» »

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
192 / 359
»»

Utk ::

Aha, ti misliš, da ne morejo več več zaračunavat?
Sej zarad redukcij tudi ne bo postalo pametno. Ampak oni si to tako predstavljajo.

hruske ::

Utk je izjavil:

Pametno omrežje bo toliko pametno, da bo znalo samodejno odklopit ali zmanjšat moč nekomu, ki je z vidika omrežja "moteč element", npr. da priklaplja aparate na načine, na katere jih ne bi smel.

Kako bojo to naredili in na podlagi česa? Oni mi lahko vržejo ven elektrarno, ne morejo mi pa bojlerja, toplotne črpalke itd.
Pametno omrežje ni v tem, da izklapljaš porabnike, ampak da ekstra računaš večjo porabo in da se uporabniki potem sami odločijo ali bojo to kaj upoštevali ali ne. Tega pa tudi ne moreš ekstra zaračunavat, dokler ljudje nimajo možnosti tega upoštevat.

Vidiš, tu se motiš.

Varovalni mehanizmi elektroenergetskega omrežja so primarna (vzdrževanje), sekundarna (avtomatska povrnitev) in terciarna (ročna povrnitev) regulacija frekvence, vendar se tu ne konča. V primeru prevelikih odstopanj lahko pride tudi do izklopov porabnikov, najprej večje in energetsko intenzivne industrije, ki je ponavadi itak že zajeta v terciarni regulaciji, zatem pa se lahko, odvisno od zahtevnosti situacije, pod skrajnimi ukrepi stvar nadaljuje tudi v izklope stanovanjskih priključkov. Upam, da do tega pri nas ne pride.

To se je v osnovi zgodilo v Teksasu. Ampak ker je Teksas teksas, tam smart meter ni obvezen, in so bili primorani imet vklopljena precej široka območja, da so lahko napajali kritično infrastrukturo kot so npr. bolnišnice, policija, itd.

Moraš pa razumet, da čeprav je to izjemna situacija, se prenosno omrežje ni sesedlo, ampak so uspeli omrežje stabilizirat in povrnit napajanje. Koncept balansiranja še vedno velja in če ne moreš zvišati proizvodnje, si žal primoran znižati odjem, pa četudi z odklopi. In pametni števci omogočajo oddaljen selektivni odklop posameznih odjemnih mest, tako da ti lahko elektro distributer ven iz omrežja vrže celo hišo, če se mu to zdi nujno potrebno.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: hruske ()

hruske ::

Seveda pa velja, da ko imaš enkrat nameščen pametni števec, to omogoča minutne odčitke in naprednejše tarife, ne samo količinske, npr. do moči 2kW je ena tarifa, nad 2kW je druga, dražja.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

driver_x ::

Utk je izjavil:

Jaz si težko predstavljam, da bi karkoli rešli s pametnim omrežjem. Samo te avtomatske števce se montira že več kot 10 let, pa še najbrž niso povsod. Kdaj točno naj bi nekdo spravil _VSE_ na pametno omrežje? V 50ih letih? Ker dokler ni vse temu prilagojeno, je brez veze, ker ne moreš nekaj ekstra nekomu računat, če nečesa nima, pa tega niti dobit ne more ali je pa zanj predrago.
Že kramp vzet in položit kabel je problem, kaj šele kaj drugega. Mislim da bo to "pametno" omrežje samo neka čudežna rešitev, do katere nikoli ne bomo zares prišli, bo pa to dober izgovor, da se ne naredi kaj drugega, kar se bi zares lahko.

Te stvari si boš sam montiral, kadar se ti bodo izplačale.

polozweii ::

https://ibb.co/X7Fw7jm
Zanima me na kakšen način se obremenitev panela prenaša na nosilec privijačen na špirovec.
Ali je tako da vijak drži nosilec/panel samo na poziciji, samo maso panelov pa prevzame strešnik na katerega zgoraj pritiska nosilec? Bi bilo torej idealno če se nosilec dotika stešnika po celi dolžini ali malo bolj proti sredini strešnika?
Sprašujem ker višina nosilcev ni nikoli idealna zato je treba podlagat.

