Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Temo vidijo: vsi
M-XXXX ::
Poleg tega če gledam našo lokalno vejo trafota, 12 hiš in 2 sončnici.
Poleti lavfa v vsaki hiši po ena ali 2 klimi. Na kocu pod črto od teh dveh sončnic ni nobenega viška ki bi šel nekam ven v omrežje, ampak se porabi že na tej veji.
Je pa res zato manjši odjem, ampak to se lahko kompenzira z manjšim pretokom čez HE. Če je pravo poletje so tako ali tako vodostaji poleti znižani in stem manjša proizvodnja HE.
Sončne imajo recimo 20-25kw moči (dve). 20klim ima mogoče pri povprečnem delovanju pa 5kw porabe ali pa max 10...

Grimnir3 ::
Poleg tega če gledam našo lokalno vejo trafota, 12 hiš in 2 sončnici.
Poleti lavfa v vsaki hiši po ena ali 2 klimi. Na kocu pod črto od teh dveh sončnic ni nobenega viška ki bi šel nekam ven v omrežje, ampak se porabi že na tej veji.
Je pa res zato manjši odjem, ampak to se lahko kompenzira z manjšim pretokom čez HE. Če je pravo poletje so tako ali tako vodostaji poleti znižani in stem manjša proizvodnja HE.
Sončne imajo recimo 20-25kw moči (dve). 20klim ima mogoče pri povprečnem delovanju pa 5kw porabe ali pa max 10...
To je vršna moč za kratek čas.
feryz ::
Jaz sem priklopljen na veji za bloki.
Niso sicer bog ve kaj, štirje s po 15 stanovanji, ampak moj štrom že pojejo, sem ziher.
Klima da kuri 250 vatov, praviš? Ja, če jo nič ne rabiš, če se samo malo ventilator vrti.
Niso sicer bog ve kaj, štirje s po 15 stanovanji, ampak moj štrom že pojejo, sem ziher.
Klima da kuri 250 vatov, praviš? Ja, če jo nič ne rabiš, če se samo malo ventilator vrti.
bf4ed ::
Ja saj meni kuri klima tudi okoli 200W ko je ze ohlajeno.
In zdaj "pozimi" okoli 150W ko je ogreto.
In zdaj "pozimi" okoli 150W ko je ogreto.
J.McLane ::
Kot da so klime edino kar kuri gospodinjstvo... tule se kregate glede povprečne moči od 100 W, ko pa pogledaš porabo ene bajte se pa kar od nekje nabere 20 kWh/dan, računanje enim res ne gre.
Pa preden začne kdo pisat da poraba ni konstanta, ampak je špica ko daš gret vodo, vklopiš fen... Ja pri eni osebi, ki to naredi je res špica, če pa spremljaš skupen odjem vseh 20 bajt se pa to precej zgladi in špice niso več tako ostre in odjem sploh čez dan je hitro blizu 1 kW na hišo.
Pa preden začne kdo pisat da poraba ni konstanta, ampak je špica ko daš gret vodo, vklopiš fen... Ja pri eni osebi, ki to naredi je res špica, če pa spremljaš skupen odjem vseh 20 bajt se pa to precej zgladi in špice niso več tako ostre in odjem sploh čez dan je hitro blizu 1 kW na hišo.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
asinhronc ::
Na strehi se mi proizvede elektrika. Nekaj jo porabim sam (to je verjetno tisto- nič ne porabi) razlika pa gre k sosedu, kateri porabi to elektriko.
Poletno obdobje ko SE deluje:
Dobavitelj je elektriko dobil brezplačno in jo je so sosedu prodal za x €. Na kontu ima čistih x €. Sedaj pa daj stran SE na strehi in netmetering pa poglej isto gospodinjstvo in istega soseda. Dobavitelj je nekje kupil elektriko po y € in jo prodal sosedu po x €. Na računu ima x-y €.
Sedaj pa pride zima:
Dobavitelj nabavi elektriko po w €. Ko jo proda sosedu dobi zanjo x-w €. Ker mora tudi meni dobaviti elektriko ima strošek w €. Ker ima od poletja na računu x € katere je plačal sosed mu ostane razlika x-w €.
