» »

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
269 / 359
»»

feryz ::

S SE programom se poveži na razsmernik in poglej če ima povezavo.
Če ima wifi modul. Predvidevam, da ga ima.

telexdell ::

WiFi povezava enostavno ni promerna za zadeve, katere potrebujejo zanesljivost. Pika! Nikoli ne moreš biti 100% prepričan, da bo povezava delovala. Še zlasti na 2,4 MHz in če na skenerju vidiš veliko mrež sosesedov. Na en kanal pač lahko gre toliko in nič več in če ti sosed (ali katere tvoje naprave) odjeda nekaj, pol ni več zate...
Če pa imaš LAN povezavo pa je lahko problem razdalja med usmerjevalnikom in inverterjem. Če si na meji lahko nekaj časa deluje pol nekaj ne... Pomaga, če pri malce daljših razdaljah (20+m) daš vmes stikalo.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

ToniT ::

LAN dela pri pravilnem priklopu brez problema do 100m dolžine kabla.

telexdell ::

ToniT je izjavil:

Ja, tudi nekaj dlje. Ne pa pri SolarEdge inverterjih. Preveril v praksi. Razdalja mogoče 22-25 m, na inverterju povezava ne deluje, vklopiš v laptop dela brez problemov. Zamenjaš mrežno kartico na iverterju kar je logičen korak- pri novi isto. Vgradiš nekje na 15 m stikalo- dela BP že 5+let.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Zgodovina sprememb…

Likalnik ::

Sem uredil...sedaj povezava dela...kaj je bil razlog ne vem...potem je kar naenkrat dobil povezavo...tako, da sedaj prikazuje podatke.
Je pa druga tezava....ni mi sinhroniziralo vseh dni...v juniju 12 dni manjka...tudi skupna proizvodnja mi zato prikazuje manj.
Pise data unavalible...predvidevam, da so se podatki kljub temu shranjevali? In bodo ob koncu leta upostevani tudi za teh 12 dni....oziroma kako dobiti te podatke nazaj in zakaj mi jih ne prikaze?

gaoZjQP ::

merodajen in zavezujoc je mojelektro.si, na osnovih tistih podatkov se obracunava - tam poglej... ureditev verjetnega neskladja med mojelektro.si in se informativno statistiko preveri pri dobavitelju ali SolarEdge support... inverter verjetno nima lokalnega storage. vabljen, da napises, kako boste (ali ne) resili...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: gaoZjQP ()

DamijanD ::

"obračun" ti meri števec. To kar je na SE strani je samo informativnega značaja.

SE razsmernik ima za dva dni svojega spomina.
Toliko ga je tudi poslal v oblak. Ostalega ne bo.
Grafa mislim, skupni podatki bi morali štimati.
Čeprav bi bil že čas, da bi to povečali.

MadMax ::

2 dni je le malo preveč na pamet...
Ima nekaj svojega spomina, ki ga "raztegne" glede na število optimizatorjev, saj shranjuje tudi podatke z njih.
Detajli v https://knowledge-center.solaredge.com/...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Bom poklical sonce energija jutri pa, da vidim, ce se da te podatke urediti.
Ja na aplikaciji moj elektro se vidi vsa zgodovina.
Uglavnem...brez interneta sem bil od 10.6 do 1.7...se pravi 21 dni....od tega mi 11 dni podatkov manjka...kar pomeni, da se shranjuje do 10 dni

sirotka ::

telexdell je izjavil:

ToniT je izjavil:

Ja, tudi nekaj dlje. Ne pa pri SolarEdge inverterjih. Preveril v praksi. Razdalja mogoče 22-25 m, na inverterju povezava ne deluje, vklopiš v laptop dela brez problemov. Zamenjaš mrežno kartico na iverterju kar je logičen korak- pri novi isto. Vgradiš nekje na 15 m stikalo- dela BP že 5+let.

Tole pa ne bo držalo, imam 70m kabla, zadeva špila bp.

MadMax je izjavil:

2 dni je le malo preveč na pamet...
Ima nekaj svojega spomina, ki ga "raztegne" glede na število optimizatorjev, saj shranjuje tudi podatke z njih.
Detajli v https://knowledge-center.solaredge.com/...
Čez prst. Jasno je, da je omejen s količino spomina, ne z dnevi ali urami.
Ampak nekje toliko spravi noter.

