» »

Vlada 2013

Vlada 2013

Temo vidijo: vsi
««
186 / 279
»»

Okapi ::

Te vidiš v odstotkih (in glede na brezposelnost). Če je nekje 10% samostojnih podjetnikov, nekje pa 30%, lahko predvidevaš, da so nekje merila/ovire postavljene višje kot drugje.

Vprašanje je samo, ali se je glede tega smiselno zgledovati po recimo kakšni Indoneziji ali Indiji, kjer koncepta (prave) brezposelnosti v praksi skoraj ne poznajo (ker pač mora vsak nekaj delati, pa magari beračiti, ker drugače umre od lakote).

V Indoneziji kupiš zjutraj na tržnici deset kil banan in jih greš prodajati potnikom na avtobusni postaji (tistim, ki že sedijo v avtobusu). Ni ravno strašen biznis, ampak z malo sreče boš zaslužil za preživetje, če si spreten, boš pa čez par let ti drugim prodajal po 10 kil banan na tržnici.

O.

ZaphodBB ::

Bemti, kdo si ti? In kaj si storil z Okapijem?

vostok_1 ::

Sicer pa zakaj vsi smatrate, da uspešen podjetnik mora vrteti kupe denarja, da se ga spoštuje.

Jaz spošujem vsakega, ki se želi it podjetništva na pošten in etičen način, be it če zasluži iz rok v usta. Slovenija ne podpira ljudi, da zaslužijo tako kot vejo in znajo. Ali se držiš naših rigidnih pravil ali odjebi.
Zakoni postavljajo take pragove pri raznih dovoljenjih, da veliko jih izpade preden bi sploh začeli, a dejansko bi inšpekcija na terenu videla, da se ne počne nič škodljivega. Pravni red ni fleksibilen za moderne vrste dohodkov. Osebno dopolnilno dele je IMO dobro izhodišče za marsikoga, če vsaj ne bi bilo tako totalno nelogično in butasto izvedeno. Vlada pa nima posluha za take ljudi. Startupi so recimo ena panoga, ki jih naša zakonodaja ne šmirgla pol kurca nič.

Jaz želim se kupcu predstavit kot podjetje (čeprav mikro), če je kupec zainteresiran in mi naroči izdelke v vrednosti 2000€/mesečno, lahko takoj odprem S.P. da bo država zadovoljna. Realno gledano prej kot v pol leta pa ne vrjamem, da bi imel dovolj nabranih kupcev. Bi pa imel lahko od 1200 do 2400€ dolga zaradi prispevkov. Če bi bil posel, ni problema...plačam, če pa ga ne bi bilo, me čaka izvršba.
Če mene vprašate to ni nošenje po rokah, ampak common sense. Še v vsaki prekleri računalniški igri te počasi uvedejo in višajo težavnost enkrat ko ti zalaufa. Res ne razumem. Volk sit koza cela, ampak zgleda da v Sloveniji volk tava na okoli sestradan, jagnje pa sploh še ni skoteno.

Bemti, kdo si ti? In kaj si storil z Okapijem?
A si še en od tistih, ki več kot 2 bita naenkrat niso sposobni sprocesirati?>:D Socialna država in svobodno podjetništvo nista medsebojno izključujoča pojma.

O.

nevone ::

Še v vsaki prekleri računalniški igri te počasi uvedejo in višajo težavnost enkrat ko ti zalaufa. Res ne razumem. Volk sit koza cela, ampak zgleda da v Sloveniji volk tava na okoli sestradan, jagnje pa sploh še ni skoteno.

Good point.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Karaya 52 ::

@Okapi, IMO je že čisto dovolj, da se vzame na znanje, da precejšen del regulacije, ki se nanaša na trg, predstavlja neko oviro. Tisti prodajalec banan lahko naslednji dan pozabi na banane, si kupi čoln in postane ribič. Že isto popoldne si lahk premisli, proda čoln in gre delat v Adidas tovarno. Življenje pač terja to fleksibilnost, zakonodaja se temu ne more tako hitro prilagajati. Varianta je, da dobiš že ob rojstvu svojo "pravno osebnost", "super s.p." preko katerega bi nekoč potem vse svoje posle vodil.