Torej- če dobavitelj pozimi ne kupuje dražje elektrike kot jo potem prodaja gospodinjstvom, pol s sistemom netomeritev ne more imeti izgube. Če pa jo prodaja z izgubo pol smo pa netmetraši njegov najmanjši problem.
Razlika gre k sosedu praviś? Človek več MW fizičnih pretokov je sedaj v smeri NN -> VN, torej vaših viśkov je praktično že v vsakem vozlišču za en agregat Drave. Razloga sta jasno dva. Paneli do zadnjega roba in naj v omrežje oddaja čim več, čim dlje, ter seveda nikogar ni doma. Zakaj gledate zgolj na sebe? Je kar precej ljudi, ki se obnašano popolnoma drugače... Že mojih sosedov do 15. ure nikoli ni doma, otrok nimata, dela morda le en hladilnik.
Dobavitelj ima vedno zakupljen del pasovne, ki na koncu določa trajno ceno v enem letu za vse, ki nimajo SE, kar pomeni da kompenzira šoke na borzah in lahkk določa osnovo za VT in NT, ter ima celo leto vsaj del MW energije proizvedene brez skrbi. Le v izjemnih primerih je proizvajalec upravičen do izrednega povišanja... Dlje ko trgujeś, bolj lahko predvidiš šoke in trende. Sedaj pa pride poleg SE iz netmeteringa, kjer ni poznana proizvodnja niti za dan vnaprej. En del viškov je vedno skompenziran v pasovni ceni (kot sem omenil prej - šoki), še enkrat (en del!), ta del je torej glede na inštalirano moč predviden že s porabo, ki jo ima ponudnik in z njo lahko znižuje končno ceno za tiste, ki nimajo SE. Do tukaj je vse ok. Tvoje znanje je obstalo nekje na tej točki... Sedaj pa gremo dalje. Z vsakim večanjem inštaliranih SE, pa količina viškov začenja presegati porabo in to je potrebno spraviti na borzo, kar pomeni da gre cena vaših sedaj neporabljenih viškov (ki jih dobavitelj mora prevzeti) proti 0 €, ker imajo tudi že tovarne lastne SE takrat na polni moči, ker prvi zaključujejo z delom, ker ima DEM tudi SE na polni moči, ker je tudi veletrgu enako presežek SE energije, torej ni porabe... Na koncu dneva, pa dobavitelju ostane kaj? Vaše viške prej proda skoraj zastonj in zvečer, ko smo vsi doma, vaših viškov ni, cena trgovca pa je sedaj pasovna ali pa tista večerna konična na borzi. Kje je sedaj tukaj dobiček? V nobenem delu leta cena električne energije ni višja takrat kot delajo SE, kot takrat ko ne delajo, to že jasno definira račja krivulja. Ker so SE prednostno dispečene, pa ostali proizvajalci lepo navijejo ceno zvečer da pokrijejo variabilne stroške. Tudi poletna večerna konica že občasno dosega vrtoglave številke. Drugače Suncontract je dokaz da je netomeritev navadna izguba, pa ga vsi namerno izpuščate. Kaj misliš da oni niso mogli preprodajati vaših viškov in ustvarjati profita na letnem nivoju? Načeloma bi, če bi lahko minus med ceno na borzi, ko ima SE navečjo proizvodnjo in večerno konico in nočno ceno nekako kompenzirali. Pa je tudi poleti prav tako razlika.
A drugače ločiš fizični pretok in bilanco? Očitno ti ni jasno da če se dobavitelj zanaša najbolj na viške, zakupi tudi manj paosovne, kar pomeni da onemu brez SE prodaja po nižji ceni in mora zaradi bilanc zakupljati več v 15 minutnem intervalu, kar je pozimi boleče. Pa pridemo spet do račje krivulje.
-------
To ne leti direktno na tebe:
Nekoč sem tukaj vprašal, zakaj ni ljudi, ki se spozanjo na te zadeve. Dobil sem čuden precej nezrel odgovor. Sedaj vem zakaj. Očitno največ o zadevah vedo ljudje, ki niti osnov ne poznajo, zato se jim ne da ukvarjati s takšnimi ljudmi, še manj pa brati vse to. No tudi jaz sem izgubil vso voljo, če nekateri niti osvnov, ki sem jih pisal ne želijo razumeti.
