» »

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
434 / 436
»»

enavlaka ::

Ker oddat naročilnico in nakazat dnar je prehud zalogaj?

starfotr ::

Proizvajalcu? Zbudi se iz sanj.

Kapituliral bomo, če ne bo vmes obveznega člena, ki samo žre dnar. :))

DamijanD ::

Pa piš bmwju, če ti pošljejo en avto direktno iz tovarne? Če bi se to dalo, bi bil feryz prvi, ki bi to delal...

feryz ::

Saj ga pošljejo direkt iz tovarne.
Le račun parkrat vmes popravijo, preden do mene pride.

nekikr ::

enavlaka je izjavil:

Kapituliral bomo, če ne bo vmes obveznega člena, ki samo žre dnar. :))

Najbrž bi res, ja. Ker bo bi se nekaj pokvarilo in bi moral poslati nazaj na kitajsko bi videl zakaj je vmes še lokalni prodajalec s servisom (in nekaj višjo ceno). Recimo.

telexdell ::

enavlaka je izjavil:

Ker oddat naročilnico in nakazat dnar je prehud zalogaj?

Sem pred leti podobno razmišljal, ko sem dobil ponudbo za nek strojni del. Oborožen s ceno trgovca sem se obrnil direkt na proizvajalca (v Sloveniji!) in ga prosil za ponudbo. Pa je bila za povsem enak izdelek cena proizvajalca cca 10% višja od cene trgovca. Na vprašanje proizvajalca zakaj taka razlika je bil odgovor, da je trgovec od njih velik kupec in zato deležen posebnih rabatov.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Saj ni samo to. Proizvajalec se pač odloči, da ne bo imel opravka s končnimi kupci. Oni proizvajajo stvari na veliko, nimajo časa, da se z vsakim padalcem iz slo-techa pogovarjajo in potem rešujejo njegove težave. Če bi se odločili, da bodo to delali sami, potem bi ta strošek dali v ceno in bi bil spet na istem.
Teh prigod, ko so znanci kupovali direktno kakšno zadevo iz kitajske (pa tudi Nemčije in drugod) sem imel polno. In potem je vedno isto: "a mi lahko ti spišeš en mail/spremno pismo za popravilo, pa a imaš kakšno cenejšo opcijo za pošiljanje, pismo je to drago, pa dva meseca bom brez". Ne, nimam. Saj si prihranil 10€, vzemi iz tistega fonda.

starfotr ::

Takih padalcev je tudi med firmami veliko. Kupujejo povsod ampak reklamacije, garancijo ali podporo bi imeli pa lokalno :))

Zato pa lokalni predstavniki dobijo pogoje za delo in so za to tudi plačani v obliki marže.

No ko ste že tok razgreti, kateri prodajalec v sloveniji pa popravlja razsmernike?

D3m ::

Sem preveril na Elektro.

Rabim še vedno baterijo.

Tak, da ne bom nič še naredil v smeri samooskrbe.
|HP EliteBook|R7 8840U|

humaxboy ::

Tole razpravo berem in moram priznati, da me glava kar boli. Po moje nisem edini in velja za nas "laike", ki šele spoznavamo "solarni" svet.
Gledam predvsem nemške in nekaj angleških YT prispevkov na to temo in tam ni govora o mikroinverterjih (finančno neupravičeno, tako pravijo) in se sprašujem, kako si tam razlagajo "varnost".
Zanimivo branje na to temo : https://www.fronius.com/~/downloads/Sol...
In absolutno nihče ne govori o tem : https://birdblocker.com/, ki so lahko tudi zanetili kakšen požarček...

