Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Temo vidijo: vsi
DamijanD ::
Ne vem pa kaj bodo naredili na da bi delalo optimalno pri panelu ki sta vezana skupaj...in eden je na vzhodu,drug panel pa zahodu...če bo treba prestavit,da bo delovalo optimalno ali se da samo softwersko spremenit parametre?
Ni direktno senčenja, ampak osvetlitev (oz moč sevanja od sonca na panel) je drugačna zaradi različnih kotov. To lahko rešiš edino z dodatnim optimizerjem, tako da bosta vsak na svojem.
Avenger ::
Moraš poznati stvari, da si potem lahko ciničen. Ko na panele posije sonce in začno oddajati električno energijo se segrejejo. Temperatura lahko naraste preko 80°C. Misliš, da mah lahko raste pri takšnih temperaturah?
Ok. Ali se streha, ki ima montirane panele, ki se segrejejo do npr. 80°C, bolj segreje kot če ne bi bilo panelov?
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.
fikus_ ::
Ne. Paneli se segrejejo, streha ima senco, med paneli in streho je reža, kjer kroži zrak.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
wcpapir ::
Pri nas je bilo letos v mansardi v prostoru pod katerim so paneli hladneje kot v tistem prostoru nad katerim ni panelov.
feryz ::
Bajta, ki je sprojektirana ali narejena tako, da rabi skoz laufati klimo, ni vredna pol p.. mrzle vode.
Meni ni problem kupiti ali laufati 10 klim, pa nimam niti ene.
sirotka ::
Evo po 3. tednih elektro naredil prevzem. Še čakam podatke za dostop do SE oblaka, verjetno pa dela za svečo ali 2 tudi v tej megli :D
Hišo poleti več segreješ od znotraj, ponoči se tudi ne ohladi (dobra izolacija) in si v začaranem krogu.
Hišo poleti več segreješ od znotraj, ponoči se tudi ne ohladi (dobra izolacija) in si v začaranem krogu.
wcpapir ::
Bajta, ki je sprojektirana ali narejena tako, da rabi skoz laufati klimo, ni vredna pol p.. mrzle vode.
Jaz jo laufam skos, če ne klima pa leti tč. Vedno nekaj mora laufat. Poleti hladimo na 19 pozimi grejemo na 24. Seveda in poleti in pozimi tudi luftamo, puščamo vrata odprta na teraso itd. Lahko bi bajto obleko v 1m izolacije pa avgusta nebi imel 19 stopinj noter.
driver_x ::
Ali je dovoljeno iz ene hiše napeljati kabel v drugo hišo in tudi drugo hišo napajati preko enega priključka? Lastnik obeh je isti.
PrimoZ_ ::
Verjetno ne.
Ampak realno je po Sloveniji precej primerov, kjer je elektrika pripeljana na staro hišo, tam je glavna varovalka, potem pa je kabel potegnjen še "novogradnje" ki so jo otroci naredili na dvorišču.
Ampak realno je po Sloveniji precej primerov, kjer je elektrika pripeljana na staro hišo, tam je glavna varovalka, potem pa je kabel potegnjen še "novogradnje" ki so jo otroci naredili na dvorišču.
Ali je dovoljeno iz ene hiše napeljati kabel v drugo hišo in tudi drugo hišo napajati preko enega priključka? Lastnik obeh je isti.Je dovoljeno, ravno to delamo pri bratrancu. 300 metrov so bajte oddaljene.
Elektro ti bo prišel odklopiti štrom in dati priključek na pavzo.
Mislim, ne me držati za besedo, da moraš vsake tri leta plačati priklop/odklop, ki se fizično niti opravi ne, da imaš še naprej pravico do priključka, če se kdaj premisliš in rabiš omrežni štrom (prodaja, dedovanje ali podobno).
driver_x ::
Se pravi, po treh letih izgubiš pravico do priključka? Kaj je, če se po tem času premisliš in bi ga spet želel imeti?
Novo soglasje, novi papirji, nova plačila za priključek...
Tako pa vsake par let daš 15 ali 20 evrov in te čaka.
Tako pa vsake par let daš 15 ali 20 evrov in te čaka.