Zgodovina sprememb…

Ja, samo niso vse ovire slabe. Nekatere so celo zelo koristne.

O.

Čim manj, tem bolje.

Ker če ne, potem vsak posameznik zna zahtevat postavitev nekih ovir, ki so zanj dobre, za drugega pač ne.

o+ nevone

Čim manj, tem bolje.
To sicer ni res, ker če bi bilo res, bi pomenilo da nič je najboljše, Somalije si pa verjetno ne želimo.

Katera je tista meja, od katere naprej ovire delajo več škode kot koristi, je pa seveda drugo vprašanje.

O.

nevone je izjavil:

Čim manj, tem bolje.

Ker če ne, potem vsak posameznik zna zahtevat postavitev nekih ovir, ki so zanj dobre, za drugega pač ne.

o+ nevone

Exactly.
Cehovstvo je v Slo zakonodaji endemično.

Okapi je izjavil:

O.

Jah... potrebno it pogledat od ene do druge regulacije. Slovenci so se npr. odločili, da ne bodo izvajali goloseka v gozdovih. Avstrijci ga. To se seveda nekje mora pokazati, deluje negativno na lesno industrijo. Ljudje morajo vedeti, da je za ceno lepših gozdov, nekaj ljudi brez dela.

Drugače pa gredo regulacije ponavadi v tej smeri:

To sicer ni res, ker če bi bilo res, bi pomenilo da nič je najboljše, Somalije si pa verjetno ne želimo.

Ne želimo si tudi ne države, kjer bomo tekmovali med sabo, kdo si bo izmislil več ovir. Tu v bistvu hodimo po tankem ledu.

o+ nevone

Fritz ::

nevone je izjavil:

Ne želimo si tudi ne države, kjer bomo tekmovali med sabo, kdo si bo izmislil več ovir. Tu v bistvu hodimo po tankem ledu.

o+ nevone

Če odrežeš ven ekstreme ala Karaya in nebuloze ala Double J, bi lahko vidva prišla do polja kompromisa. V realnosti bi potem sicer trčila na ekonomske paciente ala Karaya in interesne skupine, ki dobro služijo na račun ostalih (cehovstvo included) a kjer je volja, tam je tudi pot.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

Double_J ::

http://www.rtvslo.si/gospodarstvo/novel...

Počas se bo pobral denar, ki ga imajo ljudje našparanega.
Dve šivanki...

jype ::

Double_J> Počas se bo pobral denar, ki ga imajo ljudje našparanega.

Kdorkoli premoženje hrani v eni sami obliki, tvega ogromno. Če ima samo nepremičnino, samo hibridne obveznice ali samo delnice s parih največjih borz, ali pa če ima samo eno valuto.

nevone> Ne želimo si tudi ne države, kjer bomo tekmovali med sabo, kdo si bo izmislil več ovir. Tu v bistvu hodimo po tankem ledu.

Niti ne, samo ti si napisala, da je čim manj tem bolje, kar ni res.

Karaya 52> Slovenci so se npr. odločili, da ne bodo izvajali goloseka v gozdovih. Avstrijci ga. To se seveda nekje mora pokazati, deluje negativno na lesno industrijo. Ljudje morajo vedeti, da je za ceno lepših gozdov, nekaj ljudi brez dela.

Ampak hkrati to tudi pomeni, da so njihovi vodni viri bolje zaščiteni. To je sicer težje ovrednotiti, brez vrednosti pa seveda ni.

Hkrati tudi avtrijska zakonodaja golosek dovoli izključno pod pogoji, ki jih predpisuje, tako da idioti tudi v Avstriji ne morejo nekaznovano uničevati prostora.

nevone> S.inje neoliberalne, kar nekaj hočejo imet od tega. A mu ne bi raje šenkala, pa če bo kaj prav, če ne pa tudi.

