Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Temo vidijo: vsi
hojnikb ::
Se enkrat; ne razumes čist najbolj, kako stvari delujejo.
Dobavitelj energije plačuje (in prodaja) energijo po borznih cenah po urnih tarifah. In dejstvo je, da so cene poleti na borzi v povprečju bistveno cenejse, kot pozimi. Glej ceno, ki jo plača dobavitelj, ne ti kot končni uporabnik, ki nima SE... Če so cene cez celo leto iste za uporabnike, se ne pomen, da so tudi za dobavitle...
Torej... Dobavitelj od SE uporabnika čez poletje proda od njega 10MWh elektrike po ceni 5c/kWh, vendar bo mogu kupit za njega 8MWh pozimi (ker takrat je tipično najvčja poraba... toplotne črpalke in to) po recimo ceni 10c/kWh. Seveda dobavitelji ne marajo SE...
Pa tle sploh se nismo prsl do omreznine, ki je za netmetrase zastonj poleti in pozimi.
Hočes nočes, letni netmetering je bil res idealn sistem, ki pa zal ni vzdrzn za scenarij, k bi vsak tadrug mel SE na strehi...
Edina sreča, da ti nisi moj dobavitelj elektrike. Jih je bilo nekaj takih, da so kupovali na day ahead borzah (po urah za dan v naprej) pa so vsi končali v stečaju. Resni dobavitelji pa kupujejo večino elektrike na spot borzah (npr. Hudex) kot direktno s pogodbami pro večjih proizvajalcih. Dnevna nihanja pa na day ahead borzah. Resni dobavitelji si namreč ne morejo privoščiti, da na dnevni borzi ne bi mogli zakupiti dovolj elektrike, pol bi pa jo pa npr. Kliničnemu centru odklopili, ko bi nekoga od bolj ta pametnih ravno operirari na glavi.
Če pa bo kdaj elektrika za gospodinjstva na volj izključno po dinamičnih cenah pol bo pa tvoja skleopanje dobilo smisel. Do takrat pa je le slabo prikrita foušija.
ne gre se za nobeno foušijo, k niste edini, k mate tak sistem...
In še enkrat; takšen netmetering sistem ni vzdrzen za veliko maso proizvajalcov, zato pa je bil sistem spremenjen na manj ugodnega.
#brezpodpisa
telexdell ::
ne gre se za nobeno foušijo, k niste edini, k mate tak sistem...
In še enkrat; takšen netmetering sistem ni vzdrzen za veliko maso proizvajalcov, zato pa je bil sistem spremenjen na manj ugodnega.
Povsem logično, da tak sistem ne more funkcionirati od nekega % samooskrbnih virov naprej. Določeno omejeno št. takih virov pa ne igra nobene vloge pri dobavitelju, kateri ima pretežni del odjemalcev brez sisema netomeritev. To se lepo vidi pri Sun Contractu, kateri je imel preveč samookrbnih odjemalcev. Absolutno pa ne drži, da imajo drugi dobavitelji direktno izgubo zaradi brezplačno prevzete energije in posledično manjšega borznega trgovanja. Ker so cene elektrike za gospodinjstva v naprej določene se lahko netmetering smatra kot plačilni sistem. Ko ima lastnik SE viške dobavitelj od njega odkopuje energijo po enaki ceni, kot jo prodaja takrat, ko ima lastnk SE manjke. Razlika med tistim, kateri nima SE in tistim kateri jo ima je zgolj v denarnem toku med njim in dobaviteljem, končna bilanaca pa je enaka.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
miko22 ::
Se ne strinjam, da sistem samosokrbe ne more funkcionirati. Glede na globalni trg je to simpl. KO pri nas sije sonce, imajo drugje noč, ko imamo mi zimo imajo drugje poletje. V čem je pol težava? Težko me bo nekdo prepričal v to. Je pa res ja, nekateri bi radi imeli nove jahte in nove BMW-je. Zato pa treba zaslužit kjerkoli se le da.
Dokler bo denar na svetu, tako dolgo ne bo boljše. Kvečjemu slabše in to se kaže.