Srečno.
Utk ::
Ker so SE prednostno dispečene, pa ostali proizvajalci lepo navijejo ceno zvečer da pokrijejo variabilne stroške.
Morda veš kaj o elektro sistemu, ampak o ekonomiji očitno ne. Če navijejo cene zvečer, jih bi navili tudi brez SE.
fikus_ ::
Nekateri še vedno ne razumete, ko vam sončnice delajo, je elektrika v izobilju in je poceni, pozimi je pa zgodba drugačna. Tudi to dviga povprečno ceno elektrike, poleg tega je pa potrebno imeti še rezervne vire za izpade sončnic, kar spet dviga povprečno ceno elektrike, ali pa se zgodi španski mrk. Podobno je z vetrnicami.
Npr. HE so precej bolj predvidljive kot SE ali VE.
To da so vam sofinancirali izgradnjo sončnic, je politična odločitev na podlagi eko fašizma, spet na račun dodatnega prispevka pri plačilu elektrike.
Stokrat smo te postavli na laž in da nimaš pojma, pa še stoprvič ponavljaš isto.
Pa če ostanemo pri osnovah matematike, kako stvar, ki znižuje ceno elektrike, dviguje ceno elektrike?
Logika ti je španska vas, matematično si pa prekratek, da bi mi dokazoval, da se motim!
Vsak vir elektrike naj bi imel nekje rezervo za primer izpada. Bolj je stabilen, predvidljiv, cenejša je rezerva (primer NEK, ko se točno ve, kdaj bo remont, vmes je bilo pa zelo malo dogodkov, ko je bilo potrebno zmanjšati moč, ali jo ustaviti). Pri SE za jutri težko napoveš, kolikšna bo proizvodnja, za en teden vnaprej še manj točno,....
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
telexdell ::
Na strehi se mi proizvede elektrika. Nekaj jo porabim sam (to je verjetno tisto- nič ne porabi) razlika pa gre k sosedu, kateri porabi to elektriko.
Poletno obdobje ko SE deluje:
Dobavitelj je elektriko dobil brezplačno in jo je so sosedu prodal za x €. Na kontu ima čistih x €. Sedaj pa daj stran SE na strehi in netmetering pa poglej isto gospodinjstvo in istega soseda. Dobavitelj je nekje kupil elektriko po y € in jo prodal sosedu po x €. Na računu ima x-y €.
Sedaj pa pride zima:
Dobavitelj nabavi elektriko po w €. Ko jo proda sosedu dobi zanjo x-w €. Ker mora tudi meni dobaviti elektriko ima strošek w €. Ker ima od poletja na računu x € katere je plačal sosed mu ostane razlika x-w €.
Torej- če dobavitelj pozimi ne kupuje dražje elektrike kot jo potem prodaja gospodinjstvom, pol s sistemom netomeritev ne more imeti izgube. Če pa jo prodaja z izgubo pol smo pa netmetraši njegov najmanjši problem.
Razlika gre k sosedu praviś? Človek več MW fizičnih pretokov je sedaj v smeri NN -> VN, torej vaših viśkov je praktično že v vsakem vozlišču za en agregat Drave. Razloga sta jasno dva. Paneli do zadnjega roba in naj v omrežje oddaja čim več, čim dlje, ter seveda nikogar ni doma. Zakaj gledate zgolj na sebe? Je kar precej ljudi, ki se obnašano popolnoma drugače... Že mojih sosedov do 15. ure nikoli ni doma, otrok nimata, dela morda le en hladilnik.
