» »

Vlada 2013

Vlada 2013

Temo vidijo: vsi
««
185 / 279
»»

Invictus ::

Vsak posel ima za sabo neko regulacijo.

Če si odprl podjetje, s.p. da bi nekaj delal in se nisi pozanimal o standardih, si si sam kriv.

Na Evem točkah so zelo prijazni in celo uporabni.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Okapi ::

Ja, saj zato niti ne odpreš s.p.-ja, ampak vzrok ni, ker bi ga bilo težko odpreti, ampak ker ne moreš delati tistega, kar si si zamislil, da bi delal. In kar lahko počneš v marsikateri državi, kjer cveti zasebna pobuda. Regulacija ubija gospodarstvo bolj kot karkoli drugega. Še malo bolj kot plačilna nedisciplina. (Pre)visoki davki so na tretjem mestu.

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Še dobro da je cel reguliran zahodni svet v krizi ...

jype ::

Invictus> Še dobro da je cel reguliran zahodni svet v krizi ...

V Avstriji in na Hrvaškem lahko na ulici pečeš palačinke.

PaX_MaN ::

Pri nas jih še v kafiču ne smeš peči. V Španiji lahko povsod ob piru naročiš tapas, pri nas je pa kikiriki približno največ, kar ti smejo prinesti, ne da bi imeli certificirano kuhinjo in zaposlenega s srednjo kuharsko.

O.

Okapi je izjavil:

Pri nas jih še v kafiču ne smeš peči.

Lej, z nutelo!

No, poskusi, pa boš videl, koliko polen vse ti vržejo pod noge. Ker nimaš opravka samo z zakonom o gostinstvu in povezanimi pravilniki, ampak tudi z občinskimi birokrati, ki določajo, kje sploh smeš postaviti voziček in koliko časa lahko tam stoji.

O.

Samo za ta primer nisi trdil, da "je težko".
Napisal si:
Ni problem odpreti s.p.-ja, problem je, ker ne smeš palačink v vozičku na ulici peči.

Karaya 52 ::

Če moraš prebrati goro zakonov za tako trivialno zadevo kot je pečenje palačink, potem lahko mirno uporabiš izraz, da palačink ne smeš peči na ulici. Tale štant sicer prav kliče po nekaj 1000€ kazni inšpektorja.

ZaphodBB ::

49106 je izjavil:

49106 je izjavil:

http://www.delo.si/zgodbe/ozadja/samoza...

Njen povprečni mesečni prihodek je 1400 evrov bruto; po akontaciji dohodnine na račun dobi 1190 evrov. Njeni prispevki za socialno varnost, ki so določeni na podlagi prihodkov in normiranih stroškov, so avgusta nanesli 523 evrov. Na mesec ji torej za življenje ostane 667 evrov. Zakaj?

Preberi si o 'ovirah', ki jih ostali poimenujejo pasti

Glede na to, da ti tekom programa samozaposlovanja svetovalci vsaj ene 4x razložijo katere formalne oblike samozaposlitve obstajajo, ter več kot jasno povedo kakšne so prednosti in slabosti posamične oblike. Ter ti tudi pomagajo (vkolikor, bog pomagaj sam nisi zmožen) izračunat številke pri posamični obliki. Ravno tako opozorijo glede računovodskih pasti pri odpiranju podjetja konec leta, lahko ugotovim samo to, da omenjena gospa očitno ni sposobna samostojnega opravljanja dejavnosti.

Če bi tetka odprla s.p. na podlagi ugotavljanja dejanskih stroškov poslovanja za prvo leto in po novem letu prešaltala na običajnega normiranca, bi se ji izračuni precej bolje izšli. Na podlagi videnih številk je pač izbrala najslabšo možno varianto.

Samo za ta primer nisi trdil, da "je težko".
Vprašaj na Magistrat, če jih v Ljubljani lahko.>:D

O.

Karaya 52 je izjavil:

Če moraš prebrati goro zakonov za tako trivialno zadevo kot je pečenje palačink, potem lahko mirno uporabiš izraz, da palačink ne smeš peči na ulici.

Zakaj bi pa lih ti moral vse prebrat, namest deb vprašu koga k je že (npr. e-Vem točka, TIRS (očitno))? A nebi v tem času raj gruntal, recimo, tanajboljšo zmes za palačinke po narezanem kruhu, da lih ne boš propradu po prvi palačinki k jo bodo poskusl ("tako pa tut jst doma nardim!") pa pol spet jamral kako je država za en kurc?