Zeleni prehod, ja, pa kaj še. Ladje, avioni....naj začnejo tam, pol pa nam težijo.
Dokler bo denar na svetu, tako dolgo ne bo boljše. Kvečjemu slabše in to se kaže.
Zeleni prehod, ja, pa kaj še. Ladje, avioni....naj začnejo tam, pol pa nam težijo.
Očitno si mal prešprical fiziko v osnovni šoli... Kako točno si predstavljaš, da bomo šibal elektriko na drug konec sveta, k je noč?
Res se da z novodobnimi HVDC daljnovodi marsikaj počet, ampak to prenašat na drug konec sveta je svojvrstn iziv...
Res se da z novodobnimi HVDC daljnovodi marsikaj počet, ampak to prenašat na drug konec sveta je svojvrstn iziv...
#brezpodpisa
bbbbbb2015 ::
Očitno si mal prešprical fiziko v osnovni šoli... Kako točno si predstavljaš, da bomo šibal elektriko na drug konec sveta, k je noč?
Mogoče si pa ti geografijo prešprical v srednji šoli.
Že če je sonce pri tebi v zenitu, bi se dalo elektriko poslati 1000km vzhodno ali zahodno. ali ko je pri tebi sonce na zahodu, je 1000km vzhodno pol-večer, ko je produkcija solarnih elektrarn majhna do nična. Španci so razmišljali (pa ne vem, koliko je do tega meso postalo), da bi naredili daljnovod čez Francijo v Nemčijo. Bila je tudi projekcija, da bi severno Afriko povezali z Evropo, da bi solarno energijo direktno šibali v Evropo.
Vsaj takrat je to preprečevala kalkulacija, da en tanker z nafto je cenejši, da ga po morju prepelješ.
Če bomo prešli bolj na elektriko, bodo te daljnovodne povezave močnejše.
Mogoče pa nikoli. Kaj pa vem. Ekonomika prenosa el. energije ni področje, ki bi ga jaz poznal, da bi lahko suvereno trdil, da je pa to pred nami.
Arey ::
Ja sam se vedno suvereno razlagas o stvareh za katere potem priznas da jih ne poznas. Taka infrastruktura bi bila izjemno draga, tudi ce zanemarimo vse izgube je ze samo delo in potrebna kolicina materijala zelo velika.
Nikola Tesla je izumil prenos elektrike po zraku, vendar niso hoteli, da to "pride ven". :D
Ja, to je mogoče res izmišljotina, vendar piše dost o tem na netu.
Ja, to je mogoče res izmišljotina, vendar piše dost o tem na netu.
bbbbbb2015 ::
Ja sam se vedno suvereno razlagas o stvareh za katere potem priznas da jih ne poznas. Taka infrastruktura bi bila izjemno draga, tudi ce zanemarimo vse izgube je ze samo delo in potrebna kolicina materijala zelo velika.
Daj mir. Z zanimanjem sem prebral članke o planiranih daljnovodih. Nisem rekel, da jih ne poznam. Rekel sem, da ne poznam EKONOMIKE teh projektov.
Problem te ekonomike je, da je potrebno tak sistem razviti, stestirati, imeti čim več strank (>1) in tako naprej.
Če je en star tanker, ki za sabo pušča sled "shadow" oljnega razlitja cenejši od vsega tega, potem je vseeno, kako in koliko se trudiš.
Novejše kalkulacije upoštevajo tudi ceno škode, ki jo prinašajo viharji (hudourniki, vetrovi), kjer pa morda kalkulacija vendarle kaže v prid elektriki.
Lonsarg ::
Dobavitelj zakupi masovno za vse stranke elektriko, glede na predvideno porabo/proizvodnjo vseh. Ker se predikcija sproti popravlja (en dan pred porabo je boljsa vremenska napoved kot 1 mesec pred porabo, pa ni vreme edini parameter) se del nabavi tudi tik pred zdajci (tisti ki bolj tvegajo se vec, ampak to je pol ze trgovanje, ne pa core biznis dobave elektrike).
