» »

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
119 / 359
»»

jest10 ::

telexdell je izjavil:

APPluk je izjavil:

Malo sem bral še po drugih forumih in sem prebral, da je lahko elektrarna samo na stanovanjskem objektu, kateri se bo oskrboval. Je to res??? Torej elektrarne za smooskrbo ne morem postavit na hlev, garažo, kozolec,...

Elektrarna je lahko le na objektu, kateri ima električni priključek. Če se torej hlev, garaža, kozolec napajata z elektriko iz omrežja potem jo lahko postaviš tja.
Tu imaš video, postavljanje SE na hlev

SE elektrarno imaš jasno lahko kjerkoli. Ampak hec, o katerem govoriš zadnje strani, je lahko le na stanovanjskem objektu.

telexdell ::

jest10 je izjavil:

SE elektrarno imaš jasno lahko kjerkoli. Ampak hec, o katerem govoriš zadnje strani, je lahko le na stanovanjskem objektu.

Pišeš o stvareh, o katerih nimaš pojma. Tu pa je še link do foruma, kjer uporabmok Pirpy govori, da si je sam postavil na video omenjeno elektrarno po sistemu samooskrbe
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Nikec3 ::

Evo video, ki sicer besedno pove, kaj je največji problem nukleark in to omenjam vedno, ko pride do kake debate o super-duper nuklearkah - CENA!

Nuklearke so že danes dražje od fotovoltaike.

@WarpedOne o Elonu Musku:
"ST inteligenca serijskemu izdelovalcu "čudežev" očita pomanjkanje inteligence"

7982884e ::

Nikec3 je izjavil:

Evo video, ki sicer besedno pove, kaj je največji problem nukleark in to omenjam vedno, ko pride do kake debate o super-duper nuklearkah - CENA!

lih na prejsnji strani sem napisal:

7982884e je izjavil:

dober clanek o ceni jedrskih skozi cas:
http://www.mdpi.com/1996-1073/10/12/2169

vidi se jasen trend hitrega padanja cen, nato prelom in spet hitra rast

po cernobilu je nastopila regulacija in omejevanje, oskrbovalne verige so bile zlomljene, lobiji so naredili svoje. danes tako reaktorji stanejo 20 milijard po komadu namesto 1 milijarde.

tl;dr: eko-industrija je ubila edino prakticno resitev CO2 izpustov

ce bi politika dejansko HOTELA imet dobre, zanesljive jedrske reaktorje, bi jih imela lahko tudi poceni.

also: ne, tudi danes nuklearke niso drazje od fotovoltaike, ce upostevas drzavo tipa nemcija in to, da moras gradit se za vsaj 1 teden baterijske shrambe.

SambaShare ::

Nikec3 je izjavil:

Mogoče če delaš butasto primerjavo cena/kWh. Na predvidljivost proizvodnje pa nihče ne pomisli. Aja saj res, takrat malo drva pokuriš pa je ;((.

vostok_1 ::

BigWhale je izjavil:

A je ze kdo nasel kaj o baterijah in kako je s postavljanjem baterih za lastno uporabo?

Kolikor vem tu ti nima kdo kaj težit. Ti plačaš fiksne takse kot vedno in je.
Razlike z agregati praktično ni. Pač urediš inštalacijo in furaš. Tko kot je tisti nekaj časa nazaj spraševal o priklopu agregata na hišo.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

telexdell je izjavil:

jest10 je izjavil:

Pišeš o stvareh, o katerih nimaš pojma. Tu pa je še link do foruma, kjer uporabmok Pirpy govori, da si je sam postavil na video omenjeno elektrarno po sistemu samooskrbe

Se opravičujem.
Ampak stvari vseeno niso tako rožnate. Pri postavitvi na pomožni objekt/hlev/... imaš višji davek 22%, pri postavitvi na bajto pa 9,5%.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jest10 ()

LuiIII ::

Za enako količino proizvedene energije s pomočjo SE, kot s pasovnim virom (JE, TE, HE), je potrebno računati med 5-7 kratnik inštalirane moči. Zraven je potrebno še povdariti, da mora biti postavitev geografsko precej razpršena, da se zagotavlja večja zanesljivost proizvodnje energije. V primeru SE to pomeni dejansko drugo stran planeta. Sonce ponoči pa to. Potem so tu še stroški prenosa energije,... Skratka, da nadomestimo eno JE elektrarno je potrebno kar muchos dinaros!

plus treba je upostevati ogromno shrambo energije, minimalno za 7 dni. ce hoces kaj konkretnega narest, seveda se dlje, tudi ce imas se vetrno energijo - v nemciji so bila veckrat obdobja tudi po vec kot dva tedna, ko je bila proizvodnja iz solarnih panelov in vetrnic manj kot 10% povprecne proizvodnje. kaj bos naredil v tem primeru? prosil sosede francoze, da posodijo mal stroma iz njihovih grdih hudobnih nukleark?

prosil sosede francoze, da posodijo mal stroma iz njihovih grdih hudobnih nukleark?