Letalec ::

polozweii je izjavil:

Zanima me na kakšen način se obremenitev panela prenaša na nosilec privijačen na špirovec.
Ali je tako da vijak drži nosilec/panel samo na poziciji, samo maso panelov pa prevzame strešnik na katerega zgoraj pritiska nosilec? Bi bilo torej idealno če se nosilec dotika stešnika po celi dolžini ali malo bolj proti sredini strešnika?

Vse skupaj nosi nosilec. Zato so precej masivni. Če pritisne na strešnik, ta poči in pušča.

polozweii ::

Letalec je izjavil:

polozweii je izjavil:

Vse skupaj nosi nosilec. Zato so precej masivni. Če pritisne na strešnik, ta poči in pušča.

Nosilec mora biti torej v zraku.
Poči tudi v primeru če je strešnik betonski?

Razdalja med samimi vijaki je 30 mm. Med vijaki in delom nosilca na katerega se nad streho privijači aluminijasti nosilec je 12 cm ročice.
Panelov je 8, nosilcev 20.
V mojem primeru se nosilec privijači direktno v špirovec, razen če spodnji žleb strešnika zgreši špirovec in se pritrdi zraven v dodano lato. Kako dolgi vijaki bi naj bili in ali bodo 4 vijaki kot je na sliki res dovolj da se ne bo povesilo?

hruske je izjavil:

Utk je izjavil:

Pametno omrežje bo toliko pametno, da bo znalo samodejno odklopit ali zmanjšat moč nekomu, ki je z vidika omrežja "moteč element", npr. da priklaplja aparate na načine, na katere jih ne bi smel.

Kako bojo to naredili in na podlagi česa? Oni mi lahko vržejo ven elektrarno, ne morejo mi pa bojlerja, toplotne črpalke itd.
Pametno omrežje ni v tem, da izklapljaš porabnike, ampak da ekstra računaš večjo porabo in da se uporabniki potem sami odločijo ali bojo to kaj upoštevali ali ne. Tega pa tudi ne moreš ekstra zaračunavat, dokler ljudje nimajo možnosti tega upoštevat.

Vidiš, tu se motiš.

Varovalni mehanizmi elektroenergetskega omrežja so primarna (vzdrževanje), sekundarna (avtomatska povrnitev) in terciarna (ročna povrnitev) regulacija frekvence, vendar se tu ne konča. V primeru prevelikih odstopanj lahko pride tudi do izklopov porabnikov, najprej večje in energetsko intenzivne industrije, ki je ponavadi itak že zajeta v terciarni regulaciji, zatem pa se lahko, odvisno od zahtevnosti situacije, pod skrajnimi ukrepi stvar nadaljuje tudi v izklope stanovanjskih priključkov. Upam, da do tega pri nas ne pride.

To se je v osnovi zgodilo v Teksasu. Ampak ker je Teksas teksas, tam smart meter ni obvezen, in so bili primorani imet vklopljena precej široka območja, da so lahko napajali kritično infrastrukturo kot so npr. bolnišnice, policija, itd.

Moraš pa razumet, da čeprav je to izjemna situacija, se prenosno omrežje ni sesedlo, ampak so uspeli omrežje stabilizirat in povrnit napajanje. Koncept balansiranja še vedno velja in če ne moreš zvišati proizvodnje, si žal primoran znižati odjem, pa četudi z odklopi. In pametni števci omogočajo oddaljen selektivni odklop posameznih odjemnih mest, tako da ti lahko elektro distributer ven iz omrežja vrže celo hišo, če se mu to zdi nujno potrebno.

To če se zgodi enkrat na 30 let, ni noben problem. Če so bo to dogajalo tedensko, zarad avtov, TČ, itd., pa to pač ni rešitev. Je treba pojačat omrežje.

driver_x je izjavil:

Najprej mora to zadaj nekdo omogočit. V kar pa malo dvomim, da bo prav kmalu.