Sam sem se podal v zgodbo, ker nas v nekaj letih čaka vse več domače porabe elektrike v primeru EL avta, ki bo prej ali slej prišel.
Trenutno sem na smešnih 2k letno porabe (brez velikih porabnikov - TČ, klime etc) in se ogrevam še na plin (topla voda + ogrevanje) v kombinaciji z kaminom (samo ogrevanje)
in stroški ta čas so dejansko nizki (cca 500EUR EL, cca 800 EUR plin letno) za 120 m2.
Razmišljam, da bi se v doglednem času znebil plina, prešel na el. radiatorje v prostorih, TČ ne pride v poštev (ni prostora, ni garaže, ni kleti, prevelik vložek). Za gretje vode bi morda vzel EL. pretočni grelnik (Vaillant, Bosch etc).
Če prištejem osnovni 2k letne porabe še EL avto (recimo 20K km letno * 15KW/100 km (poraba)) = 3K in morda el.radiatorji + EL. pretočni grelnik bi bil kmalu po moje na 7-8K EL.
In tukaj bi po moje prišla v poštev baterija + solarne. Omenjate Deye, SolarEdge, ki jih ni posebej kje zaslediti na novejših YT prispevskih, a vse kaže, da so trenutno Sungrow in Goodwe na vrhu
popularnosti glede baterij in Inverterjev (Nemčija) in Sigenergy (UK). Huawei je tudi omenjen a je nažalost zaprt sistem, medtem kot ostali le dopuščajo povezavo z drugimi proizvajalci.

Če prav razumem, brez soglasja pri nas ne gre, četudi ne bi oddajal EL v omrežje. Razumem prav, da nekateri ponujajo "kao" netmetering po tistem "boomu" z starim netmeteringom, ki ga sedaj ni?
In pri nas te ne plačujejo, če oddajaš EL v omrežje, ker če se prav spomnim v Nemčija dobiš 7c/KW, se pravi vsaj nekaj, da se ti hitreje povrne investicija.
Vprašanje : zakaj je potrebno soglasje, če ne bom oddajal v omrežje in bo ločeno od Solarne+baterija preko switcha? Kaj se zgodi, če postaviš brez soglasja ? Siva zona ?
V soglasju lahko navedeš, da ne boš oddajal v omrežje ?
Dodatno vprašanje : če bi šel v nabavko panelov in baterija v lastni režiji in v tujini, plačam nekoga, da mi postavi strokovno panele in plačam električarja, da mi uredi povezave znotraj hiše - ali bi to sploh pilo vodo ?
Verjetno z subvencijo v takem primeru ne bi bilo nič, a vseeno vprašam.....skratka še ogromno neznank :-)
Humaxboy

Soglasje rabiš za subvencijo. Zakaj ne bi vzel denarja, če ti ga ponujajo?

Drugače jo daš komot brez soglasja. Če ne boš oddajal, nobenega ne briga, kaj imaš ti v hiši.
Moraš pa biti ziher, da res ne boš oddajal. Ne da bo nekoga sunilo, ker si nekaj po domače pacal skupaj.

Itak da lahko vse narediš sam. Štromar ti samo preveri napeljavo in naredi meritev.
Subvencijo normalno dobiš.

fikus_ ::

Humax, ostani na plinu, dokler ne bo potrebnega večjega vzdrževanja(menjava peči,...), ne si delat stroška, če ni potrebno.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

deco16 ::

Imaš soglasje z oddajo 0 W.

Imaš seveda tudi sivo cono, kjer fun fact boš imel boljše tarife ampak nebo subvencije(če greš res vse sam delat). Z DIY prideš cenejš skozi. 15kWh je cca jurja.

@feryz - vse jasno...ampak : v subvenciji bom moral verjetno navesti model panelov in baterijo. Če npr. nabavim sve skupaj v AT, a originalni račun zadostuje ?
A ste prepričani, da ne "zahtevajo" nakup v SI ? Soglasje gre pred postavitvijo ali lahko kasneje, ko je že vse postavljeno ?
Ali je možno, da kupim nekaj česar v subvenciji ni ? Ker nagibam se k Sungrow in Goodwe rešitvam in morda panele - AIKO.

>>Drugače jo daš komot brez soglasja. Če ne boš oddajal, nobenega ne briga, kaj imaš ti v hiši.
>>Moraš pa biti ziher, da res ne boš oddajal. Ne da bo nekoga sunilo, ker si nekaj po domače pacal skupaj.

Tole mi je jasno ko suza..samo si predstavljam, da EL distributerji ne vidijo radi tega, ker bi radi imeli vse pod kontrolo :-). In kasneje z leti, ko bo imela vsak druga bajta nekaj na strehi, ne bo
sigurno vseeno ali imaš soglasje ali ne. Čeprav dokler je to v hiši in res NE oddajaš, jih ne brigaš, ker oni skrbijo do EL. omarice, če se prav spomnim, od nje naprej pa ne več.

