» »

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
342 / 348
»»

Daniel ::

OK, hvala.

telexdell ::

Daniel je izjavil:



Pravkar sem ugotovil, da lahko preko Home Asisstanta direktno upravljam z močjo exporta na Solaredge razsmerniku, čeprav imam v zadnjem firmwaru popolnoma izklopljeno možnost dostopa preko 172.16.0.1. Kot kaže gre marsikaj preko modbusa.

Ne vem kdo se še spomni- pred kakšnima 2. letoma so povsem ustavili priklapljanje SE ker je začela veljati direktiva SONDSE (ali nekaj takega). POleg ostalega je zahtevala, da razsmernik omogoča daljinski nadzor nad oddano močjo. Očitno si ti odkril to, kar tvoj razsmernik omogoča, saj te drugaće ne bi priključili na omrežje.

PS- pa omogoča še marsikaj drugega- Google je moj prijatelj!
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Zgodovina sprememb…

jabe ::

To je bilo spomladi 2021. So ustavili priklope cisto. Cene SE so zgrmele in sem zamudila ene 2 meseca. Se jih je dalo za 700€/kWp na kljuc narediti (po subvenciji), jaz sem avgusta ze 800€/kWp placala. No, nisem zamudila, dokler se ni zjasnilo, kaj se bo dalo priklopot, nisem upala nic, ceprav jih je vecina imela solaredge, ki je bil tisti, ki je bil primeren. Ce bi bila vedez, ne bi bila revez, pa me je potem dobrga jurja drazje prislo vse skup.

DamijanD ::

celje je izjavil:

sicer ne vem v cem je point igranja z temi zadevami. pri meni so montirali, povezali, dela. jaz vsake toliko pogledam na app in to je to. ali pac?

Tako kot je Daniel že napisal - sam imam soglasje za 13,6 in privzeto so export nastavili na 12,9 - to sem potem sam postopoma dvignil na 13,3.
+ Sam imam recimo narejeno, da TČju rečem naj sanitarno vodo dogreje, kadar SE deluje (drugače je pa pač na timer izven najvišjih blokov)
Nisem pa še naredil obveščanja, če dalj časa nič ne dela (letos mi je pregorela DC varovalka) in tega lahko ne bi opazil kar nekaj časa - je fino, če dobiš nek notification na telefon v takem primeru.

slawc ::

starfotr je izjavil:

M-bus je namenjen priklopu vodomera, plinomera, merilnika toplotne energije - kalorimetra za potrebe beleženja porabe in pošiljanje podatkov o porabi preko PLC, LTE... In ni namenjen domačim uporabnikom.

Seveda se morajo vsi deležniki tu strinjat in tudi plačevat za to storitev. Realnost je pa taka, da ima vsako podjetje svoj sistem, nekateri tudi samo popisovalce.

V ceniku storitev sodo imaš pod 6C opcijo omogočanja I1 vrat.

https://www.sodo.si/sl/za-odjemalce/spe...


Seveda je I1 namenjen tudi za končne odjemalce, I1 pri L+G ima M-bus. Če si že dal specifikacije, bi jih lahko tudi prebral: "Tehnologija na vmesniku Žični Mbus kot je opisano v aneksu D standarda SIST EN 62056-7-5"

SODO ima v ceniku že dolgo časa to opcijo, distributerji pa niso ravno navdušeni, da bi to omogočali (po pričevanjih nekaterih tudi na tem forumu).
LP, Slawc

Tribal ::

Ne bluzit preveč. Sončna dela že 4 leto... 3+ leta ogrevanja in vse elektrike "zastonj"

Boljšo naložbo bi težje našel...
Dan danes je pa drago in ni več letnega poračuna.

feryz ::

S katerega planeta si pa ti padel?
Če je kdo posejal krajino z nagravžnimi paneli, so to ravno Kitajci. Nepregledne količine tega dreka so razmetali po hribih in pokrajinah.

