Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Temo vidijo: vsi
jest10 ::
Svetuješ zadeve, ki jih poznaš v teoriji! Če bo kaj narobe, tebe ne bo bolelo, ampak investitorja.
Zakaj ne postaviš svoje SE in potem svetuješ iz prakse?!
Ja, ljudje so zares neumni. Investirajo v sončne elektrarne s katerimi imajo potem same stroške, zato se jim investicija nikoli ne povrne. In namesto, da bi poslušali pametne nasvete ala @fikus @jest10 @Magic1....še kar rinejo in rinejo v zgrešene investicije. Zares so bedaki.
Odkar ni več zajetnih subvencij pri odkupu štroma za novo zgrajene SE, je izgradnja novih opazno padla. Le zakaj... Verjetno ker se full splača.
mtp2 ::
Joj, Telexdell, čestitke za potrpežljivost, tema je polna nekih polresnic, ki so nekdaj držale sedaj pa morda ne več, pa vseeno večino komentarjev ne gre v smer "ali ne velja, da je...?" ampak le "to se ne splača, ker je bilo pred 10 leti tako ..."
Pristavim svoj pogled, nekaj sem se informiral, saj sem resno razmišljal o postavitvi, in to v Ljubljani, trenutno me ovira prestavitev elektro omarice iz hiše, ki jo zahtevajo na elektru in bi me stala reda 1k€ (zamenjava vseh kablov) in je nisem pripravljen investirati, sem odprt za morebirne rešitve?
Torej po domače:
pred leti je Slo pod uredbo Eu prek ekosklada sofinancirala in uredila zajamčen odkup energije po visoki ceni. Kdor je imel denar (v glavnem podjetniki) si je naredil lep posel in s tem še danes služi.
Takrat je bila recimo 9kw SE reda 30k€.
Taka shema se je po recimu leto dni iztekla in od takrat ni nihče več vlagal v SE, sej se res ni splačalo, niti ni bilo pametne sheme glede odkupa/hrambe presežka...
Mine pribl 5 let, EU spet okara SLO, ta pripravi novo shemo, ki s staro nima popolnoma nič.
In ta je trenutno aktualna; po vladni uredbi se taki shemi reče SE za samooskrbo, in odpadejo vse trditve in vprašanja o davkih pri prodaji operaterju itd. Plačuje se le omrežnina reda 150€ letno in morebitna presežena porabljena energija po števcu (seveda le ta in samo ta z davkom) odčitanem enkrat letno, 1. 1..
Morebitna presežena oddana energija na letni ravni gre brezplačno operaterju v omrežje. In to je potem samooskrba brez presežkov.
"Zakaj, ne verjamem, po moje"... tukaj potem odpade, tako pač je, vzameš za dejstvo, če si le sposoben sprejeti dejstva. Osebno popolnoma razumem smisel v tokratni shemi ...
Kot je tudi res, da zgoraj omenjena SE sedaj stane reda 10k€ z eko spodbudo in da se dobijo ugodni namenski krediti, ki bi tako investicijo povrnili v pesimističnem scenariju v do 15 letih (torej brez lastnega vložka) in mora po tem času elektrarna še 10 let dalati zate... Namesto položnice za elektriko mesečno plačuješ položnico za omrežnino in neke dajatve (12-15€), položnico za kredit in enkrat letno poračun elektrike, če je prišlo do presežka porabe.
V Ljubljanski megli (kar malo pretiravamo) je torej investicija nekaj manj rentabilna, morda se doda kak modul več, morda se kako leto dlje odplačuje, vsekakor pa ni apriori nerentabilna.
Toliko sem se uspel podučiti v zadnjih mesecih, pa srečno, naelektreno 18'!
Pristavim svoj pogled, nekaj sem se informiral, saj sem resno razmišljal o postavitvi, in to v Ljubljani, trenutno me ovira prestavitev elektro omarice iz hiše, ki jo zahtevajo na elektru in bi me stala reda 1k€ (zamenjava vseh kablov) in je nisem pripravljen investirati, sem odprt za morebirne rešitve?
