Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Temo vidijo: vsi
alekskac ::
Dobr, to so zdej finese, v katere se še nisem poglabljal. Ne bom se zdej delal zraven da se zastopim. Zdej tud menda vsi Deye montirajo, to je kokr trenutno najbolj fajn če sem prav razumel
enavlaka ::
Od kitajcev je eden boljših. Podpora je pa katastrofalna. Veliko jih je še po skladiščih, ker niso pričakovali, da bo upadla prodaja elektrarn na nič. Pri nizkih limitah se ne obnesejo, je solaredge boljši, tega pa nobeden več noče.
joez7 ::
Jaz bi mel hibrida od SolarEdge, če bi našel ustrezne baterije z primerno ceno
, pa v trenutku povpraševanja ni blo znosne kombinacije. Na RWS naj bi šle tudi nekatere nepodprte baterije. Pogoj zame je bil LiFePO4 - pa postavitev v garažo. Li-po nisem upal dati v bivalni prostor.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
enavlaka ::
Imaš zelo drage baterije od solaredga, ne rabiš pa niti hibrida, se samo šteknejo na ac. Homestore.
Imaš zelo drage baterije od solaredga, ne rabiš pa niti hibrida, se samo šteknejo na ac. Homestore.
V mojem primeru žal NE. Mam 800V platformo. Pa še tiste od SE. so HV 400V in LI-po.
Ob odločitvi za SE. je blo v prospektu navedeno, da bodo tudi 800V platformo podprli - "BODO", pa ni blo nič s tem. So šli na LV-50V RWS in RWB in zaprt ekosistem. Pa se jim zgleda ni izšlo.
starfotr ::
Praktično nove panele mečejo stran. Ponovna uporaba ni v njihovem interesu (tudi ne od reciklažnih centrov). Reciklažni centri brez pomoči države ne živijo.
To je ta ZELENA energija.

Grimnir3 ::
Praktično nove panele mečejo stran. Ponovna uporaba ni v njihovem interesu (tudi ne od reciklažnih centrov). Reciklažni centri brez pomoči države ne živijo.
Pa si pogledal sploh video?
Problem je državna birokracija, ne tehnologija.
Isti problem imajo JE, birokracija in napihnjen strah neukih množic.
feryz ::
Praktično nove panele mečejo stran. Ponovna uporaba ni v njihovem interesu (tudi ne od reciklažnih centrov). Reciklažni centri brez pomoči države ne živijo.Če kdaj zaslediš tako varianto, kar meni povej. To spravim v promet zastonjskih panelov kolikor hočeš.
Btw, 5 let nazaj so ga nategnili kot lastiko, 5 let kasneje so ga še 2x bolj. Če si zabit, si zabit.
Takrat in zdaj.
Sc0ut ::
Dobr te tvoje cene so mal domišlija. V maloprodaji Janez Vzorec plača panel nekje 85-90 eur, inverter pa ne vem koliko. Se z veseljem pustim popravit, če vstaviš link do svojih cen ...Bo v redu? Ta trenutek sem zajel sliko.
Rabiš še za mikroinverter?
feryz, pa se elektrika na števcu odšteva al je potrebno direkt na fazi porabljat, drugače gre vse mimo? Ker vidim da 600W je dovoljeno oddajat. Če priklopim balkonsko elektrarno na recimo L1, porabljam pa L3, se to na števcu pogliha al ne? Bi moral pol na L3 elektrrno priklopit?
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850
Sc0ut ::
Prebral na SODO, priklopi samo ljer imaš porabnike... Ni saldiranja na vse faze. Bedarija, glede na to da višek gre takoj do soseda kjer on plača po tržni ceni.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850
Ti bom kar jaz. Elektro ma merjenje 3x 1f. Se pravi vsako fazo obravnava posamično.
" pa se elektrika na števcu odšteva al je potrebno direkt na fazi porabljat, drugače gre vse mimo? Ker vidim da 600W je dovoljeno oddajat. Če priklopim balkonsko elektrarno na recimo L1, porabljam pa L3, se to na števcu pogliha al ne? Bi moral pol na L3 elektrrno priklopit?"