In ja, smisel panelov je free štrom. Vse ostalo je bs.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: feryz ()

feryz ::

Počakali bomo, da oni to razvijejo in izboljšajo, investirajo v razvoj, potem pa to pokopirali.
Tako se dela v sodobnem svetu.

feryz ::

Dihaj malo, ti bo lepše na tem svetu.
Meni je važno, da je položnica 10 evrov. Ali je to s strehe ali s kitajske torijke, je popolnoma vseeno.

feryz ::

Zakaj pa smetišča?
Kar nekaj je že firm, ki se ukvarjajo s tem. In verjamem, da bodo lepo zaslužili z razgradnjo starih panelov.

feryz ::

Če bi bilo po moje, bi se s tem v Sloveniji ukvarjala točno ena. In proizvajala štrom in toploto.
Ampak ni po moje.

starfotr ::

Paneli najbrž spadajo pod OEEO.

https://spot.gov.si/sl/dejavnosti-in-po...

Tako, da če je kupljeno pri nas, so vse dajatve že plačane.

bbbbbb2015 ::

slawc je izjavil:

starfotr je izjavil:


Naši trije službeni števci so bili Landis+Gyr in je odčitavanje delalo brezhibno od leta 2009 ali 2010. Zdaj so Iskra in ne dela nobeden.


Takrat so bili pogoji drugačni, druga tehnologija, drugačen namen uporabe.


Pa saj ne trdim, da so Landis+Gyr zlati. Lahko samo povem, da so bili trije števci (v bistvu je števcev še več, ampak trije so naši) zamenjani, namesto L+G, ki so dotlej brezhibno delali, so sedaj vsi Iskra.
In je v hipu nehalo delati. Ne za en števec - za vse tri. Za sončno elektrarno pa imamo Landys+Gyr, ki pa sporoča stanje, vendar je to na hiši, ne na poslovni stavbi.

Elektro mojster je v telefonskem razgovoru trdil, da jim Iskra pošilja nove komunikatorje, ki se inštalirajo v trafo postajo. Ter da potem menda dela, oziroma da bo potem (menda) delalo. Vendar pa je elektro mojster rekel, da so dobavljene količine popravljenih/nadomestnih komunikatorjev zelo nizke. Elektro mojster ni bil glih 100% da res bo delalo, skeptičen je bil zelo.

Nočna mora vsakega telekomunikacijskega produkta (za kakšen koli namen) je, da dizajniraš produkt, ki na laboratorijski mizi dela, v realnem okolju pa ne.

In potem bi nekdo odčitaval porabo na 15 min? Da bi celo penale obračunaval?

Sem rekel, da počakamo par mesecev, to ni problem. Če pa po par mesecih ne bo delalo, pa naj zamenjajo števec z GSM sporočanjem ali po mbusu ali karkoli.

Leta 2009 so nas kot poskusne zajčke priklopili za daljinsko odčitavanje, plačati smo morali kar precej za neke super števce (L+G), zdaj 2024 pa to ne dela.

Zgodovina sprememb…

Gregor P ::

Novo doplačilo za nekatere lastnike sončnih elektrarn
Dobavitelj električne energije Suncontract, ki je konec leta 2022 oskrboval okoli šest tisoč odjemalcev z lastno sončno elektrarno, bo tistim, ki imajo pogodbo po stari uredbi o net meteringu (neto merjenju), od 1. septembra zaračunaval nov prispevek.

Tako imenovani strošek za izravnavo finančnih odstopanj bo znašal 30 evrov mesečno brez davka na dodano vrednost (DDV) oziroma 36,6 evra z DDV. Odjemalci se mu lahko izognejo, a z določenimi naložbami - več v nadaljevanju.
...
V Suncontractu se zdaj, ko so sami občutili breme stroškov odstopanj, zavzemajo za to, da bi ga prevzela država. Prepričani so namreč, da bo "strošek zaradi nevzdržnega sistema zelo kmalu na plečih državljanov".

Suncontractovi odjemalci se lahko prispevku izognejo tako, da se odločijo za enega od dveh paketov. Prvi vključuje nadgradnjo sončne elektrarne s Suncontractovim sistemom za upravljanje sončne elektrarne, drugi pa nadgradnjo z baterijskim hranilnikom ter prehodom na samooskrbo po novi uredbi. Fiksno mesečno nadomestilo za poslovanje v višini 36,6 evra (z DDV) bodo plačevale samo stranke, ki se ne bodo odločile za katerega od novih paketov.