Jaz sploh nisem še nič napisal, da karkoli zahtevam v zameno za vložena sredstva. Na lepe oči sicer ne bo dobil ničesar, ampak jaz nisem stiskaška škrtica, da bi se me moral bati.

V resnici me najbolj skrbi ravno to, da se ljudje toliko priložnostim odpovejo in niti ne poizkušajo samo zato, ker jih je strah (česarkoli že). Če je ideja dobra in bi lahko v treh letih ustvaril dovolj velik za odpiranje novih delovnih mest, bi bil jaz zadovoljen že s tem, da mi takrat vrne vložen znesek (ki bi ga jaz itak plačeval državi) brez obresti. Če mu ne uspe, potem sem pač slabo investiral in je to moj problem. Če mu uspe zaslužiti milijon profita v treh letih, mi pa lahko nakaže 50 jurjev, da lahko takšen drobiž investiram še v koga drugega, ki si zasluži priložnost, ki mu je bolj toge ustanove ne bodo ponudile.

Žal moram tudi jaz potrditi, da sem skeptičen, da je 200 evrov na mesec lahko poslovni problem, se mi pa ne zdi popolnoma nemogoče.

Še bolj se mi zdi škoda, da fant ne obvlada poslovne komunikacije in namesto kvalitetnega in učinkovitega pitchanja v tehnični temi, kjer bi razložil dobro poslovno idejo, ponuja jamranje v politični temi v loži.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

Jaz sploh nisem še nič napisal, da karkoli zahtevam v zameno za vložena sredstva. Na lepe oči sicer ne bo dobil ničesar, ampak jaz nisem stiskaška škrtica, da bi se me moral bati.

Sploh ni letelo osebno nate, apelirala sem na tiste, ki tako razmišljajo. Da vloženi denar ni nič vreden, in da ga imajo neoliberalne s.inje itak na kupe, samo dati ga nočejo.

Če se noben v tem ni videl, pa toliko bolje.

o+ nevone

Mipe ::

Mogoče pa je že poskušal s tem pitchanjem, vendar se mu ni izšlo, ker pač ne obvlada teh stvari? Pa če je ideja tako dobra, da bi se še Leonardo da Vinci obrnil v grobu?

Katere pitche gledaš na Kickstarterju? Koliko jih prezreš, ker se zdijo nezanimivi oz. niso dovolj bombastično zastavljeni? To je problem. Ni vsak talentiran in zato rabi pomoč drugih. Če nima talentiranih prijateljev, mora najeti profesionalca, da sploh kdo opazi njegovo ponudbo. Tako je v tem svetu informacijske poplave.

Nič drugače ni s samostojnimi podjetniki. Vidijo, da dobijo subvencijo, in si rečejo, o super, zdaj pa lahko zalaufam svojo obrt! Potem pa morajo skozi številne birokratske ovire, in če kakšno zgrešijo, še dodatnih deset, kar jim vzame čas in seveda tudi denar. In ko končno dobijo subvencijo, po nekaj mesecih ugotovijo, da stvari le niso tako rožnate - trgajo jim enako kot drugim in kot začetniki nimajo veliko prometa. Iz te pasti se reši malokdo.

Koliko s.p.-jev je uspelo? In koliko jih životari? Koliko jih je odnehalo z negativno bilanco? Koliko pa jih je razglasilo osebni bankrot?

Mipe> Katere pitche gledaš na Kickstarterju?

Nobenih.

Mipe> Koliko s.p.-jev je uspelo? In koliko jih životari? Koliko jih je odnehalo z negativno bilanco? Koliko pa jih je razglasilo osebni bankrot?

Točno v tem je problem - nepomembno je, koliko. Pomembno je le, da jih uspe dovolj, da lahko financirajo znosen minimalni standard celotni državi in s tem dobijo privilegij življenja v okolju, kjer jim nihče ne streže po življenju ali imetju.

Prgišče uspešnih s.p.-jev lahko vzdržuje celo državo? To bi pa res rad videl.

Mipe> Prgišče uspešnih s.p.-jev lahko vzdržuje celo državo? To bi pa res rad videl.