Torej po domače:
pred leti je Slo pod uredbo Eu prek ekosklada sofinancirala in uredila zajamčen odkup energije po visoki ceni. Kdor je imel denar (v glavnem podjetniki) si je naredil lep posel in s tem še danes služi.
Takrat je bila recimo 9kw SE reda 30k€.
Taka shema se je po recimu leto dni iztekla in od takrat ni nihče več vlagal v SE, sej se res ni splačalo, niti ni bilo pametne sheme glede odkupa/hrambe presežka...
Mine pribl 5 let, EU spet okara SLO, ta pripravi novo shemo, ki s staro nima popolnoma nič.
In ta je trenutno aktualna; po vladni uredbi se taki shemi reče SE za samooskrbo, in odpadejo vse trditve in vprašanja o davkih pri prodaji operaterju itd. Plačuje se le omrežnina reda 150€ letno in morebitna presežena porabljena energija po števcu (seveda le ta in samo ta z davkom) odčitanem enkrat letno, 1. 1..
Morebitna presežena oddana energija na letni ravni gre brezplačno operaterju v omrežje. In to je potem samooskrba brez presežkov.
"Zakaj, ne verjamem, po moje"... tukaj potem odpade, tako pač je, vzameš za dejstvo, če si le sposoben sprejeti dejstva. Osebno popolnoma razumem smisel v tokratni shemi ...
Kot je tudi res, da zgoraj omenjena SE sedaj stane reda 10k€ z eko spodbudo in da se dobijo ugodni namenski krediti, ki bi tako investicijo povrnili v pesimističnem scenariju v do 15 letih (torej brez lastnega vložka) in mora po tem času elektrarna še 10 let dalati zate... Namesto položnice za elektriko mesečno plačuješ položnico za omrežnino in neke dajatve (12-15€), položnico za kredit in enkrat letno poračun elektrike, če je prišlo do presežka porabe.
V Ljubljanski megli (kar malo pretiravamo) je torej investicija nekaj manj rentabilna, morda se doda kak modul več, morda se kako leto dlje odplačuje, vsekakor pa ni apriori nerentabilna.
Toliko sem se uspel podučiti v zadnjih mesecih, pa srečno, naelektreno 18'!
jernejl ::
PS kako že gre tisto: "Če na avtocesti vsi bedaki vozijo v nasprotno smer..."
Glede na to, koliko ljudi nima/ne gradi lastne SE in koliko ljudi ima/gradi lastno SE, najbrž ni kakšne posebne dileme, kdo je tisti, ki vozi v nasprotno smer.
po vladni uredbi se taki shemi reče SE za samooskrbo, in odpadejo vse trditve in vprašanja o davkih pri prodaji operaterju itd. Plačuje se le omrežnina reda 150€ letno in morebitna presežena porabljena energija po števcu (seveda le ta in samo ta z davkom) odčitanem enkrat letno, 1. 1..
Ta shema je večna, ali se lahko za obstoječe uporabnike v prihodnje spremeni?
telexdell ::
PS kako že gre tisto: "Če na avtocesti vsi bedaki vozijo v nasprotno smer..."
Glede na to, koliko ljudi nima/ne gradi lastne SE in koliko ljudi ima/gradi lastno SE, najbrž ni kakšne posebne dileme, kdo je tisti, ki vozi v nasprotno smer.
po vladni uredbi se taki shemi reče SE za samooskrbo, in odpadejo vse trditve in vprašanja o davkih pri prodaji operaterju itd. Plačuje se le omrežnina reda 150€ letno in morebitna presežena porabljena energija po števcu (seveda le ta in samo ta z davkom) odčitanem enkrat letno, 1. 1..
Ta shema je večna, ali se lahko za obstoječe uporabnike v prihodnje spremeni?
Torej so vsi, kateri ne gradijo SE tipa @fikus @jest10....=enačijo z bedaki tiste kateri so za gradnjo? Ti si očitno že eden od njih, kaj pa ostalih 2.000.000?