@fikus - se v celoti strinjam z teboj. Peč ima 10 let za sabo in bo zdržala še najmanj 10 and "i love it" v kontekstu "enostavnosti". Problem je v tem, da bo velika večina čez 5-10 let hotela iti na EL in bodo paneli + baterije postali dražji.
Vmes se bo dražil plin in posledično EL (ali vice versa), ker bodo mnogi začeli vleči večje količine iz omrežja zaradi EL avtov, lahko pričakujemo, da bo prihajalo do izpadov. Na vse se lahko v miru sedaj pripravim,
ko so cene "še" znosne in imam "voljo" in nekaj financ za to.

@deco16 - hvala za info. To sem imel v mislih, narediš večinoma DIY, brez subvencije in bil prišel veliko cenejše kot pa da grem "uradno" preko SI firme.
Po tistem, kar sem gledal gre za 30-40%, pa še kupim tisto, kar želim in kar je "dobro in futureproof" ta čas, slednje govorim predvsem za baterije in njihov ekosistem.
Začel bi z majhno kapaciteto baterij in kasneje samo nadgradim z dodatnim(i) bat. modulom ko pride EL avto. Obenem dodam še Wallbox za El avo, kjer moram prej preveriti, da ga lahko integriram v "ekosistemu".
Humaxboy

Zgodovina sprememb…

• spremenil: humaxboy ()

fujtajksel ::

> Gledam predvsem nemške in nekaj angleških YT prispevkov na to temo in tam ni govora o mikroinverterjih (finančno neupravičeno, tako pravijo)

Zelo relativna reč. Če si majhen porabnik, je neupravičena velika elektrarna.

> prešel na el. radiatorje v prostorih

Ne vem če je to dobra ideja, ker pač pokurijo veliko elektrike. Elektrika pozimi ponoči se zna na daljši rok podražit. Mogoče lahko greješ na klimo plus nek po možnosti neelektričen backup za takrat ko je zelo mraz.

> Če prav razumem, brez soglasja pri nas ne gre, četudi ne bi oddajal EL v omrežje.

Gre zelo enostavno balkonska do 800W moči in 600W oddaje česar ne porabiš (neplačane).
Več brez soglasja najbrž ni dobra ideja, ker se kakšna nepravilnost hitro pokaže v meritvah.
Dobiš lahko soglasje za večjo elektrarno brez oddaje, ampak baterija za shranit tisto česar ne porabiš sproti je draga (zelo odvisno tudi od subvencije), inverterji niso zastonj... Moraš dobro preračunat kaj se ti splača in ob spremenjenih okoliščinah ni vedno trivialno prilagodit.

deco16 ::

Drugače pa še par fint. Pozimi tudi če ni dosti SE proizvodnje si lahko celotno porabo prestaviš v obdobje 22-6. S tem koristiš samo MT in zato je tudi pomembno da je ta čim manjša(tarifa). S tem imaš praktično tudi bloke 1-3 na minimalnem možni porabi in se ne rabiš hecat sploh z omrežnino saj bo ta najmanjša.

Moraš pa za ta štos imeti baterijo da zdrži tudi pozimi ko je recimo sneg na panelih in še orng zebe.

Torej neodvisno od velikosti SE imaš laho tudi pozimi nižje položnice.

Fora je nekih ponudnikov, da ti pol pozimi upalijo cene tarif iz SE ki so pa oreng lahko in pol vidiš folk z položnicami za 400-500€.

Lonsarg ::

Ce gres DIY je siva cona soglasje za balkonsko SE (ki je samo en mini obrazec brez komplikacij kot tisti "polno" soglasje). Potem pa pac sam postavis vecjo mimo soglasja (brez oddajanja seveda, zgolj moc vecja). Si safe v smislu da vedo da nekaj imas in potencialno do 600W sme uiti ven iz hise. Si pa vseeno uradno v prekrsku, ker imas druge naprave in vecjo moc kot v soglasju za balkonsko.

