Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Temo vidijo: vsi
TheBlueOne ::
TheBlueOne: poštna številka? Sicer se lahko igraš na https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/e... pa vidiš po mesecih, koliko NE BI proizvedel z zasneženo streho npr. december, januar, februar. Čeprav, če si v krajih s pol metra snega na strehi, je verjetno tudi osončenost manjša, kar se bo poznalo tudi na proizvodnji SE ...
Se slabo spoznam kaj je kaj. Menda bo kaj takega:
Drugace je lega soncna, samo prekleto mrzlo je posebej to zimo.
Če se ne motim, imaš hišo v Avstriji ne?
Malce pazi glede naših nasvetov glede finančne vzdržnosti, ker ti svetujemo glede na pogoje, ki so tu v Sloveniji. Zato ti nekdo zgoraj dopoveduje, da je baterija brez veze, ker koristiš omrežje kot baterijo. Pri nas, z trenutnimi pravili to drži, kaj pa za Avstrijo?
Ja to mi je jasno, zato ne sprasujem katere subvencije so aktualne. Imam na sumu, da bo kaj s tem, bom pa menda kmalu izvedel.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: TheBlueOne ()
MadMax ::
Baterija za 1 teden je zgleda trenutno misija nemogoče. To je malo grenko, ko se vsepovsod postavljajo neke gigafabrike baterij in napoveduje prepoved nafte na vsakem koraku. 100 kwh je dovolj za en teden v primerno zgrajeni bajti, v obliki nafte je to malo večja kanta madona, baterija za domačo uporabo pa neki nemogočega. Namesto baterije potem pač agregat, ampak to potem pokvari ono električno idejo.
Me zanima, če se bo to pozneje kaj popravilo, ko bodo na trgu milijoni rabljenih električnih avtov in njihovih baterij.
100kWh=25kg drv/peletov/sekancev=10 litrov kurilca=10kubikov zemeljskega plina=.... (na 0.5 zaokroženo, da se kdo ne spotakne)
Poleg tega za kombinacijo z baterijo oz. celo za "UPS" varianto rabiš pri nas spet malce drugačno soglasje, v kolikor bi povezal sistem v omrežje.
Pa razsmernik ni enak kot za klasično samooskrbo (beri: je dražji).
Pa "samooskrbna" pri nas ne pomeni da si lahko neodvisen (odrezan) od omrežja, le letna bilanca kWh to tako prikaže. Za odrezano rabiš otočno.
Koliko bodo odsluženi EVji popravili je težko rečt. Delež DIY "inovatorjev" je zanemarljiv.
Subvencije so spet svoje poglavje v kolikor bi rad sčaral nek ekoskladu neprivlačen miks.
Itd...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
GizmoX ::
TheBlueOne je izjavil:
https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/e...
TheBlueOne: poštna številka? Sicer se lahko igraš na https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/e... pa vidiš po mesecih, koliko NE BI proizvedel z zasneženo streho npr. december, januar, februar. Čeprav, če si v krajih s pol metra snega na strehi, je verjetno tudi osončenost manjša, kar se bo poznalo tudi na proizvodnji SE ...
Se slabo spoznam kaj je kaj. Menda bo kaj takega
Drugace je lega soncna, samo prekleto mrzlo je posebej to zimo.
Na zemljevidu klikneš na svojo lokacijo
Grid connected, Installed peak PV power = 10, Mounting position = building integrated, Slope = 35 (oz. zmeri naklon strehe s telefonom), Azimuth = 0 (oz. preveri s kompasom/telefonom, -90=vzhod, 0=jug, +90=zahod), Visualize results.
Spodaj ti izračuna podatke za tipično leto. Seveda za SE, ki na sebi nima snega. Potem pa sam veš, katere mesece je sneg, ter katerih kWh z zasneženo streho ne bi pridelal.
100kWh=25kg drv/peletov/sekancev=10 litrov kurilca=10kubikov zemeljskega plina=.... (na 0.5 zaokroženo, da se kdo ne spotakne)Ampak vse to je caveman tehnologija - zakuriš, pa gori. Dobiti, predvsem pa HRANITI toliko ELEKTRIKE je pa nekaj drugega. Tesla Powerwall ima 13.5 kWh. Hyundai Kona ima 64 kWh.
Nissan s svojim CHAdeMO je imel sicer pravo idejo - da bi avto nazaj v hišo dajal elektriko v primeru izpadov. Ampak smo že desetletja navajeni na zanesljivo električno dobavo, tako da se s takimi malenkostmi na ravni EU ne ukvarjamo.
udirač => uni. dipl. inž. rač.
