Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Temo vidijo: vsi
bbbbbb2024 ::
V SLO. Je z računom (V-TAC DEYE 10), prodajalec pa mora registrirat serijsko številko na na tvoje ime in mail.
Maš pa kar nekaj ponudnikov v SLO in tujina. JAz se nagibam k nakupu v SLO - so inverterji (baje) zaklenjeni (nastavljeni - SODO) na regije (lokacijo). To ti bo gdo drug razložil.
Še najlažje je preko monterja - firme.
Drugače pa DEYE delajo, servisirajo tudi naši vzhodni sosedje (če se ne moti Bolgari).
V-TAC, Tut TAB, maš tut SUN, pač mal se zakoplji v to.
Mogoče ti tole pomaga "V-TAC is an international company with offices in Bulgaria, Dubai, UK, Hungary, Poland, Romania, India, Hong Kong, and Ireland".
Zdaj al je proizvodnja ali sam leplenje nalepk?
Kolikor gledam, so enofazni. 3-faznih ni? Pa cena tega? Pa zanima me, če NI-FE baterije tudi vzame? To so ene posebne, Edisonove.
deco16 ::
3-fazni, jaz sem tudi 10ko nabavil. V-TAC sicer piše gor ampak je taprav DEYE.
Če vzameš LV varianto vzame kakršne baterije hočeš, laho tudi 4 od avta zvežeš ampak to itak ne delat :)
Če vzameš LV varianto vzame kakršne baterije hočeš, laho tudi 4 od avta zvežeš ampak to itak ne delat :)
joez7 ::
JAz sem vzel 2x10kWh Lifepo4. Sem pa zahteval izrecno potrditev od prodajalca, da bo ženitev uspešna.
Mora se balanser zmenit z razsmernikom. Pri mojem je poseben kabel - zaradi različne razporeditve (pin) na razsmerniku in baterije (eden se ne drži standarda) BMS. Še vedno pa omejitve nastaviš na razsmerniku.
https://www.deyeinverter.com/deyeinvert... stran 53.
Preko aplikacije (solarman) na HA, pa lahko spreminjaš parametre (modbus pristop), še prej pa moraš Deya spravit na internet.
Mora se balanser zmenit z razsmernikom. Pri mojem je poseben kabel - zaradi različne razporeditve (pin) na razsmerniku in baterije (eden se ne drži standarda) BMS. Še vedno pa omejitve nastaviš na razsmerniku.
https://www.deyeinverter.com/deyeinvert... stran 53.
Preko aplikacije (solarman) na HA, pa lahko spreminjaš parametre (modbus pristop), še prej pa moraš Deya spravit na internet.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
00mare00 ::
Suncontract je imel sistem, ki je bil meni osebno super . Elektrarno sem postavil in proizvajal sem cca 5000kWh viška na leto. Ta višek sem potem prenesel staršem, ki so imeli posledično nižji strošek. Ena elektrarna je pokrivala potrebe po električni energiji 2 hiš. Sedaj bo potrebno ta višek preusmeriti nekam drugam oziroam jih podariti dobavitelju. Razmišljam tudi o nakupu električnega avtomobila, vendar je to rentabilno dokler je letni net metering v igri (imam pa občutek, da je prihodnost letnega obračuna zelo pod vprašanjem in je samo vprašanje časa, ko bodo to vsi dobavitelji enostransko ukinili) . Potem ne vidim več računice
tudi zame je bil Suncontract sistem super, oskrboval sem poleg svoje še dve drugi nepremičnini z EE.
letos sem šel na N-GEN, kjer smo dobili njihove števce preko katerih se bo lahko 80% viškov preneslo na druge objekte...še vedno bolje to kot pa 0.
kakorkoli, SC je tudi nam ponujal nakup pametnega števca po ceni slabih 400€, če bi se takrat odločil za ta števec (sem celo razmišljal v to smer) bi me pa letos obvestili, da moram kupiti pri njih hranilnik, drugače jih moram zapustiti....najbolje, kar sem naredil je to, da sem šel že ob prvem dopisu od njih stran.
Pa imaš še vedno letni net metering ali si moral pri N-genu kupiti hranilnik?
eriCartman ::
Evo, ni dovolj pobranega...
https://www.zurnal24.si/pod-streho/varc...
