Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Temo vidijo: vsi
laguna1 ::
@Likalnik, če že imaš v teku, ti vloži vlogo za subvencijo, moj izvajalec jo je vložil prvi dan, ko sva se zmenila, da bom šel v investicijo v izgradjno SE, soglasje elektra sem dobil šele 7 mesecev po oddani vlogi. Med vložitvijo vloge in izdajo soglasja me je ekosklad prosil za dopolnitev vloge, tudi za elektro soglasje, katerega še nisem imel. Soglasje sem jim poslal recimo nekje po treh mesecih, ko so me prosili za njega (omenjeno sem jim tudi napisal v odgovoru).
Glede subvencije pa je tako, da če jo boš VLOŽIL po starih pogojih, boš dobil izplačano po starih pogojih, saj mislim da bi moralo biti tako,... razen.. če bodo napisali, da je zmanjkalo sredstev, kar pa dvomim.
Glede subvencije pa je tako, da če jo boš VLOŽIL po starih pogojih, boš dobil izplačano po starih pogojih, saj mislim da bi moralo biti tako,... razen.. če bodo napisali, da je zmanjkalo sredstev, kar pa dvomim.
Likalnik ::
jaz sem že dobil soglasje od elektra...prav tako sem že vplačal aro izvajalcu...prav tako sem mu poslal izpolnjene dokumente za eko subvencijo in eko kredit...kot češ naj jih pošljem njemu, da bodo oni pregledali in potem oni naprej poslali na eko sklad....
Danes pa ko sem prebral to obvestilo obvestim izvajalca o tem...in seveda moja vloga še ni poslana....obljubil je, da jo bo jutri poslal....piše pa, da bodo obravnavane vse vloge poslane vključno do 4.3..se pravi, če da jutri na pošto je še OK.
Zanimivo je, da tudi Geni o tem ni nič vedel...šele ko sem jih obvestil...so potrdili, da je res...
Danes pa ko sem prebral to obvestilo obvestim izvajalca o tem...in seveda moja vloga še ni poslana....obljubil je, da jo bo jutri poslal....piše pa, da bodo obravnavane vse vloge poslane vključno do 4.3..se pravi, če da jutri na pošto je še OK.
Zanimivo je, da tudi Geni o tem ni nič vedel...šele ko sem jih obvestil...so potrdili, da je res...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Likalnik ()
l0g1t3ch ::
Tole pa je nateg.
3.3 objavijo, da je konec 4.3
Lepo so nategnili one, ki so pogodbe za SE podpisali v tem letu, ker ponavadi traja mesec ali 2 preden elektro izda soglasje in da se potem premakneš na točko oddaje vloge za subvencijo.
Tole se bo folk spuntal.
3.3 objavijo, da je konec 4.3
Lepo so nategnili one, ki so pogodbe za SE podpisali v tem letu, ker ponavadi traja mesec ali 2 preden elektro izda soglasje in da se potem premakneš na točko oddaje vloge za subvencijo.
Tole se bo folk spuntal.
laguna1 ::
Glejte, VSI ki imate podpisane pogodbe, JUTRI do polnoči priporočeno oddajte vlogo za subvencijo, tudi če nimate vseh papirjev, torej soglasja. Vlogo bodo morali obravnavati po starem.
DarwiN ::
Vlogo se lahko pošlje tudi preko e-maila na vloge@ekosklad.si. Dobiš nazaj potrditveni mail, da je bila vloga prejeta.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
fikus_ ::
Upoštevajte nasvete laguna in Darwina, vloge dopolnjujete kasneje.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()
a si ziher? ali mora biti preko pošte, da dobijo original izvode?
Ja, ziher.. Sem poslal 2 tedna nazaj.
Vloge in vse druge dokumente (npr. dopolnitve, dopise) lahko pošljete tudi:
- po pošti ali
- po ELEKTRONSKI POTI - tudi BREZ varnega elektronskega podpisa, in sicer izključno na elektronski naslov: vloge@ekosklad.si, razen za skoraj ničenergijske stavbe, kjer je potrebno predložiti dokumentacijo v tiskani obliki.
Eko sklad, j.s.
