Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Temo vidijo: vsi
starfotr ::
A si ti sploh prebral svoj članek na katerega se sklicuješ?
https://pdfhost.io/v/QewAhBAHDW_j_solen...
https://pdfhost.io/v/QewAhBAHDW_j_solen...
CleanPowerXL ::
Da, preberem ja. Samo 6,53 % degradacije po 28 letih v zelo vročem in vlažnem okolju. Ne vem zate, ampak jst bi reku da je to več kot zadosti dobro. Plus današnji paneli imajo garantirano degradacijo od 2 do 5x manjšo kot so jo imeli solarni paneli 30 let nazaj, tako da po vsej verjetnosti bodo današnji paneli zdržali še več.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: CleanPowerXL ()
deco16 ::
Solarni panel modul Trina Solar Vertex S 465Wp MONO + črni okvir bela hrbtna folija
Šifra: 2878356 | Kataloška št./tip: TSM-NEG9R.28. 465wp - Vertex S+ | EAN: 3838629961689
Proizvajalec: TRINA SOLAR
Na zalogi
kos
63,5000 €
24 1.524,00 €
Šifra: 2878356 | Kataloška št./tip: TSM-NEG9R.28. 465wp - Vertex S+ | EAN: 3838629961689
Na zalogi
kos
63,5000 €
24 1.524,00 €
kam s starimi paneli (recimo da so 10 let stari), se da kaj iztržit za njih?
Jaz sem 12 let stare 245W dobil po 15EUR komad.
Torej cca pol cene novih za 12 let stare panele, ni slabo, precej dobro si tole iztržil.
Solarni panel modul Trina Solar Vertex S 465Wp MONO + črni okvir bela hrbtna folija
Na zalogi
kos
63,5000 EUR
24 1.524,00 EUR
Jaz sem pred kratkim za skoraj isto ceno (cca 1 EUR več po panelu) kupil 570 watne panele, ti so "samo" 465 W.
Zgodovina sprememb…
feryz ::
Solarni panel modul Trina Solar Vertex S 465Wp MONO + črni okvir bela hrbtna folijaBoš moral še optimizatorje menjati.
Na zalogi
kos
63,5000 €
24 1.524,00 €
Če gre za več kot 10 let staro.
fikus_ ::
CleanPowerXL je izjavil:
....
Jaz sem pred kratkim za skoraj isto ceno (cca 1 EUR več po panelu) kupil 570 watne panele, ti so "samo" 465 W.![]()
Link do panelov ter anonimiziran račun!
Sanje ne štejejo.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
starfotr ::
Saj tudi ni funkcionalno pismen, kako bi ga neki normalni resno jemali? Morda bi ga v fužinskih toplicah čisto resno poslušali, preden mu dajo farmakološko terapijo.
Inženirček:
Inženirček:
precej dobro si tole iztržil.
CleanPowerXL je izjavil:
....
Jaz sem pred kratkim za skoraj isto ceno (cca 1 EUR več po panelu) kupil 570 watne panele, ti so "samo" 465 W.![]()
Link do panelov ter anonimiziran račun!
Sanje ne štejejo.
A je tko težko skopirat celotno zadevo v Google? Fak ste eni nesposobni, link do teh panelov sem našel v par sekundah.
Saj tudi ni funkcionalno pismen, kako bi ga neki normalni resno jemali? Morda bi ga v fužinskih toplicah čisto resno poslušali, preden mu dajo farmakološko terapijo.
Inženirček:
precej dobro si tole iztržil.
Ma ti nisi funkcionalno pismen, šupak en. Panele za 63,5 EUR je omenil deco16, ne jaz.
Zgodovina sprememb…
Nalašč ne bom prilimal linka, ker ne podpiram lenobe. Naj skopira cel odstavek v Google, če mu to dela težave, se naj pa prijavi na kak tečaj računalniške pismenosti za upokojence, tam bi mu znali pomagat.
Zgodovina sprememb…
shmandi ::
CleanPowerXL je izjavil:
Nalašč ne bom prilimal linka, ker ne podpiram lenobe.
Mogoče bi pa bil kdo vesel linka. Sem pred kratkim kupoval panele, sicer samo 10 kosov in kot fizična oseba in niti približno nisem dobil za takšno ceno...
Inžinirček spet laže? Ne verjamem!
