» »

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
401 / 404
»»

DamijanD ::

WaterBoy je izjavil:

Solar edge ne omogoča UPS hitrosti preklopa. Je full house backup (do 63A) ampak ima ene 1-3s da preklopi v baterijsko delovanje.

Zanimivo - temu kolegu, ki se je zgolj informativno zanimal, so rekli, da so testirali ina da PC ne zazna izpada elektrike...

telexdell ::

starfotr je izjavil:

Vsaka stvar crkne. Tudi ta bo.

Pa vsaka stvar se lahko popravi ali obnovi ali... A ko bo nek element te SE crknil ne bom mogel kupiti novega in ga zamenjati? Zakaj ne bi mogel čez npr. 10 let vse kar je na strehi odpeljati na odpad in namontirati nove panele? So že ali bodo v kratkem prenehali delati panele, razsmernike, kable, alu profile?
Mislim, folk je res čuden. Po njihovem bi moralo človeštvo izumreti, ko je prenehalo živeti v jamah in si je začelo graditi domove. A telefona, pralnega stroja... tudi ne kupite novega, ko stari crkne?

DamijanD je izjavil:

WaterBoy je izjavil:

Solar edge ne omogoča UPS hitrosti preklopa. Je full house backup (do 63A) ampak ima ene 1-3s da preklopi v baterijsko delovanje.

Zanimivo - temu kolegu, ki se je zgolj informativno zanimal, so rekli, da so testirali ina da PC ne zazna izpada elektrike...

Imajo kar prav- moj laptop je avtentičen dokaz>:D
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: telexdell ()

starfotr ::

Potem to ni ista SE. Je pač sestavljena iz drugih delov.

Nič ne skrbi, vsaka modna muha mine. Minilo je ogrevanje na UNP plin, kurilno olje, pelete. Minili bodo časi termo elektrarn na premog. In enkrat tudi paneli. V primeru uspešne in komercialne fuzije bodo paneli videti kot največja možna zabloda.

Utk ::

Ko bo fuzija boš imel ti 7 evrov položnice za elektriko, ogrevanje in "gorivo"?

No vidiš. S fuzijo bo marsikdo zaslužil. Ampak to ne bo raja.

joez7 ::

Fuzija je zabloda.
Prihodnost je verjetno v fisiji kot viru toplote - NE kot elektrarne, in zelenih virov elektrike z hranilniki.
Vse se bo zlilo na enostavne in varne sisteme - tudi cenovno učinkovite.
Tako, da sončni paneli imajo potencial in svetlo prihodnost.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

starfotr je izjavil:

Nič ne skrbi, vsaka modna muha mine. Minilo je ogrevanje na UNP plin, kurilno olje, pelete. Minili bodo časi termo elektrarn na premog. In enkrat tudi paneli. V primeru uspešne in komercialne fuzije bodo paneli videti kot največja možna zabloda.

Četudi si star 1 sekundo, kot sem zapisal zgoraj ne boš doživel, da bi komercialna fuzija tako spremenila svet, kot si opisal. Pa, da ne bo pomote- bil bi neizmerno vesel, da se motim, kajti fuzija bo rešila ogromno problemov na Zemlji.

Ne razumem pa folka, kateri pametuje v nekih temah, nima pa o tem očitno nobenega pojma in jih poganja le gola foušija. Sistem obračuna porabljene električne energije (kar je netmetering) enačijo z proizvodnim virom električne energije (kar je SE). Ne glede na to, kako intenzivno bo potekal nadaljnji razvoj bodo vedno obstajala področja na zemeljski obli kjer bo ceneje in tehnično manj zahtevno postaviti SE kot pa kakšen mini fuzijski reaktor ali do tja pripeljati daljnovod. Torej solarni paneli v takšni ali drugačni obliki, kot bodo takrat obstajali ne bodo niti zabloda, kaj šele največja.
Da pa se vrnem na svojo SE. četudi bom izgubil ta sistem obračuna električen energije mi bo po koncu življenjske dobe te SE še vedno obstalo energetsko soglasje za priklop enake SE. Torej bom lahko namestil novo, katera bo v drugem sistemu obračuna porabljene električne energije a bo še vedno proizvajala elektriko na računa katere, me bo račun za mojo porabljeno elektriko prišel manj kot da SE ne bi imel. Tisti, kateri pa so dali denar v razne sklade in niso postavili SE pa nimajo zagotovila, da jo bodo lahko sploh kdaj postavili. Torej, bom koristil elektriko iz svoje SE do svojega konca tuzemskega življenja, čeprav bo sistem obračuna porabljene električne energije drugačen.