Da. Na koncu so vsi srečni. Ne pričakujem več veliko gradenj nukleark v Evropi. Enostavno so standardi glede zakonodaje prehudi.

Sem že pred časom rekel, da bi 1MW nuklearka v Sloveniji stala 10 milijard €. Zdaj pa lahko računate, koliko panelov, baterij, omrežij in črpalnih elektrarn lahko s tem postavimo.

Malo. Ker nimamo pogojev za take hece(črpalne, večje posodobitve omrežja itd).

LuiIII ::

Premalo da bi jo nadomestili! Za veter niti nimamo primernih lokacij, oz. jih je daleč premalo, solarni panel na vsako hišo pa zahteva vsaj lokalne baterije in smart grid. Če bi se cela Evropa obnašala kot zblojena Nemčija, potem bi imeli dnevne redukcije in zelo drago elektriko. Sicer pa Nemčija gradi veliko plinskih elektraren, ki naj bi zagotavljale energijo, ko ni vetra in sonca, tako, da lahko trolajo kako so eko in zeleni, a nam ne sežejo niti do gležnjev!

Apple ::

APPluk je izjavil:

Malo sem bral še po drugih forumih in sem prebral, da je lahko elektrarna samo na stanovanjskem objektu, kateri se bo oskrboval. Je to res??? Torej elektrarne za smooskrbo ne morem postavit na hlev, garažo, kozolec,...

Če se garaža dotika hiše, potem daš lahko tudi na garažo. Enako je s pergolami, nadstreški, etc. Če pa je garaža odmaknjena od hiše, lahko prav tako postaviš na njo SE, samo potem plačaš višji davek.
LP, Apple

Nikec3 je izjavil:

prosil sosede francoze, da posodijo mal stroma iz njihovih grdih hudobnih nukleark?

Da. Na koncu so vsi srečni. Ne pričakujem več veliko gradenj nukleark v Evropi. Enostavno so standardi glede zakonodaje prehudi.

to je bilo retoricno vprasanje - ja, to nemci delajo zdej. ampak to ni nacin, s katerim se gres sustainable tranzicijo iz fosinih goriv.

Nikec3 je izjavil:

Sem že pred časom rekel, da bi 1MW nuklearka v Sloveniji stala 10 milijard €. Zdaj pa lahko računate, koliko panelov, baterij, omrežij in črpalnih elektrarn lahko s tem postavimo.

Wind power in Germany @ Wikipedia

nemci za 5400MW dodane kapacitete (eno leto) placajo 9.7 milijarde evrov
ce upostevas faktor ucinkovitosti 17% je to isto kot 920MW povprecna proizvodnja
torej lahko recemo 1GW efektivne kapacitete za 10 milijard

ampak

to je ena hudo variabilna proizvodnja, polna visokih spic in praznih, dolgih dolin
zaradi tega imas potem bizarnosti kot so negativna cena kilovatne ure enkrat in odkup francoske jedrske elektrike drugic
ce nimas ogromne farme baterij, nisi s tem prav dosti resil

plus:

zgornja infografika pravi, da vetrnice po nemciji zaposlujejo 143 000 ljudi. 5400MW kapacitete (920MW efektivne) je okrog 10%, torej to znese recimo 14300 ljudi za ENO 1GW elektrarno
po tem: http://www.nek.si/sl/ljudje_z_znanjem/o...
ima celotna organizacija v JEK 641 ljudi, torej od oka slabe 20x manj za podobno proizvodnjo

frudi ::

Nikec3 je izjavil:

10 miljard € ne bi bilo dovolj, da bi lahko nadomestili 1 GW nuklearko s PV paneli. So že bili tudi izračuni kot dokaz v tej temi, že večkrat. Pa to niti ne upošteva, da je življenjska doba nuklearke dvakrat daljša od PV elektrarn.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

APPluk ::

Kako pa je kaj z točo?
Npr.: takšno kot je bilo letos v okolici Slov.Bistrice, kako bi kaj odnesla elektrarna?