Dobavitelj ima vedno zakupljen del pasovne, ki na koncu določa trajno ceno v enem letu za vse, ki nimajo SE, kar pomeni da kompenzira šoke na borzah in lahkk določa osnovo za VT in NT, ter ima celo leto vsaj del MW energije proizvedene brez skrbi. Le v izjemnih primerih je proizvajalec upravičen do izrednega povišanja... Dlje ko trgujeś, bolj lahko predvidiš šoke in trende. Sedaj pa pride poleg SE iz netmeteringa, kjer ni poznana proizvodnja niti za dan vnaprej. En del viškov je vedno skompenziran v pasovni ceni (kot sem omenil prej - šoki), še enkrat (en del!), ta del je torej glede na inštalirano moč predviden že s porabo, ki jo ima ponudnik in z njo lahko znižuje končno ceno za tiste, ki nimajo SE. Do tukaj je vse ok. Tvoje znanje je obstalo nekje na tej točki... Sedaj pa gremo dalje. Z vsakim večanjem inštaliranih SE, pa količina viškov začenja presegati porabo in to je potrebno spraviti na borzo, kar pomeni da gre cena vaših sedaj neporabljenih viškov (ki jih dobavitelj mora prevzeti) proti 0 €, ker imajo tudi že tovarne lastne SE takrat na polni moči, ker prvi zaključujejo z delom, ker ima DEM tudi SE na polni moči, ker je tudi veletrgu enako presežek SE energije, torej ni porabe... Na koncu dneva, pa dobavitelju ostane kaj? Vaše viške prej proda skoraj zastonj in zvečer, ko smo vsi doma, vaših viškov ni, cena trgovca pa je sedaj pasovna ali pa tista večerna konična na borzi. Kje je sedaj tukaj dobiček? V nobenem delu leta cena električne energije ni višja takrat kot delajo SE, kot takrat ko ne delajo, to že jasno definira račja krivulja. Ker so SE prednostno dispečene, pa ostali proizvajalci lepo navijejo ceno zvečer da pokrijejo variabilne stroške. Tudi poletna večerna konica že občasno dosega vrtoglave številke. Drugače Suncontract je dokaz da je netomeritev navadna izguba, pa ga vsi namerno izpuščate. Kaj misliš da oni niso mogli preprodajati vaših viškov in ustvarjati profita na letnem nivoju? Načeloma bi, če bi lahko minus med ceno na borzi, ko ima SE navečjo proizvodnjo in večerno konico in nočno ceno nekako kompenzirali. Pa je tudi poleti prav tako razlika.
A drugače ločiš fizični pretok in bilanco? Očitno ti ni jasno da če se dobavitelj zanaša najbolj na viške, zakupi tudi manj paosovne, kar pomeni da onemu brez SE prodaja po nižji ceni in mora zaradi bilanc zakupljati več v 15 minutnem intervalu, kar je pozimi boleče. Pa pridemo spet do račje krivulje.
-------
To ne leti direktno na tebe:
Nekoč sem tukaj vprašal, zakaj ni ljudi, ki se spozanjo na te zadeve. Dobil sem čuden precej nezrel odgovor. Sedaj vem zakaj. Očitno največ o zadevah vedo ljudje, ki niti osnov ne poznajo, zato se jim ne da ukvarjati s takšnimi ljudmi, še manj pa brati vse to. No tudi jaz sem izgubil vso voljo, če nekateri niti osvnov, ki sem jih pisal ne želijo razumeti.
Srečno.![]()
Moram priznati, da nisem prebral vsega- sem nehal ob trditvi, da proizvodna iz netmetering SE ni znana niti dan v naprej (a iz drugih, bistveno večjih SE pa je?). Pa- a dobavitelj ve, kdaj bomo v firmi vključili stroj za predelavo plastike instalirane moči 750 kW? Ali pa motor filtra moči 200 kW? Ali pa...Pa bo za dan naprej vedel, kdaj mi bo ta stroj za plastiko ali motor filtra zaradi okvare izpadel? Problem pa je moja SE na strehi do 11 kW, za katero se v rangu 20% ve, kakšno proizvodnjo bo imele vsako uro naslednjega dne (Borzen napoved OVE).
Pa, če to zanemarimo. Tvoj zapis v ničemer ne demantira moje navedbe, da dobavitelj z netmetraši nima izgube razen v primeru, da zimske nakupe energije prodaja gospodinjstvom po nižjih cenah, kot jih nabavlja.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
eriCartman ::
Ali ni bilo omejitev za priklop že na posamezen trafo? In so zato nekateri vlagatelji za sončno dobili samo za par kW da lahko oddajajo?
