» »

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
426 / 428
»»

David Mayer ::

kriptobog je izjavil:

7-9 let samo ce so te nategnili in so ti prodali po izjemno zlatarski ceni ali pa ce si postavil preveliko elektrarno

Se strinjam, da je res dolgo - sem pa samo skopiral, ne vem, kolikšna je odplačilna doba v povprečju - na forumu velja, da anekdotni dokazi niso merodajni in se tega držim. Sicer pa za zelo preveliko bi tudi mi bili rade volje potrpeli. Se mi zdi, da se tudi v tej temi mnogokrat piše o še daljšem ROI zaradi ne vem, česa vse, s strani nekaterih, se znajo priti spet pofočkat. Pustimo stati.

bpr123 ::

Danes sem videl reklamo za SE s hranilnikom za nekih 8200€ po subvenciji.
10kWp SE in 20kWh hranilnik.

Štiri leta nazaj je bila samo SE 10kWp 10000€ po odbiti subvenciji.

Grimnir3 ::

Mojih 12MW elektrike bi me glede na hiter izračun na https://aplikacije.agen-rs.si/web/prime... prišlo okoli 2300€/leto.

Tista zgornja SE z 10kWp naredi ravno tam nekje 12 do 13MW pri orientaciji na J. Torej v optimalnih pogojih je ROI 4 leta. Če smo malo bolj konzervativni pa 5 let. Skratka ta krama je ratala noro poceni.

deco16 ::

Kaj maš ceno 20c na kWh, dej no.

In če jo maš, obstajajo paketi z veliko nižjo ceno nižje tarife.

Mislim lahko si govoriš da bi te prišlo 2300€, ampak to je zelo neoptimalno in zanalaš si lažeš v fris ;) Da pač izpade boljši...

deco16 je izjavil:

Mislim lahko si govoriš da bi te prišlo 2300€, ampak to je zelo neoptimalno in zanalaš si lažeš v fris ;) Da pač izpade boljši...

Jaz imam SE in netmetering že 5 let tako da ne vem kaka je cena elektrike.
Link na kalkulator sem dal.

P.S. Ceni elektrike moraš dodati še strošek omrežnine, priključne moči, itd... Verjetno kalkulator upošteva ceno še tega. Pri netmeteringu jaz plačujem položnice po 12,68€ čez leto in 28,33€ za november in december.

Bostjan_321 ::

deco16 je izjavil:

Račun za december za 1477kWh - 179,22€ je samo energija brez DDV.
Končni znesek ko dodaš omrežnino, trošarine, nadomestila in DDV pa pride 374,16.

Pri netmeteringu pa pride 1800kWh v decembra 25,02€ :D

Zgodovina sprememb…

Meni je vseeno koliko pride elektrika danes. Presenetilo me je samo kako poceni so ratale SE in hranilniki. Praktično mečejo za tabo to odkar ni več netmeteringa in je zanimanje padlo.

Nekoč je folk računal ROI na 10 let*, danes pa smo očitno na polovici tega**.

* razen samograditelji, tu je bil ROI vedno precej nižji
** bi bilo za videt točno ponudbo, koliko je drobnega tiska

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Grimnir3 ()

enavlaka ::

Solarna podjetja skušajo preživeti na trgu. Povpraševanja ni več, navitih cen pri izkrivljenem trgu ni več možno držati in lahko prodajo samo še MVP produkte.

enavlaka je izjavil:

Solarna podjetja skušajo preživeti na trgu. Povpraševanja ni več, navitih cen pri izkrivljenem trgu ni več možno držati in lahko prodajo samo še MVP produkte.

Cene komponent so smešne. Razsmernik dobrega jurja, paneli 80eur na kos…
Pa seveda marže so morali spustiti.

Pet let nazaj je bil 460W panel okoli 150eur.
Pa že takrat je bila cena materiala samo nekako dobro polovico SE. Ostalo so bile precej obilne marže podjetij ki so to montirale.

Zgodovina sprememb…

Nabavne cene inverterjev so 500€ na kos. Paneli so pod 50€ kos (10c/W)
Vse kar je več je čisti nateg.