Sem klical na sonce energija...10 do 14 dni se shrani max podatkov....odvisno je od inverterja in število optimizatorjev....izgubljenih podatkov se ne da dobiti nazaj...konec leta, ko se dela obračun se pa vedno uporabi podatke od elektra.
tudi vsi ostali podatki v app so napačni oziroma z manjkom (life time, this year itd)

kar bi se dalo narediti, da se v prihodnje temu izognem je home assistants in modbus TCP

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Likalnik ()

Imaš vedno internet? To je še daleč najlažja rešitev.
Drugače pa jih je še ogromno.

Daniel ::

Če si zmeraj na lokaciji je najcenejša vmesna rešitev dokler ne dela internet ena mobilna dostopna točka z istim imenom in geslom. Če imas lan priklop, pa samo vklopiš kabel.

HA - ne bo rešil manjka na solaredge portalu. to kar je Daniel predlagal je edina opcija imho

Mato989 ::

Kaj je možno kaj v smislu da na vikendu postavim SE in potem koristim to doma v bloku? Na vikendu imam namreč kar nekaj Zemlje kjer raste trava (ok ni zdaj ogromno je pa približno 17 arov, kjer je bil vinograd in je obrnjeno tam jugo zahodno (bolj zahodno malo obrnjeno na jug) oziroma po domače sonce je na parceli po 11:30-12:30 uri nekje... in potem do zahoda...

Kakorkoli, se da karkoli to monetizirat da se postavi SE ali pa da bi koristil elektriko v bloku? Razen da prenašam baterije (LOL)
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Utk ::

Lahko. Vprašanje pa če imaš porabo na vikendu in doma skupaj toliko da se splača. Vrzi not še bajto od starcev ali kaj takega, skupaj postavite, skupaj koristite.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Utk je izjavil:

Lahko. Vprašanje pa če imaš porabo na vikendu in doma skupaj toliko da se splača. Vrzi not še bajto od starcev ali kaj takega, skupaj postavite, skupaj koristite.

Na vikendu je poraba pičkin dim... kolikor pač porabiš če si gor 4x na mesec... Doma je poraba višja tam okrog 200kw na mesec od oka cca 50:50 visoka/nizka tarifa...

Bolj pač razmišljam na konceptnem nivoju, kako bi torej lahko postavil sončne panele in če se sploh da varianta da me elektro priklopi na omrežje to SE in jaz namesto da oddajam pač porabim to na drugi lokaciji in to je stanovanje.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Za tako porabo je to brez veze. Priklopi se nekomu, ki ima to na hiši in ima višek.

Utk je izjavil:

Za tako porabo je to brez veze. Priklopi se nekomu, ki ima to na hiši in ima višek.

Ni tolko zdaj point tu ali se to danes splača ali ne... zanima me na kakšen način je izvedljivo:

Torej:

1. Postavil bi SE na parceli na vikendu 4km stran od doma
2. Elektriko ki jo proizvedem bi porabljal doma v bloku

ALi je to torej izvedljivo brez da naredim tako da tovorim baterije med lokacijama :))

Pa pustmo zaenkrat da mora omrežje omogočat priklop, to je jasno, ampak če je kdo že imel tak primer.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Ja, temu se reče samooskrbna skupnost. Podpišeš pogodbo med vsemi priključnimi mestmi (ti si pač lastnik obeh, lahko bi bil lastnik nekdo tretji) in pogodbo z elektrom, gen-i, petrol, whatever, in v pogodbi se določi kdo plača tisto kar se porabi preveč in v kakem razmerju. V skupnosti je pa lahko več priključkov, mislim da ni posebej omejeno, če je, je pa omejitev velika. Tako da bi si v teoriji lahko postavla ena širša družina 2, 3 elektrarne, in bi to elektriko trošili v teh treh hišah, pa še v kakem stanovanju, vikendu, kjerkoli.
To je novo mislim da od lani. In to ljudje bistveno premalo izkoriščamo. Jaz bi uporabil, pa imam še zase komaj dovolj.