In že iz tega naslova tudi poleti nebi bilo težko porabiti proizvedene energije znotraj NN voda?
In že iz tega naslova tudi poleti nebi bilo težko porabiti proizvedene energije znotraj NN voda?
telexdell ::
eriCartman je izjavil:
Ali ni bilo omejitev za priklop že na posamezen trafo? In so zato nekateri vlagatelji za sončno dobili samo za par kW da lahko oddajajo?
Če imaš idealno lego (jug in tam 35°) pol ti poleti SE proizvaja z največ tam 70...80% nazivne moči kakšno uro/nad. Ves ostali čas je moč še nižja. Največjo moč da od sebe spomladi, ko je zunaj še relativno hladno. Takrat pa še delujejo toplotne črpalke. Se pa lahko na nekaterih manj zasedenih trafih kadarkoli lahko zgodi, da gre kaj energije preko trafa na prenosno omrežje. A je to za prenosno omrežje povsem enako, kot da doma izključiš enako močan porabnik.
PS prej nisem omeni- imaš na strehi SE 11 kVA in dinamično polnilnico za EV 11 kW. Pol je pa SE, ker je v sistemu neto meritev problem za omrežje, 11 kW polnilnica, katera ni v zajeta pod neto meritve pa ne predstavlja nobenega problema. Pa SE bo mogoče nekajkrat spomladi delovala kakšno uro z 11 kVA, polnilnica EV pa praktično vsak dan za nekaj ur skupaj.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
eriCartman ::
eriCartman je izjavil:
Če imaš idealno lego (jug in tam 35°) pol ti poleti SE proizvaja z največ tam 70...80% nazivne moči kakšno uro/nad. Ves ostali čas je moč še nižja. Največjo moč da od sebe spomladi, ko je zunaj še relativno hladno. Takrat pa še delujejo toplotne črpalke. Se pa lahko na nekaterih manj zasedenih trafih kadarkoli lahko zgodi, da gre kaj energije preko trafa na prenosno omrežje. A je to za prenosno omrežje povsem enako, kot da doma izključiš enako močan porabnik.
PS prej nisem omeni- imaš na strehi SE 11 kVA in dinamično polnilnico za EV 11 kW. Pol je pa SE, ker je v sistemu neto meritev problem za omrežje, 11 kW polnilnica, katera ni v zajeta pod neto meritve pa ne predstavlja nobenega problema. Pa SE bo mogoče nekajkrat spomladi delovala kakšno uro z 11 kVA, polnilnica EV pa praktično vsak dan za nekaj ur skupaj.
Saj se strinjam. Dodal sem le kot argument da gre ven v VN omrežje bolj malo...
Vsak vir elektrike naj bi imel nekje rezervo za primer izpada. Bolj je stabilen, predvidljiv, cenejša je rezerva (primer NEK, ko se točno ve, kdaj bo remont, vmes je bilo pa zelo malo dogodkov, ko je bilo potrebno zmanjšati moč, ali jo ustaviti). Pri SE za jutri težko napoveš, kolikšna bo proizvodnja, za en teden vnaprej še manj točno,....
Nič od tega ni res.
Bizkit45 ::
Asinhronc i feel you :)
Ampak zakaj so potem pustili takšno maso netmetrašev, če so verjetno takšni poznavalci kot ti, zaposleni tudi pri ponudnikih energije? Oh, w8, ker je bilo dobičkonosno (za nekoga, za nekaj časa) :) Ampak nekdo, takšen kaliber kot si ti, jim je zadaj ves čas govoril..ne puščajte vse na netmetering, ne, ne :) In ko so ustavili so res spregledali, da je "napaka". In sedaj to SVOJO napako, ker so jih toliko spustili na netmetering, želijo popraviti na vse načine.