Gre za miks raznoraznih razlicnih cen ker je pac odvisno od tega v katerem trenutku se na borzi kupi, ampak si lahko iz tega miksa lepo poracuna dobavitelj koliko ga je za kater dan prisel nakup per kWh in ta racunica kaze drazjo ceno pozimi kot poleti, ergo je za netmetering porabnika ta razlika izguba za dobavitelja.
Ta razlika ni nujno gromozanska, je pa in nekak jo bodo dobavitelji morali pokriti, razen ce se odlocijo zaradi marketinga pac delat izgubo na teh strankah.
Gre za miks raznoraznih razlicnih cen ker je pac odvisno od tega v katerem trenutku se na borzi kupi, ampak si lahko iz tega miksa lepo poracuna dobavitelj koliko ga je za kater dan prisel nakup per kWh in ta racunica kaze drazjo ceno pozimi kot poleti, ergo je za netmetering porabnika ta razlika izguba za dobavitelja.
Ta razlika ni nujno gromozanska, je pa in nekak jo bodo dobavitelji morali pokriti, razen ce se odlocijo zaradi marketinga pac delat izgubo na teh strankah.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
Ce dobavitelj kupi 1kWh manj poleti ker je netmetering uporabnik sam proizvedel in 1kWh vec pozimi da temu netmetering uporabniku "vrne" ta 1kWh. In ce je razlika med tema dvema cenama 1 cent potem je to 1 cent/kWh izgube ane?
(ok v praksi je zadeva vezana na 15minutne intervale in treba tudi razliko cene znotraj dneva poleti in znotraj dneva pozimi gledat, ampak za namen poenostavitve lahko gledamo poletje/zima).
(ok v praksi je zadeva vezana na 15minutne intervale in treba tudi razliko cene znotraj dneva poleti in znotraj dneva pozimi gledat, ampak za namen poenostavitve lahko gledamo poletje/zima).
Zgodovina sprememb…
Utk ::
Ni cent izgube, če gre stranka k drugemu dobavitelju, ki da ta cent popusta. Potem je izguba še veliko večja kot en cent.
Odvisno kak netmetering porabnik je, so taki ki imajo viske in se lahko s tistim pokrije in celo sluzi ce jih je veliko, so taki ki imajo premalo proizvodnje pa lahko od njih dobavitelj pokrije/zasluzi tako da jim drago prodaja tisto kar zmanjka (in to ze delajo, cena za dokup za tisto kar zmanjka za netmetering porabnike je visja kot redna cena).
Ampak najvec je takih ki priblizno ravno svojo proizvodnjo pokrijejo in odpadeta oba vzvoda za pokrit razliko zgoraj. Pri takem ki ravno svojo proizvodnjo pokrije mora dobavitelj kriti razliko cen, na poloznici pa zaracunat 0EUR.
Za nove samooskrbne je enostavno, lepo locena racunica odkupa in dokupa elektrike, vsako s svojo racunico za marzo. Za stare je pa problem ker po zakonodaji tega ne sme in mora pavsalno racunat in sploh ni mogoce na nek fer nacin naredit obracuna in ali bodo pozrli izgubo ali pa zaracunali pavsal al pa ce se kak inovativen nacin zmislijo za to zaracunat :)
Ampak je ze prav tako, ni prav da drzava to krije, bo ze trg se odlocil kako se bo to krilo. Ce bo pa drzava prepovedala pavsal bodo pa prekinili pogodbe (to je Sun Contract ze jasno povedal da je skrajni plan, ker ga drzava zafrkava glede nacina obracunavanja pavsala).
Ampak najvec je takih ki priblizno ravno svojo proizvodnjo pokrijejo in odpadeta oba vzvoda za pokrit razliko zgoraj. Pri takem ki ravno svojo proizvodnjo pokrije mora dobavitelj kriti razliko cen, na poloznici pa zaracunat 0EUR.
