Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Temo vidijo: vsi
PaPPy ::
Živjo,
skratka rad bi postavil sončno elektrarno s soglasjem, zraven vzamem baterijo, za vse skupaj dobim subvencijo. Elektrarna bo zero export, torej nič oddajanja v omrežje. Zdaj pa vprašanje: ali je kakšna varianta, da ne podpišem pogodbe za samooskrbo s ponudnikom električne energije, da bi lahko uporabljal VT/MT (beri E3 napredni)? Rad bi pozimi polnil baterijo po ta nižji tarifi.
skratka rad bi postavil sončno elektrarno s soglasjem, zraven vzamem baterijo, za vse skupaj dobim subvencijo. Elektrarna bo zero export, torej nič oddajanja v omrežje. Zdaj pa vprašanje: ali je kakšna varianta, da ne podpišem pogodbe za samooskrbo s ponudnikom električne energije, da bi lahko uporabljal VT/MT (beri E3 napredni)? Rad bi pozimi polnil baterijo po ta nižji tarifi.
vke4XC ::
Vprašanje, koliko je res, vendarle gre za vsega (ne)zaupanja vreden MSM, 24 ur...
Zahvaljujoč OVE elektrika cenejša za skoraj 25 odstotkov
miko22 ::
Vprašanje, koliko je res, vendarle gre za vsega (ne)zaupanja vreden MSM, 24 ur...
Torej dejansko mi ki imamo SE nižamo ceno tistim, ki nimajo SE. Te pa pravijo da smo netmetraši strošek :)
Torej dejansko mi ki imamo SE nižamo ceno tistim, ki nimajo SE. Te pa pravijo da smo netmetraši strošek :)
Bi bil z veseljem za tisto, kar se (upravičeno!) očita - da smo 'birokratsko' samooskrbni, ene 9 (mogoče 10) mesecev bi optimistično mogoče šlo nekako z baterijo, ves zelen prehod bi lahko bil drugače zastavljen in brez zapiranja nukleark, ampak očitno smo v nekem morastem obdobju, ko ima vsak kekec vpliv na politiko, ker pač politiki gledajo samo všečke na svojih družbenih profilih - če pa so preveč glasni, pa še jih kakšne pehte tožijo. Zdaj, če slučajno pade kakšna drobtinica ravno pred nas, pa bi tudi verjetno nespametni bili, če je ne bi pobrali, ker bi jo pač kdo drug. Glavni namen foruma pa je pa, da se čimbolj diskutira in prepira, ker oglasi :D
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: vke4XC ()
Utk ::
Če je nekaj strošek, ne pomeni da alternativa ni še večji strošek.
To je isto kot da bi rekel, da se EV ne splača, ker tudi elektriko treba plačat.
No, sej nemalo ljudi je dejansko tako butastih. In še ponavljajo te neumnosti v nedogled.
fikus_ ::
Avtor je pa nepristranski "SolarPower Europe".....
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
Ne vem, kaj pričakuješ? Termoelektrarnarji tega verjetno ne bodo objavljali, nuklearjev pa menda ni kaj dosti.
Kdo, po tvoje, bi potem moral to objaviti, da bi bilo verodostojno in kje - koga bi ti osebno potrepljal po ramenu s čisto vestjo?
Mislim, karkoli :D
Kdo, po tvoje, bi potem moral to objaviti, da bi bilo verodostojno in kje - koga bi ti osebno potrepljal po ramenu s čisto vestjo?
Mislim, karkoli :D
Zgodovina sprememb…
starfotr ::
Problem je, ker se zavaja. Samo to. Dokazano je, da je v omrežju kje je prisotnih več nestalnih virov energija dražja in ne cenejša. Ta (plačana) objava pa ni nobena resna raziskava.
Torej upravičeno pričakujemo uraden protest zaradi zavajanja na (nad)nacionalni ravni, ker je to v Sloveniji in EU nekaj nepojmljivega...
Z veseljem vzamem kokice v roke, 24 ur in ostalih MSM tako ne spremljam zaradi tega, ker pač populaciji enostransko perejo možgane.
Drugi pa potem že menda veste, kaj in kdaj jim zaupati in kdaj takoj ne več.