Apple ::

APPluk je izjavil:

Kako pa je kaj z točo?
Npr.: takšno kot je bilo letos v okolici Slov.Bistrice, kako bi kaj odnesla elektrarna?

Zavarujes panele proti toci, kraji, vandalizmu, etc.
LP, Apple

APPluk je izjavil:

Kako pa je kaj z točo?

Sam imam že skoraj 30 let strešno okno pa ga še ni razbila noben toča. Drugače pa, kot dober gospodar moraš imeti zavarovanje za: strelo, neurje, poplavo in požar.

Torej se spet podaljša doba odplačila investicije :| (verjetno zavarovalnica ne vklučuje SE v zavarovanje za hišo)

VaeVictis ::

telexdell je izjavil:

APPluk je izjavil:

Kako pa je kaj z točo?

Sam imam že skoraj 30 let strešno okno pa ga še ni razbila noben toča. Drugače pa, kot dober gospodar moraš imeti zavarovanje za: strelo, neurje, poplavo in požar.

Me prav zanima, kako vse te račune delajo.

Da, tudi za ostale vire energije je fajn, da je zavarovano.

Verjetno pri NEK ni ravno nizka zavarovalvnina.

A se pri Solarnih elektrarnah računa, cene na priključno moč ali na generirano moč?

Se cena računa na povprečni dan generirane elektrike?

Ali pa se računa na ceno generirane elektrike plus cena baterije za čas, ko solarna elektrarna ne dela?

Ker hvaliti se s ceno priključne moči solarne elektrarne, brez upoštevanja vseh ostalih postranskih stroškev je navadna prevara!

Recimo že tale pajac v fully charged lepo omeni, da bo višina priključne moči solarnih elektrarn ujela nuklerarne elektrarne letos.

Omeni pa tudi, da realni output NE je 2.5 milijonov GW/ur na leto, solarne samo 375 tisoč GW/ur na leto.

Torej jih rabimo še več kot 8x toliko, da se lahko sploh primerjajo z NE, pustimo sedaj še vse baterije, ki se jih rabi za pokrivanje za čas, ko sonce ne sije....

ampak

to je ena hudo variabilna proizvodnja, polna visokih spic in praznih, dolgih dolin
zaradi tega imas potem bizarnosti kot so negativna cena kilovatne ure enkrat in odkup francoske jedrske elektrike drugic
ce nimas ogromne farme baterij, nisi s tem prav dosti resil

plus:

zgornja infografika pravi, da vetrnice po nemciji zaposlujejo 143 000 ljudi. 5400MW kapacitete (920MW efektivne) je okrog 10%, torej to znese recimo 14300 ljudi za ENO 1GW elektrarno
po tem: http://www.nek.si/sl/ljudje_z_znanjem/o...
ima celotna organizacija v JEK 641 ljudi, torej od oka slabe 20x manj za podobno proizvodnjo

Hvala za to kul infografiko. Ko sem to videl, sem še bolj za veter, solar, hidro, ČHE in baterije. Vetrne elektrarne proizvedejo največ energije v mesecih, ko je najmanj sonca, rotorji vetrnic so vedno večji, vetrnice pa so postavljene vedno višje --> manjša nihanja v proizvodnji. Hkrati pa so pogoji negativnih cen idealni za ČHE in baterije. Ne pravim, da je to dobro, pravim da je to problem, ki se ga bo dalo učinkovito rešiti.

Magic1 ::

Mi nimamo vetra, kot prvo. Torej kaj bo zagotavljalo ogrevanje slovenije pozimi in polnenje električnih avtomobilov? Individualna kurišča?
Magic

APPluk je izjavil:

Torej se spet podaljša doba odplačila investicije :| (verjetno zavarovalnica ne vklučuje SE v zavarovanje za hišo)

Najprej nekaj trdiš (torej se...) Pol pa nisi več prepričan (verjetno...). A ni to malce neresno?

Generali zavarovanje v paketu dom npr. vključuje lom stekla ali poškodbe pri viharju do nekega zneska (odvisno od paketa). Torej, če imaš zavarovano nepremičnino t ene stane dodatno nič. Kako pa je pri tvoji zavarovalnici pa vprašaj svojega agenta.

Magic1 je izjavil:

Mi nimamo vetra, kot prvo. Torej kaj bo zagotavljalo ogrevanje slovenije pozimi in polnenje električnih avtomobilov? Individualna kurišča?

Me bomo imeli vsi vsega. Avstrijci in mi imamo lahko kako ČHE in fotovoltaiko. Nemci lahko imajo več vetrnih zadev. Imajo pa vsi scenariji v prihodnosti ena skupno točko. Rabili bomo prenosne zmogljivosti.