PS sem bil malce dolg a nekateri imajo dolgo lajtungo in jim težje pride.

Zgodovina sprememb…

clancy ::

Ker se ne razumem ravno v tehnične specifikacije bi tukaj vprašal...
Kaj pravite za 3-fazni razsmernik Fox H3 12.0E v kombinaciji z dvema hranilnikoma Fox EP11?
Je to v redu zadeva? Kolikšen bi naj bil čas preklopa na baterijo v primeru izpada elektrike v omrežju in kolikšna je lahko takrat največja obremenitev po fazi? Mogoče kakšen feedback, če kdo ima zadevo doma, ali jo montira.

https://www.fox-ess.com/wp-content/uplo...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: clancy ()

jest10 ::

telexdell je izjavil:

starfotr je izjavil:

Četudi si star 1 sekundo, kot sem zapisal zgoraj ne boš doživel, da bi komercialna fuzija tako spremenila svet, kot si opisal. Pa, da ne bo pomote- bil bi neizmerno vesel, da se motim, kajti fuzija bo rešila ogromno problemov na Zemlji.

Ne razumem pa folka, kateri pametuje v nekih temah, nima pa o tem očitno nobenega pojma in jih poganja le gola foušija. Sistem obračuna porabljene električne energije (kar je netmetering) enačijo z proizvodnim virom električne energije (kar je SE). Ne glede na to, kako intenzivno bo potekal nadaljnji razvoj bodo vedno obstajala področja na zemeljski obli kjer bo ceneje in tehnično manj zahtevno postaviti SE kot pa kakšen mini fuzijski reaktor ali do tja pripeljati daljnovod. Torej solarni paneli v takšni ali drugačni obliki, kot bodo takrat obstajali ne bodo niti zabloda, kaj šele največja.
Da pa se vrnem na svojo SE. četudi bom izgubil ta sistem obračuna električen energije mi bo po koncu življenjske dobe te SE še vedno obstalo energetsko soglasje za priklop enake SE. Torej bom lahko namestil novo, katera bo v drugem sistemu obračuna porabljene električne energije a bo še vedno proizvajala elektriko na računa katere, me bo račun za mojo porabljeno elektriko prišel manj kot da SE ne bi imel. Tisti, kateri pa so dali denar v razne sklade in niso postavili SE pa nimajo zagotovila, da jo bodo lahko sploh kdaj postavili. Torej, bom koristil elektriko iz svoje SE do svojega konca tuzemskega življenja, čeprav bo sistem obračuna porabljene električne energije drugačen.

PS sem bil malce dolg a nekateri imajo dolgo lajtungo in jim težje pride.

No, tukaj se motiš.

Sploh ni nujno, da ti bodo pustili postaviti novo SE pod drugimi pogoji.

Aja? Bo država uvedla koncesijo na sonce?

Včasih so davek odmerjali tudi po številu oken. Kaj državo zaustavlja, da se spomni novega davka?

Ja, recimo na nafto.
Nafte nimamo, sonce imamo, in ti intelektualc bi obdavčil sonce...

Saj ti tudi na vodo plačuješ davek. Kje je problem?

Osnovni problem je v šolskem sistemu. Da po tolkih letih šolanja še zmeraj pride idiot ven...take bi nekje treba zaustavit.

iloveboobz ::

Če bi pri nas obdavčl neumnost in brezvezne komentarje, bi lohk vse ostale davke ukinal :))

clancy je izjavil:

Ker se ne razumem ravno v tehnične specifikacije bi tukaj vprašal...
Kaj pravite za 3-fazni razsmernik Fox H3 12.0E v kombinaciji z dvema hranilnikoma Fox EP11?
Je to v redu zadeva? Kolikšen bi naj bil čas preklopa na baterijo v primeru izpada elektrike v omrežju in kolikšna je lahko takrat največja obremenitev po fazi? Mogoče kakšen feedback, če kdo ima zadevo doma, ali jo montira.

