» »

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
123 / 359
»»

BigWhale ::

BigWhale je izjavil:

7kW bi tudi jaz potreboval. Po trenutni ceni elektrike to pri meni pomeni skoraj 14 let preden mi stroski elektrike pokrijejo investicijo (pod pogojem, da bi vseh 13 let placal tocno 0 EUR za vso elektriko, pa vem, da bi nekaj vseeno moral placati).

Zdej sem se enkrat preracunal. Glede na decembrsko porabo elekrike, bi potreboval 18.7 let. Stevilka je pa se nekoliko visja, ker poleti porabim manj.

A mi lahk zdej en napise, da si morm kupit se toplotno crpalko, da se mi bo splacal. :>

WarpedGone je izjavil:

Milijon malih elektrarn postavi milijon neodvisnih subjektov, kot in kjer in kdaj jim pač paše.

Ja, to je nekak tko izvedljivo kot je izvedljivo to, bodo privat ceste/zeleznice poskrbele za to, da bomo imeli spodobno cestno in zeleznisko omrezje. Nikjer na svetu ga nimamo.

WarpedGone je izjavil:

Ne, velike obstoječe stvar ne bomo ugašali ampak bodo delalo do svojega end-of-life. Nove stvari se bodo pojavile zraven.

Ce se bo omrezje sproti posodabljajo in nadgrajevalo, potem bodo te reci _priblizno_ mozne. Trenutno je trend tak, da se SE splaca predvsem zato, ker ti zagotovijo odjem elektrike, pa se to se splaca bolj ali manj redkim posameznikom.

WarpedGone je izjavil:

Pa je daleč od samoumevnega... tolk kot nas košta proizvodnja, nas zraven košta še transport. Takoj kot proizvodnja pade pod ceno transporta je s centralistično generacijo deFakto konec, le še zatečeno stanje.

Stvari grejo v smer mikro-solarno-vetrno-baterijskih sistemov, ki so v svet povezani z minimalno žičko, glih tolk da je, daleč premalo za pokrivanje špic porabe.

Ce bo kadarkoli sploh prislo do tega. To je morda dolgorocna prihodnost. Morda.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: BigWhale ()

telexdell ::

imagodei je izjavil:

telexdell je izjavil:

Si dvoličen! Zakaj pa tiste, kateri navijajo za JE ne vprašaš, če imajo sami reaktor v kleti, da vedo kako poceni in varno je?

Ti si tako zaslepljen s temi SE, da sploh ne moreš začet razumeti, kako butasta je ta tvoja zadnja izjava. Ne želim biti žaljiv, ampak resno, no.

1.) Tle nihče ne govori o JE v lastni kleti. JE želimo imeti kvalitetno izgrajeno in strokovno vodeno, na primerni lokaciji.
2.) Jedrska energija je hudo varna. Tle nasprotniki delate isto napako kot pri oceni varnosti letalskega prometa. Letala samo izgledajo nevarna, v resnici so najvarnejši način prevoza
3.) Podatke o JEK lahko vsakdo pregleda, preveri in si preračuna. Podatki za SE na strehi se razlikujejo, proizvodnje el energije nihče ne more točno napovedat, vemo pa, da na naši geografski lokaciji pozimi s sončnimi elektrarnami nimaš kaj početi.

1). In zakaj SE ne more biti kvalitetno izgrajena in strokovno vodena na primerni lokaciji?
2). Če se pokvari le en izdelek na 100.000.000 izdelanih in ravno tistega dobim jaz, kako dobri si ti izdelki zame? Če pade ravno tisto letalo, v katerem se peljem... Če so pokvari le JEK potem...
3). Podatke o sončnem obsevanju in pričakovani donosnosti SE lahko vsak prebere. Kakšno bo vreme danes in jutri se točno ve. Proizvodnjo iz SE, kot tudi drugih virov za vsak dan napovedujejo. Pozimi je donos SE tam 1/3 poletnega, Torej z njim lahko kaj počneš.

Zakaj torej bi moral imeti SE, da bi lahko o njej govoril kaj dobrega. Če pa o njej govoriš slabo, pa je ne potrebuješ?
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Nikec3 ::

A če imaš za soseda ČHE ali pa polje vetrnic, potem pa vrednost nepremičnin naraste, ali kako?

Vsekakor ne pade toliko, kot če imaš v okolici nuklearko.
@WarpedOne o Elonu Musku:
"ST inteligenca serijskemu izdelovalcu "čudežev" očita pomanjkanje inteligence"

1.) Tle nihče ne govori o JE v lastni kleti. JE želimo imeti kvalitetno izgrajeno in strokovno vodeno, na primerni lokaciji.

Jaz bi pa DDV na 15% imel.

2.) Jedrska energija je hudo varna. Tle nasprotniki delate isto napako kot pri oceni varnosti letalskega prometa. Letala samo izgledajo nevarna, v resnici so najvarnejši način prevoza

Ne, ne, mi to vse razumemo. Ampak nuklearka se v Sloveniji vseeno ne bo gradila.
3.) Podatke o JEK lahko vsakdo pregleda, preveri in si preračuna. Podatki za SE na strehi se razlikujejo, proizvodnje el energije nihče ne more točno napovedat, vemo pa, da na naši geografski lokaciji pozimi s sončnimi elektrarnami nimaš kaj početi.

