» »

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
417 / 428
»»

joez7 ::

seminal je izjavil:

joez7 je izjavil:

Jaz bi se lotil zadeve na tvojem mestu; Vloga za soglasje za SE. Boš na varni strani pred zakonom.
Četut te zavrnejo, se lahko pritožiš in izboriš soglasje za minimalno oddajo ranga 1 ali 2kW. Na osnovi tega si deležen subvencije.

To ne drži, če omrežje oz trafo postaja na katero si priključen tega ne podpira oz je prenasičena, si ne moreš nič izborit. Sam imam isti primer. Ti povejo kdaj imajo namen menjat trafo postajo 3-4 leta.

Zanimivo. So ti pol dali "0". V našem koncu so zgleda bolj radodarni>:D. Konkretno za naš trafo, majo kar še nekaj špeha.
Glede hibrida - moraš vedet, da ma lastno porabo od ~70, 80W (idle), pa vse do nekje +2% obremenitve (max 150W).
Moj 10kW hibrid ma dneven izgube ~2-2.4kWh/24. Na srečo gredo te izgube v gretje prostora. Polet pa klima malce več lavfa. (mam namen dodat v polje še ene ali dva panela, za pokrivanje izgub hibrida).
Sam inverter od SolarEdga, pa ma izgube v idlu 30W in pod 2% obremenitve (ocenjeno na nekje 1kWh/24).
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

alekskac ::

Moj sodelavec enako. Nulo je dobil, do zamenjave trafota.

DarwiN ::

Kakšno imate mnenje glede pregleda SE? Z dronom, pregled fizičnega stanja, kablov, panelov, s termo kamero, bla bla.. Eni to počnejo na 2 leti, pri čemer dobiš poročilo o pregledu, da imaš dokazila proti zavarovalnici v primeru najhujšega ali whatever, samo da se lepše sliši in človek mirneje spi. :D

To predvsem ponujajo v sklopu vzdrževalnih paketov oziroma podjetje, ki je montiralo SE, potem molze naprej za te storitve.. Vem, da GENI in ostali tako molzejo, ker je cela žlahta naročila SE pri njih in imajo te preglede na 2 leti... 7 let gratis, potem pa plačljivo..

Mene zanima ločena storitev? Zgolj pregled.. A to dejansko prakticirate na vsakih X let ? In koliko plačate?
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

starfotr ::

Zavarovalnica ti ne bo nič več ali manj izplačala zaradi tega neobveznega pregleda.

Jaz bi rekel, da je smiselno. Že zardi tega, ker denar mora krožit in izpulit ga je treba tam, kjer ga je veliko.

pero50 ::

Kaj točno naj bi videli z dronom? Če je SE še na sterhi? Ali zgolj zavanjanje nevednih penzionistov, da mislijo kaki profesionalci so, ker imajo neko high tech opremo, katera stane ranga kot en baterijski vijačnik?

p.s.
Kako so meni zmontirali SE

To na sliki še ni najhujše, da postrižejo 3/4 kabla.
Čevelj je bil pritrjen s predolgim vijakom in ga ni stisnilo na ohišje.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: pero50 ()

MadMax ::

Ne bi škodilo napisat izvajalca...
Pa ne zato da se ga očrni in popljuva, ampak da še kdo z istim preveri kaj ima na strehi.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Čemu je treba navajat večino monterjev, ko pa vemo da je generalno vse zanič?

Po neuradnih podatkih Elektrotehniške zveze Slovenije in odbora NNELI pod njihovim okriljem, so od 100 pregledanih elektrarn iz elektrotehniškega vidika samo 4 ustrezne.

https://blog.knauf.com/sl-si/po%C5%BEar...

DamijanD ::

pero50: načeloma pregled izvajajo takrat, ko SE deluje in s termo kamero preverijo ali obstajajo kakšne vroče točke (slab stik). Tako, da jaz bi rekel, da pregled je smiselen, ne vem pa ali se splača (oz. ne vem koliko računajo za tak pregled).

DarwiN ::

Men se tudi zdi smiselen, ampak mogoče na ~5 let? Da preverijo kablovje in spoje. Bojda tudi razsmernik očistijo, karkoli že to točno pomeni. Odprejo in posesajo, da ne prihaja do pregrevanja komponent?