Če malo povzamem, 13kWp, 35° naklon, orientacija skoraj na čisto na V (-80°), lokacija je gorenjska.
maksimumi po mesecih:
- junij 86,0 kWh
- julij 83,4 kWh
- avgust 77,3 kWh
- september 70,1 kWh
- oktober 49,2 kWh
proizvodnja po mesecih:
- junij 2,08 MWh
- julij 2,13 MWh
- avgust 1,74MWh
- september 1,11MW
- oktober 901kWh
November do danes, okroglih 250kWh. Presenetljivo dobro ampak vseeno bo zmanjkalo vsaj kakih 200kWh da bi se pokril.
Osnovna poraba na mesec je okoli 400kwh, potem pa še TČ ki sedaj že lavfa skoz bolj pogosto. Pa še vsi se tuširamo dlje in z bolj vročo vodo
November je mimo in je bilo 391kWh. Po dobrem začetku meseca je bilo proti koncu 10 dni skupaj ko se je proizvodnja gibala v enomestnih številkah.
Če malo povzamem, 13kWp, 35° naklon, orientacija skoraj na čisto na V (-80°), lokacija je gorenjska.
maksimumi po mesecih:
- junij 86,0 kWh
- julij 83,4 kWh
- avgust 77,3 kWh
- september 70,1 kWh
- oktober 49,2 kWh
- november 36,1kWh
proizvodnja po mesecih:
- junij 2,08 MWh
- julij 2,13 MWh
- avgust 1,74MWh
- september 1,11MW
- oktober 901kWh
- november 391kWh
maksimumi po mesecih:
- junij 86,0 kWh
- julij 83,4 kWh
- avgust 77,3 kWh
- september 70,1 kWh
- oktober 49,2 kWh
- november 36,1kWh
proizvodnja po mesecih:
- junij 2,08 MWh
- julij 2,13 MWh
- avgust 1,74MWh
- september 1,11MW
- oktober 901kWh
- november 391kWh
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PrimoZ_ ()
phnj90 ::
Ja, precej švoh, velikost palec gor, orientacija palec dol, oktober in november posledica orientacije v tem turobnem vremenu, saj imaš zelo verjetno dovolj shranjeno v 'akumulatorju' še od sezone.
Orieantacija je kakor pač je, bajte ne gre zasukat :)
Pod črto pa je proizvodnja kar dosti višja od porabe.
Pod črto pa je proizvodnja kar dosti višja od porabe.
Ne, bajte sukat ne, to pa res ne, je pa možno kupiti ogrodja, ki azimut panelov popravijo. Ampak, če imaš viške glede na vso porabo (tudi dveh ev do leta 2033), si zmagal, če ne pride do kakšnega e-rmagedona. :-)
Ne, bajte sukat ne, to pa res ne, je pa možno kupiti ogrodja, ki azimut panelov popravijo. Ampak, če imaš viške glede na vso porabo (tudi dveh ev do leta 2033), si zmagal, če ne pride do kakšnega e-rmagedona. :-)
Mislim da to ni stroškovno učinkovito. Poleg tega bi moral žrtvovat površino parcele, kar je velik minus, medtem ko panelov pa strehi sploh ne vidiš in te nič ne motijo. Za del cene ogrodja lahko dodam na streho na Z stran še 10 panelov in povečam proizvodnjo še za nekaj MWh na letni ravni.
Likalnik ::
tudi pri meni...prvi mesec v katerem sem naredil "minus"...
se pravi porabil sem: 894kwh, pridelal sem 766kwh kar pomeni 128kwh minusa. Upam, da bo december kaj boljši in da bom vsaj na čisti 0
se pravi porabil sem: 894kwh, pridelal sem 766kwh kar pomeni 128kwh minusa. Upam, da bo december kaj boljši in da bom vsaj na čisti 0
l0g1t3ch ::
Ful bi bilo lepo, če bi še kdo napisal tako strukturirano kot PrimoZ. Kje se nahaja, orintacija strehe, inštalirano moč, ...
Gola številka glede proizvodnje je vredna bore malo ali nič.
