» »

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
125 / 359
»»

Magic1 ::

Sej si lahko sam izračunaš na 17kW na FE. Vzameš najvišjo proizvodnjo v zadnjih treh dneh in predpostavljaš, da je tako cel mesec. Povprečno nekje 1kW proizvaja 6 ur, Torej 6kWh na dan. V oblačnem zimskem mesecu mesecu torej nekje 180kWh. Poleti vzameš cel sončni mesec, torej 10kW ene 10ur, je 100kW na dan, 3000kWh v mesecu. Torej v worst case scenariju imaš lahko razliko 15x. Pa to ni tako nemogoče, da imaš pozimi 30 dni oblačno in poleti 30 dni sončno.
http://pv.fe.uni-lj.si/SE_FE.aspx
Sej povprečja za posamezne mesece ne izgledajo tako hudo, ker se stvari ne poklapajo od 1 do 31 v mesecu. Sam v realnosti 30 zaporednih dni istega vremena naredi točno to.
Magic

dstr17_ ::

Koliko krat si sam tukaj napisal, da 1 kW inštalirane moči PV letno pri nas proizvede 1100 kWh elektrike? No, če 1 kW letno proizvede 1100 kWh elektrike, potem 2.6 GW inštalirane moči PV letno pri nas proizvede 2.86 TWh elektrike.

Po drugi strani pa polovica NEK-a, s ~350 MW nazivne moči, letno proizvede 350 MW * 365 dni * 24 dni/h * 0.90 (NEK-ov faktor izkoriščenosti) = 2.76 TWh elektrike.
Zdaj pa k jedrski energiji prištej še baterije. Če bomo imeli električne avte, potem rabimo baterije na distribucijskem omrežju, zaradi visokih koničnih obremenitev. To je ne glede na to ali se napajajo iz jedrske ali fotovoltaike. In če bomo morali imeti baterije v vsakem primeru, potem je računica še precej bolj v prid fotovoltaiki kot jedrski.

Truga ::

Okapi je izjavil:

Truga je izjavil:

Lenoba je gonilo razvoja. A si predstavlas, da bi se cloveku 8000 let nazaj dalo vsako rastlino posebi kopat v zemljo in nebi izumil pluga?
Pa izobrazba je tudi koristna. Ti recimo nimaš pojma, zakaj se uporablja plug.>:D

Da ni treba stihat? Kaj kle ni jasno?

BigWhale ::

WarpedGone je izjavil:

Torej je vseeno treba lazit po strehi in preverjat stanje tam zmontiranih celic ampak ob tem se ti ne sme dat enga hebla obrnit, ker to je pa čist preveč dela, štorasto, in nepraktično.

Ne, ni treba lazit po strehah. Panele lahko pogledas oddalec, ce je kak poskodovan ali za kaksno vecjo svinjarijo. Na streho gres lazit takrat, ko ti kak panel crkne. Na strehi z naklonom med 20 in 45 stopinj bos v vsakem primeru precej tezko hodil in se tezje obracal kakrsnekoli heble. Ce bi bla ta stvar tko enostavna bi jo ljudje ze poceli. Hkrati imajo pa panele ljudje ponavadi tako postavljene, da pokrijejo cim vecjo povrsino strehe.

Na, izvoli obracat heble. :) Jaz bom raje dva panela vec zmontiral in bo rec bolj prakticna in manj nevarna.

telexdell ::

Upoštevati je treba, da je pri premikanju panelov potrebna večja površina sicer en panel meče senco na drugega.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Ampak pri taksni postavitvi potrebujes razmika kaksnih 20cm, takrat, ko je sonce najvisje na nebu in to je recept za 'sicer sem paraplegik sam enkrat sem pa 50 EUR prsparal pr stromu!'. Ko je pa sonce nizje na nebu mora biti pa ta razdalja precej vecja. Kako zdej panele zmontirat, da bodo optimalni?

V resnici pa je izkoristek za tako malenkost boljsi, da se ti v resnici ne izplaca poceti tega. Uporabno povrsino, ki jo izgubis z razmikom med paneli raje porabis za zmontirat nekaj panelov vec.

jest10 ::

Nikec3 je izjavil:

Tukaj bomo potrebovali še nekaj alternativ, za vse ostalo bo fotovoltaika + kratkotrajna hramba povsem dovolj. Ta kratkotrajna hramba bodo ČHE (ne 20, ampak max. kaki trije), akumulacija HE in pa baterije.