Za nove samooskrbne je enostavno, lepo locena racunica odkupa in dokupa elektrike, vsako s svojo racunico za marzo. Za stare je pa problem ker po zakonodaji tega ne sme in mora pavsalno racunat in sploh ni mogoce na nek fer nacin naredit obracuna in ali bodo pozrli izgubo ali pa zaracunali pavsal al pa ce se kak inovativen nacin zmislijo za to zaracunat :)
Ampak je ze prav tako, ni prav da drzava to krije, bo ze trg se odlocil kako se bo to krilo. Ce bo pa drzava prepovedala pavsal bodo pa prekinili pogodbe (to je Sun Contract ze jasno povedal da je skrajni plan, ker ga drzava zafrkava glede nacina obracunavanja pavsala).
Zgodovina sprememb…
Daniel ::
Ce dobavitelj kupi 1kWh manj poleti ker je netmetering uporabnik sam proizvedel in 1kWh vec pozimi da temu netmetering uporabniku "vrne" ta 1kWh. In ce je razlika med tema dvema cenama 1 cent potem je to 1 cent/kWh izgube ane?
In če dobavitelj kupi 0,5 kWh za tistega brez SE in je porabil 1 kWh, ker je 0,5 kWh prevzel od nekoga, ki ima SE in je porabil 1 kWh pridelal pa 1,5 kWh? Je še zmeraj naredil izgubo?
Če so res take izgube kot tako radi poudarjajo, zakaj so potem plače v elektrogospodarstvu med najvišjimi v državi (ob dejstvu, da je NN omrežje na podeželju podprto s kar nekaj oporami, da ne pade.
Za omrežnino, da bojo več pobrali so naredili nove bloke. Pa spet ni dovolj, bojda še zmeraj delajo izgubo in bo treba še neke pavšale uvesti. Ob tem bo seveda omrežje še zmeraj v takšnem slabem stanju, kot je.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Daniel ()
Si me prehitel, sem ravno dodal en post da ja, tisti ki proizvedejo dovolj vec kot porabijo seveda niso tisti ki delajo izgubo dobavitelju.
Tezko pa reci koliko je takih, sigurno pa manj kot takih ki nimajo vecjih viskov (sicer Sun Contract ne bi imel financnih tezav).
Morda bi pa bila lepa "salamonska" resitev da pac dobavitelji od starih netmetering strank zahtevajo dolocen % viskov v zameno da ni dodatnega pavsala. Lahko jim se ponudijo upgrade SE da bodo ti viski :)
Tezko pa reci koliko je takih, sigurno pa manj kot takih ki nimajo vecjih viskov (sicer Sun Contract ne bi imel financnih tezav).
Morda bi pa bila lepa "salamonska" resitev da pac dobavitelji od starih netmetering strank zahtevajo dolocen % viskov v zameno da ni dodatnega pavsala. Lahko jim se ponudijo upgrade SE da bodo ti viski :)
Zgodovina sprememb…
Zdaj pa poglej na zadevo bolj realno.
Janez nima SE in dobavitelj mu dobavlja energijo tako poleti kot pozimi po enaki ceni. Zaradi ogrevanja s TČ Janez dnevno pozimi porabi več elektrike kot dnevno poleti. Ali s tem početjem dobavitelj dela izgubo? Če koliko in zakaj?
Sedaj pa Janez na streho da SE v sistemu samooskrbe. Poleti dnevno porabi enako energije in pozimi dnevni porabi eneako energije. Poleti mu jo dobavitelj ne rabi dobavljati, saj jo pridela sam. Viške pa dobavitelj poleg ostalega nakupa na trgu proda sosedovemu Petru po ceniku, katerega pač ima. Ali s tem dobavitelj dela izgubo? Če koliko in zakaj?
In končno pride zima, ko mora dobavitelj vrniti Janezu energijo katero je prevzel od njega, jo prodal Petru in pol leta obračal denar. Če je prevzel več energije dobavitelju viški ostanejo brezplačno. Če pa je prevzel manj energije pa Janezu zaračuna razliko po ceniku, katerega pač ima. Ali ima sedaj dobavitelj izgubo? Če koliko in zakaj?
feryz ::
Zgubo imajo zato, ker dobavitelji pravijo, da poleti elektriko dajejo strankam zastonj ali pa jim celo plačajo, da jo vzamejo.