No hibridni so malo dražji. Ampak ja, poceni za pop...

Kar lahko z baterijo narediš je da vso porabo spraviš na nižjo tarifo, potem tudi pozimi ne tolk boli. Mora pa bit baterija zadosti velika.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: deco16 ()

feryz ::

Eni radi več plačujejo, kaj čmo?

Hibridni pridejo v poštev samo če ne moreš oddajati. Drugače naj bodo kar tam, kjer so.

Ni potrebe po hibridu. Raje par panelov več. Pozimi pa pač kupiš tako kakor do sedaj.

Ja odvisno. Ko je sneg gor ti par panelov nič ne pomaga, z baterijo pa pač plačaš po 6c namesto 10+.

Torej brez net metteringa ravno takrat ko bi rabil pač ne dobiš.

Če si vključen v letno netiranje, je smiselno uporabiti baterijo šele, ko imaš ogromno več panelov za produkcijo kot je maksimalne dovoljene oddane moči. Ne?

PS: Sem moral popraviti, ni šlo drugače :D

Zgodovina sprememb…

GregiB ::

David Mayer je izjavil:

Če si vključen v letno netiranje, je smiselno uporabiti baterijo šele, ko imaš ogromno več panelov za produkcijo kot je maksimalne dovoljene oddane moči. Ne?

Zakaj? Pri letnem net meteringu je država tvoja baterija... zakaj bi rabil še eno?
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica

David Mayer je izjavil:

PS: Sem moral popraviti, ni šlo drugače :D

Ceneje je vreči stran ali pa takrat vklopiti bojler/avto/klimo/štedilnik.

deco16 je izjavil:

Ja odvisno. Ko je sneg gor ti par panelov nič ne pomaga, z baterijo pa pač plačaš po 6c namesto 10+.

Ceneje je biti brez.
Letna poraba baterije in hibrida je cca. 100EUR samo za vzdrževanje stanja.
Dodaj še izgube praznjenja in polnjenja in ni več 6c ampak 7c. Dodaj še ceno baterije (amortizacija) in si zelo verjetno na 0.
Poleg tega bo hibrid vedno vlekel nekaj še iz omrežja, tako, da so prihranki še nižji.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: enavlaka ()

deco16 je izjavil:

A si zdej že ugotovil kolk ljudje plačujejo za elektriko?

GregiB je izjavil:

Zakaj? Pri letnem net meteringu je država tvoja baterija... zakaj bi rabil še eno?

David Mayer je izjavil:

maksimalne dovoljene oddane moči. Ne?

Ok, recimo raje omrežje kot država- gre za primer v času zelo poceni panelov, da imaš, recimo, za 20kW panelov in inverter, imaš pa vsiljeno uradno omejitev oddajanja 7 kW, letne porabe pa imaš (teoretično) za 20 MWh, ker imaš TČ, 2xEV, savno za 10 ljudi, ogrevanje 300m dolgega dovoza, olimpijski bazen... itn :D

PS: Če ni jasno vsem, nekatere uporabljene številke so 'trolaste' :D

PPS: Nekaj obupno počasi plete slo-tech, vpn (ta izgleda!) ali omrežje?

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: dussan ()

Zdej ko so paneli tako smešno poceni je boljša postavitev strehe da je sleme J-S in potem jih daš pol na V stran in pol na Z stran. S tem zmanšaš špico sredi dneva, povečaš za jutranjo in pozno popoldansko količino elektrike.

Če imaš streho na jug, ne rabiš početi tega, razen če ti res primanjkuje moči v popoldnevu.

enavlaka je izjavil:

Če imaš streho na jug, ne rabiš početi tega, razen če ti res primanjkuje moči v popoldnevu.