Ali ni bilo do sedaj teko, da smo netmetraši opravičeni tega prispevka?
Na petih vikendih pa imaš porabo itak majhno, bo pa tudi prispevek nizek -> win-win
feryz ::
Tako je in tako bo.
Če želi elektro svojim zaslužnim hiše graditi na račun omrežnine. Investicije so drage.
Če želi elektro svojim zaslužnim hiše graditi na račun omrežnine. Investicije so drage.
telexdell ::
Prej so lastniki SE bili oproščeni prispevka OVE+SPTE, če z dogovorjeno močjo niso presegli nazivne moči SE. Torej- če si imel SE npr. 5 kWp in dogovorjeno moč 4 kW pol nisi plačal nič. Če pa je bila dogovorjena moč npr. 11 kW pa si plačal za 11-5= 6 kW prispevka.
Nov sistem bo (upam!!!!) zahteval plačilo le za razliko med več prevzete kot oddane energije in ne (se bojim da bo tako) za vso prevzeto energijo iz omrežja, čeprav boš imel konec leta enormne viške.
Nov sistem bo (upam!!!!) zahteval plačilo le za razliko med več prevzete kot oddane energije in ne (se bojim da bo tako) za vso prevzeto energijo iz omrežja, čeprav boš imel konec leta enormne viške.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Daniel ::
Elektro Maribor s 1.1.26 preneha z odkupom viškov električne energije vsem na novih shemah.
No tole bo pa zanimivo, ma kdo njihovo pogodbo, da si preberemo. In njihov dopis z obrazložitvijo.
Če majo mesečen obračun, je tole kar hudo.
Če majo mesečen obračun, je tole kar hudo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()
David Mayer ::
Naj to kdo preveri, ni potrebno lepiti posnetkov, če je direktna povezava na voljo. Ne izplačujejo več, obračunavajo pa še?
No tole se nanaša na netmetering - letno netiranje. Tud Gen-i že od vsega začetka ne izplačuje viškov.
Bodo pač nekaj, šenkali ali pa malo več trošili, nobene škode ne bo.
Je bla novica mal čudno napisana, kot da spreminjajo pogoje za mesečno netiranje, tiste po 1.1.24.
Bodo pač nekaj, šenkali ali pa malo več trošili, nobene škode ne bo.
Je bla novica mal čudno napisana, kot da spreminjajo pogoje za mesečno netiranje, tiste po 1.1.24.
Pač- naredili so to, kar imajo drugi že dolgo: če imaš manjke plačaš razliko, če imaš viške jih brezplačno predaš dobavitelju. Namen netmeteringa je zagotavljanje elektrike zase ne pa za prodajo.
Seveda je novo. Petrol mi je dajal 45 evrov. Naša je imela za benz.
Tudi lani, čeprav nisem imel 1 mega viška, ampak zgolj pol. Za dobro voljo, očitno.
Tudi lani, čeprav nisem imel 1 mega viška, ampak zgolj pol. Za dobro voljo, očitno.
Magic1 ::
Mesečno se pomoje še vedno poračuna, vendar viški na koncu meseca ne bodo vredni nič. Podobno kot je pri letnem že skoz, kar je viška na koncu leta, gre v nič. Če se prav spomnim pri novem netmeteringu, se ti na koncu meseca viški priznajo v 50% vrednosti, kar se lahko porabi nato do konca leta. Po novem ne bo več tega.
Sej sem govoril že dolgo nazaj, da je SE uporabna zgolj do nekega % na trgu, potem pa začne delat več škode, kot koristi. Ta % bi bil lahko višji, če bi zahtevali obvezni hranilnik. Vendar bi morali regulirat ceno le teh, če se koristi subvencijo. Drugače monterji nabijejo ceno artikla za 50%+ subvencije.
Sej sem govoril že dolgo nazaj, da je SE uporabna zgolj do nekega % na trgu, potem pa začne delat več škode, kot koristi. Ta % bi bil lahko višji, če bi zahtevali obvezni hranilnik. Vendar bi morali regulirat ceno le teh, če se koristi subvencijo. Drugače monterji nabijejo ceno artikla za 50%+ subvencije.