Problem je, ker večina/vsi? to ponujajo v sklopu vzdrževalnih paketov, ki pa koštajo 150-600EUR na leto.. In pol plačuješ za nek "vsakodnevni nadzor delovanja SE preko spleta" in podobne jajce, kar je zagotovo vsaj delni nateg, ker nihče dejansko ne preverja delovanja tvoje SE, a ne.. Verjetno te dodajo v bazo in jih software opozori, če pride do kakšne anomalije. Ampak tovrstne anomalije boš tudi sam opazil.

Zato bi me zanimal tak enkratni/občasni strokovni pregled. Mogoče leta 2027, ko moja SE dopolni 5 let.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: DarwiN ()

miko22 ::

pero50 je izjavil:

Kaj točno naj bi videli z dronom? Če je SE še na sterhi? Ali zgolj zavanjanje nevednih penzionistov, da mislijo kaki profesionalci so, ker imajo neko high tech opremo, katera stane ranga kot en baterijski vijačnik?

p.s.

Ojoj, to pa je mojstrovina. To ko delajo "vajenci". Mam eno podobno izkušnjo iz gradnje hiše, ko je vajenec naredil 4k€ škode pri novogradnji.

fikus_ ::

Pregledi z droni so nesmiselni, termokamera lahko pokaže kaj, ampak mora biti nekaj že hudo narobe. Spoji so pod paneli in s termokamero tega ne vidiš.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

d4vid ::

pero50 je izjavil:

p.s.

SE montira že skoraj vsak krovec. Kaj pa je našravfat tiste profile in nametat panele gor. Pa en kvazi-štromar za 2 pira poveže panele na inverter, pa je :))

Potem imaš pa take cvetke.

feryz ::

Kaj pa profesionalec naredi?
Ajde, razsvetli me.

Več zaračuna?!

d4vid ::

feryz je izjavil:

Ajde, razsvetli me.

Saj po tem navalu (ki je bil par let nazaj) na sončne elektrarne so kar naenkrat vsi profesionalci.

David Mayer ::

Verjetno se privzema, da profesionalec naredi boljše, ker tu ne gre toliko za višino računa (čeprav nekateri forumaši zmotno trdijo, da je višja cena avtomatsko dokaz za višjo kakovost) kot za skrbnost in strokovnost, poenostavljeno mojster v primerjavi z (po možnosti, izključno z youtube izobraženim) vajencem?

floyd1 ::

Strokovnost... 20+ let nazaj nama je "profesionalec" (uradni serviser) priklopil pomivalca brez ozemljitve in je malo treslo ob dotiku ohišja. Tako da sem potem sam "popravljal". "Profesionalec" je bil pogoj za garancijo, da pa je potem bil stroj res pravilno priklopljen, sem moral poskrbeti kar sam :8).

Saj veste, da so na strehi MC4 konektorji? Da obstaja točno en način, da se jih spoji?
Ampak ja, profesionalec jih da skupaj popolnoma drugače, kot kdorkoli drug na tem svetu. In, baje, še spoj preveri in pomeri. Vsakega posebej.

Bizkit45 ::

floyd1 je izjavil:

Strokovnost... 20+ let nazaj nama je "profesionalec" (uradni serviser) priklopil pomivalca brez ozemljitve in je malo treslo ob dotiku ohišja. Tako da sem potem sam "popravljal". "Profesionalec" je bil pogoj za garancijo, da pa je potem bil stroj res pravilno priklopljen, sem moral poskrbeti kar sam :8).

Ni mi jasno. Ali nima pomivalni stroj navadnega šuko priklopa? Kako lahko -NE- priključiš ozemljitve?

Te najbrž razumem, to je bilo v zlatih 20+ let nazaj... Upam, da je bilo to edina slaba izkušnja z mojstri. Pri nas je (vsak) pomivalni stroj direktno na vodnik, se mi zdi.

