Forum » Strojna oprema » sestavljen računalnik: na kaj je potrebno pazit?
sestavljen računalnik: na kaj je potrebno pazit?
franci0 ::
Zdravo,
Naslednji teden dobim PC z naslednjo konfiguracijo:
Procesor : Intel I7-3770K
Matična : Asus P8Z77-V PRO
Pomnilnik : Kingston 2x8GB 2133MHZ KHX21C11T2K2/16X
Hladilnik : THERMALRIGHT HR-02 Macho 120 (Noctua NH-D14 je na žalost prevelika,da bi noter spravil normalne RAM-e)
SSD : Samsung 840 PRO 128GB
Ohišje : Fractal ARC
Napajalnik: 700W
Naknadno bom še noter dal 4 x 1TB sata HDD-je.
Vprašanje : Ali moram ob prvem vklopu uredit kakšno nastavitev v BIOS-u?
Predvsem sem skeptičen zarade voltaže RAM-ov , saj bi naj imeli rami 1.6V, medtem ko bi naj matična plošča preferirala 1.5V pomnilnik. Prav tako nikjer na QVL seznamu kompatibilnih ramov za to matično nisem našel točno v konfiguraciji navedenih ramov, kar me skrbi.
Ob predpostavki da rami so kompatibilni z to matično, ali bi me morala ta ''velika'' voltaža ramov kaj skrbeti, mogoče pri naknadnem navijanju procesorja?
Sem še pregledoval tudi tuje forume,ampak na žalost nisem našel odgovora na moja vprašanja, zato se obračam na vas, v upanju, da me razsvetlite :)
hvala
Naslednji teden dobim PC z naslednjo konfiguracijo:
Procesor : Intel I7-3770K
Matična : Asus P8Z77-V PRO
Pomnilnik : Kingston 2x8GB 2133MHZ KHX21C11T2K2/16X
Hladilnik : THERMALRIGHT HR-02 Macho 120 (Noctua NH-D14 je na žalost prevelika,da bi noter spravil normalne RAM-e)
SSD : Samsung 840 PRO 128GB
Ohišje : Fractal ARC
Napajalnik: 700W
Naknadno bom še noter dal 4 x 1TB sata HDD-je.
Vprašanje : Ali moram ob prvem vklopu uredit kakšno nastavitev v BIOS-u?
Predvsem sem skeptičen zarade voltaže RAM-ov , saj bi naj imeli rami 1.6V, medtem ko bi naj matična plošča preferirala 1.5V pomnilnik. Prav tako nikjer na QVL seznamu kompatibilnih ramov za to matično nisem našel točno v konfiguraciji navedenih ramov, kar me skrbi.
Ob predpostavki da rami so kompatibilni z to matično, ali bi me morala ta ''velika'' voltaža ramov kaj skrbeti, mogoče pri naknadnem navijanju procesorja?
Sem še pregledoval tudi tuje forume,ampak na žalost nisem našel odgovora na moja vprašanja, zato se obračam na vas, v upanju, da me razsvetlite :)
hvala
po komponentah.... sam sem si izbral konfiguracijo, tak da nič ni testirano kar se kompatibilnosti tiče
majstri, kaj mi lahko povete?
majstri, kaj mi lahko povete?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: franci0 ()
Yohan del Sud ::
Načeloma ni neki kunšt, ampak a si sploh kdaj delal kaj podobnega? Zadeva se itak lahko zaplete. Sicer na uč pri tvoji konfiguraciji ne vidim nič ven štrlečega, rami bodo delali vsaki ok dokler jih not lahko stlačiš (koliko se bojo navijali, je drugo vprašanje). Bios edino nastavi na AHCI (preden inštaliraš OS), če ni že in če navodila ne pravijo drugače in če nimaš namena kaj eksperimentirat z njim. Ostalo pa po potrebi. Pazi na prostor, tudi pri veliki škatli z veliko priključki ti hitro zmanjka kakšen kabel. Ali pa je prekratek.
www.strancar.com
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Yohan del Sud ()
stock ::
Ja te rami so totalno faljeni za ta CPU. Bodo pa po vgradnji delovali po SPD na 1333 1.5V
So pa deklarirani da delajo na 1.5V tudi pri 1600Mhz na kar jih komot nastaviš, ostalo boš pa potem ko boš navijal.
So pa deklarirani da delajo na 1.5V tudi pri 1600Mhz na kar jih komot nastaviš, ostalo boš pa potem ko boš navijal.
opeter ::
A ni tako, da intelovi (trenutni) Ivy Bridge CPU-ji podpirajo največ 1600 MHz-ni RAM?