Še starih peči na drva niso prepovedali, samo kupit je več ne moreš, kako bojo v 10ih letih prepričali vse, da kupijo nove naprave s katerimi se bo to dalo delat. In ne, to ne gre tako, da bi rekli kupi ali boš pa plačeval 100 evrov več elektrike na mesec. Pa tudi če bi plačeval več, kako bi to rešilo problem.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Utk je izjavil:

Še starih peči na drva niso prepovedali, samo kupit je več ne moreš, kako bojo v 10ih letih prepričali vse, da kupijo nove naprave s katerimi se bo to dalo delat. In ne, to ne gre tako, da bi rekli kupi ali boš pa plačeval 100 evrov več elektrike na mesec. Pa tudi če bi plačeval več, kako bi to rešilo problem.

Zakaj pa misliš, da kupujemo sončne elektrarne? Samo zato, ker se nam to izplača.

feryz ::

Saj to veste, da se števec z daljinskim odčitavanjem lahko tudi daljinsko vklaplja in izklaplja?
V kolikor bo komu kdaj zapasalo, boste v momentu brez štroma. Neomejeno število hkrati je lahko izklopljenih.

Zakaj pa misliš, da kupujemo sončne elektrarne? Samo zato, ker se nam to izplača.

Če imamo nekateri elektrarne, ne pomeni, da se lahko drugim cena poveča za 5x just because.

https://www.zurnal24.si/pod-streho/varc...

2 obdelujeta 8000 vlog za elektrarne. Uboga ta 2. Ne povejo pa kaj dela ostalih 50 zaposlenih na skladu (po letnem poročilu iz 2019 imajo 52 zaposlenih).

https://www.google.com/url?sa=t&source=...

Tako je, če si birokrati sami sebi delo delajo. 2 bi lahko obdelala stotine vlog dnevno, če bi si racionalizirali zadevo.
Za izplačilo subvencije bi potrebovali zgolj potrdilo elektra, da so priklopili SE, na njem so vsi podatki in TRR vlagatelja. Vse ostalo je balast in kurjenje papirja.

Utk je izjavil:

Če imamo nekateri elektrarne, ne pomeni, da se lahko drugim cena poveča za 5x just because.

Zakaj bi se morala komurkoli povečevati cena? Jaz pri SE gledam izključno sebe. V SE sem šel kot v investicijo, ki se mi bo nekoč povrnila, ker imamo zadosti visoko porabo. Marsikomu se SE ne izplača, kakor se meni npr. ne izplača EV.

Da se bi cena morala povečat pravijo tisti, ki bi uvedli pametno omrežje, in nekateri bi nekaj investirali in si znižali stroške, drugi ga bi pa najebali.

Čist isto kot pr SE: cene elektrike se že in se bodo še povečevale. Za tiste, ki niso investirali v SE.

miko22 ::

Znanec dela preko GEN-I 7Kwh SE za dobrih 12k€.
Predrago. Investicija se mu ne bo povrnila v 15 letih.

gwtlwesncw ::

TO je res drago, ja, ker bi moral dobiti 11kW za manj kot 11k€
Tako so nam predračunali, dokler nas ni Elektro prizemljil.

DamijanD ::

si 100%, da imaš prave podatke? Ker potem bi naša bila več kot 22k€, pa ni

Matevz96 ::

miko22 je izjavil:

Si prepričan da imaš prave podatke? Ker mi smo lani avgusta za to ceno dobili 13,5 kW elektrarno.
#hooldthedoor

PrimoZ_ ::

miko22 je izjavil:

To je noro drago.

13kWp pri solnavitas, 13,4k€. Pred subvencijo.

miko22 ::

Tak mi je povedal, če pa me je nasral pa ne vem. Meni je to res preveč.
Je pa povedal, da je to z vsem na ključ(soglasja, montaža).
Nekako bi naj bila 1Kwh moči- jurja.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: miko22 ()

jabe ::

to je pa res drago, tudi upoštevajoč, koliko so dejansko šle cene gor. Avgusta me je kwp stal 800€ po odbiti subvenciji. teh cen ni več, to mi je jasno, ampak 1700€/kwp pa nekaj ne štima. razen, če ima zraven še ne vem kaj vse za narediti, pa mu bo to geni delal. Cena za samo SE je pa pretirana.

Je pa res to da v zadnjih 6 mesecih so šle cene gor za vsaj 20%.
Preverjeno pri več ponudnikih po pred računih ki so jih dobili razni znanci, sosednje, jaz,...