Od besed k dejanjem torej čimprej, da malo spremljamo, kakšen bo efekt.
Ostalo jim seveda zaupate, samo to glede fotovoltaike ne, drži, pač opazujoč splošno mnenje istih ljudi :D
Ali kaj?
Z veseljem vzamem kokice v roke, 24 ur in ostalih MSM tako ne spremljam zaradi tega, ker pač populaciji enostransko perejo možgane.
Drugi pa potem že menda veste, kaj in kdaj jim zaupati in kdaj takoj ne več.
Od besed k dejanjem torej čimprej, da malo spremljamo, kakšen bo efekt.
Ostalo jim seveda zaupate, samo to glede fotovoltaike ne, drži, pač opazujoč splošno mnenje istih ljudi :D
Ali kaj?
Zgodovina sprememb…
fujtajksel ::
Problem je, ker se zavaja. Samo to. Dokazano je, da je v omrežju kje je prisotnih več nestalnih virov energija dražja in ne cenejša. Ta (plačana) objava pa ni nobena resna raziskava.
Dokazano? Nove nuklearke ponavadi delajo bolj stalno kot bi lahko glede na svoje sposobnosti prilagajanja, pa vendar ne vodijo k nižji ceni v omrežju, ker je njihova stroškovna cena relativno visoka. Če je cena elektrike iz sončnic nižja od tistega kar bi moral kurit namesto njih, je logično da prispevajo k cenejši energiji. V pred-ukrajinskih časih cena iz sončnic ni bila relativno tolk nizka, je bila namreč povprečna tržna cena znatno nižja kot je zdaj, pa tudi sončnice še malo dražje, npr elektrika iz starih HE je znatno cenejša.
DamijanD ::
K visoki ceni vpliva naslednja zadeva:
- kljub SE v ozadju potrebuješ delujoče "od zunanjih dejavnikov" skoraj neodvisne elektrarne (jedrska, hidro, termo, plinska) (nekaj za sprotno prilagajanje, nekaj pa za nočni čas, ko OVE proizvodnja upade)
- plinska je med najbolj odzivnimi in recimo, da se njej strošek ne poveča, če dela on/off oz. se mora stalno prilagajat
- verjetno je HE tudi dokaj "poceni" prilagajati
- termo in jedrske pa niso najbolj srečne, če pol dneva delajo pol dneva pa ne
In četrta točka dejansko podraži obratovanje teh elektrarn, ker rabijo vzdrževanje in vse ostalo tudi, če ne delajo outputa (torej imamo samo stroške, brez prihodkov). Kar pomeni, da (če hočeš, da ne delaš izgube), moraš postaviti ceno višje, da takrat, ko imaš prihodke, pokriješ tudi obdobja brez prihodkov...
- kljub SE v ozadju potrebuješ delujoče "od zunanjih dejavnikov" skoraj neodvisne elektrarne (jedrska, hidro, termo, plinska) (nekaj za sprotno prilagajanje, nekaj pa za nočni čas, ko OVE proizvodnja upade)
- plinska je med najbolj odzivnimi in recimo, da se njej strošek ne poveča, če dela on/off oz. se mora stalno prilagajat
- verjetno je HE tudi dokaj "poceni" prilagajati
- termo in jedrske pa niso najbolj srečne, če pol dneva delajo pol dneva pa ne
In četrta točka dejansko podraži obratovanje teh elektrarn, ker rabijo vzdrževanje in vse ostalo tudi, če ne delajo outputa (torej imamo samo stroške, brez prihodkov). Kar pomeni, da (če hočeš, da ne delaš izgube), moraš postaviti ceno višje, da takrat, ko imaš prihodke, pokriješ tudi obdobja brez prihodkov...
moraš postaviti ceno višje, da takrat, ko imaš prihodke, pokriješ tudi obdobja brez prihodkov...
Po 35 letih nekateri še zmeraj ne razumete osnov kapitalizma.
Cena je taka po kateri uspeš nekaj še zmeraj prodat. Kakšen strošek si imel ti s tem pa nikogar na svetu razen tebe ne briga.
Nuklearka prodaja elektriko ponoči pozimi čim dražje zato, ker lahko, ne zato ker je poleti v nedeljo ob 12h delala izgubo.