Ful bi bilo lepo, če bi še kdo napisal tako strukturirano kot PrimoZ. Kje se nahaja, orintacija strehe, inštalirano moč, ...
se strinjam...sicer smo že v preteklosti napisali vse te podatke...ampak ok.
gre za 15KW elektrarno, soglasje imam za do 13,6kw, obrnjeno na J, naklon strehe mislim, da je cca 32 stopinj...lokacija Gorenjska.
SE smo postavili na začetku avgusta...do danes je naredila 5,7mwh in porabili smo 2,06mwh...tako, da viškov nekaj je...v primeru EV bodo pa teli hitro skopneli
Na strehi imam 40 panelov po moči 375w....mogoče ampak res mogoče bom premislil za naslednje leto, če bo potreba, da bi dodal še nekaj panelov...na strehi je namreč še nekaj prostora...ne vem pa ali ima smisel it vi to nadgradnjo....moram se pozanimati kaj to pomeni glede elektro soglasja, glede garancije, če dela drugi izvajalec ali, če dodam v lastni režiji....uglavnem vse to je še pod vprašajem
čakam pa prvi sneg, da vidim kako bo letel dol iz strehe (če bo in kako pogosto in kakšna količina)....sem zadnjič odstranil snegolovce iz zadnje vrste strehe...monterji so jih pustili gor...ne vem zakaj...sicer se nismo nič o tem z njimi pogovarjali
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Likalnik ()
se strinjam...sicer smo že v preteklosti napisali vse te podatke...ampak ok.
gre za 15KW elektrarno, soglasje imam za do 13,6kw, obrnjeno na J, naklon strehe mislim, da je cca 32 stopinj...lokacija Gorenjska.
SE smo postavili na začetku avgusta...do danes je naredila 5,7mwh in porabili smo 2,06mwh...tako, da viškov nekaj je...v primeru EV bodo pa teli hitro skopneli
Na strehi imam 40 panelov po moči 375w....mogoče ampak res mogoče bom premislil za naslednje leto, če bo potreba, da bi dodal še nekaj panelov...na strehi je namreč še nekaj prostora...ne vem pa ali ima smisel it vi to nadgradnjo....moram se pozanimati kaj to pomeni glede elektro soglasja, glede garancije, če dela drugi izvajalec ali, če dodam v lastni režiji....uglavnem vse to je še pod vprašajem
Lepe številke.
Se ti da napisat po mesecih sep-nov, kot sem jaz, torej MWh/mesec in kolikšen je bil v kakem mesecu dnevni max.
Mal sm firbec in zanima me primerjava.
Pa verjamem, da bo še kakemo soforumašu zanimivo.
Sicer glede na 15kWp inštalirane moči, bo tvoja letna proizvodnja tam ranga 18MW, tvoja sedanja poraba pa kaže na kakih 8MW porabe na letnem nivoju, torej maš že sedaj 10MW viška za avto.
1MW viška je čez palec za 6 tisoč kilometrov.
Zgodovina sprememb…
evo, da dodam še po mesecih (SE je bila priklopljena in začela delati 9.8.22 )
maksimumi po mesecih:
- avgust 102 kWh
- september 95,5 kWh
- oktober 72,4 kWh
- november 56,4kWh
proizvodnja po mesecih:
- avgust 1,75 MWh => 9 dni manj kot cel mesec
- september 1,58MW
- oktober 1,58kWh
- november 766kWh
maksimumi po mesecih:
- avgust 102 kWh
- september 95,5 kWh
- oktober 72,4 kWh
- november 56,4kWh
proizvodnja po mesecih:
- avgust 1,75 MWh => 9 dni manj kot cel mesec
- september 1,58MW
- oktober 1,58kWh
- november 766kWh
Karlos ::
Mal sm firbec in zanima me primerjava.
Koga pa ne
Tukaj se da dobre primerjave dobiti
monitoringpublic.solaredge
Sai Baba: "Dam vam to, kar hočete, da boste hoteli to, kar vam želim dati."