Karaya 52 je izjavil:

Če moraš prebrati goro zakonov za tako trivialno zadevo kot je pečenje palačink, potem lahko mirno uporabiš izraz, da palačink ne smeš peči na ulici. Tale štant sicer prav kliče po nekaj 1000€ kazni inšpektorja.

Misliš da je v tvoji omiljeni 'meriki kej drugače? Kvečjemu še hujše je, ker tam ni VEM točk in podobnih pomagal? Pri nas te dacarji lepo prosijo, da plačaš davke - tam ti pa samo opilijo visoko kazen ali pa še celo arest.

Čisto tako, mimogrede, ker je aktualno, v Ljubljani dovolijo kostanj peči dobre tri mesece, in to v predpisanih hišica, ne na vozičku, podelijo vsega skupaj okoli 15 "koncesij" (v Mariboru pol manj), dobijo jih najboljši ponudniki, minimalna ponudba je okoli 3 jurje (se pravi jurja na mesec), plačano v enkratnem znesku (verjetno vnaprej, to nisem siguren).

Good luck s peko palačink na vozičku.>:D

O.

Zgodovina sprememb…

49106 ::

ZaphodBB je izjavil:

Karaya 52 je izjavil:

Misliš da je v tvoji omiljeni 'meriki kej drugače? Kvečjemu še hujše je, ker tam ni VEM točk in podobnih pomagal? Pri nas te dacarji lepo prosijo, da plačaš davke - tam ti pa samo opilijo visoko kazen ali pa še celo arest.

Seveda je v omiljeni ameriki drugače. Omiljena Amerika se zaveda, da precejšen delež BDP-ja prispevajo mala in srednja podjetja.

In ja, marsikaj je drugače. V Avstriji prodajajo klobase sredi ulice na štantih.

49106 je izjavil:

In ja, marsikaj je drugače. V Avstriji prodajajo klobase sredi ulice na štantih.

Seevda to poemni da niso nič regulirani? Kar postavili so štant in začeli prodajati?

jernejl ::

Z regulacijo ni nujno vse narobe.
Pri nas je vse preveč komplicirano, razni birokratski postopki in pridobivanje dovoljenj traja predolgo, velikokrat niti državni uradniki ne znajo odgovoriti na vprašanja, kaj in kako.

Pred kratkim sem v nemčiji zasledil človeka, ki je imel na sebi poveznjen žar in pekel klobase.
 mobilna kuhinja

mobilna kuhinja

Je to v Sloveniji dovoljeno, ali bi moral tak človek zraven tovoriti še gasilni aparat, škatlo prve pomoči, davčno blagajno in sanitarije?

celada ::

Davčno blagajno bp tja gor uturiš. :))

vostok_1 ::

jype je izjavil:

vostok_1> Trenutno pa mi ni drugega, kot da jim dam 200EUR/mesečno no matter what...ali delam kaj ali nič. Hvala Slovenija.

Razloži malo podrobneje ta svoj načrt. Mogoče ti jaz plačam te prispevke.

Hvala, ampak to je point. Nočem bit nikomur dolžen in zasluge hočem met čim bolj zase oz z enakovrednim partnerjem. "I want to make it from the ground up".

Naračunal sem, da bi rabil za štart ca. 2000€ za tehniko, in ene 3000€ za začetni marketing. Je pa tako...s pravilno predstavitvijo bi ideja vrejtno poletela v višave...ampak prav tako bi lahko padla v globoko jamo. Rizik je velik, da bi vzel 5000€ kredita...ki pa ga itak ne bi dobil.
Trenutno je še v idejni fazi ampak imam precej premišljeno...vem točno kaj in kako se je treba lotit.

49106 ::

Saj nismo nikoli uvedli davčnih blagajn. Imamo samo sistem, ki onemogoča brisanje računov. Žal pa velja le za manjša podjetja, ker veliki ne kradejo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: 49106 ()

Naračunal sem, da bi rabil za štart ca. 2000EUR za tehniko, in ene 3000EUR za začetni marketing. Je pa tako...s pravilno predstavitvijo bi ideja vrejtno poletela v višave...ampak prav tako bi lahko padla v globoko jamo. Rizik je velik, da bi vzel 5000EUR kredita...ki pa ga itak ne bi dobil.
Skratka, ti si značilen primerek slovenskega wannabe podjetnika - ves morebitni dobiček bi rad pokasiral sam, vso morebitno izgubo bi ti pa morala kriti država. I tata bi, sine.>:D

Drugače pa, če se ti je zataknilo pri petih jurjih, predvidevam, da si star 16 do 18 let;)

O.