Tvoji strahovi so upravičeni. Še najbolje jo obnesejo tisti z balkonsko in HEE, ki imajo 1f priklop.
" pa se elektrika na števcu odšteva al je potrebno direkt na fazi porabljat, drugače gre vse mimo? Ker vidim da 600W je dovoljeno oddajat. Če priklopim balkonsko elektrarno na recimo L1, porabljam pa L3, se to na števcu pogliha al ne? Bi moral pol na L3 elektrrno priklopit?"
Tvoji strahovi so upravičeni. Še najbolje jo obnesejo tisti z balkonsko in HEE, ki imajo 1f priklop.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()
bf4ed ::
Jaz sem kolegu balkonsko priklopil na 3F instalacijo preko stikala 1-2-3. Smo pogledali kateri porabniki so na kateri fazi.
Na eni je naprimer L1-pecica, na drugi L2-klima, na tretji L3-hladilnik.
Poleti ima na L2, ko kuha preklopi na L1 in ko so v sluzbi je na L3.
Tako se da malo bolj izkoristit balkonsko, ce ti je volja preklapljat in mislit na to.
Tako se da malo bolj izkoristit balkonsko, ce ti je volja preklapljat in mislit na to.

Grimnir3 ::
Jaz sem kolegu balkonsko priklopil na 3F instalacijo preko stikala 1-2-3. Smo pogledali kateri porabniki so na kateri fazi.
Zdej pa sam še avtomatizacija preko HA manjka za te preklope
hruske ::
Zanimivo kaj odneseš od videa. Meni predvsem ostane to, da okolje vedno nasrka, če ni nekje v ceno všteta obdelava izdelka po koncu obdobja uporabe. Povsem irelevantno je o katerem izdelku je govora. Avti in avtogume ne ležijo več po breznih od kar ti avto brezplačno odpeljejo oz. lahko avtogume pustiš vulkanizerju.
Včasih res kaj od tega financira država, včasih pa država drži samo palico in gleda, da podjetja, ki odpadke proizvajajo, poskrbijo tudi za financiranje odstranjevanja le-teh, kot je npr. urejeno za embalažo.
Po tvojem je itak vsega kriva "zelena energija". Ne zberemo dovolj elektronskih odpadkov? ZE! Zberemo manj lesne embalaže kot jo damo na trg? ZE! Pada dež? ZE! Se ti je v juho stresel poper? Jap, zelena energija je kriva. /s
starfotr ::
Glede na to, da niti 400 panelov na dan ne morejo zbrat in jih raje zakopljejo ali izvozijo, bi rekel da gre za precej neučinkovito branžo.

iloveboobz ::
Brezveze,
grid-tie with limiter daš. Pa vmes filaš batt ko ne nucaš
za grid-tie bi ze mogu met soglasje, tudi če oddajas 0W...
Je pa gridtie in zero-export z baterijo najbolj neat zadeva.
smoki
DamijanD ::
in kako je bil vaš januar? Pri meni z naskokom najslabši mesec do sedaj (375kWh, prejšnji najslabši je bil 660kWh)...
Jan 25 350
Jan 24 502
10kWp
Jan 24 502
10kWp
Matevz96 ::
248 kWh na 15,5 kWp
za primerjavo je bilo lani 330 kWh na 13,5 kWp, januar 2022 je bil najboljši z 880 kWh na kWp
za primerjavo je bilo lani 330 kWh na 13,5 kWp, januar 2022 je bil najboljši z 880 kWh na kWp
#hooldthedoor
GregiB ::
233 kWh na 13,2 kWp
Povprečje prejšnjih 2 let 305,18 kWh...
Glede na to, da letno proizvedem (do sedaj) 0,5 MWh viška, bo letos pestro, če bo tako slabo vreme še naprej...
BTW, dajete kej čistit SE? Na kakšno obdobje, če sploh?
Glede na to, da letno proizvedem (do sedaj) 0,5 MWh viška, bo letos pestro, če bo tako slabo vreme še naprej...
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica
Danes se čisti.