Pa razumeš/veš , kako deluje kapitalizem pri EU prodaji elektrike?!
Sem ze nekajkrat napisal , kako s oblikuje cena na borzah, ti pa kot kaže pojma nimaš in klatiš neumnosti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()
jernejl ::
Zanimivo, da po tvoji nelogiki to ne velja na nepremičninskem trgu, kjer nikogar ne zanima, za koliko se uspe kaj prodat ali oddat, ampak samo, koliko ima lastnik stroškov. Ker se itak vse stroške (kamor sodijo tudi davki) direktno prevali na kupca/najemnika oziroma na ceno, ne glede na to, po kakšni ceni se nekaj na trgu uspe prodat ali oddatmoraš postaviti ceno višje, da takrat, ko imaš prihodke, pokriješ tudi obdobja brez prihodkov...
Po 35 letih nekateri še zmeraj ne razumete osnov kapitalizma.
Cena je taka po kateri uspeš nekaj še zmeraj prodat. Kakšen strošek si imel ti s tem pa nikogar na svetu razen tebe ne briga.
Koliko lukenj bi ti morali zvrtat v koleno, da bi tudi tam, kjer se omenja možnost dviga davkov na premoženje, priznal tole: "Kakšen strošek si imel ti s tem pa nikogar na svetu razen tebe ne briga."?
Sem ze nekajkrat napisal , kako s oblikuje cena na borzah, ti pa kot kaže pojma nimaš in klatiš neumnosti.
Vse kar si napisal v tej so neumnosti, ki smo jih stokrat demantirali.
Koliko lukenj bi ti morali zvrtat v koleno, da bi tudi tam, kjer se omenja možnost dviga davkov na premoženje, priznal tole: "Kakšen strošek si imel ti s tem pa nikogar na svetu razen tebe ne briga."?
Jaz se lahko odločim in pač ne oddajam stanovanja. Stoji prazno, z nekom not prijavljenim, ker se za nek denar ne bom dal jebat. Živel bom isto kot zdaj. Če se nuklearna elektrarna odloči da se za ta denar njim ne da s tem ukvarjat so posledice malo drugačne.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Jaz se lahko odločim in pač ne oddajam stanovanja. Stoji prazno, z nekom not prijavljenim, ker se za nek denar ne bom dal jebat. Živel bom isto kot zdaj.Tudi lastnik (jedrske) elektrarne se lahko odloči, da bo elektrarna stala, ker se mu ne da jebat s poslovanjem.
Če se nuklearna elektrarna odloči da se za ta denar njim ne da s tem ukvarjat so posledice malo drugačne.Kakšna pa naj bi bila po tvoje razlika, razen tega, da hodlanje praznega stanovanja ali zemljišča ne košta kaj veliko, ker so stroški njenega varovanja in drugih javnih servisov socializirani in jih plačujejo vsi davkoplačevalci namesto lastnika?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jernejl ()
Eno vprašanje, če kdo ve: ali je možno dobiti subvencijo za otočno SE + hranilnik, če je ta postavljena na zidani garaži (za polnjenje EV)? Garaža stoji sredi mesta na svoji parceli, nima svojega naslova (hišne številke) in nima električnega priključka.
Hvala.
Hvala.
Vse kar si napisal v tej so neumnosti, ki smo jih stokrat demantirali
Spet pises neumnosti. Pojma nimaš , kako se oblikuje cena elektrike na EU borzah. Za SLO je pomembna Budimpestanska.
Daj citiraj me in kje si me demantiral, ali pa boš še naprej klatil neumnosti in kazal svoje nepoznavanje teme o kateri pises.
Velika večina elektrike se ne proda prek borze po dnevnih cenah, ampak z dolgoročnimi pogodbami.
Zgodovina sprememb…
Velika večina elektrike se ne proda prek borze po dnevnih cenah, ampak z dolgoročnimi pogodbami.
In naj ti jaz verjamem na "trust me bro"?
Zakaj bi pa morali mi tebi?
Ti si strokovnjak, praviš, ti bi rad dokazal da sončne elektrarne dražijo elektriko, tako da ti dokazuj da se velika večina elektrike proda po dnevni ceni.