Je lepo v prospektu: 12(out)/16(in)kW model. Pa veš, da ma HV (450V) baterijo?
Ne poznam
preklop 20ms
16A (23A?)
Nimam

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

clancy ::

Kaj bi to naj pomenilo, da ima HV 450V baterijo?
Sem laik. Sprašujem, ker imam zadevo doma in me zanima, če me izvajalec ni nategnil in mi zmonitiral slabšo robo, kot mi jo je predstavil.

jest10 je izjavil:

No, tukaj se motiš.

Saj so mi že dovolili! Dokler ne bom zaprosil za novo elektroenergetsko soglasje je stanje tako kot je- imama take glavne varovalke, kot jih imam in na omrežje priključeno tako SE kot jo imam. Ugotovijo lahko zgolj (sicer ne vem po kakšnih merilih?!) da se je obstoječi SE iztekla življenjska doba (kot piše v uradnih aktih) in da ni več mogoč tak sistem obračuna porabljene električne energije, kateri se imenuje netmetering oz. samooskrba. Nič pa ti akti ne govorijo o SE, katera je priključena na omrežje. Ta lahko obratuje še naprej a bo obračun drugačen. Mogoče bom moral najti kupca elektrike- če ga ne bom pač ne bom smel oddajajta v omrežje. Priključen pa bom lahko tako dolgo, dokler ne bo izdano novo soglasje za priklop.

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Dokler boš priklopljen v omrežje, boš lahko imel razne omejitve.

Ampak ni panike, vedno lahko greš popolnoma off grid

IL_DIAVOLO ::

telexdell je izjavil:

jest10 je izjavil:

No, tukaj se motiš.

Saj so mi že dovolili! Dokler ne bom zaprosil za novo elektroenergetsko soglasje je stanje tako kot je- imama take glavne varovalke, kot jih imam in na omrežje priključeno tako SE kot jo imam. Ugotovijo lahko zgolj (sicer ne vem po kakšnih merilih?!) da se je obstoječi SE iztekla življenjska doba (kot piše v uradnih aktih) in da ni več mogoč tak sistem obračuna porabljene električne energije, kateri se imenuje netmetering oz. samooskrba. Nič pa ti akti ne govorijo o SE, katera je priključena na omrežje. Ta lahko obratuje še naprej a bo obračun drugačen. Mogoče bom moral najti kupca elektrike- če ga ne bom pač ne bom smel oddajajta v omrežje. Priključen pa bom lahko tako dolgo, dokler ne bo izdano novo soglasje za priklop.

Bodi prej prišli gasilci, kot pa da bodo mogli birokrati ugotavljati koliko imas staro sezigalnico na strehi.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

telexdell je izjavil:

jest10 je izjavil:

No, tukaj se motiš.

Madonca kok je fajn v tvojem svetu.
Žal pa je realnost malo bolj komplicirana.
In se bo s časom še bolj zakomplicirala.

Vsekakor pa nimaš vseživljenjskega dovoljenja za priklop SE.

jest10 je izjavil:

Utk je izjavil:

Dokler boš priklopljen v omrežje, boš lahko imel razne omejitve.

Ampak ni panike, vedno lahko greš popolnoma off grid

Lahko greš v oboje. Samo eno fizično stikalo vmes. Kako bo država ali ne vem kdo vedel ali ne trošim nič, ker pač ne trošim, ali ker kuham svoj štrom?

Bradellist ::

Še vedno pa plačaš priključnino, pa ni važno kako imaš obrnjeno stikalo.

S telexdell ne bom, ker sem prebral dovolj, da se mi ne splača v debato spuščat.

Nebi računal na to, da bodo zadovoljni samo z tem, da se število uporabnikov z letnim netmeteringom ne bo povečevalo, da bi pustili letni netmetering obstoječim uporabnikom v nedogled.

Ampak samo iz firbca. Utk mi razložiš zakaj so ukinili letni netmetering? Oziroma zakaj je netmetering nasplošno slaba rešitev?