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Ja, temu se reče samooskrbna skupnost. Podpišeš pogodbo med vsemi priključnimi mestmi (ti si pač lastnik obeh, lahko bi bil lastnik nekdo tretji) in pogodbo z elektrom, gen-i, petrol, whatever, in v pogodbi se določi kdo plača tisto kar se porabi preveč in v kakem razmerju. V skupnosti je pa lahko več priključkov, mislim da ni posebej omejeno, če je, je pa omejitev velika. Tako da bi si v teoriji lahko postavla ena širša družina 2, 3 elektrarne, in bi to elektriko trošili v teh treh hišah, pa še v kakem stanovanju, vikendu, kjerkoli.
To je novo mislim da od lani. In to ljudje bistveno premalo izkoriščamo. Jaz bi uporabil, pa imam še zase komaj dovolj.

Hvala za info... torej bom zagotovo o tem razmislil in se pozanimal naprej... Ker pol lahko še stare vključim... pa sosedi so sordniki kjer je tudi vikend, in zazidamo vseh 28arov

A to delajo in poskrbijo ti ki na ključ nardijo SE ali se obrnem prvo na elektro/gen i ipd...?

Verjetno moram prvo pridobit ponudbo in preverit ali lahko priklopim vse gor na elektro pol pa naprej

Mislim, če te skrbi vnaprej kako je točno s pogodbami, najprej vprašaj recimo na gen-i, petrol. Pol se pa loti postavljanja elektrarne. Tisti, ki postavljajo, pa odvisno, nekateri ti z veseljem zrihtajo pogodbo s katerim njihovim favoritom (včasih so najbrž dobili kak %), drugi ti pa prepustijo, da si sam. Tudi zdaj imaš pogodbo za elektriko z nekom, potem ni nič drugače.

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Mislim, če te skrbi vnaprej kako je točno s pogodbami, najprej vprašaj recimo na gen-i, petrol. Pol se pa loti postavljanja elektrarne. Tisti, ki postavljajo, pa odvisno, nekateri ti z veseljem zrihtajo pogodbo s katerim njihovim favoritom (včasih so najbrž dobili kak %), drugi ti pa prepustijo, da si sam. Tudi zdaj imaš pogodbo za elektriko z nekom, potem ni nič drugače.

Seveda, bolj sem mislil kje začet... pišem prvo na gen i da vidim kaj bodo rekli, pol je pa druga točka preverjanje ali sploh lahko tam postavim SE na tam 20-30m2 če se bom lahko priklopil.

PrimoZ_ ::

In koliko so vam kaj naračunali tarife za posamezne bloke ?

Jaz imam vse 7,1kW.

Dodal še letošnji junij:

PrimoZ_ je izjavil:

Če malo povzamem, 13kWp, 35° naklon, orientacija skoraj na čisto na V (-85°), lokacija je gorenjska.

maksimumi po mesecih:
- junij 86,0 kWh
- julij 83,4 kWh
- avgust 77,3 kWh
- september 70,1 kWh
- oktober 49,2 kWh
- november 36,1 kWh
- december 22,3 kWh
- januar 35,0 kWh
- februar 40,3 kWh
- marec 68,2 kWh
- april 81,0 kWh
- maj 82,6 kWh
- junij 86,1 kWh

proizvodnja po mesecih:
- junij 2,08 MWh
- julij 2,13 MWh
- avgust 1,74 MWh
- september 1,11 MWh
- oktober 901 kWh
- november 391 kWh
- december 242 kWh
- januar 334 kWh
- februar 751 kWh
- marec 955 kWh
- april 1,39 MWh
- maj 1,55 Mwh
- junij 1,98MWh

In smo sklenili 1 leto obratovanja SE. Pod črto lahko rečem da sem zadovolen in je ubistvu proizvodnja presegla pričakovanja. "Naračunali" so mi 12,5MWh proizvodnje na letnem nivoju, ki pa sem jo kar spodobno presegel.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: PrimoZ_ ()

Kakšne bloke? O čem je govora?

Dogovorjena obračunska moč merilnega mesta ******* za leto 2024: časovni blok 1: 7.1 kW, časovni blok 2: 7.1 kW,...

Položnica za junij ima informativne podatke kako bo tvoja obračunska moč v leto 2024. Oz. sedaj so to prestavili na marec.

J.McLane ::

Ni še junijskega računa (GEN-I)
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

gaoZjQP ::

pri nas - na geni - je toliko kot do sedaj ~10 kW za vse bloke, izgleda smiselno, čeprav prav 10 kW so bile samo tri špice v letošnji sezoni, večina vrhov pa tam 7-9 kW, verjetno bi se dalo optimizirati.

tiborrr ::

Mato989 je izjavil:

Utk je izjavil:

Seveda, bolj sem mislil kje začet... pišem prvo na gen i da vidim kaj bodo rekli, pol je pa druga točka preverjanje ali sploh lahko tam postavim SE na tam 20-30m2 če se bom lahko priklopil.