Ni res.

imagodei ::

telexdell je izjavil:

1). In zakaj SE ne more biti kvalitetno izgrajena in strokovno vodena na primerni lokaciji?

Saj lahko je, vendar ne more biti alternativa JE. Da bi bila alternativa JE, bi morala zasedat (če se prav spomnim številke) okoli 75 km2, hkrati pa bi morala imeti še sistem za shranjevanje viškov energije za nočni ter zimski čas. Skratka, gre za neprimerno večji podvig. Celo LJ morda še nekako prepričaš, da na vse strehe dajo solarne celice, ampak tudi če bodo prebivalci to želeli, vsi zagotovo ne bodo izpolnjevali pogojev. Poleg tega to ne bo enotna elektrarna.

telexdell je izjavil:

2). Če se pokvari le en izdelek na 100.000.000 izdelanih in ravno tistega dobim jaz, kako dobri si ti izdelki zame? Če pade ravno tisto letalo, v katerem se peljem... Če so pokvari le JEK potem...

Ja, če zagori napeljava na SE... Kolk daleč se bova spuščala. Moderne JE so varne. Pika.

telexdell je izjavil:

3). Podatke o sončnem obsevanju in pričakovani donosnosti SE lahko vsak prebere. Kakšno bo vreme danes in jutri se točno ve. Proizvodnjo iz SE, kot tudi drugih virov za vsak dan napovedujejo. Pozimi je donos SE tam 1/3 poletnega, Torej z njim lahko kaj počneš.

Ne verjamem, da je donos SE pozimi 1/3 poletnega. Za začetek imaš bistveno krajši dan, sonce je precej nižje... Potem imaš tu še vreme, oblake, meglo, sneg - tudi tisti, ki potem več dni blokira sončne celice na strehi, ker jih gre redko kdo na streho pucat.

Poleg tega imaš ti za SE letno statistiko, ki ti morda res precej točno prikaže povprečni dnevni donos. Nikoli pa ne veš, koliko ti bo dala po urah natančno. No, ponoči veš, da ti da ven nulo, drugače pa je treba input v omrežje vedno usklajevati z outputom. Pri (moderni) jedrski je to bistveno lažje kot pri treh, petih, desetih velikih SE, kaj šele pri 10.000 mikro SE.
- Hoc est qui sumus -

BigWhale je izjavil:

Zdej sem se enkrat preracunal. Glede na decembrsko porabo elekrike, bi potreboval 18.7 let. Stevilka je pa se nekoliko visja, ker poleti porabim manj.

A mi lahk zdej en napise, da si morm kupit se toplotno crpalko, da se mi bo splacal. :>

WarpedGone je izjavil:

Milijon malih elektrarn postavi milijon neodvisnih subjektov, kot in kjer in kdaj jim pač paše.

Ja, to je nekak tko izvedljivo kot je izvedljivo to, bodo privat ceste/zeleznice poskrbele za to, da bomo imeli spodobno cestno in zeleznisko omrezje. Nikjer na svetu ga nimamo..

Če tebi nekaj ne ustreza ni nujno, da tudi vsem ostalim ne.Mogoče pa se ti bo splačalo čez 5...10 let, ko so boš nabavil električni avto? Ali pač nikoli.
A niso Hrvatje gradili AC s koncesijo? Je Koncesija državni denar?
Vsak posameznik, če ima viške denarnih sredstev jih plasira, kamor želi. Nekateri gredo na dopust/potovanje, drugi si kupijo boljši avto, eni invsetirajo v nepremičnine, eni vrednostne papirje, spet tretji v lastne elektrarne...Ljudem je potrebno dati možnost, ne pa jim metati polena pod noge kot je primer pri gradnji malih vodnih elektrarn. Če nisi absoluten mazohist in če ni vsak mm2 zemljišča v vplivnem območju v tvoji lasti je skoraj misija nemogoče. Če želiš postaviti vetrno elektrarno te obtožijo najmanj genocida nad perjadjo in lahko le sanjaš o dovoljenjih. Če želiš postaviti SE te ljudje smatrajo za pijavko, kateri vsi plačujejo investicijo...
Ko pa trikrat preplačamo TEŠ6, planiramo 20 km železnice, kjer drugje za isti denar naredijo 400 km nekateri sanjajo o 10 milijardni naložbi v novo JE, katero bi po tej logiki plačali vsaj 30 milijard.

jernejl ::

Nikec3 je izjavil:

A če imaš za soseda ČHE ali pa polje vetrnic, potem pa vrednost nepremičnin naraste, ali kako?

Vsekakor ne pade toliko, kot če imaš v okolici nuklearko.

Imaš za to trditev kakšno referenco, ali si si jo priložnostno izmislil?
Pa tudi če bi bilo res... vetrnic in ČHE rabiš bistveno več na bistveno večjih površinah.

imagodei je izjavil:

Ne verjamem, da je donos SE pozimi 1/3 poletnega. Za začetek imaš bistveno krajši dan, sonce je precej nižje... Potem imaš tu še vreme, oblake, meglo, sneg - tudi tisti, ki potem več dni blokira sončne celice na strehi, ker jih gre redko kdo na streho pucat.