Da jih je "prgišče" je seveda skrajno arogantno prepričanje nekoga, ki se mu zdi podjetništvo neke vrste bolezen.

Obrtniki so bili sumljivi že v "dobrih starih" časih. Pošten človek hodi v službo in dobiva plačo. Vse ostalo je po definiciji sumljivo. Zakaj ne hodijo v službo? Očitno nekaj mutijo.

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Niti ne. Birokratski aparat, ki duši pridnega delavca, je bolezen. Prav tako so bolezen pohlepni t.i. "diplomirani ekonomisti", ki izčrpavajo podjetja, si izplačajo bogate nagrade in odpravnine in poiščejo naslednjo žrtev. Takisto je bolan neučinkovit sodni sistem, ki ga preračunljivci s pridom izigravajo s številnimi pravnimi triki (pritožbe na pritožbo, odlogi, "bolezni" in še pa še), medtem ko poštenjak nastrada.

Cel sistem se je izrodil. V njem uspevajo samo tisti, ki poznajo trike in bližnjice; tisti, ki se v njem ne znajdejo, nastradajo. Tele subvencije za samostojne podjetnike? Samo še ena od številnih pasti za naivne državljane. Zdaj pa še dodatne dajatve. Država zna samo jemati, subvencije niso dajanje, ampak samo zamaskirano jemanje.

Okapi> Pošten človek hodi v službo in dobiva plačo.

Tudi v službo hodit ni dovolj. Če ne vstajaš ob šestih zjutraj in ne hodiš domov v prometni konici, si sumljiv.

Mipe> Niti ne. Birokratski aparat, ki duši pridnega delavca, je bolezen.

Pa saj ne duši delavca. Delavcu praktično nič ni treba, žal pa to pomeni, da večina dejansko nič ne stori, tako da se niti lastnih pravic ne zavedajo (kaj šele dolžnosti, ane).

Mipe> Tele subvencije za samostojne podjetnike? Samo še ena od številnih pasti za naivne državljane.

Ja, bolje bi se dalo urediti - kar pa ne pomeni, da je taka subvencija "samo past". Enim pride prav in jim omogoči zagnati biznis.

Če poznajo nevarnosti in se jim ognejo tako, da so bolje pripravljeni. Kar pomeni, da že imajo podjetniško žilico in bi jim tudi drugače uspelo.

Država bi morala nuditi brezplačno pravno in poslovno svetovanje za s.p.-je, jih držala za roko pri celem postopku itd. Že to bi odprlo veliko novih delovnih mest za številne diplomante ekonomske šole, ki morajo zdaj čistiti WC-je. Poslovni inkubator. Nekaj takega sicer že obstaja, samo dodelati je treba koncept in zagnati kampanjo. Ne pa samo obljubljati subvencije, potem pa udariti po naivetinah, ki se nalimajo.

In pošteni človek gara za denar, ki ga na koncu ne dobi. Kolikokrat se je že pisalo, da v tem in onem podjetju delavcev že mesece niso izplačali plač? Do nedavnega niso dobili niti nadomestil.

Tudi v službo hodit ni dovolj. Če ne vstajaš ob šestih zjutraj in ne hodiš domov v prometni konici, si sumljiv.

To že, a kar je povedal Okapi, je demoniziranje obrtništva in podjetništva, kar se pri nas še vedno dogaja.

Je pa res da ni vsa krivda na tistih, ki demonizirajo. Tudi podjetniki in obrtniki se lahko obnašajo tako, da so povsem upravičeno demonizirani.

o+ nevone

Ja. Kot prvo nujno potrebujemo plačilno disciplino, da se znova vzpostavi zaupanje. Če delavci niso izplačani za svoje delo, le-ti hitro izgubijo zaupanje v gospodarstvo in državo. Raje prejemajo socialo kot pa da bi delali in tvegali neplačilo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mipe ()

Mipe je izjavil:

Če poznajo nevarnosti in se jim ognejo tako, da so bolje pripravljeni. Kar pomeni, da že imajo podjetniško žilico in bi jim tudi drugače uspelo.