Ha ha ha kakšna dobra šala, 3 črpalne in baterije:))

c3p0 ::

vostok_1 je izjavil:

Hah, 12k€ za 7kWp, odplačilo v 10 in ohoho letih.

Face it...v saudski arabiji it makes absolute sense. Here...not that much, at least not yet, kar se mene tiče.

Sam sem dobil ponudbo na ključ 6kW za 7100€, vključen je že Ekosklad. Druga ponudba, za sosednjo hišo, je 11kW za 13k€.

APPluk ::

Od koga si to dobil? Kateri proizvajalec?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: APPluk ()

Zadruga sončnih elektrarn Slovenije z.o.o.

Nikec3 ::

Če imaš hišo in nimaš lojtre, s pomočjo katero lahko prideš do vseh delov hiše si pa zares en Kekec.

Seveda imam lojtro in seveda ne mislim lazit po strehi, da bom prestavil en hebl.

APPluk je izjavil:

Od koga si to dobil? Kateri proizvajalec?

Kolega, na prejšnji strani sem citiral cene in dobo vračanja investicije za dve opciji od GEN-i-ja. Če si prelen, da bi si prebral, mi je zelo žal.
@WarpedOne o Elonu Musku:
"ST inteligenca serijskemu izdelovalcu "čudežev" očita pomanjkanje inteligence"

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Nikec3 ()

APPluk ::

Dragi kolega, kot prvič je tvoj citat za 11kW je 2 strani nazaj, drugič omenjaš 6kW za 7100EUR, jaz sem par dni nazaj za 7kW dobil cenejšo različico od GENi-ja za 10kEUR, kot tretjič sem len zato, ker ne berem vaših smeti s katerimi packate forum Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: APPluk ()

frudi ::

BigWhale je izjavil:

Ampak pri taksni postavitvi potrebujes razmika kaksnih 20cm, takrat, ko je sonce najvisje na nebu in to je recept za 'sicer sem paraplegik sam enkrat sem pa 50 EUR prsparal pr stromu!'. Ko je pa sonce nizje na nebu mora biti pa ta razdalja precej vecja. Kako zdej panele zmontirat, da bodo optimalni?

V resnici pa je izkoristek za tako malenkost boljsi, da se ti v resnici ne izplaca poceti tega. Uporabno povrsino, ki jo izgubis z razmikom med paneli raje porabis za zmontirat nekaj panelov vec.

Bingo! Točno tako.

Preprosta resnica je, če bi se splačalo prilagajati naklon panelov, bi se to že počelo. Ampak v praksi se ne izplača uporabljati dražje montaže, večati razmaka med paneli, zapravljati čas ter tvegati nesreče za lazenje po strehah... in to za kaj, mogoče 5% višjo letno količino proizvedene elektrike. Ni računice. Se ne izplača ne privatnikom z domačo 10 kW elektrarno na strehi in ne upravljalcem velikanskih elektrarn z dobesedno miljoni individualnih panelov. Če že hočeš proizvesti tistih 5% elektrike več, je lažje zmontirat pač 5% panelov več in je končni efekt enak :)
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

DamijanD ::

Par strani nazaj je nekdo omenil, da se da SE montirat namesto kritine. A ima kdo kaj več podatkov o tem?

WarpedGone ::

Zbogom in hvala za vse ribe

BigWhale je izjavil:

APPluk je izjavil:

Sn dobil ponudbo za 7kw elektrarno za BISOL je 11 kEUR, za Solar Edge pa 10 kEUR (z subvencijo,...). Malo veliko se mi zdi glede na par strani prej napisanih 1200EUR na kW oz. 1000EUR v lastni režiji. Presenetili sta me predvsem predvideni dobi odplačila investicije 14 in 13 let :'(

7kW bi tudi jaz potreboval. Po trenutni ceni elektrike to pri meni pomeni skoraj 14 let preden mi stroski elektrike pokrijejo investicijo (pod pogojem, da bi vseh 13 let placal tocno 0 EUR za vso elektriko, pa vem, da bi nekaj vseeno moral placati).

