Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Temo vidijo: vsi
Utk ::
Tuširaš se tudi samo čez vikend, pa hladilnik drži 16 ur brez elektrike.
Za internet se plačuje 50 evrov brez problema, še za telefon 20,30, pri elektriki bomo pa šparal do zadnjega centa.
Za internet se plačuje 50 evrov brez problema, še za telefon 20,30, pri elektriki bomo pa šparal do zadnjega centa.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
J.McLane ::
Če kuhaš na plin in ogrevaš na drva, pa res ne vem zakaj imaš sploh še električni priključek, daš na streho eno SE + baterije pa se odklopiš od omrežja. V atodomu to lavfa z eno 150 W solarno celico in alternatorjem motorja.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
Kebo ::
Tuširaš se tudi samo čez vikend, pa hladilnik drži 16 ur brez elektrike.
Hladilnik skuri 200 Kwh/leto, ogrevanje sanitarne imaš pa na toplotno čez noč iz zalogovnika. Moj point je bil, da se tista računica z zalogovnikom in porabo samo ponoči izzide, v kolikor poraba TČ ni 150% večja, in da imet minimalno porabo v času VT ni nobena umetnost.
Normalno da se izide. Če imaš 21 namesto 23 stopinj, paziš kolk je ura ko si čaj kuhaš, sam narediš zalogovnik iz cisterne, pumpe najdeš na dinosu, itd. Potem se marsikaj splača.
Če smo že pri tem, ima kdo 200l bojler namesto 60, 80 in ga greje samo ponoči in zakaj ne?
Če smo že pri tem, ima kdo 200l bojler namesto 60, 80 in ga greje samo ponoči in zakaj ne?
Zgodovina sprememb…
aborko ::
Pa res ne smeš cenit svoj čas.... Pri štromu pretirano šparat je pa res bedarija, ker realno nič ne prišparaš, Kebo pri 200kWh mesečno imaš že skoraj fiksnih stroškov več kot porabe. Na koncu ko zdeliš kWh z končno ceno računa, te pride kWh vsaj 50% več kot mene ki bom ta mesec verjetno pokuril 1MWh.
Razlike med NT in VT ni in ne more biti 7 centov in pika. TeroDAG primerja cene NT in VT v nekem E3 naprednem paketu... Ampak Tero zgleda zanemarja, da folk ni na E3 naprednem paketu in vsekakor nima VT po tako grozno dragi ceni kot na E3 napredni, ampak po cca 6 centov brez omrežnine in ddv. Boš poleti ponoči laufal klimo, ker finančna "kazen" na E3 napredni za VT je kr huda. Ostalo okoli COP in TČ so ti drugi povedali, delati vodo na zalogo pri TČ je bedarija, prvič ker rabiš v štartu močnejšo TČ (več €), drugič ker z višanjem notranje temperature in z nižanjem zunanje temp. pada cop, tretjič zalogovnik zaseda prostor v hiši (prostor stane €€€) in za TČ rabiš ogromen zalogovnik, ker so temperature ogrevalne vode nizke...
Razlike med NT in VT ni in ne more biti 7 centov in pika. TeroDAG primerja cene NT in VT v nekem E3 naprednem paketu... Ampak Tero zgleda zanemarja, da folk ni na E3 naprednem paketu in vsekakor nima VT po tako grozno dragi ceni kot na E3 napredni, ampak po cca 6 centov brez omrežnine in ddv. Boš poleti ponoči laufal klimo, ker finančna "kazen" na E3 napredni za VT je kr huda. Ostalo okoli COP in TČ so ti drugi povedali, delati vodo na zalogo pri TČ je bedarija, prvič ker rabiš v štartu močnejšo TČ (več €), drugič ker z višanjem notranje temperature in z nižanjem zunanje temp. pada cop, tretjič zalogovnik zaseda prostor v hiši (prostor stane €€€) in za TČ rabiš ogromen zalogovnik, ker so temperature ogrevalne vode nizke...
Pa tudi delat 10 letne plane na podlagi enga paketa enga ponudnika, ki lahko to kadarkoli ukine...
Itak pravijo, da se bo ravno dnevna elektrika pocenila, ko bo malo več sončnih elektrarn. Po moje smo sicer še daleč, ampak vseeno.