Nekaj sem spraševal naokrog, a nisem še srečal človeka ali podjetja, ki bi imeli poleti zastonj elektriko ali pa bi jim plačevali za porabo.
Komu oni to šenkujejo, samo oni vejo. Da bi jo stran metali, pa tudi ni videti. Še premalo jo čez mejo pošljemo. Lahko bi jo veliko več.
Nekaj sem spraševal naokrog, a nisem še srečal človeka ali podjetja, ki bi imeli poleti zastonj elektriko ali pa bi jim plačevali za porabo.
Komu oni to šenkujejo, samo oni vejo. Da bi jo stran metali, pa tudi ni videti. Še premalo jo čez mejo pošljemo. Lahko bi jo veliko več.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: feryz ()
nekikr ::
To je tako kot z ICE avtomobili. Vsak naredi za cca. 10-50k€ letno stroškov vsem mogočim javnim blagajnam. Bi človek mislil, da bi potem vsakemu šenkali en EV, pa ga imajo v parih letih pokritega, nato samo še profit! Številke lahko obračaš kakor hočeš. Najbolje pa je, če rečeš, da tam nekdo zelo zimo ogreva dvorišče, to je najboljša stvar.
fujtajksel ::
socialec ::
bf4ed ::
bbbbbb2015 je izjavil:
978kWh na 16,4kWp, oktober 2024. Pomurje. To je 59,63 kWh/kWp
Pač pozna se megla zaradi nižine in oblaki.
Hvala, za Pomurje glih rabim
Torej bi v primeru 12,5 kWp elektrarne, za katero imam predračun in čakam na novo soglasje, bil v oktobru 80% samooskrben. No ja...
Pomurje 13,86kWp
Oktober 2024 - 1,06MWh
Oktober 2023 - 1,10MWh
To je popolnoma brez veze.
Če pogledamo samo zadnjih 7 dni.
Elektrarna na Notranjskem, 12,96 kW, pridelano 313,95 kWh, torej 24,22 kWh/kW. (883,72 kWh oktober, 68,19 kWh/kW)
Elektrarna na Lj. barju, 11,95 kW, pridelano 133,99 kWh, torej 11,21 kWh/kW. (645,19 kWh oktober, 53,99 kWh/kW)
Zračne razdalje ni niti 30 km. V bistvu je včasih dovolj že 5 km zračne razdalje in bo zadeva popolnoma drugačna.
Ali pa samo višje na hribu.
Če pogledamo samo zadnjih 7 dni.
Elektrarna na Notranjskem, 12,96 kW, pridelano 313,95 kWh, torej 24,22 kWh/kW. (883,72 kWh oktober, 68,19 kWh/kW)
Elektrarna na Lj. barju, 11,95 kW, pridelano 133,99 kWh, torej 11,21 kWh/kW. (645,19 kWh oktober, 53,99 kWh/kW)
Zračne razdalje ni niti 30 km. V bistvu je včasih dovolj že 5 km zračne razdalje in bo zadeva popolnoma drugačna.
Ali pa samo višje na hribu.
Zgodovina sprememb…
socialec ::
Seveda, poleg azimuta in naklona, še megla, rosa ipd., da koeficient proizvodnje in moči ni enoličen čez vse leto.
clancy ::
Verjetno je bbbbb2015 v nižini kot jaz, zato raje vzamem njegov podatek kot neko referenco za približni izračun moje bodoče proizvodnje.
V pomurju je v jeseni ob inverziji, recimo cel nižinski del v gosti megli, manjši hribčki 100m višje, kot so Kapela, Jeruzalem, Goričko, pa se kopajo v soncu.
V pomurju je v jeseni ob inverziji, recimo cel nižinski del v gosti megli, manjši hribčki 100m višje, kot so Kapela, Jeruzalem, Goričko, pa se kopajo v soncu.
bf4ed ::
Seveda je brez veze tako primerjat. Dokler ne postaviš sam, ne boš vedel.
Tudi če ma sosed, pa je tvoja streha za par stopinj drugače, ne bo enako.
Če rabiš, postaviš in kaj bo bo.