Zgodovina sprememb…

Od kje tebi vse te informacije? (najvrjetneje iz riti potegnjene)

Meni ideja o radodarnemu angelu ni všeč, predvsem zato ker lahko pride dolgoročno do pizdarij ali pritiska. Enakovrednega partnerja pa se ne branim in če bo potrebno ga bom tudi vzel.
Zakaj pa bi od države zahteval, da mi krije izgubo...samo ti veš očitno.

5000€ za ŠTART. Ideja, ki je relativno rizična glede uspeha.
Bom pa tako vprašal...a ti imaš trenutno 5k€ za jih dat v nekaj, kar...morda bi zacvetelo?
Nevem no, nimam ravno minimalca, a z vsemi tekočimi stroški vseeno ni lahko prišparat 5k€.
No morda se motim...koliko novopečenih zaposlenih diplomirancev ima 5k€ za dat na stran? (ob upoštevanju, da vas starši ne futrajo in da se niste prek vez skliznli v javni sektor) Dvignite roke prosim.

Okapi je izjavil:

Naračunal sem, da bi rabil za štart ca. 2000EUR za tehniko, in ene 3000EUR za začetni marketing. Je pa tako...s pravilno predstavitvijo bi ideja vrejtno poletela v višave...ampak prav tako bi lahko padla v globoko jamo. Rizik je velik, da bi vzel 5000EUR kredita...ki pa ga itak ne bi dobil.
Skratka, ti si značilen primerek slovenskega wannabe podjetnika - ves morebitni dobiček bi rad pokasiral sam, vso morebitno izgubo bi ti pa morala kriti država. I tata bi, sine.>:D

Drugače pa, če se ti je zataknilo pri petih jurjih, predvidevam, da si star 16 do 18 let;)

O.

Kdor ne more napraskat 5000€ sam ali s pomočjo FFF ni sposoben bit podjetnik.

Saj sem postavil vprašanje. Me prav zanima kdo lahko v takem času in pod takimi robnimi pogoji prišpara toliko. Drugo je še vprašanje, kdo bi bil pripravljen dati to na stran za nekaj kar bi lahko prineslo natanko 0€ prihodkov. Če pa vas ne moti odgovarjat nekomu, zakaj mu ne morete izplačati dolga...be my guest.

Double_J ::

Ko sem imel štipendijo sem prišparal okoli 5000€. Potem je bilo konec s štipendijo in sem ta denar porabil za običajne stroške v roku enega leta. Nato pa sledi sociala, tko je to...:D
Dve šivanki...

V kolkih letih, 4 predvidevam?

jype ::

Tvoj biznis ne bo obstajal samo zato, ker se ga ti nočeš jit, ne da bi ga začel s popolne nule.

Tudi jaz sem za ustanovitev in zagon prvega podjetja vzel kredit, ki se mi je takrat zdel zelo velik - pa takrat nisi mogel odpret d.o.o. v dveh dnevih.

Kdo je rekel, da ne.

Saj dajam na stran karkoli lahko. Je pa res, da nisem hazarder po naravi in vzet znaten kredit mi ne diši. Z delom na črno pa ne bo šlo, ker se moram kupcu predstavit kot podjetje, drugače me ne bo resno vzel.

V kolkih letih, 4 predvidevam?

Ja recimo, da sem takrat našparal. Čeprav jaz sem imel štipendijo ubistvu 10let...

4 leta srednje, 4 leta faksa, 1 prepis in 1 absolvent = 10let.
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Double_J ()

Btw, jype...a si ti kje delal preden si odpru podjetje? Ali so to po faksu šel na banko kjer so ti dali 7000€ kredita?

vostok_1 je izjavil:

Meni ideja o radodarnemu angelu ni všeč, predvsem zato ker lahko pride dolgoročno do pizdarij ali pritiska. Enakovrednega partnerja pa se ne branim in če bo potrebno ga bom tudi vzel.

Bom pa tako vprašal...a ti imaš trenutno 5k€ za jih dat v nekaj, kar...morda bi zacvetelo?

Evo dvignjene roke.

Imaš že dva ...

Sam boš moral idejo predstavit.

Sej veš kako bo reku, da boš samo ukradu idejo.
Dve šivanki...

Invictus je izjavil:

vostok_1 je izjavil:

Evo dvignjene roke.

Imaš že dva ...

Pol pa se ti klanjam. Da si imel po faksu 5k€ viška na TTRju je hvalevredno. Vsaj in my book. No če si ga na pošten način prislužu seveda.

