Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Temo vidijo: vsi
starfotr ::
Sam naj nekdo pove, kteri debili pri Solaredgeju delajo na web appu??? Zadeva ima vedno neke lukknje.. npr. zdaj se ne da scrollat navzdol po poročilu... ne v Chrome-u, ne v MS Edge-ju... Smo konec 2025... zgleda tehnologija še ni zrela...
Ne se sekirat. SE je ugotovil, da tu ni več kruha in je zaprl poslovalnico. Verjetno pa izboljšanj aplikacije ne bo v bližnji prihodnosti.
joez7 ::
V pravo smer https://siol.net/avtomoto/novice/presti... .
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
Matevz96 ::
Je kdo ugotovil kam so pri Solaredge skrili ceno za kWh? Ves čas sem imel nastavljeno da mi je pri skupni proizvodnji kazalo tudi evrsko vrednost sedaj pa tega ne najdem več.
#hooldthedoor
Zgleda, da jim kak študentek prenavlja vmesnik. Celo scaling mu dela probleme, sam 100% resolucija deluje pravilno, jejhtata ...
ge ::
Povračilni ukrepi (Izrael) ?
"Podjetje SolarEdge je svoje partnerje obvestilo, da se bo s 1. januarjem 2026 umaknilo z lokalnega slovenskega trga v smislu neposredne prodajne prisotnosti svojih izdelov."
"Podjetje SolarEdge je svoje partnerje obvestilo, da se bo s 1. januarjem 2026 umaknilo z lokalnega slovenskega trga v smislu neposredne prodajne prisotnosti svojih izdelov."
Ge
J.McLane ::
Uf, sem si pogledal ceno delnice, pa jim kot kaže res slabo kaže, cen padla iz 350 na 30, obeti za naprej pa nič kaj rožnati, minus tolčejo. Upam samo, da jih kdo prevzame in da podpora teče dalje.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
Bizkit45 ::
Kaj to pomeni za nas solarEdge uporabnike? Vecina bi reku jih ima njihov razsmernik. What now? :)
David Mayer ::
Upajmo, da nič kaj posebej - sicer se bo videlo, upajmo, da se razjasni še v času nizke sezone - v najsblašem primeru se zamenja, saj če še nimaš, tako hočeš hibridnega, še posebej, če je tastar odplačan. Verjetno bo kakšna sitnost in spet zlatarski zaslužki monterjev.

kriptobog ::
Ce bi me kdo poslusal ko je bil naval pred iztekom net meteringa.... Sem ze takrat opozarjal glede Solaredge...
feryz ::
Saj v Sloveniji tako ali tako nikoli niso imeli nič.
Svetovalca, ki so ga redno menjali.
Vzhodno Evropo je pokrivala Madžarska. Če se umaknejo še od tam, bodo rezervni deli dejansko problem.
Nekdo bo že vskočil. Ali pa vse skupaj menjaš, cel hudič.
Tista stran pa če dela ali ne. Od nje ni ničesar, razen potešenega firbca.
Svetovalca, ki so ga redno menjali.
Vzhodno Evropo je pokrivala Madžarska. Če se umaknejo še od tam, bodo rezervni deli dejansko problem.
Nekdo bo že vskočil. Ali pa vse skupaj menjaš, cel hudič.
Tista stran pa če dela ali ne. Od nje ni ničesar, razen potešenega firbca.
Ce bi me kdo poslusal ko je bil naval pred iztekom net meteringa.... Sem ze takrat opozarjal glede Solaredge...
Pred iztekom je precej širok razpon - eni s(m)o nabavljali v času diamantne (ne samo zlate, vsaj glede na zgodovino cene delnice ali prej) dobe tudi net meteringa - je prav tako pred iztekom - konkurenčnih inverterjev na zalogo nismo jem(a)li :D
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: David Mayer ()
Zakaj bi nekdo vskočil, da bo v garancijski dobi zagotavljal zastonj rezervne dele, če bo kazalo res slabo se bo firma potopila in ostalo ne bo nič. Ampak do tam je še daleč, bodimo optimistični.
