Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Temo vidijo: vsi
Utk ::
Zakaj bi iskal "kakovostne wifi varovalke", če lahko pustiš navadne in pred tisto napravo, ki jo bi rad kontroliral, namestiš eno manjšo omarco in not vtakneš "nekakovostne wifi varovalke", ki so varovane z navadnimi. Bistveno ceneje in priročno. V glavni omarici imaš zmeraj lahko na isti varovalki še neko stvar, ki jo pa ne bi rad izklapljal skupaj z neko drugo.
Magic1 ::
Jao, koliko naprav pa rabiš od daleč izklapljat? Imaš wifi šuko module, ki ti merijo porabo in jih lahko preko aplikacije reguliraš. 4 kosi pod 40€ Shelly:
https://www.amazon.de/-/en/Shelly-Plug-...
Kitajci so še cenejši pa tudi delajo solidno (4 po 28€).
https://www.amazon.de/-/en/Shelly-Plug-...
Kitajci so še cenejši pa tudi delajo solidno (4 po 28€).
Magic
feryz ::
Šeliji so za en kurac. Menjujem enega za drugim.
Ostalo je pa še za razrede slabše.
Če bi rad kaj resnega, bo treba mnogo globje v žep.
Ostalo je pa še za razrede slabše.
Če bi rad kaj resnega, bo treba mnogo globje v žep.
Ok, kakor praviš.
Meni ta trenutek štirje ne delajo ali ne delajo prav.
2 sta nepovezana, nimam pojma ali kaj merita, pri dveh ne moreš ugasniti releja. Vedno na on.
Da se ponastavijo na tovarniške nastavitve, padajo iz mreže in podobno, je pa itak normalna zadeva.
2 sta nepovezana, nimam pojma ali kaj merita, pri dveh ne moreš ugasniti releja. Vedno na on.
Da se ponastavijo na tovarniške nastavitve, padajo iz mreže in podobno, je pa itak normalna zadeva.
DamijanD ::
feryz zanimivo, meni do sedaj ni še nobeden crknil. Je pa res, da en plug večkrat posveti, kot da zgubi wifi povezavo - 2m stran od APja.
Drugače pa, če bi rad OP izključil likalnik, ki ga lahko pozabiš vključenega kjerkoli, potem rabiš možnost izklopa na nivoju sobe/stanovanja/hiše.
Drugače pa, če bi rad OP izključil likalnik, ki ga lahko pozabiš vključenega kjerkoli, potem rabiš možnost izklopa na nivoju sobe/stanovanja/hiše.
MadMax ::
Jaz sem do zdaj menjal elkote v treh vtičnicah in enem 3EM, vse 1st gen.
Povezavo v cloud pa naključno =bejo DNSji zunanjih providerjev.
Btw, kdo ve, če novi Shelly Plug M Gen3 že merijo oz. ločijo smer porabe v obe smeri (kot EM, za balkonsko), ali so ostali na nivoju prejšnjih plugov?
Povezavo v cloud pa naključno =bejo DNSji zunanjih providerjev.
Btw, kdo ve, če novi Shelly Plug M Gen3 že merijo oz. ločijo smer porabe v obe smeri (kot EM, za balkonsko), ali so ostali na nivoju prejšnjih plugov?
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MadMax ()
DamijanD ::
Neustreznih je mil opis.
Poceni kitajc pač, so jih očitno iskali po ceni in velikosti.
Sam sem vgradil identične iz alija (sem se izgubil v iskanju po dimenzijah bolj normalnih proizvajalcev).
Poceni kitajc pač, so jih očitno iskali po ceni in velikosti.
Sam sem vgradil identične iz alija (sem se izgubil v iskanju po dimenzijah bolj normalnih proizvajalcev).
starfotr ::
Saj sedaj bodo pod Schneider Electric. Mogoče bodo bolgarom malo dali vetra in jim kaj j po spisku.
https://corporate.shelly.com/en/news/sh...
https://corporate.shelly.com/en/news/sh...
telexdell ::
Ok, kakor praviš.