Bostjan_321 ::
Kak komentar glede teh dveh panel opcij ?
Moja streha ima sleme točno J-S, načeloma ni velike razlike ali so paneli proti V ali Z, kaj pa opcija da bi imel 20 panelov na V in 20 na Z ?
Se panele vedno montira pokončno ali lahko tudi vertikalno ? Na ta način bi na streho spravil več panelov.
Bostjan_321 je izjavil:
BISOL ali LONGi Solar
Moja streha ima sleme točno J-S, načeloma ni velike razlike ali so paneli proti V ali Z, kaj pa opcija da bi imel 20 panelov na V in 20 na Z ?
Se panele vedno montira pokončno ali lahko tudi vertikalno ? Na ta način bi na streho spravil več panelov.
laguna1 ::
panele lahko montiraš tako horizontalno kot vertikalno, ... samo je vprašanje, če je cena za montažo ista, no cena montaže verjetno je, ampak pri horizontalni montaži rabiš več prečnih nosilcev (metrov) za isto število panelov
telexdell ::
Bostjan_321 je izjavil:
Kak komentar glede teh dveh panel opcij ?
Bostjan_321 je izjavil:
BISOL ali LONGi Solar
Večina decembra in npr. včeraj je bila pri nas zjutraj prisotna nizka oblačnost. Tudi megla je prisotna le zjutraj. Popoldne pa se to razkadi in je nebo jasno. Upoštevaj tudi to- sam veš kaj velja za tvojo lokacijo.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
jabe ::
Za Longi ne vem, ampak Bisola ne bi več izbrala.
V in Z naj bi bila enakovredna, vednar(!), vsaj pri nas že nista. Zjutraj je megla in se zahod bistveno bolj obnese. V obdobjih ko ni megle, najbrž ni taka reč in takrat SE tudi najbolj dela, tako da če streha ni strogo na V-Z, položi čim več tja, ki je bolj proti jugu
V in Z naj bi bila enakovredna, vednar(!), vsaj pri nas že nista. Zjutraj je megla in se zahod bistveno bolj obnese. V obdobjih ko ni megle, najbrž ni taka reč in takrat SE tudi najbolj dela, tako da če streha ni strogo na V-Z, položi čim več tja, ki je bolj proti jugu
Zgodovina sprememb…
- spremenila: jabe ()
Sem si namestil kompas aplikacijo. na telefon in očitno hiša ni povsem J-S ampak je kakih 10° zasukana.
Če gledam tale kalkulator: https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/e...
In primerjam V in Z položaj na strehi je takole:
V - azimut -80°
Z - azimut 100°
Razlike pri 11kWp se naračuna 1MW. Je pa v jesenskih časih, ko je sicer obsevanost itak nižja, Z lega mal bolj opzimalna iz stališča megle.
Težko se odločit, sploh ker na V imam dimnik, ki ga na Z ni.
Če gledam tale kalkulator: https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/e...
In primerjam V in Z položaj na strehi je takole:
V - azimut -80°
Z - azimut 100°
Razlike pri 11kWp se naračuna 1MW. Je pa v jesenskih časih, ko je sicer obsevanost itak nižja, Z lega mal bolj opzimalna iz stališča megle.
Težko se odločit, sploh ker na V imam dimnik, ki ga na Z ni.
Jaz imam obratno situacijo. Na V je -110, na Z pa +70. Dimnika ni. Je bila odločitev toliko lažja. V tvojem primeru je zdaj res vprašanje koliko bo dimnik senčil takrat, ko bo najmanj treba. Ampak lahko pa daš čimveč na V, kamor dimnik ne seže in potem, kolikor je še treba na Z.
Bo malo za prespat. Mogoče celo podrem dimnik, ki je itak brez funkcije odkar je TČ, je samo rezerva za hude čase. Verjetno vsaj teoretični bi ga lahko celo speljlal na Z stran s kakim kolenom, če bi želel komplicirat.
Si kaj gledala sicer, kako se rezultati onega kalkulatorja ujemajo z dejanskim stanjem ?
Si kaj gledala sicer, kako se rezultati onega kalkulatorja ujemajo z dejanskim stanjem ?
Pojma nimam. Imam jo pol novembra. Decembra je bil sneg gor od kar je zapadel 3.12. do 31.12.