Pa še cena ni linearna z kWp, dobršni del cene je fiksen, dodatni paneli so pa drobiž.

stara mama ::

Utk je izjavil:

driver_x je izjavil:

Najprej mora to zadaj nekdo omogočit. V kar pa malo dvomim, da bo prav kmalu.

Vrjam, da si boš sam želel in tudi kupil tako napravo :)
Prišel bo nek standard.... SmartHomePowerXYZ, pod katerim se bojo prodajali gospodinjski aparati.
Pralni stroj ti bo recimo to omogočal, ker bo po tem standardu sam vklopil pranje v času, ko bo elektrika najcenejša in se bo poznalo na položnici.
Seveda bo lahko deloval tudi v normalnem "dumb mode" načinu (vsaj na začetku), kar ti bo tolažba da itak lahko deluje kot vse do zdaj in da imaš kontrolo.
Pol bo pa še šla cena elektrike v špicah močno gor, kar bo pomenilo uporabo "dumb mode" načina zelo neracionalno, in na trgu kmalu ne bo več naprav z "dumb mode" načinom.
In pol si njihov....

Kot pred 15-20 leti, si nihče ni predstavljal prekletstva pametnih telefonov. Zdaj bi si pa marsikdo želel tiste telefone nazaj, ostali so se pa nekak navadli, da se jim sledi na vsakem koraku.

Zgodovina sprememb…

Pred časom je bila tu debata o ozemljitvi konstrukcije za SE, za vikend sem bil na obisku pri kolegu in sem videl en "odličen" primer ozemljitve.

Takole palico, dolžine kak meter in pol, so mu zabili v tla tik ob hiši. odmaknili so eno kocko ob steni in jo zabili v suho pretežno peščeno podlago.
Če je to o od ozemljitv sem jaz papež :D

Vse se da izmeriti, verjeti ali ne.
In tudi izmerjeno priložiti dokumentaciji.

Nič mu niso izmerili ali podali kake dokumentacije.

Potem so tudi đabe zabijali.
Reda radi, toliko da so mu zaračunali.

Likalnik ::

PrimoZ_ je izjavil:

Pred časom je bila tu debata o ozemljitvi konstrukcije za SE, za vikend sem bil na obisku pri kolegu in sem videl en "odličen" primer ozemljitve.

Takole palico, dolžine kak meter in pol, so mu zabili v tla tik ob hiši. odmaknili so eno kocko ob steni in jo zabili v suho pretežno peščeno podlago.

kolikor vem ti na koncu pride elektro narediti meritve in ti "požegna" , da je vse BP.
glede ozemljitve so meni rekli, da je potrebno položiti valjanec.

Glede cene naj bi bil pa trenutno SonceEnergija med dražjimi....in njihov račun znaša 1133€ na kw...pred odpito subvencijo, če se pa še subvencijo odbije smo pa nekje na 1000€/kw

Elektro nič ne meri, mora kar štromar pomeriti.

feryz je izjavil:

Potem so tudi đabe zabijali.
Reda radi, toliko da so mu zaračunali.

Verjetno...

Je pa to ločena ozemljitev, samo za podkonstrukcijo. Pri meni je recimo niso delali, niti je niso omenjali.
Ti si jo potegnil ? Vprašam ker vem da si sam postavljal SE.

stara mama je izjavil:

Vrjam, da si boš sam želel in tudi kupil tako napravo :)
Prišel bo nek standard.... SmartHomePowerXYZ, pod katerim se bojo prodajali gospodinjski aparati.
Pralni stroj ti bo recimo to omogočal, ker bo po tem standardu sam vklopil pranje v času, ko bo elektrika najcenejša in se bo poznalo na položnici.
Seveda bo lahko deloval tudi v normalnem "dumb mode" načinu (vsaj na začetku), kar ti bo tolažba da itak lahko deluje kot vse do zdaj in da imaš kontrolo.
Pol bo pa še šla cena elektrike v špicah močno gor, kar bo pomenilo uporabo "dumb mode" načina zelo neracionalno, in na trgu kmalu ne bo več naprav z "dumb mode" načinom.
In pol si njihov....

