Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Temo vidijo: vsi
telexdell ::
tudi ne pomeni, da ni...
Glej, proti temu pa ni argumentov. Enostavno imaš prav.
Če torej rečem, da si podala pametno izjavo to ne pomeni, da ni največja neumnost.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Same neumnosti pišeš v temi.
No ja, edina sreča, da imamo tebe in tej pa tej napišeš kaj pametnega. Tvoj zadnji post je živ dokaz tega.
BigWhale ::
Same neumnosti pišeš v temi.
No ja, edina sreča, da imamo tebe in tej pa tej napišeš kaj pametnega. Tvoj zadnji post je živ dokaz tega.
Joj, daj nehaj ze nakladat in teoretizirat. Na streho bi dajal po en optimizator na panel, hkrati pa noces nic slisati o stevcu, ki se pogovarja z inverterjem.
Imam ta poseben stevec in mi omogoca da v omrezje posiljam tocno toliko kot smem. Omogoca mi tudi, da lahko na streho zmecem se 20 panelov, ce mi srce pozeli, in bom se vedno v omrezje oddajal tocno toliko kot smem. Elektrarna bo proizvajala 13kW, jaz bom kuril 2kW, 11kW bo slo pa v omrezje. Ce pa jaz ne bom kuril nicesar, se bo pa 2kW pognalo v zrak na optimizatorjih. Stevec od elektra pa ne bo nikoli odklopil omrezja in nihce se ne bo rabil ukvarjati s tem, da stvari vklaplja nazaj.
V vseh teh letih na forumu se kar nimas svoje elektrarne in se kar pametujes o praksi. :D
jabe ::
Glede SE- že večkrat sem pojasnil in nikdar nisem nikjer zapisal, da jo imam ali da je nimam. Bolj pomembno se mi zdi, da prihodnim lastnikom SE skušam dati čimveč koristnih nasvetov. Očitno pa sem nekaterim, ki ste se odločili za sistem SE, katerega ne odobravam trn v peti. Lahko me trajno banaš, saj imaš to možnost. Drugače pač sprejmi, da tisto kar imaš ti doma ni nujno top šit za vse ostale.Same neumnosti pišeš v temi.
Joj, daj nehaj ze nakladat in teoretizirat. Na streho bi dajal po en optimizator na panel, hkrati pa noces nic slisati o stevcu, ki se pogovarja z inverterjem.
Imam ta poseben stevec in mi omogoca da v omrezje posiljam tocno toliko kot smem. Omogoca mi tudi, da lahko na streho zmecem se 20 panelov, ce mi srce pozeli, in bom se vedno v omrezje oddajal tocno toliko kot smem. Elektrarna bo proizvajala 13kW, jaz bom kuril 2kW, 11kW bo slo pa v omrezje. Ce pa jaz ne bom kuril nicesar, se bo pa 2kW pognalo v zrak na optimizatorjih. Stevec od elektra pa ne bo nikoli odklopil omrezja in nihce se ne bo rabil ukvarjati s tem, da stvari vklaplja nazaj.
V vseh teh letih na forumu se kar nimas svoje elektrarne in se kar pametujes o praksi. :D
Zgodovina sprememb…
- spremenil: telexdell ()
fikus_ ::
Telex, nimaš SE!
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Telex, nimaš SE!
Mi lahko posodiš kristalni kuglo samo za toliko, da napišem številke za naslednji jack pot. Pol ti jo takoj vrnem, da boš lahko zopet ugibal kaj o meni.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: telexdell ()
dussan ::
Imam dobro desetletje staro hišo, ki je relativno dobro izolirana. Ogrevanje vode in prostorov je s plinsko kondenzacijsko pečjo, poleg je še 70 l "zalogovnik", ki ga ogreva peč.
[DELETED]
Za el. avto računaj 5 do 6 tisoč km /MWh. Za 20k letnih kilometrov bi porabil dobre 3 pa do 4MWh, recimo da si sedaj skupaj na okoli 13Mwh. Glee na ugodno skoraj J lego lahko računaš okoli 1,1MWh na vsak instaliran kWp panelov.
12kWp sončna ti toraj proizvede 13,2MWh.
Trenutno so cene okoli 950€/kWp po odbiti subvenciji...