:)
Ampak je čist razumljivo, da so tole sporočili zgolj 1 dan pred iztekom.. Namreč, če bi obvestili za mesec dni vnaprej, bi se nanje zvalil cel osip vlog. Ker ljudje so dejansko navalili kot zmešani. "Krive" so pa seveda napovedane spremembe okrog net meteringa za postavljene SE do 31.12.2023. Že samo GENI ima zato danes "milijon" elektrarn v delu. Denar za subvencije pa je omejen, a ne. Tko da je boljše tak način nenapovedane zamrznitve, kot pa da bi bili kasneje prisiljeni zavračat vloge z umazano igro, ali pa bi ljudje čakali 16 let za nakazilo sredstev. :D
Ampak je čist razumljivo, da so tole sporočili zgolj 1 dan pred iztekom.. Namreč, če bi obvestili za mesec dni vnaprej, bi se nanje zvalil cel osip vlog. Ker ljudje so dejansko navalili kot zmešani. "Krive" so pa seveda napovedane spremembe okrog net meteringa za postavljene SE do 31.12.2023. Že samo GENI ima zato danes "milijon" elektrarn v delu. Denar za subvencije pa je omejen, a ne. Tko da je boljše tak način nenapovedane zamrznitve, kot pa da bi bili kasneje prisiljeni zavračat vloge z umazano igro, ali pa bi ljudje čakali 16 let za nakazilo sredstev. :D
Zgodovina sprememb…
- spremenil: DarwiN ()
J.McLane ::
A ta razpis je prišel ven 1.1.2022 v dobrih dveh mesecih je pa zmanjkalo sredstev?
A naslednji razpis bo spet 1.1.2023? A niso bili tile razpisi (za druge zadeve) tudi kar malo na random sredi leta?
A naslednji razpis bo spet 1.1.2023? A niso bili tile razpisi (za druge zadeve) tudi kar malo na random sredi leta?
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
sloxl8 ::
Lahko bi si izračunal sam. Koliko stane panel? Koliko je razlika v ceni med 13kW in 19kW zaradi več panelov?
Če je amortizacijska doba npr. 10 let, boš za varovalke plačal 2400€.
Ali za ta denar dobiš te dodatne panele?
Če je amortizacijska doba npr. 10 let, boš za varovalke plačal 2400€.
Ali za ta denar dobiš te dodatne panele?
Npr. paneli Qcells 385W pridejo okrog 180€, pa če zaokrožiš na 200 in pomnožiš s količino (19kW - 13,6kW / 0,385kW = 14 panelov), je to 200€ * 14 panelov = 2.800€
iso2000 ::
Tisti ki sprašujete koliko časa traja obravnava na ekoskladu, jaz sem oddal vlogo okrog 20.12. 2021, pa še nimam odločbe. Se pa sprašujem kaj pomeni sedaj, da sprejemajo vloge še do jutri, a bodo vse prejete odobrili, ali pa bodo določeno število zavrnili, ker so sredstva dejansko že (skoraj) porabljena? Če so sredstva že porabljena, čemu sploh še sprejemati vloge. Malo nejasno je napisano tisto obvestilo.
DamijanD ::
asuran2: omisli si števec, ki gleda še lastno porabo, pa boš mogoče večino špic porabil za sebe...
wcpapir ::
Teh špic je malo, kolikor vem od znanca ki ima sicer samo za 1,5kwp viška panelov.
On večino porabi v hiši pa brez eavta.
On večino porabi v hiši pa brez eavta.
jabe ::
Tisti ki sprašujete koliko časa traja obravnava na ekoskladu, jaz sem oddal vlogo okrog 20.12. 2021, pa še nimam odločbe. Se pa sprašujem kaj pomeni sedaj, da sprejemajo vloge še do jutri, a bodo vse prejete odobrili, ali pa bodo določeno število zavrnili, ker so sredstva dejansko že (skoraj) porabljena? Če so sredstva že porabljena, čemu sploh še sprejemati vloge. Malo nejasno je napisano tisto obvestilo.
Jaz sem oddala konec septembra, pa je še niso v roke vzeli.
Pač postavi pa boš videl.
Varovalke povečaš naknadno.
Nevem zakaj bi v naprej kompliciral z varovalkami.
240e/letno za varovalke je vec kot 2000kWh stroma.
Tolk ti ziher ne bo porezal. Sploh pa ne če imaš energy meter in ti vsaj del viškov sproti porablja hiša.
Varovalke povečaš naknadno.
Nevem zakaj bi v naprej kompliciral z varovalkami.
240e/letno za varovalke je vec kot 2000kWh stroma.
Tolk ti ziher ne bo porezal. Sploh pa ne če imaš energy meter in ti vsaj del viškov sproti porablja hiša.