Kupiš drug inverter, tako je verjetno mišljeno, saj ostalih komponent verjetno nimaš od SE? Saj serijska številka ali brand nista zapečatena. Po možnosti ti še kak favšljiv sosed kamen zadega vanjga, če je dovolj razkurjen :D

David Mayer je izjavil:
Pred iztekom je precej širok razpon - eni s(m)o nabavljali v času diamantne (ne samo zlate, vsaj glede na zgodovino cene delnice ali prej) dobe tudi net meteringa - je prav tako pred iztekom - konkurenčnih inverterjev na zalogo nismo jem(a)li :D
No, tudi prej sem se v velikem loku izogibal vsega kar je Izraelskega. Ze dolgo pred vojno.
MadMax ::
David Mayer je izjavil:
Kupiš drug inverter, tako je verjetno mišljeno, saj ostalih komponent verjetno nimaš od SE? Saj serijska številka ali brand nista zapečatena. Po možnosti ti še kak favšljiv sosed kamen zadega vanjga, če je dovolj razkurjen :D
Ozkogledo.
Inverter je praktično najmanj. Pol ure, ajd ura, pa je nov/drug na steni.
Optimizatorji na strehi pod ploščki rabijo malo več "pozornosti".
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax ::
Ne bi raje KACO?
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
David Mayer je izjavil:
Ozkogledo.
Inverter je praktično najmanj. Pol ure, ajd ura, pa je nov/drug na steni.
Optimizatorji na strehi pod ploščki rabijo malo več "pozornosti".
Strošek nakupa si upošteval, montaža je pač montaža, teh monterjev je zadnji čas precej... Moram pogledat račun, katere SE komponente so bile ponujene in montirane, niti ne vem, če je bila alternativa takrat, zdaj menda je. Za ene lahko vidimo, kako se že privoščljivo hahljajo v kontekstu najslabšega možnega izida, blokade opreme, za SE optimizatorje ne vem, če jih lahko blokirajo, najbrž tudi imajo kakšen killswitch - pa recimo, da jih res, se jih pač zamenja - ni to najhujše, kar se lahko zgodi :D
Zakaj bi nekdo vskočil, da bo v garancijski dobi zagotavljal zastonj rezervne dele, če bo kazalo res slabo se bo firma potopila in ostalo ne bo nič. Ampak do tam je še daleč, bodimo optimistični.O kakšni garancijski dobi govoriš?
Menda ne pričakuješ, da ti bo neka druga firma podarila razsmernik ali optimizatorje, ker ti jih solaredge noče ali ne more več dati?
Tako neumen pa le ne moreš biti.
Saj so tudi Kitajci, ki delajo rombe, hoteli kupiti podjetje. Ampak so hitro ugotovili, da bi se grdo opekli. Bolje da zaprejo fabrko.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: feryz ()
nekikr ::
Če je montirala firma, potem morajo urediti garancijsko popravilo/zamenjavo ne glede na to kaj se s Solar Edge firmo zgodi. Bodo pa menjali za kaj drugega na svoje stroške. Je pa res, da ker so vsi uporabljali praktično samo to, bo enostavneje zapreti firmo in odpreti drugo, pa so vse garancije ničvredne čez noč.
ČE se podjetje reorganizira in nadaljuje pod isto blagovno znamko, mora nuditi support obstoječim kupcem, a ni tako? Tudi iRobot naj bi po trenutni reorganizaciji še vedno skrbel za obstoječe kupce.
Eno je likvidacija podjetja drugo pa reorganizacija, tudi GM je šel v bankrot, ampak je novo podjetje prevzelo vse obveznosti starega.
Eno je likvidacija podjetja drugo pa reorganizacija, tudi GM je šel v bankrot, ampak je novo podjetje prevzelo vse obveznosti starega.
bm1973 ::
Če je montirala firma, potem morajo urediti garancijsko popravilo/zamenjavo ne glede na to kaj se s Solar Edge firmo zgodi. Bodo pa menjali za kaj drugega na svoje stroške. Je pa res, da ker so vsi uporabljali praktično samo to, bo enostavneje zapreti firmo in odpreti drugo, pa so vse garancije ničvredne čez noč.
Točno to, zaprli bodo firmo in odprli novo. Distributer, ki je najbrž nosilec garancije, pač ne bo več obstajal...
Boš pač moral kupit nov razsmernik...
Kaj pa recimo če si vzel SE na "ključ" pri GEN-i recimo?