Torej je brez zveze kupovati RAM z višjimi MHz-i, saj bodo itak delovali na max. 1600 MHz-ih.
Torej je brez zveze kupovati RAM z višjimi MHz-i, saj bodo itak delovali na max. 1600 MHz-ih.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
hojnikb ::
to sploh ni res; delajo tut na višjih frekvencah, sam nastavit je treba višjo frekvenco. Mem kontroler je pač
deklariran za 1600mhz, ampak to še nepomen da ne more delat na višjih frekvencah.
deklariran za 1600mhz, ampak to še nepomen da ne more delat na višjih frekvencah.
#brezpodpisa
hvala vsem za pomoč in čas, vendar sem se še samo bolj zmeden, eden pravi tak, drug drugače.
Zakaj bi naj bili ti RAM-i uber fail za ta CPU?
Sestavil sem si pač nadpovprečno dober PC in zato nisem želel povprečnih 1600mhz RAM-ov. Vem, da je
razlika med 1600mhz in 2133mhz glih kaki 1% ali 2%,ampak takšna je moja odločitev, torej da bom imel
2133mhz RAMe. Če ima kdo boljšo alternativo (mora pa bit 8GB ploščica), mi naj da predlog oz alternativo
za trenutne RAMEe.
Če to pomeni, da bom pač v biosu moral neke nastavitve spremenit,kar bo mi vzelo par sekund/minut,
potem je to zame sprejemljivo za popolno delovanje.
Zakaj bi naj bili ti RAM-i uber fail za ta CPU?
Sestavil sem si pač nadpovprečno dober PC in zato nisem želel povprečnih 1600mhz RAM-ov. Vem, da je
razlika med 1600mhz in 2133mhz glih kaki 1% ali 2%,ampak takšna je moja odločitev, torej da bom imel
2133mhz RAMe. Če ima kdo boljšo alternativo (mora pa bit 8GB ploščica), mi naj da predlog oz alternativo
za trenutne RAMEe.
Če to pomeni, da bom pač v biosu moral neke nastavitve spremenit,kar bo mi vzelo par sekund/minut,
potem je to zame sprejemljivo za popolno delovanje.
če hočeš res dober računalnik, potem 1155 sploh ni za tebe...
2133 rami nimajo smisla (dobri so kvečjemu za kake apuje, ki res rabijo extra memory band.), ker prvič 1.6V za ivy bridge ni zdravo, kot drugič pa razlika je minimalna in ne uporaviči višjo ceno.. razn če hočeš daljši e-penis od prijateljov, potem pa go for it..
2133 rami nimajo smisla (dobri so kvečjemu za kake apuje, ki res rabijo extra memory band.), ker prvič 1.6V za ivy bridge ni zdravo, kot drugič pa razlika je minimalna in ne uporaviči višjo ceno.. razn če hočeš daljši e-penis od prijateljov, potem pa go for it..
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
- spremenil: hojnikb ()
Saj me mika 2011 sploh zaradi 64gb ram support in quad channela. Res je da tega sedaj ne bi rabil,ampak bi bilo fajn to met če bi mogoče kdaj to potreboval. če bi vzel i7 3820 in asus P9X79 bi bilo cenovno nekje isto, pa še v prihodnosti lahko boljši CPU not vržem, medtem ko pri 1155 CPU-ja ne morem nadgradit, ker je 3770k pač najboljši. Ampak če bi šel na 3820 potem bi si še mogo neko grafično polek omislit, medtem ko 3770k že ima integrirano. Neke dobre grafike zaenkrat še ne potrebujem,tak da se mi ne zdi smiselno še v grafično investirat .
Budget je cca 1050EUR, medtem ko napajalnika in posebej grafične ne potrebujem (ker napajalnik že mam, grafična pa je dovolj če je integrirana).
@hojnikb: rekel si, da 1.6V za ivyja ni zdravo. Prosil bi te da mi to pojasniš, ker mi ni najbolj jasno. Na kaj lahko vse to vpliva? Naknadno pri overclockanju ali že pri stock uporabi?
To,da kingston rami ne opravičujejo višjo ceno, ni tak zelo pomembno, saj bi rad pohitril delovanje. boljši 1155 cpu pa žal ne obstaja, tako da imam ''luft'' pri optimizaciji samo v RAMih (medtem ko že imam top SSD in skoraj top matično).
Če pa ima kdo kakšno alternativo, pa prosim kar na dan z besedo.