Kako ti uspe sploh geni ponudit fiksno ceno za leto vnaprej, če ne ve niti kakšna bo cena čez 2 tedna? Da ne govorimo o tovarnah, ki imajo cene podpisane leta vnaprej.
Misli malo, pi*da...
Ti si strokovnjak, praviš, ti bi rad dokazal da sončne elektrarne dražijo elektriko, tako da ti dokazuj da se velika večina elektrike proda po dnevni ceni.
Kako ti uspe sploh geni ponudit fiksno ceno za leto vnaprej, če ne ve niti kakšna bo cena čez 2 tedna? Da ne govorimo o tovarnah, ki imajo cene podpisane leta vnaprej.
Misli malo, pi*da...
Zgodovina sprememb…
Lonsarg ::
Pa dobro pozabte na detajle kot so borze in koncno kupovanje elektrike. Glejte sirso sliko ko se nekdo odloca o izgradnji elektrarne, takrat se racunice delajo ne kasneje.
Da zgradis jedrsko elektrarno imas fiksni strosek. Ce bos dobil poleti manj za elektriko od jedrske moras enako stevilo EUR dobiti pozimi. Ce je ze zdaj na mejo profitabilnosti naracunat za novo jedrsko potem ta denar mora od nekje prit. Ce se ne bo dalo pozimi drazja prodajat bomo pa to placali preko davkov drzavi da bo krila izgubo jedrske.
Edina elektrarna ki zna biti poleti izklopljena z majhnim ucinkom na profitabilnost izgranje je plinska. In to so nemci vedeli. Pred Ruskim napadom na US je bil Nemski plan kombinacije SE in plina. Ta plan je zdaj splaval v vodo.
Delno bodo veterne resile zadevo, bo pa treba kombinirati se z baterijskimi sistemi in sinteticno proizvodnjo plina ce hocemo res stran od kupljenega plina, druge ne bo.
Da zgradis jedrsko elektrarno imas fiksni strosek. Ce bos dobil poleti manj za elektriko od jedrske moras enako stevilo EUR dobiti pozimi. Ce je ze zdaj na mejo profitabilnosti naracunat za novo jedrsko potem ta denar mora od nekje prit. Ce se ne bo dalo pozimi drazja prodajat bomo pa to placali preko davkov drzavi da bo krila izgubo jedrske.
Edina elektrarna ki zna biti poleti izklopljena z majhnim ucinkom na profitabilnost izgranje je plinska. In to so nemci vedeli. Pred Ruskim napadom na US je bil Nemski plan kombinacije SE in plina. Ta plan je zdaj splaval v vodo.
Delno bodo veterne resile zadevo, bo pa treba kombinirati se z baterijskimi sistemi in sinteticno proizvodnjo plina ce hocemo res stran od kupljenega plina, druge ne bo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
Plinske, ali pa naftne, v resnici niso slaba stvar. Poceni za zgradit in vzdrževat, je pa dražja elektrika iz njih. Treba bi se sprijaznit da elektrika NI navadno tržno blago. Če proizvajaš več kot toliko in toliko elektrike, bi moral proizvajat celo leto količino elektrike po krivulji porabe, in iz nje določit ceno po kateri si je pripravljen prodajat. Če gre s to matematiko tudi jedrska čez, naj gre, če ne pa ne.
Lonsarg ::
Prepoves plin in nafto pa je prec matematika drugacna ker ti za zimo ostane samo jedrska ali pa sinteticni plin.
In geostratesko plin in nafta itak more stran tak da je relavantna dolgorocno le racunica brez njiju.
In geostratesko plin in nafta itak more stran tak da je relavantna dolgorocno le racunica brez njiju.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
Če gremo na električne avte bi prišparalo tolk nafte da je bi komot pozimi kurili malo več za elektriko, dokler se ne najde boljše rešitve.
shmandi ::
In tudi smiselno je termo elektrarne (pa naj bo premog, plin, nafta, biomasa...) uporabljati samo pozimi, da se tudi odpadna toplota izkoristi za ogrevanje. Edini problem so potem zaposleni, ki bi jih bilo potrebno sezonsko prerazporejat.
shmandi ::
BigWhale ::
iloveboobz je izjavil:
Če bolj glupo je pa to, k folk kombinira dva različna sistema (recimo solaredge in potem še ena hibridna elektrarna, na katero preko gen porta prklapljaš solaredge). Idiotizem v teh časih.