Ma jeb** se zdaj..če ste pustili netmetering, pa v žepe metali denar od izgradenj, pol pa zdej še trpite vse te tegobe od viškov in vsega :)
Ampak zakaj so potem pustili takšno maso netmetrašev, če so verjetno takšni poznavalci kot ti, zaposleni tudi pri ponudnikih energije? Oh, w8, ker je bilo dobičkonosno (za nekoga, za nekaj časa) :) Ampak nekdo, takšen kaliber kot si ti, jim je zadaj ves čas govoril..ne puščajte vse na netmetering, ne, ne :) In ko so ustavili so res spregledali, da je "napaka". In sedaj to SVOJO napako, ker so jih toliko spustili na netmetering, želijo popraviti na vse načine.
Ma jeb** se zdaj..če ste pustili netmetering, pa v žepe metali denar od izgradenj, pol pa zdej še trpite vse te tegobe od viškov in vsega :)
Daniel ::
Mogoče se bojo pa morali navaditi na dejstvno, da tak biznis ni samo pobiranje smetane (dobičkov) in gre včasih tudi v negativno stran. Verjetno šokantno za nekoga, ki je bil navajen konstantnega plusa ampak to je pač trg.
Asinhronc i feel you :)
No, daj povej kakšna masa je teh netmetrašev.
Magic1 ::
Toliko, da je na sončen poletni dan v določenih urah 100% porabljene elektrike iz SE. Krško se seveda ne ustavi in se elektrika prodaja po minusu. Bolj ko gremo čez in nimamo hranilnikov, slabše bo.
Magic
Nič od tega ni res.
Vidim, da imaš zelo močne argumente, ki si jih spravil v 1/4 vrstice.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()
.
Zgoraj je bil vprašanje, zakaj toloko netmetrašev?
SLO politika se je pred leti zavezala, da bo gradila toliko in toliko obnovljivih virov energije. Pri HE se je zamujalo, ali jih celo ni gradilo po načrtih (zeleni proti, ribici proti,...), pred priblizno 15+ leti je bila najprej shema gradnje SE z zajamčeno ceno odkupa, ugodna posojila,... Vmes je SLO plačevala kazni zaradi nedoseganja obljub. Potem je prišel netmetring in subvencije, da se je izpolnjevalo zaveze.
Zgoraj je bil vprašanje, zakaj toloko netmetrašev?
SLO politika se je pred leti zavezala, da bo gradila toliko in toliko obnovljivih virov energije. Pri HE se je zamujalo, ali jih celo ni gradilo po načrtih (zeleni proti, ribici proti,...), pred priblizno 15+ leti je bila najprej shema gradnje SE z zajamčeno ceno odkupa, ugodna posojila,... Vmes je SLO plačevala kazni zaradi nedoseganja obljub. Potem je prišel netmetring in subvencije, da se je izpolnjevalo zaveze.
Nič od tega ni res.
Ko boš ti karkoli argumentiral, bom tudi jaz.
Nič od tega ni res.
Ko boš ti karkoli argumentiral, bom tudi jaz.
Ponavadi pišeš kar v tri dni, tako kot sedaj.
Vsaj ne pišem neumnosti kot ti.
Noben dodaten proizvajalec ne more višat cene.
Če nekdo zarad nečesa dvigne cene, in to naredijo kar vsi, ki lahko proizvajajo pozimi ponoči, zakaj ne bi dvignili cene tudi če ne bi poleti paneli delali elektrike? Kaj in kdo jih bi ustavil pri tem? Kakšno vezo ima sploh to eno z drugim?
Nekateri ste ostali v 60ih ko je cene določala država.
Elektrika je tržno blago, pika konec, so povedali elektro strokovnjaki že stokrat.
Če nekdo zarad nečesa dvigne cene, in to naredijo kar vsi, ki lahko proizvajajo pozimi ponoči, zakaj ne bi dvignili cene tudi če ne bi poleti paneli delali elektrike? Kaj in kdo jih bi ustavil pri tem? Kakšno vezo ima sploh to eno z drugim?
Elektrika je tržno blago, pika konec, so povedali elektro strokovnjaki že stokrat.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Vsaj ne pišem neumnosti kot ti.