Poleg tega imaš ti za SE letno statistiko, ki ti morda res precej točno prikaže povprečni dnevni donos. Nikoli pa ne veš, koliko ti bo dala po urah natančno. No, ponoči veš, da ti da ven nulo, drugače pa je treba input v omrežje vedno usklajevati z outputom. Pri (moderni) jedrski je to bistveno lažje kot pri treh, petih, desetih velikih SE, kaj šele pri 10.000 mikro SE.

Kaj ti verjameš in kaj ne ne povsem tvoj problem. A razlika med decembrom in maj-avgust je tam nekje 1/3...1/4. Pa paneli običajno niso postavljeni vodoravno in imajo zato pozimi mogoče boljši kot kot poleti. Sneg zdrsne z panelov še isti dan, tako da jih ne rabiš čistit. A si že videl kakšno SE v živo, da take ven mečeš?
Napovedi proizvodnje za SE so na vsakih 15 min. A ti sploh veš, kako se regulira moč jedske elektrarne? Preden premaknejo palice da zmanjšajo moč reaktorja in s tem količino para traja precej več kot 15 min.

Okapi ::

BigWhale je izjavil:

A so Avce sploh prava crpalna elekrarna? :) Pri crpalni elekrarni imas dva 'bazena' vode, ko je elektrika poceni visji bazen polnis in energijo shranjujes v obliki akumulirane vode, in ko je elekrika draga, to vodo uporabis za proizvodnjo elektrike. Profit elekrarne je v razliki v ceni. Avce imajo en sam bazen, ki ga polnijo iz reke, ce je vodostaj nizek potem tudi jezera ne morejo polnit. Elekrarna dela profit samo takrat, ce je razlika v ceni elektrike vsaj 30%.

Seveda je prava črpalna elektrarna. Ne potrebuješ drugega bazena, če je zraven reka, iz katere lahko vedno načrpaš dovolj vode. Soča nikoli ne presahne. Vodo črpajo 520 metrov visoko.

jest10 ::

telexdell je izjavil:

A ti sploh veš, kako se regulira moč jedske elektrarne? Preden premaknejo palice da zmanjšajo moč reaktorja in s tem količino para traja precej več kot 15 min.

Tako se regulira moč reaktorja. Poleg tega se lahko regulira tudi odjem pare in na tak način praktično hipno reguliraš izhodno moč v rangu okoli 10%.
Isti drek je pri termo. Kotel ne podkuriš/ohladiš v trenutku. Z odjemom pare reguliraš manjša nihanja, kotel pa ti sledi v 10-20min

Ko sem jaz računal pri GEN-iju, se investicija povrne po 10 do 11 letih. Je pa res, da imamo zaradi toplotne črpalke in kar velike hiše porabo takšno, da bi itak imeli max moč, ki jo ta shema omogoča.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Nikec3 ()

jest10 je izjavil:

telexdell je izjavil:

A ti sploh veš, kako se regulira moč jedske elektrarne? Preden premaknejo palice da zmanjšajo moč reaktorja in s tem količino para traja precej več kot 15 min.

Tako se regulira moč reaktorja. Poleg tega se lahko regulira tudi odjem pare in na tak način praktično hipno reguliraš izhodno moč v rangu okoli 10%.
Isti drek je pri termo. Kotel ne podkuriš/ohladiš v trenutku. Z odjemom pare reguliraš manjša nihanja, kotel pa ti sledi v 10-20min

A ti bi s hitro regulacijo vplival na nihanje obremenitev v omrežju? Imaš hitre in običajne regulacije. Hitre regulacije so običajno za izredne dogodke (npr. izpad generatorskega transformatorja, odklon curka vode pri ČHE...). Ker so namenjene za izjemne dogodke običajno pomenijo izgubo pogonske energije (pare, vode...). Tako res lahko hitro zmanjšaš moč, kako pa jo boš potem hitro povečal, ko si paro spustil v kondenzator mimo turbine in zmanjšal moč kotla?

APPluk ::

Nikec3 je izjavil:

Ko sem jaz računal pri GEN-iju, se investicija povrne po 10 do 11 letih. Je pa res, da imamo zaradi toplotne črpalke in kar velike hiše porabo takšno, da bi itak imeli max moč, ki jo ta shema omogoča.

Kako močna SE za kakšen denar?
Meni so poslali monokristalne od BISOLa, kakšna je razlika v praksi med mono- in polikristalnimi paneli (sem prebral vso teorijo, zanima me praksa)

jest10 ::

telexdell je izjavil:

jest10 je izjavil:

telexdell je izjavil:

A ti bi s hitro regulacijo vplival na nihanje obremenitev v omrežju? Imaš hitre in običajne regulacije. Hitre regulacije so običajno za izredne dogodke (npr. izpad generatorskega transformatorja, odklon curka vode pri ČHE...). Ker so namenjene za izjemne dogodke običajno pomenijo izgubo pogonske energije (pare, vode...). Tako res lahko hitro zmanjšaš moč, kako pa jo boš potem hitro povečal, ko si paro spustil v kondenzator mimo turbine in zmanjšal moč kotla?