A to v vsakem primeru pomeni nove stroške in poslabšanje ekonomike naložbe v sončno elektrarno.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Utk ::

Ooooold.

Gregor P ::

Tematika je sicer res že poznana, članek je pa nov (vidim da mi povezava ne deluje) in je bistven predvsem zaradi tega:
- Bodo sledili tudi večji trgovci, kot sta Gen-I in Petrol?
- V Suncontractu se zdaj, ko so sami občutili breme stroškov odstopanj, zavzemajo za to, da bi ga prevzela država. Prepričani so namreč, da bo "strošek zaradi nevzdržnega sistema zelo kmalu na plečih državljanov".
- V Suncontractu so prepričani, da je zdajšnji sistem nevzdržen za vse dobavitelje in da bodo zato lastniki elektrarn "prej ali slej občutili ta dodaten strošek".
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Utk ::

V članku ne piše nič novega, o tem smo že vse napisali.
Večji ne bojo sledili, ker imajo med strankami par % takih z elektrarnami, in bojo pač teh 35 evrov, če je sploh realnih, razdelili med vse, vsakemu 2 evra na primer. Suncontract tega ne more naredit, ker ima med strankami praktično samo lastnike elektrarn. To jim je zdaj zjebalo cel poslovni model.

Lonsarg ::

Ja prej se je razdelilo med vse in je tudi Gen-i posredno plačeval za SunContract stranke, ker je bil na državnem nivoju leveling.

Tak da definitivno je novi sistem bolj pravilen, naj vsak svoje stranke pokrije. Je pa jeb.. za SunContract, ker je cel poslovni model baziral na tem, da je na joški ostalih dobaviteljev ker ima stranke ki delajo minus pa so si bili dolžni med sabo kriti enakomerno ne glede na % netmetering strank.

Je čisto prav da tak poslovni model pade, stari model je pomenil da je vsak dobavitelj hotel imeti čimveč netmetering uporabnikov, ker so itak stroški ziravnave bili enaki ne glede na to koliko jih je imel, sedaj bomo imeli pravi prosti trg kjer se bo dobavitelj sam odločil kaj s temi strankami ki delajo minus. Bo prosti trg povedal kaj se bo zgodilo, taveliki bodo kratkoročno požrli da ne rpestrašijo strank in bodo najbrž postopoma po par EUR na mesec kake stroške dvigali netmetering uporabnikom, morda bodo naredili zavarovanje SE obvezno in bodo tam notri prinesli ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

starfotr ::

Edini pravičen sistem je, da prodajalci prodajajo svojo elektriko na borzi just in time. Pa da vidimo potem te silne profite od PV elektrarn.

Lonsarg ::

SE so čisto lepo profitabilne, ni pa profitabilen stari netmetering kjer ti je prisiljen dobavitelj kriti drago zimsko elektriko iz poceni poletne elektrike. Ampak ne gre tle za nek velik minus, ker dobavitelj tudi pobaše preveč proizvedeno elektriko in del minusa s tem pokrije. Še par EUR/mesec doda in je iz minusa.

Ampak tle ima SunContract problem, ker je to ekstra elektriko dovolil strankam prenašat :) Saj novi pogoji SunContracta gredo ravno v to smer da ti v zameno da se izogneš ekstra mesečnemu strošku ukinejo možnost prenosa in dodatno tudi porežejo špice v konicah poleti (takrat ko ne morejo na trgu za normalno ceno prodati ker je preveč sonca). Ampak konkurenca je tle (zaenkrat) boljša ker ne zahteva rezanja špic v zameno izognitve stroška.

Končni dolgoročni efekt pač bo da bodo stari netmetering najbrž izgubili ene 5EUR na mesec, bodisi preko rezanja konic bodisi preko ekstra mesečnega stroška, nič takega še vedno bo čisto lep profit. Aja dodatno bodo izgubili še cirka 10EUR/mesec z novo omrežnino za moč. Tak da ja, bo odplačilna doba kako leto daljša, morda celo 2, tistim ki se je že odplačala pa je itak vseeno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

starfotr ::

Še par EUR/mesec doda in je iz minusa.