Država bi morala nuditi brezplačno pravno in poslovno svetovanje za s.p.-je, jih držala za roko pri celem postopku itd. Že to bi odprlo veliko novih delovnih mest za številne diplomante ekonomske šole, ki morajo zdaj čistiti WC-je. Poslovni inkubator. Nekaj takega sicer že obstaja, samo dodelati je treba koncept in zagnati kampanjo. Ne pa samo obljubljati subvencije, potem pa udariti po naivetinah, ki se nalimajo.

In pošteni človek gara za denar, ki ga na koncu ne dobi. Kolikokrat se je že pisalo, da v tem in onem podjetju delavcev že mesece niso izplačali plač? Do nedavnega niso dobili niti nadomestil.

Kaj bi pa država svetovala s.p.-jem? Jaz si ne znam predstavljat kaj bi mi državni uslužbenec povedal kar bi mi pomagalo pri poslovanju.

Mr.B ::

Morda bi jim morala razložiti da s.p. ni enako oziroma ideji enačenja pod imenom startup -i.
Dlje ko boste plačevali influencerjem za čustveno stanje,
slabše bo za ukjince in posledično tudi Evropo.
Vseeno je včasih potrebno pogledati stanje na terena.

Tole verjetno ste že brali da bomo rabili 7.8 mijard€ za Banke, tistih 1,2 miljardi bo ostalo le za plače in pokojnine. Kar je najbolj žalostno pa je to, da se še vedno narodu laže o dejanskem stanju.

Mr.B je izjavil:

Morda bi jim morala razložiti da s.p. ni enako oziroma ideji enačenja pod imenom startup -i.

Na začetku so vsi s.p. ji startupi.

ZaphodBB,
Ne vem če bi se s tabo strinjal. To da ti ustanoviš s.p. da se začneš s postopkom pridobivanja sredstev s kontaktiranjem investitorjev, itd...
Sama ustanovitev s.p.-ja, nima kaj skupnega s start-upom... Kar pa je boleča resnica, je ta, da je verjetno zelo redka količina s.p.-jevcev ki ustanovijo podjetje, pa imajo tudi poslovni načrt ki pije vodo. Za startupa pa je za dosego pridobivanja sredstev to osnova, preko katerih začnejo postopke kontaktiranja investitorje, predene sploh ustanovijo podjetje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mr.B ()

jype je izjavil:

nevone> S.inje neoliberalne, kar nekaj hočejo imet od tega. A mu ne bi raje šenkala, pa če bo kaj prav, če ne pa tudi.

V resnici me najbolj skrbi ravno to, da se ljudje toliko priložnostim odpovejo in niti ne poizkušajo samo zato, ker jih je strah (česarkoli že). Če je ideja dobra in bi lahko v treh letih ustvaril dovolj velik za odpiranje novih delovnih mest, bi bil jaz zadovoljen že s tem, da mi takrat vrne vložen znesek (ki bi ga jaz itak plačeval državi) brez obresti. Če mu ne uspe, potem sem pač slabo investiral in je to moj problem. Če mu uspe zaslužiti milijon profita v treh letih, mi pa lahko nakaže 50 jurjev, da lahko takšen drobiž investiram še v koga drugega, ki si zasluži priložnost, ki mu je bolj toge ustanove ne bodo ponudile.

Žal moram tudi jaz potrditi, da sem skeptičen, da je 200 evrov na mesec lahko poslovni problem, se mi pa ne zdi popolnoma nemogoče.

Še bolj se mi zdi škoda, da fant ne obvlada poslovne komunikacije in namesto kvalitetnega in učinkovitega pitchanja v tehnični temi, kjer bi razložil dobro poslovno idejo, ponuja jamranje v politični temi v loži.

Nisem rekel, da je nepremostljiv problem. Enkrat bom pač moral ugriznit v to jabolko, če bom želel štartat. Mi pa je vseeno škoda se zadolžit in izgubit denar v takem ranljivem obdobju. Tistih par jurjev nenazadnje bi lahko vložil nekam drugam in bi si raje boljšo službo našel pa bil "na varnem".