Nea razumeš kaj sem napisal.

alekskac ::

Grimnir3 je izjavil:

Ti povem točno ponudbo brez upoštevanja subvencije, oziroma 3: SE 7.2kWp, konstrukcija na strehi in montaža, inverter 15kW, hranilnik 14 kWh, z montažo od 14 do skor 19k€. Lastna režija ki ni v tej ponudbi: še treba energetski kabel z montažo do razsmernika (ali to isto 2 krat, v kolikor želiš tudi izkoristit fumcijo zasilnega napajanja) 5x20 kolikor dolžne pač je, montirano v samugasljivo cev, 15 m valjanca, plus izkop in polaganje valjanca, ter izdelava izolirane omare, v kolkor cel stack inverter plus baterija ne bo nameščen v ogrevanem prostoru, nekako spravit še internet do inverterja (če hišni wifi ne vleče, moraš nekaj ukrepat). Dobiš sicer kvazi netmetering pri enem ponudniku za tri leta. Subvencija je mislim da 675€ na kilovat inštalirane, to se lahko še odbije cca 4800 € od gornjih cen. Na 8.5 jurjev nobena ne pride, bližje bo okrog 10, in potem še lastni vložki za tiste reči, ki jih ponudbe ne vključujejo.

Jaz bi moral vzet ekokredit, ki kljub ugodni obrestni meri ROI raztegne na 13 let. Po 30 letih je bil projeciran prihranek 13.000 eur za moj primer porabe. Morebitne okvare sistema ekstra.
Splača se gotovo če jo skeširaš, ker bo prej začela delat profit. Če jo postaviš v celoti v lastni režiji se pa znajdeš še bliže.

Jza sem se odločil za ne. Če bom ime lkdaj cca 10 jurjev viška keša, potem ja.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: alekskac ()

Grimnir3 je izjavil:

Vsekakor ne plačujejo 20c allover, kolikor si ti "OCENIL"

deco16 je izjavil:

Grimnir3 je izjavil:

Vsekakor ne plačujejo 20c allover, kolikor si ti "OCENIL"

Jaz nisem ničesar "OCENIL". V mojem postu maš link, pa se pojdi kregat z avtorji kalkulatorja.

Grimnir3 je izjavil:

Mojih 12MW elektrike bi me glede na hiter izračun na https://aplikacije.agen-rs.si/web/prime... prišlo okoli 2300€/leto.

Tu pa ti je še nekdo napisal kolk je dal za elektriko.

Bostjan_321 je izjavil:

Račun za december za 1477kWh - 179,22€ je samo energija brez DDV.
Končni znesek ko dodaš omrežnino, trošarine, nadomestila in DDV pa pride 374,16.

Pri netmeteringu pa pride 1800kWh v decembra 25,02€ :D

alekskac je izjavil:

Grimnir3 je izjavil:

Ti povem točno ponudbo brez upoštevanja subvencije, oziroma 3: SE 7.2kWp, konstrukcija na strehi in montaža, inverter 15kW, hranilnik 14 kWh, z montažo od 14 do skor 19k€. Lastna režija ki ni v tej ponudbi: še treba energetski kabel z montažo do razsmernika (ali to isto 2 krat, v kolikor želiš tudi izkoristit fumcijo zasilnega napajanja) 5x20 kolikor dolžne pač je, montirano v samugasljivo cev, 15 m valjanca, plus izkop in polaganje valjanca, ter izdelava izolirane omare, v kolkor cel stack inverter plus baterija ne bo nameščen v ogrevanem prostoru, nekako spravit še internet do inverterja (če hišni wifi ne vleče, moraš nekaj ukrepat). Dobiš sicer kvazi netmetering pri enem ponudniku za tri leta. Subvencija je mislim da 675€ na kilovat inštalirane, to se lahko še odbije cca 4800 € od gornjih cen. Na 8.5 jurjev nobena ne pride, bližje bo okrog 10, in potem še lastni vložki za tiste reči, ki jih ponudbe ne vključujejo.

Jaz bi moral vzet ekokredit, ki kljub ugodni obrestni meri ROI raztegne na 13 let. Po 30 letih je bil projeciran prihranek 13.000 eur za moj primer porabe. Morebitne okvare sistema ekstra.
Splača se gotovo če jo skeširaš, ker bo prej začela delat profit. Če jo postaviš v celoti v lastni režiji se pa znajdeš še bliže.