1.1. je bil dejansko prvi dan brez snega, januarja pa se ni konec. Je pa nekako boljši. Bo treba celo leto počakati. Vsaj eno...
1.1. je bil dejansko prvi dan brez snega, januarja pa se ni konec. Je pa nekako boljši. Bo treba celo leto počakati. Vsaj eno...
Hvala, to rabim koristne info iz prve roke.
Kaj pa glede panelov, zakaj ne bi več bisol ? Te mi namreč ponuja tu lokalc, ki pravi da z kitajci ne dela in da prisega na EU robo.
Prednost je da mi bo on hitr postavil, vsa ostala povpraševanja kar sem sicer pošiljal naokoli sem dobil šele en odgovor. Očitno imajo vsi preveč dela.
Kaj pa glede panelov, zakaj ne bi več bisol ? Te mi namreč ponuja tu lokalc, ki pravi da z kitajci ne dela in da prisega na EU robo.
Prednost je da mi bo on hitr postavil, vsa ostala povpraševanja kar sem sicer pošiljal naokoli sem dobil šele en odgovor. Očitno imajo vsi preveč dela.
feryz ::
Rad bi videl evropsko celico. Ker kitajskih, kao, ne vgrajuje.
Tista 2 cina, ki jih naredijo tukaj in alu okvir, ki ga itak dobijo iz Kitajske, še ne naredijo evropskih celic.
Tista 2 cina, ki jih naredijo tukaj in alu okvir, ki ga itak dobijo iz Kitajske, še ne naredijo evropskih celic.
To mi je jasno. Ampak kot rečeno, ta majstr daje gor bisol in pika konec. Ostali pa niti odgovorijo ne, ker očitno majo preveč dela.
@feryz, katere panele si dal ti gor ?
Bi delil še linke na potrebno dokumentacijo ?
Na Kitajskem (in njej sosednih državah) se izdeluje večina elektronskih komponent in sestavlja večina elektronike. V vsaki proizvodnji pa se lahko nastavijo stroji, da izdelujejo stvari z večjo ali manjšo toleranco. Kitajci npr. naredijo 1000 celic za SE panele. 200 jih v skladu s kvalitetnimi zahtevami pošljejo EU kupcu. Ostalih 800 pa vgradijo v svoje panele. Ko boš čez. leto ali dve kupil panele od npr. EU sestavljalca bodo ti izpolnjevali povsem enake ali boljše kvalitetne standarde kot jih danes. Ko pa boš kupil panele od Kitajca pa bodo lahko danes celo boljši od EU sestavljalca, naslednja serija pa bo čisti crap. In tako je z večino robe, katera pride direkt iz Kitajske.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: telexdell ()
Kaj od tega izberi:
https://solaranalytica.com/tier-1-solar...
Bisol ne dostavi, kar obljubi, reklamacij ne upošteva (od dneva montaže dalje), poišči kako stran nazaj. Proizvodnja posameznih panelov odstopa tudi za 25%, ampak recimo, da je tle fer črto potegniti, ko preteče vsaj eno leto. Da bom lahko kaj reklamirala, uveljavljala garancijo, si več ne domisljam. Odgovori so bili v smislu, počakaj par let, da te neha motiti. Ne bom si preveč glave več razbijala okoli tega, kakor bo, pač bo. Če bi šla v tole z neko 30letno investicijo v glavi, pa da bi se še kreditirala pa skupaj praskala, bi bila pa najbrž kar malo v skrbeh. Tako gre pa v folder malih zajebov pa se ne mislim več kaj dosti s tem ubadati.
Bisol ne dostavi, kar obljubi, reklamacij ne upošteva (od dneva montaže dalje), poišči kako stran nazaj. Proizvodnja posameznih panelov odstopa tudi za 25%, ampak recimo, da je tle fer črto potegniti, ko preteče vsaj eno leto. Da bom lahko kaj reklamirala, uveljavljala garancijo, si več ne domisljam. Odgovori so bili v smislu, počakaj par let, da te neha motiti. Ne bom si preveč glave več razbijala okoli tega, kakor bo, pač bo. Če bi šla v tole z neko 30letno investicijo v glavi, pa da bi se še kreditirala pa skupaj praskala, bi bila pa najbrž kar malo v skrbeh. Tako gre pa v folder malih zajebov pa se ne mislim več kaj dosti s tem ubadati.