Ja, jaz ne bi šel na svojo streho ali katero drugo, neglede na to, kako se MC4 spojijo, ker bi verjetno uporabil CM23 konektorje :D

Pa saj montaža sončne elektrarne se menda ne konča s temi MC4 konektorji, WTF?
Sem vam kar ene malo favš, da si vse sami naredite, bajto postavite, izdelte vgradnega pohištva naprej, avta...
Sami enostavni koncepti, narediš do večera v enem dnevu :D

Zgodovina sprememb…

S čim pa se?
S še par kabli, ki jih mora, zaradi zahtev elektra, tako ali tako priklopiti štromar s papirji?

Daj ne bluzi. TI si pač jeben monter s ferizo, mi pa nismo, FFS! Ni vsak za vse. Pa naj en bedaka malo po nosu popraska!

Konektorji so še najmanjši problem, problem so lahko spoji, ki jih mora montažer narediti.

Primer je na zgornji sliki, kjer je bilo potrebno stisniti kabel čevelj na kabel. Narejen je bil ok, se vidi žičke v luknjici kabel čevlja, kasneje je pa nekdo poškodoval kabel.

Se strinjam, ni vsak za vse, pravzaprav jih je večina za nič.

In ravno ti potem dajejo tiste, ki kaj znajo, ali boljše, tiste ki imajo jajca, v nič.

GLej, 100 ljudi te je že vabilo, da prideš montirat, ti pa si ferizo stisnil, ker nisi upal/hotel/zaslužil... Fuck off, se bo delal pametnega!!

Ti že veš.

Človek zmore, kolikor zmore. Nekih 25 mi jih je uspelo v dveh letih, več pa res ne gre.
Fraj vikendov je en toliko, čez teden imam drugo delo.

shmandi ::

fikus_ je izjavil:

Konektorji so še najmanjši problem, problem so lahko spoji, ki jih mora montažer narediti.

Primer je na zgornji sliki, kjer je bilo potrebno stisniti kabel čevelj na kabel. Narejen je bil ok, se vidi žičke v luknjici kabel čevlja, kasneje je pa nekdo poškodoval kabel.

To je nekdo že ob montaži odcvikal del žičk, ker ni imel ustreznega čevlja za presek kabla...

Ja, če ti ne moreš, je pač potrebno vzeti drugega profesionalca, ker takšnih neuradnih monterjev pač ne pozna vsak, nima želje hoditi po strehi, nima časa, niti se ne znajde. Še kaj za tiste tvoje jebene konektorje, ki kar sami vse skupaj postavijo?

shmandi je izjavil:

fikus_ je izjavil:

To je nekdo že ob montaži odcvikal del žičk, ker ni imel ustreznega čevlja za presek kabla...

Dvomim.
Poglej še enkrat sliko in napis na kabel čevlju. Jaz razberem BM10-10, kar si razlagam, da je izvrtina za vijak M10 in 10mm2 presek kabla.
Ta kabel je pa tudi verjetno 10mm2, vsaj tisti, ki jih najpogosteje imajo po elektro trgovinah za ozemljitve.

shmandi ::

Žičke mi izgledajo kot pocvikane. Odlomile bi se težko tako poševno, kot so zgornje. Mogoče se mu pač ni dalo tlačit kabla v čevelj...

Dlakocepite.
Ta kabel je nekdo brcnil, verjetno po nesreči in je tako, kot je.
Itak se za ozemljitev dobi posebna sponka in narediš tako, kot je prav.
Lahko pa tudi tako, kot je na sliki.

Druga pa je, da so šli mešati skupaj aluminij in baker. Ki nista ravno kompatibilna.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: feryz ()

Vsaj vijak je nerjavn, A2-70

mertseger ::

miko22 je izjavil:

pero50 je izjavil:

p.s.

Ojoj, to pa je mojstrovina. To ko delajo "vajenci". Mam eno podobno izkušnjo iz gradnje hiše, ko je vajenec naredil 4k€ škode pri novogradnji.

Kakšni vajenci, vsak je majst in to tudi računa temu primerno.

feryz je izjavil:

Saj veste, da so na strehi MC4 konektorji? Da obstaja točno en način, da se jih spoji?
Ampak ja, profesionalec jih da skupaj popolnoma drugače, kot kdorkoli drug na tem svetu. In, baje, še spoj preveri in pomeri. Vsakega posebej.