Drugače pa, vsak zakone se lahko spremeni ali dopolni. Če se bo to zgodilo ni nujno da se bo na slabše. Če pa se bo na slabše je pa večja verjetnost, da bo za tiste vključene v shemo ostalo nekako tako, kot velja sedaj. Za nove investitorje pa bo kaj drugega.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Če dodaš modul več, boš imel tudi večji denarni vložek in nisi spremenil ničesar, kar se tiče rentabilnosti.
trenutno me ovira prestavitev elektro omarice iz hiše, ki jo zahtevajo na elektru in bi me stala reda 1k€ (zamenjava vseh kablov) in je nisem pripravljen investirati,
Lej če je vse tako oh in sploh fajn, potem boš pa ja stisnil tega jurčka. Po telexdell "strokovnem" izračunu ga boš pokril v enem letu.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jest10 ()
Si pa morda s tem postal samooskrben in ne plecujes vec elektrike. In to je namen, mendaje v Nemčiji slabša osončenost in nekajkrat višja samooskrba.
Kaj ti to pomaga, ko še vedno plačuješ sorazmerno večji vložek v panele? Prav tako je brez veze govoriti o samooskrbnosti. dokler ti javno omrežje odnaša rit ko ni sonca
‘Lej če je vse tako oh in sploh fajn, potem boš pa ja stisnil tega jurčka. Po telexdell "strokovnem" izračunu ga boš pokril v enem letu.’
Čemu pa je namenjen tak argument, kaj prispeva k tematiki? Izmenjujemo izkušnje in mnenja, vedenja o tematiki ... zakaj tako nestrpni odgovori vsem, ki se ne strinjajo z vami, vaš argument je vsebinsko enak da si bi v n letih lahko s se kupil avtomobil.
To da elektro zahteva prestavitev omarice res nima nobene veze s postavitvijo le te.
Komu pa jaz denar dajem, se pa kar sam odločim, hvala lepa...
In še to, govoril sem s 3 lastniki v zadnjem letu postavljene se, izračuni pač držijo.
Čemu pa je namenjen tak argument, kaj prispeva k tematiki? Izmenjujemo izkušnje in mnenja, vedenja o tematiki ... zakaj tako nestrpni odgovori vsem, ki se ne strinjajo z vami, vaš argument je vsebinsko enak da si bi v n letih lahko s se kupil avtomobil.
To da elektro zahteva prestavitev omarice res nima nobene veze s postavitvijo le te.
Komu pa jaz denar dajem, se pa kar sam odločim, hvala lepa...
In še to, govoril sem s 3 lastniki v zadnjem letu postavljene se, izračuni pač držijo.
Čisto simpl. Če praviš, da vse tako lepo štima, boš pogoltnil tega jurja in zadevo postavil. A ni tako? Omarico mora poštimati vsak, ki postavi SE. Torej če se splača drugim, se bo splačalo tudi tebi. Vsaj tako praviš.
Še zadnjič, ker očitno argumenti nič ne veljajo.
Imam omarico ki ustreza predpisom. Pred 5 leti sem sofinanciral novo napeljavo od glavnega voda v hišo. In zato veliko plačal. Torej imam nove kable. Ker elektro pogojuje prestavitev omarice za 2 m in s tem zamenjavo vseh, že sedaj, novih dovodnih kablov, ki so glavni strošek.
Kot rečeno z omarico ni nič narobe, še več, v njej so popolnoma novi kabli. Enkrat bo pač elektro vsem prestavljal omarice in bo to morda njihov ali skupni strošek, sedaj pa želijo, da je le moj.
Bi Vas pa res lepo kulturno prosil, da mi dovolite, da se sam odločim, ali namenim svoj prislužen denar v morda potovanje ali v financiranje elektro podjetja. Zakaj je potrebno vsiljevat neprimerna opazke, kot zadnjič opomnim, moja omarica že sedaj tehnično vsekakor ustreza postavitvi SE.
Pa brez zamere, I am out.
Imam omarico ki ustreza predpisom. Pred 5 leti sem sofinanciral novo napeljavo od glavnega voda v hišo. In zato veliko plačal. Torej imam nove kable. Ker elektro pogojuje prestavitev omarice za 2 m in s tem zamenjavo vseh, že sedaj, novih dovodnih kablov, ki so glavni strošek.
Kot rečeno z omarico ni nič narobe, še več, v njej so popolnoma novi kabli. Enkrat bo pač elektro vsem prestavljal omarice in bo to morda njihov ali skupni strošek, sedaj pa želijo, da je le moj.