Sem imel podobne težave pol pa sem porihtal WiFi po hiši, dal statične IP in na nekaterih (strateško postavljenih) komponentah nastavil še lokalno AP in je tako dvojna možnost povezave...
Poglej pod "Settings"-"Device information" kakšen je WiFi signal. Če ni vsaj "Good" pol se lahko pojavijo težave.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
darkolord ::
Obrnjeni imaš dve žici - tuljava in napetostni vhod se ne ujemata
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: darkolord ()
Seveda jih imam.
Če obrneš karkoli, boš vsaj na eni fazi zagotovo dobil negativno porabo.
Če primerjaš faze, ugotoviš da merita približno enako, ampak hudo različno.
Zaporedje faz pa ne igra vloge. Če te to moti.
Če obrneš karkoli, boš vsaj na eni fazi zagotovo dobil negativno porabo.
Če primerjaš faze, ugotoviš da merita približno enako, ampak hudo različno.
Zaporedje faz pa ne igra vloge. Če te to moti.
Mišljeno je za primer, ko imaš na napetostni fazi A tokovnik od B in obratno, recimo.
Vsaka posamezna faza (A, B, C) mora imeti na žici tokovnik, vštekan v vhod iste dotične faze, poleg tega da mora tudi sam tokovnik biti obrnjen prav. Skratka A na A, B na B, C na C. Ni pa pomembno kako gredo te tri na L1/L2/L3 (razen pri PRO 3EM, ki ima tudi detekcijo zaporedja, če želiš to indikacijo uporabljat).
Mimogrede, imam en 3EM iz serije s fabriško defektnimi priključki tokovnikov (zamenjani žici, torej je smer K-L obratna od dokumentirane).
Vsaka posamezna faza (A, B, C) mora imeti na žici tokovnik, vštekan v vhod iste dotične faze, poleg tega da mora tudi sam tokovnik biti obrnjen prav. Skratka A na A, B na B, C na C. Ni pa pomembno kako gredo te tri na L1/L2/L3 (razen pri PRO 3EM, ki ima tudi detekcijo zaporedja, če želiš to indikacijo uporabljat).
Mimogrede, imam en 3EM iz serije s fabriško defektnimi priključki tokovnikov (zamenjani žici, torej je smer K-L obratna od dokumentirane).
Še enkrat, za vse pametne.
Če zamenjaš tokovnik in fazo, obrneš tokovnik ali karkoli podobnega, dobiš izrazito napačne podatke. Za razrede napačne.
Poleg tega šeli vseeno ni tako glup in sam javi napako. Predvidevam da to sklepa na podlagi neusklajenosti padca napetosti in toka, ki gre čez fazo.
Če zamenjaš tokovnik in fazo, obrneš tokovnik ali karkoli podobnega, dobiš izrazito napačne podatke. Za razrede napačne.
Poleg tega šeli vseeno ni tako glup in sam javi napako. Predvidevam da to sklepa na podlagi neusklajenosti padca napetosti in toka, ki gre čez fazo.
Nimajo vsi občutka kako naj bi bilo, tudi pri res nesmiselnih rezultatih. Samo ošvrkneš kako fejstbukovo šelihelp grupo, pa se vidi 'ko sve 'oće žvaku....
Da je tvoj primerek ekstra defekten pa je seveda možno - ne trdim da so vsi na svetu brezhibni ako moji 4 3fazni vsi delajo znotraj procenta (poleg kupa enofaznih vseh izvedb).
Enako pa niso vsi na svetu za en q. ker pač en tvoj primerek ni ok.
Da je tvoj primerek ekstra defekten pa je seveda možno - ne trdim da so vsi na svetu brezhibni ako moji 4 3fazni vsi delajo znotraj procenta (poleg kupa enofaznih vseh izvedb).
Enako pa niso vsi na svetu za en q. ker pač en tvoj primerek ni ok.