Zgodovina sprememb…

Ja, trenutno je fiksni del položnice za 3x25A 7 evrov. To bo vseeno treba plačevat, res je. Mislim da bomo prenesli ta enormni strošek v zameno da ne rabimo v kleti 300 kwh baterijo.

Netmetering je bil uveden z nekim namenom in je dosegel svoje. Ko je rekla EU da ga treba ukinit, čeprav to po drugi strani menda sploh ni res, so začeli kričat kako je slab in nepošten. Takrat so pozabili kakšen je bil namen. Namen je bil da v elektrarne investirajo folk in podjetja namesto države oz. državnih firm. Država se je pa tudi zavezala da bo postavla tolk pa tolk panelov.
Če ne netmetering, kaj pa potem, kakšna je bila alternativa? Hrvaška šele zdaj začenja vzpodbujat panele bolj zares, ampak so pa postavili že zdavnaj veliko vetrnic. Ki jih pri nas nihče noče.
Če bi državna podjetja delala to, bi imeli še več primerov kot zdaj ko za ceno nove vetrnice dobimo 20 let staro.

Kakšna je bila alternativa? Ne moreš rečt da je nekaj slabo brez primerjave z alternativo. Je leta 2020, ali pa danes, kdo prišel z boljšo idejo kako postavit tolk pa tolk panelov? Glede na padec gradnje elektrarn za 80%, bi reku da ne.

Netmetering je bil s kreditom cenejši od položnice, pa veliko folka še zdaj misli da se ne splača...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

clancy je izjavil:

Kaj bi to naj pomenilo, da ima HV 450V baterijo?
Sem laik. Sprašujem, ker imam zadevo doma in me zanima, če me izvajalec ni nategnil in mi zmonitiral slabšo robo, kot mi jo je predstavil.

Roba je super. Če ti že deluje, si iz VIC:), sedaj pa uživaj in pusti te stvari pri miru.
Začni se ukvarjat z bolj pomebnimi;).

socialec ::

Fantje, ne se kregat, ko bodo sosedu defacto ukinili netmetering, se bomo skupaj privoščljivo posmehovali, kar nam poganja naše srčke že 80 let.

jest10 je izjavil:

Madonca kok je fajn v tvojem svetu.
Žal pa je realnost malo bolj komplicirana.
In se bo s časom še bolj zakomplicirala.

Vsekakor pa nimaš vseživljenjskega dovoljenja za priklop SE.

Vsako stvar lahko spremenijo. A za to potrebujejo neko uradno podlago. Pri priklopu na omrežje je to elektroenergetsko soglasje. Če mi zaradi nekega vzroka dajo drugega, pol bom lahko na omrežje priključen po novem ali pač ne bom. Ne more pa nekdo na podlagi veljavnega elektroenergetskega soglasja kar nekaj spremeniti. Medtem ko se način obračuna porabljene energije lahko spremeni ne glede na priklop SE na omrežje.

PS Če imaš na hiši npr. 3x25 A varovalke katere omogočajo tam 18 kW odjema, dogovorjeno moč pa boš imel npr. 4,6 kW (kot je minimum) ti pol lahko pridejo iz elektra in ti namontirajo 3x6A varovalke, saj nimaš vseživljenjskega dovoljenja za 3x25 A.

Utk je izjavil:

Netmetering je bil s kreditom cenejši od položnice, pa veliko folka še zdaj misli da se ne splača...

Pa slej ko prej pride tudi dan, ko je kredit poplačan. Pol pa ni več ne kredita in ne položnic, pa nekateri še kar trobijo, da se ne splača.

Zgodovina sprememb…

telexdell je izjavil:

Pa slej ko prej pride tudi dan, ko je kredit poplačan. Pol pa ni več ne kredita in ne položnic, pa nekateri še kar trobijo, da se ne splača.

Tistim, z malo električne porabe se verjetno res ne izplača - lahko, da bi se jim, če bi ravnali proaktivno in menjali energente - ampak, kot rečeno v sosednji temi, v naši distopični časovnici se lahko stvari čez noč obrnejo in nikomur ničesar. Načeloma je ves ta e-kosistem bolj draga reči in nam je toliko slajše, ko se komu, seveda s pomočjo države, računica podre!

feryz ::

Kakšen kredit?
A ni to tema o SE?