Mislim da to ni stroškovno učinkovito. Poleg tega bi moral žrtvovat površino parcele, kar je velik minus, medtem ko panelov pa strehi sploh ne vidiš in te nič ne motijo. Za del cene ogrodja lahko dodam na streho na Z stran še 10 panelov in povečam proizvodnjo še za nekaj MWh na letni ravni.
Ni bilo tako mišljeno, izgleda je preveč šuma na zvezi... V mojem/našem primeru je stran s SE pač sorazmerno majhna in je izkoriščene nekje 85% površine. Za SV stran so monterji neformalno 'svetovali', da se da praktično vsa naša površina izkoristiti, če nimaš omejitev glede oddajanja, samo ustrezne strešne nosilce je potrebno nabaviti, kjer panele statično 'drži' čimbolj koristno po azimutu in naklonu, kjer je 60% strehe tudi z nižjim naklonom od tiste na SZ, je vpadljivo in ni brezplačno, se pa povrne v nekem času, če gre za bolj komercialni vložek.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: phnj90 ()
Ni bilo tako mišljeno, izgleda je preveč šuma na zvezi... V mojem/našem primeru je stran s SE pač sorazmerno majhna in je izkoriščene nekje 85% površine. Za SV stran so monterji neformalno 'svetovali', da se da praktično vsa naša površina izkoristiti, če nimaš omejitev glede oddajanja, samo ustrezne strešne nosilce je potrebno nabaviti, kjer panele statično 'drži' čimbolj koristno po azimutu in naklonu, kjer je 60% strehe tudi z nižjim naklonom od tiste na SZ, je vpadljivo in ni brezplačno, se pa povrne v nekem času, če gre za bolj komercialni vložek.
Razumem sedaj.
Vseeno pa mislim, da v mojem primeru bi bilo najceneje in najenostavneje samo dodati še en string panelov na Z del strehe. Ampak že sedaj bo kot kaže višek elektrike tudi za čas ko bo EV pri hiši.
Danes prvi dan, ko dejansko kaj dela...500w trenutno, za kako žarnico bo, kaj več žal ne v tem vremenu.
sbawe64 ::
Včeraj pekel burek, potem je montiral solarne elektrarne, rezultat v stilu "A je to":
https://www.zurnal24.si/pod-streho/grad...
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
Včeraj pekel burek, potem je montiral solarne elektrarne, rezultat v stilu "A je to":
Če si amater si amater...
Po inšpektorjevem mnenju je "do požara prišlo zaradi neustreznega prehoda DC vodnikov skozi pločevinasto streho. Izveden je brez ustrezne uvodnice, zaradi česar je na ostrih robovih nestrokovno izvrtane luknje skozi pločevinasto streho prišlo do poškodbe izolacije in posledično do kratkega stika med vodniki na izhodu generatorja sončne elektrarne."
To niti amater ni, ampak debil. Če bi imel 2 možganski clici bi lahko pomislil da oster rob pleha in električni kabel ni dobra kombinacija.
Zgodovina sprememb…
GizmoX ::
... ogledal tudi pristojni elektroenergetski inšpektor. Kot izhaja iz njegovega poročila ... je med drugim ugotovil, "da izvajalec ustreznega soglasja za priključitev od pristojnega elektro distributerja pred priključitvijo NI pridobil, kot to določa 42. člen ..."WTF, potem verjetno nimajo niti števca pravega (ki meri v obe smeri), elektro o oddajanju elektrike v omrežje nič ne ve, itd.
Čisto šalabajzerstvo. Glede na nesposobnost lahko ugibam, da so bili paneli vezani brez optimizatorjev, kar je še dodatno prispevalo k požaru ...
udirač => uni. dipl. inž. rač.
deco16 ::
Sej piše da je hibridna elekrarna ta pač ne rabi oddajat v omrežje. Optimizatorji niso potrebni v tem primeru.
Ampak ja zato ker niso potrebni je verjetno bla napetost kar visoka in posledično še prej pride do požara.
Lahk maš pa tudi elektrarne kjer napetost ni visoka.
Ampak ja zato ker niso potrebni je verjetno bla napetost kar visoka in posledično še prej pride do požara.
telexdell ::
Sej piše da je hibridna elekrarna ta pač ne rabi oddajat v omrežje. Optimizatorji niso potrebni v tem primeru.