Daj pol povej, kako boš ti uravnaval nihanje omrežja(ki se odgaja vsak delček sekunde)? Jp, s primarno(hitro) regulacijo. Nato pa to breme prevzameš s sekundarno(počasnejša), da imaš primarno vedno na voljo. (zelo na grobo opisano, ma s tabo ne bom hodil v detajle, ker nima smisla).
Za izpade v omrežju pa skrbi kinetična energija samih rotirajočih mas v generatorjih(tukaj paneli jasno pogorijo na celi črti-še en razlog zakaj jih ne sme biti preveč), ki s svojo vztrajnostjo držijo omrežje tistih par s, da odreagira primarna regulacija.

Pri tem, kar sem napisal NE RABIŠ spuščati pare mimo turbine. Samo uravnavaš njen odjem. Mimo spuščaš ob hipnih spremembah moči za 50+%

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jest10 ()

APPluk je izjavil:

Nikec3 je izjavil:

Kako močna SE za kakšen denar?
Meni so poslali monokristalne od BISOLa, kakšna je razlika v praksi med mono- in polikristalnimi paneli (sem prebral vso teorijo, zanima me praksa)

Citiram iz GEN-i-jevega poročila:

Izračun z Bisolovimi paneli:
Vaša informativna cena elektrarne z DDV, upoštevanim popustom in nepovratno finančno spodbudo: 14.973,69 EUR
Enostavna doba vračanja investicije: 11,5 let

Cenejše komponente:
Izgradnjo vaše mikro sončne elektrarne vam omogočamo tudi v kombinaciji s komponentami izraelskega proizvajalca Solar Edge. V tem primeru je sončna elektrarna sestavljena iz optimizatorjev Solar Edge P300 in razsmernika Solar Edge, monokristalnih fotonapetostnih modulov BISOL BMO-285 Premium in nosilne konstrukcije SOLALU.

Vaša informativna cena elektrarne z DDV, upoštevanim popustom in nepovratno finančno spodbudo: 13.233,15 EUR
Enostavna doba vračanja investicije: 10,2 let

Hiša je stara 20 let in kritina bo verjetno prej kot v 30 letih potrebna prenove. Zaradi tega, se na koncu nismo odločili za investicijo. Če bi sedaj postavljal novo hišo, bi bil to čisti no-brainer. Ziheraških investicij, ki se povrnejo v 10-12 letih ni veliko.

VaeVictis ::

frudi ::

Glede tega, kako da jedrske elektrarne niso sposobne prilagajati izhodne moči...

It is often believed that nuclear power plants cannot operate in manoeuvring regimes. In fact, most of the currently operating NPPs were designed to have strong manoeuvring capabilities (NEA, 2011). However, operating an NPP at a constant power level is simpler and less demanding on the plant’s equipment and fuel.

Most of the currently operating Generation II nuclear reactors were designed to have strong manoeuvring capabilities. Nuclear power plants in France and Germany operate in load-following mode. They participate in the primary and secondary frequency control, and some units follow a variable load programme with one or two large power changes per day. In France, load-following is needed to balance daily and weekly power variations in electricity supply and demand since nuclear energy represents a large share of the national mix. In Germany, loadfollowing became important in recent years when a large share of intermittent sources of electricity generation (e.g. wind) was introduced to the national mix.

The minimum requirements for the manoeuvrability capabilities of modern Generation III/III+ reactors are defined by the utility requirements1 which are based on the requirements of the grid operators. For example, according to the current version of the European Utility Requirements (EUR), the NPP must be capable of a minimum daily load cycling operation between 50% and 100% Pr, with a rate of change of electric output of 3-5% Pr/minute.

Most of the modern designs implement even higher manoeuvrability capabilities, with the possibility of planned and unplanned load-following in a wide power range and with ramps of 5% Pr/minute. Some designs are capable of extremely fast power modulations in primary or secondary frequency regulation modes with ramps of several percentage points of the rated power per second, but within a narrow band around the rated power level.

Vir: Load-following with nuclear power plants

Torej, že elektrarne tipa in starosti NEK, ki so za to prilagojene, so sposobne ne samo prilagajati izhodno moč dnevnim nihanjem porabe, ampak celo izvajati primarno in sekundarno regulacijo omrežja. Francija to recimo s pridom izkorišča, tudi Nemčija (vsaj je, dokler jih ni zagrabila anti-jedrska histerija; članek je namreč iz 2011 in vprašanje, koliko je še aktualen za nemške elektrarne).
Za vse nove reaktorje pa že evropska regulativa zahteva, da so sposobni prilagajanja moči vsaj med 50% in 100% maksimalne moči in s hitrostjo vsaj 3-5% na minuto. Ni se torej za bati, da morebitni NEK2 ne bi zmogel spreminjati moči.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Wrop ::

VaeVictis je izjavil:

Electricity generation in Germany in 2017

Net installed electricity generation capacity in Germany in 2017

Inštalirane moči SE je 4x večja kot JE, proizvede pa 2x manj.

