» »

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
429 / 430
»»

BigWhale ::

SambaShare je izjavil:

GregiB je izjavil:

feryz je izjavil:

Spucajte. Če je zastonj.
Drugače je škoda vsakega evra.

OK, Feryz, you made your point... Torej, tisti, ki nimate enostavnega dostopa do strehe / SE oz. se ne želite izpostavljati nevarnosti dela na višini.... Ali dajete SE čistit in če, na kakšen interval?

Ne, zakaj bi jih? Se ti mar gor nabira kaj česar dež ne sprere?

Jaz ze 5 let nisem cistil. Pred kake pol leta sem se po nekaj dnevih dezja stegnil skozi eno okno in z roko podrgnil po panelu. Moji prsti so bli črni. Zdej, a ma to kaj vpliva na proizvodnjo in kak je ta vpliv, pa nimam pojma.

feryz ::

Pri 5,5 mega viška, naj bodo kar usrani.
Še premalo so.

miko22 ::

bf4ed je izjavil:

miko22 je izjavil:

https://www.aliexpress.com/w/wholesale-...

Ja, in? Link brez komentarja.
Kaj hoces s tem povedat?

Inverter more biti na seznamu dovoljenih od ELES.
Kar enega iz aliexpress ne mores vgradit.

Nekateri tukaj bodo vedeli zakaj sem to objavil. Tisti, ki se pa sprašujete, pa itak ni za vas :)

Tisti, ki vejo zakaj si objavil, ne rabijo tvoje objave.

Zanimivo da človek dejansko misli, da so ljudje zmožni narediti SE v DIY, niso pa zmožni vnesti par črk v gugl.

dunda ::

Hm, danes za našo SE ni podatkov na SolarEdge. Mogoče še pri komu? Se spomnim, da so nekateri že imeli te težave.
https://www.kacnje.eu

DamijanD ::

jaz mam

dunda ::

Danes je nov dan in podatki so se pojavili. Včeraj sem sicer preverjal tudi na "mojelektro.si", ampak tam je dan zamika. No, danes je vse ok.
https://www.kacnje.eu

stara mama ::

Je že jasnega kaj več glede souporabe električne energije?
Dobavitelji nimajo nekih pametnih informacij (vsaj ne javno na spletu), do julija je še dobre 4 mesece.
Kot da se delajo, da tega ne bo.
Ekologija™ in Trajnost™

nomad_soul ::

Obračun bo na 15min, določen % trenutne proizvodnje. Pod črto se nič kaj ne bo splačalo se še s tem ukvarjat.

Itak da se splača.
Ljudje si delijo naročnine za 5 evrov. Ker se jim, baje, to splača in ogromno prišparajo.
Za 10 evrov so pripravljeni že skoraj ubijati.

stara mama ::

Verjamem da takim kot je Fric, ki je postavil SE še na pasjo uto se zadeva zdi brezvezen drobiž,
ostali smo pa mal omejeni z lokacijo, lastništvom, dolgoročnimi plani, itd...
In odkar je suncontractov model (banda hudičeva!!) padel v vodo, je SE predimenzionirana.
In zato se tole sliši, kot naslednja najboljša stvar.
Ekologija™ in Trajnost™

Zgodovina sprememb…

M-XXXX ::

nomad_soul je izjavil:

Obračun bo na 15min, določen % trenutne proizvodnje. Pod črto se nič kaj ne bo splačalo se še s tem ukvarjat.

Malo več info lahko?
Razmišljam o postavitvi večje na lokaciji ravno zato da bom lahko pošiljal na druge objekte.

vke4XC ::

Na polovici - ali malo čez - februarja še nima smisla grajati 'letine - zaenkrat je pa rekordno slaba letina, primerjujoč za več let nazaj, ne?

Se torej klima normalizira? :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: vke4XC ()

Tu je zgolj eno vprašanje.
Če pošiljaš iz netmeteringa na netmetering, ostale dajatve odpadejo ali ne?
Ker navadnemu državljanu se skoraj ne splača štroma šenkavati. Še vedno plača veliko na pretočeno kilovatno uro.

M-XXXX ::

feryz je izjavil:

Tu je zgolj eno vprašanje.
Če pošiljaš iz netmeteringa na netmetering, ostale dajatve odpadejo ali ne?
Ker navadnemu državljanu se skoraj ne splača štroma šenkavati. Še vedno plača veliko na pretočeno kilovatno uro.