BigWhale ::
Zakaj bi iskal "kakovostne wifi varovalke", če lahko pustiš navadne in pred tisto napravo, ki jo bi rad kontroliral, namestiš eno manjšo omarco in not vtakneš "nekakovostne wifi varovalke", ki so varovane z navadnimi. Bistveno ceneje in priročno. V glavni omarici imaš zmeraj lahko na isti varovalki še neko stvar, ki jo pa ne bi rad izklapljal skupaj z neko drugo.
Zato ker eni nimamo dovolj prostora v omarici, in sem preprican, da vecina ljudi nima vec kot kakih 20% prostih mest v omarici. Ce hoces narest to kar predlagas moras imeti za vsako varovalko se eno prosto mesto, da dodas se merilec porabe in remote vklop/izklop. To res nima smisla.
Jaz v omarico ne morem stlacit niti ene samo stvari vec. :D
Jao, koliko naprav pa rabiš od daleč izklapljat? Imaš wifi šuko module, ki ti merijo porabo in jih lahko preko aplikacije reguliraš. 4 kosi pod 40€
Tega ne mores zmontirat za indukcijsko plosco, recimo. Ali pa za hladilnik, ki je vgrajen v omaro.
Meni je ratalo enega skuriti. Sem prepozno opazil, da so enofazni.
Sem jih kupil lani, za kvazi black friday. Se splača počakati, bodo občutno cenejši.
Meni itak ležijo doma, me je minila šraufarija, ko sem ugotovil, da niso taki, kot bi želel.
Mogoče se bom enkrat vseeno lotil. Pozimi bo dolgčas.
Sem jih kupil lani, za kvazi black friday. Se splača počakati, bodo občutno cenejši.
Meni itak ležijo doma, me je minila šraufarija, ko sem ugotovil, da niso taki, kot bi želel.
Mogoče se bom enkrat vseeno lotil. Pozimi bo dolgčas.
nekikr ::
Zato ker eni nimamo dovolj prostora v omarici,
Saj ti je rekel da lahko narediš omarico zraven, to je potem lažje izvedljivo. Lahko je dva metra stran v končni fazi. Ni pa to smiselno, če imaš pa wifi varovalke pri kitajcu za drobiž.
Zato ker eni nimamo dovolj prostora v omarici, in sem preprican, da vecina ljudi nima vec kot kakih 20% prostih mest v omarici. Ce hoces narest to kar predlagas moras imeti za vsako varovalko se eno prosto mesto, da dodas se merilec porabe in remote vklop/izklop. To res nima smisla.
Jaz v omarico ne morem stlacit niti ene samo stvari vec. :D
Jao, koliko naprav pa rabiš od daleč izklapljat? Imaš wifi šuko module, ki ti merijo porabo in jih lahko preko aplikacije reguliraš. 4 kosi pod 40€
Tega ne mores zmontirat za indukcijsko plosco, recimo. Ali pa za hladilnik, ki je vgrajen v omaro.
Shelly 1PM je tako majhen, da ga v omarici lahko daš pod pokrov. Lahko ga daš tudi v dozo vtičnice... Sam imam Shelly za pečico, pomivalca in pralni stroj pod pokrovom zaščite varovalk v razdelilcu.
darkolord ::
Če zamenjaš tokovnik in fazo, obrneš tokovnik ali karkoli podobnega, dobiš izrazito napačne podatke. Za razrede napačne.Ah bejž no.
Če obrneš tokovnik, dobiš minus, ja. Če pa zamenjaš fazo, boš pa dobil to, kar dobiš ti. "Kitajska jajca"
Prvič, padca napetosti ne moreš meriti na eni točki.
Drugič, power factor na eni fazi imaš 0,38. Kje si še to videl?
Za kar shelly javi napako ("phase sequence") je zaporedje faz, ki pa res nima veze tukaj.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: darkolord ()
Saj ti je rekel da lahko narediš omarico zraven, to je potem lažje izvedljivo. Lahko je dva metra stran v končni fazi. Ni pa to smiselno, če imaš pa wifi varovalke pri kitajcu za drobiž.