Bi Vas pa res lepo kulturno prosil, da mi dovolite, da se sam odločim, ali namenim svoj prislužen denar v morda potovanje ali v financiranje elektro podjetja. Zakaj je potrebno vsiljevat neprimerna opazke, kot zadnjič opomnim, moja omarica že sedaj tehnično vsekakor ustreza postavitvi SE.
Pa brez zamere, I am out.
Kot vse kaže ne ustreza vsem pogojem. Če hočeš SE, boš investiral tudi v izpravno omarico, ali pač nič.
Sicer pa če nočeš slišati sebi neljubih mnenj, preprosto ne hodi na forum z vprašanji. Čisto preprosto ane
Sicer pa če nočeš slišati sebi neljubih mnenj, preprosto ne hodi na forum z vprašanji. Čisto preprosto ane
Omarica je izpravna. Lokacija elektru ni vsec. Pika.
V tej temi ni nobenega mojega vprasanja, le mnenja, ker sem se pozanimal o tematiki in morda komu kaj razjasnijo.
In res zadnje: v nekem, res ne tako oddaljenem casu, bo potrebno za pridobitev gradbenega dovoljenja za novogradnjo potrebno v nacrt vkljuciti SE. V eu se ze pogovarjajo, na tem forumu pa bi res lahko vec razmisljali out of the box....
V tej temi ni nobenega mojega vprasanja, le mnenja, ker sem se pozanimal o tematiki in morda komu kaj razjasnijo.
In res zadnje: v nekem, res ne tako oddaljenem casu, bo potrebno za pridobitev gradbenega dovoljenja za novogradnjo potrebno v nacrt vkljuciti SE. V eu se ze pogovarjajo, na tem forumu pa bi res lahko vec razmisljali out of the box....
sem odprt za morebirne rešitve?
Zame je tole vprašanje. In odgovor: ne, preko zahteve elektra ne bo šlo.
...Ker elektro pogojuje prestavitev omarice za 2 m in s tem zamenjavo vseh, že sedaj, novih dovodnih kablov, ki so glavni strošek...
Zakaj bi moral menjati kable, če omarico prestaviš za dva metra? Obstoječi kabli se lahko enostavno podaljšajo s kabelskimi spojkami. To bi verjetno strošek precej zmanjšalo.
Drugače pa- ne jezi se preveč na razne @fikuse in @magice @jest. So pred leti sami hoteli postaviti SE pa jim je spodletelo. Ker je sami ne morejo imeti delajo vse, da je ne bi imel nihče drug. Pač v stilu:"Pa kaj če meni krava crkne, sam da sosedu tut."
Zgodovina sprememb…
- spremenil: telexdell ()
Vidiš dečko, točno to tepe tvojo kredibilnost. Posploševanje in potvarjanje. Vidiš le črno-belo, ko ti kaj ne paše začneš jokcati in ven mečeš ekstreme.
Bom pa z veseljem čakal, da mi pokažeš, kdaj in kje sem jaz želel postaviti SE
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jest10 ()
fikus_ ::
Telexdell. . . Spet si pihnil mimo!
" Obstoječi kabli se lahko enostavno podaljšajo s kabelskimi spojkami"
Če si šalabajzer, potem ja, sicer kabel v enem kosu!
Spojna mesta so kritična mesta pri elektriki! Slab stik npr. zaradi oksidacije in pride do pregrevanja.
Spojna mesta so kritična mesta pri elektriki! Slab stik npr. zaradi oksidacije in pride do pregrevanja.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()
Telexdell. . . Spet si pihnil mimo!
Ah daj no. Si že videl kdaj kabelsko spojko? Če bi jo ne bi pisal takšnih neumnosti.
Vidiš dečko, točno to tepe tvojo kredibilnost. Posploševanje in potvarjanje. Vidiš le črno-belo, ko ti kaj ne paše začneš jokcati in ven mečeš ekstreme.
A zdaj bi me pa rad zvabil na svoje področje, da bi začel brati tvoje misli in želje?