Prvi korak je preveriti, kakšen priklop v omrežje ima ta vikend in če je sploh možno dvigniti na vsaj 3x25A (17kW). Trenutno si definitivno omejen s strani tvojega električnega števca, predvidevam, da nimaš 3F, kaj šele kakšno konkretno amperažo.

Drugi korak je pismo na SODO, če je sploh fizično možen priklop s takšno oddajno močjo (kakršno koli pač) v energetsko omrežje. Šele po tem študiraj dalje.
Zna se zgoditi, da v ruralni vukojebini trafoti in razbremenilniki ne požrejo dodatnega bremena.

Stvar, ki jo je potrebno vzeti v zakup, je morda dejstvo, da na kmetijskem zemljišču I. kategorije ne boš mogel kar tako posejati panelov. To je treba posebej preverit.

Najlažje je najti 'kupce', trenutno je najtežje zadevo sploh priklopiti (če izvzamemo dejstvo, da so kapacitete izvajalcev zelo zasedene).

Edit: 20-30m2 je zelo malo, to je od oka 10-15 ~ 430W panelov, torej skupno ~ 6.5kWp. To je letna proizvodnja čez palec okoli 6-7MWh, odvisno od lege in klime. Povprečna novogradnja (hiša) s toplotno črpalko ima letne porabe okoli 7-8MWh.
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tiborrr ()

Petrol nima nič na računu, kar bi se razlikovalo od prejšnjega. Danes dobil.

Ok, davek je večji in znesek tudi zaradi tega. Zanemarljivo.

GregiB ::

PrimoZ_ je izjavil:

Dogovorjena obračunska moč merilnega mesta ******* za leto 2024: časovni blok 1: 7.1 kW, časovni blok 2: 7.1 kW,...

Položnica za junij ima informativne podatke kako bo tvoja obračunska moč v leto 2024. Oz. sedaj so to prestavili na marec.

Na položnici od ECE podatka (informativnega) ni... piše pa naslednje:

OBVESTILO! Nov način obračunavanja omrežnine

1. marca 2024 bomo začeli uporabljati nov način obračunavanja omrežnine, kot je predpisan v Aktu o metodologiji za obračunavanje omrežnine za elektrooperaterje (Uradni list RS, št. 146/22 z upoštevanjem sprememb in dopolnitev). Odjemalce bo spodbujal k porabi električne energije v obdobjih, ko je obremenjenost omrežij manjša. Namesto dosedanjih tarif (VT/MT/ET) bo dan razdeljen na tri časovne bloke, leto pa na višjo in nižjo sezono. Omrežnina bo obračunana glede na prevzeto energijo iz omrežja in dogovorjeno obračunsko moč. Če bo dogovorjena obračunska moč presežena, bo zaračunana presežna obračunska moč.
POGLEJ NA URO – več informacij na spletni strani Agencije za energijo www.uro.si .
Uporabnikom sistema na merilnih mestih s priključno močjo do vključno 43 kW (praviloma gospodinjski in mali poslovni odjem) bo presežna obračunska moč zaračunana, če bodo dogovorjeno obračunsko moč spremenili. Če dogovorjene obračunske moči ne bodo spremenili, bodo na računih samo obveščeni o morebitnih prekoračitvah in informativnih stroških, presežna moč pa se jim bo začela obračunavati po 1. januarju 2026.
Uporabnikom sistema na merilnih mestih s priključno močjo nad 43 kW se bo presežna obračunska moč začela zaračunavati po 1. marcu 2024. Če je za vaše prevzemno-predajno mesto določena dogovorjena obračunska moč, je ta navedena ob obračunu energenta na računu za električno energijo. Uporabnikom sistema, katerim merilna naprava na prevzemno-predajnem mestu ne evidentira 15-minutnih meritev za prevzeto energijo, bo obračunska moč določena glede na priključno moč iz soglasja za priključitev, o njeni višini pa boste obveščeni na računih za dobavo električne energije za mesec november 2023. Več informacij kako se določi obračunska moč, si lahko preberete na spletni strani www.uro.si .
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin

feryz je izjavil:

Petrol nima nič na računu, kar bi se razlikovalo od prejšnjega. Danes dobil.