Na strehi je včasih treba še kak kabel naredit. Torej MC4 skrimpat na kos solarnega kabla.
No, za to naredit je pa nekaj več kot točno en način.
Žal niso vsi pravilni, sploh če jih dela nekdo tak kot un biser s tisto ozemljitvijo.

feryz je izjavil:

Ajde, razsvetli me.

Vsaj krivdo prevzame. In ni na trgu 1 mesec, potem pa zapre vse skupaj.

dussan ::

Leto je naokoli in malo statistike proizvedene in porabljene energije v kWh.
Leto Proizv. Poraba Razlika "Pokritje"
2023 14.163 9.443 4.720 150% (brez TČ)
2024 14.038 10.415 3.623 135%
2025 13.923 10.370 3.553 134%

Magic1 ::

dussan je izjavil:

Leto je naokoli in malo statistike proizvedene in porabljene energije v kWh.
Leto Proizv. Poraba Razlika "Pokritje"
2023 14.163 9.443 4.720 150% (brez TČ)
2024 14.038 10.415 3.623 135%
2025 13.923 10.370 3.553 134%

Torej je bilo letos relativno slabo leto glede obsedvasnosti. Četudi so razlike zelo majhne.
Magic

Nekaj je tudi degradacije panelov, do nekje 1 % je degradacija.

Polje 10kWpik, razsmernik 10kW, soglasje 10kW.
2025 13.5MWh ostalo prek 400kWh
2024 13.2MWh ostalo prek 2MWh

Pri nas izgleda, da gre bolj za regeneracijo - ne degradacijo - panelov, ker je vsako leto več z 2024 max, če se slučajno samo ta faktor upošteva, neodvisno od vremena :D

DamijanD ::

Pri nas je bilo lansko leto boljše. Produkcija:
2025: 18,6MWh
2024: 17,6MWh

floyd1 ::

Bizkit45 je izjavil:

floyd1 je izjavil:

Ni mi jasno. Ali nima pomivalni stroj navadnega šuko priklopa? Kako lahko -NE- priključiš ozemljitve?

Šele zdaj videl. Vgradni pomivalc je imel samo kabel. Brez vtikača.

mertseger ::

Torej kakšna je bila vaša lanska proizvodnja, meje je junij rešil ker je bil daleč rekorden ker januar in december sta bila porazna. Tako da na koncu je znašalo le 2% manj kot lansko leto.

1,85% manjša kot predlani.

VIP58 ::

Pri meni je vsako leto bolje:D
2023 - 14,32 MWh
2024 - 14,73 MWh
2025 - 15,25 MWh
Too much of everything is just enough.

Fajn JE, če podaste osnovne parametre moči - polje + razsmernik + soglasje, pol pa si lahko primerjamo.

BigWhale ::

Jaz imam letos prvic primanjkljaj. Nekaj je odnesel dodaten hibridni razsmernik, nekaj je odneslo 'prometno leto', nekaj pa relativno slabo leto po proizvodnji. Je pa res, da so bila prejsnja leta dejansko kar dobra.

Instaliranih 11.06 kWp

2022 - 15.5 MWh
2023 - 14.4 MWh
2024 - 14.0 MWh
2025 - 13.6 MWh

servo ::

Koliko odnese dodaten hibridni razsmernik?

Utk ::

BigWhale je izjavil:

Jaz imam letos prvic primanjkljaj. Nekaj je odnesel dodaten hibridni razsmernik, nekaj je odneslo 'prometno leto', nekaj pa relativno slabo leto po proizvodnji. Je pa res, da so bila prejsnja leta dejansko kar dobra.

Instaliranih 11.06 kWp

2022 - 15.5 MWh
2023 - 14.4 MWh
2024 - 14.0 MWh
2025 - 13.6 MWh

Pri meni je podobno. Zgleda da je bilo 2022 rekordno, ne pa 2025.

Vreme se vam slabša.
Jaz za mojo nimam primerjalnih podatkov, ker sem jo povečal.

Druge, ki jih imam v programu, imajo rekordno leto. Kar se tiče zadnjih 3.
Tako je na Notranjskem.
««
417 / 428
»»