Po mojih info naj bi plačal zgolj omrežnino pri prejemniku.
Imam specifiko na objektih, veliko porabo (tako cez uč do nekje 10k leto), ampak zgolj na dveh objektih možnost sončne...

Kar je sicer nelogično.
Če imaš dovolj EE, skompenziraš in ne plačaš nič.
Od kod pride, je nepomembno.
Bil moral pregledati drobni tisk na vseh papirjih.
Ampak koga to sploh briga? Navadni folk brez SE, bo še bolj razpizden, kot je.

Zanimivo, da birokrati sejejo ultra negativno kampanjo o net meteringu, zraven pa sprejemajo zakone, ki bonitete še povečajo.
Čeprav nihče niti ne prosi zanje.
Jebe lud zbunjenog.

joez7 ::

Po dolgem času - danes proizvodnja 50.7kWh, upam na še več sončnih dni.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

Jaz sem na 70 kWh danes.
Mogoče se bo pa kaj nabralo februarja.
Sicer pa je vseeno. Čez leto bo preko glave štroma.

Daniel ::

Če bo tako leto, kot je bilo doslej bo bolj švoh.

Fumbo ::

Pozdravljeni,
zanima me če mi kdo razloži kako deluje štetje energije od sončne elektrarne do električnega omrežja.

Sprašujem pa zato ker ni skoraj razlike porabe pred postavitvijo SE in sedaj.

Imam občutek kot da mi ne upoštevajo pridelano sončno energijo, razen tisto ki jo izvozim.

Hvala in vse dobro

celje ::

pri meni danes 91kWh

Daniel je izjavil:

Če bo tako leto, kot je bilo doslej bo bolj švoh.

Pa ne samo za SE, ampak tudi za vrt - samo polži bodo imel party

Fumbo poglej na moj elektro, če stvari štimajo. Lahko tudi daš printscreen 15minutnih odčitkov moči za včeraj in pokomentiramo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: DamijanD ()

iloveboobz ::

>Imam občutek kot da mi ne upoštevajo pridelano sončno energijo, razen tisto ki jo izvozim.

Sj druge energije kot tisto k jo izvoziš, ti jo elektro nebo "štel".
smoki

On bi, da mu plačajo še tisto, ki jo sam porabi.

Robert ::

Včeraj mi je nehala delovati SE oziroma paneli po preverjanju preko dveh aplikacij (na GSM in računalniku). Po preverjanju, kaj bi to lahko bilo, mi je izvajalec sporočil, da je po vsej verjetnosti vzrok pregorela/i varovalki v omarici za SE (20A 1000V DC 10x38). Po izklopu SE pa sem videl da zamenjava ni tako enostavna (sem bolj laik v teh zadevah). Mi lahko kdo opiše kako se to zamenja in ali je bolje, da to stori izvajalec.

Potegneš ročko, varovalko ven spuliš in drugo daš noter.
Vsaj pri normalnih podnožjih je tako.
Nimam pa pojma, kaj so tebi vgradili. Očitno nekaj kompliciranega.

Daniel ::

Slika bi pomagala. Tudi meni so pustili rezervno varovalko a k sreči doslej ni še nobena šla.

BODI PREVIDEN. NA podnožju je do 1000V, in pod obremenitvijo velika verjetnost obloka.
Pred deli, se vedno izklopi razsmernik, in če maš še DC stikalo, še to.
Preveri še prenapetostno zaščito (ali je sprožena), in po potrebi tudi tu zamenjaj vložek.
Če maš SolarEdge + optimizatorje, je dovolj, da izklopiš razsmernik in počakaš 5min. Se paneli sklenejo v 1V po panelu (optimizatorji).
V primeru pregoretja varovalke, vedno preverim tudi kontakte (včask slab kontakt na podnožju varovalke).

Na podnožju je nič voltov.
Oz. največ toliko, kolikor je optimizatorjev.
Sicer je, načeloma, tudi na tej veji stikalo da lahko doklopiš streho.

Hvala vsem za odgovore, po preverjanju danes je SE začela delovati sama od sebe brez kakršnikoli posegov (razen če izvajalec-vzdrževalec ni kaj posegel na daljavo), bom pa vseeno si še kupit nekaj varovalk na zalogo. Drugače imam Huawei razsmernik in hranilnik.

In vendar mi mojo porabo s sončno tudi zaračunajo.

Zato sprašujem kako deluje odčitavanje elektro števec in števec na strani SE.