In še skoraj cel teden se bo.
Mja... hvala za cinizem... tudi po moji dežuje... mislil sem seveda mehansko čiščenje.... a to dobro veš...
J.McLane ::
Kakšen dež? Pri nas je sneg in s snegom gre kar nekaj svinjarije dol, če že, bi bilo pametno čistiti spomladi ko se neha tisti obilni cvetni prah.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
Spucajte. Če je zastonj.
Drugače je škoda vsakega evra.
OK, Feryz, you made your point... Torej, tisti, ki nimate enostavnega dostopa do strehe / SE oz. se ne želite izpostavljati nevarnosti dela na višini.... Ali dajete SE čistit in če, na kakšen interval?
iloveboobz je izjavil:
Brezveze,
grid-tie with limiter daš. Pa vmes filaš batt ko ne nucaš
za grid-tie bi ze mogu met soglasje, tudi če oddajas 0W...
Je pa gridtie in zero-export z baterijo najbolj neat zadeva.
Saj balkonse so grid-tie, seveda z obvestilom ki ga posljes distributeru da bos priklopil.
Lahko oddajas 600W ali pa limitiras na 0 ce ti je volja.
Baterije pa niso dovoljene.
"Saj balkonse so grid-tie, seveda z obvestilom ki ga posljes distributeru da bos priklopil.
Baterije pa niso dovoljene."
Lahko bolj podrobno okoli balkonske in baterij?
Večina ponudnikov balkonskih, ponuja tudi HEE za balkonske in omejitev na 600W ali manj (če prigradijo merilec). Je tu sivina ali pa namerno kršijo?
Baterije pa niso dovoljene."
Lahko bolj podrobno okoli balkonske in baterij?
Večina ponudnikov balkonskih, ponuja tudi HEE za balkonske in omejitev na 600W ali manj (če prigradijo merilec). Je tu sivina ali pa namerno kršijo?
Zgodovina sprememb…
SambaShare ::
Spucajte. Če je zastonj.
Drugače je škoda vsakega evra.
OK, Feryz, you made your point... Torej, tisti, ki nimate enostavnega dostopa do strehe / SE oz. se ne želite izpostavljati nevarnosti dela na višini.... Ali dajete SE čistit in če, na kakšen interval?
Ne, zakaj bi jih? Se ti mar gor nabira kaj česar dež ne sprere?
Tule je nekaj https://www.elektro-maribor.si/za-upora... sam nič ne omenjajo HEE.
Še tole https://bivanje.si/za-katere-vrste-sonc...
Še tole https://bivanje.si/za-katere-vrste-sonc...
Zgodovina sprememb…
233 kWh na 13,2 kWp
Do lani sem vsako leto elektrarno čistil samo z vodo in krtačo enkrat letno toliko da sem odstranil nekaj bolj trdovratnega prahu (elektrarna je nameščena na zelo prašnem območju). Februarja smo dogradili nekaj novih panelov (isti tip kot obstoječi), do maja sem spremljal proizvodnjo novih in starih panelov. Razlike v proizvodnji je bilo 15%, streha je ravna, brez senčenja.
Maja je bilo potem temeljito pranje strehe z namenskim čistilom za sončno elektrarno. naslednji mesec je razlika v proizvodnji padla na cca 1,5%. Ko sem bolj podrobno analiziral sem izključil stare panele nad katerimi poteka elektro kabel, njegov vpliv ni zanemarljiv! Brez tistih panelov je bila razlika pod 1%.
Kot sem rekel je ta elektrarna na izredno prašnem območju, koliko pomeni 14% zmanjšanja proizvodnje pa ve vsak zase. Če imaš predimenzionirano elekrarno ne veliko če pa je ravno prav velika...
#hooldthedoor
Dionis ::
Jaz bi upal trditi, da je bil pri tebi velik problem ravno to, da je streha ravna. Če predvidevam, da imaš tudi panele vodoravno postavljene. Ali so na konstrukciji in so vseeno pod kotom nameščeni?