Razsmernik ima pri njih 12 let garancije (piše v pogodbi).
edit:
no, saj je tu odgovor, ki pa je dosti logičen in sem isto razmišljal
Razsmernik ima pri njih 12 let garancije (piše v pogodbi).
edit:
no, saj je tu odgovor, ki pa je dosti logičen in sem isto razmišljal
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Bizkit45 ()
Potem ti bo geni uredil zadevo, oni so preveliki, da bi kar zaprli in na novo odprli Gen-i 2.0 :)
Res je.
Ampak bodimo pošteni, solarEdge je verjetno večji in bo točno kaj takšnega naredil :)
edit : solarCorner :D
Ampak bodimo pošteni, solarEdge je verjetno večji in bo točno kaj takšnega naredil :)
edit : solarCorner :D
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Bizkit45 ()
Nima veze kaj Solar Edge naredi. Oni lahko danes likvidirajo firmo pa ti mora Gen-i vseeno popraviti zadevo.
Nisem to mislil, poanta je da večji zapirajo/odpirajo firme, zato lahko tudi Geni, če se mu tako zahoče ;)
starfotr ::
mn ::
Potem ti bo geni uredil zadevo, oni so preveliki, da bi kar zaprli in na novo odprli Gen-i 2.0 :)
Elektrarne je delal GEN-I Sonce (https://www.ajpes.si/podjetje/podjetje.... in ne GEN-IU d.o.o. (https://www.ajpes.si/podjetje/GEN-I%2C_...
So oni že zdavnaj poskrbeli da lahko zaprejo brez da bi na core business vplivalo.
Ampak tukaj pa se pojavi problem.
Med papirji za soglasje net metering je točno navedeno s kakšno opremo se povezujete z omrežjem. Ostalo jih niti ne briga, to pa jih.
Uradno rabiš novo soglasje, ki ga ne bo.
Če bodo pa vsi tiho, potem teh problemov ne bo.
Loterija.
Zato pa meni leži ena nova šestnajstka v kleti. Nikoli ne veš, kaj pride.
Med papirji za soglasje net metering je točno navedeno s kakšno opremo se povezujete z omrežjem. Ostalo jih niti ne briga, to pa jih.
Uradno rabiš novo soglasje, ki ga ne bo.
Če bodo pa vsi tiho, potem teh problemov ne bo.
Loterija.
Zato pa meni leži ena nova šestnajstka v kleti. Nikoli ne veš, kaj pride.
Ti si pameten, pa si to naredil. Meni je še zdaj žal, da nisem poleg te elektrarne, ki sem jo dal na streho, kupil še dveh in jih pospravil v garažo, za vsak slučaj. ROI bi bil 30 let in več, ampak vsaj ziher bi bil, da bodo vnuki lahko nekaj uporabili.
Tvoj roi, moj je malo drugačen.
Tako je, če je človek glup in dan ali dva po strehi skače.
Ta pametni so ta čas izkoristili in kavico pili. Zdaj pa študirajo, kakšen roi imajo.
Moj je že davno mimo. Z dvema razsmernikoma in šopom optimizatorjev v kleti.
Paneli so pa preveliki, da bi jih imel na lagerju. Itak jih je kot blata in so vsak dan cenejši.
Btw, en možakar me že tri mesece kliče, če mu pomagam pri crknjeni elektrarni. Ker ga nategujejo kot lastiko z manjkom razsmernika.
Seveda noče za plačilo, ker ima vse skupaj v garanciji. Lahko bi se sicer vtaknil vmes pri Solaredgu, ampak se mi res ne da ukvarjati s tem.
Sicer sem mu povedal, kako naj stori, ampak je trmast kot konj. Hoče da mu drugi to uredijo. Torej naj čaka.
Tako je, če je človek glup in dan ali dva po strehi skače.
Ta pametni so ta čas izkoristili in kavico pili. Zdaj pa študirajo, kakšen roi imajo.
Moj je že davno mimo. Z dvema razsmernikoma in šopom optimizatorjev v kleti.
Paneli so pa preveliki, da bi jih imel na lagerju. Itak jih je kot blata in so vsak dan cenejši.
Btw, en možakar me že tri mesece kliče, če mu pomagam pri crknjeni elektrarni. Ker ga nategujejo kot lastiko z manjkom razsmernika.
Seveda noče za plačilo, ker ima vse skupaj v garanciji. Lahko bi se sicer vtaknil vmes pri Solaredgu, ampak se mi res ne da ukvarjati s tem.