Jza sem se odločil za ne. Če bom ime lkdaj cca 10 jurjev viška keša, potem ja.

Izhodišče je bil tale post

bpr123 je izjavil:

Zakaj tu reklamirajo tako nizko ceno in zakaj imaš ti tako visoko ne vem. Ali tebe lupijo ali pa ima ta reklama veliko dobnega tiska.

Zgodovina sprememb…

bm1973 ::

Pozabljate da letnega netmeteringa ni več...

bm1973 je izjavil:

Kako se sedaj obračunava elektrika če imaš SE?

Prodajaš viške in kupuješ manjko? Na vsak kupljen kWh verjetno plačaš poleg energije tudi omrežnino?

Magic1 ::

Točno tako, netmetering je brezveze razlagat tisti, ki ga nimajo. To je bilo in ne bo več. Dosegli smo nek prag elektrike iz tega vira, ki se še da smotrno porabit. Bistveno več nima smisla, dokler se ne ugotovi, kako poletno elektriko shranit za zimo.

Bostjan_321 je izjavil:

bm1973 je izjavil:

Kako se sedaj obračunava elektrika če imaš SE?

Prodajaš viške in kupuješ manjko? Na vsak kupljen kWh verjetno plačaš poleg energije tudi omrežnino?

Mesečni obračun je sedaj. Viške ti po neki nižji ceni odkupujejo. Verjetno bodo tudi to še znižali.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

Baje pa določeni ponudniki ponujajo njihov netmetering če imaš njihovo SE in baterijo.

No jst sem decembra dal za 1350 kWh

skupaj z omrežnino in DDVjem 160€.

K delate že primerjave, lahk še to da vidite kolk baterija zmanjša račun tudi pozimi ;)

Pa tukaj lahk nimaš niti enega panela na strehi :D

deco16 je izjavil:

No jst sem decembra dal za 1350 kWh

skupaj z omrežnino in DDVjem 160€.

K delate že primerjave, lahk še to da vidite kolk baterija zmanjša račun tudi pozimi ;)

Pa tukaj lahk nimaš niti enega panela na strehi :D

Zanimivo.
Koliko kWh je baterija? Kako da si sploh šel v baterijo brez SE, zaradi rezanja špic in premikanje porabe v cenejše bloke?

Mislim sej mam SE, sam to je poraba iz omrežja. Baterija je 33kWh

SE je pač slabo pridelala tko da dejanske porabe je blo še 100kWh več.

Ponoči 22-6 se batt pač polni, čez dan pa prazni.

Tko da je dejanska vsa poraba iz nižje tarife, bloki omrežnine so tudi rešeni.

T743 ::

Tudi jaz baterijo polnim od 22 ure dalje, ker je majhna 6,9Kw je tako hitro polna. Ob 9h zjutraj se pa začne prazniti, kar počne, kar pametno, upravljalcu sem naročil, da naj se prazni z max 1.5kwh, kar je za dopoldanske špice, ki se jih pridela z štedilnikom in TČ povsem dovolj, če je poraba hiše večja kot cca 4 ali 5kw se pa prazni z max močjo 3,5kw. Ko je pa poraba relativno majhna pod nekje 3kw pa čaka. Kako nizko bom lahko nastavil odjem bom videl jeseni, ko bo mimo eno leto od vklopa. Ciljam na nekje na 6kw, da bi moralo biti dovolj za 1.blok do takrat sem sicer itak nov naročnik in imam omrežnino glede na max porabo prejšnjega meseca.
Števec mi je elektro odprl na 820w, tako da lahko viške v rangu 600w (na toliko je nastavljen razsmernik)pošiljam še tja, kar je še zmeraj bolje kot 0 kot piše v soglasju. Odkupna cena pa je 1/2 nabavne.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: T743 ()

A za "balkonske" viške ti plačajo?
Zanimivo.

joez7 ::

Dobro je vedet tole, in prebrat do konca https://eurodiskont.shop/samooskrba-z-e... :D
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

feryz je izjavil:

A za "balkonske" viške ti plačajo?
Zanimivo.