Imaš na eni strani denar na drugi strani pa možnost investiranja v nekaj, kar ti vsak mesec nekaj prinese. Tu lahko enostavno izračunaš:
investicija/donos= št. let amortizacije

Če pa imaš na eni strani denar in na drugi strani možnost da zmanjšaš neko redno mesečno obveznost pa izračun ni tak. Če računaš enako kot zgoraj in dobiš amortizacijo npr. 13 let, to le pomeni, da po 13 letih ne boš imel ne denarja in ne tistega v kar bi lahko investiral. Plačeval in plačeval... pa boš še naprej. Lahko pa rečeš, da boš še 13 let plačeval elektriko potem pa ti je ne bo treba več.

Podobna je stvar z najemnino stanovanja- ali vso življenje plačuješ najemnino ali pač vzameš kredit in plačuješ namesto najemnine podoben obrok kredita in bo čez npr. 20 let stanovanje tvoje, z zneskom katerega bi namenil za najemnino pač počneš kar hočeš.

7982884e ::

WarpedGone je izjavil:

Lastovke prihajajo ... A new Tesla Powerpack system brings business almost completely off-grid in France [Updated]
Poleti samozadosten, 4 zimske mesece pokriva 80%.

Vaš imposibru je irrelevanten, kup brezveznih ludistov.

100% independently from the grid 8 months out of the year and the system will cover up to 80% of the company’s electricity needs for the other 4 months.

si spregledal besedici "up to"?
s tem sicer nisi dokazal nicesar. lahko bi bil tudi pozimi 100%, ce je pac instalirane dovolj moci. bo pac v poletnih mesecih 8x vec stroma. ce se gre za izoliran projekt, to ni problem, ker pac prodaja strom drugim. na drzavni ravni je pa druga pesem.

Po tem tednu, polnem megle sem slučajno razmišljal o fotovoltaiki v takih primerih in se spomnil, da nezanemarljiv delež k megli doprinese tudi svinjarija, ki jo delamo s tem ko kurimo ICE avtomobile po mestih, kurišča na biomaso s slabimi filtri, tovarne, itd. S tem ko bo vedno več avtomobilov na elektriko, bo tudi svinjarije (okrog katere se megla prej naredi) manj, posledično bo v zimskih časih v kotlinah tudi več sončevega obsevanja.

Sej navijate za to, da se ogreva na fosilce, saj elektrike za TČ pozimi ni realno za pričakovat iz SE...
Še enkrat, pozimi se porabi več elektrike, kot poleti. Pridela se je pa cca. 7x manj na SE.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

vostok_1 ::

Nikec3 je izjavil:

Po tem tednu, polnem megle sem slučajno razmišljal o fotovoltaiki v takih primerih in se spomnil, da nezanemarljiv delež k megli doprinese tudi svinjarija, ki jo delamo s tem ko kurimo ICE avtomobile po mestih, kurišča na biomaso s slabimi filtri, tovarne, itd. S tem ko bo vedno več avtomobilov na elektriko, bo tudi svinjarije (okrog katere se megla prej naredi) manj, posledično bo v zimskih časih v kotlinah tudi več sončevega obsevanja.

Umm...wat?

Megla bo tako ali tako. Pogovarjamo se o kvečjemu par procentov razlike...od že tako le par procentov celotne kapacitete.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Umm...wat?

Megla bo tako ali tako. Pogovarjamo se o kvečjemu par procentov razlike...od že tako le par procentov celotne kapacitete.

Kaj ti ni jasno? Napisal sem, da gre za nezanemarljiv del energije, kar par procentov definitivno je (pri tehnologiji kjer je vsak % izboljšanega izkoristka dosežek). In da, megla se hitreje ustvari okrog trdih delcev v zraku.

Seveda vprašanja. ki ti ne pašejo ignoriraš. Kako se bomo ogrevali pozimi?
Magic

Magic1 je izjavil:

Seveda vprašanja. ki ti ne pašejo ignoriraš. Kako se bomo ogrevali pozimi?

Tako kot se ogrevam že zdaj. S toplotnimi črpalkami.