A se pri Solarnih elektrarnah računa, cene na priključno moč ali na generirano moč?

Se cena računa na povprečni dan generirane elektrike?

Ali pa se računa na ceno generirane elektrike plus cena baterije za čas, ko solarna elektrarna ne dela?

Pri solarni elektrarni se računa proizvodnja kWh na KW instaliranih panelov. Pri nas lahko pričakuješ okrog 1100 kWh/kWp. Če energijo prodajaš ali pa si v sitemu samooskrbe ne potrebuješ nobene baterije. V prvem primeru kupuješ energijo kot vsak Janez, Franc, Mujo... v drugem pa manjke energije v nekem obdobju kompenziraš z viški v drugem obdobju. Enkrat letno pa se izvede poračun in morebitne manjke plačaš kot vsak Janez, Franc ali Mujo...

Ker hvaliti se s ceno priključne moči solarne elektrarne, brez upoštevanja vseh ostalih postranskih stroškev je navadna prevara!

Cena solarne elektrarne je odvisna od moči panelov. Torej je navedbe cene, glede na moč povsem poštena navedba. Drugih stroškov, če sam nimaš dveh levih nog in dveh levih nog pa praktično ni. Če jih ti veš pa jih nam zaupaj.

Recimo že tale pajac v fully charged lepo omeni, da bo višina priključne moči solarnih elektrarn ujela nuklerarne elektrarne letos.

Omeni pa tudi, da realni output NE je 2.5 milijonov GW/ur na leto, solarne samo 375 tisoč GW/ur na leto.

Torej jih rabimo še več kot 8x toliko, da se lahko sploh primerjajo z NE, pustimo sedaj še vse baterije, ki se jih rabi za pokrivanje za čas, ko sonce ne sije....

Sončne elektrane ne proizvajajo energije ponoči. Da bi preko dneva proizvedle toliko energije, kot jo JE v 24 urah je čista neumnost, saj je ne bi bilo možno kje porabiti. Da bi pa toliko energije, kot jo potrebujemo v dnevih, ko je proizvodnja v SE nizka ali je ni spravili v baterije je pa čista utopija pri današnjih možnostih shranjevanja.
Elektroenergetski sistem lahko deluje le v kombinaciji več različnih virov. Je pa potrebno manjšati vplive "umazanih" načinov (premog, uran) do sprejemljivega minimuma in jih nadomeščati z manj umazanimi (plin, kogeneracija, veter, voda, sonce...) do sprejemljivega maksimuma.

Praviš torej, da bi bilo bolje, da država časti vsem nam panele, namesto investiranja v drugi blok?
There will be chutes!
It came from the lab.

vostok_1 je izjavil:

Praviš torej, da bi bilo bolje, da država časti vsem nam panele, namesto investiranja v drugi blok?

Drugi blok JEK po sistemu cepitve jedra ne boš dočakal ne ti ne kdorkoli drug, pa če takoj zagotoviš brezplačne donacije za ceno izgradnje 10 milijard in, kot je navada pri nas, še za 20 milijard v žepe tistih, pri koritu.

PS- Mi je kaj ušlo in ste RAO že zgradili:)>:D

Da, se ne bo samo bv nakladalo.

Sončna elektrarna LPVO na UL FE, Ljubljana

Na strehi stavbe A Fakultete za elektrotehniko v Ljubljani obratuje sončna elektrarna nazivne moči 17 kW. PV moduli so orientirani 25° vzhodno in imajo naklon 30°. Na električno omrežje je bila priključena 14. 12. 2010.

Pa izračunajmo:

Od 14. 12. 2010. do danes 06.01.2018 je 2580 dni (brez današnjega dne).

Elektrarna je proizvedla 143034 kW/h.

Torej, če pogledamo 143.034 / (2.580 * 24) dobimo povprečno vrednost na uro 2.3 kW/h.

Ali drugače, realno gledano se dobi iz nazivne moči 17 kW cca. 13% energije na uro.

Če pa pogledamo za celo Slovenijo.

Podatek iz 22.3.2017 je bil, da imamo v Sloveniji nazivno moč 260,0 MW sončnih elektrarn.

Sončne elektrarne v Sloveniji
Stanje na dan 22.3.2017

Če vzamemo enako učinkovitost (verjetno je učinkovitost v bolj sončnh krajih boljša in v manj sončnih krajih slabša, tako da naslednji izračun je malce napačen in je bolj za primerjavo) kot v zgornji elektrarni je to 32.500 kW/h.