Po ceniku za samooskrbo:
https://gen-i.si/dom/elektricna-energij...

Cenik velja za gospodinjske odjemalce, ki so vključeni v sistem individualne ali skupnostne samooskrbe po novi shemi, ki je stopila v veljavo 1. 1. 2024.
Cene energije v €/kWh brez DDV, veljavne od 1. 3. 2025*:

Odjem: 0,10290
Oddaja: 0,05390
Cenik velja od 1. 3. 2025 dalje do preklica/spremembe.

Zakaj pa potem samo 600 vatov pošiljaš ven?
800 vatov je 30 procentov več.

Velja za balkonske!
"Ob vsem tem velja tudi neizpodbitno dejstvo: izplen je odvisen predvsem od tega, koliko proizvedene elektrike lahko uporabnik dejansko porabi sproti. Ker sistem ni vključen v shemo neto meritev, se presežek energije ne kompenzira - česar ne porabiš takoj, gre v omrežje brez nadomestila. Zato so idealni uporabniki tisti, ki so čez dan doma ali imajo osnovne porabnike (hladilnik, računalnik, modem, TV) stalno priključene."
NA kratko, omejitev oddajanja JE 600W, vse kar se oddaja se NE plača in NE kompenzira.
Če oddajaš več, ti vrže števec ven. Če niso obvestil distributerja, ti števec vrže ven že pri 100W.
Če maš pa zraven HEE, se pa že lahko ... .
Tist link (T743) zgoraj velja za večje sisteme in sklenjeno pogodbo o samooskrbi.
Balkonske pa maš brez sklenjene pogodbe. Tudi OVE plačuješ naprej.

Tako imam šele dober teden, soglasja za oddajo nimam in sem si pustil malo rezerve, ker je do nekje 100w hkrati šlo v omrežje tudi prej ko je bila nastavitev oddaje 0.
Drži tudi kar je napisal Joez7 imam sklenjeno pogodbo od septembra, ko je prišlo do priklopa SE dalje.

No to da ti vrže ven pri 100W ni ravno res.

Meni kdaj kaj gre čez pa ni nič problemov, ker pa res da ne uhaja 100W po 15 minut ampak je sam instantno, ampak na moj elektro je vidno ker se oddani kWh počasi večajo :)

Pravzaprav so števci nastavljeni na par sekundno prekoračitev, ne na 15 minut. Za oddajanje. Takoj zabriše ven.
Za prejemanje pa približno na karakteristike varovalk.

Sicer, če še nima soglasja, potem tudi števec še ni nastavljen in ne bo metal ven. Ker je oddajanje neomejeno.

Da pojasnim, oddajati sploh ne morem imam omejitev na soglasju nič, števec je pa omejil na 824W in to tudi povedal, mož iz distirbucije, ko je oopravljal priklop SE. Poleg tega sem ga preden so razsmernik nastavili na 600w oddaje še enkrat poklical, ter mu razložil kaj nameravam. Potrdil je, da je to to, trdil je pa tudi, da bo vsa oddaja brezplačna. Zgleda še ne ve za novo shemo prepričeval ga pa tudi ravno nisem. Na istem kablu do trafota sta bili v času vloge za soglasje za SE že dve sončni obe ma max oddaje tako da ni ostalo nič, razen teh 824W.
Tako, da odklopov ni bilo oddaja pa tudi simbolična cel 1 kw v oktobru, potem sem pa itak vse porabil sproti.
Elektrarno je postavil Geni-Sonce.

A ti dejansko plačajo za oddano energijo?
Ker tukaj ni fora nove sheme, ampak soglasja. In soglasje pravi da se ne plačuje. Balkonska pač.

Grimnir3 je izjavil:

bpr123 je izjavil:

Zakaj tu reklamirajo tako nizko ceno in zakaj imaš ti tako visoko ne vem. Ali tebe lupijo ali pa ima ta reklama veliko dobnega tiska.