Trol. Ne lažem, lažeš ti;)
CleanPowerXL je izjavil:
Nalašč ne bom prilimal linka, ker ne podpiram lenobe.
Mogoče bi pa bil kdo vesel linka. Sem pred kratkim kupoval panele, sicer samo 10 kosov in kot fizična oseba in niti približno nisem dobil za takšno ceno...
Panelov, ki sem jih jaz kupil pred meseci za tako ceno ni več na zalogi, so razprodani. Tisto kar je pa uporabnik deco16 zgoraj prilepil pa zgooglaj, to menda znaš. So pa moji paneli precej boljši kot teli, ki jih je deco16 prilepil so bifacial, oni drugi niso, garancijo na moč imajo 30 let nanesto samo 25 lep ipd.
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: joez7 ()
nekikr ::
To si sicer zelo drago kupil, jaz sem jih še včeraj dobil po 25€. Nove, zapakirane, dostavljene in celo zmontirane. Ne bom dal linka kje, ker ne podpiram lenobe, ampak samo toliko da veste, da se da. Pa celo kodo za 40% popust sem pozabil vnovčiti.
eriCartman ::
Imam vprašanje glede uveljavljanja garancije, zavarovanja, ... Sem pri Enertec-u (cca 4 leta) in imam prek njih basic vzdrževanje+zavarovanje strojelom.
Dva panela mi delata cca pol manj kot drugi (vsi so na J in po dva na en optimizator). To da delata manj sem opazil sam (njihovo vzdrževanje, monitoring na avtomatiki ni opazil nič). Sedaj so mi ponudili brezplačne dele (1xpanel in 1x optimizator), želijo pa plačilo za zamenjavo. Ali v tem primeru res nimam pravice do povračila celotnega stroška? Mnenja
Dva panela mi delata cca pol manj kot drugi (vsi so na J in po dva na en optimizator). To da delata manj sem opazil sam (njihovo vzdrževanje, monitoring na avtomatiki ni opazil nič). Sedaj so mi ponudili brezplačne dele (1xpanel in 1x optimizator), želijo pa plačilo za zamenjavo. Ali v tem primeru res nimam pravice do povračila celotnega stroška? Mnenja
Bizkit45 ::
Važno je da se vse plačuje in ni efektive..
Jaz menim, da če si kupil kot celoto (na ključ), naj tudi uredijo na ključ, da bo delovalo.
Ampak pravniki in drobni tisk se "poščij***" na moje mnenje. Tak da, tko kot piše v pogodbi za zavarovanje in vzdrževanje.
Jaz menim, da če si kupil kot celoto (na ključ), naj tudi uredijo na ključ, da bo delovalo.
Ampak pravniki in drobni tisk se "poščij***" na moje mnenje. Tak da, tko kot piše v pogodbi za zavarovanje in vzdrževanje.
Drugače majo na rexelu tudi 445W za 57€ in imajo boljšo ceno za W. Če ste pa tolk glasni bi se priporočil za kakšne druge cenejše. Sicer te mi pripeljejo na dom đabe. Mam namen še mal povečat cca 8-10 panelov. Ampak teh 100€ razlike me nebo pobralo, važno da še kaj naredijo v okrobru.
bf4ed ::
Na zalogi
kos
63,5000 €
24 1.524,00 €
Nismo vsi privatniki da bi lahko pri Rexelu kupovali. Daj link do shopa za normalne smrtnike z DDV.
To si sicer zelo drago kupil, jaz sem jih še včeraj dobil po 25EUR. Nove, zapakirane, dostavljene in celo zmontirane. Ne bom dal linka kje, ker ne podpiram lenobe, ampak samo toliko da veste, da se da. Pa celo kodo za 40% popust sem pozabil vnovčiti.
A dam printecreen računa, sam potem boš javno priznal da si en papak in si se motil, deal? Ps: Cena je z DDV, kupil sem kot fizična oseba, ne kot podjetje. Sicer pa sem v preteklosti že objavil sliko na tem forumu, tako da joke is on you. ;)
Zgodovina sprememb…
nekikr ::
Kaj sem se motil? Dobil si vprašanje, na katerega nisi odgovoril in si se izmikal. Se pravi imel si čas tipkati kako ti vzame minuto googlanja, da bi prilepil račun, da še komu prav pride, pa ne? Dostavi, pa je.