Ne, to je cist ok prehodna resitev. Jaz sem si tko prerazporedil stroske investicije. Lani baterije + hibrid v navezi s SolarEdge, letos ali pa drugo leto se bom znebil se SolarEdga in verjetno zamenjal se kak panel.
WaterBoy ::
Li ni to brez veze delati, dokler dela solar edge.
Moraš na streho in vse module odmontirat, odstranit optimizatorje in nazaj
Moraš na streho in vse module odmontirat, odstranit optimizatorje in nazaj
asinhronc ::
In naj ti jaz verjamem na "trust me bro"?
Ima čisto prav. S SE se trguje le znotraj dneva 15 minut ali dan vnaprej 15 minut, ali pa tisti PPA, kjer pa se viški zgolj preprodajajo, spet na 15 minut. 15 minut zato da je odstopanje dejanska proizvodnja, bilančna proizvodnja čim nižje, za kar ti sistemski operater potem zaračuna kot porabniku nižjo omrežnino.
Druga zgodba pa je, če ti jaz prodam za leto 2027, recimo 5 MWh stalne proizvodnje 365 dni v letu. To so pa terminske pogodbe, ki se jih večina dobaviteljev drži kot pijan plota. Kako jo pa kot trgovec/proizvajalec potem proizvajam, dokupujem ali preprodajam je pa moja stvar.
Glede vira, samo dopolnil bom en zamolčani del. Cena čez dan je cena že šla dol, zvečer ko pa SE ne dela, pa je šla gor. Cena terminskih za eno leto, pa se počasi znižujejo od vrha, ko se je plinska pipica iz vzhoda priprla.
Aleksander Mervar. Dobesedno vsi - od politke, ministrstev, do ostalih nas energetikov čakamo njegove nastope in beremo njegove izračune, ter nasvete. On je naredil tisto študijo treh scenarijev za Slovenijo z ali brez JEK in/ali JEK2, ki jo je želelo ministrstvo. Politka pa se bo morala odločiti eno od teh treh poti.
Je tudi edini v Sloveniji, ki je pravilno napovedal usodo šestega bloka že v času njegove gradnje. Edini si upa povedati vse o JEK2, tudi o OVE. Tale članek je navaden zmazek, priporočam raje njegovo študijo, ki je javno objavljena.
Aja točno, saj je objavil že marsikaj.
https://www.eles.si/novice/ArticleID/22...
https://www.eles.si/novice/ArticleID/21...
Bo dovolj kvalitetnih virov?
Pa veselo branje.
Nepomembno, če se stroka ne znate zmeniti. Če bi čakal na vas, ne bi imel ničesar ali še manj. :D
No, še omrežje očitno ne bi več stalo pri 20cm snega, navkljub plačevanju omrežnine, in še menda kriv ne bi bil nihče ali ka.
Do takrat pa...
No, še omrežje očitno ne bi več stalo pri 20cm snega, navkljub plačevanju omrežnine, in še menda kriv ne bi bil nihče ali ka.
Do takrat pa...
Zgodovina sprememb…
iloveboobz je izjavil:
Če bolj glupo je pa to, k folk kombinira dva različna sistema (recimo solaredge in potem še ena hibridna elektrarna, na katero preko gen porta prklapljaš solaredge). Idiotizem v teh časih.
Ne, to je cist ok prehodna resitev. Jaz sem si tko prerazporedil stroske investicije. Lani baterije + hibrid v navezi s SolarEdge, letos ali pa drugo leto se bom znebil se SolarEdga in verjetno zamenjal se kak panel.
Koliko je pa izgub pri teh kombinacijah zaradi predvorb ac/dc?
asinhronc ::
Nepomembno, če se stroka ne znate zmeniti. Če bi čakal na vas, ne bi imel ničesar ali še manj. :D
Do takrat pa...
Mislim da si tokrat dokončno poražen.