Nemci so ravno letos sprejemali zakon da bo to poenostavljeno soglasje mogoce tudi za vecje moci. Morda bodo tudi nasi, da ta siva cona postane zelena cona :)

Glede na to kaj vse pri nas folk pocne popolnoma mimo soglasja. Je taka mala laz, da imas vecjo moc (ampak NE vecjo moc oddajanja) kot na soglasju zanemarljiva.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

iloveboobz ::

@humaxboy

Če nimaš varjante oddajanja v omrezje in saldiranja, pozabi na SE z ogrevanjem pozimi. Poleti boš mel cel kup presezkov, k jih neboš poprabu, pozimi boš mel pa ogromno manjka. In če se greš rezistivno gretje, bo poraba ene 3-4x večja (in tudi potrebna prikjučna moč!) kot če bi mel TČ.

Mi je pa tole res bizarno. Imaš plac za plinsko peč, za tč pa ne? Pa tudi cena investicije je tko.. Če si škrtica, lahko tč kupiš z alibabe za 2-3k€...
smoki

No ja, večja SE tudi pozimi lahko namrka 1 mega mesečno. Ali nič, seveda, odvisno od vremena.
1 mega ni tako malo denarja. In ravno pozimi lahko ves štrom ponucaš. Filaš talno, bojler, zalogovnik.
Poleti pa res nimaš kaj početi s toliko štroma.

z rezistivnimi grelci bo samo gretja mel par MWh na mesec, plus vse ostalo.

Najbolje da vzame kakšno zadevo na kjuč, pobaše subvencijo in dobi neko shemo saldiranja. Sj niti ne ve, če lahko dobi kakšno soglasje za oddajo ali ne, tko da tle bi blo prvo dobro začet...
smoki

bf4ed ::

humaxboy je izjavil:

Tole razpravo berem in moram priznati, da me glava kar boli. Po moje nisem edini in velja za nas "laike", ki šele spoznavamo "solarni" svet.
Gledam predvsem nemške in nekaj angleških YT prispevkov na to temo in tam ni govora o mikroinverterjih (finančno neupravičeno, tako pravijo) in se sprašujem, kako si tam razlagajo "varnost".
In absolutno nihče ne govori o tem : https://birdblocker.com/, ki so lahko tudi zanetili kakšen požarček...

Glede mikroinverterjev, so zame boljša stvar kot string. Imaš manj možnosti za napake vžiga konektorjev, lahko imaš panele na več objektih in ne rabiš DC kablov okoli vlečt. Panel je direkt priklopljen na mikroinverter, na obeh original tovarniški konektorji. Nimaš višjih napetosti od 45V DC in slabo stisnjenih konektorjev od monterjev pri klasični string PV (700-1000V DC). Pri string PV pride ponavadi zaradi visoke DC napetosti in slabih konektorjev do vžiga.

Jaz imam Hoymiles mikroinverterje in Victron inverterje na baterijo. Zame najboljša kombinacija. Soglasje imam za 3200W oddaje, drugo shranjujem v baterijo in koristim Victrone v assist načinu. Tako da iz omrežja ne vlečem več kot 1A po fazi. Tako imam lahko omrežnino na minimum tudi pri večjih porabnikih.

Glede subvecij, ceneje ti je na koncu brez. Nimaš stroškov monterjev, seveda če si lahko večino sam zmontiraš.

T743 ::

No tudi sama baterija lahko pozimi pomaga, če SE povsem omaga. Polniš v 4. bloku in porabljaš v 1,lahko precej znižaš omrežnino. Z mojo majhno 6.9Kw je bil 1. blok v februarju brez dodatnega šparanja 4.4KW, v januarju, ko se baterija še ni polnila ponoči pa skoraj 8 KW, tako da razlika vseeno je. Ogrevanje je sicer z TČ 12KW hiša pa neizolirana.
Najprej pa je res za ugotoviti, če lahko oddajaš, vsak kw oddaje bo nekaj prinesel.

Za nekaj evrov bi z dodatno investicijo v baterije nižal omrežnino, medtem ko ti tazaresni denar leti skozi neizolirano hišo?! Does not compute.

Bostjan_321 ::

nekikr je izjavil:

Za nekaj evrov bi z dodatno investicijo v baterije nižal omrežnino, medtem ko ti tazaresni denar leti skozi neizolirano hišo?! Does not compute.