Budget je cca 1050EUR, medtem ko napajalnika in posebej grafične ne potrebujem (ker napajalnik že mam, grafična pa je dovolj če je integrirana).
@hojnikb: rekel si, da 1.6V za ivyja ni zdravo. Prosil bi te da mi to pojasniš, ker mi ni najbolj jasno. Na kaj lahko vse to vpliva? Naknadno pri overclockanju ali že pri stock uporabi?
To,da kingston rami ne opravičujejo višjo ceno, ni tak zelo pomembno, saj bi rad pohitril delovanje. boljši 1155 cpu pa žal ne obstaja, tako da imam ''luft'' pri optimizaciji samo v RAMih (medtem ko že imam top SSD in skoraj top matično).
Če pa ima kdo kakšno alternativo, pa prosim kar na dan z besedo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: franci0 ()
za ivy je 1.6V že overvolt memory kontrolerja, tako da nima smisla, da kontroler trpi, samo zato, da bo nekje .5% bolši performance...
Dejansko neboš nikjer profitiro z temi rami, razn če boš meu ram disk
Moj nasvet je, da kupiš ene 1600mhz rame in za tisto razliko kupiš 256GB ssd.
večji ssd bo imel bolše write hitrosti in imel bo "daljšo" življensko dobo.
Dejansko neboš nikjer profitiro z temi rami, razn če boš meu ram disk
Moj nasvet je, da kupiš ene 1600mhz rame in za tisto razliko kupiš 256GB ssd.
večji ssd bo imel bolše write hitrosti in imel bo "daljšo" življensko dobo.
#brezpodpisa
korenje3 ::
Jaz imam Asus P8Z77-V PRO plato in jo prodajam. Sem mislil da mi pc zmrzuje zaradi plate, pa sem potem ugotovil da je bila premajhna napetost na ramih... rabljena samo par tednov. za cca 150EUR jo prodam. Če ne dela v redu, jo vzamem naza.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Zgodovina sprememb…
- spremenil: korenje3 ()
@hojnikb : hvala za pojasnilo,dal si mi misliti. S tem bi dejansko skrajšal življensko dobo CPU-ja in matične, kajne? Torej Ivy ima to hibo da mu niso všeč visoke voltaže ramov, medtem ko Sandy z tem nima problemov?
Torej na kaj naj zdaj gledam ko bom iskal rame, razen tega da imajo čimnižjo latenco?
Ali obstajajo sploh kakšni rami nad 1600MHz ki imajo voltažo 1.5V, da bi bilo vse stabilno
in nebi nobene komponente mučil?
Ima kdo kakšen konkreten predlog? Mora pa bit 2x 8GB
Torej na kaj naj zdaj gledam ko bom iskal rame, razen tega da imajo čimnižjo latenco?
Ali obstajajo sploh kakšni rami nad 1600MHz ki imajo voltažo 1.5V, da bi bilo vse stabilno
in nebi nobene komponente mučil?
Ima kdo kakšen konkreten predlog? Mora pa bit 2x 8GB
@Korenje : hvala za ponudbo,vendar za nekje 180€ dobim novo. Lahko malenkost natančneje opišeš svojo težavo? Ker koliko razumem si imel ti problem v čisto kontra smeri... V tvojem podpisu pa vidim da sedaj imaš 2133MHz rame, kako se ti obnese? Te nič ne skrbi t.i. ''trpenje'' memory controllerja? Katere RAM-e natančno imaš?
korenje3 ::
corsair vengenace.
Sem imel iste probleme na gigabyte plati, pa sem potem povečal voltažo ramov na 1,58V in sedaj dela vse brez problemov. plato lahko prodam tudi po nižji ceni... 140EUR.
Sem imel iste probleme na gigabyte plati, pa sem potem povečal voltažo ramov na 1,58V in sedaj dela vse brez problemov. plato lahko prodam tudi po nižji ceni... 140EUR.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Zgodovina sprememb…
- spremenil: korenje3 ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | gaming računalnik (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Kaj kupiti | 30490 (12195) | Meizu |
! | Slo-tech superpi team: intel core 2, i5, i7 & amd am2, am3 lestvica (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Navijanje | 283144 (43737) | krneki0001 |
» | katere 2x8GB RAM-e za i7-3770k do cca. 150€ (strani: 1 2 )Oddelek: Kaj kupiti | 15141 (13270) | PrimozR |
» | Pomoč pri sestavi računalnikaOddelek: Kaj kupiti | 2849 (2281) | Predator ^^ |