Ne bo pa moj glavobol, če ne verjameš oziroma je nepomembno. Jaz si bom z majem vzel dolg premor po 13 letih muk da se glava malo izprazne. Samo prosim ne bentiti v prihodnosti, preberi si to o omrežnini že danes. Zahvali pa se všečni politiki obeh polov, ki raje zamrzne omrežnine v času ko je treba začeti vlagati. O neodvisni agenciji za energijo pa sploh ne bom začel.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: asinhronc ()
Mislim da si tokrat dokončno poražen.Ravno pred parimi urami je priletela nova analiza. Lahko bi pa že enkrat nehali o tistem snegu in dokončno odprli oči o realnosti. Zeleni prehod boste plačali, s sončno na strehi ali pa brez nje. Pisanje po forumu ne rešuje sveta.
Ja, zdaj, ker bo to očitno od vseh v Sloveniji udarilo mene najbolj, sem poražen v celoti, že nekaj let, brez skrbi, da le drugi ne bodo in bodo srečni, četudi leto netiranje prekinejo v celoti z naslednjim letom, kar bi bilo res impresivno v EU medtem, ko...
Ne pišem jaz po forumu, da bi rešil svet, nikdar nisem, nikdar ne bom, z nekom pomembnim si me moral zamenjati, razumem, da se ni problem zmesti.
Zgodovina sprememb…
joez7 ::
Sončničarji pač bom šli na minimum omrežnine - 2x20A = 2.8kW = ~16€ v visoki sezoni in ~ 7€ v nizki.
Bolj me skrbi za tiste v bloku, penzije pa glede na smer politike nebodo nekaj časa šle gor.
Bolj me skrbi za tiste v bloku, penzije pa glede na smer politike nebodo nekaj časa šle gor.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
Sončničarji pač bom šli na minimum omrežnine - 2x20A = 2.8kW = ~16EUR v visoki sezoni in ~ 7EUR v nizki.
Bolj me skrbi za tiste v bloku, penzije pa glede na smer politike nebodo nekaj časa šle gor.![]()
Ne skrbi za tiste v bloku, večinoma z veseljem bi ti privoščili, da ti razveljavijo pogodbo ali celo še kakšno posebno kazen nabijejo. Pa verjetno ne samo tisti v bloku, ampak nič ne de, povečane subvencije so razpisane še naprej in ne samo za sončnice, reševanju sveta na forumu navkljub - edini družbenik je Republika Slovenija. Kolikor sem zasledil, si že nekaj mesecev ponosen uporabnik hišne baterije? Fino, ne bomo ti dolgo fauš, bomo merili kapacitete kot 'onete'? :D
Zgodovina sprememb…
iloveboobz je izjavil:
Joooj, ne pametuj.
Tudi če bi mel več DC stringov imaš večje izgube na DC kablih kot imam jaz na AC230V strani.
Nimaš, razn če daš izjemno poddimenzionirane kable. Na konc dneva ti še vedno pretvarjaš v eno smer več, kot nekdo k ma panele direktno vezane na inverter. Mikroti v kombinaciji z baterijami so izjemno glupa rešitev. Če bolj glupo je pa to, k folk kombinira dva različna sistema (recimo solaredge in potem še ena hibridna elektrarna, na katero preko gen porta prklapljaš solaredge). Idiotizem v teh časih.
Dejstvo je, da je en inverter dost bolj elegantna in za prihodnost lazja rešitev. Crkne inverter? Popraviš in zamenjaš brez glavobola. Magari z čisto drugim podobnih specsov/dimenzij. Pa ni treba plazit po strehi.
kot da optimizatorji niso elektronika ali kaj?
Kolegu je ravno letos crknil en optimizator pa ima komaj 2 leti elektrarno, in on je mogel plazit po strehi in razkopavat.
Sj ti ni treba delat optimizatorjev, če nočeš. No razn če maš solaredge .)
NO teh idiotovtrolov nas je kar nekaj. Ko pogledaš zakonodajo in dobro prakso - prideš do zelo podobnih rešitev. Obstoječa elektrarna s SE + optimizatorji in netmetering soglasjem. Potem pa zraven hibrid in hranilnik EE, kot UPS in optimizcija omrežnine in porabe.