Kje zraven? Zraven obstojece omarice? Tud za to ni prostora, na zalost. In potem bi moral vlect kable iz ene omarice v drugo? To je ze taksno delo, da je boljs, da staro omarico ven vrzem in dam novo not. :>
Shelly 1PM je tako majhen, da ga v omarici lahko daš pod pokrov. Lahko ga daš tudi v dozo vtičnice... Sam imam Shelly za pečico, pomivalca in pralni stroj pod pokrovom zaščite varovalk v razdelilcu.
Ne v moji omarici. :> Bom enkrat ob prliliki fotkal. Jaz niti pokrova ne morem properly zapret. Ko recem, da je 0 placa v omarici to mislim zlo dobesedno. :D
Jaz imam kup stvari na smart plugih in smart vticnicah. To je ok in dela lepo. Hladilnik in pecica sta vgradna in ju moram ven iz elementov potegnit, ce hocem karkoli priklopit vmes. Shelly 1PM imam kup doma, in na zalost ne gredo v vsako dozo, ker so nekatere polne kablov, ker pac 'elektricarji, ki se spoznajo'. :D Indukcija je pa trofazna in bom verjetno zadaj za elementom zmontiral eno nadometno skatlo in not Shelly 3EM.
....
Drugič, power factor na eni fazi imaš 0,38. Kje si še to videl?
Samo po sebi ni nič posebnega tole. Par nizko obremenjenih switcherjev, pa gre tudi nižje. Tistih 130W ti pa novodobna zabavna elektronika tudi hitro sestavi.
Mimogrede, glih gledam PF=0.28 pri 103.7W porabe pri sebi. Je pa na tej fazi enaka TČ kot pri feryzu. Pa SE tudi od iste firme.
Ostali fazi pa ta trenutek 0.93 pri 270W in 0.64 pri 220W.
Vse to na Pro3EM prek katerega gre cela bajta, s SE vred. Torej meri isto kot števec Elektra. Razlika do slednjega je cca 1%, morda desetinko/dve niha.
Imam še starejšega 3EM samo za bajto, rezultati podobni. Še največ kiksa inverter SE s svojo naračunano proizvodnjo.
Ostali fazi pa ta trenutek 0.93 pri 270W in 0.64 pri 220W.
Vse to na Pro3EM prek katerega gre cela bajta, s SE vred. Torej meri isto kot števec Elektra. Razlika do slednjega je cca 1%, morda desetinko/dve niha.
Imam še starejšega 3EM samo za bajto, rezultati podobni. Še največ kiksa inverter SE s svojo naračunano proizvodnjo.
J.McLane ::
Pečice, indukcije, hladilnike imate zakaj preko pametnih stikal? Ali jih dejansko na silo izklapljate med delovanjem? Kako se pa potem skuha kosilo?
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
Ne, imamo jih na neumnih merilcih elektrike, ki sicer imajo stikala, ampak jih ne uporabljamo.
Na časovniku je pri meni le bojler. Pa še ta je na off samo v prvem bloku. Ostalo dela normalno.
Sicer pa 500 litrov vode segretih na 60 stopinj ponavadi zadošča za take vragolije.
Včasih jo pa tudi zmanjka.
Na časovniku je pri meni le bojler. Pa še ta je na off samo v prvem bloku. Ostalo dela normalno.
Sicer pa 500 litrov vode segretih na 60 stopinj ponavadi zadošča za take vragolije.
Včasih jo pa tudi zmanjka.
Itak.
Prej sem jo s kolektorji, ki sem jih moral dol pobrati.
Že zdaj je 5,5 m viška. Koliko bi bilo šele, če bi tole gel s tč ali celo s kolektorji?
Sicer pa včasih kamin gonim in ta greje tudi bojler.
Prej sem jo s kolektorji, ki sem jih moral dol pobrati.
Že zdaj je 5,5 m viška. Koliko bi bilo šele, če bi tole gel s tč ali celo s kolektorji?