Točno, elektrija je tržno blago. Prav tako je v trgovcevemu interesu, da dela dobicek, isto pri proizvajalcu elektrike.
In zacne se pri proizvajalcu, ki poroda elektriko trgovcu. Če mu 100% zagotavlja dobavo, bo prizvajalec zakupil rezervni vir in to tudi zaračunal trgovcu, ali pa trgvec zakupi rezervni ver, za bo z visoko gotovostjo prodajal elektriko porabnikom. Tukaj zraven je še strošek prenosnega omrežja,...
Npr. ti kot netmetraš se s tem ne ukvarjaš, ukvarja se trgovec ki prevzema tvoje viške iz SE in vrača manjko proizvodnje el. tvoje SE. Ker je pa proizv9dna SE dokaj nepredvidliva, poleti oddajaš viške, ko je elektrika cenejša, pozimi, ko je elektrika dražja pa koristiš te viške, razliko v ceni pa krije trgovec oz. vsi ostali kupci elektrike.
Hmmm.
Še dobro da je elektrika, ki jo nabavijo zate, poleti draga in pozimi poceni, da lahko zaslužijo na tebi.
Ker ti jo prodajajo celo leto po isti ceni.
Še dobro da je elektrika, ki jo nabavijo zate, poleti draga in pozimi poceni, da lahko zaslužijo na tebi.
Ker ti jo prodajajo celo leto po isti ceni.
Še zmeraj ne razumem od kod ideja, da je elektrika pozimi draga, ker je poleti poceni. To je pač neumnost. Brez panelov bi bila pač tudi poleti draga, enako kot pozimi, ker ne bi bilo nobenga razloga da ne bi bila.
Tu se vam vsa logika podere. Nobenga odgovora nimate na to.
A resno mislite da bi lastnik elektrarne reku julija, pismo, sej sem že dost pozimi zaslužil, bom zdaj prodajal ceneje.
Tu se vam vsa logika podere. Nobenga odgovora nimate na to.
A resno mislite da bi lastnik elektrarne reku julija, pismo, sej sem že dost pozimi zaslužil, bom zdaj prodajal ceneje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Vsa umetnost je, da peče, ko se 60 tisoč položnic zmanjša.
To je jasno vsakomur. Zato je treba jokati in klicati mamo državo na pomoč.
Ampak za nadpovprečne plače je pa še vedno. Za to nikoli ne zmanjka.
Ne zmanjka nikoli niti za Šoštanj in Velenje. Tam se pravi zneski preplačujejo. Že desetletja in še desetletja se bodo.
SE so pičkin dim proti temu.
Ne zmanjka nikoli niti za Šoštanj in Velenje. Tam se pravi zneski preplačujejo. Že desetletja in še desetletja se bodo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: feryz ()
DamijanD ::
SE nižajo produkcijske cene elektrike, ker pa to ni super stabilni vir (kljub temu, da se ga da razmeroma dobro napovedovat vsaj za ene par dni vnaprej) rabimo zadaj vedno delujoč backup. Problem teh backupov pa je, da imajo proizvodnjo dražjo, kot je pa cena, ki jo diktirajo SE. In tukaj je srž problema.
Če ne bi imeli SE, potem bi imeli "konstantno" (visoko) proizvodno ceno iz stabilnih virov. Sedaj pa ti backupi tolčejo izgube, kadar SE delajo in ta minus je treba nekako pokriti...
Če ne bi imeli SE, potem bi imeli "konstantno" (visoko) proizvodno ceno iz stabilnih virov. Sedaj pa ti backupi tolčejo izgube, kadar SE delajo in ta minus je treba nekako pokriti...
Bizkit45 ::
Vsa umetnost je, da peče, ko se 60 tisoč položnic zmanjša.
Točno tako. Plus še tole. Če je teh 60k položnic manj, so neke dne tudi dobili milijone od teh 60k saj so postavili SE. O tem se ne govori? Rekordna leta in podobno. Takrat so si verjetno polnili žepe pa en drugemu čestitali, kvazi kolk so hudi. Budale, res.
Še vedno nočete razumeti, da je tudi zaradi SE elektrika dražja, razloge sem našteval zgoraj, peče me pa ne, ker sem jaz imel enako možnost, kot tisti ko so postavili sončnico.