Eno je izboljšat zatečeno stanje, drugo pa začet iz osnove. Vsakokrat narediš analizo in optimiziraš zase. Če maš čas in srečo, preveriš nekaj delujočih setupov - pa kopiraš.
feryz ::
Zakaj bi nekdo, ki ima net metering, trenutno dal zraven še baterijo?
Ne, par evrov manj letno za omrežnino, ni niti za DIY dovolj razloga. Pravzaprav je ta izgovor norost.
Zakaj torej?
Ne, par evrov manj letno za omrežnino, ni niti za DIY dovolj razloga. Pravzaprav je ta izgovor norost.
Zakaj torej?
Norost je kar v redu odgovor, nič ne moti forumska označba - je že izračunano in potrjeno, da je v sezoni premalo presežne proizvodnje nad dovoljenim izvozom, da bi se baterija zares izplačala pri trenutnem številu panelov, če pa se to (neuradno) poveča, pa bo bolj lušten eksperiment :D
Da ti jaz odgovorim. Moj razlog je bil, potreba po UPS sistemu (žena je pustila redno službo in začela delat od doma), kot najbolj rentabilno se je pokazal sistem z hibridom in LFP, in celotna hiša na UPS. Ostale dobrote - kot so loadschifting, powershaving in phasebalancing, so pa prišle kot dodaten bombonček s pravilno nastavitvijo hibrida. Poskusno sem celo vzpostavil otočno obratovanje, pa ni trenutno potrebe.
Trenutno mi je optimalno, da imam omrežje. Za hude čase pa mam agregat (bencinski, 1.5kW).
Ko bo (če bo) EV, pa bo bat. sodelovala pri polnjenju EVja.
Maš pa prav, vse skupaj je po Prešernu... . rezervne dele pa nabavljam sedaj (ko jih je za dobit in po ustrezni ceni).
Letni strošek omrežnine (~160€) je drobiž, napram drugim položnicam.
Ko potegnem črto, mi SE letno prihrani ~5k€ (el. in ogrevanje s TČ). ROI nekje dobra 4leta.
Ko enkrat prebrodiš začetno investicijo, neveš kam s dodatnimi 400€ m. prihranka.
Trenutno mi je optimalno, da imam omrežje. Za hude čase pa mam agregat (bencinski, 1.5kW).
Ko bo (če bo) EV, pa bo bat. sodelovala pri polnjenju EVja.
Maš pa prav, vse skupaj je po Prešernu... . rezervne dele pa nabavljam sedaj (ko jih je za dobit in po ustrezni ceni).
Letni strošek omrežnine (~160€) je drobiž, napram drugim položnicam.
Ko potegnem črto, mi SE letno prihrani ~5k€ (el. in ogrevanje s TČ). ROI nekje dobra 4leta.
Ko enkrat prebrodiš začetno investicijo, neveš kam s dodatnimi 400€ m. prihranka.
Zakaj pa? Mislim kakšni so tvoji razlogi za?
Evo, kot moj predhodnik, mi gre na živce, ko mi zmanjka elektrike pa lahko gledam v luft. Tudi žena bo delala od doma, tako da je tudi to nujno.
Poleg tega bo se netmetering ukinil 2030. Sedaj so visoke subvencije. Dvomim, da še kdaj bo 40% investicije. Poleg tega sem zadevo razdelil na obroke brez obresti in stroškov, tako da me mesečno pride dobrih 60€. Čez 5 let bo to drobiž(že zdaj eni dajo več za čike), jaz pa bom neodvisen od omrežja(razen pozimi ko dela TČ). Nor mi bil da ne bi še v investicijo, ko je tako ugodno.
Dnevno poleti porabim cca 6-8kwh(brez polnjenja hibrida). ob oblačnem vremenu pridelam vsaj 10kwh. Si predstavljate kako dolgo sem lahko jaz brez elektro? Celo poletje. Sem še vedno nor?!
Bizkit45 ::
A mi lahko kdo poda zakon (ali karkoli validnega), da se netmetering ukine 2030? Ker se vse bolj omenja to na tem forumu..
bm1973 ::
A pa imate res tako pogosto izpade elektrike in zakaj?
Kdo ti jamči, da jih ne bo?
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]