Sicer sem mu povedal, kako naj stori, ampak je trmast kot konj. Hoče da mu drugi to uredijo. Torej naj čaka.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: feryz ()

Ti si pameten, pa si to naredil. Meni je še zdaj žal, da nisem poleg te elektrarne, ki sem jo dal na streho, kupil še dveh in jih pospravil v garažo, za vsak slučaj. ROI bi bil 30 let in več, ampak vsaj ziher bi bil, da bodo vnuki lahko nekaj uporabili.
Saj elektrarne niso drage. Monterji so vam jo drago prodali, poleg so vas pa se cepili z delom. Inverter te pride dobrega jurja
fikus_ ::
ČE se podjetje reorganizira in nadaljuje pod isto blagovno znamko, mora nuditi support obstoječim kupcem, a ni tako? Tudi iRobot naj bi po trenutni reorganizaciji še vedno skrbel za obstoječe kupce.
Ni ravno rako.
Poglej Bisol, so zamenjali veliko variacij imena, ljudje isti, pa so si uporabnki z garancijo lahko samo rit obrisali (oz. še to ne).
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
Saj elektrarne niso drage. Monterji so vam jo drago prodali, poleg so vas pa se cepili z delom. Inverter te pride dobrega jurja
Cene so se znižale, vseeno. Poleg tega je dobavitelj zaračunal, kolikor je že, monterji so bili najeti, pred kakšnim letom, dvema, se je zgodilo prvo znižanje, mislim, da ste neke grafe lepili tukaj, ko je bila cena inverterja znižana nekje 70%-80% na web shopping agregatorjih.
Če gdo rabi za rezervo https://www.bolha.com/dvizne-ploscadi/s...
d4vid ::
Imam balkonsko elektrarno (max 600W), pa bi rad poinštaliral še par panelov in baterijski hranilnik. A rabim kakšno soglasje, če namontiram offgrid hibridni usmernik?
Rad bi napajal zamrzovalne skrinje in centralno ogrevanje, pa je vse na enem mestu in se ne bi ukvarjal z oddajanjem v omrežje (bi pa porabljal, ko bi se hranilniki spraznili).
Rad bi napajal zamrzovalne skrinje in centralno ogrevanje, pa je vse na enem mestu in se ne bi ukvarjal z oddajanjem v omrežje (bi pa porabljal, ko bi se hranilniki spraznili).
Main PC: HP Z240 | i5-7400 | 32 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram
Jaz bi se lotil zadeve na tvojem mestu; Vloga za soglasje za SE. Boš na varni strani pred zakonom.
Četut te zavrnejo, se lahko pritožiš in izboriš soglasje za minimalno oddajo ranga 1 ali 2kW. Na osnovi tega si deležen subvencije.
Na primer polje 12kW (14kW) hibrid 10kW (12kW) in HEE 20-28kWh te bo prišlo nekje 18k.
Subvencije pa dobiš nekje 7.5k€ (28kWh). https://borzen.si/sl-si/podpore-za-zele...
.
Trenutno balkonsko pa priklopiš na GEN port hibrida.
Mel boš 9m samooskrben sistem, tri mesce pa boš doplačeval (če boš mel TČ).
Pa še toplotno črpalko si omisli (sam glej, da ne bo premočna).
Četut te zavrnejo, se lahko pritožiš in izboriš soglasje za minimalno oddajo ranga 1 ali 2kW. Na osnovi tega si deležen subvencije.
Na primer polje 12kW (14kW) hibrid 10kW (12kW) in HEE 20-28kWh te bo prišlo nekje 18k.
Subvencije pa dobiš nekje 7.5k€ (28kWh). https://borzen.si/sl-si/podpore-za-zele...
Trenutno balkonsko pa priklopiš na GEN port hibrida.
Mel boš 9m samooskrben sistem, tri mesce pa boš doplačeval (če boš mel TČ).
Pa še toplotno črpalko si omisli (sam glej, da ne bo premočna).

Grimnir3 ::
Je bilo pa letos z naskokom najslabše leto. 0.5MWh manj kot drugo najslabše leto. Prejšnja tri leta so bile minimalne variacije.
Sicer ni zares važno ker mi bo še vedno ostalo viška za kako kavico skuhat, me pa skrbi za distributerje ker ne bodo imeli moje zastonj elektrike.