Fasada pride 20k. Baterija 2k.
Sicer samo z baterijo dvomim da boš naredel toliko prihrankov da se ti povrne vložek.

Je pa SE + baterija še vedno samo pol cene fasade in se ti povrne prej kot se ti vložek v fasado.

Zgodovina sprememb…

Za ceno samo fasade sem dobil TČ in SE skupaj, pokrili se bosta prej kot bi se fasada sama, ker so bila menjana tudi okna in streha se je šparovček izpraznil, ker žal ne "serem para".
Lahko pa bi mel npr. samo novo fasado in bil brez dveh od 4. preostalih stvari, katerih menjava je bila nujna.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: T743 ()

Lonsarg ::

A pa si uposteval da brez fasade rabis TC za 10k z fasado pa en poceni monoblok za 5k? Ok ce nikol nimas namena iti v fasado ok, sicer pa 5k stran vrzenega denarja ce prej kupis TC kot pa fasado.

Drgac sicer res drzi da ce gledas zgolj solo glede ROI so res najprej okna, nato TC nato fasada.

Ampak solo delat posamezne obnove je narobe, vzames raje 50k kredita in zrihtas v nulo in imas zrihtano in pac pocasi v roku 20 let placujes cirka 250EUR na mesec. Brez da rabis 1EUR denarja dat takoj, ce das kaj sam pa je mesecno placilo se manjse.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Seveda striktno po pravilih je tak pristop idealen in pravilen ampak žal ne gre zmerom in povsod.
Če bi vzel isto TČ samo 8KW npr. manjša bi bila že rizik bi "prišparal" celega jurja morda dva, ob dodatni investiciji cca 20-25keur, izolirati bi moral tudi zelo velik balkon, da bi vse skupaj imelo smisel. Dobro morda bi bila tudi SE lahko za kak kw manjša ampak zopet prihranek skoraj ničen, za par panelov razlike, baterija pa manjša kot je skoraj ne more biti.
Mislim, da bo ta manjko fasade pač skompenziralo sonce oziroma SE +baterija prej ali slej. Tistih 20-25kEUR bo/je pa v fondu za rezervo, če kaj crkne brez mesečnih obveznosti.
O nevem kakšnem ugodju bivanja s polmetersko fasado pa niti ne mislim razglabljati, če je bilo prvih 50 let povsem OK brez bo pa še naslednjih 30-40 kolikor mi jih še morda pripada.

Saj je tudi ročno menjalnik povsem ok, če je bil 50 let tak, ane? Samo ko greš enkrat na avtomatičnega pa ne greš nazaj nikdar več. Oz. če se držimo hiše: saj tudi brez prezračevanja gre, 50(0) let so bile hiše brez, ampak danes ne bi pa niti pomislil da bi šel v tako brez. In enako je pri izolaciji. Ko jo boš enkrat imeli boš obrnil ploščo.

vke4XC ::

Kako pogosto se vam odklopi sončna elektrarna, recimo, enkrat/dvakrat letno pri omejitvi?
Tu je ravnokar, sta in hišni merilec in omejitev izvoza na inverterju ampak očitno v 15 minutah nista uredila...
Je pa bil res nek oblak in potem zasije supernova...
Potrebno je gumb držati več sekund, sem bil že nejevoljen klical, kaj odklapljajo brez napovedi
Nekak PEBKAC
:-/

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: vke4XC ()

Kakšnih 15 minutah?
Števec zabriše ven po 30 sekundah presežka.
Moj, vsaj jaz tako sumim, še mnogo prej. In to pri zgolj par vatih presežka.
Zato sem se nehal igrati s produkcijo in povečano proizvodnjo. Za par kilovatov letno ne bom hodil ven pritiskat.

vke4XC ::

Se ne meri moč v povprečjih petnajminutnih rezin?
Si pa, kolikor se spomnim, namontiral dodatne panele in ti konice ne pomenijo prednosti, verjetno.
Moram previdno povprašati ene elektro-influencerje, koliko striktno se držijo omejitev nazivne moči panelov na soglasjih.