Cena sončne elektrarne za postavitev na ključ 1 kWp sistema pri podjetju Tersus d.o.o. znašajo med 1600-2500 EUR.

Kako velik sistem naj postavim?

ps: Lahko, da sem se zmotil pri kakem računu, ker tole piše iz telefona, tako da naj kdo preveri, da ne bo kakih napačnih informacij...

Zgodovina sprememb…

Si pogledal iz katerega leta je cenik pri podjetju Tersus? Danes so cene na ključ okrog 1200 €/kWp v samogradnji pa pod 1000 €/kWp. Ob tem pa dobiš še brezobretni kredit na 7 let (Gen-I, Petrol) ali ugoden kredit Eko sklada.

Po podatku katerega sem podal zgoraj, da ti 1 kWp proizvede tam 1100 kWh letno je to po tvojem izračunu: 1100/(365*24)=12,5%. In kaj ti ta podatek pove? Zame je pomembno, da me 1 kWp stane npr. 1000 €, letno pa mi bo v sistemu samooskrbe proizvedel za 110 € električne energije. Izplačal se mi bo po 9. letih, naslednjih 20 let pa bom prihranil 2200 €.

telexdell je izjavil:

Si pogledal iz katerega leta je cenik pri podjetju Tersus? Danes so cene na ključ okrog 1200 €/kWp v samogradnji pa pod 1000 €/kWp. Ob tem pa dobiš še brezobretni kredit na 7 let (Gen-I, Petrol) ali ugoden kredit Eko sklada.

Po podatku katerega sem podal zgoraj, da ti 1 kWp proizvede tam 1100 kWh letno je to po tvojem izračunu: 1100/(365*24)=12,5%. In kaj ti ta podatek pove? Zame je pomembno, da me 1 kWp stane npr. 1000 €, letno pa mi bo v sistemu samooskrbe proizvedel za 110 € električne energije. Izplačal se mi bo po 9. letih, naslednjih 20 let pa bom prihranil 2200 €.

Verjetno si se zmotil kje, da ne bom prehitro kaj sklepal ali pa sem morda naredil kako napako...

Po ceni, ki jo ima GEN-i na svoji strani (je res, da je akcija).

http://www.pocenielektrika.si/za-dom/ce...

ET (lahko gremo tudi druge izračunati, ampak za samo primerjavo bo kr vredu) je cena z 22% DDV 0,04818 EUR na kW/h.

Torej je po tvojem izračunu 1100 kW/h letno.

1100 * 0,04818 EUR/kWh cca 53 EUR proizvedene elektrike.

Ali 1000 (strošek začetne investicije) / 53 (strošek letne elektrike) = cca. 19 let

Torej 19 let, da boš šele na nuli po današnjih cenah elektrike?

Nikec3 je izjavil:

Hvala za to kul infografiko. Ko sem to videl, sem še bolj za veter, solar, hidro, ČHE in baterije. Vetrne elektrarne proizvedejo največ energije v mesecih, ko je najmanj sonca, rotorji vetrnic so vedno večji, vetrnice pa so postavljene vedno višje --> manjša nihanja v proizvodnji. Hkrati pa so pogoji negativnih cen idealni za ČHE in baterije. Ne pravim, da je to dobro, pravim da je to problem, ki se ga bo dalo učinkovito rešiti.

vsa ta neucinkovitost (2 zelo neucinkovita vira + 2 tipa shranjevanja (ze sama astronomsko draga)) napram nekaj vecjim jedrskim elektrarnam?
tudi obremenitev za okolje je ogromna od teh solarnih in vetrnih farm. okoljevarstvo pa tako.

VaeVictis je izjavil:

Verjetno si se zmotil kje, da ne bom prehitro kaj sklepal ali pa sem morda naredil kako napako...

Po ceni, ki jo ima GEN-i na svoji strani (je res, da je akcija).

http://www.pocenielektrika.si/za-dom/ce...

ET (lahko gremo tudi druge izračunati, ampak za samo primerjavo bo kr vredu) je cena z 22% DDV 0,04818 EUR na kW/h.

Torej je po tvojem izračunu 1100 kW/h letno.

1100 * 0,04818 EUR/kWh cca 53 EUR proizvedene elektrike.

Ali 1000 (strošek začetne investicije) / 53 (strošek letne elektrike) = cca. 19 let

Torej 19 let, da boš šele na nuli po današnjih cenah elektrike?