Kaj od tega izberi:
Na spisku ni Bisola katerega vgrajuje GEN-i, ni Luxor Solar, katerega vgrajuje Petrol... Sedaj pa ne vem, ali spisek ni popoln ali nam dva največja vgrajujeta največji crap?
Geni ne vgrajuje več Bisola, ampak Jinko. Če dograjujes SE in imaš v štartu bisol, ne nadaljuje z bisolom, ampak da Jinkote. Zakaj? Jaz sem mislila, da zgolj zaradi cene in sem kupila bisol. Podpiramo domače, podpora okoli vogla... Mali zajebi...
Zgodovina sprememb…
l0g1t3ch ::
Kaj od tega izberi:
Na spisku ni Bisola katerega vgrajuje GEN-i, ni Luxor Solar, katerega vgrajuje Petrol... Sedaj pa ne vem, ali spisek ni popoln ali nam dva največja vgrajujeta največji crap?
Spet se je pokazalo kak nakladač si
Kaj od tega izberi:
A mogoče je na spisku Bisol ali Luxor? Pa Jabe je pred kratkim vgradila Bisol?
Si kar zanimiv, ko take stresaš.Kar nadaljuj, malce smeha nikomur ne škodi.
Kaj od tega izberi:
Kako maš pa ti veselje vsakokrat norca iz sebe delat :)
V tvojem originalnem postu nabijaš da gen-i vgrajuje bisol, pa ga že dolgo časa ne.
Hkrati pa še pišeš na način, da namiguješ da če nekaj vgrajujeta gen-i in petrol potem že mora biti OK in da je spisek pomankljiv.
Dvojni fail
Ja, samo mi ni geni delal. Geni mi je ponudil Jinka. Kaj glupiš sedaj?
Sem mogoče to trdil? Kdo torej glupira?
PrimoZ_ ::
Spet naš telex, mu je pod častjo priznat da je zajebal z bisol paneli, zdej bo pa na vse načine mlatil prazno slamo :)
Kaj od tega izberi:
V tvojem originalnem postu nabijaš da gen-i vgrajuje bisol, pa ga že dolgo časa ne.
Hkrati pa še pišeš na način, da namiguješ da če nekaj vgrajujeta gen-i in petrol potem že mora biti OK in da je spisek pomankljiv.
Dvojni fail
Da Geni ne vgrajuje več naših panelov zares nisem vedel in hvala vsem, da ste mi to praznino zapolnili. Vsak z IQ nad številko lastnih čevljev pa bi logično sklepal, da največji plajerji pri nas in tudi med najdražjimi ponujajo kvalitetno robo. Po tvojem, temu ni tako. Nam lahko namigneš, od kje ti takšni informacije? Seveda, če ti ni v podčast dati relevantno inforkmacijo norcu, za katerega me očitno imaš. Že v naprej najlepša hvala.
To debato sva že imela, a je res treba na vsaki strani? Da geni ne montira več Bisola, sem točno tebi že povedala. Da sem jaz zajebala z Bisolom tudi. Torej ko napišeš tista vprašanja na tak način, po vsem tem vrtenju v krogu, kako naj vem, kje imaš spet kratek stik:
- kaj montira geni
- kaj imam jaz montirano
- kdo mi je montiral
Najbrž pa si dol potlačil vse troje in par 10 postov kasneje bomo spet pri istem.
Geni, ki po tvoje montira zgolj kvalitetno robo, montira Jinkote. Kitajce! Jih najdeš na tistem seznamu. Nad Bisolom je križ potegnil.
- kaj montira geni
- kaj imam jaz montirano
- kdo mi je montiral
Najbrž pa si dol potlačil vse troje in par 10 postov kasneje bomo spet pri istem.
Geni, ki po tvoje montira zgolj kvalitetno robo, montira Jinkote. Kitajce! Jih najdeš na tistem seznamu. Nad Bisolom je križ potegnil.
Zgodovina sprememb…
To debato sva že imela, a je res treba na vsaki strani? Da geni ne montira več Bisola, sem točno tebi že povedala. Da sem jaz zajebala z Bisolom tudi. Torej ko napišeš tista vprašanja na tak način, po vsem tem vrtenju v krogu, kako naj vem, kje imaš spet kratek stik:
- kaj montira geni
- kaj imam jaz montirano
- kdo mi je montiral
Glej @Jabe- kaj montira Gen-i me boli... Meni nikoli ne bo nič montiral. Poanta pa ni bila, kaj montira Petrol ali Gen-i ampak, da se lepijo neke povezave, kjer so ocene nekih panelov. Med temi ocenami pa ni panelov našega proizvajalca in tudi panelov, katerih je kar nekaj po naših strehah. Nenazadnje, če bi na omenjenem linku bili naši paneli in bi ti to prebrala, bi se mogoče odločil drugače, kot si se.