Boljše kot nič.
Tudi če ma sosed, pa je tvoja streha za par stopinj drugače, ne bo enako.
Če rabiš, postaviš in kaj bo bo.
Boljše kot nič.
Če jih maš kam.
Jaz sem že vse popanelou. Moram še en nadstrešek narediti in ga pokriti kar s paneli.
Jaz sem že vse popanelou. Moram še en nadstrešek narediti in ga pokriti kar s paneli.
Jaz imam na eni 50 panelov. Ni placa za tistih par več...seveda je.
Navadna hiša in samo hiša.
Navadna hiša in samo hiša.
Če ga ni, ga ni.
Pri 41 stopinjah naklona, bi bil pa dost butast, da bi jih šel dajat na severno stran.
Sem ponucal tudi sosednjo streho, ampak samo kolikor sem uspel dobiti zase. Ker jo je tudi sosed dal.
Jaz imam 15,96 kW, on ima 16,4 kW. Vse to na mojem glavnem dovodu. Enkrat mi bo scvrlo vse skupaj.
Pri 41 stopinjah naklona, bi bil pa dost butast, da bi jih šel dajat na severno stran.
Sem ponucal tudi sosednjo streho, ampak samo kolikor sem uspel dobiti zase. Ker jo je tudi sosed dal.
Jaz imam 15,96 kW, on ima 16,4 kW. Vse to na mojem glavnem dovodu. Enkrat mi bo scvrlo vse skupaj.
Enkrat imaš 13, enkrat 16, enkrat imaš viška da ne veš kaj z njim, drugič bi še panele postavljal, ker pri 16 kw ne naredi dost, čeprav imaš neke miniaturne špice.
Zgodbica se ti počasi sesuva...
Zgodbica se ti počasi sesuva...
Ojoj, sledi.
Soglasje 10,8 kW, postavljenih 12 kW. Letos dograjeno še 3,96 kW.
Lani 1,5 MWh viška, letos je prišel hibrid in bo manjko ali tam tam. Ker sem dodatne panele zagnal šele konec avgusta.
Trenutno imam 1,31 MWh viška.
Lani 1,5 MWh viška, letos je prišel hibrid in bo manjko ali tam tam. Ker sem dodatne panele zagnal šele konec avgusta.
Ker kuri štrom? Se strinjam.
Porabo bencina, da s 380 konjskim bencinskim motorjem, gonim dve tone in pol težko kravo in to s stalnim pospeševanjem in zelo hitro vožnjo, imam 9,1 l/100 km.
Brez hibridne pomoči bi bila nekje med 17 in 20 litri.
In še to je zato velika, ker imam pol pol vožnje, torej polovico hibridne, polovico pa dolgih voženj, kjer je elektrike malo ali nič.
Porabo bencina, da s 380 konjskim bencinskim motorjem, gonim dve tone in pol težko kravo in to s stalnim pospeševanjem in zelo hitro vožnjo, imam 9,1 l/100 km.
In še to je zato velika, ker imam pol pol vožnje, torej polovico hibridne, polovico pa dolgih voženj, kjer je elektrike malo ali nič.
takšna razlika je kvečjemu sam v mestu ali kratkih relacijah... Če greš kam daleč, bo odbitek zaradi PHEV sistema z vsakim km manjši...
#brezpodpisa
Ojoj, sledi.
Iz slike je razvidno, da si s hibridom prevozil 10 jurjev km. EV imajo porabo tam 15 kWh/100 km. Torej, če bi elektriko polnil le doma in ti je ne bi nič proizvajal avtomobil (niti z regenaracijo ob zaviranju) bi moral biti lanski višek 1,5 MWh nekako dovolj
joez7 ::
Če ga ni, ga ni.
Lahko si nastaviš Export? Prikrajšan boš verjetno par %, konica pa bo manjša. Pizg=I*I*R (kar že veš :).).
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Ker kuri štrom? Se strinjam.
Glede na to kaki avto voziš, kaj kompliciraš če ti naredi dovolj elektrike. Kupi pol "cenejši" avto.