Sicer ni zares važno ker mi bo še vedno ostalo viška za kako kavico skuhat, me pa skrbi za distributerje ker ne bodo imeli moje zastonj elektrike.
12kW znese cca 28 panelov, ki pa jih nimam kam dat. Ene 6 panelov bi še lahko dodatno montiral, torej skupaj 8, kar nanese slabe 3.5 kW, kar bi ravno pokrivalo tisto konstatno porabo. Mesečno porabimo cca 900 kWh, stalne porabe je pa nekje 600W. Položnico praktično prepolovim. Toplotna bo zaenkrat še počakala.
Meni je balkonska naredila cca 600 kWh v enem letu, niti ni tako slabo za 2 panela.
Meni je balkonska naredila cca 600 kWh v enem letu, niti ni tako slabo za 2 panela.

iloveboobz ::
vrzi trenutni mirkoinverter v smeti in kupi enga kitajca; recimo tole je kr dobr p/p
https://www.anenji.net/products/6.2kw-h...
pa fuknes vse mozne porabnike preko njega. 6.2kW moči ti da kr neki fleksibilnosti pa tudi lazje porabis vse, kar proizvedes poleti.
Baterijo si pa sam sestavis iz LFP celic, ohisja in BMS.
8 panelov ti da ~3.5kW, kar ti lahko pr 100% izplenu (polet to zna bit mal tricki, ker bos mel po 20-25kWh proizvodnje na dan) da na tipično leto kamot 3.5-4MWh proizvodnje.
https://www.nkon.nl/en/rept-280p-prisma...
Če hočes škrtarit, lahko vzames 24V inverter (par € cenej), sam bos omejen na 4.2kW
https://www.anenji.net/products/anenji-...
To pol tut pomeni da rabis pol manj celic (8 namesto 16).
Karkoli druga počet je brezveze, vsaj če hočes price/performance/izplen
pa fuknes vse mozne porabnike preko njega. 6.2kW moči ti da kr neki fleksibilnosti pa tudi lazje porabis vse, kar proizvedes poleti.
8 panelov ti da ~3.5kW, kar ti lahko pr 100% izplenu (polet to zna bit mal tricki, ker bos mel po 20-25kWh proizvodnje na dan) da na tipično leto kamot 3.5-4MWh proizvodnje.
Če hočes škrtarit, lahko vzames 24V inverter (par € cenej), sam bos omejen na 4.2kW
smoki
Zgodovina sprememb…
- spremenil: iloveboobz ()
SambaShare ::
Uf, sem si pogledal ceno delnice, pa jim kot kaže res slabo kaže, cen padla iz 350 na 30, obeti za naprej pa nič kaj rožnati, minus tolčejo. Upam samo, da jih kdo prevzame in da podpora teče dalje.
350$? Kaj to ti gledaš?
https://finance.yahoo.com/quote/SEDG/
Tudi poslovni rezultati za Q3 so "dobri" (beri grejo na boljše). Da bi se umikali iz cele EU, tudi nikjer ne najdem.
iloveboobz je izjavil:
vrzi trenutni mirkoinverter v smeti in kupi enga kitajca; recimo tole je kr dobr p/p
Hvala. Najbrž bom kar 48V vzel, pa dokupil par celic. Inverter je smešno poceni.
Imaš še kak predlog za BMS?

iloveboobz ::
inverterski JK-BMS, najbolje 200A. Če kupis narejeno ohisje, ga za doplacilo dobis ze zram.
smoki
seminal ::
Jaz bi se lotil zadeve na tvojem mestu; Vloga za soglasje za SE. Boš na varni strani pred zakonom.
To ne drži, če omrežje oz trafo postaja na katero si priključen tega ne podpira oz je prenasičena, si ne moreš nič izborit. Sam imam isti primer. Ti povejo kdaj imajo namen menjat trafo postajo 3-4 leta.
bbbbbb2024 ::
SambaShare je izjavil:
350$? Kaj to ti gledaš?
https://finance.yahoo.com/quote/SEDG/
Tudi poslovni rezultati za Q3 so "dobri" (beri grejo na boljše). Da bi se umikali iz cele EU, tudi nikjer ne najdem.
Prizadele so jih carine, kot kaže, ter so imeli šibko povpraševanje v ZDA. Cena delnice je, kot je. Zaenkrat ni videti, da bi crknili. Bolj bi rekel, da so v preteklosti plavali na enormnem povpraševanju.