Napetost pri SE z optimizatorji je med 600 in 1000 V. Napetost pri SE brez optimizatorjev pa je običajno pod 100 V oz. kolikor dopuščajo diode na panelih. Je pa posledično tok 10x višji. Ker je sproščena toplota funkcija kvadrata toka to pomeni 100X več energije.Torej je vzrok požara velik tok in ne visoka napetost.
Pri samooskrbni elektrarni moči 13,6 kW je tok maksimalno 20 A, to je toliko kot je npr. zmogljivost glavne varovalke v neki hiši. Zaradi tega SE z optimizirajo predstavljajo bistveno manjšo požarno nevarnost kot večje SE ali tiste, katere so bile narejen pred letom 2016 ali seveda tiste, katere naredijo razni YouTube samograditelji.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
deco16 ::
Napetost pri SE brez optimizatorjev pa je običajno pod 100 V oz. kolikor dopuščajo diode na panelih.
Paneli dopuščajo do 1000V lahk si pogledaš na panel.
Samo zakonodaja o samooskrbi zahteva max 110V in torej uporabo optimizatorjev.
Kaj je ta šalabajzer uporabil nevem ampak večinoma imajo hibridni razsmerniki vhodno napetost od 200V do 500V. Torej super skeči. Razlog za požar je torej lahko bil napetost ali pa tok.
12 kWp (omejena na 10,8), 41 stopinj, čisti jug, Notranjska
maksimumi po mesecih:
- junij 86,0 kWh
- julij 83,4 kWh 70,5 kWh
- avgust 77,3 kWh 73,4 kWh
- september 70,1 kWh 71,5 kWh
- oktober 49,2 kWh 66,3 kWh
- november 36,1kWh 53,8 kWh
proizvodnja po mesecih:
- junij 2,08 MWh
- julij 2,13 MWh
- avgust 1,74MWh 1,59 MWh
- september 1,11MW 1,29 MWh
- oktober 901kWh 1,42 MWh
- november 391kWh 0,63 MWh
SambaShare ::
Napetost pri SE z optimizatorji je med 600 in 1000 V. Napetost pri SE brez optimizatorjev pa je običajno pod 100 V oz. kolikor dopuščajo diode na panelih. Je pa posledično tok 10x višji. Ker je sproščena toplota funkcija kvadrata toka to pomeni 100X več energije.Torej je vzrok požara velik tok in ne visoka napetost.
Pri samooskrbni elektrarni moči 13,6 kW je tok maksimalno 20 A, to je toliko kot je npr. zmogljivost glavne varovalke v neki hiši. Zaradi tega SE z optimizirajo predstavljajo bistveno manjšo požarno nevarnost kot večje SE ali tiste, katere so bile narejen pred letom 2016 ali seveda tiste, katere naredijo razni YouTube samograditelji.
Berem tole, pa je vse obrnjeno na glavo. Poleg tega kar je že napisal deco, kako točno si prišel do 20A DC cifre?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: SambaShare ()
telexdell ::
SambaShare je izjavil:
Berem tole, pa je vse obrnjeno na glavo. Poleg tega kar je že napisal deco, kako točno si prišel do 20A DC cifre?
13600Wp/700V
Napetost je razlika med dvema potencialoma. Tok pa je gibanje elektronov. Da bo mogoče jasno tudi komu iz FDV- Gora (napetost), katera stoji tam nekje, ti ne bo storila nič, pa če je še tako visoka. Če pa se z gore skotali kamen (električni tok), bo pa naredil več škode, večji kot je.
In @deco16 imaš prav- max napetost na penel je lahko 1000 V.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
jabe ::
maksimumi po mesecih:
- junij 86,0 kWh 88,9
- julij 83,4 kWh 84,6
- avgust 77,3 kWh 78,0
- september 70,1 kWh 70,0
- oktober 49,2 kWh 56,8
- november 36,1kWh 38,2
proizvodnja po mesecih:
- junij 2,08 MWh 1942
- julij 2,13 MWh 2066
- avgust 1,74MWh 1678
- september 1,11MW 1164
- oktober 901kWh 1142
- november 391kWh 423
sem svoje zraven dopisala. Lokacija kar blizu tebe, če se prav spomnim od kod si. 13,5kW in orientacija 70 stopinj na zahod. streha 38. Če sem prav preračunala na hitro, moja dela 3% manj.