Kje boš elektriko dobil za TČ?
Magic

Magic1 je izjavil:

Mogoče je na to vprašanje namesto odgovora zanimivo drugo vprašanje- Če se bomo to spraševali ali bomo sploh dovolj premožni, da se bomo ogrevali na elektriko?

Drugače pa (vir. finance)
Danske vetrne elektrarne so lani pokrile 43,6 odstotka vseh potreb po elektriki v državi, je ta teden sporočilo dansko ministrstvo za energijo...

medtem so regulatorji firmi NuScale potrdili, da za svoje nove reaktorje, ki bodo komercialno dostopni cez ~5-10 let, ne bodo veljale varnostne omejitve za pomozno elektriko
http://www.world-nuclear-news.org/RS-NR...

reaktor je pasivnega delovanja in ne rabi pump zaradi konvekcije, tako da odpade en kup stroskov zaradi zelo dragih varnostnih mehanizmov
gre ze za razmeroma majhen reaktor moci 100MW (ena tretjina nase polovice krskega), ki je zgrajen tovarnisko in dostavljen na mesto s tovornjakom

v eni elektrarni imas potem vec takih modulov, ki se dodajajo postopoma, po potrebi

se kup drugih zelo obetavnih stvari je v razvoju, recimo PRISM (reactor) @ Wikipedia, ki za gorivo uporablja odpadke reaktorje 3. generacije (in ima sam prakticno zaprt krog z do 100x manj odpadkov)

kot sem rekel - ce bi politika to hotela, bi imeli to ze desetletja nazaj, ko bi se skomercializirala revolucionarna tehnologija Integral fast reactor @ Wikipedia
in imeli bi poceni, varne reaktorje in bi ze zdavnaj komot podli elekrarne na premog in hkrati povecevali naso energetsko proizvodnjo

7982884e je izjavil:

medtem so regulatorji firmi NuScale potrdili, da za svoje nove reaktorje, ki bodo komercialno dostopni cez ~5-10 let,...

...kot sem rekel - ce bi politika to hotela, bi imeli to ze desetletja nazaj,...

Nekaj, kar bo dostopno čez desetletja, bi lahko imeli že pred desetletji? A se samo meni to zdi malce skregano z logiko?

CoolBits ::

Skregano z logiko je tudi to, da so zeleni proti nuklearkam in za SE kar povzroča več izpustov, ker je potrebno dodatno kurit premog, drva ali plin.

telexdell je izjavil:

Magic1 je izjavil:

Mogoče je na to vprašanje namesto odgovora zanimivo drugo vprašanje- Če se bomo to spraševali ali bomo sploh dovolj premožni, da se bomo ogrevali na elektriko?

Drugače pa (vir. finance)
Danske vetrne elektrarne so lani pokrile 43,6 odstotka vseh potreb po elektriki v državi, je ta teden sporočilo dansko ministrstvo za energijo...

Točno to se bo zgodilo v primeru, da se gremo neko solarno revolucijo. Cena elektrike bo tako zraslo, da bo folk začel nazaj kurit. Jaz imam plinsko peč, ki večinoma le sanitarno vodo ogreva. Če cena elektrike poleti, se bom ogreval na plin, še več pa se jih bo na drva.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

CoolBits je izjavil:

Skregano z logiko je tudi to, da so zeleni proti nuklearkam in za SE kar povzroča več izpustov, ker je potrebno dodatno kurit premog, drva ali plin.

To pa je povsem skregani z logiko. Če bi to bilo tako enostavno a ne bi potem prav zeleni morali najbolj navijati za jedrsko energijo?

CoolBits ::

Počasi bo tudi zelenim potegnilo.
http://svetkapitala.delo.si/ikonomija/b...

Britanska okoljska aktivistka pravi: Obnovljivi viri so levičarski, jedrska energija desničarska, združitev poveže vse.

LOL

Seveda da ni enostavno, če se je v ww2 videlo moč jedrske energije in potem smo imeli še dve nesreči prvih tipov reaktorjev. In potem folk, ki nima pojma, sklepa in širi svoje zaključke. Javno mnenje je pa vedno bolj pomembno kot znanstveno.
Magic

fikus_ ::

Še en stavek iz zgoraj linkanega vira:

"Nemčija na leto za subvencije vetrni in sončni energiji nameni 26 milijard evrov."