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
Ampak na strehi je uporabna vedno.
Čedalje bolj, pravzaprav. Ker bodo cene še naprej nažigali v nebo.
Razen če nisi roi zelo zajebal in se zdaj treseš, kaj bodo novega izumili.
Če je pa že odplačana, potem nikoli ne more biti dražje z njo, kot brez nje.
Čedalje bolj, pravzaprav. Ker bodo cene še naprej nažigali v nebo.
Razen če nisi roi zelo zajebal in se zdaj treseš, kaj bodo novega izumili.
Če je pa že odplačana, potem nikoli ne more biti dražje z njo, kot brez nje.
Ne morejo osnovnih dobrin navijat poljubno, saj lahko pride do revolta. Pri štromu so šli že res na mejo, zato so tudi začeli "regulirat" in zamrznit prispevke.
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
Ne morejo osnovnih dobrin navijat poljubno, saj lahko pride do revolta. Pri štromu so šli že res na mejo, zato so tudi začeli "regulirat" in zamrznit prispevke.
Tako neumni pa spet niso, da bi kar tako navijali cene. Če pa uporabijo princip kuhanja žabe (kot so npr. naredili s postopnim dvigom cene 1. bloka omrežnine za moč ali prepolovitvijo prispevka za OVE+ SPTE ali...) pol pa dosežejo bistveno višje cene celo tako, da je folk srečen, ker je imel leto ali dve popust.
Mesečno se pomoje še vedno poračuna, vendar viški na koncu meseca ne bodo vredni nič. Podobno kot je pri letnem že skoz, kar je viška na koncu leta, gre v nič. Če se prav spomnim pri novem netmeteringu, se ti na koncu meseca viški priznajo v 50% vrednosti, kar se lahko porabi nato do konca leta. Po novem ne bo več tega.
Pa daj si prebrat! in razumet!
Tu je v špilu samo za stare pogodbe - NETMETERING. Nikjer ni omembe novih shem - mesečnih obračunov.
Ah ja, sem mislil da bodo novim zagrenili. Večina že do zdaj ni plačevala viške za star netmetering. Nisem vedel, da je elektro MB.
Magic
Robert ::
Prosil bi za pomoč in sicer me zanima, če je že kdo imel težave z WIFI modulom (dongel) Huawei na razsmerniku Huawei, od pred nekaj dni mi enostavno ne deluje, izmenično se pojavljata rdeča in zelena lučka, aplikacije pa ne delujejo tako na GSM-ju kot na računalniku. Modem ima oznako Huawei WLAN-10-FE. Na netu sicer je opis napake a težave nisem odpravil. Probal sem z odstranitvijo modula od razsmernika z izklopom varoval pa je bilo še slabše. Če kdo ve kako rešiti težavo bi bil zelo vesel sicer se bom obrnil na firmo, ki mi je zadevo prodala in montirala. A je pa še to, SE mi drugače deluje brez težav in hranilnik se tudi polni.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Robert ()
David Mayer je izjavil:
To pomaga?
Žal ne, je bilo še slabše, modul (USB)je lahko odviti, priviti nazaj pa ga je precej težje.
MadMax ::
Eh? Zamenjaš modem/router in za to rabiš posredovanje izvajalca?
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax ::
Nisi zastopil. Nikjer nisem rekel, da je z modemom kaj.
Še enkrat preberi komplet svoj post nad mojim prejšnjim in naprej.
ČE bi zamenjal omenjeno, bi moral ponovno konfigurirat povezavo. Da za to rabiš monterja (kot sam praviš) je rahlo... khm...
ČE bi zamenjal omenjeno, bi moral ponovno konfigurirat povezavo. Da za to rabiš monterja (kot sam praviš) je rahlo... khm...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
miko22 ::
Pri nekaterih starejših inverterjih ne moreš sam konfigurirat povezave. Vem za en solardedge, ki ne gre.
Nisi zastopil. Nikjer nisem rekel, da je z modemom kaj.
Ja imaš prav, sem si narobe razlagal, sicer pa je zadeva še v garanciji, z izvajalcem pa imam sklenjeno tudi pogodbo o vzdrževanju......