Hvala za odgovor. Sem pa vmes dobil tri "generične" ponudbe (brez ogledov na katere moraš čakati). Vsi so predlagali okoli 12 kWp elektrarno, cene so tudi skoraj enake (od 13.300 do 13.9000, potem pa odštejejo še 2.100 subvencije). Sestavni deli, razen modulov, identični, vsi delajo s SolarEdge optimizatorji in razsmerniki. Module ponujajo pa Jinko, Jolywood ali LONGI Solar, pa tudi tu je garancija skoraj enaka (12 let, potem pa linearni padec do 25 oziroma 30 let na cca. 85%).
Skratka, na prvi pogled ni razlik med ponudniki.
fikus_ ::
Telex, nimaš SE!
Mi lahko posodiš kristalni kuglo samo za toliko, da napišem številke za naslednji jack pot. Pol ti jo takoj vrnem, da boš lahko zopet ugibal kaj o meni.
Ne rabim kristalne kugle, se razbere iz tvojega pisanja!
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Utk ::
Za nekoga, ki tolk filozofira o neki stvari, je nemogoče, da bi to dejansko nabavil. Morda je v nabavi, že leta in bo trajalo še leta, pa še to dvomim. Kot tist, ki je odprl 2,3 teme o avtih za 50 jurjev, 5 let kasneje pa kupil za 25. Ali pa nekdo, ki o vsakem ciglu lahko filozofira 15 min, in tako gradi bajto že 15 let.
Ko si nekaj preračunaš, se odločiš, nabaviš, spelješ, amen. Res ni treba doktorata iz vsega naredit. Ker po dveh letih filozofiranja nisi čisto nič bolj pameten. 30 let pa nima smisla čakat, da boš videl kako se nek panel obnese.
Ko si nekaj preračunaš, se odločiš, nabaviš, spelješ, amen. Res ni treba doktorata iz vsega naredit. Ker po dveh letih filozofiranja nisi čisto nič bolj pameten. 30 let pa nima smisla čakat, da boš videl kako se nek panel obnese.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
c3p0 ::
Ena tehnična...
SolarEdge razsmernik imam 20m stran od bajte, pa rabim dodatno vtičnico pri razsmerniku, tam do 1kW porabe. Je kak problem, če bi vtičnico priklopil kar na (debelo) žico, ki gre iz razsmernika v števec/omarico? Da ne vlečem brezveze kabla...
SolarEdge razsmernik imam 20m stran od bajte, pa rabim dodatno vtičnico pri razsmerniku, tam do 1kW porabe. Je kak problem, če bi vtičnico priklopil kar na (debelo) žico, ki gre iz razsmernika v števec/omarico? Da ne vlečem brezveze kabla...
Očitno pa sem nekaterim, ki ste se odločili za sistem SE, katerega ne odobravam trn v peti. Drugače pač sprejmi, da tisto kar imaš ti doma ni nujno top šit za vse ostale.
Nikomur nisi trn v peti, samo en kup stvari razlagas na pamet, brez teorije, ki bo to podpirala in na koncu tudi brez prakse.
Lahko me trajno banaš, saj imaš to možnost.
Joj, a mislis, da sem star 11.5? :))
Ena tehnična...
Ce imas stevec lastne porabe, ki se pogovarja z inverterjem, pol ti te porabe ne bo uposteval.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: BigWhale ()
c3p0 ::
dunda ::
Koliko pa je to potem moteče? Kako glasno je to? Sem iskal podatke, pa nisem našel. Me prav zanima, kako se potem spi poleti pri odprtem oknu - no, ponoči verjetno ne ropota.
https://www.kacnje.eu
Postaviš ga v klet v nek prostor in zapreš vrata, v čem je faking problem? Ni spet TAKO glasen.
MadMax ::
Pri vroči okolici in 12+kW proizvodnje je primerljiv s prastarimi Tiki kopalniškimi ventilatorji.
Ali pa pravemu serverju z ventilatorji na polno.
Zjutraj/zvečer pa še kak rele v njem klikne, ko se zbuja/spravlja spat.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Pri vroči okolici in 12+kW proizvodnje je primerljiv s prastarimi Tiki kopalniškimi ventilatorji.
Koliko toplote pa proizvede? Je temperaturno občutljiv, da se ne bi pregreval, če je stisnjen v kakšen majhen prostor v kleti.