SambaShare ::

Wrop je izjavil:

VaeVictis je izjavil:

Electricity generation in Germany in 2017

Net installed electricity generation capacity in Germany in 2017

Inštalirane moči SE je 4x večja kot JE, proizvede pa 2x manj.

Also v zimskih nov/dec/jan proizvedejo 8x manj kot v poletnih mesecih.

Zgodovina sprememb…

7982884e ::

telexdell je izjavil:

Iz JE in TEŠ dobimo tam 900 kW. Nekaj tega bi se dalo nadomestiti z dokončanjem Savske verige ter z vetrnimi in sočnimi elektrarnami. Če je podatek pravilen in je ČHE Avče moči 180 MW, potem bi bile dovolj še tri do štiri takšne elektrarne.

ne smes gledat moci, temvec proizvodnjo. iz nase polovice JEK dobimo 2.9 TWh letno.
tudi ce povsem zanemaris to, da pozimi sonce ne sije in vec mesecev solarni paneli ne dajo skoraj nic od sebe, moras tudi pri vetru racunati na vsaj dvotedensko shrambo energije, zato ker imas tudi po dvotedenska obdobja brez oz. z minimalno vetra.

je gor ze jernejl podal izracun, pa ga bom se enkrat, tokrat za primer zgolj dvotedenskega hranjenja energije:
ekvivalent dvotedenske proizvodnje krskega je 0.11 TWh. ena CHE avce shrani 2.8 GWh energije. torej rabis imeti 40 komadov CHE avce samo da pokrijes spice v vetru - ampak, to je v primeru, da te spice sploh proizvedejo zadosti energije, ker se zna pac zgoditi tako obdobje, da tudi ob bolj vetrovnih dneh ni zadosti

telexdell je izjavil:

Kaj pa, če bi prilepil še površino Slovenije in površino Indije, da bi bilo tistih 24 km2 bolj primerljivih?

indija nima nobene veze. prilimana slika zgolj prikazuje, kako veliko povrsino zasede solarna elektrarna, ki je - ce lahko shranimo njeno energijo dlje casa - ekvivalent tretjini nase polovice krskega.

frudi je izjavil:

Za vse nove reaktorje pa že evropska regulativa zahteva, da so sposobni prilagajanja moči vsaj med 50% in 100% maksimalne moči in s hitrostjo vsaj 3-5% na minuto. Ni se torej za bati, da morebitni NEK2 ne bi zmogel spreminjati moči.

Vidiš, glede tega me pa ni niti najmanj strah. Preprosto, ker JEK2 ne bo nikoli:D:)

SambaShare je izjavil:

In od kot ti ta podatek? Kakšen vir ali le nakladaš, kot vse ostalo:):D

PS Na spletu lahko spremljaš stotine SE v realnem času. Mogoče boš pri kakšni celo našel potrditev svojih zmot in mi prilepil link. Da boš lahko prej začel iskati

telexdell je izjavil:

SambaShare je izjavil:

In od kot ti ta podatek? Kakšen vir ali le nakladaš, kot vse ostalo:):D

PS Na spletu lahko spremljaš stotine SE v realnem času. Mogoče boš pri kakšni celo našel potrditev svojih zmot in mi prilepil link. Da boš lahko prej začel iskati

Podatki so v citiranem linku za Nemčijo. Ampak ti ne vidiš, česar nočeš.

Zgodovina sprememb…

vostok_1 ::

Hah, 12k€ za 7kWp, odplačilo v 10 in ohoho letih.

Face it...v saudski arabiji it makes absolute sense. Here...not that much, at least not yet, kar se mene tiče.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

SambaShare je izjavil:

Ti navajaš podatke nekoga sličnega tebi. Ko bo sedaj nekdo prebral tvoj zapis, da novembra SE da 8x manj kot poleti in ga bo linkal nekomu v Indijo, pol bodo pa vsi Indijci mislili, da njihove SE pozimi proizvedejo 8x manj in jim vsi števci lažejo?!
Sem ti pa prilepil link do ON LINE podatkov nekaj čez 500 sončnih elektrarn. Odpri link pa napiši v iskalnik "Slovenia" pol pa klikaj. Imaš grafe proizvodnje po dnevih, mesecih in letih.

PS Le zato, ker sem dobra duša, da ne boš več pisal neumnosti.

Zgodovina sprememb…

vostok_1 je izjavil:

Hah, 12k€ za 7kWp, odplačilo v 10 in ohoho letih.

Face it...v saudski arabiji it makes absolute sense. Here...not that much, at least not yet, kar se mene tiče.

Vsak z IQ nad mejo zaznave ve, da danes pride 1000 kWh tam 100 €. Torej lahko 12.000€ amortiziraš v 10 letih po današnjih cenah s tam 12.000 kWh/letno, kar pa ob primerni lokaciji dobiš iz 11 kWp sončne elektrarne. Lahko pa seveda špekuliraš, kako se bo elektrika dražila v bodoče (npr. omrežnina se ja že povečala s 1.1.) in dobiš amortizacijsko dobo kakršno koli želiš.
Marketinški podatki so pač toliko vredni, kot nabijanje tu nekaterih, koliko SE proizvedejo pozimi, koliko km2, bi morali zapolniti s SE za nadomestitev JEK, gradnja JE2 v zaledju Kopra... in druge podobne cvetke.