Zgodovina sprememb…
- spremenila: jabe ()
A ne bi potem vsaj neke forumske bazice naredili v smislu? :-)
Account Cap Limit Azimuth Slope JAN MAX JAN PROD FEB MAX FEB PROD --------- ------ ------ --------- ------- --------- ---------- --------- ---------- Primoz_ 13.5 13.5 ... ... ... ... ... ... Ferzy 13.5 11.0 ... ... ... ... ... ... Jaba 13.5 13.5 ... ... ... ...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: phnj90 ()
jabe ::
sem svoje zraven dopisala. Lokacija kar blizu tebe, če se prav spomnim od kod si. 13,5kW in orientacija 70 stopinj na zahod. streha 38. Če sem prav preračunala na hitro, moja dela 3% manj.
Sem pa pogledala še od svojega prvega soseda, ki ima pa 20 stopinj na vzhod (po projekciji je orientacija za mišjo dlako slabša od juga). Njegova je naredila od julija do konca novembra 9% več.
Jaz lahko žal le včerajšnje številke dam, 1,2Kwh nardilo, 11.04kw, 34 nakon in smer 167,8 stopinj.
FoxKnox ::
Malo v opozorilo tistim, ki stvar jemljete preveč enostavno in DIY.
FoxKnox ::
Če si amater si amater...
Po inšpektorjevem mnenju je "do požara prišlo zaradi neustreznega prehoda DC vodnikov skozi pločevinasto streho. Izveden je brez ustrezne uvodnice, zaradi česar je na ostrih robovih nestrokovno izvrtane luknje skozi pločevinasto streho prišlo do poškodbe izolacije in posledično do kratkega stika med vodniki na izhodu generatorja sončne elektrarne."
To niti amater ni, ampak debil. Če bi imel 2 možganski clici bi lahko pomislil da oster rob pleha in električni kabel ni dobra kombinacija.
To je montiralo verjetno elektropodjetje, ki se primarno ukvarja z elektroinstalacijami in priklopi malih hišnih aparatov, ki so do predkratkim opravljali tudi priklope in zagone sistemov toplotnih črpalk in se letos " specializirali " za področje fotovoltaike. Mi delamo vse , kar nosi denar.
nejodagreat ::
Da se "pohvalim" še z "našo" (v bistvu na hiši od staršev, zato tudi ne vem čisto točnih specifikacij) elektrarno - lokacija je Štajerska, orientacija skoraj direkt na jug, moč pa največja dovoljena:
September (priključeno nekje okoli 10. 9.): 938 kWh
Oktober: 1.17 MWh
November: 548 kWh
Max po dnevih:
September 66.1 kWh
Oktober 59.8 kWh
November 41.2 kWh
September (priključeno nekje okoli 10. 9.): 938 kWh
Oktober: 1.17 MWh
November: 548 kWh
Max po dnevih:
September 66.1 kWh
Oktober 59.8 kWh
November 41.2 kWh
krucymucy ::
maksimumi po mesecih:
- junij 86,0 kWh
- julij 83,4 kWh
- avgust 77,3 kWh
- september 70,1 kWh
- oktober 49,2 kWh
- november 36,1kWh
proizvodnja po mesecih:
- junij 2,08 MWh
- julij 2,13 MWh
- avgust 1,74MWh
- september 1,11MW
- oktober 901kWh
- november 391kWh
Dodajam se svoje
12kWp lega JV, kakih 15° proti V. Naklon nekih 35°, lokacija Notranjska.
maksimumi po mesecih:
- junij 84,8 kWh
- julij 86,9 kWh
- avgust 81,7 kWh
- september 73,7 kWh
- oktober 67,7 kWh
- november 52kWh
proizvodnja po mesecih:
- junij 2,08 MWh
- julij 2,14 MWh
- avgust 1,7 MWh
- september 1,37 MWh