Kot pred 15-20 leti, si nihče ni predstavljal prekletstva pametnih telefonov. Zdaj bi si pa marsikdo želel tiste telefone nazaj, ostali so se pa nekak navadli, da se jim sledi na vsakem koraku.

Ampak kolk ta višja cena v špici v resnici lahko vpliva na mesečno položnico, če je 99,9% naprav še vedno dumb?

feryz je izjavil:

Elektro nič ne meri, mora kar štromar pomeriti.

Meni je prišel štromar z nekom od elektra, čez par dni ko je elektrarna že delala.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Likalnik je izjavil:

PrimoZ_ je izjavil:

kolikor vem ti na koncu pride elektro narediti meritve in ti "požegna" , da je vse BP.
glede ozemljitve so meni rekli, da je potrebno položiti valjanec.

Glede cene naj bi bil pa trenutno SonceEnergija med dražjimi....in njihov račun znaša 1133€ na kw...pred odpito subvencijo, če se pa še subvencijo odbije smo pa nekje na 1000€/kw

2 ozemljitvi sta tu v igri.
Eno je ozemljitev razsmernika, torej same SE. In to ti preveri elektro. Večinoma so hiše ozemljene prek trafo postaje in je preko tega ozemljen tudi razsmernik/SE.

Nekateri pa potem dodatno ozemljuejo še samo podkonstrukcijo SE, torej tisti pleh, ki na strehi drži panele.
Tega ti pa elektro ne bo meril, to je povsem odvisno od tvojega izvajalca.
Ampak sonda zapičena v suh pesek pač ni delujoča ozemljitev, je pač tam zaradi lepšega in za postavko na računu.

MadMax ::

Elektro nič ne premeri.
Izvajalec SE ima certificiranega merilca (svojega ali pogodbenega), kateri s poročilom jamči za pravilnost meritev.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MadMax ()

PrimoZ_ je izjavil:

Je pa to ločena ozemljitev, samo za podkonstrukcijo. Pri meni je recimo niso delali, niti je niso omenjali.
Pri bratu in fotru ne, ker jo nimata.
Jaz imam valjanec okrog bajte, neuporabljen, ki se konča nepriključen v zunanji omarici. Ga bova pomerila in če je ok, jo bom priključil. Zakaj ne?

Elektra ozemljitev niti kaj dosti ne gane, niti ne sprašujejo po njej. Saj jo ne rabijo oni, ampak ti.

feryz je izjavil:

PrimoZ_ je izjavil:

Pri bratu in fotru ne, ker jo nimata.
Jaz imam valjanec okrog bajte, neuporabljen, ki se konča nepriključen v zunanji omarici. Ga bova pomerila in če je ok, jo bom priključil. Zakaj ne?

Elektra ozemljitev niti kaj dosti ne gane, niti ne sprašujejo po njej. Saj jo ne rabijo oni, ampak ti.

Ti sploh bereš napisano ?

Ko so meni delali SE, je štromar, ki je sicer vezal SE in razsmernik, na koncu klical še nekoga tretjega, ki je prišel da pomeri če je ozemljitev OK.
Jaz sem predvideval da je bil od elektra, ampak lahko da je pač samo nek zunanji izvajalec.
Vem da mi je tudi rekel, da ne pričakuje težav, ker je trafo blizu in da so kabli tu okoli dobri. Ko sem ga vprašal, kaj pa če ni OK, je pa rekel da potem je pa treba položiti valjanec okoli hiše in se SE potem ozemlji preko tistega.

Nimam pa jaz iz strehe napeljanega še ekstra vodnika, kot ta kolega, ki ima rumeno zelen vodnik, privijačen na podkonstrukcijo in potem pritrjen na sondo zabito ob hiši.
In tole je bil očiten nateg.

Itak da berem. A res misliš, da človek, ki se sam loti sončne, dela karkoli na blef?
Glavnini ljudi prodajo zgodbo, da ozemljitev mora biti, zabijejo eno fižolovko v tla in potegnejo rumeno zeleno žico.
Ter zakasirajo.