Zato ker ne velikost SE na soglasju in s tem tudi subvencija lahko višja. Trenutno lahko naenkrat odda v omrežje max 13,6kW in tudi subvencije lahko dobi max za toliko.
Daniel ::
Ne obremenjuj se s tem. Meni so omejili na 13,2, soglasja od nikoder, porabe pa 20.000 kWh letno. Plan je 20 kWh panelov, energy meter in omejitev oddaje, potem pa kako bo pač naneslo.
Daniel ::
Glede na omejitve, se ti večanje varovalk po moje ne izplača. Malo prilagodi porabo, da boš čimveč viškov pokuril sam in je to to. Jaz sem bil na podobni situaciji ampak ne zaradi tega, ker bi me sekirali viški, ki so pač rezani ampak zato, ker mi števec zaradi porabe, ki je ne morem zmanjšati oz. bi kakršnekoli modifikacije vplivale na učinkovitost, enostavno skoraj vsak teden 1x ali 2x odklopi zaradi previsoke porabe. In sem želel povečati, potem so ugotavljali , da morda niti ne bi šlo, ker sem na koncu linije in že sedaj napetost ob obremenitvi konkretno pade, če vse dvignemo še za 10 A bo pa še dosti slabše... Itd. Strošek večjih varovalk pa ni majhen.
DamijanD ::
Jaz sem oddala konec septembra, pa je še niso v roke vzeli.
A lahko oddaš vlogo tudi za nazaj. Torej če narediš letos septembra SE, a lahko leta 23 zaprosiš za subvencijo?
Meni je moj izvajalec dejal takole: "VLOGO ZA SUBVENCIJO MORATE ODDATI PRED ZAKLJUČKOM DEL (NAJKASNEJE MONTAŽA/PRIKLOP), DRUGAČE DO NEPOVRATNIH SREDSTEV NE BOSTE UPRAVIČENI. NE ČAKAJTE Z ODDAJO!"
Tko da ...
Tko da ...
sirotka ::
Včeraj oddal prek e-pošte, 5 mesecev je pa noro dolga doba, očitno bo letos pred zimo šele na strehi vse skupaj :/
tudi jaz včeraj preko e-pošte oddal....kolikor sem bral naj bi vsa sredstva že pošla...se pravi mi kateri pošiljamo zadnji dan smo praktično izpadli....težava je ker v primeru, da ne dobim sredstev potem letos ne bom gradil elektrarne....ampak bom počakal do naslednjega leta....sem pa že vplačal aro...z izvajalcem se bi moral dogovoriti, da predračun in vplačana ara ostane tako kot je do naslednjega leta...da se končna cena ne spreminja.
res pa je, da bi izvajalec začel z deli že v roku enega meseca....sedaj pa pol leta ne bomo vedeli pri čem smo.
res pa je, da bi izvajalec začel z deli že v roku enega meseca....sedaj pa pol leta ne bomo vedeli pri čem smo.
Zgodovina sprememb…
OK, ampak, a ni vsako leto enako?Ekosklad porabi sredstva (ki, domnevam, so iz 2021) in Ministrstvo jim v kratkem dodeli nova za tekoče leto (2022)?
feryz ::
tudi jaz včeraj preko e-pošte oddal....kolikor sem bral naj bi vsa sredstva že pošla...se pravi mi kateri pošiljamo zadnji dan smo praktično izpadli....težava je ker v primeru, da ne dobim sredstev potem letos ne bom gradil elektrarne....ampak bom počakal do naslednjega leta....sem pa že vplačal aro...z izvajalcem se bi moral dogovoriti, da predračun in vplačana ara ostane tako kot je do naslednjega leta...da se končna cena ne spreminja.Pa ti veš, da ti bo to jasno če boš sploh dobil, nekje pol leta do eno leto po postavitvi?
Ali misliš, da te bo drug teden poklicala prijazna teta in rekla, da te denar čaka?
fikus_ ::
Zjutraj slišal po radiu, da je zmanjkalo sredstev za SE za leto 2022. Ali bodo upoštevali še danes prejete vloge?!
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Utk ::
Pa ti veš, da ti bo to jasno če boš sploh dobil, nekje pol leta do eno leto po postavitvi?
Ali misliš, da te bo drug teden poklicala prijazna teta in rekla, da te denar čaka?
Ni res. Če je sploh odobreno dobiš zelo hitro po oddani vlogi, ko je postavljena, pošlješ še račun in slike, potem pa dobiš v kakem mesecu nakazano.