Itak pravijo, da se bo ravno dnevna elektrika pocenila, ko bo malo več sončnih elektrarn. Po moje smo sicer še daleč, ampak vseeno.
fikus_ ::
Tero je inženirček, . . .. Ne futrat trola.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Zakaj ne bereš od začetka do konca? Mi imamo 200l pa nam je dovolj. Vprašanje je bilo, če bi bilo dovolj, če bi se gretje bojlerja ugasnilo ob 6h zjutraj in bi se šli vsi tuširat ob 8h zvečer, vmes pa še normalno trošili za ostale stvari.
Zgodovina sprememb…
telexdell ::
Zakaj ne bereš od začetka do konca? Mi imamo 200l pa nam je dovolj. Vprašanje je bilo, če bi bilo dovolj, če bi se gretje bojlerja ugasnilo ob 6h zjutraj in bi se šli vsi tuširat ob 8h zvečer, vmes pa še normalno trošili za ostale stvari.
Če ne boš poskusil, ne boš nikoli izvedel.
Pa četudi, ga na poceni elektriko nafilaš "kolikor gre" te bo dofilanje z dražjo elektriko prišlo toliko manj EUREUREUR. Sam npr. zjutraj ogrejem boljler na 45°C in ga potem praznim do tam 38°C. Zvečer pa je interval 42-38°C. Ker se temperatura meri na nekje 2/3 višine je voda po prikazu 38°C tako topla, da jo moraš ob tuširanju mešati z mrzlo vodo. Je pa res, da se mi v 300l bojlerju voda iz 38-42°C dvigne v tam 15 minutah, torej imam praktično pretočno ogrevanje med tuširanjem.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: telexdell ()
fikus_ ::
Številke ti gredo, logika (realne predpostavke/izhodiščni pogoji) pa ne!
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
O ljubi jezus. Ti si naračunal večjo razliko v porabi kot imamo tisti z 200l bojleri sploh porabe. Sori, meni vsaj v poletnih mesecih več kot 6 evrov TČ za toplo vodo itak ne porabi. Ne vem kako bi lahko samo nočni režim toliko MANJ porabil. In spet nisi upošteval večje izgube 300 litrskega bojlerja proti 200. Jebiga, lahko da res ni velika razlika, ampak če že centocepimo...
In v realnosti se ne kupuje zalogovnika v eni trgovini in kompresor v drugi, pa potem to DIY doma zveže, ampak se kupi komplet toplotna črpalka. Pri kateri pa ni 50 evrov razlike med 200 in 300 litrsko.
In v realnosti se ne kupuje zalogovnika v eni trgovini in kompresor v drugi, pa potem to DIY doma zveže, ampak se kupi komplet toplotna črpalka. Pri kateri pa ni 50 evrov razlike med 200 in 300 litrsko.
Zgodovina sprememb…
On je predpostavil, da TČ res dela celo noč, kar pa ni realno. Razen če prejšni zvečer res sprazniš do 10 stopinj vse skup, ampak potem se je nekdo z zelo mrzlo vodo tuširal...
Toplotna ponoči v resnici bolj malo dela. Tudi čez dan malo dela. Edino kar se ti bi zares morda splačalo, tako od oka brez da grem računat, je da bi jo ugasnil preden se grejo tuširat, če se tuširajo zvečer, in jo spet prižgal ob 22h, ali kdaj je že nižja tarifa. Da potem ne dela teh par ur od večera do 22h. Če se komu da s tem ubadat. S tem bi ta kw ali morda celo 2 kdaj, premaknil iz dnevne v nočno tarifo.
Tisti, ki se tuširajo zjutraj, ti pa spet zjebejo sistem, ker porabijo toplo vodo, ki se je ne sme nazaj segret do 22h...
Toplotna ponoči v resnici bolj malo dela. Tudi čez dan malo dela. Edino kar se ti bi zares morda splačalo, tako od oka brez da grem računat, je da bi jo ugasnil preden se grejo tuširat, če se tuširajo zvečer, in jo spet prižgal ob 22h, ali kdaj je že nižja tarifa. Da potem ne dela teh par ur od večera do 22h. Če se komu da s tem ubadat. S tem bi ta kw ali morda celo 2 kdaj, premaknil iz dnevne v nočno tarifo.