Ok, davek je večji in znesek tudi zaradi tega. Zanemarljivo.

Naj bi imeli po črki zakona.
Gen-i ima čisto na drobno napisano nekje vmes.

GregiB je izjavil:

PrimoZ_ je izjavil:

Na položnici od ECE podatka (informativnega) ni... piše pa naslednje:

OBVESTILO! Nov način obračunavanja omrežnine

1. marca 2024 bomo začeli uporabljati nov način obračunavanja omrežnine, kot je predpisan v Aktu o metodologiji za obračunavanje omrežnine za elektrooperaterje (Uradni list RS, št. 146/22 z upoštevanjem sprememb in dopolnitev). Odjemalce bo spodbujal k porabi električne energije v obdobjih, ko je obremenjenost omrežij manjša. Namesto dosedanjih tarif (VT/MT/ET) bo dan razdeljen na tri časovne bloke, leto pa na višjo in nižjo sezono. Omrežnina bo obračunana glede na prevzeto energijo iz omrežja in dogovorjeno obračunsko moč. Če bo dogovorjena obračunska moč presežena, bo zaračunana presežna obračunska moč.
POGLEJ NA URO – več informacij na spletni strani Agencije za energijo www.uro.si .
Uporabnikom sistema na merilnih mestih s priključno močjo do vključno 43 kW (praviloma gospodinjski in mali poslovni odjem) bo presežna obračunska moč zaračunana, če bodo dogovorjeno obračunsko moč spremenili. Če dogovorjene obračunske moči ne bodo spremenili, bodo na računih samo obveščeni o morebitnih prekoračitvah in informativnih stroških, presežna moč pa se jim bo začela obračunavati po 1. januarju 2026.
Uporabnikom sistema na merilnih mestih s priključno močjo nad 43 kW se bo presežna obračunska moč začela zaračunavati po 1. marcu 2024. Če je za vaše prevzemno-predajno mesto določena dogovorjena obračunska moč, je ta navedena ob obračunu energenta na računu za električno energijo. Uporabnikom sistema, katerim merilna naprava na prevzemno-predajnem mestu ne evidentira 15-minutnih meritev za prevzeto energijo, bo obračunska moč določena glede na priključno moč iz soglasja za priključitev, o njeni višini pa boste obveščeni na računih za dobavo električne energije za mesec november 2023. Več informacij kako se določi obračunska moč, si lahko preberete na spletni strani www.uro.si .

To isto piše na položnici od geni-i. Na veliko.

Tisto o obračunskih blokih pa je potem en list niže, med drugim tekstom in precej neopazno.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: PrimoZ_ ()

tiborrr je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Utk je izjavil:

Prvi korak je preveriti, kakšen priklop v omrežje ima ta vikend in če je sploh možno dvigniti na vsaj 3x25A (17kW). Trenutno si definitivno omejen s strani tvojega električnega števca, predvidevam, da nimaš 3F, kaj šele kakšno konkretno amperažo.

Drugi korak je pismo na SODO, če je sploh fizično možen priklop s takšno oddajno močjo (kakršno koli pač) v energetsko omrežje. Šele po tem študiraj dalje.
Zna se zgoditi, da v ruralni vukojebini trafoti in razbremenilniki ne požrejo dodatnega bremena.

Stvar, ki jo je potrebno vzeti v zakup, je morda dejstvo, da na kmetijskem zemljišču I. kategorije ne boš mogel kar tako posejati panelov. To je treba posebej preverit.

Najlažje je najti 'kupce', trenutno je najtežje zadevo sploh priklopiti (če izvzamemo dejstvo, da so kapacitete izvajalcev zelo zasedene).

Edit: 20-30m2 je zelo malo, to je od oka 10-15 ~ 430W panelov, torej skupno ~ 6.5kWp. To je letna proizvodnja čez palec okoli 6-7MWh, odvisno od lege in klime. Povprečna novogradnja (hiša) s toplotno črpalko ima letne porabe okoli 7-8MWh.

1. korak je ok hvala za info

2. korak, mislim da ne bi smelo biti težave, glede na to da je vikend na pobočju proti jugozahodu in da so tu nekoč bile gorice menim da ne bi smelo biti težave. ni kmetijsko zemljišče 1. katergorije sploh moram preverit kakšno zemljišče je, ampak 1. kategorije ziher ne.