Postaviš ga v klet v nek prostor in zapreš vrata, v čem je faking problem? Ni spet TAKO glasen.
Ne zameri, fraza "v čem je faking problem" me je malo prestrašila.
Glede na to, da je daleč najboljša lokacija točno na spustu iz strehe in preden pride do elektro omarice na fasadi pred hišo, sploh ni nobenega razloga, da bi to tlačil v klet (ali kam drugam). Pred elektro omarico je zgolj nekaj metrov spusta, vse ostalo motoviljenje je povsem odveč. Tudi "ogledniki" so bili mnenja, da je tam zunaj daleč najbolje (cel dan v senci, pod streho, povsem blizu ...). Sprašujem pa zato, ker je to točno pod oknom spalnice. Se malo bojim, da bi ta vrag motil spanje poleti, ko so okna odprta. To je razlog za vprašanje.
Tnx.
Ponoči je torej tiho?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dunda ()
Glede na to, da je daleč najboljša lokacija točno na spustu iz strehe in preden pride do elektro omarice na fasadi pred hišo, sploh ni nobenega razloga, da bi to tlačil v klet (ali kam drugam).
Najboljša lokacija za koga? Za tiste, ki montirajo ali zate? Za njih je najboljša, normalno. Nobenega ekstra dela.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
feryz ::
Sem poslušal Afore 15 kW, ki je poleti delal s 13 kW.
Pravzaprav ga nisem poslušal, ker ni bilo nič slišati. Ohišje pa med 40 in 50 stopinj, še vedno se ga je dalo držati.
Solaredgi pa res tulijo kot zverine. Tisti 80 mm ventilatorček bi rad ven skočil.
Pravzaprav ga nisem poslušal, ker ni bilo nič slišati. Ohišje pa med 40 in 50 stopinj, še vedno se ga je dalo držati.
Solaredgi pa res tulijo kot zverine. Tisti 80 mm ventilatorček bi rad ven skočil.
Likalnik ::
Razsmerniki so občutljivi na vročino...da o direktnem soncu ne govorimo.
Pri meni bi bilo najlažje jih montirati na podstrešno...ker pa le ta ni v uporabi in ni izolirana (samo plošča ne pa sama streha) je poleti vroče pozimi pa pač mrzlo...kar je logično...in so mi povedali, da vročina slabo vpliva na razsmernik...zato bomo vse skupaj montirali v klet.
Pri meni bi bilo najlažje jih montirati na podstrešno...ker pa le ta ni v uporabi in ni izolirana (samo plošča ne pa sama streha) je poleti vroče pozimi pa pač mrzlo...kar je logično...in so mi povedali, da vročina slabo vpliva na razsmernik...zato bomo vse skupaj montirali v klet.
Glede na to, da je daleč najboljša lokacija točno na spustu iz strehe in preden pride do elektro omarice na fasadi pred hišo, sploh ni nobenega razloga, da bi to tlačil v klet (ali kam drugam).
Najboljša lokacija za koga? Za tiste, ki montirajo ali zate? Za njih je najboljša, normalno. Nobenega ekstra dela.
Za oboje. Njim najlažje narediti, meni pa tudi najbolj všečno mesto. Nikakor mi ne bi bilo všeč še tega vraga vleči znotraj hiše proti kleti (cevi so že precej polne), poleg tega v kleti nimam primerne lokacije, pa tudi precej se tam zadržujemo. Skratka - daleč najprimernejše se mi zdi, da je zadeva pred elektro omarico.
Zadeva je sicer certificirana za zunanjo montažo, ampak vsaj pod napuščem naj bo, pa pred direktnim soncem vedno skrita.
"Dobiš" pa poleg razsmernika še eno škatlo, veliko za cca 2/3 razsmernika...
"Dobiš" pa poleg razsmernika še eno škatlo, veliko za cca 2/3 razsmernika...
Predvideno je tako. Zunaj je elektro omarica v steni (fasadi). Cel dan je krepko v senci in pod streho. Pa prostor za tisto drugo zadevo (stikalni blok?) je tudi tam.
Skrbelo me je zaradi hrupa ponoči, ki pa ga očitno ni. Sklepam, da ropota ventilator, ki pa ima delo takrat, ko je veliko proizvodnje in je vroče. Ponoči pa nima dela in naj bi bil tiho. Tako sklepam.
