Pa močno dvomim, da naše šolstvo sproducira tiste mlade upe in strokovnjake, ki se jih opeva v medijih. Šolstvo v Sloveniji je for the most part, a big joke.

Ramon dekers je izjavil:

In zgodila se je ulica 2012

Ne se ni. Na ulico so šli penzjonerji in tisti z javne uprave. Ne(zaposleni) še ne, ALAS.

Ti spet po svoje krojiš "zgodovino". Saj (zate) je vseeno

Iz visokega šolstva smo pri nas naredili en velik joke in škoda vsakega centa, ki se ga zmeče v to tiskarno ničvrednih papirjev. S tem, ko so uvedli plačilo na glavo študenta so seveda stimulirali fakultete, da vsak izdela in vsi vljudno vabljeni. To je pa traparija, ki si jo redko kdo upa privoščiti. Sploh me je pa nasmejal nek profesor mislim da elektro faksa, ki je za nek časopis izjavil, da za njihove študente ni bojazni in da bodo dobili službe v tujini. Ja frajer, zakaj pa ti misliš da bi bilo slovenskemu davkoplačevalcu v interesu, da plačuje šolanje kadru, ki bo potem delal za Siemens, General electric ali ABB? ;((

Zgodovina sprememb…

vostok_1 ::

dronyx je izjavil:

Iz visokega šolstva smo pri nas naredili en velik joke in škoda vsakega centa, ki se ga zmeče v to tiskarno ničvrednih papirjev. S tem, ko so uvedli plačilo na glavo študenta so seveda stimulirali fakultete, da vsak izdela in vsi vljudno vabljeni. To je pa traparija, ki si jo redko kdo upa privoščiti. Sploh me je pa nasmejal nek profesor mislim da elektro faksa, ki je za nek časopis izjavil, da za njihove študente ni bojazni in da bodo dobili službe v tujini. Ja frajer, zakaj pa ti misliš da bi bilo slovenskemu davkoplačevalcu v interesu, da plačuje šolanje kadru, ki bo potem delal za Siemens, General electric ali ABB? ;((

Če ni to en velik perverzen štos pol nevem kaj je.

Karaya 52 ::

LeQuack je izjavil:

Sem danes govoril z vecimi zaposlenimi v privatnem sektorju (katere edino cenim) in vsem pritisk naraste ob omembi novih davkov na neto place. Pomoje si Ourselves koplje grob, ljudje v proizvodnji morajo preziveti druzine, ona pa jih ropa z novimi davki, zato da se v javnem sektorju nic nebi spremenilo. Elastika je dosegla svoj maksimum in upam da se Ourselves tega zaveda, ce hoce dobro tej drzavi. Na ulicah ne bodo radikalci in Diorovke iz javnega sektorja ampak navadni ljudje, ki morajo zvecer nekaj postaviti na mizo. Je ni vlade ki bi to prezivela in ga ni medija, ki bi prezivel branjenje te vlade.

Zgodovina sprememb…

jernejl ::

dronyx je izjavil:

Sploh me je pa nasmejal nek profesor mislim da elektro faksa, ki je za nek časopis izjavil, da za njihove študente ni bojazni in da bodo dobili službe v tujini. Ja frajer, zakaj pa ti misliš da bi bilo slovenskemu davkoplačevalcu v interesu, da plačuje šolanje kadru, ki bo potem delal za Siemens, General electric ali ABB? ;((

"Težava" je v tem, da smo socialna država. Pri nas je (v primerjavi s tujino) zelo dobro poskrbljeno za otroke, mladino, študente. Od brezplačnih vrtcev, šol, fakultet, do brezplačne in subvencionirane prehrane, štipendij, ugodnih študentskih domov in brezplačnega zdravstvenega zavarovanja. Vendar ta servis ni poceni. Ko se taki ljudje zaposlijo, so njihove plače bolj obremenjene (nižje) in takrat niso več pripravljeni financirati teh ugodnosti naslednjim generacijam ter odidejo v tujino.

Na drugi strani so države, kjer je nivo omenjenih pravic manjši kot pri nas, so pa lahko zato plače manj obremenjene (višje).
Končni efekt je ta, da se ljudje pri nas izšolajo, nato pa odidejo tja ustvarjat dodano vrednost.
Na srečo je delež takih še zmeraj majhen, a število tistih, ki odidejo v tujino, se iz leta v leto povečuje.

Sociala je dvorezen meč. Na eni strani poskrbi, da je manj lačnih, na drugi strani pa destimulira in odganja nadpovprečne ter privablja podpovprečne.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jernejl ()

Karaya 52 ::

Lepo te prosim, ko danes dostudiras imas pred sabo cisti NIC. Brezplacen studij v prvi vrsti koristi hordi profesorjev, ker od tega zivijo, si naredijo sluzbe iz lufta.