Sodeluješ na strokovnem forumu, pa ne veš, kako se izračuna cena kWh elektrike? Kar si ti navedel, je zgolj električna energija. Na to pa imaš še omrežnino, trošarino, učinkovitost, DDV... kar znese več kot sama električna energija. Če proizvedeš energijo sam in jo sam porabiš potem ne rabiš plačati teh postavk in je prihranek takšen, kot sem ti ga navedel.

PS- tudi za solato, paradižnik, jabolko...katero pridelaš doma in doma porabiš ne plačaš trgovske marže in DDV ter si prihranil toliko, kot bi za to dal v trgovini in ne toliko, kot kmet dobi, ko to proda v trgovino.

7982884e je izjavil:

vsa ta neucinkovitost (2 zelo neucinkovita vira + 2 tipa shranjevanja (ze sama astronomsko draga)) napram nekaj vecjim jedrskim elektrarnam?
tudi obremenitev za okolje je ogromna od teh solarnih in vetrnih farm. okoljevarstvo pa tako.

Prav zmrazi me, ko vetrnica mlati prazen zrak in mi je tako prijetno toplo, ko mi alfa, beta, gama... sevanje preveva telo.
Očitno to ni Slo tech forum ampak bebo-tech.

Zgodovina sprememb…

telexdell je izjavil:

Prav zmrazi me, ko vetrnica mlati prazen zrak in mi je tako prijetno toplo, ko mi alfa, beta, gama... sevanje preveva telo.
Očitno to ni Slo tech forum ampak bebo-tech.

Vsaj izobrazi se kaj o sevanju, preden druge označuješ za bebote. Alfa sevanje ne predre niti oblačil, beta pa ne človeške kože. Od naštetih treh je nevarno le gama sevanje, hkrati pa si povsem pozabil na najnevarnejšo obliko sevanja, ki se sprošča ob jedrskih reakcijah. Za domačo nalogo sam ugotovi, za katero sevanje gre.

Prav zares, zgled bebo-techa.

frudi je izjavil:

Vsaj izobrazi se kaj o sevanju, preden druge označuješ za bebote. Alfa sevanje ne predre niti oblačil, beta pa ne človeške kože. Od naštetih treh je nevarno le gama sevanje, hkrati pa si povsem pozabil na najnevarnejšo obliko sevanja, ki se sprošča ob jedrskih reakcijah. Za domačo nalogo sam ugotovi, za katero sevanje gre.

Prav zares, zgled bebo-techa.

In kje sem karkoli pisal o prodornosti raznih tipov sevanj? Kot si zapisal ti, si zgolj potrdil, da mi kožo lahko preveva alfa, kot beta in gama sevanje. Preden pa zaidemo s teme in se poglobimo v teorijo radioaktivnosti pa raje prej preidimo znova na Slo Tech nivo.

PS- se opravičujem za moj prejšnji post a nekateri resnično nimajo glave za nič drugega, kot da zadržuje vakuum. Navajati ugotovitev, da polje vetrnih elektrarn bolj obremenjuje okolje kot: rudnik urana z vsemi priteklinami, obrat za predelavo uranove rude, transport jedrskega goriva, izgradnja jedrske elektrarne, manipuacija z radioaktivnim materialom, več stoletno skladiščenje radioaktivnega odpada, predelava radioaktivnega odpada, reciklaža jedrske elektrarne, reciklaža obrata za predelavo urana, reciklaža rudnika urana...
Je pa zares več kot bebavo.

Okapi ::

Nikec3 je izjavil:

Magic1 je izjavil:

Me bomo imeli vsi vsega. Avstrijci in mi imamo lahko kako ČHE in fotovoltaiko. Nemci lahko imajo več vetrnih zadev. Imajo pa vsi scenariji v prihodnosti ena skupno točko. Rabili bomo prenosne zmogljivosti.
Kaj pa energetska samozadostnost? Na ves glas jokamo, da moramo imeti prost dostop do odprtega morja, a glede energije bi bili pa kar odvisni od dobre volje sosedov?

telexdell je izjavil:

In kje sem karkoli pisal o prodornosti raznih tipov sevanj?

Ko si začel bluziti o sevanjih, ki ti prevevajo telo in te grejejo. Samo kažem ostalim bralcem, da medtem, ko jih zmerjaš z beboti, sam nimaš pojma o sevanju, o katerem pametuješ.

Okapi je izjavil:

Nikec3 je izjavil:

Magic1 je izjavil:

Kaj pa energetska samozadostnost? Na ves glas jokamo, da moramo imeti prost dostop do odprtega morja, a glede energije bi bili pa kar odvisni od dobre volje sosedov?