Je pa res. da poznavanje abecede ne pomeni polne pismenosti. Treba je znati zapisano razumeti. Če bi to znalo več forumašev, bi bilo precej manj nabijanj, norcev,...
Mi nimamo proizvajalca.
Imamo le sestavljalca.
Ker se zadnja bistvena dodelava vrši v EU pa gre pravno za "naš" produkt.
Nihče itak še ni videl kako pri nas poteka izdelava celic. Roko na srce, osebno tega niti nočem, imamo že ostale svinjarije zadosti.
Da ga praktično nihče na svetu ne omenja mora imeti tudi razlog. Če bi bili ohinsploh kot se sami hvalijo, bi ga. Tako kot Rimaca ali Igorja auspuhmajstra.
Imamo le sestavljalca.
Nihče itak še ni videl kako pri nas poteka izdelava celic. Roko na srce, osebno tega niti nočem, imamo že ostale svinjarije zadosti.
Da ga praktično nihče na svetu ne omenja mora imeti tudi razlog. Če bi bili ohinsploh kot se sami hvalijo, bi ga. Tako kot Rimaca ali Igorja auspuhmajstra.
Mi nimamo proizvajalca.
Imamo le sestavljalca.
Pa ne bi bilo dobro, da bi bili obveščeni o vseh izdelkih, kateri se pojavljajo na našem trgu. Pol pa tistim kateri so po ocenah zanič to povemo s tem, da jih ne kupujemo. Ker pa tega ni, se pa še vedno najdejo ljudje, kateri v stilu krilatice "kupujmo Slovensko", daje prednost našim sestavljalcem pred tujimi. Pol jim je pa žal.
Itak da bi, a se je pač treba zavedat da smo premajhni playerji da bi kdorkoli kaj resnega raziskoval za nas (sami pa nimamo ne možnosti, ne želje-s tem seveda ne mislim le nas potrošnikov, ki nam je škoda dat že par eur za članarino ZPS ali kupit njihove cajtnge ko nas zanima kak test).
Če pljuneš iz žepa 15k€ in to odločitev baziraš izključno oz. predvsem na domoljubju, si pač trapec.
Kot vidim, pa za razliko od večine trapa jabe ne išče krivde pri drugih ampak odraslo sprejema krivdo za svojo napačno odločitev.
Če pljuneš iz žepa 15k€ in to odločitev baziraš izključno oz. predvsem na domoljubju, si pač trapec.
Kot vidim, pa za razliko od večine trapa jabe ne išče krivde pri drugih ampak odraslo sprejema krivdo za svojo napačno odločitev.
PrimoZ_ ::
Pa sej verjetno tak zanič spet niso.
Ji eden al dva panela delata malo slabše, ampak v celi sliki je to mala razlika.
Vseeno pa jo razumem da ji to ni všeč.
Po drugi strani pa ni garancije, da se kaj takega ne more zgodit pri drugem proizvajalcu.
Verjetno se dogaja pri vseh.
Razlika je samo kako pogosto in kako rešujejo reklamacijo.
To zadnje je tisto kjer očitno bisol najbolj pogrne z jebivetrskim odnosom.
Ji eden al dva panela delata malo slabše, ampak v celi sliki je to mala razlika.
Vseeno pa jo razumem da ji to ni všeč.
Po drugi strani pa ni garancije, da se kaj takega ne more zgodit pri drugem proizvajalcu.
Verjetno se dogaja pri vseh.
Razlika je samo kako pogosto in kako rešujejo reklamacijo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PrimoZ_ ()
... Razlika je samo kako pogosto in kako rešujejo reklamacijo.
Bingo.
Kaj bi pesnik rad povedal? Bi rad, da se enkrat povem, da sem zajebala? In zdaj pač povem naprej, da se še kdo drug ne nasanka ali pa ima vsaj en feedback več. Izdelek ni kot obljubljen, reklamacije/garancije ni. Seveda nisem vzela tega zgolj iz patriotizma, sem pa res verjela, da se bo samo malo na toslu poznalo, drugje pa ne.
Ni problem v limonah. Te so povsod. Kako se rešujejo, je pa velik pokazatelj marsičesa.