Tako se dela cena elektriki!

telexdell je izjavil:

7982884e je izjavil:

medtem so regulatorji firmi NuScale potrdili, da za svoje nove reaktorje, ki bodo komercialno dostopni cez ~5-10 let,...

...kot sem rekel - ce bi politika to hotela, bi imeli to ze desetletja nazaj,...

Nekaj, kar bo dostopno čez desetletja, bi lahko imeli že pred desetletji? A se samo meni to zdi malce skregano z logiko?

tebi vem da se zdi, smo v tej temi videli ze marsikatero nerazumevanje logike.
integral fast reactor je laufal v zgodnjih 90. letih in je tehnologija iz 80. let. PRISM je zgolj komercialni scale-up tega. majhni modularni reaktorji kot je od NuScale pa tudi niso bistveno revolucionarni v sami tehnologiji.

7982884e je izjavil:

telexdell je izjavil:

7982884e je izjavil:

tebi vem da se zdi, smo v tej temi videli ze marsikatero nerazumevanje logike.
integral fast reactor je laufal v zgodnjih 90. letih in je tehnologija iz 80. let. PRISM je zgolj komercialni scale-up tega. majhni modularni reaktorji kot je od NuScale pa tudi niso bistveno revolucionarni v sami tehnologiji.

Razvoj jedrske energije ne spremljam zadnjih 20 let (na pol crknjeno kljuse pač ni nekaj, s čim bi se kdo rad ukvarjal), zato (priznam) da nimam pojma o prednostih in pomanjkljivostih teh reaktorjev. Zato sem odgovoril zgolj na nesmisel, kateri sem opazil v tvojem prispevku.
Če pa bo kdaj vprašanje izgradnje JE postalo zopet aktualno in vsak pogojno realno izvedljivo bo pa stvar drugačna.

Cena elektrike bo tako zraslo, da bo folk začel nazaj kurit. Jaz imam plinsko peč, ki večinoma le sanitarno vodo ogreva. Če cena elektrike poleti, se bom ogreval na plin, še več pa se jih bo na drva.

Če se elektrika podraži za 3x, se še mi vedno bolj splača ogrevati na toplotno, kot pa na kurilno ali plin. In še to, če se elektrika podraži za 3x, se mi investicija v fotovoltaiko povrne v dobrih treh letih in ne v desetih. Tako da v bistvu mi je vseeno.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Nikec3 ()

jernejl ::

Če se elektrika podraži za 3x, se še mi vedno bolj splača ogrevati na toplotno, kot pa na kurilno ali plin.

In vsi, ki so morda razmišljali o TČ, bodo te misli dokončno opustili.

In še to, če se elektrika podraži za 3x, se mi investicija v fotovoltaiko povrne v dobrih treh letih in ne v desetih.

Če bo več sončnih elektrarn in manj bolj stabilnih virov električne energije, se bo elektrika podražila pozimi oz. takrat, ko od sončne elektrarne ne bo kaj prida koristi, pocenila pa takrat, ko bo lepo sončno vreme.

Poleti bodo prezežki takšni, da se bo elektriko prodajalo za drobiž, pozimi bo pa draga. Samo eni sanjajo o nekem subvencioniranem garantiranem odkupu, kot da je to nekaj svetega in večnega.
Magic

Magic1 je izjavil:

Poleti bodo prezežki takšni, da se bo elektriko prodajalo za drobiž, pozimi bo pa draga. Samo eni sanjajo o nekem subvencioniranem garantiranem odkupu, kot da je to nekaj svetega in večnega.

Pišeš neumnosti! Le kdo bo gradil SE, če bo energija poceni in se mu investicija ne bo nikoli povrnila? Subvencioniranega garantiranega odkupa že sedaj ni več, ti pa o njem sanjaš še v prihodnje. Le kdo ti bo subvencioniral nekaj, česar bo preveč?

