Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Temo vidijo: vsi
joez7 ::
Pa če ma za deset plač EV, potem ma še za eno plačo 20 ali 30kWh HEE.
.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
Utk ::
To sploh nima veze s kolk bi polnil in kolk elektrarna naredi. Polnit čez dan "ne smeš", ker boš plačal za špico.
Btw, moje dve elektrane imajo skupno moč cca 35 kw.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Moje špice proti omrežju https://ibb.co/bR8ttS3J ob internih špicah 7kW, HEE 20kWh.
Za dve penziji
rokave pa moraš sam zavihat. SE pa 10kWpik.
Za dve penziji
Moj interne špice za isto obdobje https://ibb.co/5XgX02m1
Jaz imam dnevno porabo v eni hiši dobrih 100 kwh, v drugi pa do 180.
Tvojo baterijo za dva penziona bi spraznil preden se bi do konca zmračilo.
Jaz imam dnevno porabo v eni hiši dobrih 100 kwh, v drugi pa do 180.
HEE se daje na moč SE ali dnevno porabo. Se pravi, da rabiš nekje 60kWh za prvo in 100kWh za drugo.
Pač dve tvoji plači. Če pa izhajaš iz polja SE (35kWpik), maš nekje 70-100kWh dovolj. Pol pa bo mir.
Pa HEE ni zgolj za dnevno porabo, z njim elegantno rešiš konice porabe in viške proizvodnje.
Ko je sonca dovolj, maš minimalen odjem iz omrežje, ko ga ni pa maš odjem do nastavljene limite.
Lahko izkoristiš polni potencial panelov, in nisi omejen z soglasjem.
Zdaj je odvisno ali imaš en ali dva elektro priključka.
Pri enem priključku, glede na moč, boš verjetno dal 40kW HV hibrida.
Če maš dva priključka pa je mal dilema ali 2x 20kW LV ali HV. HEE pa lahko po potrebi dodajaš, je p zaželjeno da že na zaćetku ubodeš ravno prav.
Od prvih idej, do realizacije, ponavadi steče kar nekaj vode.
Sam sem za SE cinclal nekje 10 let. Za HEE pa 12m. Pa sam HEE ni bil nuja, bolj služi kot UPS.
Ko pa je enkrat montiran, pač optimiziraš. Te stane nekaj prostega časa
bpr123 ::
Če imaš en mesec 3,5 MWh porabe in 500 kwh proizvodnje, kdaj boš napolnil baterijo da bo kakršenkoli omembe vreden efekt? Tudi če bi imel neomejeno veliko baterijo. In zakaj, da bi plačal 50 evrov manj omrežnine na leto?
Samo ta čas ne sme delat TČ, sušilec, itd. Zakaj se bi ukvarjal s tem. Naj se ponoči polne na premog.
To sploh nima veze s kolk bi polnil in kolk elektrarna naredi. Polnit čez dan "ne smeš", ker boš plačal za špico.
Zakaj ne?
Polniš s 4kw, 4.6kw je tako ali tako minimum ki ti ga obračunajo.
Samo ta čas ne sme delat TČ, sušilec, itd. Zakaj se bi ukvarjal s tem. Naj se ponoči polne na premog.
Zgodovina sprememb…
"Če imaš en mesec 3,5 MWh porabe in 500 kwh proizvodnje, kdaj boš napolnil baterijo da bo kakršenkoli omembe vreden efekt? Tudi če bi imel neomejeno veliko baterijo. In zakaj, da bi plačal 50 evrov manj omrežnine na leto?"
Da povprečno porabo 4.16kW. Brez omejevanja. Te mal dražmo. Naredil boš toćno tako, da bo tebi prav, kar je popolnoma prav.
Mam jan, feb, polovico tvoje porabe, pa 20kwh HEE zagotavlja konico 3kW. SE pa da nekje 500kWh, ostalo pa iz zaloge (omrežja). Še star netmetering.
Da povprečno porabo 4.16kW. Brez omejevanja. Te mal dražmo. Naredil boš toćno tako, da bo tebi prav, kar je popolnoma prav.
Mam jan, feb, polovico tvoje porabe, pa 20kwh HEE zagotavlja konico 3kW. SE pa da nekje 500kWh, ostalo pa iz zaloge (omrežja). Še star netmetering.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()
180 kwh v dnevu pomeni stalnih 7,5 kw. Izmerjena špica je pa mislim da 11, ali celo 10,5 (3 špice al kolk jih že merijo). Se pravi bi teoretično znižal za dobre 3 kw. In kolk je to, 10 evrov na mesec v zimskih mesecih? Ja, ziher bom šel v neke investicije za to... Se da lažje kje drugje več efekta naredit.
Kaj ti pomaga mesečno povprečje, potem bi rabil vsaj 500 kwh baterijo. Ko pritisne mraz je 10 dni 160-180 kwh dnevno, tista 2 tedna v celi zimi. Ampak dovolj da narediš tiste špice. Če bi hotel 10 dni pokrivat razliko med 170 recimo in 120, bi rabil ravno 500 kwh baterijo:) pa še to ne bi šlo, ker bi potem moral prej vsaj 20 dni polnit, kar bi spet dvignilo povprečje nad tistih 4,5.