Tisti, ki se tuširajo zjutraj, ti pa spet zjebejo sistem, ker porabijo toplo vodo, ki se je ne sme nazaj segret do 22h...
Zgodovina sprememb…
Da se mi v bojlerju ohladi voda (če zanemarim izgube skozi obod) pomeni, da je v njega pritekla hladna voda. Torej je v bojlerju neka najnižja temperatura, pri kateri jo začneš ogrevati in najvišja, pri kateri jo nehaš. Sam sem predpostavil interval 35-45°C. Ti operiraš s 15°C torej imaš vodo pod 30°C, kar je (vsaj zame) že bolj primerna za hladiti rdeče vino, ne pa za tuširanje.
Pa zakaj ne bi mogel 200 l bojler tudi ogrevati preko noči in bi preko dneva ogreval le razliko 100 l vode? Ob COP 3 pomeni (1 del iz elektrike in dva dela iz zraka= 3 deli) je tistih 0,3 kWh ravno dovolj da segreješ 100 l vode za razliko 10°C- 3x0,3 (elektrike)= 0,9kWh (toplote).
Lahko si pa seveda izmišljuješ poljubne scenarije.
Pa zakaj ne bi mogel 200 l bojler tudi ogrevati preko noči in bi preko dneva ogreval le razliko 100 l vode? Ob COP 3 pomeni (1 del iz elektrike in dva dela iz zraka= 3 deli) je tistih 0,3 kWh ravno dovolj da segreješ 100 l vode za razliko 10°C- 3x0,3 (elektrike)= 0,9kWh (toplote).
Lahko si pa seveda izmišljuješ poljubne scenarije.
Zgodovina sprememb…
A sploh ločiš toplotno energijo od električne energije? S toplotno energijo ogrevaš vodo. Za delovanje TČ pa potrebuješ električno energijo. 0,3 kWh električne energije porabljene na TČ ti da 1 kWh topolotne energije, s katero ogrevaš vodo.
Pa dovolj o tem. Tema je namenjena solarnim elektrarnam ne pa poučevanju o vrstah enegije,
Pa dovolj o tem. Tema je namenjena solarnim elektrarnam ne pa poučevanju o vrstah enegije,
300 l za 3°C ali 100 l za 9°C. 300-200=100. 200 l segreješ na poceni štrom, le 100 l jo moraš na dražjega, da si na istem. Bo šlo?
Pri drugem primeru si malo zavajajoče napisal, da bi bila 6,4 kw dovolj tudi s TČ. Če vzamejo še TČ, mora bit večja. Ampak to ni pomembno, te izračune vrzi v koš. Zdaj je tako, da če imaš primerno streho postaviš maksimalno elektrarno ne glede na porabo, višek pa oddaš nekomu drugemu, tast staršem ali obratno, odvisno kdo ima boljšo streho. Samooskrbna skupnost in te scene. Ena večja elektrarna je bistveno cenejša od dveh malih. Če so ljudje pametni in se znajo kaj zmenit...
BigWhale ::
Tipično opravičevanje zgrešene odločitve. Imaš SE, imaš EV pa se ti ne bi izšlo ogrevanje s TČ. BULL_šit.
Joj, daj ne nakladaj no, ce nimas pojma o cem govoris. :) Jaz odlocitev, ki bi bile zgresene, ne rabim opravicevati nikomur, nismo vsi stari 13.5 let.
Pri trenutni porabi plina in stroski povezanimi s tem, bi moral toplotno gonit vsaj 10 let brez da bi zanjo placal elektriko, ce bi hotel, da se povrne investicija v TC. Pa glede na to, da bo cez nekaj let pri hisi se en EV, je vprasanje kako bo s porabo elekrike.
Sicer pa, po enem letu uporabe SE se bom odlocal a je nakup TC morda smiselen. Zaradi enega leta na plinu ne bom obubozal, plin je precej poceni. Trenutno je en paper napkin izracun v prid plinu.
jabe ::
Vsi imate neke silne cene za TČ v teh preračunih... Zadeva je cenena. Seveda imaš tudi take za 5mestno cifro, ampak te se kupijo redkeje kot se v razne kalkulacije dajejo.
Ja, tiste za 10 jurjev obstajajo samo zato, da potem brez problema vzameš tisto za 5 in misliš kolk si profitiral. Kje kakšen se pa najde...