Nekomu, ki ima 40 evrov položnice čez celo leto, se res "ne splača" s tem ubadat. Ampak bo pa še 30 let delal drva (pri 80ih letih?) ali naročal kurilno olje in kupoval bencin. Pa naj.

feryz je izjavil:

Kakšen kredit?
A ni to tema o SE?

Da...ker folk tu je 100% racionalen in vse kar je nad 50 centov viška vsak mesec takoj vloži v SP500, ki je boljši od elektrarne. Zato moraš vzet kredit, da imaš nižji obrok kot položnice.

Zgodovina sprememb…

Sosed pravi, da mogoče tudi ni dejanske možnosti montaže prave SE, zaradi neustreznih lastnosti strehe same po sebi, ni dovolj prostora, je bilo soglasje zavrnjeno ali znižano v absurd in potem se (ne)upravičeno benti na forumu in širše. Ampak dokler situacija ni razjasnjena, ni menda niti trolanje iz ene ali druge strani čisto izključeno.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: socialec ()

Hmmm. Za SE odpreš denarnico in jo skeširaš.
Drugače ti obresti ROI zjebejo in je poplačana v več kot dveh letih, namesto manj.

alekskac ::

Ja, za sončno elektrarno velikosti bureka. Za vse ostalo uporabiš tuj denar, ne svoj. Načeloma.

feryz je izjavil:

Hmmm. Za SE odpreš denarnico in jo skeširaš.
Drugače ti obresti ROI zjebejo in je poplačana v več kot dveh letih, namesto manj.

Ti ne razumeš, da slo-tech investitorji obračajo 20% kot za šalo, in je cenejše vzet 3% kredit.

alekskac je izjavil:

Ja, za sončno elektrarno velikosti bureka. Za vse ostalo uporabiš tuj denar, ne svoj. Načeloma.

Razen feryzjevih elektran, ki jih je postavil za 6pack (ki so ga skupaj spili na strehi), so praktično vse elektrarne stale od 9 do 12 jurjev. Ok, jaz imam eno cca 22 kw, ta je bila dražja, ampak to je že ekstrem.

Zgodovina sprememb…

Wow, 22 kW? Mater, tisti-cm in kW že grejo skupaj? Malo še? Big-swinging-SE...

Ja, tisto je bolj blok kot hiša. Ampak itak dražja kot je elektrarna prej se pokrije. Moja domača velikosti bureka kjer porabimo samo 15 mega na leto je stala pa 10 jurjev. Ja, vem da je bi nekdo postavil za 1500 plus 2 radlerja, ampak meni so hoteli kar denar. Lahko mi pride pa kdo okna zamenjat za 2 radlerja...

Zgodovina sprememb…

9 do 12 jurjev bi stala 22 kW, ampak tolikšne nisem postavil.
Za 13 - 15 kW je "samogradni" folk dajal okrog 8 jurjev.

Dvanajstka je mene prišla nekaj pod 3 jurje, dodatne 4 kW pa okrog 900 evrov. Jebi ga, drugič ni bilo subvencije.

feryz je izjavil:

9 do 12 jurjev bi stala 22 kW, ampak tolikšne nisem postavil.
Za 13 - 15 kW je "samogradni" folk dajal okrog 8 jurjev.

Dvanajstka je mene prišla nekaj pod 3 jurje, dodatne 4 kW pa okrog 900 evrov. Jebi ga, drugič ni bilo subvencije.

Tut bajto lahko zgradiš sam za 100 jurjev ali pa jo kupiš za 300 jurjev. Pa če kupiš bajto za 300 jurjev lahko v tistem času, ko je prvi sam gradil bajto za 100 jurjev zaslužiš s svojim delom 500 jurjev in si 100 jurjev na boljšem.>:D

Saj sem jo, kdo pa naj jo bi?
Vzel sem si 3 leta pavze od šihta in bajto postavil. Od temeljev do zadnjega kosa pohištva.
Od majstrov sem imel na bajti bagerista in estriharje. In popolnoma nobenega drugega.
Ok, štromar je prišel preveriti in premeriti, kaj je podpisal.