Hvala in vse dobro

T743 ::

Robert
Imam isto opremo.
Sigurno so ti jo zagnali na daljavo, verjetno ima skrbnik na grbi kar nekaj sončnic in včasih malo traja, da se jo vklopi nazaj. Meni je 3x vrglo ven števec zaradi neoptimalnih nastavitev, ki sem jih sam zahteval, pa se je prvič tudi "pobirala" cel dan nazadnje pa je rabila le cca 10 minut.
Ven je pa metalo zaradi neenakomerne oddaje po fazah, je zgleda presegla omejitve na števcu samo na eni fazi ne pa skupne, a je vseeno števec odklopil, sedaj je nastavljeno tako, da je oddaja (824W max) porazdeljena med vse 3 enako.

Kako ti lahko zaračunajo porabo, če sploh ne vejo zanjo?
Števec vidi, kar mimo njega šiba.
In če elektrika steče iz elektrarne direkt v bojler, števec tega ne vidi.

Ok, teoretično tudi, ampak to so robni primeri. In v vsakem primeru nični, ker se energije izničijo (po eni fazi ven, po drugi noter).

Kam so ti priklopili števec SE, če meri še kaj drugega, kot proizvedeno elektriko, pa lahko zgolj ugibamo.

WaterBoy ::

Slikaj načrt elektrarne ki ti ga je izvajalec pustil da pogledamo če je v teoriji sploh prav narejeno :)

Lahko da imaš narobe zvezano elekrarno in gre energija iz sončne mimo števca od elektra in ti je ne beleži

ToniT ::

WaterBoy je izjavil:

Slikaj načrt elektrarne ki ti ga je izvajalec pustil da pogledamo če je v teoriji sploh prav narejeno :)

Lahko da imaš narobe zvezano elekrarno in gre energija iz sončne mimo števca od elektra in ti je ne beleži

Potem tudi ne bi beležilo porabe. :)

WaterBoy ::

Če imaš elektrarno veezano pred števcem, oddaja brez da beleži, poraba gre pa čez števec in beleži :)

Utk ::

WaterBoy je izjavil:

Haha, tudi ČE bi bila tako zvezana, misliš da bi bilo to narisano na načrtu?

T743 je izjavil:

Robert
Imam isto opremo.
Sigurno so ti jo zagnali na daljavo, verjetno ima skrbnik na grbi kar nekaj sončnic in včasih malo traja, da se jo vklopi nazaj. Meni je 3x vrglo ven števec zaradi neoptimalnih nastavitev, ki sem jih sam zahteval, pa se je prvič tudi "pobirala" cel dan nazadnje pa je rabila le cca 10 minut.
Ven je pa metalo zaradi neenakomerne oddaje po fazah, je zgleda presegla omejitve na števcu samo na eni fazi ne pa skupne, a je vseeno števec odklopil, sedaj je nastavljeno tako, da je oddaja (824W max) porazdeljena med vse 3 enako.

Imel bi še eno vprašanje, glede na to da nič narobe z varovalkami sem ugotovil, da se mi SE vseeno čudno obnaša (kar je ugotovil tudi skrbnik). Danes mi je SE začela delovati ob 8h zjutraj (oblačno, deževno vreme, brez snega) včeraj pa mi je končala s proizvodnjo ob 16h. Kaj bi to lahko bilo ? Sicer bom malo spremljal vklope in izklope časovno tako. Aplikacija tudi ne kaže nobenih napak, pa tudi na napravah je vse zeleno.

T743 ::