3. kar se tiče površine sem dal najnižjo... načeloma bi lahko maksimalno pokril celotno pobočje kar je cca. 35m dolžine in 15m širine(sem šel malo merit včeraj za hec od oka) prebral sem tole
Za 1 kVA moči elektrarne, ki letno v povprečju v Sloveniji proizvede med 1050-1100 kWh električne energije, potrebujete na strehi približno 7 m2 površine.

Na primer, če vaša letna poraba električne energije znaša približno 10.000 kWh, potrebujete v povprečju 9 kW elektrarno, za kar boste na vaši strehi potrebovali 63 m2 površine.

GregiB ::

PrimoZ_ je izjavil:

Tisto o obračunskih blokih pa je potem en list niže, med drugim tekstom in precej neopazno.

Prebral cel račun 3x... ni...
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin

bciciban_ ::

Genialci iamjo tole na računu, ampak bi spregledal če ne bi videl v tej temi.

Mato989 je izjavil:

2. korak, mislim da ne bi smelo biti težave, glede na to da je vikend na pobočju proti jugozahodu in da so tu nekoč bile gorice menim da ne bi smelo biti težave. ni kmetijsko zemljišče 1. katergorije sploh moram preverit kakšno zemljišče je, ampak 1. kategorije ziher ne.

3. kar se tiče površine sem dal najnižjo... načeloma bi lahko maksimalno pokril celotno pobočje kar je cca. 35m dolžine in 15m širine(sem šel malo merit včeraj za hec od oka) prebral sem tole
Za 1 kVA moči elektrarne, ki letno v povprečju v Sloveniji proizvede med 1050-1100 kWh električne energije, potrebujete na strehi približno 7 m2 površine.

Na primer, če vaša letna poraba električne energije znaša približno 10.000 kWh, potrebujete v povprečju 9 kW elektrarno, za kar boste na vaši strehi potrebovali 63 m2 površine.

Točka 2: To z drugim korakom sem mislil predvsem mnenja SODO-a za priklop. Električni vodniki kot tudi tvoj elektro priklop (priklopna moč) mora ustrezati oddajni moči. Če vikendici ne moreš iz trenutnih 1x20A (predvidevam) dvigniti na 3x20A, potem ne boš mogel priklopiti elektrarne v omrežje za oddajo.

Točka 3: Te cifre so malo stare, danes imaš 400W+ panel na 2m2, torej bi za isti izračun potreboval okoli 45m2 (neto).

Računaj še, da zračniki, strešna okna in minimalen odmik od spodnjega roba (zaradi efekta slapu) do žleba efektivno precej pokvarijo možnost inštalacije, t.j. tvojo neto kvadraturo. To je takoj dobrega pol metra do meter spodaj in enako zgoraj.

Ostrešje mora biti v relativno dobrem stanju, ampak načeloma to ne bi smela biti težava, razen če ni res slabo vzdrževan vikend.

Zgodovina sprememb…

Tudi jaz imam to pravno glupost napisano, ampak to je pa tudi vse.
Nobenega obvestila v zvezi z omrežnino ali strukturo porabe.

Je pa nekaj zanimivo. Vsi gobezdajo o dražjih računih od prihodnjega leta, v tekstu, ki si ga pripopal, pa piše takole.
"POGLEJ NA URO - več informacij na spletni strani Agencije za energijo www.uro.si .
"
Kaj torej sedaj? Leta 2024 ali 2026?

tiborrr je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Točka 2: To z drugim korakom sem mislil predvsem mnenja SODO-a za priklop. Električni vodniki kot tudi tvoj elektro priklop (priklopna moč) mora ustrezati oddajni moči. Če vikendici ne moreš iz trenutnih 1x20A (predvidevam) dvigniti na 3x20A, potem ne boš mogel priklopiti elektrarne v omrežje za oddajo.

Točka 3: Te cifre so malo stare, danes imaš 400W+ panel na 2m2, torej bi za isti izračun potreboval okoli 45m2 (neto).

Računaj še, da zračniki, strešna okna in minimalen odmik od spodnjega roba (zaradi efekta slapu) do žleba efektivno precej pokvarijo možnost inštalacije, t.j. tvojo neto kvadraturo. To je takoj dobrega pol metra do meter spodaj in enako zgoraj.