Karen ::
Ker bodo cene še naprej nažigali v nebo.
Malo spremljam debato pa res ne vem odkod vam podatki o nažiganju cen v nebo. Sem šel pogledat na statistični urad kvartalno povprečno ceno po gospodinjstvu od leta 2012 do danes, pa so cene praktično flat ves čas, če upoštevaš Covid-induced inflacijo (18%) pa celo padajo na kWh (je pač treba ceno gledat v kontekstu inflacije 2020-2025). Tako da to o nažiganju cen je bučka kakor obrneš. Računa se na današnjo vrednost, toliko kot bo šel štrom gor bo tudi kak nepredviden strošek z SE. Kupovat s špekulacijo da bo šla cena štroma gor je nesmisel. Se je pa fino tolažit s tem, ampak zgodovinsko cifre teorije ne podpirajo, žal. Tako da predlagam kalkulacije glede na trenutno ceno, ne na neko hipotetično, potem pride bolj realno vse skupaj.
Likalnik ::
Ker bodo cene še naprej nažigali v nebo.
Malo spremljam debato pa res ne vem odkod vam podatki o nažiganju cen v nebo. Sem šel pogledat na statistični urad kvartalno povprečno ceno po gospodinjstvu od leta 2012 do danes, pa so cene praktično flat ves čas, če upoštevaš Covid-induced inflacijo (18%) pa celo padajo na kWh (je pač treba ceno gledat v kontekstu inflacije 2020-2025). Tako da to o nažiganju cen je bučka kakor obrneš. Računa se na današnjo vrednost, toliko kot bo šel štrom gor bo tudi kak nepredviden strošek z SE. Kupovat s špekulacijo da bo šla cena štroma gor je nesmisel. Se je pa fino tolažit s tem, ampak zgodovinsko cifre teorije ne podpirajo, žal. Tako da predlagam kalkulacije glede na trenutno ceno, ne na neko hipotetično, potem pride bolj realno vse skupaj.
jaz osebno nisem šel v investicijo SE zaradi cene električne energije...nisem nikoli gledal na način, da rabim SE, ker bo v prihodnjosti elektrika dražja.
Kupil sem predvsem zato, da se pozimi ogrevam lahko ugodno/zastonj, da se lahko vozim ugodno/zastonj...seveda, sedaj boste napisali, da je potrebno upoštevat tudi stroške investicije/zavarovanje/vzdrževanje itd.
Res je, vse to sem upoštevalin sicer...TČ sem kupil ne glede na to ali imam SE ali ne (nekako se moram ogrevati), prav tako rabim avto...ali je sedaj ICE ali EV nima veze (30k € bi dal za en tip vozila ali drug), ker pa imam SE sem se odločil za EV, ostalih dnevnih porabnikov EE v hiši ne bom niti omenjal....in na podlagi teh dveh velikih porabnikov sem se odločil, da grem v investicijo v SE.
M-XXXX ::
Pozdravljeni,
Tudi sam sem se odločil da grem v investicijo sončne elektrarne.
Pri meni je dosti specifična situacija, tam kjer živim imam cca 15Mwh na leto porabe, imam pa več objektov, večina pa žal nima primerne strehe (na teh objektih imam še kakšnih slabih 50mwh na leto).
Uglavnem že kar dolgo spremljam tole temo. Tudi samo gradnja mi je zanimiva. Je slučajno kdo v temi spisal "vodič" samo gradnje in sem ga spregledal?
Kaksna je recimo cena dajmo rect 14kw sončne (omejitev bom imel na 12kw).
Po drugi strani če se odločim za zunanjega izvajalca, kdo je najugodnejši na našem trgu?
Tudi sam sem se odločil da grem v investicijo sončne elektrarne.
Pri meni je dosti specifična situacija, tam kjer živim imam cca 15Mwh na leto porabe, imam pa več objektov, večina pa žal nima primerne strehe (na teh objektih imam še kakšnih slabih 50mwh na leto).
Uglavnem že kar dolgo spremljam tole temo. Tudi samo gradnja mi je zanimiva. Je slučajno kdo v temi spisal "vodič" samo gradnje in sem ga spregledal?