Po "enem letu" dobiš za stvari, ki jih pošlješ samo na koncu, že z računom in slikami, recimo pri TČ. Pri elektrarni ti pa najprej odobrijo, potem delaš, in potem dobiš nakazano.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
tudi jaz včeraj preko e-pošte oddal....kolikor sem bral naj bi vsa sredstva že pošla...se pravi mi kateri pošiljamo zadnji dan smo praktično izpadli....težava je ker v primeru, da ne dobim sredstev potem letos ne bom gradil elektrarne....ampak bom počakal do naslednjega leta....sem pa že vplačal aro...z izvajalcem se bi moral dogovoriti, da predračun in vplačana ara ostane tako kot je do naslednjega leta...da se končna cena ne spreminja.Pa ti veš, da ti bo to jasno če boš sploh dobil, nekje pol leta do eno leto po postavitvi?
Ni res...spet nekaj na pamet...tebe obvestijo ali imaš zadevo odobreno/oziroma kaj moraš še dopolniti pri vlogi...ko zaključiš projekt pošlješ slike, račun in vso ostalo dokumentacijo in šele potem na koncu dobiš nakazana sredstva. (vsaj tako je bilo ko sem menjal okna, rolete, fasado)
Meni je pa načeloma vseeno kdaj mi bodo nakazali...samo, da vem, da bodo...tu je pa težava, da bom čakal pol leta, da mi bodo sploh javili ali imam subvencijo odobreno
Zgodovina sprememb…
Pa ti veš, da ti bo to jasno če boš sploh dobil, nekje pol leta do eno leto po postavitvi?
Ni res. Če je sploh odobreno dobiš zelo hitro po oddani vlogi, ko je postavljena, pošlješ še račun in slike, potem pa dobiš v kakem mesecu nakazano.
Po "enem letu" dobiš za stvari, ki jih pošlješ samo na koncu, že z računom in slikami, recimo pri TČ. Pri elektrarni ti pa najprej odobrijo, potem delaš, in potem dobiš nakazano.
ja, za starše sem ravno včeraj oddal vso dokumentacijo glede TČ (slike, račun, vloge itd)...so zaključili s projektom
feryz ::
Ni res. Če je sploh odobreno dobiš zelo hitro po oddani vlogi, ko je postavljena, pošlješ še račun in slike, potem pa dobiš v kakem mesecu nakazano.Definiraj hitro?
Od elektrarne, novembra oddano poročilo o zaključku, še niso vzeli papirjev v roke.
Čakanje na odobreno vlogo se trenutno čaka zelo dolgo 5mesece+.
na sama sredstava pa potem, ko je vse zaključeno hitro dobiš...v roku 1 meseca.
Baje pa te hitreje obravnavaju, če zraven zaprosiš še za eko kredit kot pa samo subvencijo
Baje pa te hitreje obravnavaju, če zraven zaprosiš še za eko kredit kot pa samo subvencijo
Mislim, da govorite o dveh stvareh. Zato sem tudi brisala. Od oddaje vloge je bilo povratno sporocilo, da so vlogo sprejeli in da so sredstva zanko zagotovljena v 14 dneh. Pač potrditveni mail, da so dobili. To je recimo da hitro. Na zdaj pa traja že 5 mesecev in pol od poslane vloge, da se zjasnijo ali je še kaj treba ali da pošljejo odločbo. Še ni na vrsti.
Na njihovi strani piše:
OBVESTILO
Trenutno na javnem pozivu 71SUB-SO19 obdelujemo vlogo številka 10.380 od več kot 14.000 prejetih. Čakalna doba za obravnavo je približno 5 mesecev.
Pa to je prejšnji razpis 71sub... Se pravi morajo najprej predelati se slabih 3 tauznt od tega razpisa, preden sploh pridejo do 93sub, ki se danes zapira.
Na njihovi strani piše:
OBVESTILO
Trenutno na javnem pozivu 71SUB-SO19 obdelujemo vlogo številka 10.380 od več kot 14.000 prejetih. Čakalna doba za obravnavo je približno 5 mesecev.
Pa to je prejšnji razpis 71sub... Se pravi morajo najprej predelati se slabih 3 tauznt od tega razpisa, preden sploh pridejo do 93sub, ki se danes zapira.
Zgodovina sprememb…
- spremenila: jabe ()
dussan ::
Čakanje na odobreno vlogo se trenutno čaka zelo dolgo 5mesece+.