Hej, sem zgolj citiral podatke, katere predvidevam, da so aktualni.

Tvoji podatki so tko...zelo optimistični.
Sicer pa 11kWp tudi ni tako majhna elektrarna za eno hišo.
There will be chutes!
It came from the lab.

Here...not that much, at least not yet, kar se mene tiče.

OK, jaz bi res rad videl investicije s katerimi se ukvarjaš in se ti hitreje povrnejo kot v desetih letih, ter so tako zanesljive kot Sonce.

telexdell je izjavil:

SambaShare je izjavil:

Ti navajaš podatke nekoga sličnega tebi. Ko bo sedaj nekdo prebral tvoj zapis, da novembra SE da 8x manj kot poleti in ga bo linkal nekomu v Indijo, pol bodo pa vsi Indijci mislili, da njihove SE pozimi proizvedejo 8x manj in jim vsi števci lažejo?!
Sem ti pa prilepil link do ON LINE podatkov nekaj čez 500 sončnih elektrarn. Odpri link pa napiši v iskalnik "Slovenia" pol pa klikaj. Imaš grafe proizvodnje po dnevih, mesecih in letih.

PS Le zato, ker sem dobra duša, da ne boš več pisal neumnosti.

Kaj spet sanjaš in žališ? Vprašal si za link in zmerjal ljudi za lažnjivce, ko ti je bilo pa lepo rečeno, da podan link kaže dobesedno graf nemške proizvodnje skozi mesece in da je na grafu zimska proizvodnja 8x nižja od poletne, pa si začel sanjati o nekih Indijcih? A ti si totalni trol, totalni nepismen idiot ali pa semle hodiš pisat neumnosti zadet ko deska? Resno sprašujem, ker razen takšnih možnosti ne razumem več, kako je kdo sposoben spisati takšne absurde.

Mimogrede, tudi tvoj link za Slovenijo ne kaže nič kaj dosti boljše slike. No, malenkost boljšo, pri nas je razlika med proizvedeno elektriko iz PV med zimskimi in poletnimi meseci 'le' kakih 6x, ne 8x, kot v Nemčiji.

Nikec3 je izjavil:

OK, jaz bi res rad videl investicije s katerimi se ukvarjaš in se ti hitreje povrnejo kot v desetih letih, ter so tako zanesljive kot Sonce.

Dodatno šolanje...?
There will be chutes!
It came from the lab.

vostok_1 je izjavil:

Nikec3 je izjavil:

Dodatno šolanje...?

Se ne povrne v 10 letih. Čisto resno, Finance so delale enkrat raziskavo po koliko letih se ti splača imeti diplomo in ne zgolj srednje šole. Delati moraš več kot 10 let, da prideš finančno na isto kot nekdo, ki je šel delat takoj po srednji. Hkrati je šolanje manj zanesljivo kot investicija v sijanje Sonca.

Pač je bolj variabilna investicija. Lahko, da ti uspe najti odlično službo na račun tega. Lahko pa tudi ne.

Iz tega vidika, je morda solarna res bolj predvidljiva.
There will be chutes!
It came from the lab.

LuiIII ::

Dodatno šolanje se lahko povrne že v nekaj mesecih, včasih celo dnevih. Čisto odvisno kaj se šolaš.

jernejl ::

telexdell je izjavil:

Kaj ti verjameš in kaj ne ne povsem tvoj problem. A razlika med decembrom in maj-avgust je tam nekje 1/3...1/4.

Razlika je okrog 6x. Malce odvisno od tega, kateri poletni mesec gledaš.
http://www.arso.gov.si/vreme/poro%C4%8D...
http://pv.fe.uni-lj.si/files/Pregled_fo...

LuiIII je izjavil:

Dodatno šolanje se lahko povrne že v nekaj mesecih, včasih celo dnevih. Čisto odvisno kaj se šolaš.

Seveda se lahko. Kot se ti lahko investicija v kriptovaluto povrne v nekaj minutah. Ali pa tudi ne. Govorimo o povprečnih donosih posameznih investiranj. Za fotovoltaiko je trenutno investiranje precej ugodno, glede na to da je tveganj malo.

imagodei ::

telexdell je izjavil:

Kaj ti verjameš in kaj ne ne povsem tvoj problem.

Mhnja, razlika med mano in tabo oziroma med tem v kaj jaz verjamem in v kaj verjameš ti, je v tem, da jaz svoje zaupanje temeljim na konkretnih številkah. Ti pa na zaupanju v nek Deus ex Machina. V času od moje zadnje objave v tej temi so te že drugi večkrat opozorili, da so uradne številke za razliko med poletnimi in zimskimi meseci višje od tvoje ocene 1/3 ali 1/4.

telexdell je izjavil:

Sneg zdrsne z panelov še isti dan, tako da jih ne rabiš čistit. A si že videl kakšno SE v živo, da take ven mečeš?