:)):))Pa kje si ti, da te ne ukradejo?

Lonsarg ::

Ne vem kaj ni jasno, SunContract z novim poslovnim modelom rezanja špic gotovo ne dela minusa, menda niso tok neumni da dajo ven nov poslovni model ki tolče minus.

In več kot 5EUR/mesec ne boš izgubil z rezanjem špic, ne bo tle šlo za neko masovno rezanje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

starfotr ::

Če so profiti, zakaj potem subvencije, net metering, rezanje špic itd.?

Lonsarg ::

Saj nisem nikjer govoril o tem kaj je profitiablno za državo, govoril sem o profitu s stališča dobavitelja/stranke.

Država pa časti subvencijo ja, brez subvencije bi imeli pač 12 let odplačilno dobo namesto 10 let, kar bi rpecej zmanjšalo potavljanje novih SE.

Invictus ::

starfotr je izjavil:

Če so profiti, zakaj potem subvencije, net metering, rezanje špic itd.?

Zato, ker drugače ni nove jahte...

Pač ta borza elektrike, ki bi glede na tehnologijo morala biti že zastonj, je pač en velik nateg potrošnikov...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

telexdell ::

starfotr je izjavil:

Edini pravičen sistem je, da prodajalci prodajajo svojo elektriko na borzi just in time. Pa da vidimo potem te silne profite od PV elektrarn.

To bi pilo vodo, če bi imel 100% garancijo, da lahko kadarkoli dobiš potrebno količino elektrike na borzi just in time. Če pa te garancije nimaš pa ne vem kako bi gledali npr. v železarni Jesenice ko bi jim sredi procesa zmanjkalo elektrike za obločno peč ali v kakšni bolnišnici, med operacijo na odprtem srcu ali v kakšni restavraciji med pripravo obroka ali...?
Če bi zares morali trgovati le z elektriko na borzi poglejmo primerjave, koliko elektrike dobijo trgovci od JEK in TEŠ in jo morajo plačati, ko pa bi na borzi dobili plačano, če bi jo vzeli tam? Le zakaj JEK ni problem, ko ji moramo plačevati elektriko dražje, kot je na borzi? Pri TEŠ pa je ta razlika še večja. Pa če pogledamo SE- nihče se ne obregne ob SE katere prodajajo elektriko in jim jo plačujejo dražje kot je tisti trenutek na borzi. Problem so le in izključni SE v sistemu samooskrbe. So res ali je vmes foušija?
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Zgodovina sprememb…

Utk ::

Trenutna borzna cena je 13 centov. Plus davki itd, in smo na čisto normalni zimski ceni za gospodinjstva.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

Lonsarg ::

starfotr je izjavil:

Edini pravičen sistem je, da prodajalci prodajajo svojo elektriko na borzi just in time. Pa da vidimo potem te silne profite od PV elektrarn.
Sploh ne vem kaj mislis z justintime?

Dobavitelj mora vnaprej (ponavadi je to dopoldne za naslednji dan) povedat koliko bo kje elektrike dal/porabil in v primeru soncne se to pac pocne s pomocjo vremenskih napovedi. In dobavitelj ze placa kazen ce je odstopanj prevec, in zaradi soncnih celo nekateri najemajo backup dinamicne vire da ni odstopanj/kazni. Skratka dobavitelj ima polno odgovornost, tak da ne vem kaj bi se ti rad dodatno?

Govorim seveda za novo ureditev glede netmetering strank, ne kaj je bilo prej. Tak da nova ureditev spila.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

mertseger ::

telexdell je izjavil:


To bi pilo vodo, če bi imel 100% garancijo, da lahko kadarkoli dobiš potrebno količino elektrike na borzi just in time.