Ni problem v limonah. Te so povsod. Kako se rešujejo, je pa velik pokazatelj marsičesa.
Zgodovina sprememb…
Ne @jabe ne želimo, da izvajaš samokritiko. Hvaležni smo ti, da deliš svoje izkušnje z nami.
Ker smo majhna država se veliki ne bodo ozirali na nas, zato si moramo pomagati sami. Takšni forumi bi morali biti mesto izmenjav izkušenj in znanj. Prvinski namen bi moral biti, da bi naše relevantne informacije drugim omogočile, da ne bi ponovili naših napak. Moderatorji bi morali brisati škodoželjnost, napačne informacije (če so dovolj usposobljeni da to lahko ocenijo sami ali na podlagi odzivov ostalih forumašev) in foušijo. Brišejo pa kar nekaj po trenutnem navdihu in puščajo drugo, kar je za marsikoga spam.
Ko bi več forumašev delilo svoje izkušnje namesto svojih frustracij, bi forum zagotovo pridobil na verodostojnosti.
PS saj vem... norec, bedak, kaj tumbaš...
Ker smo majhna država se veliki ne bodo ozirali na nas, zato si moramo pomagati sami. Takšni forumi bi morali biti mesto izmenjav izkušenj in znanj. Prvinski namen bi moral biti, da bi naše relevantne informacije drugim omogočile, da ne bi ponovili naših napak. Moderatorji bi morali brisati škodoželjnost, napačne informacije (če so dovolj usposobljeni da to lahko ocenijo sami ali na podlagi odzivov ostalih forumašev) in foušijo. Brišejo pa kar nekaj po trenutnem navdihu in puščajo drugo, kar je za marsikoga spam.
Ko bi več forumašev delilo svoje izkušnje namesto svojih frustracij, bi forum zagotovo pridobil na verodostojnosti.
PS saj vem... norec, bedak, kaj tumbaš...
Ti si začel z neumnim komentarjem, sedja pa mešaš drek in mlatiš slamo.
Kot vedno.
Kot vedno.
Kaj od tega izberi:
Na spisku ni Bisola katerega vgrajuje GEN-i, ni Luxor Solar, katerega vgrajuje Petrol... Sedaj pa ne vem, ali spisek ni popoln ali nam dva
največja vgrajujeta največji crap?
Ti si začel z neumnim komentarjem, sedja pa mešaš drek in mlatiš slamo.
Kot vedno.
Kaj od tega izberi:
Na spisku ni Bisola katerega vgrajuje GEN-i, ni Luxor Solar, katerega vgrajuje Petrol... Sedaj pa ne vem, ali spisek ni popoln ali nam dva
največja vgrajujeta največji crap?
Od tebe sploh ne pričakujem, da boš razumel. Sem pa prepričan, da bo velika večina ostalih.
PS če ti je že sramotno dati podatke o panelih norcu, za katerega me imaš, pa jih daj vsaj ostalim forumašem. Verjemi, hvaležni ti bodo. Seveda, pa obstaja možnost, da vsak kateri ima I.Q nad številko svojih čevljev...
Kake podatke ?
Jaz sem pač vzel gen-i in imam Jinko panele. Ti si se neki vžigal da daje gen-i bisol.
Pa še sedaj mlatiš prazno slamo in se ne ustaviš.
Jaz sem pač vzel gen-i in imam Jinko panele. Ti si se neki vžigal da daje gen-i bisol.
Kake podatke ?
Glej, še zadnjič. Napisal sem, da v pregledu ni panelov, kateri so na veliko naših streh in da jih vgrajujeta Gen-i in Petrol. Ti si se na to odvzval:
Na osnovi tega sem se zahvalil vsem, kateri so mi pomagali zapolniti praznino, da Bisol ni več v ponudbi Gen-i. Hkrati sem te prosil, da nam forumašem posreduješ podatke, da so paneli od Bisol in Luxor crap, kot posredno namiguješ. Ti pa, namesto podatkov še kar nabijaš- ne vem kaj?
Glej, Primoz Z sem dal na ignore. Enako sem dal tebe. Živi najlepše v svojem svetu še naprej!
sirotka ::
Trenutno je naračunano za konkretno mojo, ki je zaradi montaže malo posebna (močnejši paneli, optimizator po panelu), pa vseeno pridemo na dobrih 6 let (izračunano), bomo videli kako bo v praksi. Je pa to popolnoma vseeon, ker obrok kredita zamenja strošek elektrike, je čisto vseeno kaj plačujem.