Še vedno ni odgovoril na čigavo elektriko se bomo pozimi ogrevali...
Magic

frudi je izjavil:

telexdell je izjavil:

In kje sem karkoli pisal o prodornosti raznih tipov sevanj?

Ko si začel bluziti o sevanjih, ki ti prevevajo telo in te grejejo. Samo kažem ostalim bralcem, da medtem, ko jih zmerjaš z beboti, sam nimaš pojma o sevanju, o katerem pametuješ.

Glej, če si funkcionalno nepismen je to tvoj problem. Ne boš me pa spravil v debato o nevtronih, žarkih X sevanju pri težjih elementih, sevanju pri lažjih elementih. Odpri novo temo, pa lahko debatiramo tam.

Okapi je izjavil:

Maš prav, pri nafti in uranu je energetska samozadostnost neprimerno višja, kot pa pri soncu. Hvala, da si me razsvetlil.

Zgodovina sprememb…

BigWhale ::

telexdell je izjavil:

Maš prav, pri nafti in uranu je energetska samozadostnost neprimerno višja, kot pa pri soncu. Hvala, da si me razsvetlil.

Vseeno je lazje narediti zalogo urana ali nafte, kot pa zalogo elektrike za hude case.

Točno tako. Plin, nafto, premog, uran lahko imaš na zalogi za kar nekaj mesecev. Pri elektriki imaš težave pa že v dnevnem časovnem obdobju. Poleg tega lahko vse te energente pripelješ iz kjerkoli na svetu. Pri elektriki si zelo omejen, kje jo lahko kupiš, saj je transport bistveno bolj kompliciran.
Seveda v perfektnem svetu, kjer bi vsi hoteli dobro, je to izvedljivo. V realnem, kjer pa ni nič zastonj in vsak hoče več od soseda, pa te bodo enosmerne odvisnosti drago stale.
Magic

telexdell je izjavil:

Glej, če si funkcionalno nepismen je to tvoj problem. Ne boš me pa spravil v debato o nevtronih, žarkih X sevanju pri težjih elementih, sevanju pri lažjih elementih. Odpri novo temo, pa lahko debatiramo tam.

Seveda, tvoja taktika je nekaj zabluziti o strohotah sevanja, ko pa te nekdo razkrinka, da nimaš o sevanja niti osnovnega pojma, pa je debata o sevanju zate naenkrat irelevantna. Kljub temu, da si jo sam začel. Blefer bedni.

mozaik ::

Rešiti moramo samo tri majhne probleme
1. T + D = He + n + E (trajno mini sonce)
2. H2O + CO2 + katalizator + sonce = vse od alkohola do škroba (navadna trava)
3. akumulator vsaj 10 kWh/kg (z enktatnim polnjenjem 2000 km)
za vsako točko dobiš Nobela

Magic1 je izjavil:

Točno tako. Plin, nafto, premog, uran lahko imaš na zalogi za kar nekaj mesecev. Pri elektriki imaš težave pa že v dnevnem časovnem obdobju. Poleg tega lahko vse te energente pripelješ iz kjerkoli na svetu. Pri elektriki si zelo omejen, kje jo lahko kupiš, saj je transport bistveno bolj kompliciran.
Seveda v perfektnem svetu, kjer bi vsi hoteli dobro, je to izvedljivo. V realnem, kjer pa ni nič zastonj in vsak hoče več od soseda, pa te bodo enosmerne odvisnosti drago stale.

Ne, ne bojo. Moramo res ponovit, katera je edina samozadostna država na svetu? Severna Koreja! Samozadostnost je mit in nima z razvitim svetom nobene zveze.

Samozadostnost in odvisen od ene države sta pač dva ekstrema. Imaš pa neskončno drugih možnosti, ki so ogromno učinkovitejši. Severna Koreja kot samozadostna država v sanjah. Brez humaniutarne pomoči bi umrlo ob vsaki slabi letini na stotisoče ljudi.
Smo pa videli kaj se je zgodilo v EU, ko je Ukrajina začela zapirat plinsko pipico. Veliko pompa, efekta pa nobenega vidnega v tistih mesecih. Rezerve in tankerji so vzdrževali dobavo plina. Kaj bi se v primeru elektrike zgodilo?

Glede sevanja. Ali ne astronavti umirajo zelo stari? Tam nad 80 let. Ali ni to čudno, če so bili na misijah bombardirani z vsem mogočim sevanjem? Čudno škoduje to sevanje, zgleda moraš res nek neverjetnemu ekstremu bit izpostavljen, da ti škodje. Sam ali ne to velja sa popolnoma vsako stvar...
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

Jz bom kr strokovnjaku v industriji vrjel...s ščepcem soli seveda.