Ampak za 5 jurjev se recimo da "splača", za 10 se enostavno ne.
Ampak za 5 jurjev se recimo da "splača", za 10 se enostavno ne.
feryz ::
In to veš zakaj? Ker vas investicija tepe. Na tem svetu je vse izračunano. Kakorkoli se obračaš, imaš rit zadaj. Čeprav folk misli, da temu ni tako.
In če si sposoben stopiti ven iz teh okvirjev, je matematika takoj drugačna.
Soseda so oprali, da se mu izplača investicija prehoda iz drv na SE plus TČ. Cena? Sitnica. Malo pod 30 jurjev, nekaj čez 23 po subvencijah. Izplača? To so bolne cifre. Dobesedno.
Po drugi strani, sem jaz mojega tastarega napral popolnoma isto. SE plus TČ. Da ne bo vsak dan kuril sicer zastonj drv, ker je pristaral. Cena? Okrog 5 jurjev za oboje po subvencijah.
Gre za praktično enako zadevo, ampak popolnoma drugo matematiko. Se ti ne zdi?
In če si sposoben stopiti ven iz teh okvirjev, je matematika takoj drugačna.
Soseda so oprali, da se mu izplača investicija prehoda iz drv na SE plus TČ. Cena? Sitnica. Malo pod 30 jurjev, nekaj čez 23 po subvencijah. Izplača? To so bolne cifre. Dobesedno.
Po drugi strani, sem jaz mojega tastarega napral popolnoma isto. SE plus TČ. Da ne bo vsak dan kuril sicer zastonj drv, ker je pristaral. Cena? Okrog 5 jurjev za oboje po subvencijah.
Gre za praktično enako zadevo, ampak popolnoma drugo matematiko. Se ti ne zdi?
Če malce pogledam ponudbe pol te SE 11 kWp pride tam 10.000 EUR. Toplotna črpalka NIBE F2120-16 z 300 l bojlerjem okrog 10.000 EUR. Ko odšteješ subvencije si na 15.000 EUR. Če bi dal kakšnega Daikina ali Fujitsija ali... bi bilo vse skupaj okrog 12.000EUR. To pa kvasiš neumnosti o 30 jurjih!
Joj, daj ne nakladaj no, ce nimas pojma o cem govoris. :) Jaz odlocitev, ki bi bile zgresene, ne rabim opravicevati nikomur, nismo vsi stari 13.5 let.
Pri trenutni porabi plina in stroski povezanimi s tem, bi moral toplotno gonit vsaj 10 let brez da bi zanjo placal elektriko, ce bi hotel, da se povrne investicija v TC. Pa glede na to, da bo cez nekaj let pri hisi se en EV, je vprasanje kako bo s porabo elekrike.
Sicer pa, po enem letu uporabe SE se bom odlocal a je nakup TC morda smiselen. Zaradi enega leta na plinu ne bom obubozal, plin je precej poceni. Trenutno je en paper napkin izracun v prid plinu.
Sem se tam 15 let ogreval na zemeljski plin, sedaj se na TČ. Plin še vedno uporabljam za kuhanje in kot rezervni vir v primeru okvare TČ. Pred prehodom sem naredil preračun, tak da ne govorim na pamet.
Zgodovina sprememb…
Škoda ker te ni bilo blizu, ko je kupoval. Bi dobil napol zastonj. Pa saj tudi mene ni nič vprašal, bi bilo takoj drugače.
Sicer pa je šel v jamo preden so zagnali TČ in postavili elektrarno na streho. Tako da je sladke stvari v zvezi z odplačevanjem kredita kar ženi pustil. Punca, stara 65 let, sama v hiši. Res super naložba na stare dni.
Sicer pa je šel v jamo preden so zagnali TČ in postavili elektrarno na streho. Tako da je sladke stvari v zvezi z odplačevanjem kredita kar ženi pustil. Punca, stara 65 let, sama v hiši. Res super naložba na stare dni.
Koliko stane SE imaš polno navedb v tej temi. Za ceno Nibe pa bi prilepil sliko ponudbe, pa shrani.si ne deluje več. Kaj vse je v ponudbi za 30 k€ pri tvojem sosedu pač ne vem. Si pa sodelujoči na forumu zaslužijo verodostojne informacije ne pa neko nabijanje, katero bi jih lahko spravilo v zmoto.