Sicer ni direktno o SE, se pa dotika cen elektrike
https://damijan.org/2025/12/10/fantazij...
Kje vidiš foušijo?!
Čak malo, saj te zadeve vsak človek z iq-jem nad 50 ve.
Ni treba biti ekonomski doktor, ki popuši pri kreditu zaradi ekonomske nevednosti, da spišeš tak drek skupaj.
Imamo zelo dobro plačane ljudi, ki naj o tem razmišljajo.
In ukrepajo, danes, ne šele takrat, ko se bo vedelo, kdo in kolikšno kuverto bo dobil.
Ni treba biti ekonomski doktor, ki popuši pri kreditu zaradi ekonomske nevednosti, da spišeš tak drek skupaj.
In ukrepajo, danes, ne šele takrat, ko se bo vedelo, kdo in kolikšno kuverto bo dobil.
David Mayer ::
Čak malo, saj te zadeve vsak človek z iq-jem nad 50 ve.
V bistvu je JPD na koncu zmagal, ni bilo mišljeno, pa vseeno - pač zahvaljujoč politiki in eni specialni sodnici iz množice zainteresarnih:
Neuradno naj bi postopke proti bankam zaradi dragih švicarskih kreditov sprožilo več uglednih ekonomistov in menedžerjev, na prvi stopnji naj bi denimo pravno bitko z banko že dobil tudi redni profesor ljubljanske ekonomske fakultete Jože P. Damijan.
Kar ne spremeni dejstva, da je navaden bedak in špekulant.
Kar se ekonomije tiče.
In verjetno tudi vsega ostalega. Javnosektorski blefer z vezami.
Kar se ekonomije tiče.
In verjetno tudi vsega ostalega. Javnosektorski blefer z vezami.
David Mayer ::
Ja, če ne bi bilo določene (je bila še kako dodatno motivirana?) sodnice, bi bilo drugače - nekajmesečni suspenz je bil, izgleda, dovolj.
Avtor zgoraj linkanega ni JPD, ampak Bine Kordež.
Še vedno nočete razumeti, da je tudi zaradi SE elektrika dražja, razloge sem našteval zgoraj, peče me pa ne, ker sem jaz imel enako možnost, kot tisti ko so postavili sončnico.
Ne vem kolk si ti to zares bral, ampak v bistvu piše da so največji rizik (po tvoje strošek) hidroelektrarne, ki lahko letno nihajo za 2x. Kar je pri soncu nemogoče.
Pa vsi vemo da so HE daleč najboljša stvar. A ne?
fujtajksel ::
Kakšne stvari tale Kordež prav opazi, kakšnih drugih pa ne.
"S povečanim vlaganjem v solarne panele ter vzporedno tudi v hranilnike in pametnim upravljanjem porabe, posameznik in podjetje lahko pokrije precejšen del celoletne potrebe po elektriki. Seveda tudi ob tem, da mu država (ostali potrošniki) ta prehod v pomembni meri sofinancirajo. "
Ni opazil da ta velki zdaj investirajo v panele in baterije ker se splača brez subvencij. Pri malih se seveda ne izide. Subvencij za baterije in panele nima več smisla delit posameznim Janezom na tak način da se potem tem Janezom splača, vsi skupaj pa nismo ni nič na boljšem. Zlasti ker bi se posameznim Janezom itak bolj splačalo če bi svoj denar lahko vlagali v velike SE in baterije pod takimi pogoji kot velike ribe. Je pa kaj drugega kar bi mogoče imelo smisel spodbujat na tak način da bi bila korist od tega tudi skupna.
"A ne glede na vsa ta vlaganja, mu mora država v hladnejši polovici leta zagotavljati elektriko iz drugih virov."
Seveda. In hranilniki pri tem delu očitno ne bodo dovolj pomagali. Treba je vlagat tudi zadeve ki bodo pokrile hladnejšo polovico leta in se bodo pri tem izplačale znatno bolje kot TEŠ6 (delale po možnosti dobiček, ne veliko izgubo).