Poznamo take majstre...da se potem 3 generacije za tem majstrom ne popravijo vseh felerjev in sparanja.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!

feryz je izjavil:

Saj sem jo, kdo pa naj jo bi?
Vzel sem si 3 leta pavze od šihta in bajto postavil. Od temeljev do zadnjega kosa pohištva.
Od majstrov sem imel na bajti bagerista in estriharje. In popolnoma nobenega drugega.
Ok, štromar je prišel preveriti in premeriti, kaj je podpisal.

Dobro zate. Tudi moj oče jo je postavil sam. Čeprav me je naučil na roke mešati beton, izdelavo špalet, delanja zidakov, celo kako se žge apno... ta dela prepustim majstrom. Med tem pa se ukvarjam s svojo profesijo kjer v tem času zaslužim toliko, da plačam majstre ter preživljam sebe in družino. Pa so zadovoljni majstri in jaz- še najbolj pa družina, ker imamo več časa za druženje.

IL_DIAVOLO je izjavil:

Poznamo take majstre...da se potem 3 generacije za tem majstrom ne popravijo vseh felerjev in sparanja.
Do sedaj se ni še podrla, tudi drugih napak ni opaziti.
Ampak ja, verjamem da TI poznaš take majstre. Povej mi, s kom se družiš, in povem ti, kdo si.

Danes je to samo še lažje. Cevi se zlaga kot legokocke, orodje je poceni.

asinhronc ::

Utk je izjavil:

Netmetering je bil uveden z nekim namenom in je dosegel svoje. Ko je rekla EU da ga treba ukinit, čeprav to po drugi strani menda sploh ni res, so začeli kričat kako je slab in nepošten. Takrat so pozabili kakšen je bil namen. Namen je bil da v elektrarne investirajo folk in podjetja namesto države oz. državnih firm. Država se je pa tudi zavezala da bo postavla tolk pa tolk panelov.

Slovenija se je zavezala, kar je o OVE in končni rabi energije iz OVE sprejel Bruselj in najprej so birokrati ministrstev šli v zaprto shemo. Torej iskali so velike strehe, lastnikom plačali 80 % stroškov nakupa opreme, ter odkup vse energije po izjemno visoki ceni za vsako MWh. Ta shema je hitro zaključila z zbiranjem kandidatov, ker nas je zelo drago stala, zato je niso nadaljavali. Čez okno so takrat vrgli za en šesti blok € za ničelno proizvodjo v letnih bilancah. Morda je dosegla 2 %. Vsi so se za glavo držali kako enkstavno lahko država troši za neumnosti. Nadalje. Bruselj je zahteval nadaljno rast OVE v končni rabi energije in birokrati so spet iskali rešitev, saj je vmeščanje v naravo takrat trajalo predolgo, cilj pa je moral biti rast inštalirane moči iz SE. Strehe? Ja! Podobno kot prva shema, le da tokrat samo subvencija in prevzem proizvedene energije, država pa plača še trgovcem razliko v ceni, odjem - oddaja. Seveda so to zapakirali kot produkt samoskrba-netmetering, kot se je uveljavil izraz. Boljše kot prej, ampak sedaj pa je nastal problem, ko so potem iz druge roke ljudje slišali kako je to odličen sistem za njih in kot muhe na govno so začele prihajati vloge, s tem pa tudi zavrnitve vlog, ter tudi bruseljska direktiva, ki tega več ni dovoljevala. Zavrnitve vlog so bile jasne. Omrežja delujejo 1 kW porabe po glavi, ena elektrarna na štiri člansko družino pa je lahko presegla 3 kW oddajanja po glavi in tako je prostora hitro zamnjkalo, še posebej tam, kjer so omrežja šibkejša. Nastalih tehničnih in številčnih problemov je in bo v bodoče śe precej.... Ne bom se ponavljal več, ker raje steni govorim.