Zgodovina sprememb…
Ti trdiš, da sem želel postaviti SE in se sedaj trmam, ker mi kao ni ratalo. Zdej bi pa rad kaj vedel o tem, ker se jaz nič ne spomnem. Daj, pomagaj mi
Si ti že videl oksidirano kabelsko spojko?!
Elektro že ve, zakaj zahteva kabel v enem kosu! Ti očitno ne!
Zgodovina sprememb…
Si ti že videl oksidirano kabelsko spojko?!
Pravilno izvedeno še nisem videl oksidirane. Če pa je delal kak šalabajzer je pa vse mogoče.
Elektro je monopolist in lahko v elektroenergetsko soglasje zapiše konkretne tehnične rešitve, katere niso nujno edine ustrezne a jih moraš upoštevati, če želiš izvesti priklop na omrežje. Tako ti predpišejo kabel 4x35-A do hišnega priključka, čeprav imaš potem od števca do notranjega razdelilnika 5x6 mm2. Dejansko jim vgradiš rezervo, če bodo mogoče, kdaj, verjetno, možno... priklopili še kakšnega porabnika na kabel, katerega sam plačaš in ga potem daš njim brezplačno v posest.
Ti trdiš, da sem želel postaviti SE in se sedaj trmam, ker mi kao ni ratalo. Zdej bi pa rad kaj vedel o tem, ker se jaz nič ne spomnem. Daj, pomagaj mi
Se posipam s pepelom. Kot kaže ti nisi bil nesposoben da bi začel z izgradnjo SE in je potem ne bi bil zmožen izvesti. Sem pa to pisal bolj v kontekstu vas nasprotnikov sončnih elektrarn in je težko ustrezno ločiti zakaj konkretno kdo nasprotuje (faleni graditelji, zaposleni v energetiki, kateri so bojite za izgubo privilegijev (očitno si ti iz te grupe), neznalci, živeči v preteklosti... ) da ne nastane klobasa ali celo nesmisel iz prispevka. Če te bom še kdaj dal v skupino falenih graditeljev SE se že v naprej opravičujem.
BigWhale ::
Vidis, teh pet let je problem. Investicija v SE je rizkantna, ker se kaj taksnega lahko ponovi. Lahko se ti zgodi, da na koncu odplacujes kredit in placujes elektriko. V nekem skrajnem primeru pa ti lahko celo elektro podjetje rece, da tvoje elektrike ne potrebuje vec.
Kako je pa z baterijami? A se lahko jaz odlocim in si doma postavim za 500kWh baterij v kleti? Je kaksen zakon, ki bi mi to prepovedoval ali pa kaksen pravilnik elektro omrezja, ki bi mi lahko to preprecil? Ce bi si hotel postaviti za X kW panelov na streho in bi jih zvezal direktno na baterije, in bi od dobavitelja jemal elektriko samo takrat, ko bi bile moje baterije prazne.
zaposleni v energetiki, kateri so bojite za izgubo privilegijev
Ne razumem, zakaj bi se energetiki česarkoli bali? Odvisen si od njih in ker bodo še malo zaslužili s tabo, ti ponujajo opcijo postavitve SE.
Sem že videl, kaj se zgodi s spojenim kablom po 10+ letih. Pa je bilo menda strokovno narejeno!
Wrop ::
Čez 5 let bo cena panelov na W okoli 60 % glede na današnje, čez 10 let pa okoli 30 %. Nič se ne mudi.
vostok_1 ::
Potegnjeno iz riti ali kak link?
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21
It came from the lab.
Pri vsaki napovedi je treba kaj iz riti potegniti. Vprašanje samo kaj in koliko. Link do članka, link do originalnega članka.
200 W panele dobiš že za dobrih 60 $. 6 kW panelov za dva jurja $, se sliši smešno poceni. Dobro, carina in ostali stroški zadevo pri nas podražijo. Še 10 let, pa upajmo, da boš lahko dobil 200 W panel po pošti za 20 €.
200 W panele dobiš že za dobrih 60 $. 6 kW panelov za dva jurja $, se sliši smešno poceni. Dobro, carina in ostali stroški zadevo pri nas podražijo. Še 10 let, pa upajmo, da boš lahko dobil 200 W panel po pošti za 20 €.