Zakaj bi bilo 30 jurjev čudno za SE + TČ? Vprašaj kronoterm, hitro si na 13 jurjih. Pa še elektrarna za 16 in je. Lahko pa isto postaviš za 15. Še zmeraj ne pollegalna DIY varianta...
Čudno je, da je 14 kW toplotna s predelavo kotlovnice 14 jurjev? Da je 13,6 kW SE 15 jurjev? Oboje pred subvencijo?
Btw, obe cene so brez gradbenih del, ker bo SE na nadstrešku zraven hiše in ga je treba povečati ter spremeniti naklon strehe. Zdaj visi proti severu, mora proti jugu.
Oboje je tudi brez štromarskih del. Ker je treba še povezati TČ, premakniti glavno omaro s števcem ven.
In še kaj se bo našlo, preden bo vse skupaj "na ključ".
A veš kaj je meni čudno? Da v Sloveniji obstajajo norci, ki danes plačujejo jurja na vgrajeni kilovat SE. Ampak jih je ogromno, praktično vsak.
Btw, obe cene so brez gradbenih del, ker bo SE na nadstrešku zraven hiše in ga je treba povečati ter spremeniti naklon strehe. Zdaj visi proti severu, mora proti jugu.
Oboje je tudi brez štromarskih del. Ker je treba še povezati TČ, premakniti glavno omaro s števcem ven.
In še kaj se bo našlo, preden bo vse skupaj "na ključ".
A veš kaj je meni čudno? Da v Sloveniji obstajajo norci, ki danes plačujejo jurja na vgrajeni kilovat SE. Ampak jih je ogromno, praktično vsak.
l0g1t3ch ::
Za vprašat se je kaj zares rabiš a mora biti ravno najdražja opcija :)
Za SE se je mislim da v tej temi ugotavljajo, da je cena pri izdelavi na ključ okoli 1100€/kwp in znanec je sedajle dal 7k za Mitsubishi 12kW TČ. Oboje so cene po subvenciji.
Torej 11k za 10kwp SE in 7k za TČ je 18k. Precej rezerve do 30k.
Sploh pa SE ni nujna da bi imel TČ, to je čisto ločen projekt.
Če mora predelati nadstrešek in prestavljati števec pa še kaj, se je za vprašat ali je to smiselno in ali ima denar za to. Ne moreš pa pavsašlno rečt kar da SE in TČ te stane 30k€.
Za SE se je mislim da v tej temi ugotavljajo, da je cena pri izdelavi na ključ okoli 1100€/kwp in znanec je sedajle dal 7k za Mitsubishi 12kW TČ. Oboje so cene po subvenciji.
Torej 11k za 10kwp SE in 7k za TČ je 18k. Precej rezerve do 30k.
Sploh pa SE ni nujna da bi imel TČ, to je čisto ločen projekt.
Če mora predelati nadstrešek in prestavljati števec pa še kaj, se je za vprašat ali je to smiselno in ali ima denar za to. Ne moreš pa pavsašlno rečt kar da SE in TČ te stane 30k€.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: l0g1t3ch ()
driver_x ::
1100€/kWp po subvenciji? Pri svaku smo prejšnji teden primerjali (sveže) ponudbe in so se cene gibale med 800 - 900€ na kWp.
Saj nisem pavšalno trdil, da je tako.
Če prebereš višje, bo mene stalo 5 jurjev. Da to fotru častim za božička.
9 kW SE + 9 kW TČ. Dal bi zgolj SE plus grelce, ampak to ne bi šlo skozi. Ker on hoče v slabo izolirani bajti imeti 27 stopinj pozimi.
Vsak se po svoje znajde. Eni tako, drugi drugače.
9 kW SE + 9 kW TČ. Dal bi zgolj SE plus grelce, ampak to ne bi šlo skozi. Ker on hoče v slabo izolirani bajti imeti 27 stopinj pozimi.
1100€/kWp po subvenciji? Pri svaku smo prejšnji teden primerjali (sveže) ponudbe in so se cene gibale med 800 - 900€ na kWp.
Ta cifra mi je ostala v glavi po prbiranju teme, mogoče da je pred subvencijo ampak mislim da ne.