Začel bom na lastno pest in ne bom sprejemal denarja od angelov. Lahko pa povem, da mi ne gre za obogatet. To mi je med zadnjimi prioritetami. Rad bi videl, da se moj izdelek uporablja in je pri tem priznan kot vrhunski ter rad bi videl, da s tem prispevam svoji okolici. Je pa res, da z 5kEUR bi zadeva bila izvedena v roku 1-2 mesca tako pa se bo zavlekla na leto v primeru, da bom ta čas zaposlen in varčeval.
Priznam pa, da marketing ni moja svetla točka, pri poslovanju pa sem malce lesen. Preveč sem neroden in dosti premalo ljudi poznam, tu mi pomojem ne zbeži zunanja pomoč, vsaj dokler si ne bi ime pridobil.
Je pa hit or miss zadeva. In to mi vzbuja nekaj strahu.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: vostok_1 ()

vostok_1, imaš narejen poslovni načrt, preko katerega se vidi to kar trdiš. Če se to vidi, in ti v banki žegnajo potem si na dobri poti, drugače razmisli kje in na kakšen način boš denar vrnil.

Tu je glavna razlika med ti. startup podjetji in Slovsnkimi s.p.-jevci ki vidijo tistih 4500€. Start-upi imajo že delujočo idejo, rabijo samo sredstva.

Razlika je tudi v tem, da so s.p. posamezniki, medtem ko so ti startupi praviloma tesni teami, ki imajo nekoga za prodajanje megle.

Psihološko sem precej proti kreditom, ampak i'll bite. Kako zgleda proces prepričevanja banke? Njih najvrjetneje zanima kdaj in če sploh bodo lahko nazaj dobili posojen denar? Tehnologija jim je zadnja briga najbrž. Važno da jim povem, koliko rabim za vložit, komu bi se prodajalo, za kolko in kakšne prihodke pričakujem? Vrjetno en bi bilo pametno jim omenit, da je potencialno lahko zadeva tudi epic fail?

Mr.B je izjavil:

ZaphodBB,
Ne vem če bi se s tabo strinjal. To da ti ustanoviš s.p. da se začneš s postopkom pridobivanja sredstev s kontaktiranjem investitorjev, itd...
Sama ustanovitev s.p.-ja, nima kaj skupnega s start-upom... Kar pa je boleča resnica, je ta, da je verjetno zelo redka količina s.p.-jevcev ki ustanovijo podjetje, pa imajo tudi poslovni načrt ki pije vodo. Za startupa pa je za dosego pridobivanja sredstev to osnova, preko katerih začnejo postopke kontaktiranja investitorje, predene sploh ustanovijo podjetje.

Če ti stranke in investitorje začneš pridobivat šele ko si odprl firmo, potem nisi sposoben bit podjetnik. In po mojem ti ne razumeš povsem kaj pomeni startup. Ni poanta stratupa da išče tvegan kapital.

vostok_1, ja zato pa imaš poslovni načrt. del le tega je tudi finančni tok. ČE je negativen, potem je nesmiselno ustvarjati podjetje, razen če so ti tako strici rekli ;).

vostok_1 je izjavil:

Psihološko sem precej proti kreditom, ampak i'll bite. Kako zgleda proces prepričevanja banke? Njih najvrjetneje zanima kdaj in če sploh bodo lahko nazaj dobili posojen denar? Tehnologija jim je zadnja briga najbrž. Važno da jim povem, koliko rabim za vložit, komu bi se prodajalo, za kolko in kakšne prihodke pričakujem? Vrjetno en bi bilo pametno jim omenit, da je potencialno lahko zadeva tudi epic fail?

Oni po defaultu verjamejo, da bo tvoja ideja epic fail. Najlažje jih prepričaš s hipoteko ali pa s šopom naročil v rokah.