Pri vsaki napovedi je treba kaj iz riti potegniti. Vprašanje samo kaj in koliko. Link do članka, link do originalnega članka.
Mogoče imaš celo prav. Je pa problem elektroenergetsko omrežje. Na njegov posamezen del lahko priključiš omejeno število virov z neko omejeno največjo močjo. Tako boš nekoč zares dobil poceni panele, ne boš pa jih imel možnosti priključiti na omrežje, ker bo to prej storil tvoj sosed.
Sem že videl, kaj se zgodi s spojenim kablom po 10+ letih. Pa je bilo menda strokovno narejeno!
Vsak kabel (in daljnovod) je spojen vsaj na dveh koncih. Po tvojih "strokovnih" ocenah bi morale biti žice v vtičnicah, razvodnih dozah, razdelilnikih, gneratorjih TEŠ, transformatorju JEK... vse oksidirane in bi povzročale pregrevanje? Pomisli malo no.
Zgodovina sprememb…
Ne razumem, zakaj bi se energetiki česarkoli bali? Odvisen si od njih in ker bodo še malo zaslužili s tabo, ti ponujajo opcijo postavitve SE.
Pol pa mi ti povej, zakaj zaposleni v energetiki tako nasprotujejo virom, kateri niso v njihovi posesti? A le iz gole zlobe?
Pol pa mi ti povej, zakaj zaposleni v energetiki tako nasprotujejo virom, kateri niso v njihovi posesti? A le iz gole zlobe?
Simpl. Ker jih ne morejo regulirati. Tako omrežje ne deluje optimalno.
Vidis, teh pet let je problem. Investicija v SE je rizkantna, ker se kaj taksnega lahko ponovi. Lahko se ti zgodi, da na koncu odplacujes kredit in placujes elektriko. V nekem skrajnem primeru pa ti lahko celo elektro podjetje rece, da tvoje elektrike ne potrebuje vec.
Tisti kateri so izkoristili obdobje bogatih subvencij so jim ostale. Poleg se niso mogli vključiti novi interesenti. Zagotovljen odkup iz malih virov je uzakonjen. Ker imamo pri nas ustavo, katera nam zagotavlja pravno varnost tudi ne morejo kar tako tega ukiniti za obstoječe vire. Lahko pa to naredijo za nove interesente. Torej, če že imaš malo elektrarno in podpisano pogodbo potem se ti ne morejo bistveno spremeniti pogoji. Torej je tvoj strah (ostane kredit in ni več odkupa) v primeru, da ne pride zopet do kakšne revolucije, nacionalizacij.... povsem neutemeljen.
Kot piše Telexdell, tisti ki so sklenili pogodbe imajo zajamčen odkup in ceno. Se jim ni treba bat.
Zato so pa tedaj banke kar ponujale kredite, ker je bila to za njih zelo zanesljiva naložba.
Zato so pa tedaj banke kar ponujale kredite, ker je bila to za njih zelo zanesljiva naložba.
Zgodovina sprememb…
Kot piše Telexdell, tisti ki so sklenili pogodbe imajo zajamčen odkup in ceno. Se jim ni treba bat.
Sem že večkrat rekel- vsi vidijo subvencije in so fauš lastnikom SE za "bajne" zaslužke, dejanskih zaslužkarjev (bank, proizvajalcev panelov, projektantov in izvajalcev) kateri so pobrali levji delež subvencije pa ne vidi/noče videti nihče.
Mogoče imaš celo prav. Je pa problem elektroenergetsko omrežje. Na njegov posamezen del lahko priključiš omejeno število virov z neko omejeno največjo močjo. Tako boš nekoč zares dobil poceni panele, ne boš pa jih imel možnosti priključiti na omrežje, ker bo to prej storil tvoj sosed.
Če bo problem el. omrežje, se bo pa dalo še kako baterijo, ki jim bodo cene na kWh v 10 letih še dodatno padle. Ob slabem vremenu in pozimi pa po potrebi z minimalno priključno močjo jemlješ el. iz omrežja.