Kaj ti pomaga mesečno povprečje, potem bi rabil vsaj 500 kwh baterijo. Ko pritisne mraz je 10 dni 160-180 kwh dnevno, tista 2 tedna v celi zimi. Ampak dovolj da narediš tiste špice. Če bi hotel 10 dni pokrivat razliko med 170 recimo in 120, bi rabil ravno 500 kwh baterijo:) pa še to ne bi šlo, ker bi potem moral prej vsaj 20 dni polnit, kar bi spet dvignilo povprečje nad tistih 4,5.
Zgodovina sprememb…
Ne mi zamert. Kam pa stišiš 180kWh dnevno? Tast ma to mesečno porabo.
Pr nas, pa nismo ravno šparovčki, težko pridemo nad 40kWh/dan.
Pr nas, pa nismo ravno šparovčki, težko pridemo nad 40kWh/dan.
To so 4 stanovanja, 300 m2. 13, 14 ljudi.
To se oddaja.
Doma je pa manj, ker nas je manj in manj m2, je pa dodatno EV, ki tudi nekaj porabi. Na leto sigurno čez 3 mwh.
To se oddaja.
Doma je pa manj, ker nas je manj in manj m2, je pa dodatno EV, ki tudi nekaj porabi. Na leto sigurno čez 3 mwh.
To pa je čist druga kategorija. Je pa tut tu možnost vzet v razmislek, a je potreba za HEE. Verjetn NE.
Eskkar ::
Pozdravljeni,
potrebujem prosim nasvet v fazi planiranja novogradnje. Želim postaviti pravilne zaščitne cevi za kable iz tehnične sobe skozi preboj pod temeljno ploščo, da bi v prihodnosti imel polno fleksibilnost pri postavitvi SE in bi lahko postavil panele poleg strehe (jug in zahod a ne dovolj prostora) tudi na nadstrešnico ob hiši in na vrtno lopo (15 m od tehnične sobe), kamor želim postaviti tudi zunanje baterijske hranilnike (v primerno, namensko omaro za zunanjo hrambo, ker v hiši nimam primernega prostora). DC kabel od hibridnega inverterja v tehnični sobi do močnejšega baterijskega hranilnika je kar debel in tog. PEHD 75 mm bi verjetno bilo pravilno? Plus UTP 6a kabel (PEHD 32 mm). Do nadstreška podobno za povezavo panelov in to je že cel kup zaščitnih cevi skozi preboj iz tehnične sobe. Pa še imam nekaj želja (cev za polnilnico za EV, cev za batno postajo vrtnega robota, luči in motorje za bioklimatsko pergolo in luči za nadstrešek, 3 fazno vtičnico v vrtni lopi... Bojim se, da bo preveč zaščitnih cevi skozi preboj temeljne plošče.
Pa sploh ne vem še, kakšno moč SE bi dal? Imel bom tudi različne lege panelov in dimnik na strehi, zato bi morda bila opcija tudi mikro inverterji na panelih za AC tok? Imel bom Toplotno Črpalko in hiša ima 150 m2 bivalne površine za eno družino.
Ne potrebujem še detajlov za SE, bolj usmeritve, da mi v parih letih ne bo žal, da moram razbijati asfalt in tlakovce, ker nisem pravilno zastavil. Kakšne in koliko cevi naj planiram pod hišo za fleksibilnost, ker se paneli, baterije in razmere tako spreminjajo, da je danes težko planirati pravilno za 3-5 let v naprej?
potrebujem prosim nasvet v fazi planiranja novogradnje. Želim postaviti pravilne zaščitne cevi za kable iz tehnične sobe skozi preboj pod temeljno ploščo, da bi v prihodnosti imel polno fleksibilnost pri postavitvi SE in bi lahko postavil panele poleg strehe (jug in zahod a ne dovolj prostora) tudi na nadstrešnico ob hiši in na vrtno lopo (15 m od tehnične sobe), kamor želim postaviti tudi zunanje baterijske hranilnike (v primerno, namensko omaro za zunanjo hrambo, ker v hiši nimam primernega prostora). DC kabel od hibridnega inverterja v tehnični sobi do močnejšega baterijskega hranilnika je kar debel in tog. PEHD 75 mm bi verjetno bilo pravilno? Plus UTP 6a kabel (PEHD 32 mm). Do nadstreška podobno za povezavo panelov in to je že cel kup zaščitnih cevi skozi preboj iz tehnične sobe. Pa še imam nekaj želja (cev za polnilnico za EV, cev za batno postajo vrtnega robota, luči in motorje za bioklimatsko pergolo in luči za nadstrešek, 3 fazno vtičnico v vrtni lopi... Bojim se, da bo preveč zaščitnih cevi skozi preboj temeljne plošče.
Pa sploh ne vem še, kakšno moč SE bi dal? Imel bom tudi različne lege panelov in dimnik na strehi, zato bi morda bila opcija tudi mikro inverterji na panelih za AC tok? Imel bom Toplotno Črpalko in hiša ima 150 m2 bivalne površine za eno družino.