Saj jo lahko, samo takrat ko je bo malo na trgu boš pač zanjo plačal 500+€/MWh in ne 70 kot bi želel. Če to vračunaš v svoj poslovni model in se izdide pač greš v to, ker tega nihče ne počne sploh tam kjer je intenzivna poraba elektrike v industriji vemo zakaj ne. Ker lahko v enem dnevu zgubiš za več mesecev prihrankov.

gort ::

Verjetno je že kdo poslal in nisem našel, kljub vsemu še enkrat, sproščujoče branje...

borisk ::

Utk je izjavil:

Trenutna borzna cena je 13 centov. Plus davki itd, in smo na čisto normalni zimski ceni za gospodinjstva.


decembra sem na firmi porabil:

 Električna energija ET
01. 12. 2023 - 01. 01. 2024   6701kWh    0,118221    792,20 EUR


to je dinamična cena (day ahead BSP) pri suncontractu. tako da sanjat o dragi elektriki pozimi... cenejša je kot je trenutno na isti borzi, ko je kao viška elektrike...

Robert ::

Imam odobreno soglasje za postavitev SE s pripombo, da moram zamenjati zunanjo omarico (vgrajene le varovalke) in prestaviti števec porabe elektrike na zunanji del stavbe (na fasado). Ker bo potreben gradbeni poseg na stavbi me zanima če to naredi tudi ustrezni izvajalec mimo Elektra in kakšna bi bila okvirna končna cena.

Invictus ::

Ja, naredi ti vsak kolikor toliko sposoben električar. Pravzaprav elektro nabije visoko ceno, ker tega nočejo početi, pa tako ali tako najamejo zunanjega.

Vprašaj, če daš omarico izven hiše, na rob parcele, če je to opcija, ker jim potem ne rabiš dajati služnosti...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

joez7 ::

Invictus je izjavil:

Ja, naredi ti vsak kolikor toliko sposoben električar. Pravzaprav elektro nabije visoko ceno, ker tega nočejo početi, pa tako ali tako najamejo zunanjega.

Vprašaj, če daš omarico izven hiše, na rob parcele, če je to opcija, ker jim potem ne rabiš dajati služnosti...


Idealen je stebriček. Samo glej na odmike od ceste (nekje 60cm je minimum). Lepo betonski temelj in omarica na njem. V lastni izvedbi nekje 500€, na kjuč pa nekje 1k€. Samo glej, da boš dal od omarice do hiše cev, minimalen presek od omarice naprej je 5x6mm2 (gre do nekje 30m), tudi kabel od razsmernika lahko potegneš v omarico. Ne pozabit na prenapetostno zaščito in po potrebi dodaten valjanec. Ne skoparit - delaš za naslednjih 50let.
Je pa treba odpret omarico in videt ali si končni uporabnik, ali pa si šivan naprej. Če si šivan, je pač malo dodatnega dela. Nič straha, vse se da lepo poštimat. Bo pač malo več kopanja in dodatna spojka na kablu.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: joez7 ()

feryz ::

Boš pač dal še jurja do dva, da boš prišel do svoje SE.
Big deal.

Daniel ::

Tako smo mi naredili ob montaži SE, s tem, da je omarica na objektu v bližini ceste. Do nje lepo 70 metrov 70mm? kabel iz nadzemnega voda in bi moral biti skoraj za večno mir.

Robert ::

Poseg bo izveden izključno na fasadi vrstne hiše, saj za ločeno omarico nimam prostora.

Gregor P ::

joez7 je izjavil:


Idealen je stebriček.
… a to so ti betonski, ki jih zdaj novogradnje morajo postaviti namesto prejšnjih rešitev? To zgleda grozno, ko da bi šel v Romunijo leta 1960. Jih je vedno več okoli mene in ne morem verjeti, da je to zdaj standard. Ampak najbrž je to najbolj varna rešitev? Ker nekaj mora biti, da so se odločili za to:8)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

darkolord ::

Samo nek podstavek mora biti, na zemljo pač omarice ne moreš postaviti.

SambaShare ::

Gregor P je izjavil:

To zgleda grozno, ko da bi šel v Romunijo leta 1960. Jih je vedno več okoli mene in ne morem verjeti, da je to zdaj standard. Ampak najbrž je to najbolj varna rešitev? Ker nekaj mora biti, da so se odločili za to:8)


Njim je važno samo, da imajo čimbolj neoviran dostop do števca. Izgleda pa res obupno grdo.