Sosedi recimo so naredili podobno govnarsko ozemljitev. S tem, da so pozabili eno drobno malenkost. Zbrikati horizontale med sabo. In ima sedaj ultra dobro ozemljitev sončne elektrarne, s fižolovko. Ampak samo prva vrsta. Ostali dve sta lepo brez.

stara mama ::

Utk je izjavil:

Ampak kolk ta višja cena v špici v resnici lahko vpliva na mesečno položnico, če je 99,9% naprav še vedno dumb?

Zdaj še bolj mal, se pa zna v 10 letih marsikaj spremenit z dinamičnim spreminjanjem tarife/ponudnikov... Sploh če bo še več SE, zna bit sred sončnega dneva elektrika praktično zastonj, lahko pa na ta račun močno naraste cena na slabe dneve/noč/mrzle dni, (ker pač "smo vsi proti termo/nuklerani, ...")
Saj povprečje bo še vedno nekje tam tam :)
Ampak lej, to so dolgoročne projekcije glede na trenutno smer, v nič ne moreš bit 100% kaj bo takrat.

Zgodovina sprememb…

ok fantje, dejmo sedaj malo povzeti tole glede ozemljitve.

jaz imam iz električne omarice katera stoji ob cesti do hiše speljani valjanec...na katerega bi lahko priklopil valjanec kateri bo prišel iz SE....ampak tu se poraja vprašanje...če strela udari in gre po valjancu v el. omarico...in jo lahko skuri?

spet drugi govorijo, da se to ne more zgoditi, ker je taka dolžina valjanca od hiše do el. omarice...več kot 50m

spet drugi pravijo, da če povežem na ta način, da moram še dva kraka valjanca dodati v zemljo...ker valjanec z leti izgublja upornost in rjavi.

kaj se predlaga?

Ni treba da zdaj vsak doktorira iz elektrike. Najdi si takega monterja elektrarne, ki mu zaupaš, da bo naredil kot je prav. Od tam naprej je njegov problem kaj bo naredil, tvoj problem pa samo kolk boš za to plačal.
Če nimaš takega, je škoda sploh kaj delat, ker lahko še marsikaj drugega narobe naredi.

Gregor P ::

Evo pa smo rešili tudi to :D

24ur: Znanstveniki izumili sončne celice, ki delujejo ponoči
Raziskovalci na univerzi Stanford so ustvarili fotovoltaično celico, ki uporablja proces, ki omogoča 24-urno proizvodnjo obnovljive energije. Deluje tako, da toploto, ki se oddaja s površine sončnih celic kot infrardeča svetloba, ob jasnih nočeh oddaja v vesolje.

Z vključitvijo termoelektričnega generatorja v konvencionalno fotovoltaično sončno ploščo so znanstveniki dosegli 50 mW/m2 nočne proizvodnje električne energije. Podnevi deluje kot običajna sončna plošča za zbiranje sončne energije, nato pa "deluje v obratni smeri". Ponoči še naprej proizvaja elektriko, vendar lahko morebitni oblaki ovirajo sistem tako, da odsevajo infrardeče sevanje nazaj na Zemljo.

... a ja, še prej boste morali zamenjati vso opremo, ki ste jo že zgradili, al pa tudi ne :P
Ekipa inženirjev, ki so model zgradili, je dejala, da so za postavitev uporabili poceni in običajne materiale, kar pomeni, da bi ga lahko vključili v obstoječe sončne celice in uporabili na oddaljenih lokacijah, kjer so viri omejeni.

Zdaj je pa treba to še dejansko prebrati ...
AIP: Nighttime electric power generation at a density of 50 mW/m2 via radiative cooling of a photovoltaic cell
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gregor P ()

feryz je izjavil:

Itak da berem. A res misliš, da človek, ki se sam loti sončne, dela karkoli na blef?
Glavnini ljudi prodajo zgodbo, da ozemljitev mora biti, zabijejo eno fižolovko v tla in potegnejo rumeno zeleno žico.
Ter zakasirajo.

Sosedi recimo so naredili podobno govnarsko ozemljitev. S tem, da so pozabili eno drobno malenkost. Zbrikati horizontale med sabo. In ima sedaj ultra dobro ozemljitev sončne elektrarne, s fižolovko. Ampak samo prva vrsta. Ostali dve sta lepo brez.