Po pravici povedano, tudi sam nisem dovolj pameten. Zato sem prosil za tri ponudbe da se izognem morebitnemu nategu. Eden od njih je tudi v reklami navajal nekaj ugodno podobnega, kot si našel sam. Ko pa je prišla dejanska ponudba (zavezujoča, pač za tistih deset dni ko je veljavna) so bile številke višje.

Moram rečt da so bili vsi trije ponudniki dovolj korektni, prišli na ogled (torej, ne samo "prodaja po telefonu), razložili nekaj stvari. Noben ni zamolčal da "ponudba na ključ" v resnici ni popolnoma na ključ, ter da ima investitor še kar nekaj sam za naredit, oziroma za plačat vsaj izkop, valjanec, nakup in montažo energetskega kabla. Urejen internetni dostop so tud omenili, kot tudi potrebo po izolirani omari, glede na to, da v hiši nismo našli prostora za postroj (in bi moral bivat v neogrevani garaži). Tko da, ne morem rečt da gre za čiste nategune, ampak na koncu sončne elektrarne z baterijo za 8 čukov vseeno nisem dobil ... Zato je tudi nimam. Mal sem bil razočaran, saj bi bila moja nekoliko manjša (18 panelov, razsmernik 15 kW, baterija cca 15 kWh) in sem pričakoval mojga stroška nekje 6-7 jurjev glede na spletne ugodne ponudbe (ob upoštevani subvenciji). Zgleda da tukaj dela že precej ekonomija obsega oziroma velikosti elektrarne. Prav mikrobne SE se ne splača. Pol manjša ni pol cenejša. Pleg tega bi zgubil VT/MT in moral preiti na ET pri nakupu energije.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: alekskac ()

joez7 je izjavil:

Vir https://www.nas-stik.si/novice/podrobno...
Bolne cene in ROI.
Mikroinverter 1000 W pride 130 evrov, panel 455W je trenutno 49 evrov.
Kar pomeni, da te dva panela in inverter pridejo med 250 in 300 evrov.
Slovenske cene, lahko prevzameš čez minuto.

Če bi imel v stanovanju plac za to, bi bilo že davno postavljeno. Žal ga nimam.

Dobr te tvoje cene so mal domišlija. V maloprodaji Janez Vzorec plača panel nekje 85-90 eur, inverter pa ne vem koliko. Se z veseljem pustim popravit, če vstaviš link do svojih cen ...

Koliko znesejo ta 'nenaključna' dela, da vsa investicija več nima računice na dolgi rok?

Če je že napisano kje, se opravičujem, ker se mi ne da gledati po temi nazaj, niti agregirati vseh strani za iskanje. Upoštevaj tudi, da najbrž živim v nekakšni deluziji in da stvari verjetno drugače - avtistično - dojemam, podobno je štetju vžigalic, kar so začetniške številke :D

Mislim, če na predračunu ni navedenih posegov v tvoji hiši, načeloma tudi ne morejo biti obračunani.

Planirani ROI so sicer okvirni, niso na mesec natančni, tudi klima ni več tako stabilna kot v času dinozavrov ali kaj se že jemlje za osnovo v letu 2026. Vidiš realizacijo in če vmes pride do kakšnih podražitev EE, ti skrajša, pocenitve so pa veeliko manj verjetne v naslednjih 10 letih, ko bo že fuzija tokrat zares delovala in za široko uporabo? :D

Komot ti 'oni' čisto 'znaključijo' - samo bo nekaj dražje kot v lastni režiji?

iloveboobz ::

alekskac je izjavil:

Dobr te tvoje cene so mal domišlija. V maloprodaji Janez Vzorec plača panel nekje 85-90 eur, inverter pa ne vem koliko. Se z veseljem pustim popravit, če vstaviš link do svojih cen ...

mikroinverter požegnan s strani elektra
https://www.amazon.de/-/en/Hoymiles-HMS...

solarn panel
https://digitklik.si/izdelek_JA-SOLAR-J...

260€ za komplet..
smoki

alekskac je izjavil:

Bo v redu? Ta trenutek sem zajel sliko.
Rabiš še za mikroinverter?
««
426 / 428
»»