Pogojevanje soglasja s tem, da jim ti izgradiš infrastrukturo je pa tudi sporno. Me zanima kako bojo to uredili pri tistih, ki elektrarn nimajo, števec pa v hiši. Kdo bo pa tam plačal prestavitev?

feryz ::

Noben.
Zakaj bi sploh prestavljal števec, če je daljinski? V časih ročnih odčitavanj je bilo še nekako logično, zdaj nima več veze.

darkolord ::

SambaShare je izjavil:

Me zanima kako bojo to uredili pri tistih, ki elektrarn nimajo, števec pa v hiši. Kdo bo pa tam plačal prestavitev?
Zaenkrat pustijo do takrat, ko hočeš karkoli spreminjati. Potem ti "usput" uturijo še ta pogoj. Kljub temu, da zaradi daljinskega odčitavanja res nima več takšnega smisla.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

starfotr ::

Pa kaj vam ni jasno? Prebil ima prostostoječe omare s plastičnim podstavkom za 2 ali več števcev, s 3 točkovnim zaklepanjem. Brez betonskega podstavka, saj nismo več leta 1990.

https://www.prebilplast.si/

https://www.prebilplast.si/katalogi/Teh...

Zraven še lahko prigradi še 1 ali več omaric (npr. za Telekom + Kabelski operater).

starfotr ::

Števec in vse kar je povezano z njim je treba tudi vzdrževat, menjat itd.

Zato hočejo sedaj imeti 24/7 dostop. Kar pa ni mogoče, če imate števec v hiši. Problem je usklajevanje in klicanje za termin. Poleg tega imajo še težake, ki onemogočajo postopke.

To hočejo vsi. Tudi komunala želi, da je vodomer zunaj.

Plinske števce pa pustijo noter.

Če se elektro ali komunala spomni da bi prenovili svoje omrežje in postavijo števce ven, je pa to njihov strošek.

joez7 ::

starfotr je izjavil:

Pa kaj vam ni jasno? Prebil ima prostostoječe omare s plastičnim podstavkom za 2 ali več števcev, s 3 točkovnim zaklepanjem. Brez betonskega podstavka, saj nismo več leta 1990.

https://www.prebilplast.si/

https://www.prebilplast.si/katalogi/Teh...

Zraven še lahko prigradi še 1 ali več omaric (npr. za Telekom + Kabelski operater).


Betonski podstavek je zelo zaželjen, še posebej če maš blizu ceste - sneg, plug, nlp, itd.
Omarica se da lepo skriti z živo mejo, pač iznajdljivost.
Glede na to, da bo dal omarico na objekt, pač samo lepo poveča odprtino od stare omarice, in če ma namen obnoviti fasado, naj to predvidi ob vgradnji nove omarice. Pač dan priprav in potem ~6h za demontažo stare in montažo nove in vse prevezave.
Sem videl že izvedbo z prostostoječo, naslonjeno na objekt - tak tak.
PAč greš malo naokoli in pogledaš kako so ostali naredili, pa kopiraš.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

starfotr ::

Zaradi toplotnega mostu si omarice na objektu na želiš.

Če že ob objektu.

nekikr ::

Saj menda ne bo šel čez izolacijo...

Utk ::

Dežurni komplikator spet komplicira.

starfotr ::

nekikr je izjavil:

Saj menda ne bo šel čez izolacijo...



Čez res ne. Skozi pa.
Če je omarica vzidana v objekt, je to slabo iz vidika energijske učinkovitosti. Tudi, če daš zadaj stirodur, ni to enako kot če imaš omarico ob objektu in samo preboj v steno za kabel.

grimmir3 ::

starfotr je izjavil:

nekikr je izjavil:

Saj menda ne bo šel čez izolacijo...



Čez res ne. Skozi pa.
Če je omarica vzidana v objekt, je to slabo iz vidika energijske učinkovitosti. Tudi, če daš zadaj stirodur, ni to enako kot če imaš omarico ob objektu in samo preboj v steno za kabel.


Dej ne kompliciraj.
««
342 / 348
»»