Mislim da je bilo tukaj nekaj ljudi z 10kwp elektrarnami in predračuni z med 10 in 11k po subvenciji.
Sicer pa če so cene sedaj take kot si pisal pa še toliko bolje.
5k€ za SE in TČ se mi zdi malo tako no, izmišljeno.
Vem da si SE montiral sam, pa vseeno.
5k€ za SE in TČ se mi zdi malo tako no, izmišljeno.
Vem da si SE montiral sam, pa vseeno.
Je možno, če dobiš TČ, katera je 10 let ležala na skladišču v GB za 750 € in podobno nabaviš opremo za SE. Je pa za večino ljudi to podobno, kot bi govoril, da me je Mercedes prišel 10 €, kolikor me je stala tombolska kartica.
driver_x ::
Od tistih, ki imate SE in uporabljate SolarEdgev inverter - ali kdo izmed vas uporablja monitoring API?
To vidiš v appu, mene pa zanima API.
Lahko investiraš tam 150..200 EUR v samogradnji ali pač daš 350...450EUR nekomu, da ti bo namestil tri tokovnike in potegnil CAT6 kabel do inverterja ali pač zastonj gledaš proizvodnjo na appu SolarEdge in appu Mojelektro pa dve stvari sešteješ in eno odšteješ. Naredi kakor želiš, kaj si pridelal, kaj si porabil in kolikor si v + ali - boš vedel v obeh primerih.
Zgodovina sprememb…
Gledam novi cenik energije plus in je cena enotarifne elektrike okrog 0,1 €/kWh brez vseh dajatev. Takšne cene so pa že skoraj enake subvencioniranim cenam električno energije iz sončnih elektrarn izpred leta 2014. Ker se subvencionira le razlika med priznano in tržno ceno bodo zneski subvencij opazno padli.
Večjo SE je možno zgraditi že za tam 800 €/kWp. Pri pričakovanem donosu 1100 kWh/kWp se ob takšnih cenah investicija povrne brez subvencij v tam 7,5 letih. Pri samooskrbi, kjer je cena sicer okrog 1000 € si pa oproščen še prispevkov pa je ta doba 5,3 leta.
In cene elektrike še kar rastejo.
Večjo SE je možno zgraditi že za tam 800 €/kWp. Pri pričakovanem donosu 1100 kWh/kWp se ob takšnih cenah investicija povrne brez subvencij v tam 7,5 letih. Pri samooskrbi, kjer je cena sicer okrog 1000 € si pa oproščen še prispevkov pa je ta doba 5,3 leta.
In cene elektrike še kar rastejo.
FoxKnox ::
Pri Gen i so cene po rednem ceniku cca 50 % nižje, pravijo ostanejo enake do poletja 22. Zato ni panike.
Masayoshi ::
Ne rabiš, urediš lahko vse preko emaila, tudi elektronsko podpišeš. Sicer je verjetno večina pri Energiji+ izkoristila akcijo oktobra z garantiranimi cenami za eno leto, ki so še nekoliko nižje kot pri Gen-i.
Pri Gen i so cene po rednem ceniku cca 50 % nižje, pravijo ostanejo enake do poletja 22. Zato ni panike.
Gen-i pač prodajaj elektriko iz NEK. Ob takšnih cenikih se bomo vsi preklopili nanj. Ker elektrike iz JEK ne bo dovolj za vso Slovenijo bo tudi Gen-i moral začeti kupovati elektriko na prostem trgu. Tako bo lahko ponudil miks cene med 28 €/MWh kolikor znaša lastna cena NEK in 258 €/MWh kolikor je včerajšnja cena na HUDEX. Ob tem pa še rastejo cene plina, CO2 kuponi pa dosegajo iz dneva v dan nove rekordne cene.
Tak da- najhujše šele prihaja.
Dobro dejte nehat z elektriko iz Krškega in Gen-ija. Če bi gledal vaše komentarje, bi mislil, da je v Krškem vsaj 15 nukleark. Poglejte si električni mix gen-ija, pa potem nabijajte naprej. Niti ne vem zakaj bi prodajal poceni elektriko iz Krškega, če bi lahk isto elektriko dražje prodal komu drugemu.
Zgodovina sprememb…