Ne, vse si pomešal. Deco16 je omenil svoje panele za 63,5 EUR in zakaj misliš da sem jaz dolžal dajat link do NJEGOVIH panelov? Jst sem sam omenil, da moraš bit res faking nesposoben, če ne znaš skopirat celotnega odstavka v Google in ugotovit, da je omenjal panele iz spletne trgovine Rexel. Link si lahko vsak računalniško pismen najde sam v manj kot 10 sekundah, ni moja naloga da ti vse na pladju prinesem, razen če me dobro plačaš za to.
Tele panele sem kupil pred meseci, cena je z DDV, in ne, to niso isti kot te, ki jih je omenil uporabnik deco16, te so precej boljši: močnejši, bifacial izvedba (svetloba lahko pada iz obeh strani), 5 let daljša garancija na moč ipd:
In ne, prav nič ti ne nuca, ker take cene ni več, sedaj so v tej trgovini 30 EUR dražje po panelu.
Tele panele sem kupil pred meseci, cena je z DDV, in ne, to niso isti kot te, ki jih je omenil uporabnik deco16, te so precej boljši: močnejši, bifacial izvedba (svetloba lahko pada iz obeh strani), 5 let daljša garancija na moč ipd:
In ne, prav nič ti ne nuca, ker take cene ni več, sedaj so v tej trgovini 30 EUR dražje po panelu.
Zgodovina sprememb…
Ps: sicer pa če bi rad kakšne ugodne panele, reč uporabniku "starfotr", take z več kot 90 % prvotne moči, baje ležijo po smetiščih, ti jih bo ven privleku iz svoje buče. Edini pogoj je da verjameš v pravljice.
Zgodovina sprememb…
Pač cene se spreminjajo, sej jaz sem tudi lani dobil 445 za 62€ z DDVjem.
Vsekakor pa gredo gor, lani je bil oversupply, kitajci so prodajali sam da so lahk fabrike delale. Celice so se tudi podražile medtem pa kompleti 48V baterij se še vedno pridno cenijo. Sestavljena zadeva za blizu 100€ na kWh.
Vsekakor pa gredo gor, lani je bil oversupply, kitajci so prodajali sam da so lahk fabrike delale. Celice so se tudi podražile medtem pa kompleti 48V baterij se še vedno pridno cenijo. Sestavljena zadeva za blizu 100€ na kWh.
WaterBoy ::
eriCartman je izjavil:
Imam vprašanje glede uveljavljanja garancije, zavarovanja, ... Sem pri Enertec-u (cca 4 leta) in imam prek njih basic vzdrževanje+zavarovanje strojelom.
Verjetno solaredge?
Solar edge ne plačuje več monterjem za delo pri menjavi optimizatorja.
Optimizator dobijo in ga lahko sam zamenjaš in urediš ostalo, ali pa plačaš ekipi da to naredi.
Tudi nikoli niso.
Imamo pa v Sloveniji dveletno garancijo. V sklopu te đabe menjajo pokvarjeno, kasneje je pa tako, kot je.
Imamo pa v Sloveniji dveletno garancijo. V sklopu te đabe menjajo pokvarjeno, kasneje je pa tako, kot je.
eriCartman ::
eriCartman je izjavil:
Verjetno solaredge?
Solar edge ne plačuje več monterjem za delo pri menjavi optimizatorja.
Optimizator dobijo in ga lahko sam zamenjaš in urediš ostalo, ali pa plačaš ekipi da to naredi.
V kolikor sam zamenjaš (sama fizična menjava) - to bi še šlo, kaj pa potem uparjenje optimizatorja in rezsmernika, ali je to komplicirano? In še dodatno - ali bi se lahko kaj kompliciralo pri morebitnih kasnejših strojelomih, da ni "strokovnjak" priklapljal?
fikus_ ::
CleanPowerXL je izjavil:
A je tko težko skopirat celotno zadevo v Google? Fak ste eni nesposobni, link do teh panelov sem našel v par sekundah.
Ti že imaš link.... ali pa je spet ena od tvojih pravljic in pesek v oči.....
Pa naj bo anonimiziran račun, ne skrinšot ene strani.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()
CleanPowerXL je izjavil:
Ti že imaš link.... ali pa je spet ena od tvojih pravljic in pesek v oči.....
Pa naj bo anonimiziran račun, ne skrinšot ene strani.
Trol ugasni se.
Zgodovina sprememb…