Ne potrebujem še detajlov za SE, bolj usmeritve, da mi v parih letih ne bo žal, da moram razbijati asfalt in tlakovce, ker nisem pravilno zastavil. Kakšne in koliko cevi naj planiram pod hišo za fleksibilnost, ker se paneli, baterije in razmere tako spreminjajo, da je danes težko planirati pravilno za 3-5 let v naprej?
starfotr ::
Najemi arhitektni biro s projektantom električnih in strojnih inštalacij in grabenim inženirjem. Ti bodo vse svetovali glede tehničnih detajlov.

kriptobog ::
Pozdravljeni,
Ko boste delali PZIje se spomni, da vse to projektirate že takrat. Pa raje še kakšno cev za rezervo. Lahko pa pri projektiranju PZIjev vključiš tudi kakšnega projektanta za SE, pa boš imel sigurno ok narejeno.
feryz ::
Sicer to res ne paše sem, sem pa zadnjič na eni novogradnji videl zanimivo zadevo.
Pridem do bajte in vidim eno črno zadevo, ki se vije okrog po parceli. Vprašam moža, kaj je to. In mi pove, da je to valjanec.
Ga vprašam zakaj je črn. In mi pove, da so ga prebarvali, da ne bo segnil. In to 3x barvali, da bo ziher.
Pridem do bajte in vidim eno črno zadevo, ki se vije okrog po parceli. Vprašam moža, kaj je to. In mi pove, da je to valjanec.
Ga vprašam zakaj je črn. In mi pove, da so ga prebarvali, da ne bo segnil. In to 3x barvali, da bo ziher.
feryz ::
Nimam pojma. Menda mu je to majster zidar predlagal. Na podlagi izkušenj.
Pravi, da pride par let po gradnji, prekopat za ureditev okolice in valjanca skorajda ni več. V takem primeru bo ziher še.
Pravi, da pride par let po gradnji, prekopat za ureditev okolice in valjanca skorajda ni več. V takem primeru bo ziher še.
WaterBoy ::
Ja zanimivo. Je blizu železnica? TO se menda tam dogaja da zaradi enosmernega toka pri železnici pride do elektrolize ali nekaj in ga požre.
starfotr ::
bf4ed ::
Sicer to res ne paše sem, sem pa zadnjič na eni novogradnji videl zanimivo zadevo.
zakon! Pravi ingenirji
mp5 ::
Pozdravljeni!
V bližnji prihodnosti imam namen postaviti lesen nadstrešek za tri vozila (8.40 m širnina in 5.50 m globina). Razmišljam, da bom v nadaljevanju na steho dal panele oz. elektrarno. Prosim za nasvet, kaj bi bilo dobro vkopati v zemljo/pripraviti, da bi imel pripravljeno za elektrarno. Hvala
V bližnji prihodnosti imam namen postaviti lesen nadstrešek za tri vozila (8.40 m širnina in 5.50 m globina). Razmišljam, da bom v nadaljevanju na steho dal panele oz. elektrarno. Prosim za nasvet, kaj bi bilo dobro vkopati v zemljo/pripraviti, da bi imel pripravljeno za elektrarno. Hvala
alekskac ::
Jaz bi rekel da cev primerne dimenzije (mislim da je to rdeča rebrasta) za energetski kabel v zemljo od nadstreška do priklopnega mesta (kjer bi stal inverter z baterijo), pa če je že stroj na dvorišču, še jarek za valjanec. Meni so rekli da naj dam 15 metrov valjanca (to je za priklop na nosilno konstrukcijo). Konce cevi zapri da ti žvad noter ne hodi - do montaže, potem bo pa že električar naprej.
Dionis ::
Včeraj mi ni uspelo nič nadaljevati, ker sem bil cel dan zdoma. Mi je pa ena zanimiva ugotovitev. Torej v sobi, kjer imamo temperaturni senzor vezan na toplotno črpalko je partnerka na polno zračila. Pozabila je zapreti okno in se je od 18h do 5h zjutraj zračilo. Iz firbca sem zjutraj malo odprl aplikacijo TČ in vidim, da je notri 16,5°C. Zanimiv mi je podatek, da je pač zaradi tega toplotna črpalka delala malo bolj na obratih (x2), ampak temperatura v ostalih prostorih zaradi tega ni bil nič višji, kot bi pričakoval. Se komu sanja, kaj bi bil razlog? Ker v 11h urah pa bi morala biti kakšna razlika.
DamijanD ::
Odvisno kako imaš nastavljeno. Če TČ dela s fiksnim DV ali pa v odvisnosti od zunanje T, potem so se ostali prostori ogrevali "normalno". "Višek" se je pa porabil pri zračenju sobe.
Je pa to verjetno debata za kakšno drugo temo, ne za SE
Je pa to verjetno debata za kakšno drugo temo, ne za SE
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: DamijanD ()
Dionis ::
Sem zamešal temi, ja. Drugače pa moralo bi biti nastavljeno preko tega senzorja in ne več preko zunanje T.