Sociala pac ne pomaga pri lakoti. Mladi, iskalci prve zaposlitve danes v Sloveniji ne dobijo niti evra socialne pomoci. Njim pomagajo starsi in nihce drug. Se vedno pa se najde dovolj denarja za rente borcev in SOZD. Ta stara generacija je tupa do amena. Zaradi njih ti je nerodno postati star.

Zgodovina sprememb…

jernejl ::

Karaya 52 je izjavil:

Lepo te prosim, ko danes dostudiras imas pred sabo cisti NIC.

Ravno zato je lepo pri nas študirati, po študiju pa oditi v tujino.

Karaya 52 je izjavil:

Sociala pac ne pomaga pri lakoti. Mladi, iskalci prve zaposlitve danes v Sloveniji ne dobijo niti evra socialne pomoci

Mladi iskalci prve zaposlitve niso a priori izključeni iz sistema socialnih prejemkov.

noraguta ::

dronyx je izjavil:

>Sicer pa 600 - 700 je veliko. Samo daj razpis za takšno plačo pa boš videl koliko prijav boš dobil.

Če se ne motim je minimalna plača pri nas okrog 590 €, tako da je to praktično na robu minimalne plače in manj po zakonu ne moreš zaslužit (to ni kader z osnovno šolo, tako kot je na minimalcu v gospodarstvu - v javnem sektorju je skoraj na minimalcu kader s srednjo šolo!).

Je pa seveda res, da če objaviš razpis za tako mesto ob 120.000 brezposelnih, dobiš vsaj nekaj sto ali celo tisoč prijav. Samo ali je to res mirodajno? Zakaj za vraga potem ne bi za vsako delovno mesto objavili razpisa tako, da je izbran tisti, ki bi delal za najmanj denarja? Sem prepričan, da bi bila potem najnižja ponudba ne pri 590 €, ampak prej pri kakšnih 200 €. Samo plača je nenazadnje tudi motivacijski momement in tako razmišljanje seveda ne funkcionira v praksi. Pri nas pa bi verjetno! :D

>Policist na drugi strani pa je v diametralnem razmerju, pa kljub temu, da ima faks.

huh si pa zadaj
http://www.durs.gov.si/si/aktualno/mini...
http://www.dnevnik.si/slovenija/v-ospre...
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

A. Smith ::

Mufasa je izjavil:

Virant je pa novi sls...paktira z slabimi in potem še z slabšimi...kamuflira se za libertarca (to je pobral od lds early 90s) in požre prav vse svoje obljube. Priznam in sram me je da sem ga volil.

Sva že dva.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

noraguta je izjavil:

huh si pa zadaj

Ne vem v kakšnem smislu to misliš? Če je govora o minimalni plači so tisto bruto zneski, neto pa je mislim da to nekje med 570 in 590 €.

Karaya 52 je izjavil:

Lepo te prosim, ko danes dostudiras imas pred sabo cisti NIC. Brezplacen studij v prvi vrsti koristi hordi profesorjev, ker od tega zivijo, si naredijo sluzbe iz lufta.

Plus ne pozabiti še horde nekih zasebnih fakultet s koncesijami, ki večinoma sodijo v političnem spektru na tako imenovano desnico in vse po vrsti producirajo nove in nove horde družboslovnega kadra, katerega glavni zaposlitveni trg je javni sektor (sedaj je tu sicer skoraj popolna blokada). Jaz sem prepričan, da nam ne bi šlo čisto nič slabše tudi če ne bi bilo niti ene izmed teh zasebnih fakultet za razne xxx študije...To je vse skupaj samo razmetavanje davkoplačevalskega denarja oziroma prerazporejanje v zasebne žepe.

Absolutno pa bi morali tudi ostalim fakultetam zvišati kriterije za izdelavo letnika in zmanjšati vpis (ko sem se sam vpisoval na elektro faks nas je bilo vpisanih na začetku 800, čez sprejemne jih je šlo 400, prvi letnik je končalo 200, diplomiralo pa 80 - približne cifre). Za državo je po mojem precej bolje, če ima namesto 50% populacije visokošolsko diplomo recimo samo 20% ljudi in pri teh potem že glede na samo selekcijo veš, da gre za nadpovprečno inteligentne in nadarjene ljudi. Fakulteta ne sme biti samo neko podaljšano brezplačno bivanje (nekakšen vrtec za odrasle).

Zgodovina sprememb…

oldguy ::

A. Smith je izjavil:

Mufasa je izjavil:

Sva že dva.

Trije.

Jype seveda ploska, ko so njegovi ravnokar zapufali njega, njegovo boljšo polovico in vse mulce za slabe dva jurja po glavi s slabšo o.m. kot jo plačuje vsak lolek za najbolj nepotrebno kredo tam zunaj. No, da razjasnim brezzvezna namigovanja izpred par strani, jaz ne.

Jype in njegovi borci proti uravnilovki zanimivo tokrat ploskajo tudi splošni uravnilovki za popolnoma vse državljane v obliki dviga davščin. Nelogično? Seveda - kaj drugega pa lahko pričakuješ od hipokritov in nesposobnežev?
««
64 / 279
»»