Ker to, da ima naklon in voda dejansko teče je nekako ˝samopralna funkcija˝. Vsaj do neke mere. Če drugega ne, ko neha deževati voda potem stoji in se zasuši skupaj s prahom.
Ne vem, predvidevam.
Ker to, da ima naklon in voda dejansko teče je nekako ˝samopralna funkcija˝. Vsaj do neke mere. Če drugega ne, ko neha deževati voda potem stoji in se zasuši skupaj s prahom.
Ne vem, predvidevam.
SambaShare je izjavil:
Po pravici povedano... ne vem... Ne vidim na njih tako, da bi lahko ocenil. Če poslušaš ponudnike čiščenja, je gor vsega hudiča... od čebeljih mikor-iztrebkov, saharskega peska po robovih, kemikalij iz bližnjih fabrik idr... Imam pa za referenco sosedovo streho, kjer je SE postavil pol leta za menoj, naklon ima pa podoben... Zaenkrat zgledajo ok... (3 sezone)
mertseger ::
2024--0,94 MWh
2025--0,54 MWh
2026--0,41 MWh
Letos je bilo res usrano vreme od 5.1 do 9.1 sem imel dejansko 0 Wh, še nikoli do sedaj.
2025--0,54 MWh
2026--0,41 MWh
Letos je bilo res usrano vreme od 5.1 do 9.1 sem imel dejansko 0 Wh, še nikoli do sedaj.
Spock83 ::
SambaShare je izjavil:
Po pravici povedano... ne vem... Ne vidim na njih tako, da bi lahko ocenil. Če poslušaš ponudnike čiščenja, je gor vsega hudiča... od čebeljih mikor-iztrebkov, saharskega peska po robovih, kemikalij iz bližnjih fabrik idr... Imam pa za referenco sosedovo streho, kjer je SE postavil pol leta za menoj, naklon ima pa podoben... Zaenkrat zgledajo ok... (3 sezone)
Imam en avto, ki ga nisem premaknil par mesecev. Se je mariskaj nabralo. Dež ga ni očistil.
SambaShare ::
Jaz jih vidim. Ja, tekom leta se gor nabere vse mogoče. Pride malo močnejši dež in jih spere.
Jaz bi upal trditi, da je bil pri tebi velik problem ravno to, da je streha ravna. Če predvidevam, da imaš tudi panele vodoravno postavljene. Ali so na konstrukciji in so vseeno pod kotom nameščeni?
Ne vem, predvidevam.
Nerodno sem se izrazil ravno sem mislil kot ena ploskev torej brez kakšnih frčar, dimnikov, ipd... Naklon je če se ne motim 32°. Tudi strešno okno je potrebno pomiti, ne vidim razlike s paneli.
Je pa res kot sem rekel v prvem postu, izredno prašno okolje, če si v nekem spalnem naselju ne bo tako opazno kot pri meni.
#hooldthedoor
Dionis ::
Ne vem, predvidevam.
Nerodno sem se izrazil ravno sem mislil kot ena ploskev torej brez kakšnih frčar, dimnikov, ipd... Naklon je če se ne motim 32°. Tudi strešno okno je potrebno pomiti, ne vidim razlike s paneli.
Je pa res kot sem rekel v prvem postu, izredno prašno okolje, če si v nekem spalnem naselju ne bo tako opazno kot pri meni.
To se pa strinjam, ja. Ma bom tudi jaz naročil to podaljšano krpo za sončne panele in jih bom vsaj iz lojtr malo podrgnil. Je pa res, da so po navadi pisali na kakšnem drugem forumu/skupinah znatno nižji procent razlike med čisto in prašno.
ToniT ::
Sam sem naredil test po tistem, ko je bil nad nami peščeni oblak iz Sahare.
Razlika med očiščenim in neočiščenim sosednjim parom panelov je bila manj kot 5%.
Razlika med očiščenim in neočiščenim sosednjim parom panelov je bila manj kot 5%.
https://www.aliexpress.com/w/wholesale-...
Ja, in? Link brez komentarja.
Kaj hoces s tem povedat?
Inverter more biti na seznamu dovoljenih od ELES.
Kar enega iz aliexpress ne mores vgradit.