Ne, niti pod razno se ne meri v 15 minutnih povprečkih.
Moč odjema ali oddaje nima nobene veze s ceno omrežnine.

bf4ed je izjavil:

humaxboy je izjavil:

Glede mikroinverterjev, so zame boljša stvar kot string. Imaš manj možnosti za napake vžiga konektorjev, lahko imaš panele na več objektih in ne rabiš DC kablov okoli vlečt. Panel je direkt priklopljen na mikroinverter, na obeh original tovarniški konektorji. Nimaš višjih napetosti od 45V DC in slabo stisnjenih konektorjev od monterjev pri klasični string PV (700-1000V DC). Pri string PV pride ponavadi zaradi visoke DC napetosti in slabih konektorjev do vžiga.

Jaz imam Hoymiles mikroinverterje in Victron inverterje na baterijo. Zame najboljša kombinacija. Soglasje imam za 3200W oddaje, drugo shranjujem v baterijo in koristim Victrone v assist načinu. Tako da iz omrežja ne vlečem več kot 1A po fazi. Tako imam lahko omrežnino na minimum tudi pri večjih porabnikih.

Glede subvecij, ceneje ti je na koncu brez. Nimaš stroškov monterjev, seveda če si lahko večino sam zmontiraš.

mikroinverterji so res genijalna ideja za večje elektrarne, sploh hibridne.. za vsak panel ali dva ruknes gor elektroniko, ki more bit v mrazu, vročini, dezju itd. In to naj bi delalo naslednjih 10-20 let. In god forbid, da kater crkne, ker bo treba razkopavat panele, da ga menjas. In če mas baterijski sistem, delas dvojne izgube,ker pretvajras DC v AC, potem nazaj v DC za baterijo in spet v AC za omrezje. Muchos profitos.

Sj mogoče res nimas velikih DC napetosti, imas pa se vedno 230VAC. In btw, če nočes velikih dc napetosti na strehi in nočes mikroinverterjov/optimizatorjev, obstaja tudi zelo enostavna resitev; za vsak 2-4 panele (odvisno kako max napetost hočes) potegnes svojo vejo pv kablov. Res bo pri veliki instalaciji kr nekaj kablovja za vlečit, mas pa s tem resen problem napetosti. In se lahko v omarci, ker dobis vse dovode, poljubno igras z stringi in konfiguracijami.
smoki

iloveboobz je izjavil:

@humaxboy
Mi je pa tole res bizarno. Imaš plac za plinsko peč, za tč pa ne? Pa tudi cena investicije je tko.. Če si škrtica, lahko tč kupiš z alibabe za 2-3kEUR...

Najprej hvala vsem za vse inpute, ki so res raznovrstni in zanimivi, skratka pestro in precej različna mnenja. Na zgornje pa bom samo odgovoril, da imam hišo brez garaže in kleti in kopalnico z cca. 8-10 m2, kjer je relativno majhna pretočna plinska peč, se pravi brez zalogovnika, ker ga nimam enostavno kam dati.
Humaxboy

Zgodovina sprememb…

• spremenil: humaxboy ()

humaxboy je izjavil:

iloveboobz je izjavil:

@humaxboy
Mi je pa tole res bizarno. Imaš plac za plinsko peč, za tč pa ne? Pa tudi cena investicije je tko.. Če si škrtica, lahko tč kupiš z alibabe za 2-3kEUR...

Najprej hvala vsem za vse inpute, ki so res raznovrstni in zanimivi, skratka pestro in precej različna mnenja. Na zgornje pa bom samo odgovoril, da imam hišo brez garaže in kleti in kopalnico z cca. 8-10 m2, kjer je relativno majhna pretočna plinska peč, se pravi brez zalogovnika, ker ga nimam enostavno kam dati.

Pa sj kupiš monoblok TČ, k jo postaviš zunaj hiše, pa nerabiš nič extra placa znotraj...
smoki

fujtajksel ::

> kjer je relativno majhna pretočna plinska peč, se pravi brez zalogovnika, ker ga nimam enostavno kam dati.