V nekaterih zveznih državah je solarna že bolj konkurenčna od klasične proizvodnje.
Ampak kot rečeno, jz bom počakal še par let, da cene padejo še konkretneje.
Tačas pa se bo tudi kdo spomnil kaj z baterijami naredit.
V trenutni fazi je to bolj investicija za tiste, ki imajo viška denarja. Ni pa to "base" investicija kot je recimo izolacija ali TČ.
There will be chutes!
It came from the lab.

frudi je izjavil:

Seveda, tvoja taktika je nekaj zabluziti o strohotah sevanja, ko pa te nekdo razkrinka, da nimaš o sevanja niti osnovnega pojma, pa je debata o sevanju zate naenkrat irelevantna. Kljub temu, da si jo sam začel. Blefer bedni.

Ah daj no. Če nisi razumel zapisa, zakaj sem sploh omenil sevanje se raje zamisli nad svojo funkcionalno pismenostjo namesto da stresaš žaljivke. Če bi bil vsaj malce funkcionalno pismen bi tudi vedel, da stresanje žaljivk več pove o tebi, kot pa tistemu kateremu jih namenjaš.

PS- ker si zapisal, da alfa sevanje ne prodre skozi obleko. beta pa ne skozi kožo zakaj se potem ljudje, kateri gredo na področje povečanega sevanja oblečejo v zaščitno obleko? Za alfa in beta sevanje bi očitno lahko šli v kopalkah. Gamaa in nevtronsko sevanje ali X žarke pa verjetno ne odvrne malce poliestra?

Pomisli zakaj...
There will be chutes!
It came from the lab.

telexdell je izjavil:

Ah daj no. Če nisi razumel zapisa, zakaj sem sploh omenil sevanje se raje zamisli nad svojo funkcionalno pismenostjo namesto da stresaš žaljivke. Če bi bil vsaj malce funkcionalno pismen bi tudi vedel, da stresanje žaljivk več pove o tebi, kot pa tistemu kateremu jih namenjaš.

PS- ker si zapisal, da alfa sevanje ne prodre skozi obleko. beta pa ne skozi kožo zakaj se potem ljudje, kateri gredo na področje povečanega sevanja oblečejo v zaščitno obleko? Za alfa in beta sevanje bi očitno lahko šli v kopalkah. Gamaa in nevtronsko sevanje ali X žarke pa verjetno ne odvrne malce poliestra?

Če bi ti bil funkcionalno pismen, bi ti bilo jasno, da sem razlike med sevanji našteval ne zato, ker gama ali nevtronsko sevanje ne bi bilo nevarno, ampak kot demonstracijo tvoje nevednosti, ko si alfa in beta sevanje našteval kot blazno nevarno. Z vsakim nadaljnim odgovorom svoje ignoranco in nevednost samo še dodatno dokazuješ.

Je pa tudi ironija, da se po tem, ko sogovornike zmerjaš z beboti in funkcionalno nepismenimi, nato sam zgražaš, ko ti odgovorijo z enako mero. Dvoličnost.

frudi je izjavil:

Če bi ti bil funkcionalno pismen, bi ti bilo jasno, da sem razlike med sevanji našteval ne zato, ker gama ali nevtronsko sevanje ne bi bilo nevarno, ampak kot demonstracijo tvoje nevednosti, ko si alfa in beta sevanje našteval kot blazno nevarno. Z vsakim nadaljnim odgovorom svoje ignoranco in nevednost samo še dodatno dokazuješ.

Je pa tudi ironija, da se po tem, ko sogovornike zmerjaš z beboti in funkcionalno nepismenimi, nato sam zgražaš, ko ti odgovorijo z enako mero. Dvoličnost.

Sem v naslednjem prispevku pojasnil svoje neprimerno izražanje in se opravičil. Za razliko od tebe.
Kje sem zapisal, kako nevarno je katero koli sevanje? Verjetno ti sploh ne bo težko citirati mojega prispevka.
Ali pa mogoče imam prav s tezo p pisci žalitev in blefer bedni nisem jaz?

Ali obstaja kakšen "testni" model, panel ki bi ga dal na streho in potem spremljal rezultat (brez, da bi ga priključll na omrežje ipd.), npr. tako kot lahko za veterno elektrarno kupiš merilec vetra.
««
119 / 359
»»