Najlaže zasluženih 300€ :))

Ampak je res zanimivo, ker po forumu sodeč in tudi po lastnih izkušnjah je ta ozemljitev podkonstrukcije povsem arbitrarna. Meni je nihče od ponudnikov ni niti omenil, niti je niso šli delat.
Nekaterim jo sicer naredijo ampak je ko se izkaže bolj sama sebi namen.

Utk je izjavil:

Ni treba da zdaj vsak doktorira iz elektrike. Najdi si takega monterja elektrarne, ki mu zaupaš, da bo naredil kot je prav. Od tam naprej je njegov problem kaj bo naredil, tvoj problem pa samo kolk boš za to plačal.
Če nimaš takega, je škoda sploh kaj delat, ker lahko še marsikaj drugega narobe naredi.

v današnjih dneh vsak svoje govori in predlaga...potem pa ti kot laik vedi komu zaupat.

Elektro Gorenjska pove svojo verzijo kako more biti
Električar pove svojo verzijo kako mora biti
Izvajalec kateri poklicno ozemljuje hiše in dela strelovode pove zopet svojo verzijo
potem pa še za piko na i...monterji SE povedo še svojo verzijo...ampak 3 različni monterji...3 različne verzije.

za konec vprašam se soseda kako ima on to zrihtan...in reče, da nima ozemljitve urejene...

sedaj pa bodi pameten...in komu lahko zaupam, da bo narejeno pravilno in dobro.

l0g1t3ch ::

Še nekaj je, standardi se spreminjajo.
Meni je električar rekel, da na zadnjem izobraževanju ki so ga imeli so bile smernice glede tega take, da se ozemljitev konstrukcije SE dela samo v kombinaciji s strelovodom.
Ne vem točno al je reku, da: "če strelovod je, potem mora biti ozemljitev" ali je bilo "če daš ozemljitev, moraš narediti tudi strelovod."

Ozemljitev lahko priključiš na ozemljitveni valjanec od hiše, če ga ima, če ni ozemljena preko trafota.
Ne sme biti na valjanec od strelovoda (sliši se logično).

Izmerjena upornost ozemljitve mora biti pod 10ohm.

Samo posredujem informacije od svojega električarja, ki dela štromarijo po hišah in dela tudi kot električar za enega ponudnika SE.

In kako boš bolj pameten, če ti na forumu še 5 neznancev pove še 10 variant? Nekje je treba potegnit črto.

ja, se strinjam...nekje je potrebno stop naredit in se odločit...sprašujem lahko v nedogled

nejc_nejc ::

Cena stroma bo odvisna od tega kaj bos imel gor priklopljemo....

l0g1t3ch ::

Likalnik je izjavil:

ja, se strinjam...nekje je potrebno stop naredit in se odločit...sprašujem lahko v nedogled

Preberi, kaj so informacije, ki sem jih jaz dobil.

Meni so take zadeve v pomoč. Pa ne da jim slepo verjamem, pomagajo pa mi da včasih vem kaj vprašat ali pa dobim še kako idejo.
Če postaviš kako vprašanje, bo tudi izvajalec mogoče dvakrat premislil kako zadevo ali pa se bo vsaj potrudil z odgovorom in razlago.

Dostikrat kar nekaj bleknejo na prvo žogo, ker se jim ne da pojasnjevat kaj in zakaj bodo nekaj naredili.

PrimoZ_ je izjavil:

Ampak je res zanimivo, ker po forumu sodeč in tudi po lastnih izkušnjah je ta ozemljitev podkonstrukcije povsem arbitrarna. Meni je nihče od ponudnikov ni niti omenil, niti je niso šli delat.
Nekaterim jo sicer naredijo ampak je ko se izkaže bolj sama sebi namen.

Pomembno je, da so vsi kovinski (prevodni) deli konstrukcije, ki so v takem razmaku, da se jih hkrati lahko dotakne človek, povezani in imajo s tem isti potencial. Za izenačitev potenciala pa najbrž zadošča tudi tisti klin, ki ga zabijejo v zemljo ob hiši.
««
192 / 359
»»