Skrbelo me je zaradi hrupa ponoči, ki pa ga očitno ni. Sklepam, da ropota ventilator, ki pa ima delo takrat, ko je veliko proizvodnje in je vroče. Ponoči pa nima dela in naj bi bil tiho. Tako sklepam.
Vprašanje, če je to optimalno + vpliva na življensko dobo....ampak...najverjetneje ni nekega hudega odstopanja glede samega delovanja....glede življenske dobe bo pa čas povedal
Če mu je vroče, bo bolj delal.
Preventivno torej treba predvsem pogosteje preverjat/čistit ventilator.
Če mu bo pa prevroče, se bo pa samozaščitniško izklopil.
Načeloma "nekako" deluje do 60 stopinj, s tem da pri 50 že začne zmanjševat moč.
Detajli so dosegljivi v dokumentaciji proizvajalca glede na dotični tip.
Preventivno torej treba predvsem pogosteje preverjat/čistit ventilator.
Če mu bo pa prevroče, se bo pa samozaščitniško izklopil.
Načeloma "nekako" deluje do 60 stopinj, s tem da pri 50 že začne zmanjševat moč.
Detajli so dosegljivi v dokumentaciji proizvajalca glede na dotični tip.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MadMax ()
sirotka ::
Končno dobil odobreno. Je pa čakali rok kar dolg - že za eko kredit, potem pa še 2-3 mesece za montažo, menda ni za dobit solaredge-ov.
jabe ::
Ja jaz imam 16, je rekel takrat že oktobra, da 17 nima vec. Zdaj so pa očitno tudi drugim posle zaloge.
kaj je razlika med 16 in 17....meni naj bi naštimali Huawei 15..je pa še opcija 12 , 15, 17, 20..kje v praksi se to pozna...oziroma je bolj vzeti večjega kot manjšega?
output power je v mojem primeru 15
https://www.europe-solarstore.com/huawe...
output power je v mojem primeru 15
https://www.europe-solarstore.com/huawe...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Likalnik ()
če prov tole zastopim...letos ne bo več možno dobiti subvencije za sončno elektrarno
https://www.ekosklad.si/prebivalstvo/no...
J.McLane ::
Siemens Energy je prejel naročilo za prvi "large scale" eMethanol projekt:
https://www.greencarcongress.com/2022/0...
https://www.greencarcongress.com/2022/0...
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
Zgodovina sprememb…
- spremenil: J.McLane ()
link_up ::
če prov tole zastopim...letos ne bo več možno dobiti subvencije za sončno elektrarno
Mislim, da pridejo novi pogoji, ki bodo vkljucevali se baterije. Zagotovo pa se bo obnovilo tako ali drugace. :)
In and Out
se bo obnovilo...samo kdaj...naslednje leto mi nič ne pomaga, ker imam že vse v teku...in če ne dobim subvencije...se naj gredo j****...ne vem kako si to predstavljajo...obvestijo danes...velja pa do jutri
pa vprašanje koliko bomo dobili nazaj v primeru novega razpisa...sigurno manj kot trenutno
pa vprašanje koliko bomo dobili nazaj v primeru novega razpisa...sigurno manj kot trenutno
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Likalnik ()
link_up ::
se bo obnovilo...samo kdaj...naslednje leto mi nič ne pomaga, ker imam že vse v teku...in če ne dobim subvencije...se naj gredo j****...ne vem kako si to predstavljajo...obvestijo danes...velja pa do jutri
hoces reci vec? Manj v trenutnih razmerah gotovo ne bo, vsaj nima smisla. Tista C nevtralnost do 2050 bo realizirana 2030. Saj vidis da Siemens ze razvija gorivne za ladje. :D
In and Out
wcpapir ::
Tudi jaz imam v teku...upam da mi gre pri tej rundi še skozi-oddano že pred dvema mesecoma. Drugače pa se pokakam na subvencijo in sončno, tako ali tako če razmišljam da porabim 8000KW tudi če je cena 200% mi je vseeno.
sirotka ::
Jaz dobil včeraj papirje, danes izpolnim in oddam, upam, da bo še sprejeto, če je do jutri rok.