Drugače pa- ravno v teh dneh se sprejema energetski koncept Slovenije. Če želite premog in novo JE je sedaj pravi trenutek, da strokovno utemeljite svoje videnje, da se to potem vnese v te dokumente. Tudi če misliš, da je potrebno znova uvesti subvencioniran garantiran odkup ali, da je potrebno omejiti izgradnjo SE in VE imaš sedaj priliko, da to spraviš v ta koncept.:):D

DamijanD ::

WarpedGone je izjavil:

Solar roof

Ja to poznam (btw pred kratkim so začeli z dejansko proizvodnjo), ampak mislim, da ni bilo to mišljeno.

@telexdell: napisal si (2. jan 2018, 18:32:12):
Za novo gradnje je zanimiva tudi vgradnja varianta, kjer sončni paneli nadomestijo običajno strešno kritino.

A imaš kakšen konkreten link?

DamijanD je izjavil:

WarpedGone je izjavil:

Solar roof

Ja to poznam (btw pred kratkim so začeli z dejansko proizvodnjo), ampak mislim, da ni bilo to mišljeno.

@telexdell: napisal si (2. jan 2018, 18:32:12):
Za novo gradnje je zanimiva tudi vgradnja varianta, kjer sončni paneli nadomestijo običajno strešno kritino.

A imaš kakšen konkreten link?

V Google vpiši "vgradnja sončnih panelov v streho" pa boš dobil kar nekaj linkov

Tu imaš en primer, kako je videti

vgradnj apanelov v streho

vgradnj apanelov v streho

jest10 ::

telexdell je izjavil:

CoolBits je izjavil:

To pa je povsem skregani z logiko. Če bi to bilo tako enostavno a ne bi potem prav zeleni morali najbolj navijati za jedrsko energijo?

Zelenci pač niso najbolj pametni. 12345 podsekt, vsaka s svojimi interesi

telexdell je izjavil:

Imajo odlične pogoje, namreč konstantno piha, sploh na zahodu države. Tudi primerno temu št. vetrnic.

Seveda in začuda najdražjo elektriko v EU. Malo čudno, da je kljub idealnim pogojem, zadeva še vedno najdražja...
Magic

Magic1 je izjavil:

Seveda in začuda najdražjo elektriko v EU. Malo čudno, da je kljub idealnim pogojem, zadeva še vedno najdražja...

Ah daj no. Če hočeš voziti visoki standard potem morajo biti tudi cene storitev visoke. Zato malce poglej razmerje plača/ cena kWh pa boš videl, kje je elektrika najdražja.

c3p0 je izjavil:

telexdell je izjavil:

Imajo odlične pogoje, namreč konstantno piha, sploh na zahodu države. Tudi primerno temu št. vetrnic.

Tam imajo dosti vetra, mi imamo dosti sonca. Ko sije sonce je vetra manj in ko piha veter, je manj sonca. Torej idealna kombinacija- zgoraj bodo postavili še nekaj 100 vetrnic mi pa nekaj 100 SE in sonato izmenjevali viške.>:D>:D

PS nekaj pa ne razumem- Nemčija in Danska sta sosednji državi pa na Danskem VE delajo kot urca v Nemčiji pa je manj kot nič od njih. Ali pač eni forumaši zgolj nabijajo tja v tri dni?

Zgodovina sprememb…

Plutonijev termoclen v vsako klet. Jedrski reaktor brez verizne reakcije. Lahko nardis zaprt sistem, ki bo deloval 50+ let in ga ni potrebno prav nic servisirati. Pozimi te lahko tudi greje.

WarpedGone ::

kr nared ga, sm prepričan da se bo super prodajal.
Kje boš scopral plutonij je tvoj problem in nas ne obremenjavt z njim.

Forumsko gobcanje je zastonj.
Zbogom in hvala za vse ribe

Okapi ::

LOL ti res ne zamudiš nobene priložnosti, ko bi bilo bolje, da bi bil tiho:))

WarpedGone je izjavil:

kr nared ga, sm prepričan da se bo super prodajal.
Kje boš scopral plutonij je tvoj problem in nas ne obremenjavt z njim.

Forumsko gobcanje je zastonj.

Sem mel v kleti centrifuge da zgradim breederja, pa mi je nekdo nastavil da se prehitro vrtijo, in jih je vse razneslo.
««
125 / 359
»»