Ostrešje mora biti v relativno dobrem stanju, ampak načeloma to ne bi smela biti težava, razen če ni res slabo vzdrževan vikend.

Jaz bi to postavil na pobocju kjer so ble prej gorice ne na streho

Mato989 je izjavil:

Jaz bi to postavil na pobocju kjer so ble prej gorice ne na streho

Pa saj to se mi zdi, da sva obdelala - to je stvar, ki jo moraš preveriti (lahko kar prek neta v e-prostoru). Po mojem mnenju najprej preveri priključno moč vikenda, če jo je A) sploh možno povečati in potem B) če SODO sploh podeli dovoljenje za oddajo v omrežje.
Sam imam postrojenje cca. 12km zračne linije od ljubljanskega tromostovja, pa ne morem oddajati, kljub priključni moči 3x25A. 200 metrov od hiše je nov razbremenilnik, a to ne pomaga, saj je naslednji v liniji kilav. Zato imam 20kWh LiPoFe4 hranilnik.

Zgodovina sprememb…

hruske ::

feryz je izjavil:

Tudi jaz imam to pravno glupost napisano, ampak to je pa tudi vse.
Nobenega obvestila v zvezi z omrežnino ali strukturo porabe.

Je pa nekaj zanimivo. Vsi gobezdajo o dražjih računih od prihodnjega leta, v tekstu, ki si ga pripopal, pa piše takole.
"POGLEJ NA URO - več informacij na spletni strani Agencije za energijo www.uro.si .
"
Kaj torej sedaj? Leta 2024 ali 2026?

Saj piše vse v aktu:

52. člen

(prehodno obdobje za obračunavanje omrežnine za presežno moč)

(1) Uporabnikom sistema s priključno močjo enako ali manjšo od 43 kW se v obdobju od 1. januarja 2024 do 31. decembra 2025 omrežnina za presežno moč ne obračunava, če je obračunska moč določena v skladu s petim odstavkom 12. člena tega akta in je uporabnik sistema ni spremenil v skladu s šestim, sedmim ali osmim odstavkom 12. člena tega akta.

(2) V obdobju iz prejšnjega odstavka mora distribucijski operater uporabnika sistema mesečno seznanjati o prekoračitvah obračunske moči in stroških, ki bi mu nastali, če bi se omrežnina za presežno moč zaračunala.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

Fiv3er ::

Da nadaljujem debato izpred nekaj strani o optimizatorjih. Kako točno naj bi optimizator vplival na električni tok oz. imel kakršno koli vlogo v primeru kratkega stika? Kaj takega je v času obratovanja SE skregano z vso teorijo. Niti ne more optimizator zaznati kratkega stika ali obloka kot takega. Torej če se omejimo na kratke stike je korist od optimizatorja enaka 0? Dokler se sistema ne izklopi.

MadMax ::

Optimizator ni gluhonem ampak se dvosmerno pogovarja z nadzornim šefom, če razumeš...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Gregor P ::

Lepim tvit v temo kot zanimivost, ker je poleg slika, koliko je uporabnik plačal za power walle ipd.

https://twitter.com/badcodeonly/status/...
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Fak. To pa so konkretne cifre.
Seveda bi šlo za pol manj, ampak še vedno groza.

to ma 40kWh a ne? Saj če živiš tam, kjer se na omrežje ne moreš zanesti, je to skoraj must have, če si lahko privoščiš

dussan ::

Gregor P je izjavil:

Lepim tvit v temo kot zanimivost, ker je poleg slika, koliko je uporabnik plačal za power walle ipd.

https://twitter.com/badcodeonly/status/...

Cena za postavitev 21k$ za 10,8 kW? Od tega je delo + dovoljenja skoraj 13k$. Kar naenkrat so slovenske cene nizke :(

Kaj pa davek, če sem prav izračunal je dobrih 5%... Mogoče je pri nas delo poceni, samo davki so previsoki...

Ni slabo, 12.800 dolarjev za dan ali dva dela.
Razsmernik 2.600 dolarjev? Mora da je zlat.
Tudi celice niso daleč od tega.

Očitno je pri nas res vse skupaj še zelo poceni.
Čeprav je moje mnenje, da so tega oprali kolikor je dolg in širok.
Klasično razmetavanje denarja.
««
269 / 359
»»