Tehnično za idejo izpeljat ne rabim partnerja. Nisem pa ravno blesteči marketing guy. Tko da vsekakor, če bo partnerstvo bo kaj na tem področju.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: vostok_1 ()

:)) Ti sam ne verjameš dovolj v svojo idejo, da bi tvegal teh pet jurjev, in pričakuješ, da bi moral namesto tebe tvegati nekdo drug? In potem kriviš državo?

O.

Pol pa se ti klanjam. Da si imel po faksu 5k€ viška na TTRju je hvalevredno. Vsaj in my book. No če si ga na pošten način prislužu seveda.

Mel je marsikdo tolk po končanem faksu... to ni glaven problem, verjemi.
Dve šivanki...

Mipe ::

Glede na to, da so se krčevito upirali zakonu o malem delu, me ne čudi, da ima marsikateri študent boljšo bilanco kot garačka raja...

vostok, jype ti lahko komot pomaga. On naj bi zaslužil 6.000€ na mesec, porabi pa za povprečnega Slovenca, jurja na mesec. To je malenkost, en mesečni dobiček na stran.
Dve šivanki...

Samo mu ne bo šenkal pet jurjev na lepe oči, precej prepričan pa sem, da bo pozorno prisluhnil njegovi genialni ideji, če mu jo bo upal predstaviti.>:D

O.

Vrjamem v svojo idejo, nisem pa toliko ravnodušen...ali pogumen, da bi kar vse kar imam vrgel vanjo, ker vem, da ideja ni taka, ki bi zagotovo nekaj notri prinesla...je hit or miss zadeva.

Sicer vem, da bi v študentskih časih lahko več delal, ampak vse kar sem prislužil sem pač dal za preživljanje med študijem. Skupaj z rednim študijem pa je bilo med leto mal bolj težko najti čas ali predvsem urnik. Staršev nimam premožnih ali z kup vezami.

Hvala vsem za finančno pomoč, ampak nočem si privezat potencialno zanko za vrat. Če obdržim trenutni tempo dela predvidevam, da bom prej kot v enem letu prislužil ta začetni denar. Pol pa naprej z ostalim.

Samo mu ne bo šenkal pet jurjev na lepe oči, precej prepričan pa sem, da bo pozorno prisluhnil njegovi genialni ideji, če mu jo bo upal predstaviti.>:D

Možno, še bolj možno je pa da ne zasluži toliko kot pravi.

Staršev nimam premožnih ali z kup vezami.

Jaz imam premožnega fotra s firmo, samo se mi ne ljubi mu težit za denar. Tko da nimam nobene koristi od tega.:D
Dve šivanki...

Brezveze čakati na dan, ko boš imel na računu 5k€. Do takrat bo mogoče že kdo drug izpeljal to idejo. 5000k€ je veliko za nekoga brez nekega rednega dohodka.

Double_J je izjavil:

Možno, še bolj možno je pa da ne zasluži toliko kot pravi.

Staršev nimam premožnih ali z kup vezami.

Jaz imam premožnega fotra s firmo, samo se mi ne ljubi mu težit za denar. Tko da nimam nobene koristi od tega.:D

Če se spomneš kaj dobrega, imaš tako vsaj najboljšo možno banko. 0% obrestna mera, ogneš se morebitnih sodnih postopkov in ohranič kolena v enem kosu. Za odobritev "kredita" pa je dovolj, da ga greš malo pozdravit v firmo ali greste skupaj gledat tekmo.

Karaya 52 je izjavil:

Brezveze čakati na dan, ko boš imel na računu 5k€. Do takrat bo mogoče že kdo drug izpeljal to idejo. 5000k€ je veliko za nekoga brez nekega rednega dohodka.

No sej, nisem reku da bom čakal, ampak sproti dograjujem. Tehnološko je že vse zastavljeno, sledi postopen nakup opreme. Marketing je na koncu, česar pa se tudi najbolj bojim.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: vostok_1 ()

Ko je ravno debata. Jaz sem v srednji šoli in na faksu letno porabil 5-10k€ letno za hobije. Ta denar sem dobil z delom in z štipendijo. Od staršev nisem dobil nič. Se pravi, bi komot tekom srednje šole in študija privarčeval cca 30k€, če ne bi imel drugačnih interesov.

Ko je ravno debata. Jaz sem v srednji šoli in na faksu letno porabil 5-10k€ letno za hobije. Ta denar sem dobil z delom in z štipendijo. Od staršev nisem dobil nič. Se pravi, bi komot tekom srednje šole in študija privarčeval cca 30k€, če ne bi imel drugačnih interesov.