Težko reči, moja deluje od septembra dalje, tako, da še ni oddelala celotne sezone. Do decembra sem samo spremljal delovanje, nastavitve so bile default na max-self consumption, kot je bilo nastavljeno ob priklopu. Moram reči, da v tem času ni bilo nobenega nenavadnega obnašanja.
Konec decembra,pa sem začel optimizirati, oziroma sporočati svoje želje na firmo (Geni-sonce). Preko maila sem jim sporočil, kdaj ponoči naj se baterija polni in s kakšno močjo (4.blok z 3.5Kwh oz. dokler ne preseže 7kwh skupne porabe), ter kdaj naj se zjutraj začne prazniti (od 9h dalje, ko se navadno začnejo špice). Hkrati se je še odprlo oddajanje v omrežje na 600W kolikor lahko brez soglasja oz. po pogodbi.
No kmalu potem je en dan vrglo števec ven ob spremenljivih vremenskih razmerah. Bilo je oblačno, celo snežilo potem pa nenadna razjasnitev, poklical sem skrbnika, a ga na tel. nisem dobil, nato pa preko maila.
Dobil sem obvestilo, da je sam poleg teh nastavitev še nekaj spreminjal in naj bi zato vrglo števec ven, takrat se SE ni pobrala en cel dan, nato pa je začela delovati. Kasneje je elektro števec še enkrat odklopil, obvestilo je bilo, da oddaja ni bila enakomerna po fazah in da so sedaj to nastavili tako, da razsmernik gleda vse 3 faze hkrati in prilagaja oddajo. Elektrarna oz. razsmernik pa se je pobral v roku 15 minut, od takrat dalje pa deluje bp.
Je pa tako, da tudi meni ne dela čisto po mojih predstavah kdaj do kdaj in s kolikšno močjo naj bi delovala ampak optimizira delovanje po svoje, če ima vsa oprema status OK verjetno tudi ni nič narobe.
Najbolje bo, da "sitnariš" skrbniku in naj ti on razloži vse detajle.

Robert je izjavil:

Imel bi še eno vprašanje, glede na to da nič narobe z varovalkami sem ugotovil, da se mi SE vseeno čudno obnaša (kar je ugotovil tudi skrbnik). Danes mi je SE začela delovati ob 8h zjutraj (oblačno, deževno vreme, brez snega) včeraj pa mi je končala s proizvodnjo ob 16h. Kaj bi to lahko bilo ? Sicer bom malo spremljal vklope in izklope časovno tako. Aplikacija tudi ne kaže nobenih napak, pa tudi na napravah je vse zeleno.

Da imaš od 8 do 16 ure sončno je to popolnoma ok. Med tem časom je mogoče pridobivat elektriko. Sedaj se že dalšajo dnevi in je lahko vsaki dan malo več elektrike ( odvisno od oblačnosti / sonca).

WaterBoy je izjavil:

Če imaš elektrarno veezano pred števcem, oddaja brez da beleži, poraba gre pa čez števec in beleži :)

Meni beleži sončno, porabo, oddajo sončne, polnjenje baterije in praznjenje in pa seveda tudi koliko uvozim. Vendar podatki z računom gen-i se ne ujemajo, kot da mi ne upšteva mojo sončno in interno porabljeno.

Kako lahko prilepim slike?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Fumbo ()

Lahko daš na imgur in samo prilepiš url do slike

Torej da nadaljujem z razliko med števcem sončne elektrarne in ponudnikom elektrike. Prilagam slike:

Slike

Slike

Hvala in vse dobro

Zgodovina sprememb…

Elektro meri na 3f priključku kot 3x 1f kot porabnik in 3x 1f kot generator. Dejansko maš 6x 1f števec.
Lahko po eni fazi oddajaš - in ti to meri. Po drugi fazi pa odjemaš in ti to meri in zaračuna.
Sončnica pa ti verjetno meri kot 3f števec - ti dela neto kompenzacijo.
Jaz sem na začetku (po montaži SE) mel kar nekaj časa dileme, dokler si nisem prišel gor - odstopanja pa so bla reda 20 - 50%.
Potem sem na svojem Inmetru prestavil merjenje v 3x 1f - in sedaj so odstopanja pod 1%.
Še en haklc teh števcev od elektra JE - da majo omejitve (limite) nastavljene na fazno obremenitev.
Na primer maš omejitev 10kW in ob obremenitvi 6kW 1f pade ven. Pomaga samo prerazporeditev porabnikov po fazah.

So pa tele tvoje razlike kar mal čudne - dejansko.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

RAzen če ti baterijo fila iz mreže in potem to filanje zaračunava?

Nimam vklopljeno polnjenje iz mreže. Mode Scheduler je Off.

Kako v Inmetru nastaviš merjenje 3x 1f?

Zgodovina sprememb…

To je vprašanje za tvojega serviserja - upravljalca aplikacije. Jaz sem si uredil v HomeAssistu. Izbrat ustrezne senzorje (registre).

Me pa bega - neto bilanca omrežja je 700kWh, tebi pa sončna kaže 400kWh importa - tle nekaj ne pije vode.

MadMax ::

Napačna nastavitev glede na priključitev (inverter pred ali za inepro oz. ekvivalentnim števcem)?
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Še dodatni info, meter je Chint DTSU666
««
429 / 430
»»