Edit: Če nimaš zgodovine kvalitetnega poslovanja.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ZaphodBB ()

ZaphodBB je izjavil:

Mr.B je izjavil:

ZaphodBB,

Če ti stranke in investitorje začneš pridobivat šele ko si odprl firmo, potem nisi sposoben bit podjetnik. In po mojem ti ne razumeš povsem kaj pomeni startup. Ni poanta stratupa da išče tvegan kapital.

Jaz pa sem izredno skeptičen do tega. Samo z sladkimi obljubami, naj bi prepričal kupca in mu povedal naj počaka tiste pol leta, ali kako? Saj nisem Apple, ko že samo leakano ime novega proizvoda povzroči masovno masturbiranje. Nekaj konkretnega pa jim ja moram pokazat. In veliko šenkavanja je tudi potrebno.

nevone> Ne želimo si tudi ne države, kjer bomo tekmovali med sabo, kdo si bo izmislil več ovir. Tu v bistvu hodimo po tankem ledu.

Niti ne, samo ti si napisala, da je čim manj tem bolje, kar ni res.

Čemu je dobra recimo ta regulacija pri nakupu kmetijskega zemljišča?
Čemu je potrebno, da jaz prodam zamljišče predpisanim kupcem po kakršnem koli predpisanem vrstnem redu?

Pri nakupu kmetijskega zemljišča ali kmetije lahko uveljavljajo predkupno pravico predkupni upravičenci po naslednjem vrstnem redu:
1. solastnik;
2. kmet, katerega zemljišče, ki ga ima v lasti, meji na zemljišče, ki je naprodaj;
3. zakupnik zemljišča, ki je naprodaj;
4. drug kmet;
5. kmetijska organizacija ali samostojni podjetnik posameznik, ki jima je zemljišče ali kmetija potrebna za opravljanje kmetijske oziroma gozdarske dejavnosti;
6. Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije za Republiko Slovenijo.

Ob enakih pogojih se med kmeti, uvrščenimi na isto mesto, predkupno pravico določi po naslednjem vrstnem redu:
1. kmet, ki mu kmetijska dejavnost pomeni edino ali glavno dejavnost;
2. kmet, ki zemljišče sam obdeluje;
3. kmet, ki ga določi prodajalec.

o+ nevone

Zgodovina sprememb…

• spremenila: nevone ()

vostok_1 ????????
Torej dobil boš na kredo 4500€, potem boš pa razmišljal kaj bi naredil, da boš vsak mesec preživel ???
Najprej si razjasni, komu boš vsak mesec izdal račune samo za stroške podjetja. Potem pa od kje ti bo denar, da boš kupil hrano...... Zato pa je odlično narediti poslovni načrt, kjer moraš definirat trg,in koliki del tega trga bo del tvoje pogače, ter koliko moraš narediti in si spososben narediti v enem dnevu.
Ne vem če se zavedaš, da če se boš šel nek damping, moraš preračunati, koliko strank na dan dejansko lahko obdelaš. Recimo da rabiš za vsako stranko 1 uro, pa rečeš ok 7 strank + malica na dan, pa bo, ok kaj pa če so te stranke po celi Sloveniji, na koncu boš ugotovil da morda lahko obdelaš dve na dan.... Potem pa še druga stvar, ok če obdelam dve na dan, je to prvi mesec (nerealno, ker potem si te stranke že moral imeti, in so tvoja navedena dejstva irelavantna), 5*2*4 = 40 strank. Čakaj kdo bo pa delal marketing, da te bodo stranke sploh spoznale. PA vprašaj kogarkoli ki ima podjetje, kaj pomeni imeti 40 novi strank na mesec ? Pozabi da boš lahko to sam obdela.... Če misliš da boš na koncu potegnil 1k€ bruto, pa siliš da je to veliko ?? Ej oprosti temu se reče životarjenje, in še sreča da živiš pri starših, ker se ralno za ta denar ne izide.

Massacra ::

Zemlja je trajna dobrina! :D Še bolj v tako mali državici v središču Evrope.

Massacra je izjavil:

Kako je zemlja ogrožena, če prodajalec sam izbere kupca, kateremu bo prodal?