Iz slike je razvidno, da si s hibridom prevozil 10 jurjev km. EV imajo porabo tam 15 kWh/100 km. Torej, če bi elektriko polnil le doma in ti je ne bi nič proizvajal avtomobil (niti z regenaracijo ob zaviranju) bi moral biti lanski višek 1,5 MWh nekako dovoljPoraba bo kar med 25 in 30 kWh, ni to avto za šparanje.
Plus pozabljaš, da avto vseeno kuri kar nekaj tudi v načinu nehibridne vožnje. Če ne vklopiš ohranjanja baterije, jo bo, zaradi pomoči pri pospeševanju, požrl v uri ali dveh vožnje.
Sem preveril, 2,6 MWh je pojedel do sedaj. Od februarja do danes, torej dobrih 9 mesecev.
Zgodovina sprememb…
black ice ::
Kaksno kravo z B58 vozis, da tehta dve toni in pol? Glede na moc predvidevam, da gre za X serijo. Limuzina ali karavan s podobno mocjo in brez plugin hybrid navlake bo imel podobno porabo.
Samo potem odpade jamranja na ST, da ni dovolj panelov na strehi. :)
Samo potem odpade jamranja na ST, da ni dovolj panelov na strehi. :)
Iz slike je razvidno, da si s hibridom prevozil 10 jurjev km. EV imajo porabo tam 15 kWh/100 km. Torej, če bi elektriko polnil le doma in ti je ne bi nič proizvajal avtomobil (niti z regenaracijo ob zaviranju) bi moral biti lanski višek 1,5 MWh nekako dovoljPoraba bo kar med 25 in 30 kWh, ni to avto za šparanje.
Plus pozabljaš, da avto vseeno kuri kar nekaj tudi v načinu nehibridne vožnje. Če ne vklopiš ohranjanja baterije, jo bo, zaradi pomoči pri pospeševanju, požrl v uri ali dveh vožnje.
Sem preveril, 2,6 MWh je pojedel do sedaj. Od februarja do danes, torej dobrih 9 mesecev.
Ne poznam kako je narejena tvoja mrcina a hibridi se običajno polnijo tudi med vožnjo- preko alternatorja, ko voziš s konstantno hitrostjo in preko regeneracije, ko zaviraš. Pa ja menda ne boš govoril, da ti je avto za 30 jurjev in nekaj km poleg 9 l/100 km bencina porabil še 2,6 MWh elektrike iz vtičnice? To bi pa še za 5t gmoto pleha in plastike bilo več kot preveč.
Lahko si nastaviš Export? Prikrajšan boš verjetno par %, konica pa bo manjša. Pizg=I*I*R (kar že veš :).).Ja, sem si nastavil dinamično spremembo produkcije, glede na porabo. 3x mi je vrglo ven števec in sem obupal. Moram elektro pobarati, kako so ga nastavili. Očitno je mnogo hitrejši, kot razsmernik.
Sicer pa je to zgolj kozmetika, kaj dosti ne bi ujel. Danes mogoče kak kilovat.
c3p0 ::
Malo sem pozen na zabavo...
Kako je zdaj z nami sončničarji, ki smo na letnem netmeteringu? Je kje kaj napisano točno za nas? Na Mojelektro ne vidim nobenih sprememb.
Kako je zdaj z nami sončničarji, ki smo na letnem netmeteringu? Je kje kaj napisano točno za nas? Na Mojelektro ne vidim nobenih sprememb.
Jaz sem za 10 kw špice dobil 16 evrov namesto 10. Kje prodajajo štrik?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Jah, bo pač 60 namesto 350 brez elektrarne.
Prej je bilo 10 namesto 350, sedaj bo 60 namesto 350... a ko bo 400 namesto 350 boš tudi tako vzhičen?
Blagor ubogim na duhu kajti nebeško je njihovo kraljestvo
Po novem letu bo bolj 60 namesto 400, ali pa 450. Vzhičen nisem. Ne bom pa delal samomora kot mislijo komentarji na 24 kur.
Če se pa organizira kak protest, count me in.
Če se pa organizira kak protest, count me in.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()