Načeloma pa letni obračun seveda dolgoročno ni vzdržen. Kdo ti bo pa še proizvajal elektriko, ko ti ne proizvajaš, niti mu ne plačaš, ker zgolj kuriš viške, ki ti pripadajo. Simpl. A v trgovino neseš kile krompirja, da dobiš kilo ananasa v protivrednosti? Tu ni blagovne menjave. Proizvodnja se za denar. Tudi hranilnik dela natanko tako. Krivci pa prosto po forumu trgovci, ker oni seveda ne vedo kaj je sedaj nov izraz račja krivulja, ki jo seveda ta forum gladko ignorira. Seveda pa obstaja krivulja, kjer začne letni obračun postajati breme trgovca. Če je višek, potem je višek regionalno, saj OVE vsepovsod delajo pod enakim režimom.
Kako že gre tista. Ni zastonj kosila, le da se to omenja zgolj pri težavah drugih. Tudi pri netmeteringu ni zastonj kosila. Naj se vsak spomin na zgodbo iz Nemčije, kjer je VE poskrbela za izpad celotne vasi, ker porabe ni bilo.

Rešitev v prihodnosti (ko že nekdo sprašuje) je zgolj v dinamičnem oddajanju cele soseke in čisto nič drugega. Neaktere neuradne analize so pokazale, da bi morala hiša imeti na vlogi največ 3 kW oddajanja v omrežje, da bi zajeli absolutno večino in bi cena investicij bila precej zmerna. Ampak ta vlak je ušel. Daleč najboljša stvar pa bi bila velike SE nekje in lahko vsak človek zakupi poljubno število panelov. Vsa energija je potem njegova, nekakšen mini letni obračun. To bi bil pa win-win za čisto vse. Od Elesa, trgovcev, upravljacev distribucije in potrošnikov. Ko je že pegasus nekoč omenil internet kot primer. A tam se ukvarjate s tistim kar je za modemom in si lastite karkoli? Pri elektrarnah zgleda se.

Tisti menda pa raje podkrepi s čim.

Tisti menda pa raje podkrepi s čim.

Bruselj je rekel, da moramo strošek omrežnine plačat sorazmerno porabi oz. obremenitvi. Komot bi imeli netmetering za elektriko, omrežnino pa plačevali normalno za vso prevzeto elektriko. In bi bil Bruselj srečen in netmetering bi še zmeraj ostal dovolj donosen. Meni recimo naredi cca 14 mhw letno, cca 4 porabim sam direktno, se pravi bi plačal omrežnino po porabi za 10 mega. To bi bilo ranga 300-400 evrov po stari omrežnini, po novi še manj. ROI se bi podaljšal za največ kako leto. Nič drastičnega.

Če smo se odločili za OVE, potem mora na tak ali drugačen način nekdo to plačat. Samo nek TEŠ plača 100 mio za CO2 kupone, tu se pa naganjamo o 30 mio letnega stroška zarad netmeteringa, pa še to je vprašanje če je res tak.

kot muhe na govno

Kot muhe na govno skačete vi, ki bi zdaj radi na vsak način za nazaj ukinili netmetering. Aint gonna happen.

Omejiti vsako bajto na kwh, ki jo lahko potrosi, ostali kwh se placajo po trzni ceni.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!

fikus_ ::

SE pri netmeteringu dela, ko je sonce, ali se elektrika rabi ali ne, TEŠ dela elektriko, ko se jo rabi in dela lahko 24/7. Tako da strošek za elektriko in subvencioniranje ne moreš kar tako računat.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Če nismo nameravali postavit panelov, zakaj smo se obvezali k temu? Zato da bomo plačevali penale?
Če smo jih nameravali, je bilo to treba na nek način vzpodbudit.
Še zmeraj nisem slišal boljše ideje, ki bi (takrat) delovala. Niti danes je nimate.

fikus_ ::

Politika se je zavezala, da bo SLO imela toliko in toliko OVE. Saj smo že plačevali (država SLO) penale za nedoseganje obljub.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Aja, ok, dobro, da vemo, da politika sicer sploh nima nobenega vpliva na naša življenja, ne tako in ne drugače. :-/

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: socialec ()

Sej. Brez netmeteringa bi pa plačevali še več. In to v nedogled.
««
401 / 404
»»