Ariston Velis 80l je najbrž podobnih dimenzij in dela manj špic kot pretočni bojler. Res pa bi prišlo prav zraven nekaj baterije, če bi hotel gretje vode prestavit v nižjo tarifo. Pa možnost je še TČ ki tudi sanitarno vodo greje ob znatno manjši porabi.

bf4ed ::

iloveboobz je izjavil:

mikroinverterji so res genijalna ideja za večje elektrarne, sploh hibridne.. za vsak panel ali dva ruknes gor elektroniko, ki more bit v mrazu, vročini, dezju itd. In to naj bi delalo naslednjih 10-20 let. In god forbid, da kater crkne, ker bo treba razkopavat panele, da ga menjas. In če mas baterijski sistem, delas dvojne izgube,ker pretvajras DC v AC, potem nazaj v DC za baterijo in spet v AC za omrezje. Muchos profitos.

Sj mogoče res nimas velikih DC napetosti, imas pa se vedno 230VAC. In btw, če nočes velikih dc napetosti na strehi in nočes mikroinverterjov/optimizatorjev, obstaja tudi zelo enostavna resitev; za vsak 2-4 panele (odvisno kako max napetost hočes) potegnes svojo vejo pv kablov. Res bo pri veliki instalaciji kr nekaj kablovja za vlečit, mas pa s tem resen problem napetosti. In se lahko v omarci, ker dobis vse dovode, poljubno igras z stringi in konfiguracijami.

Joooj, ne pametuj.
Tudi če bi mel več DC stringov imaš večje izgube na DC kablih kot imam jaz na AC230V strani.
Glede izgub AC/DC v baterijo. Me sploh ne zanima ker imam viška. Izgube so nepomembne.

Mikroinverter pod panelom nikoli ni presegel 55°C, sem večkrat spremljal v največji vročini. Saj so pod panelom zaščiteni pred dežjem in soncem, celo zrak lahko lepo kroži in jih hladi.
Panele pa ne bom rabil razkopavat, ker so tak montirani in lahko dostopni. Niti po strehi ne rabim plazit da jih menjam. Po moje se manj grejejo kot string inverter od Solar Edge preko katerega leti 13kW. Javim se ko prvi crkne, trenutno so že 4 leta v uporabi.

"za vsak panel ali dva ruknes gor elektroniko" kot da optimizatorji niso elektronika ali kaj?
Kolegu je ravno letos crknil en optimizator pa ima komaj 2 leti elektrarno, in on je mogel plazit po strehi in razkopavat.

miko22 ::

evo dogovorjeno. baterijo in deye razmernik postavim zunaj pri elektro omarici. Bom naredil zazidan prostor poleg. Delno je pod nadstreškom, tako da ni direkt dež. Bo siporex dovolj? Samo ta je bolj za not, ali? Kak zaščitim, da se ne napije vode ob kakem nalivu?

Bici ::

miko22 je izjavil:

evo dogovorjeno. baterijo in deye razmernik postavim zunaj pri elektro omarici. Bom naredil zazidan prostor poleg. Delno je pod nadstreškom, tako da ni direkt dež. Bo siporex dovolj? Samo ta je bolj za not, ali? Kak zaščitim, da se ne napije vode ob kakem nalivu?

Mrežica in lim za fasado pa gasa.
Sej folk dela razne ograje na balkonih/štengah ali pa vetrolove pred vhodom iz siporexa. Pa nisem šlišal da bi bili problemi da se napije vode.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Bici ()

Joooj, ne pametuj.
Tudi če bi mel več DC stringov imaš večje izgube na DC kablih kot imam jaz na AC230V strani.

Nimaš, razn če daš izjemno poddimenzionirane kable. Na konc dneva ti še vedno pretvarjaš v eno smer več, kot nekdo k ma panele direktno vezane na inverter. Mikroti v kombinaciji z baterijami so izjemno glupa rešitev. Če bolj glupo je pa to, k folk kombinira dva različna sistema (recimo solaredge in potem še ena hibridna elektrarna, na katero preko gen porta prklapljaš solaredge). Idiotizem v teh časih.

Dejstvo je, da je en inverter dost bolj elegantna in za prihodnost lazja rešitev. Crkne inverter? Popraviš in zamenjaš brez glavobola. Magari z čisto drugim podobnih specsov/dimenzij. Pa ni treba plazit po strehi.

kot da optimizatorji niso elektronika ali kaj?
Kolegu je ravno letos crknil en optimizator pa ima komaj 2 leti elektrarno, in on je mogel plazit po strehi in razkopavat.