Dejansko vsak dan gledam eno relativno veliko in precej dobro vem, koliko časa ostanejo paneli pokriti s snegom. :)

telexdell je izjavil:

Napovedi proizvodnje za SE so na vsakih 15 min.

Ne razumem - a si res tako počasen, ali se norčuješ iz mene? Ne govorim tega. Ne dvomim, da so podatki za SE na voljo vsakih 15 minut. Govorim ti, da pri SE ne moreš za 1 dan naprej vedet, a se bo megla dvignila do 10h ali do 11h zjutraj; ne veš, a se bo čez sonce zapeljal en večji oblak in za 1/2 ure proizvodnjo zmanjšal za 30%, ne veš, ali bo naslednji teden sončno ali deževno... V primerjavi s tem je JE hudo zanesljiva in ne povzroča nepotrebnih nihanj, ki jih je treba kompenzirati s hitro odzivno elektrarno.

telexdell je izjavil:

A ti sploh veš, kako se regulira moč jedske elektrarne?

Očitno vem bolj natančno kot ti.
- Hoc est qui sumus -

imagodei je izjavil:

Ne razumem - a si res tako počasen, ali se norčuješ iz mene? Ne govorim tega. Ne dvomim, da so podatki za SE na voljo vsakih 15 minut. Govorim ti, da pri SE ne moreš za 1 dan naprej vedet, a se bo megla dvignila do 10h ali do 11h zjutraj; ne veš, a se bo čez sonce zapeljal en večji oblak in za 1/2 ure proizvodnjo zmanjšal za 30%, ne veš, ali bo naslednji teden sončno ali deževno... V primerjavi s tem je JE hudo zanesljiva in ne povzroča nepotrebnih nihanj, ki jih je treba kompenzirati s hitro odzivno elektrarno.

Sem izbral le to, ker ostalo je itak brez veze (jaz sem, jaz vem...)
Gledaš, kot da bi v Sloveniji bila le ena sončna elektrarna ali bi bilo po celi Sloveniji v istem trenutku povsem identične vremenske razmere. Vremenska napoved običajno napove, če bo kje v Sloveniji megla, kje v Sloveniji oblačno...Na osnovi vremenskih podatkov in preteklih izkušenj se lahko dokaj natačno napove proizvodnja. Na strani Borzena si lahko ogledaš dnevne napovedi. Če bi podatki zares bili tako nezanesljivi kot trdiš ti, misliš da bi se mučili z njimi?

PS- nihče ne trdi, da JE ni to kar praviš. A JEK bomo tam 2045 zaprli, JE2 pa pri nas ne bo nikoli.

jernejl je izjavil:

telexdell je izjavil:

Kaj ti verjameš in kaj ne ne povsem tvoj problem. A razlika med decembrom in maj-avgust je tam nekje 1/3...1/4.

Razlika je okrog 6x. Malce odvisno od tega, kateri poletni mesec gledaš.
http://www.arso.gov.si/vreme/poro%C4%8D...

Ti gledaš neke grafe, jaz pa gledam podatke delujočih sončnih elektrarn. Če pogledaš SE v ljubljani izbereš "Year" in nato npr. 2016 dobiš proizvodnjo nov-feb 835 kWh in maj-avg 2465 torej razmerje 1:3. Če pogledaš najnižjo proizvodnjo potem je ta feb s 173 kWh in najvišja avg 676 kWh torej razmerje 1:4.
Je pa v letu 2017 bil ekstremen avgust in ekstremen november kjer res pride do razmerja 1:7. med najbolj odstopajočima mesecema je pa razmerje nov-feb: maj-avg še vedno 1:4.
Pa to velja za eno SE kjer je bil november izrazito meglen. Če bi upošteval vse SE v Sloveniji ni razmerje 1:6 nit v ekstremnih primerih.

Magic1 ::

Zvijaš podatke, samo z razlogom mutenja. Grafi daleč največ povedo, iz tvojega linka:

Kakšna je razlika med max in min? Poleg bi bilo treba upoštevat še slab kot zimskega obsevanja, ki še dodatno zmanjša efektivnost.
Štiri mesece imaš razmerje okoli 1 : 7-8, torej največ avgusta, ko je poraba elektrike najmanjša v letu in najmanj 4 zimski meseci z najvišjo porabo...
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

Magic1 je izjavil:

Zvijaš podatke, samo z razlogom mutenja. Grafi daleč največ povedo, iz tvojega linka:

Kakšna je razlika med max in min? Poleg bi bilo treba upoštevat še slab kot zimskega obsevanja, ki še dodatno zmanjša efektivnost.
Štiri mesece imaš razmerje okoli 1 : 7-8, torej največ avgusta, ko je poraba elektrike najmanjša v letu in najmanj 4 zimski meseci z najvišjo porabo...

Ah daj no... Iz kakšnega mojega linka?
Če pa pogledaš graf so to podatki za vodoravno ploskev. Si že videl SE postavljeno vodoravno? Če pa ti že iz tega grafa lahko dobiš razmerje 1:8 te pa zares občudujem. Sam vidim najmanj okrog 40 in največ okrog 160, po tvojem pa bi moral biti minimum 30 in maksimum 240. Oprosti, ampak ti svetujem nakup očal.