Po drugi strani če se odločim za zunanjega izvajalca, kdo je najugodnejši na našem trgu?
fujtajksel ::
https://www.dnevnik.si/novice/slovenija...
Delež energije iz obnovljivih virov (OVE) v bruto končni rabi energije v Slovenije je bil lani s 24,64 odstotka za 0,43 odstotne točke manjši kot leto prej, je danes objavil statistični urad.
Delež energije iz obnovljivih virov (OVE) v bruto končni rabi energije v Slovenije je bil lani s 24,64 odstotka za 0,43 odstotne točke manjši kot leto prej, je danes objavil statistični urad.
Jebemti, torej je sončnic še premalo. Navkljub izgubi, ki jo povzročajo.
Nič, bomo povečali sončnice in izgube in bo. Če ne, bomo spet ob milijone, ker ne dosegamo kvot. In omogočamo preprodajo zraka buržujem.
Nič, bomo povečali sončnice in izgube in bo. Če ne, bomo spet ob milijone, ker ne dosegamo kvot. In omogočamo preprodajo zraka buržujem.
alekskac ::
Jebemti, torej je sončnic še premalo. Navkljub izgubi, ki jo povzročajo.
Kot zanimivost, GenI Sonce ti sploh ne ponudi paketa Pametna samooskrba, če ni soglasja za minimalno 7.5 kW ... Toliko o tem, koliko nočejo tvoje elektrike iz panelov, oziroma, Koliko TEgA SpLOh nObEN nOČe ... Da za tako elektrarnico sedaj hočjo 15 čukov, sploh ne omenjam (7.5kWp, 10kWh baterija). In na mesec še 20 eur (zavarovanje plus "vzdrževanje").
Zgodovina sprememb…
- spremenil: alekskac ()
Pozdravljeni,
Sodelavec je dal avgusta postavit 11kWp, 20kWh baterija, okrog 17,5KEUR. Ne vem kdo je delal, lahko naslednji teden vprašam. Tud ne vem katere znamke je česa od opreme. Na gerard kritino je dal, ne vem kako se gibljejo cene montažnega materiala za posamezne vrste kritine, če je sploh kaj razlike. Soglasja še sploh nima, torej obratuje striktno na nula eksport (čaka da njihov trafo posodobijo).
Zgodovina sprememb…
Ne vem kako so to rešili. Sej, menda bo v kratkem njihov trafo posodobljen ker tam neko komercijalno zadevo zidajo, to se še vedno lahko uredi. Če sem prav razumel že uporabljajo EE iz elektrarne. Rekel je da že celo jesen grejejo na dve klimi, in da plinske centralne sploh ni zagnal. A je to sedaj legalno, ali v "sivi coni", ti pa ne znam povedat ker se nisva velik o tem pogovarjala. Pač kolikor je cajta zjutraj pri kofetu. Mislim pa da je kakor si predlagal, ker so dali vlogo za subvencijo (dobili pa sicer še niso nič).
Zgodovina sprememb…
seminal ::
Malo sem zadaj s tem netmeteringom. Zanima me če je še vedno možen priklop na netmetering? Viškov ne rabim plačanih... letni naj bi bil kao sedaj kvazi letni? ali je samo še mesečni?
LP
LP
Aja še to.. Elektrarno(22kW) mi je naredil kolega z firmo ki se s tem ukvarja. Se mora samo dat vloga in če je odobrena se lahko sklene pogodba?
Ne še. Na začetku je bil plan naredit z hranilnikom 32kw/h. Pa če se še vedno da s tem netmeteringom mi je lažje to. Odjem je 3x25A, pa v ulici ni veliko elektrarn.
LP
Pa tale link je obvezn z hranilnikom. Torej če ni hranilnika je pa mesečni obračun pri vseh? še vedno se mi splača.
LP
Pa tale link je obvezn z hranilnikom. Torej če ni hranilnika je pa mesečni obračun pri vseh? še vedno se mi splača.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: seminal ()
miko22 ::
Je kaka fora pri tem kvazi netmeteringom? Ker vsi se tega branijo, zdaj pa naenkrat ponujajo.
Kva je blo danes? Pridelal komaj 3,5kwh
Kva je blo danes? Pridelal komaj 3,5kwh
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: miko22 ()