Sicer pa včasih kamin gonim in ta greje tudi bojler.
starfotr ::
Saj veš, da so to v tem primeru nepotrebne igrače, ker je sicer dolgčas, če se nimaš s čim ukvarjat. Ob neomejeni količini elektrike, da bi kupoval TČ, montiral šelije ali imel kamin in kuril v njem mi ne pade na kraj pameti. Vzel bi električni grelnik (ala Bosch Tronic Heat ali Vaillant Eloblock) in bi vse grel s tem.
Saj si vse napisal v prvem stavku, kaj dalje napletaš?
To so igrače, ja. Zato je toliko tega. Koristi je bolj malo.
To so igrače, ja. Zato je toliko tega. Koristi je bolj malo.
aytim ::
Kje zraven? Zraven obstojece omarice? Tud za to ni prostora, na zalost. In potem bi moral vlect kable iz ene omarice v drugo? To je ze taksno delo, da je boljs, da staro omarico ven vrzem in dam novo not. :>
.
A bejž no. Varovalke bi na daljinca vklapljal, omarice p ne bi druge dal? Strošek je tu tu, le da je eno smiselno, drugo pa nekako ne.
...Jaz v omarico ne morem stlacit niti ene samo stvari vec. :D
To je res malo čudno. Nevtralni vodnik in ozemljitveni vodnih gresta na letve ob robu razdelilnika. Po razdelilniku se tako prepletajo le fazni vodniki. Če gledaš premer dveh faznih vodnikov in širino dveh avtomatskih varovalk ter razmik med vrstami varovalk bi moral vmes iti kak Shelly.
Daj, prilepi sliko, da vidimo to čudo od razdelilnika.
A bejž no. Varovalke bi na daljinca vklapljal, omarice p ne bi druge dal? Strošek je tu tu, le da je eno smiselno, drugo pa nekako ne.
Cak, kaj? Z omarico je bistveno vec dela kot nekaj varovalk zamenjat. Staro treba ven odstemat, razsirit luknjo v zidu in potem zvezat vse kable na novo. In potem moram se vseen kupit nove varovalke. A se mi ponujas, da mi prides zastonj omarico zamenjat? :>
Aja, pa neb nic vklapljal na daljinca. Tega ne rabim. Bi pa rad meril porabo.

deepsick ::

globoko grlo ::
Sm po nesreci zalutal v to temo :)
A se pogovarjate o daljinsko vodenih varovalkah?
Druga stvar, a tole
https://www.enaa.com/pametne-vticnice/v...
se lahko uporablja za merjenje porabe stroma?
Pa mam eno staro skrinjo v kleti, tm ni wifija. Ce hocm zvedt kolk stroma pokur bo ta stvarca ok?
A se pogovarjate o daljinsko vodenih varovalkah?
Druga stvar, a tole
https://www.enaa.com/pametne-vticnice/v...
se lahko uporablja za merjenje porabe stroma?
Pa mam eno staro skrinjo v kleti, tm ni wifija. Ce hocm zvedt kolk stroma pokur bo ta stvarca ok?
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB
To je res malo čudno. Nevtralni vodnik in ozemljitveni vodnih gresta na letve ob robu razdelilnika. Po razdelilniku se tako prepletajo le fazni vodniki. Če gledaš premer dveh faznih vodnikov in širino dveh avtomatskih varovalk ter razmik med vrstami varovalk bi moral vmes iti kak Shelly.
Daj, prilepi sliko, da vidimo to čudo od razdelilnika.
Evo, pokrov je prakticno samo prislonjen gor, ker je okrog varovalk toliko žic in kablov, da niti ne sede lepo not. V teoriji bi lahko kak Shelly zatlacil kam vmes ampak potem niti prislonit ne bi mogel pokrova gor, tko da se omarica zapre. Pac vse kar se tkole ad-hoc dela v tej omarici je ze fire hazard. :D

deepsick ::
globoko grlo je izjavil:
Postavi nek vmes wifi repeater in bo ok, je pa to osnovna reč (12A max, se mi zdi) - s tem se navlečeš.
Čez pol leta (vmes so cyber prazniki s popusti do ~25%) boš spraševal o razširitvi omarice :D