Če bo problem el. omrežje, se bo pa dalo še kako baterijo, ki jim bodo cene na kWh v 10 letih še dodatno padle. Ob slabem vremenu in pozimi pa po potrebi z minimalno priključno močjo jemlješ el. iz omrežja.
Pametno, zares pametno razmišljaš.
Paneli bodo pol cenejši, nekajkratno razliko pa boš plačal za baterije?
Paneli bodo 30 % cenejši na kWh. Pocenitev baterij se pa tudi pričakuje nekje v istih procentih. Če omrežni operater ne bo dopuščal priklopa sonče el. v omrežje, se jo bo shranjevalo v baterjio. Če ne bo ekonomsko smiselno ne bo ne baterije ne son. el.
Magic1 ::
Super, prejšnji teden smo dolgotrajno (24h/7) rabili 3k-8kW elektrike (ostale tri tedne v decembru pa 2k-3kW). Kakšen predlog kako bi to izpeljal preko vaših solarnih panelov in baterij?
Magic
Super, prejšnji teden smo dolgotrajno (24h/7) rabili 3k-8kW elektrike (ostale tri tedne v decembru pa 2k-3kW). Kakšen predlog kako bi to izpeljal preko vaših solarnih panelov in baterij?
Namesto s TČ se ogrevaš z drvmi. Z istim kotlom ogrevaš tudi sanitarno vodo. Namesto na elektriko kuhaš na štedilnik na drva. Za razsvetljavo uporabljaš LED svetilke. Gospodinjski aparati so razreda vsaj A++, če ne varčnejši, namesto namiznega računalnika uporabljaj prenosnik...
Kljub vsemu udobju se da preživeti tudi s sončnimi paneli in baterijami, če je to potrebno. Za tiste brez domišljije pa itak ni za živeti bres strahu pred pomanjkanjem eneegije niti takrat, če bi imeli lasten Blok JE v vsakem porabniku elektrike.
Okapi ::
Z malo drugačnim kotlom lahko narediš tudi vso potrebno elektriko na drva.Super, prejšnji teden smo dolgotrajno (24h/7) rabili 3k-8kW elektrike (ostale tri tedne v decembru pa 2k-3kW). Kakšen predlog kako bi to izpeljal preko vaših solarnih panelov in baterij?
Namesto s TČ se ogrevaš z drvmi. Z istim kotlom ogrevaš tudi sanitarno vodo.
Namesto s TČ se ogrevaš z drvmi. Z istim kotlom ogrevaš tudi sanitarno vodo. Namesto na elektriko kuhaš na štedilnik na drva. Za razsvetljavo uporabljaš LED svetilke. Gospodinjski aparati so razreda vsaj A++, če ne varčnejši, namesto namiznega računalnika uporabljaj prenosnik...
Torej je potrebno skupaj s paneli investirati tudi v novo kurilnico, ki je manj udobna(moraš kuriti), novo kuhinjsko opremo z obveznim posegom v hišo, da narediš dimnik, ter dobiš velikoooo slabši način kuhanja. Za bonus pa še svinjaš ozračje.
Čista zmaga
Torej je potrebno skupaj s paneli investirati tudi v novo kurilnico, ki je manj udobna(moraš kuriti), novo kuhinjsko opremo z obveznim posegom v hišo, da narediš dimnik, ter dobiš velikoooo slabši način kuhanja. Za bonus pa še svinjaš ozračje.
Čista zmaga
Vprašanje je bilo KAKO? in ne investicija?
Drugače pa- če imaš rad sebe in svojo denarnico že danes uporabljaš led svetilke, aparate razreda A++. Uplinjevalni kotel se tudi ne smatra kot svinjalec okolja. Če bi pa kdaj jedel govejo juho ali pa golaž ali pa... skuhan na štedilniku na drva pa ne bi pisal neumnosti o slabšem kuhanju.
BigWhale ::
Samo ti nisi odgovoril kako bi to izpeljal s paneli. Ti si odgovoril na to, kako bi to izpeljal s pomocjo drugega energenta. :)
"Kolesa so najbolj uporabno prevozno sredstvo!!!"
'Kako pa s kolesom prides v Ameriko?'
"Easy! Na ladjo ga das!"
"Kolesa so najbolj uporabno prevozno sredstvo!!!"