Magic1 ::

Jaz vidim 30 in 180. S tem da kot smo govorili je pozimi velik del te svetlobe difuznega značaja, ki pa ima občutno slabši izkoristek (par stri nazaj smo preverjali rezultate iz SE na elektro faksu). Torej bo faktor 7-8 kar pravšnji. Bom pa poiskal prav outpute po mesecih.
Graf je bil pobran od tega tvojega linka, poglej si drugič vsaj kaj linkaš:
Magic

Magic1 je izjavil:

Jaz vidim 30 in 180. S tem da kot smo govorili je pozimi velik del te svetlobe difuznega značaja, ki pa ima občutno slabši izkoristek (par stri nazaj smo preverjali rezultate iz SE na elektro faksu). Torej bo faktor 7-8 kar pravšnji. Bom pa poiskal prav outpute po mesecih.
Graf je bil pobran od tega tvojega linka, poglej si drugič vsaj kaj linkaš:

180:30= 6 pol pač malce raztegneš, malce dodaš pa dobiš kar hočeš. :):)
Graf ti prikazuje sevanje na ravno ploskev. Sedaj pa najdi kakšnega, kateri prikazuje sevanje jug in 30° pa boš mogoče ugotovil, zakaj panelov nihče ne postavlja vodoravno.

PS- drugače pa, a ti sploh znaš uporabljati forum? Po tvoji logiki, ker sem citiral tvojo fleksibilno pogruntavščino sem potem jaz avtor domislice da je 6 tako rekoč 8:)):D

telexdell je izjavil:

Če pa pogledaš graf so to podatki za vodoravno ploskev. Si že videl SE postavljeno vodoravno?

V tem primeru orientacija ploskve nima nobene veze. Spet, ko ti številke (celo tvoje lastne) ne ustrezajo, začneš opletati z nekimi irelevantnimi detajli, da bi odvrnil pozornost stran od dejstva, da bluziš neumnosti.

WarpedGone ::

Lastovke prihajajo ... A new Tesla Powerpack system brings business almost completely off-grid in France [Updated]
Poleti samozadosten, 4 zimske mesece pokriva 80%.

Vaš imposibru je irrelevanten, kup brezveznih ludistov.
Zbogom in hvala za vse ribe

Okapi ::

Samozadosten, naj stane, kolikor hoče.>:D

S svojim denarjen naj počne kar mu paše.

Magari postavi svojo JE.

Kakšna je prednost samozadostnosti? Če ni finančne prednosti, potem prednost ne obstaja.

frudi je izjavil:

telexdell je izjavil:

Če pa pogledaš graf so to podatki za vodoravno ploskev. Si že videl SE postavljeno vodoravno?

V tem primeru orientacija ploskve nima nobene veze. Spet, ko ti številke (celo tvoje lastne) ne ustrezajo, začneš opletati z nekimi irelevantnimi detajli, da bi odvrnil pozornost stran od dejstva, da bluziš neumnosti.

Bi lahko bil malce natančnejši? Je neumnost ker trdim, da ni vodoravno postavljenih elektrarn ali ali ker trdim, da diagram velja za sevanje na vodoravno ploskev? Ali si mislil na kaj drugega? Težko se branim, če ne poznam tvojih misli.

Mi pa lahko iz spodnjega diagrama izračunaš 8x razliko med najvišjim in najnižjo proizvodnjo da bomo videli, kdo bluzi neumnosti:
 Letni proizvodnja SE

Letni proizvodnja SE

telexdell je izjavil:

Mi pa lahko iz spodnjega diagrama izračunaš 8x razliko med najvišjim in najnižjo proizvodnjo da bomo videli, kdo bluzi neumnosti:
 Letni proizvodnja SE

Letni proizvodnja SE

Ti jih. Raje verjamem kumulativnim podatkom v Nemčiji, kot neki random elektrarni, ki si jo izbral. Pa ne pozabimo da si ti začel z razliko 1/3 oz. 1/4. Zdaj se pa preerkamo ali je faktor 4x/6x/8x.

Kakšna je prednost samozadostnosti? Če ni finančne prednosti, potem prednost ne obstaja.

Finančna prednost ima smislel šele ko si finančno ovrednotu sve postavke, ki ti kej pomenijo.
Kolk košta te košta izpad omrežja? Kako pogosto se dogaja? Kako drag je backup, ki zadosti potrebam?
Kako stabilna je napetost omrežja? Kako velika in pogosto so nihanja? Kolk te košta nihanja spravljat znotraj toleranc? Kolk škode ti povzročajo občasni nihaji ven?
Kolk je vreden pozitiven PR?
Kolk maš stabilen odjem? Kolk maš špic moči, kako visoke so? Kolk te košta samo moč odjema brez ene porabljene kWh?

Račun je bistveno bol kompleksen kot cena kWh na položnici.

Zato je bistveno, da se vsak sam odloča kaj se njemu splača, ne pa neki centralni planerji kjer je garantirana samo ena stvar: niti sanja se jim ne kaj se posamezniku res splača.
««
123 / 359
»»