Sj ti ni treba delat optimizatorjev, če nočeš. No razn če maš solaredge .)
smoki

Zgodovina sprememb…

fikus_ ::

Bici je izjavil:

miko22 je izjavil:

Sej folk dela razne ograje na balkonih/štengah ali pa vetrolove pred vhodom iz siporexa. Pa nisem šlišal da bi bili problemi da se napije vode.

Odvisno, ali je pod streho, ali ne. Če je pod streho je OK, sicer po nekaj letih se začne "fasada" luščiti in razpadati.
Miko, zaščiti moraš proti vlagi iz tal in da kje ne bo zamakalo.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: fikus_ ()

Mikroinverter pod panelom nikoli ni presegel 55°C, sem večkrat spremljal v največji vročini. Saj so pod panelom zaščiteni pred dežjem in soncem, celo zrak lahko lepo kroži in jih hladi.

Pa sj ni tolk problematična konična temparatura, koker nihanje le te. Pri inverterju k je pod streho imaš lahko precej bolj stabilne temparture in tudi boljšo hlajenje, ker je prisiljeno. Pri mikrotu nimaš nič; upaš da je airflow v ekstremni vročini dost, da se ne skuha.
smoki

iloveboobz je izjavil:

Joooj, ne pametuj.

Nimaš, razn če daš izjemno poddimenzionirane kable. Na konc dneva ti še vedno pretvarjaš v eno smer več, kot nekdo k ma panele direktno vezane na inverter.

Dejstvo je, da je en inverter dost bolj elegantna in za prihodnost lazja rešitev. Crkne inverter? Popraviš in zamenjaš brez glavobola. Magari z čisto drugim podobnih specsov/dimenzij. Pa ni treba plazit po strehi.

kot da optimizatorji niso elektronika ali kaj?

Sj ti ni treba delat optimizatorjev, če nočeš. No razn če maš solaredge .)

Realno ima v sloveniji 95% gospodinjskih SE optimizatorje. Torej kos elektronike na en ali dva panela in skoraj vse okvare na SE kar jih jaz osebo poznam so bili optimizatorji. Nekaj je bil pa še panelov.

Seveda, zato ker je tudi 95% gospodinjskih na solaredge, k druga kot optimizatorjev tko nemorš met.
smoki

fikus_ je izjavil:

Bici je izjavil:

miko22 je izjavil:

Odvisno, ali je pod streho, ali ne. Če je pod streho je OK, sicer po nekaj letih se začne "fasada" luščiti in razpadati.

Ja, hvala, da si me opomnil, bom zrihtal tudi tla.
Zadeva bo dejansko pod nadstreškom za avto. Le ko je ful naliv gre not, drugače je ok.
Moram še nekako pogruntat kaj naret za ena vratca, da bo temptura šla ven, pa bo vseeno "zaprto".

Sem že navdušen, nikoli mi več ne bo zmanjkalo elektrike, hehe

miko22 je izjavil:

fikus_ je izjavil:

Bici je izjavil:

miko22 je izjavil:

Ja, hvala, da si me opomnil, bom zrihtal tudi tla.
Zadeva bo dejansko pod nadstreškom za avto. Le ko je ful naliv gre not, drugače je ok.
Moram še nekako pogruntat kaj naret za ena vratca, da bo temptura šla ven, pa bo vseeno "zaprto".

Sem že navdušen, nikoli mi več ne bo zmanjkalo elektrike, hehe

"Kopalniški ventilator" ki je vezan na nek senzor temperature? Ko je vroče začne pihat ven. In zraven imaš zajem zraka na drugem koncu nekje bolj pri dnu.

alekskac ::

Pa pozimi zapret. Izkorištiš toploto elektronike za gretje baterije.

alekskac je izjavil:

Pa pozimi zapret. Izkorištiš toploto elektronike za gretje baterije.

To vem ja, dejansko bo baterija vedno na toplem.
Ono s kopalniški ventilatorjem ni slaba ideja. Razmišljam, da za vrata nekje nabavim one rebre ko se vidijo spredaj na toplotni. Pa kako mrežico proti mrčesu pa je to to.
««
434 / 436
»»