'Kako pa s kolesom prides v Ameriko?'
"Easy! Na ladjo ga das!"
Zgodovina sprememb…
- spremenil: BigWhale ()
Čista zmaga
Vprašanje je bilo KAKO? in ne investicija?
Drugače pa- če imaš rad sebe in svojo denarnico že danes uporabljaš led svetilke, aparate razreda A++. Uplinjevalni kotel se tudi ne smatra kot svinjalec okolja. Če bi pa kdaj jedel govejo juho ali pa golaž ali pa... skuhan na štedilniku na drva pa ne bi pisal neumnosti o slabšem kuhanju.
No ampak uplinjevalni kotel je svinjalec okolja - pm delci prav veselo letijo iz njega.
Btw, štedilnik na drva imamo v stari bajti-je prokleto štorast za uporabo v primerjavi z modernimi načini kuhanja. Počasna odzivnost, neenakomerna ogretost, popolnoma brez dima in pepela v kuhinji ne gre. In ne, juhca in golaž nista nič posebnega, popolnoma enaka, kot na plinu, indukciji, steklokeramiki,...
Magic1 ::
To je logika pametnjakovičev. Zagovarjajo solarno energijo, da bomo manj svinjali z fosilnimi gorivi. Samo pozimi, ko porabimo največ energije pa naj uporabljamo fosilna goriva... v mestih z 10000 kurišči z nizkim izkoristkom in nekontroliranim izpuhi. Pozimi v Ljubljani najbolj voham vonj po kurjenju. Še stanje ob zabasani cesti s 4 pasovi avtov ne producira primerljive intenzitete vonjav.
Magic
APPluk ::
Malo sem bral še po drugih forumih in sem prebral, da je lahko elektrarna samo na stanovanjskem objektu, kateri se bo oskrboval. Je to res??? Torej elektrarne za smooskrbo ne morem postavit na hlev, garažo, kozolec,...
vostok_1 ::
Mislim, da je tako.
Nisem pa prepričan...drugo vprašanje je...ali ti bodo res gledali na kozolcu. Edino kak ortofoto algoritem bi znal kaj najt.
Kar pa je definitivno, je to, da za stanovanjski objekt, ki komunalni priključek ne zbeži in še plačilo omrežnine pa najbrž še kaj.
Nisem pa prepričan...drugo vprašanje je...ali ti bodo res gledali na kozolcu. Edino kak ortofoto algoritem bi znal kaj najt.
Kar pa je definitivno, je to, da za stanovanjski objekt, ki komunalni priključek ne zbeži in še plačilo omrežnine pa najbrž še kaj.
There will be chutes!
It came from the lab.
It came from the lab.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: vostok_1 ()
Malo sem bral še po drugih forumih in sem prebral, da je lahko elektrarna samo na stanovanjskem objektu, kateri se bo oskrboval. Je to res??? Torej elektrarne za smooskrbo ne morem postavit na hlev, garažo, kozolec,...
Elektrarna je lahko le na objektu, kateri ima električni priključek. Če se torej hlev, garaža, kozolec napajata z elektriko iz omrežja potem jo lahko postaviš tja.
Tu imaš video, postavljanje SE na hlev
7982884e ::
dober clanek o ceni jedrskih skozi cas:
http://www.mdpi.com/1996-1073/10/12/2169
vidi se jasen trend hitrega padanja cen, nato prelom in spet hitra rast
po cernobilu je nastopila regulacija in omejevanje, oskrbovalne verige so bile zlomljene, lobiji so naredili svoje. danes tako reaktorji stanejo 20 milijard po komadu namesto 1 milijarde.
tl;dr: eko-industrija je ubila edino prakticno resitev CO2 izpustov
http://www.mdpi.com/1996-1073/10/12/2169
vidi se jasen trend hitrega padanja cen, nato prelom in spet hitra rast
po cernobilu je nastopila regulacija in omejevanje, oskrbovalne verige so bile zlomljene, lobiji so naredili svoje. danes tako reaktorji stanejo 20 milijard po komadu namesto 1 milijarde.
tl;dr: eko-industrija je ubila edino prakticno resitev CO2 izpustov