Eno vprašanje - ravno izpolnjujem vlogo za subvencijo, pa ne razumem teh treh možnosti, če zaprosiš še za kredit
Izjavljam da:
- 1.
se nepovratno finančno spodbudo nakaže na bančni račun vlagatelja, saj vsota odobrenega kredita in nepovratne
finančne spodbude ne presega priznanih stroškov kreditirane naložbe po predračunu (kredit se odobri največ v višini
razlike med priznanimi stroški kreditirane naložbe po predračunu in nepovratno finančno spodbudo)
- 2.
se nepovratno finančno spodbudo skladno z javnim pozivom nakaže izključno banki kot delno poplačilo kredita, saj
vsota kredita in nepovratne finančne spodbude presega priznane stroške kreditirane naložbe po predračunu oz. se kredit
odobri v celotnem znesku priznanih stroškov kreditirane naložbe na podlagi predračuna
- 3.
kljub temu da vsota kredita in nepovratne finančne spodbude ne presega priznanih stroškov kreditirane naložbe po
predračunu, izrecno želim, da se nepovratno finančno spodbudo nakaže banki kot delno poplačilo kredita
1 - razumem, da nakažejo kredit na moj račun, pri 2 in 3 pa direktno banki, vendar mi ni jasna razlika, oziroma ne vem, kako bo, če sploh ne vem, koliko bo subvencija in/ali kredit.
Jaz sem tukaj dal stevilko 2...ker bom vzel tudi eko kredit in se mi bo obrok, ko mi bodo izplacali oziroma ko bodo nakazali subvencijo banki znizal.
Super, ce te tako hitro obvestijo ali si upravicen do subvencije ali ne…koliko casa potem tenstajo tisto vlogo mi je vseeno
Mislim, da govorite o dveh stvareh. Zato sem tudi brisala. Od oddaje vloge je bilo povratno sporocilo, da so vlogo sprejeli in da so sredstva zanko zagotovljena v 14 dneh. Pač potrditveni mail, da so dobili. To je recimo da hitro. Na zdaj pa traja že 5 mesecev in pol od poslane vloge, da se zjasnijo ali je še kaj treba ali da pošljejo odločbo. Še ni na vrsti.
Na njihovi strani piše:
OBVESTILO
Super, ce te tako hitro obvestijo ali si upravicen do subvencije ali ne…koliko casa potem tenstajo tisto vlogo mi je vseeno
Zgodovina sprememb…
Na njihovi strani piše:
OBVESTILO
Ja, pa na strani piše tudi, da obravnavajo vloge, ki so prispele na 02.08.2021, tako da teh podatkov jaz ne bi jemal za suho zlato.
To je pa zdaj povsem en drug razpis:
https://www.ekosklad.si/prebivalstvo/pr...
Kje si pa ti našla 71SUB-SO19? Trenutni pozivi za SE so 93SUB-SO21 in 67OB22 (lanski za kredit je bil pa 65OB19).
jabe, jaz mislim, da pri sol-navitas še naprej pošiljajo obrazec 71SUB-SO19, čeprav je ta razpis že zdavnaj zaključen... ekosklad pa to tvojo vlogo obravnava kot 93SUB.. Na samem obrazcu namreč ni praktično nobene razlike. Razlika je edino v imenu datoteke in en info stavek je dodan za boljše razumevanje.
Jaz sem namreč pošiljal pred 14 dnevi in so mi pri navitas ravno tako posredovali 71SUB obrazec, čeprav bi kao morali 93SUB.
Vsaj takšna je moja teorija.
Jaz sem namreč pošiljal pred 14 dnevi in so mi pri navitas ravno tako posredovali 71SUB obrazec, čeprav bi kao morali 93SUB.
Vsaj takšna je moja teorija.
Povratni mail od ekosklada pravi 71sub. In kot vidiš iz copypasta z njihove strani jih imajo še skoraj 3000 za pregledati od tega starega razpisa.
Trenutni ja, pa se prejšnjega ocitno niso pregledali... Pred 93sub je bil 71sub. Za kredit pa ne vem...
To je pa zdaj povsem en drug razpis:
https://www.ekosklad.si/prebivalstvo/pr...
Kje si pa ti našla 71SUB-SO19? Trenutni pozivi za SE so 93SUB-SO21 in 67OB22 (lanski za kredit je bil pa 65OB19).
Trenutni ja, pa se prejšnjega ocitno niso pregledali... Pred 93sub je bil 71sub. Za kredit pa ne vem...
Zgodovina sprememb…
- spremenila: jabe ()
MadMax ::
Tiste številke na ekoskladu že nekaj časa niso refreshane, btw...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.