Pa recimo, da se strinjam, da je kupec lahko samo kmet (kar se sicer tudi ne). Ampak čemu potem še predpis, kateri kmet ima prednost?

o+ nevone

nevone> Čemu je dobra recimo ta regulacija pri nakupu kmetijskega zemljišča?

Pri nakupu kmetijskega zemljišča ni regulacije. Je izključno pri njegovi uporabi.

Poleg tega me zanima, če se ti zdi pametno, da moraš za gradnjo pridobiti gradbeno dovoljenje, ali je to tudi nepotrebna birokratska ovira?

nevone je izjavil:

Massacra je izjavil:

Kako je zemlja ogrožena, če prodajalec sam izbere kupca, kateremu bo prodal?

Pa recimo, da se strinjam, da je kupec lahko samo kmet (kar se sicer tudi ne). Ampak čemu potem še predpis, kateri kmet ima prednost?

o+ nevone

Še večji problem je imel kolega, ki ni bil kmet in je želel gojiti neko sorto sadja. Brez statusa kmeta ne moreš računati na zemljišča sklada kmetijskih zemljišč in ti preostane samo goljufija ala Golobič, ko je čez noč postal kmet oz. dobil status kmeta. Če greš v nakup kmetijskega zemljišča pa si kot nekmet zadnji na seznamu za nakup. Še večji hec, ko smo ravno pri zemljiščih, da ta isti sklad naredi okoli 13€ dobička na hektar z oddajanjem, po vladnem nepremičninskem zakonu pa boš moral državi plačevati 50€ po hektarju. :))

Odgovarjam tule.

o+ nevone

Mr.B je izjavil:

vostok_1 ????????
Torej dobil boš na kredo 4500€, potem boš pa razmišljal kaj bi naredil, da boš vsak mesec preživel ???
Najprej si razjasni, komu boš vsak mesec izdal račune samo za stroške podjetja. Potem pa od kje ti bo denar, da boš kupil hrano...... Zato pa je odlično narediti poslovni načrt, kjer moraš definirat trg,in koliki del tega trga bo del tvoje pogače, ter koliko moraš narediti in si spososben narediti v enem dnevu.
Ne vem če se zavedaš, da če se boš šel nek damping, moraš preračunati, koliko strank na dan dejansko lahko obdelaš. Recimo da rabiš za vsako stranko 1 uro, pa rečeš ok 7 strank + malica na dan, pa bo, ok kaj pa če so te stranke po celi Sloveniji, na koncu boš ugotovil da morda lahko obdelaš dve na dan.... Potem pa še druga stvar, ok če obdelam dve na dan, je to prvi mesec (nerealno, ker potem si te stranke že moral imeti, in so tvoja navedena dejstva irelavantna), 5*2*4 = 40 strank. Čakaj kdo bo pa delal marketing, da te bodo stranke sploh spoznale. PA vprašaj kogarkoli ki ima podjetje, kaj pomeni imeti 40 novi strank na mesec ? Pozabi da boš lahko to sam obdela.... Če misliš da boš na koncu potegnil 1k€ bruto, pa siliš da je to veliko ?? Ej oprosti temu se reče životarjenje, in še sreča da živiš pri starših, ker se ralno za ta denar ne izide.

Rabim denar za naredit izdelek, pol ga šenkat na okoli in če se nabere kako naročilo zadevo spravit v produkcijsko fazo. Skratka, brez vzorčnega izdelka ne morem nič. Da pa bi prodajal lepe besede, to mi ne gre od rok.

Dokler ne narediš prototipa, itak ne moreš vedeti niti, ali bo zadeva sploh delala, niti koliko te bo proizvodnja stala. Narediš prototip in ga začneš kazati naokoli. Če dovolj ljudi reče, da bi ga kupilo, nabereš tistih par jurjev in začneš posel.

O.

vostok_1, še vedno ne razumem, kako da ti ni jasno, da "angelskim investitorjem" ni treba ničesar vračati, če gre vse prot hudiču.
««
186 / 279
»»