Ja in ne, mnogo staršev bi rajši vrglo kako poleno pod noge kot pa pomagalo.

No sej, nisem reku da bom čakal, ampak sproti dograjujem. Tehnološko je že vse zastavljeno, sledi postopen nakup opreme. Marketing je na koncu, česar pa se tudi najbolj bojim.

Joj huda napaka. Najprej marketing, da vidiš če sploh koga zanima. Vkolikor imaš resnično dobro idejo lahko v bistvu denar za izvedbo storitve dobiš od strank.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ZaphodBB ()

600€ mesečno za hobije, med faksom? Dobro si ti to fural. Jaz sem imel 300-400€ mesečno stroškov za študirat.

Kaj pa naj jim pokažem...lepe besede? Tega itak imajo že poln kurac. Moj plan je naredit vzorčni izdelek in ga jim predstavit, gratis. Za vzorčni primer sicer ne rabim tolikšno naložbo, me pa bo reklamiranje drago prišlo.

vostok_1 je izjavil:

600€ mesečno za hobije, med faksom? Dobro si ti to fural. Jaz sem imel 300-400€ mesečno stroškov za študirat.

Kaj pa naj jim pokažem...lepe besede? Tega itak imajo že poln kurac. Moj plan je naredit vzorčni izdelek in ga jim predstavit, gratis. Za vzorčni primer sicer ne rabim tolikšno naložbo, me pa bo reklamiranje drago prišlo.

Točno to, lepe besede. Za večino nakupov velja, da najprej vidimo lepe besede šele potem izdelek. Če bo tvoj izdelek resnično koristen recimo za opravljanje dejavnosti boš recimo od 100 sogovornikov potencialnih strank našel 4-5, ki bodo pripravljeni kupit izdelek z določenimi karakteristikami. Če dobiš naročila za X komadov boš precej lažje našel investitorja kot z izdelkom brez strank.

Jaz sem siguren, da bosta tako jype kot Invictus z veseljem investirala v posel, če boš imel v rokah šop naročil.

http://steveblank.com/2009/08/31/the-cu...

nevone ::

Kdor ne uspe premostiti teh minornih ovir ne bo prav dolgo posloval, tudi če ga nosimo po rokah.

Gre za to, da te država ne zagrabi ob prvi priliki za vrat, kaj pa ti veš, kaj je nekomu problem.

Prave ovire so tam kjer država z nedelovanjem ovira poslovanje.

Ne evo, ljudje imajo različne pragove zaznavanja težav. Prav gotovo se lahko najdejo takšni, ki bodo začeli trditi, da država povsem zadovoljivo deluje in si le ti nesposoben, da teh težav ne moreš zaobiti. Ker pač s tem niso imeli težav, ali pa to zanje ni tako velika težava, ker so si recimo že dovolj finančno opomogli.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Zgodovina sprememb…

• spremenila: nevone ()

nevone ::

Jaz sem siguren, da bosta tako jype kot Invictus z veseljem investirala v posel, če boš imel v rokah šop naročil.

S.inje neoliberalne, kar nekaj hočejo imet od tega. A mu ne bi raje šenkala, pa če bo kaj prav, če ne pa tudi.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Veliko podjetnikov čisto dobro posluje in to je dokaz, da država ni nepremostljiva ovira za poslovanje. Ali je merilo, kako sposoben mora biti podjetnik, da v danih razmerah uspešno posluje, postavljeno previsoko (ali prenizko), je pa drugo vprašanje.

Za lažjo orientacijo bi potrebovali statistiko - kakšen odstotek recimo Nemcev je samostojnih podjetnikov (brez ali z nekaj zaposlenimi), koliko Nemcev je zaposlenih pri teh malih podjetnikih, koliko jih je zaposlenih v velikih podjetjih (in koliko je teh velikih podjetij) in koliko jih je zaposlenih v javnem sektorju. Pa podobne številke še za Veliko Britanijo, Francijo, ZDA in recimo Singapur in Japonsko. Potem bomo pa lahko kaj več rekli o ovirah, ki jih postavlja država (s predpostavko, da smo ljudje vsi približno enako podjetniško sposobni, ovire oziroma spodbude so pa v različnih državah različne).

O.

Ne vidiš pa tistih, ki bi bili podjetniki, če jim država nebi postavila praga, ki ga je pač postavila.
««
185 / 279
»»